missa solemnis

Τέσσερις μουσικές παραστάσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη [Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο & Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης] οι οποίες θα εισάγουν πιστούς και μουσικόφιλους στο κλίμα της Μεγάλης Εβδομάδας.

Γράφει η Έλενα Χουζούρη

Μ. Δευτέρα
«Του μοιρολογιού το μύρο»
Γιώργος Κωτσίνης – Πολυφωνικό Συγκρότημα Ηπείρου «Ισοκράτισσες»
⌖ Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Μια ιδιαίτερη κατανυκτική ατμόσφαιρα με τους διαχρονικούς ήχους του μοιρολογιού από διάφορες περιοχές της χώρας, θα δημιουργήσει η παράσταση «Του μοιρολογιού το μύρο» τη Μεγάλη Δευτέρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις 8:30 μ.μ. Έλληνες δεξιοτέχνες θα μας ταξιδέψουν σε ένα μουσικό ταξίδι ψυχής με μοιρολόγια στον χρόνο και στον χώρο, βασισμένο στην μακραίωνη θρηνητική παράδοση του ελληνικού λαού.

Όπως γράφει ο επιμελητής της βραδιάς, Γιώργος Κωτσίνης «θα παρουσιαστεί η εξέλιξη του μοιρολογιού από τον πένθιμο αναστεναγμό στους γυναικείους θρήνους για τους νεκρούς μέχρι την αυτοσχεδιαζόμενη μουσική».

Συμμετέχουν μια πλειάδα σπουδαίων μουσικών, της λύρας, του βιολιού, του λαούτου και άλλων παραδοσιακών οργάνων, συγκροτήματα πολυφωνικής μουσικής, χορευτικά συγκροτήματα παραδοσιακής μουσικής, καθώς και γνωστοί τραγουδιστές και τραγουδίστριες.

Μ. Δευτέρα
«In Memoriam»
Κουιντέτο Εγχόρδων Quintarco – Σοφία Κυανίδου
⌖ Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο

«In Memoriam» τιτλοφορείται η συναυλία που δίνει το Κουιντέτο Εγχόρδων Quintarco, της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, τη Μεγάλη Δευτέρα στις 8:00 μ.μ., στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, σε ένα πρόγραμμα που εκφράζει μουσικά το πνεύμα περισυλλογής πριν από την Ανάσταση και που ανοίγει με το σπαρακτικό «Αντάτζιο» του Αμερικανού συνθέτη Σάμουελ Μπάρμπερ. Ακολουθεί το κατανυκτικό «Stabat Mater» του Λουίτζι Μποκερίνι, που αποτυπώνει τον θρήνο της Παναγίας για τη Σταύρωση του Ιησού Χριστού.
Το Κουιντέντο αποτελούν οι μουσικοί: Νίκος Μανδύλας-βιολί, Μαρίνα Χαραλαμπίδου-βιολί, Ενκέλα Κοκολάνη-βιόλα, Βάνια Παπαδημητρίου-βιολοντσέλο και Τάκης Καπογιάννης-κοντραμπάσο. Συμπράττει η υψίφωνος Σοφία Κυανίδου. Μία ώρα πριν την έναρξη της συναυλίας θα πραγματοποιηθεί δωρεάν ξενάγηση στην περιοδική έκθεση: «Το θρησκευτικό έργο του Πολύκλειτου Ρέγκου» από την επιμελήτρια της έκθεσης και ιστορικό τέχνης Ιωάννα Αλεξανδρή και τον αρχαιολόγο και προιστάμενο εκθέσεων του Μουσείου, π. Περίανδρο Επιτροπάκη.

Quintarco

Μ. Τρίτη
«Stabat Mater» του Karl Jenkins
MOYSA – Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης & MUSICA – Χορωδία των Φίλων της Μουσικής Αθηνών
⌖ Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης ο κατανυκτικός τόνος της Μεγάλης Εβδομάδας δίνεται με το πρωτότυπο ορατόριο «Stabat Mater» του σύγχρονου Ουαλλού συνθέτη Καρλ Τζένγκις, τη Μεγάλη Τρίτη, στις 20:30 μ.μ.. Στη συναυλία συμπράττουν η MOYSA, Συμφωνική Ορχήστρα των Νέων του ΜΜΘ, με την χορωδία MUSICA. Τα σολιστικά μέρη του έργου ερμηνεύουν η Σαβίνα Γιαννάτου και η μεσόφωνος Αγγελική Καθαρίου. Τη διδασκαλία της χορωδίας και τη μουσική διεύθυνση έχει ο Δημήτρης Μπουζάνης.

