Τέσσερις μουσικές παραστάσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη [Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο & Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης] οι οποίες θα εισάγουν πιστούς και μουσικόφιλους στο κλίμα της Μεγάλης Εβδομάδας.
Γράφει η Έλενα Χουζούρη
Μ. Δευτέρα
«Του μοιρολογιού το μύρο»
Γιώργος Κωτσίνης – Πολυφωνικό Συγκρότημα Ηπείρου «Ισοκράτισσες»
⌖ Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Μια ιδιαίτερη κατανυκτική ατμόσφαιρα με τους διαχρονικούς ήχους του μοιρολογιού από διάφορες περιοχές της χώρας, θα δημιουργήσει η παράσταση «Του μοιρολογιού το μύρο» τη Μεγάλη Δευτέρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις 8:30 μ.μ. Έλληνες δεξιοτέχνες θα μας ταξιδέψουν σε ένα μουσικό ταξίδι ψυχής με μοιρολόγια στον χρόνο και στον χώρο, βασισμένο στην μακραίωνη θρηνητική παράδοση του ελληνικού λαού.
Όπως γράφει ο επιμελητής της βραδιάς, Γιώργος Κωτσίνης «θα παρουσιαστεί η εξέλιξη του μοιρολογιού από τον πένθιμο αναστεναγμό στους γυναικείους θρήνους για τους νεκρούς μέχρι την αυτοσχεδιαζόμενη μουσική».
Συμμετέχουν μια πλειάδα σπουδαίων μουσικών, της λύρας, του βιολιού, του λαούτου και άλλων παραδοσιακών οργάνων, συγκροτήματα πολυφωνικής μουσικής, χορευτικά συγκροτήματα παραδοσιακής μουσικής, καθώς και γνωστοί τραγουδιστές και τραγουδίστριες.
Μ. Δευτέρα
«In Memoriam»
Κουιντέτο Εγχόρδων Quintarco – Σοφία Κυανίδου
⌖ Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο
«In Memoriam» τιτλοφορείται η συναυλία που δίνει το Κουιντέτο Εγχόρδων Quintarco, της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, τη Μεγάλη Δευτέρα στις 8:00 μ.μ., στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, σε ένα πρόγραμμα που εκφράζει μουσικά το πνεύμα περισυλλογής πριν από την Ανάσταση και που ανοίγει με το σπαρακτικό «Αντάτζιο» του Αμερικανού συνθέτη Σάμουελ Μπάρμπερ. Ακολουθεί το κατανυκτικό «Stabat Mater» του Λουίτζι Μποκερίνι, που αποτυπώνει τον θρήνο της Παναγίας για τη Σταύρωση του Ιησού Χριστού.
Το Κουιντέντο αποτελούν οι μουσικοί: Νίκος Μανδύλας-βιολί, Μαρίνα Χαραλαμπίδου-βιολί, Ενκέλα Κοκολάνη-βιόλα, Βάνια Παπαδημητρίου-βιολοντσέλο και Τάκης Καπογιάννης-κοντραμπάσο. Συμπράττει η υψίφωνος Σοφία Κυανίδου. Μία ώρα πριν την έναρξη της συναυλίας θα πραγματοποιηθεί δωρεάν ξενάγηση στην περιοδική έκθεση: «Το θρησκευτικό έργο του Πολύκλειτου Ρέγκου» από την επιμελήτρια της έκθεσης και ιστορικό τέχνης Ιωάννα Αλεξανδρή και τον αρχαιολόγο και προιστάμενο εκθέσεων του Μουσείου, π. Περίανδρο Επιτροπάκη.
Μ. Τρίτη
«Stabat Mater» του Karl Jenkins
MOYSA – Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης & MUSICA – Χορωδία των Φίλων της Μουσικής Αθηνών
⌖ Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης ο κατανυκτικός τόνος της Μεγάλης Εβδομάδας δίνεται με το πρωτότυπο ορατόριο «Stabat Mater» του σύγχρονου Ουαλλού συνθέτη Καρλ Τζένγκις, τη Μεγάλη Τρίτη, στις 20:30 μ.μ.. Στη συναυλία συμπράττουν η MOYSA, Συμφωνική Ορχήστρα των Νέων του ΜΜΘ, με την χορωδία MUSICA. Τα σολιστικά μέρη του έργου ερμηνεύουν η Σαβίνα Γιαννάτου και η μεσόφωνος Αγγελική Καθαρίου. Τη διδασκαλία της χορωδίας και τη μουσική διεύθυνση έχει ο Δημήτρης Μπουζάνης.
