alt

Τέσσερις σημαντικές εικαστικές εκθέσεις στην Αθήνα.

Της Τόνιας Μάκρα

Μια αναπάντεχη άνοιξη μοιάζει να περνά αυτό το διάστημα η αθηναϊκή εικαστική σκηνή, γεγονός που θυμίζει παλαιότερες ευημερούσες για την τέχνη εποχές, όταν –ειδικά τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο– στις γκαλερί υπήρχε συνωστισμός καταξιωμένων καλλιτεχνών, ενώ τα μουσεία διοργάνωναν τις πιο δημοφιλείς εκθέσεις τους. Φέτος, χάρη σε μια ευτυχή συγκυρία που έφερε ξανά στο προσκήνιο καταξιωμένους εικαστικούς αλλά και εκθέσεις από το εξωτερικό, μπορούμε να κάνουμε ξανά λόγο για εικαστική άνοιξη. Σταχυολογώ ορισμένες εκθέσεις που θα «τρέχουν» και τις επόμενες εβδομάδες.

Christian Zervos & Cahiers d'Art – H Αρχαϊκή Στροφή 
Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138) 
Από 12/12/2019 έως 01/03/2020 

Αξιολογώ ως την έκθεση της χρονιάς το αφιέρωμα στον Christian Zervos (Αργοστόλι 1889 – Παρίσι 1970), έναν από τους μεγαλύτερους «αγνοημένους» της ιστορίας της τέχνης, τον βίο και τα έργα του οποίου πιστεύω ότι ελάχιστοι στην Ελλάδα γνωρίζουν με επάρκεια. Ως κριτικός τέχνης, γκαλερίστας και –κυρίως– εκδότης διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του πολιτιστικού κλίματος στο Παρίσι του Μεσοπολέμου. 

Η έκθεση φωτίζει το πολύπλευρο και βαρυσήμαντο έργο αυτής της μοναδικής πνευματικής προσωπικότητας: Ιδρυτής του περιοδικού Cahiers d ’Αrt (1926 - 1960), της ομώνυμης γκαλερί και του εκδοτικού οίκου, ο Zervos διακατεχόταν από άσβεστη δίψα για έρευνα και προβολή θεμάτων πολιτισμού και αρχαιολογίας. Έφερε την Ελλάδα στο προσκήνιο της τέχνης του Μεσοπολέμου, εστιάζοντας στην «Αρχαϊκή στροφή», ενώ ουσιαστικά είναι αυτός που συνέδεσε τη χώρα μας με τον μοντερνισμό – εικαστικές τέχνες, αρχιτεκτονική, φωτογραφία. Επίσης, μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων του, υπήρξε για δεκαετίες ο αποκλειστικός εκδότης των ζωγραφικών έργων του Πικάσο. Από τη μακροχρόνια ενασχόληση και προβολή με το έργο του μεγάλου καλλιτέχνη προέκυψε ο εμβληματικός κατάλογος των ζωγραφικών έργων (συνολικά αριθμεί 33 τόμους), που παραμένει γνωστός ως σήμερα ως «le Zervos».

alt
Οι 33 τόμοι του καταλόγου με τα ζωγραφικά έργα του Πάμπλο Πικάσο le Zervos.

Με όλη του τη δράση ο Zervos πρόσφερε ομολογουμένως στην πατρίδα του και στους καλλιτέχνες της εποχής του μεγάλες ευκαιρίες συνομιλίας με το διεθνές γίγνεσθαι, ενώ ταυτόχρονα έστρεψε το ενδιαφέρον της ευρωπαϊκής διανόησης τόσο προς την αρχαϊκή Ελλάδα όσο και προς τη σύγχρονη.

Πρωτοπόρος υπήρξε, επίσης, στις αρχαιολογικές εκδόσεις σχετικά με προϊστορικούς πολιτισμούς, για παράδειγμα της νεολιθικής ή μινωϊκής Κρήτης και των Κυκλάδων. Συγκεκριμένα η συμβολή του στη διάδοση ειδικότερα της προϊστορικής αρχαιοελληνικής τέχνης είναι μοναδικής σημασίας όπως και στον επαναπροσδιορισμό των αρχαίων πολιτισμών μέσα στο πλαίσιο του μοντερνισμού. Συγκεκριμένα ο Zervos «πρότεινε μία νέα οπτική πάνω στα αρχαιολογικά ευρήματα, η οποία τα ενεργοποιούσε στο παρόν, εγγράφοντας τη μοντέρνα τέχνη μέσα σε μια ιστορική προοπτική. Κατά το Μεσοπόλεμο η σχέση αυτή ενέπνευσε την αρχαϊκή στροφή της μοντέρνας τέχνης, η οποία θεμελιώθηκε σε έργα αντιπροσωπευτικά της "πρωτόγονης τέχνης του Αιγαίου", όπως τα κυκλαδικά ειδώλια». 

