hollywood_showpage_mainer

Στα πρώτα χρόνια του Δημοτικού, όταν τις Κυριακές πηγαίναμε οι τρεις αδελφές στον κινηματογράφο Ετουάλ, στην Καλλιθέα, από τις δύο μέχρι τις τέσσερις το μεσημέρι, ήθελα να μοιάσω σ’ εκείνες τις γυναίκες των ταινιών, που βλέπαμε. 

Της Ιωάννας Καρατζαφέρη 

Να φοράω δερμάτινα γάντια και να κρατάω το βολάν του αυτοκινήτου, που θα οδηγούσα, μεγάλα μαύρα γυαλιά του ηλίου, να καπνίζω με μια μακριά μαύρη πίπα –τα φιλμ ήταν ασπρόμαυρα- να φυσάω ψηλά τον καπνό, με μισόκλειστα μάτια με μακριές βλεφαρίδες, να βγαίνω από τη θέση του οδηγού, την μπροστινή πόρτα αριστερά, φορώντας μακριά μεταξωτά παντελόνια ή μακριές τουαλέτες και γούνες το χειμώνα.

Να πηγαίνω σε εστιατόρια με πολλά γκαρσόνια, να με περιποιούνται όλοι, να πίνω ποτά σε κολονάτα ποτήρια και να χορεύω με καβαλιέρους με μπριγιαντίνη στα μαλλιά για να μην ξεφεύγουν τρίχες από τη χωρίστρα, στους ρυθμούς μιας μεγάλης μπάντας και να ακούω τα τραγούδια που τραγουδούσαν ξανθές γυναίκες, μπροστά στα μικρόφωνα, φορώντας τις ωραιότερες τουαλέτες, από αυτές που έβλεπα στα περιοδικά, κεντημένες με στρας και αστραφτερά κοσμήματα στο λαιμό, στ’ αυτιά, στα χέρια.

Και να είμαι όμορφη.

Όταν τέλειωσα το Δημοτικό και άρχισα να διαβάζω, κυκλοφορούσε σε δεκαεξασέλιδα, ένθετο στην εφημερίδα στην ίδια ποιότητα χαρτιού, σε συνέχειες το μυθιστόρημα Ένα Δέντρο Μεγαλώνει στο Μπρούκλιν, ένιωθα πως μέσα μου κάτι άλλαζε.

Όμως η Κυριακάτικη κινηματογραφική ψυχαγωγία συνεχιζόταν.

Στενοχωριόμουν που δεν είχα μπούκλες σαν την Σίρλεϊ Τεμπλ, τη φωνή της Νταιάνα Ντάρμπιν και γαλανά μάτια και θεωρούσα υπεύθυνη, γι’ αυτές τις ελλείψεις μου, τη μαμά μου.

Είχα τελειώσει το Μπρούκλιν και σκεφτόμουν τη γέφυρά του, όταν ένα μεγαλύτερο παιδί, με ψηλά και χοντρά πόδια κάτω από το κοντό του παντελόνι, μας έφερε, πάλι σε συνέχειες, το μυθιστόρημα Όσα παίρνει ο άνεμος, κι εγώ κρατούσα σφιχτά τις σελίδες να μη μου τις πάρει ο αέρας.

Ζήτησα από τον μπαμπά μου να μου χαράξει τα σύνορα Βορράς και Νότος, μου έλεγε διάφορα, μέχρι που ένας θείος μου είπε: Ο Νότος είναι από το Αυλάκι και κάτω, εννοώντας τον Ισθμό της Κορίνθου, τον περνούσαμε όταν πηγαίναμε με το τρένο στο χωριό του παππού μου ή όταν γυρίζαμε στην Καλλιθέα τον μήνα που θα άνοιγαν τα σχολεία. Χαιρόμασταν να βλέπουμε το θαλασσινό κανάλι.

Η απάντηση του θείου μου με μπέρδεψε.

Όλοι οι συγγενείς μας ήταν από το Νότο, αλλά εγώ προτιμούσα να είμαι από τον Βορρά. Είχα αγαπήσει τους Βόρειους και λυπόμουν τους Νότιους.

Με μπέρδευε εξίσου και η Σκάρλετ, δεν μπορούσα να αποφασίσω αν ήταν καλή ή κακιά. Ζηλιάρα, όμως, ήταν.

Ύστερα ήρθαν Τα Σταφύλια της Οργής, που προξενούσαν στο στομάχι μου μια ξινίλα, Ο Αποχαιρετισμός στα Όπλα με τα νοσοκομεία γεμάτα τραυματίες, τα αίματα φαίνονταν στις γάζες, κολλημένες στο πρόσωπό τους, τα ξυρισμένα κεφάλια τους, τις πατερίτσες και τα κομμένα πόδια, και όταν αναρωτήθηκα πήρα από τον εαυτό μου την απάντηση, τα ρούχα μου γέμισαν αίματα από τα πακεταρίσματα των σφαγείων, τις γειτονιές του Σικάγου, και έτσι κατάλαβα πως υπήρχαν πολλές ζωές.