Το ορατόριο του Καρλ Τζένγκις είναι βασισμένο στο ομώνυμο κείμενο του Ιταλού Φραγκισκανού μοναχού Jacopone da Todi «Η Μητέρα λυπημένη στεκόταν με δάκρυα κάτω από τον Σταυρό, καθώς εκεί ήταν ο σταυρωμένος Υιός της». Ο Τζένκινς στη δική του εκδοχή, μας μεταφέρει στον χώρο της Μέσης Ανατολής, εντάσσοντας στην κλασική αρμονία παραδοσιακά όργανα και φωνητικά αποσπάσματα. Η σύνθεση χρησιμοποιεί τις αντιθέσεις για να αναδείξει το παγκόσμιο κοινό αίσθημα του πένθους και αποτελεί μια γέφυρα μεταξύ Δύσης και Ανατολής.
Μ. Τετάρτη
L. v. Beethoven: «Missa Solemnis»
Christoph Poppen – Kρατική Ορχήστρα Αθηνών
⌖ Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Τα πάθη του Ιησού Χριστού, η Σταύρωση και η Ανάστασή Του, αποτέλεσαν ανά τους αιώνες, πηγή έμπνευσης εμβληματικών έργων μεγάλων συνθετών, όπως του Μπαχ, του Μότσαρτ, του Μπετόβεν, του Βέρντι, του Χέντελ, του Μποκερίνι αλλά και νεότερων. Ένα από αυτά τα έργα είναι αναμφισβήτητα το «Missa solemnis» σε ρε μείζονα, έργο 123, που θα ακουστεί τη Μεγάλη Τετάρτη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Το έργο αυτό του Μπετόβεν θεωρείται από πολλούς ως το ύψιστο συμφωνικό έργο όλων των εποχών, που σφράγισε ανεξίτηλα την ιστορία της δυτικής μουσικής. Ο Μπετόβεν χρειάστηκε τέσσερα χρόνια για να το ολοκληρώσει από το 1819 έως το 1823, την ίδια μάλιστα περίοδο που ο μεγάλος συνθέτης επεξεργαζόταν την «Ενάτη Συμφωνία». «Η Επίσημη λειτουργία» –όπως μεταφράζεται στα ελληνικά η «Missa solemnis»– είναι αφιερωμένη στον φίλο, μαθητή και προστάτη του Μπετόβεν, τον αρχιδούκα Ροδόλφο της Αυστρίας.
Η πρώτη παρουσίαση πραγματοποιήθηκε το 1824 στην Αγία Πετρούπολη υπό την αιγίδα του πρίγκιπα Γκαλούζιν και ακολούθησε μια δεύτερη, με τον ίδιο συνθέτη να διευθύνει μέρη της «Λειτουργίας», στη Βιέννη. Το έργο, βαθιά υποβλητικό και κατανυκτικό αποτελεί ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα της ώριμης γραφής του Μπετόβεν. Χαρακτηρίζεται από αιφνίδιες αλλαγές στην ένταση του ήχου, στον ρυθμό και στην μελωδία και απαιτεί υψηλές δεξιότητες από τους μουσικούς και τους τραγουδιστές, τόσο σε τεχνικό όσο και σε ερμηνευτικό επίπεδο, ενώ περιλαμβάνει συγκινητικά πολυφωνικά μέρη απαράμιλλης ομορφιάς και βαθιάς πνευματικότητας.
Την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών διευθύνει ο Christoph Poppen. Ερμηνεύουν, η υψίφωνος Karen Leiber, η μεσόφωνος Ingebor Danz, ο τενόρος Jenish Ysmanov, και ο βαθύφωνος Πέτρος Μαγουλάς. Συμμετέχουν, η Χορωδία της ΕΡΤ σε μουσική διδασκαλία του Μιχάλη Παπαπέτρου και του Δήμου Αθηναίων σε μουσική διδασκαλία Σταύρου Μπερή. Η συναυλία συνοδεύεται από ελληνικούς υπέρτιτλους.
Πριν από την έναρξη της συναυλίας, στις 19:30, έχει προγραμματιστεί δωρεάν εισαγωγική ομιλία από φοιτητές του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ για τους κατόχους εισιτηρίων.
* Η ΕΛΕΝΑ ΧΟΥΖΟΥΡΗ είναι συγγραφέας και δημοσιογράφος. Τελευταίο της μυθιστόρημα, «Στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού. Μια παλιά ιστορία» (εκδ. Πατάκη).