Επίσης, υπήρξε εκ των διοργανωτών του Διεθνούς Συνεδρίου Μοντέρνας Αρχιτεκτονικής (CIAM 4), στην Αθήνα (1933) και ιθύνων νους της περίφημης κρουαζιέρας στα αιγαιοπελαγίτικα νησιά με προσκεκλημένους όλη την αφρόκρεμα της ευρωπαϊκής πνευματικής ελίτ – διάσημους αρχιτέκτονες και κορυφαίους εικαστικούς. Οι υψηλοί επισκέπτες εντυπωσιάστηκαν από το φως, το τοπίο, την αιγαιοπελαγίτικη παράδοση στην αρχιτεκτονική και συναισθάνθηκαν ότι στον τόπο μας το παρελθόν μπορεί να ενωθεί με το μοντέρνο. Με όλη του τη δράση ο Zervos πρόσφερε ομολογουμένως στην πατρίδα του και στους καλλιτέχνες της εποχής του μεγάλες ευκαιρίες συνομιλίας με το διεθνές γίγνεσθαι, ενώ ταυτόχρονα έστρεψε το ενδιαφέρον της ευρωπαϊκής διανόησης τόσο προς την αρχαϊκή Ελλάδα όσο και προς τη σύγχρονη. 

'Eκθεση με μοναδικής ομορφιάς πίνακες και γλυπτά

Η εξαιρετική έκθεση διοργανώνεται από το Μουσείο Μπενάκη, τη Γαλλική Σχολή Αθηνών και το Μουσείο Zervos, που στεγάζεται στο σπίτι του μεγάλου Γάλλου συγγραφέα Ρομάν Ρολάν στο χωριό Vézelay της Γαλλίας. Ένα Μουσείο το οποίο, στην κυριολεξία έχει αδειάσει, ώστε το σύνολο των καλλιτεχνικών έργων και του αρχειακού υλικού να μεταφερθεί στην έκθεση της Αθήνας η οποία διαρθρώθηκε σε δύο παράλληλες διαδρομές. Η πρώτη προβάλει την πορεία του Zervos αλλά και τη σημασία των εκδόσεων, των εκθέσεων, της κριτικής και της αρχαιολογίας στο Παρίσι και στην Αθήνα μέχρι το 1970. Η δεύτερη διαδρομή, που κλείνεται κυριολεκτικά στην αγκαλιά της πρώτης, αφορά την παρουσίαση εμβληματικών πινάκων και γλυπτών κορυφαίων καλλιτεχνών του μοντερνισμού από την προσωπική του συλλογή. Η συλλογή αυτή, που ταξιδεύει για πρώτη φορά εκτός της έδρας της, μας συναρπάζει με την ανυπέρβλητη ομορφιά των έργων που, ομολογουμένως, επιδεικνύουν ό,τι καλύτερο έχει κατακτήσει η υψηλή τέχνη των διάσημων δημιουργών τους. Αυτή την έκθεση να μην την χάσετε, είναι λαμπρή και λαμπερή!


alt

Γιάννης Ψυχοπαίδης 
Ποιητικά - Η ζωγραφική συναντάει την ποίηση 
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος 
Εθνική Βιβλιοθήκη - Αίθριο 4ου ορόφου 
Από 09/10/19 έως 12/01/20 

Από τη δεκαετία του ’80 o καλλιτέχνης δεν έπαψε να μελετά και να ανιχνεύει τις πτυχές της ελληνικής ποίησης.

Στο αίθριο του 4ου ορόφου της Εθνικής Βιβλιοθήκης στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με φυσικό φωτισμό, παρουσιάζεται η μεγάλη αναδρομική έκθεση του ζωγράφου Γιάννη Ψυχοπαίδη με έργα που αναφέρονται, εμπνέονται και συνομιλούν με τον ποιητικό λόγο. Πίνακες, χαρακτικά, ακουαρέλες, πορτρέτα συνθέτουν την θαυμάσια συνομιλία του ζωγράφου με την Οδύσσεια του Ομήρου, τον Παρμενίδη του Ηρώνδα, το έργο και την προσωπικότητα των: Λόρδου Βύρωνα, Κάλβου, Καβάφη, Καρυωτάκη, Λόρκα, Σεφέρη, Ελύτη, Ρίτσο, Δημουλά, Φωστιέρη, Βλαβιανό, Κυπαρίσση, Μεταξά, Σιώτη. Από τη δεκαετία του ’80 ο καλλιτέχνης δεν έπαψε να μελετά και να ανιχνεύει τις πτυχές της ελληνικής ποίησης αναζητώντας τη λέξη, τον στίχο, το κρυφό νόημα, που θα δώσει φτερά στη δική του ζωγραφική εικόνα. Μια σημαντική έκθεση που αντιπροσωπεύει επάξια την υψηλή ποιότητα και το καλλιτεχνικό ύφος του γνωστού ζωγράφου, πνευματικού ανθρώπου, του ομότιμου καθηγητή της ΑΣΚΤ, Γιάννη Ψυχοπαίδη.