Τις έβρισκα στα διηγήματα και τα μυθιστορήματα.

Πέρασαν πολλά χρόνια ώσπου να σχηματίσω τις δικές μου ιδέες για τον αμερικάνικο εμφύλιο Νοτίων και Βορείων και κυρίως για την αμερικάνικη πολιτική ιστορία, όπως όταν άρχισα να μαθαίνω για τον Γερουσιαστή ΜακΆρθι, το κυνηγητό των ανθρώπων που εργάζονταν στα Κόκκινα Κανάλια, και των αστέρων του Χόλιγουντ, που ήθελαν μέσα από τα λόγια τους και τα έργα τους να περάσουν όψεις μιας πραγματικής ζωής ανάμεσα στις τάξεις του λαού της Αμερικής.

Ο ένας τίτλος με οδηγούσε σ’ έναν άλλο, ο ένας συγγραφέας μου σύστηνε κάποιον άλλο, η μια βιογραφία σε κάποια άλλη και μέσα μου χτιζόταν ένας πύργος που τα θεμέλιά του μπήγονταν όλο και πιο βαθιά και στέρεα, ενώ ανυψώνονταν οι ιδέες και σφηνώνονταν στο μυαλό μου για επεξεργασία και ανάλυση.

Ζήτησα αρκετές φορές τη βοήθεια φίλων ή ανθρώπων με μεγαλύτερη πείρα σε κοινωνικούς αγώνες, ή έκανα καινούριους φίλους που κινούνταν μέσα σε κύκλους δράσης.

Οι αναφορές τους ήταν επίσης παραπομπές σε άλλους διανοητές, οποιασδήποτε εθνικότητας, των οποίων οι σκέψεις και οι αναλύσεις συμπλήρωναν ή με προκαλούσαν σε περισσότερες αναζητήσεις.

Χρωστάω πολλά στους ανθρώπους, όπως χρωστάω πολλά και στα βιβλία.
 
 
 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βραδιά λογοτεχνικής μαντείας στο Ρομάντσο

Βραδιά λογοτεχνικής μαντείας στο Ρομάντσο

Γιορτάζοντας τα 3 χρόνια κυκλοφορίας και τα 6 τεύχη του, το περιοδικό για την ποίηση και τα εικαστικά ΦΡΜΚ διοργανώνει «ΤΑ 6 ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ - Μια γιορτή προγνωστικής ποιητικής» στον πολυχώρο Ρομάντσο.

...

Ελέφαντας

Ελέφαντας

Της Αρχοντούλας Διαβάτη

Χωρίς προειδοποίηση μες στον ύπνο ένιωσε τον ηλεκτρικό πόνο, το δόντι του ήταν ή τι. Βραχυκύκλωσαν τα νεύρα και γέμισαν το κεφάλι του σήματα. Πονούσε μ’ ένα κτηνώδη τρόπο.

...
Για ποιους... – Για το βιβλίο της Έλσα Μοράντε «Η Ιστορία»

Για ποιους... – Για το βιβλίο της Έλσα Μοράντε «Η Ιστορία»

Για το βιβλίο της Έλσα Μοράντε «Η Ιστορία» (μτφρ. Άμπυ Ράικου) που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη. 
 
Tης Ιωάννας Καρατζαφέρη 
 

Είναι για τους αναλφάβητους που γράφω.

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«2052: Το μυθιστόρημα των τριών» (κριτική) – Γράφοντας με την Τεχνητή Νοημοσύνη δίπλα και απέναντι

«2052: Το μυθιστόρημα των τριών» (κριτική) – Γράφοντας με την Τεχνητή Νοημοσύνη δίπλα και απέναντι

Για το μυθιστόρημα των Μάνου Στεφανίδη, Γιώργου Αριστηνού και Joe «2052: Το μυθιστόρημα των τριών» (εκδ. Νίκας). 

Γράφει ο Σόλωνας Παπαγεωργίου

Πώς μπορούμε και πώς «πρέπει» να γράφουμε την εποχή της ...

Είδαμε το «Καμιά άλλη επιλογή» του Παρκ Τσαν-Γουκ – Μια μαύρη κωμωδία για την ψυχική και ταυτοτική κρίση της μεσαίας τάξης στη Νότια Κορέα

Είδαμε το «Καμιά άλλη επιλογή» του Παρκ Τσαν-Γουκ – Μια μαύρη κωμωδία για την ψυχική και ταυτοτική κρίση της μεσαίας τάξης στη Νότια Κορέα

Για την τελευταία ταινία του Νοτιοκορεάτη Παρκ Τσαν-Γουκ [Park Chan-Wook] «Καμιά άλλη επιλογή», μεταφορά στον κινηματογράφο του μυθιστορήματος «Το τσεκούρι» του Ντόναλντ Ε. Γουέστλέικ. 

