alt

Για το μυθιστόρημα του James Hogg «Οι εξομολογήσεις ενός δικαιωμένου αμαρτωλού» (μτφρ. Ιωάννα Ηλιάδη, εκδ. Εξάντας).

Του Γιώργου Λαμπράκου

Ο άνθρωπος είναι το ζώο που συνδιαλέγεται ασταμάτητα με τον εαυτό του, και αυτός ο διάλογος δεν έχει αρχή, μέση και τέλος – συχνά, ούτε όρια. Όταν το ανθρώπινο ζώο ξεπεράσει τα όρια που θέτει μια κοινώς εννοούμενη ψυχική/πνευματική υγεία, τότε τα πράγματα μπορούν να αποκτήσουν επικίνδυνες έως εκρηκτικές διαστάσεις, τόσο για το ίδιο όσο και για τον περίγυρό του. Το μυθιστόρημα του Σκοτσέζου συγγραφέα Τζέιμς Χογκ (1770-1835) Οι εξομολογήσεις ενός δικαιωμένου αμαρτωλού (μτφρ. Ιωάννα Ηλιάδη, εκδ. Εξάντας), που εκδόθηκε ανώνυμα το 1824 και μεταφράζεται για πρώτη φορά στα ελληνικά, παρουσιάζει την περίπτωση ενός ανθρώπου που ο διάλογος με τον παρεκκλίνοντα εαυτό του τον μετέφερε πέρα από τα όρια της ασφαλούς κανονικότητας. 

Τα δύο αδέλφια θα μεγαλώσουν χωριστά, όμως κάποια στιγμή θα αρχίσουν να συναντιούνται: ο μικρός αδελφός, ο απόβλητος, παρενοχλεί διαρκώς τον δημοφιλή μεγάλο αδελφό του, που κάποια στιγμή δολοφονείται με μυστηριώδη τρόπο, και όλες οι ενδείξεις φωτογραφίζουν τον μικρό.

Στη Σκοτία των τελών του 17ου αιώνα ο πλούσιος γαιοκτήμονας του Νταλκάσλ Τζορτζ Κόλγουαν παντρεύεται και αποφασίζει να αποκτήσει οικογένεια. Μόνο που η θρησκόληπτη σύζυγός του Ρεϊμπίνα, πλέον λαίδη Νταλκάσλ, αρνείται να εκπληρώνει τα συζυγικά της καθήκοντα καθώς θεωρεί τον άντρα της έκλυτο. Ο Κόλγουαν σπιτώνει μια γυναίκα, την Αραμπέλα Λόγκαν, ενώ η λαίδη προσεγγίζει τον αυστηρό καλβινιστή ιερέα Ρόμπερτ Ρίνγκιμ, τον οποίο διατηρεί καταρχάς ως πνευματικό καθοδηγητή. Η λαίδη γεννά έναν γιο τον οποίο ο Κόλγουαν αναγνωρίζει ως δικό του και του δίνει το όνομά του (Τζορτζ Κόλγουαν), ενώ τον επόμενο χρόνο γεννά άλλο έναν, τον οποίο όμως ο Κόλγουαν απορρίπτει, οπότε την κηδεμονία του αναλαμβάνει ο ιερέας δίνοντάς του το δικό του όνομα (Ρόμπερτ Ρίνγκιμ). Τα δύο αδέλφια θα μεγαλώσουν χωριστά, όμως κάποια στιγμή θα αρχίσουν να συναντιούνται: ο μικρός αδελφός, ο απόβλητος, παρενοχλεί διαρκώς τον δημοφιλή μεγάλο αδελφό του, που κάποια στιγμή δολοφονείται με μυστηριώδη τρόπο, και όλες οι ενδείξεις φωτογραφίζουν τον μικρό.

Το μυθιστόρημα του Χογκ χωρίζεται σε τρία μέρη: το πρώτο παρουσιάζεται γραμμένο από τον εκδότη, ο οποίος παραθέτει τα «αντικειμενικά» γεγονότα αυτής της ασυνήθιστης οικογενειακής υπόθεσης· το δεύτερο συγκροτούν «οι εξομολογήσεις ενός δικαιωμένου αμαρτωλού», που δεν είναι άλλος από τον μικρό αδερφό Ρόμπερτ Ρίνγκιμ, που γράφει και αφηγείται σε πρώτο πρόσωπο τον βίο και την πολιτεία του· το τρίτο κλείνει το έργο πάλι με αφήγηση του εκδότη, καθώς και με μια επιστολή του Τζέιμς Χογκ (ο οποίος βάζει έτσι την υπογραφή του στο συνολικό κείμενο) που θέλει να παρουσιάσει την ιστορία ως πραγματική και τον τάφο του αμαρτωλού υπαρκτό. 

Ένα μεγάλο, και το πιο ενδιαφέρον, τμήμα των εξομολογήσεων είναι η απεγνωσμένη προσπάθεια του Ρόμπερτ να αναγνωρίσει πότε είναι ο εαυτός του, κι αν έχει καν έναν πυρηνικό εαυτό.