alt

Μανώλης Χάρος – Το νησί των θησαυρών 
Μουσείο Μπενάκη (Κουμπάρη 1 & Βασ. Σοφίας) 
Από 04/12/2019 έως 26/01/2020 

Πάντα αφαιρετικής γραφής, οι πίνακες του ζωγράφου μάς γεφυρώνουν με το πνεύμα σπουδαίων λογοτεχνών.

Καλή ζωγραφική ανεξάρτητα από την πηγή έμπνευσης, σκέφτηκα, ενώ απολάμβανα τα 50 εικαστικά έργα που εκθέτει ο ζωγράφος κάνοντας σαφή αναφορά στον κινηματογράφο αλλά και στο θέατρο σκιών – ιδιαίτερα στην εγκατάσταση με την οποία συνοδεύει την έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη. Επειδή όμως η αρχική ιδέα είναι σημαντική στην τέχνη και συχνά διευκολύνει τον «διάλογο» του θεατή με το έργο, προσθέτω ότι ο Μανώλης Χάρος έχει αντλήσει έμπνευση «από φράσεις σε κλασικά αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, μύθους, αστυνομικές νουβέλες, ποιήματα, με παράλληλη αναφορά στην αλληγορία του Σπηλαίου, το γνωστό χωρίο από το έβδομο κεφάλαιο της Πολιτείας του Πλάτωνα, τον θεμέλιο λίθο της δυτικής φιλοσοφικής παράδοσης».

Πάντα αφαιρετικής γραφής, οι πίνακες του ζωγράφου μάς γεφυρώνουν με το πνεύμα των: Νίκου Καρούζου, Robert Stevenson, Ezra Pound, Jules Verne, T.S. Eliot, P.D. James, Andre Gide, Italo Calvino, Fyodor Dostoyevsky, Gabriel García Márquez, Κωνσταντίνο Θεοτόκη, Thomas Mann, Lawrence Durrell, Herman Melville, Friedrich Nietzsche, Aldous Huxley κ.ά. Και το κυριότερο, μας πλημμυρίζουν με συναίσθημα καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα θεμάτων από το προσωπικό και ποιητικό ως το αλληγορικό, φιλοσοφικό και κοινωνικοπολιτικό.


alt

Μάκης Θεοφυλακτόπουλος – Νέα έργα 
Γκαλερί Citronne (Πατρ. Ιωακείμ 9) 
Από 28/11/2019 έως 25/01/2020 

Ο Μάκης Θεοφυλακτόπουλος, από τη δεκαετία του '60 παλεύει με τη φιγούρα και το υπαρξιακό βάθος του ατόμου καταφέρνοντας να διαμορφώσει μια ιδιότυπη εξπρεσιονιστική γραφή.

Ο Μάκης Θεοφυλακτόπουλος, από τη δεκαετία του '60 παλεύει με τη φιγούρα και το υπαρξιακό βάθος του ατόμου καταφέρνοντας να διαμορφώσει μια ιδιότυπη εξπρεσιονιστική γραφή. Αυτή τη στιγμή παρουσιάζει στην Γκαλερί Citronne είκοσι ένα καινούργια έργα που επιχειρούν να ανανεώσουν τη γλώσσα της ζωγραφικής του μέσα από τη χρήση απρόσμενων υλικών, όπως είναι ο ανεξίτηλος μαρκαδόρος. Νέα έργα, λοιπόν, που ωστόσο εκτίθενται σε διάλογο με επιλεγμένους πίνακες της τελευταίας δεκαετίας. Σύμφωνα με τον επιμελητή της έκθεσης Θεόφιλο Τραμπούλη: «Τα καινούργια έργα του Θεοφυλακτόπουλου είναι έργα τομής για την ελληνική ζωγραφική. Έργα μιας αναπάντεχης νεότητας αλλά και έργα μιας στιβαρής ωριμότητας ενός καλλιτέχνη από τους σημαντικότερους της ελληνικής σύγχρονης ζωγραφικής».  