Γράφει ο Αντώνης Κάπας

Στην μετάβαση από το βιβλίο στην ...

«Τέλος του κόσμου, αγάπη μου» της Άλα Γκορμπουνόβα – Μυθολογικοί κατακλυσμοί και μετασοβιετικές πραγματικότητες

«Τέλος του κόσμου, αγάπη μου» της Άλα Γκορμπουνόβα – Μυθολογικοί κατακλυσμοί και μετασοβιετικές πραγματικότητες

Για τη συλλογή διηγημάτων της Άλα Γκορμπουνόβα, «Τέλος του κόσμου, αγάπη μου» (μτφρ. Ξένια Καλαϊτζίδου, εκδ. Καστανιώτη), «οι δύο πρώτες μετασοβιετικές δεκαετίες αποδίδονται με εκπλήσσουσα ζωντάνια, ευθυβολία, ποιητικίζουσα γλώσσα κι ένα ιδιάζον μείγμα τρυφερότητας και σκληρότητας». 

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Block Delete» του Βαγγέλη Γιαννίση (προδημοσίευση)

«Block Delete» του Βαγγέλη Γιαννίση (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το νέο αστυνομικό μυθιστόρημα του Βαγγέλη Γιαννίση «Block Delete», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 21 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

«Η μελωδία των αγαλμάτων» του Παναγιώτη Γούτα (προδημοσίευση)

«Η μελωδία των αγαλμάτων» του Παναγιώτη Γούτα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Παναγιώτη Γούτα «Η μελωδία των αγαλμάτων», το οποίο θα κυκλοφορήσει στα μέσα του Απριλίου από τις εκδόσεις Βακχικόν. Φωτογραφία © Ανδρέας Σφυρίδης

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Νάσος Γρηγ...

«Είμαι αυτό που είμαι» της Φανής Κεχαγιά (προδημοσίευση)

«Είμαι αυτό που είμαι» της Φανής Κεχαγιά (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση διηγήματος από τη συλλογή διηγημάτων της Φανής Κεχαγιά «Είμαι αυτό που είμαι», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Μετρονόμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΔΑ ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μικρά θαύματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας: Μαν, Τζόις, Πόε, Μάνσφιλντ, Γκάσκελ, Ντ' Άρτσο

Μικρά θαύματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας: Μαν, Τζόις, Πόε, Μάνσφιλντ, Γκάσκελ, Ντ' Άρτσο

Η σειρά «Τα μικρά» των εκδόσεων Μεταίχμιο δίνει τη δυνατότητα στο αναγνωστικό κοινό να διαβάσει σπουδαία διηγήματα και νουβέλες της μιας ανάσας από σημαντικούς συγγραφείς. Επτά ολιλοσέλιδα τομίδια πυκνής λογοτεχνικής αξίας με τις υπογραφές των Μαν, Τζόις, Πόε, Μάνσφιλντ, Γκάσκελ, Ντ' Άρτσο.

...
Τι διαβάζουμε τώρα: Αστυνομικά, θρίλερ, μυστήριο – 15 μυθιστορήματα, ελληνικά και μεταφρασμένα

Τι διαβάζουμε τώρα: Αστυνομικά, θρίλερ, μυστήριο – 15 μυθιστορήματα, ελληνικά και μεταφρασμένα

Ανατροπές, σκοτεινοί ήρωες, μυστήριο και κοινωνικός σχολιασμός: δεκατέσσερα πρόσφατα αστυνομικά μυθιστορήματα ελληνικής και μεταφρασμένης λογοτεχνίας που τραβούν την προσοχή μας και μία συλλογή ημερολογίων μιας μεγάλης συγγραφέα του είδους. Εικόνα: Από την ταινία «Έγκλημα στα παρασκήνια» του Ντίνου Κατσουρίδη.&...

Το ελληνικό Πάσχα στην ποίηση σήμερα: 66 + 1 ποιητές και ποιήτριες (Β' μέρος)

Το ελληνικό Πάσχα στην ποίηση σήμερα: 66 + 1 ποιητές και ποιήτριες (Β' μέρος)

Μεγάλο αφιέρωμα στο Πάσχα και τη σύγχρονη ελληνική ποίηση. 66+1 ποιήματα εν ζωή Ελλήνων ποιητών και Ελληνίδων ποιητριών, ανθολογούνται και παρουσιάζονται σε δύο μέρη. Εδώ, το β' μέρος με 33 ποιήματα. 

Επιμέλεια – συντονισμός αφιερώματος: Αλέξιος Μάινας

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