Το ορατόριο του Καρλ Τζένγκις είναι βασισμένο στο ομώνυμο κείμενο του Ιταλού Φραγκισκανού μοναχού Jacopone da Todi «Η Μητέρα λυπημένη στεκόταν με δάκρυα κάτω από τον Σταυρό, καθώς εκεί ήταν ο σταυρωμένος Υιός της». Ο Τζένκινς στη δική του εκδοχή, μας μεταφέρει στον χώρο της Μέσης Ανατολής, εντάσσοντας στην κλασική αρμονία παραδοσιακά όργανα και φωνητικά αποσπάσματα. Η σύνθεση χρησιμοποιεί τις αντιθέσεις για να αναδείξει το παγκόσμιο κοινό αίσθημα του πένθους και αποτελεί μια γέφυρα μεταξύ Δύσης και Ανατολής.

Μ. Τετάρτη
L. v. Beethoven: «Missa Solemnis»
Christoph Poppen – Kρατική Ορχήστρα Αθηνών
⌖ Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Τα πάθη του Ιησού Χριστού, η Σταύρωση και η Ανάστασή Του, αποτέλεσαν ανά τους αιώνες, πηγή έμπνευσης εμβληματικών έργων μεγάλων συνθετών, όπως του Μπαχ, του Μότσαρτ, του Μπετόβεν, του Βέρντι, του Χέντελ, του Μποκερίνι αλλά και νεότερων. Ένα από αυτά τα έργα είναι αναμφισβήτητα το «Missa solemnis» σε ρε μείζονα, έργο 123, που θα ακουστεί τη Μεγάλη Τετάρτη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Το έργο αυτό του Μπετόβεν θεωρείται από πολλούς ως το ύψιστο συμφωνικό έργο όλων των εποχών, που σφράγισε ανεξίτηλα την ιστορία της δυτικής μουσικής. Ο Μπετόβεν χρειάστηκε τέσσερα χρόνια για να το ολοκληρώσει από το 1819 έως το 1823, την ίδια μάλιστα περίοδο που ο μεγάλος συνθέτης επεξεργαζόταν την «Ενάτη Συμφωνία». «Η Επίσημη λειτουργία» –όπως μεταφράζεται στα ελληνικά η «Missa solemnis»– είναι αφιερωμένη στον φίλο, μαθητή και προστάτη του Μπετόβεν, τον αρχιδούκα Ροδόλφο της Αυστρίας.

Η πρώτη παρουσίαση πραγματοποιήθηκε το 1824 στην Αγία Πετρούπολη υπό την αιγίδα του πρίγκιπα Γκαλούζιν και ακολούθησε μια δεύτερη, με τον ίδιο συνθέτη να διευθύνει μέρη της «Λειτουργίας», στη Βιέννη. Το έργο, βαθιά υποβλητικό και κατανυκτικό αποτελεί ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα της ώριμης γραφής του Μπετόβεν. Χαρακτηρίζεται από αιφνίδιες αλλαγές στην ένταση του ήχου, στον ρυθμό και στην μελωδία και απαιτεί υψηλές δεξιότητες από τους μουσικούς και τους τραγουδιστές, τόσο σε τεχνικό όσο και σε ερμηνευτικό επίπεδο, ενώ περιλαμβάνει συγκινητικά πολυφωνικά μέρη απαράμιλλης ομορφιάς και βαθιάς πνευματικότητας.

Την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών διευθύνει ο Christoph Poppen. Ερμηνεύουν, η υψίφωνος Karen Leiber, η μεσόφωνος Ingebor Danz, ο τενόρος Jenish Ysmanov, και ο βαθύφωνος Πέτρος Μαγουλάς. Συμμετέχουν, η Χορωδία της ΕΡΤ σε μουσική διδασκαλία του Μιχάλη Παπαπέτρου και του Δήμου Αθηναίων σε μουσική διδασκαλία Σταύρου Μπερή. Η συναυλία συνοδεύεται από ελληνικούς υπέρτιτλους.

Πριν από την έναρξη της συναυλίας, στις 19:30, έχει προγραμματιστεί δωρεάν εισαγωγική ομιλία από φοιτητές του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ για τους κατόχους εισιτηρίων.


 Η ΕΛΕΝΑ ΧΟΥΖΟΥΡΗ είναι συγγραφέας και δημοσιογράφος. Τελευταίο της μυθιστόρημα, «Στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού. Μια παλιά ιστορία» (εκδ. Πατάκη).