* Η ΤΟΝΙΑ ΜΑΚΡΑ είναι δημοσιογράφος.


 Στην κεντρική εικόνα (Επάνω αριστερά και δεξιόστροφα): Christian Zervos, Μάκης Θεοφυλακτόπουλος, Γιάννης Ψυχοπαίδης, Μανώλης Χάρος.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Εξωστρέφεια» για μουσική και εκθέσεις – Οι παραγωγές της Στέγης ταξιδεύουν στην Ευρώπη

«Εξωστρέφεια» για μουσική και εκθέσεις – Οι παραγωγές της Στέγης ταξιδεύουν στην Ευρώπη

Οι παραγωγές της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση ταξιδεύουν με την υποστήριξη του προγράμματος «Εξωστρέφεια». Στην κεντρική εικόνα, φωτογραφία από την έκθεση «Weather Engines» (© Stelios Tzetzias).

Επιμέλεια: Book Press

...

«Ενθύμιον Νότη Μαυρουδή: Από την άκρη τ' ουρανού ως τα φεγγάρια» – Βραδιά μνήμης στο Φεστιβάλ Ρεματιάς 

«Ενθύμιον Νότη Μαυρουδή: Από την άκρη τ' ουρανού ως τα φεγγάρια» – Βραδιά μνήμης στο Φεστιβάλ Ρεματιάς 

Η Συμφωνική ορχήστρα νέων του Δήμου Χαλανδρίου, το Guitarte Ensemble και ο Κώστας Θωμαΐδης συναντούν τον Νότη Μαυρουδή σε μια βραδιά μνήμης στο Φεστιβάλ Ρεματιάς, στις 22 Σεπτεμβρίου.

Επιμέλεια: Book Press

«Ενθύμιον...

Διεθνές Φεστιβάλ Χέντελ στο Γκέτινγκεν: Από το Lamentο στη Μήδεια, από το la follia στα vocalises των παπουτσιών της Σεμέλης

Διεθνές Φεστιβάλ Χέντελ στο Γκέτινγκεν: Από το Lamentο στη Μήδεια, από το la follia στα vocalises των παπουτσιών της Σεμέλης

Για το Διεθνές Φεστιβάλ Χέντελ στο Γκέτινγκεν. Φωτογραφίες: © Alciro Theodoro da Silva / Int. Händel-Festspiele Göttingen.

Γράφει η Ιουλίτα Ηλιοπούλου

Τρεις μέρες στο Gӧttingen, στο Διεθνές Φεστιβάλ Χέντελ με...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Μεσογειακό νουάρ, δικαστικό θρίλερ, whodunnit κι ένα ασήμαντο περιστατικό: 4 δυνατά ευρωπαϊκά αστυνομικά μυθιστορήματα

Μεσογειακό νουάρ, δικαστικό θρίλερ, whodunnit κι ένα ασήμαντο περιστατικό: 4 δυνατά ευρωπαϊκά αστυνομικά μυθιστορήματα

Τέσσερα πρόσφατα αστυνομικά μυθιστορήματα ανανεώνουν τις γνωστές υποκατηγορίες της αστυνομικής λογοτεχνίας. «Η σκοτεινή μούσα» του Άρμιν Έρι, «Ο κώδικας του θησαυρού» της Τζάνις Χάλετ, «Θάνατος ενός ταξιδιώτη» του Ντιντιέ Φασέν και «Η στρατηγική του πεκινουά» του Αλέξις Ραβέλο.

Γράφει η Χίλ...

«Το σπίτι με την κόκκινη πόρτα» του Βαγγέλη Μαργιωρή (προδημοσίευση)

«Το σπίτι με την κόκκινη πόρτα» του Βαγγέλη Μαργιωρή (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αστυνομικό μυθιστόρημα του Βαγγέλη Μαργιωρή «Το σπίτι με την κόκκινη πόρτα», το οποίο κυκλοφορεί στις 25 Σεπτεμβρίου από τις εκδόσεις Μίνωας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Ήρωες, μίξερ, μανταλάκια, σερβιέτες…» Μέσα στο ...

«Manifest – Υλοποίησε τη ζωή των ονείρων σου» της Τζορντάνα Λεβίν (προδημοσίευση)

«Manifest – Υλοποίησε τη ζωή των ονείρων σου» της Τζορντάνα Λεβίν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Τζορντάνα Λεβίν [Jordanna Levin] «Manifest – Υλοποίησε τη ζωή των ονείρων σου» (μτφρ. Νοέλα Ελιασά), που θα κυκλοφορήσει στις 25 Σεπτεμβρίου από τις εκδόσεις Μίνωας. 