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διεθνές Φεστιβάλ Χέντελ στο Γκέτινγκεν: Από το Lamentο στη Μήδεια, από το la follia στα vocalises των παπουτσιών της Σεμέλης

Διεθνές Φεστιβάλ Χέντελ στο Γκέτινγκεν: Από το Lamentο στη Μήδεια, από το la follia στα vocalises των παπουτσιών της Σεμέλης

Για το Διεθνές Φεστιβάλ Χέντελ στο Γκέτινγκεν. Φωτογραφίες: © Alciro Theodoro da Silva / Int. Händel-Festspiele Göttingen.

Γράφει η Ιουλίτα Ηλιοπούλου

Τρεις μέρες στο Gӧttingen, στο Διεθνές Φεστιβάλ Χέντελ με...

Τα «Plásmata ΙΙ» της Στέγης ταξιδεύουν στα Ιωάννινα – Ανθρώπινα, παράξενα, ψηφιακά, μεταφυσικά

Τα «Plásmata ΙΙ» της Στέγης ταξιδεύουν στα Ιωάννινα – Ανθρώπινα, παράξενα, ψηφιακά, μεταφυσικά

Μετά την Αθήνα και το Πεδίον του Άρεως, η έκθεση Plásmata της Στέγης ταξιδεύει στην ιστορική πόλη των Ιωαννίνων, από 16 Ιουνίου έως 9 Ιουλίου 2023.

Επιμέλεια: Book Press

16.06 – 09.07.23 | 18:00-23:00 | Mε ελεύθερη είσοδο ...

Η «Μήδεια» του Κερουμπίνι στην έναρξη του «Έτους Μαρία Κάλλας» της ΕΛΣ

Η «Μήδεια» του Κερουμπίνι στην έναρξη του «Έτους Μαρία Κάλλας» της ΕΛΣ

Η σχέση της όπερας με το αρχαίο δράμα και τη μυθολογία εντοπίζεται εν τη γενέσει της. Με αφορμή τη «Μήδεια» του Κερουμπίνι, που ανεβαίνει στην Εθνική Λυρική Σκηνή στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Έτος Μαρία Κάλλας», σταχυολογούμε κάποιες χαρακτηριστικές όπερες βασισμένες σ' αυτή τη σχέση και αναδυκνύουμε τ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Ήλιος με ξιφολόγχες» του Γιώργου Σκαμπαρδώνη (κριτική) – Μεσοπόλεμος εντός, εκτός και επί ταυτά

«Ήλιος με ξιφολόγχες» του Γιώργου Σκαμπαρδώνη (κριτική) – Μεσοπόλεμος εντός, εκτός και επί ταυτά

Για το μυθιστόρημα του Γιώργου Σκαμπαρδώνη «Ήλιος με ξιφολόγχες» (εκδ. Πατάκη).

Γράφει ο Γιώργος Ν. Περαντωνάκης

Το τελευταίο μυθιστόρημα του Γιώργου Σκαμπαρδώνη ξεκινάει άκρως δελεαστικά. Εν έτει 1931 μια τυχαία φωτιά σε χαμοκέλα της Θεσσαλο...

«Στο σπίτι των ονείρων» της Κάρμεν Μαρία Ματσάδο (κριτική) – Γιατί μια κουίρ γυναίκα παραμένει σε μια κακοποιητική σχέση;

«Στο σπίτι των ονείρων» της Κάρμεν Μαρία Ματσάδο (κριτική) – Γιατί μια κουίρ γυναίκα παραμένει σε μια κακοποιητική σχέση;

Για το βιβλίο της Κάρμεν Μαρία Ματσάδο «Στο σπίτι των ονείρων»  (μτφρ. Άγγελος Αγγελίδης, Μαρία Αγγελίδου, εκδ. Αντίποδες). Κεντρική εικόνα, πλάνο από την ταινία Ταρ, του Τοντ Φιλντ, όπου μεταξύ άλλων παρουσιάζεται μια κακοποιητική σχέση ανάμεσα σε δύο γυναίκες.

Γράφει η ...

Άνα Μαρία Σούα: «Η ζωή είναι τρελή, παράλογη, κωμική και τραγική – το ίδιο και οι ιστορίες μου!»

Άνα Μαρία Σούα: «Η ζωή είναι τρελή, παράλογη, κωμική και τραγική – το ίδιο και οι ιστορίες μου!»

Συνέντευξη με την Αργεντινή συγγραφέα Άνα Μαρία Σούα [Ana María Shua], με αφορμή την ανθολογία διηγημάτων της «Σκυλίσια ζωή και άλλες ακροβασίες» (μτφρ. Άννα Βερροιοπούλου, εκδ. Βακχικόν). Η συγγραφέας θα βρεθεί στην Αθήνα τις επόμενες μέρες, καλεσμένη του 15ου Φεστιβάλ ΛΕΑ.