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Το σπίτι με την κόκκινη πόρτα» του Βαγγέλη Μαργιωρή (προδημοσίευση)

«Το σπίτι με την κόκκινη πόρτα» του Βαγγέλη Μαργιωρή (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αστυνομικό μυθιστόρημα του Βαγγέλη Μαργιωρή «Το σπίτι με την κόκκινη πόρτα», το οποίο κυκλοφορεί στις 25 Σεπτεμβρίου από τις εκδόσεις Μίνωας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Ήρωες, μίξερ, μανταλάκια, σερβιέτες…» Μέσα στο ...

«Manifest – Υλοποίησε τη ζωή των ονείρων σου» της Τζορντάνα Λεβίν (προδημοσίευση)

«Manifest – Υλοποίησε τη ζωή των ονείρων σου» της Τζορντάνα Λεβίν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Τζορντάνα Λεβίν [Jordanna Levin] «Manifest – Υλοποίησε τη ζωή των ονείρων σου» (μτφρ. Νοέλα Ελιασά), που θα κυκλοφορήσει στις 25 Σεπτεμβρίου από τις εκδόσεις Μίνωας. 

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

«Ηλίας Πετρόπουλος: Σκληρός από τρυφερότητα» του Τζον Τέιλορ (προδημοσίευση)

«Ηλίας Πετρόπουλος: Σκληρός από τρυφερότητα» του Τζον Τέιλορ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση του προλόγου του μεταφραστή Γιώργου Ι. Αλλαμανή, στο βιβλίο του Τζον Τέιλορ [John Taylor] «Σκληρός από τρυφερότητα – Ο Έλληνας ποιητής και λαογράφος του άστεως Ηλίας Πετρόπουλος», το οποίο κυκλοφορεί αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις Δίχτυ.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μεσογειακό νουάρ, δικαστικό θρίλερ, whodunnit κι ένα ασήμαντο περιστατικό: 4 δυνατά ευρωπαϊκά αστυνομικά μυθιστορήματα

Μεσογειακό νουάρ, δικαστικό θρίλερ, whodunnit κι ένα ασήμαντο περιστατικό: 4 δυνατά ευρωπαϊκά αστυνομικά μυθιστορήματα

Τέσσερα πρόσφατα αστυνομικά μυθιστορήματα ανανεώνουν τις γνωστές υποκατηγορίες της αστυνομικής λογοτεχνίας. «Η σκοτεινή μούσα» του Άρμιν Έρι, «Ο κώδικας του θησαυρού» της Τζάνις Χάλετ, «Θάνατος ενός ταξιδιώτη» του Ντιντιέ Φασέν και «Η στρατηγική του πεκινουά» του Αλέξις Ραβέλο.

Γράφει η Χίλ...

Τα βιβλία του φθινοπώρου 2023: Τι θα διαβάσουμε τις μέρες που έρχονται

Τα βιβλία του φθινοπώρου 2023: Τι θα διαβάσουμε τις μέρες που έρχονται

Επιλογές από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών, θεάτρου, δοκιμίων, μελετών και γκράφικ νόβελ.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Επιλέξαμε και φέτος όχι την εξαντλητική παρουσίαση των νέων εκδόσεων αλλά την στ...

22 σημαντικοί συγγραφείς που έγραψαν μόνο ένα μυθιστόρημα

22 σημαντικοί συγγραφείς που έγραψαν μόνο ένα μυθιστόρημα

Τι κοινό θα μπορούσε να έχει η Έμιλι Μπροντέ [Emily Brontë] με τον Χουάν Ρούλφο [Juan Rulfo] και τον εικονιζόμενο Άρη Αλεξάνδρου; Και οι τρεις τους, όπως και πολλοί ακόμα σημαντικοί συγγραφείς, έγραψαν και εξέδωσαν ένα μόνο μυθιστόρημα στη διάρκεια της ζωής τους, που ωστόσο αρκούσε για να τους καθιερώσει στο λογοτεχ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

03 Σεπτεμβρίου 2023 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

23 σημαντικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο του 51ου Φεστιβάλ Βιβλίου στο Πεδίον του Άρεως

Πρόγραμα σημαντικών εκδηλώσεων στην Κεντρική Σκηνή «Μελίνα Μερκούρη» στη διάρκεια όλων των ημερών του 51ου Φεστιβάλ Βιβλίου στο Πεδίον του Άρεως. Επιμέλεια: Book Press

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