Συνέ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Τα ρόδα δεν πεθαίνουν ποτέ» του Γκούναρ Στόλεσεν (προδημοσίευση)

«Τα ρόδα δεν πεθαίνουν ποτέ» του Γκούναρ Στόλεσεν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Γκούναρ Στόλεσεν [Gunnar Staalesen] «Τα ρόδα δεν πεθαίνουν ποτέ» (μτφρ. Βαγγέλης Γιαννίσης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 7 Ιουνίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Υπάρχουν κάποιε...

«Έρωτες, έρωτες, έρωτες» του Βαγγέλη Ραπτόπουλου (προδημοσίευση)

«Έρωτες, έρωτες, έρωτες» του Βαγγέλη Ραπτόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Βαγγέλη Ραπτόπουλου «Έρωτες, έρωτες, έρωτες» – δώδεκα ιστορίες με πρωταγωνιστές που επιμένουν να παλεύουν για την ικανοποίηση της ερωτικής τους επιθυμίας. Δώδεκα παραλλαγές πάνω στο ίδιο θέμα, με την τελευταία και μεγαλύτερη να αγκαλιάζει όλες τις προηγούμενες. Κυκλο...

«Αρκτικό καλοκαίρι» του Ντέιμον Γκάλγκατ (προδημοσίευση)

«Αρκτικό καλοκαίρι» του Ντέιμον Γκάλγκατ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Ντέιμον Γκάλγκατ [Damon Galgut] «Αρκτικό καλοκαίρι» (μτφρ. Κλαίρη Παπαμιχαήλ), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 24 Μαΐου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Οι δύο άντρες κάθονταν στις πο...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Πατριαρχία, φεμινισμός και κουίρ λογοτεχνία – Μιχαλοπούλου, Αλεξάνδρα Κ* και Καλοβυρνάς δίνουν απαντήσεις

Πατριαρχία, φεμινισμός και κουίρ λογοτεχνία – Μιχαλοπούλου, Αλεξάνδρα Κ* και Καλοβυρνάς δίνουν απαντήσεις

Λογοτεχνία, έμφυλες ταυτότητες, πατριαρχία, φεμινιστικό κίνημα, γυναικεία γραφή. Αμάντα Μιχαλοπούλου, Αλεξάνδρα Κ*, Λύο Καλοβυρνάς φωτίζουν όψεις ενός ζητήματος που μας αφορά περισσότερο απ΄ όσο ίσως πιστεύουμε, ενώ ακολουθεί επιλογή βιβλίων ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας από τις πρόσφατες ...

Τα 25 καλύτερα λογοτεχνικά έργα γραμμένα από γυναίκες συγγραφείς – από τη Μέρι Σέλεϊ στην Έλενα Φερράντε

Τα 25 καλύτερα λογοτεχνικά έργα γραμμένα από γυναίκες συγγραφείς – από τη Μέρι Σέλεϊ στην Έλενα Φερράντε

Σε δημοσίευσή της στον Independent, η αρθρογράφος Clarisse Loughrey ξεχώρισε τα εικοσιπέντε σημαντικότερα λογοτεχνικά έργα που γράφτηκαν από γυναίκες συγγραφείς. Στη φωτογραφία, μία από αυτές, η Octavia E. Butler [1947 - 2006], συγγραφέας μυθιστορημάτων επιστημονικής φαντασίας με έντονο κοινωνικό και πολιτικό υ...

«Φάκελος αρχαιοκαπηλία»: Νικόλας Ζηργάνος, Ανδρέας Αποστολίδης και Γιάννης Μαρής

«Φάκελος αρχαιοκαπηλία»: Νικόλας Ζηργάνος, Ανδρέας Αποστολίδης και Γιάννης Μαρής

Φάκελος αρχαιοκαπηλία με προτάσεις τριών βιβλίων: «Επιχείρηση “Νόστος”: Ένα χρυσό στεφάνι και μια Κόρη για τον Αλέξη Καρρά» (εκδ. Τόπος), του Νικόλα Ζηργάνου, «Αρχαιοκαπηλία και εμπόριο αρχαιοτήτων – Μουσεία, έμποροι τέχνης, οίκοι δημοπρασιών, ιδιωτικές συλλογές» (εκδ. Άγρα), του Ανδρέα Αποστολίδη και  «Ίλ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

13 Δεκεμβρίου 2022 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2022

Έφτασε η στιγμή και φέτος για την καθιερωμένη εδώ και χρόνια επιλογή των εκατό από τα καλύτερα βιβλία λογοτεχνίας της χρονιάς που φτάνει σε λίγες μέρες στο τέλος της. Ε

ΦΑΚΕΛΟΙ