Μόνο που ο Ρόμπερτ δεν είναι ένα πρόσωπο, αλλά δύο. Ή μήπως ο ίδιος θεωρεί πως δεν είναι ένα πρόσωπο, αλλά δύο; Ο «άλλος» είναι μια μορφή σατανική, ο επικίνδυνος σωσίας του Ρόμπερτ που γίνεται πότε ο οδηγός και πότε η σκιά του, πείθοντάς τον πως είναι ένας από τους «Εκλεκτούς» και συνεπώς υποχρεωμένος να γίνει τιμωρός της ανομίας που έχει επικρατήσει επί γης (αυτό ήταν το ακραίο δόγμα που «πέρασε» ο ιερέας στον υιοθετημένο γιο του). Ο Ρόμπερτ τον κατονομάζει ως τον «Γκιλ-Μάρτιν» της γαελικής παράδοσης, μια πρωτεϊκή φιγούρα που προκαλεί σύγχυση επηρεάζοντας κατά βούληση τη συνείδηση. Ένα μεγάλο, και το πιο ενδιαφέρον, τμήμα των εξομολογήσεων είναι η απεγνωσμένη προσπάθεια του Ρόμπερτ να αναγνωρίσει πότε είναι ο εαυτός του, κι αν έχει καν έναν πυρηνικό εαυτό: «Ο άγνωστος νεαρός και εγώ πλησιάσαμε ο ένας τον άλλο σιωπηλά, και αργά, με τα μάτια μας στυλωμένα ο ένας στον άλλον. Πλησιάσαμε ώσπου δεν έμεινε πάνω από ένα μέτρο απόσταση ανάμεσά μας, και τότε σταθήκαμε ασάλευτοι, παρατηρώντας, ζυγίζοντας ο ένας τον άλλον από την κορυφή ως τα νύχια. Τι κατάπληξη ένιωσα, όταν αντιλήφθηκα ότι ήταν ίδιος μ’ εμένα! Τα ρούχα ήταν ίδια ως και στην παραμικρή λεπτομέρεια. Η μορφή ήταν ίδια, η ηλικία, το χρώμα των μαλλιών, τα μάτια· και, στο βαθμό που μπορούσα να θυμηθώ τα χαρακτηριστικά μου στον καθρέφτη, τα χαρακτηριστικά ήταν κι αυτά ολόιδια. Στην αρχή φαντάστηκα ότι έβλεπα ένα όραμα, και ότι επρόκειτο για τον φύλακα άγγελό μου, που είχε εμφανιστεί μπροστά μου τούτη τη σημαντική στιγμή της ζωής μου· μα το μοναδικό αυτό πλάσμα διάβασε τις σκέψεις μου στο βλέμμα μου, και με πρόλαβε με τις ίδιες ακριβώς λέξεις που ήμουν έτοιμος να ξεστομίσω». 

alt
Ο James Hogg

Το αλλόκοτο μυθιστόρημα του Χογκ μπορεί να διαβαστεί ποικιλοτρόπως: ως μια αστυνομική ιστορία για τον εντοπισμό ενός εγκληματία με έμφαση στο αυτοψυχογράφημά του, ως μια αλληγορία για τη σκοτεινή όψη του πουριτανισμού και μια σπουδή πάνω στο δίπολο προκαθορισμός-ελεύθερη βούληση.

Οι εξομολογήσεις του Ρόμπερτ καταλαμβάνουν τα δύο τρίτα του μυθιστορήματος και συνιστούν το γλωσσικό αποκορύφωμά του. Η κλιμάκωση είναι έντονη, το ύφος σοβαρό και μαζί ειρωνικό, οι αιχμές προς όλες τις κατευθύνσεις (πατρίδα, θρησκεία, οικογένεια) συνεχείς. Το αλλόκοτο μυθιστόρημα του Χογκ μπορεί να διαβαστεί ποικιλοτρόπως: ως μια αστυνομική ιστορία για τον εντοπισμό ενός εγκληματία με έμφαση στο αυτοψυχογράφημά του, ως μια αλληγορία για τη σκοτεινή όψη του πουριτανισμού και μια σπουδή πάνω στο δίπολο προκαθορισμός-ελεύθερη βούληση, ως μια φαουστική ιστορία για το τίμημα που πληρώνει κανείς όταν υπερβαίνει κάθε όριο προκειμένου να πετύχει τον σκοπό του, ως ένα μεταφυσικό γοτθικό παραμύθι, ως μια υπόγεια έκκληση για ανοχή απέναντι στον συνάνθρωπο, είτε αυτός εκπροσωπεί μια άλλη θρησκευτική σέκτα είτε μια άλλη πολιτική παράταξη. Προπάντων δεσπόζει ο ακραία διχασμένος εαυτός, το άτομο που έχει (πειστεί να) αναγορεύει ένα τμήμα του μυαλού του εναλλάξ σε Θεό και σε Διάβολο, ο άνθρωπος ο παραδομένος σε μια μοχθηρή βούληση που τον έχει καταστήσει μαριονέτα. Η εξέλιξη του αντιήρωα δείχνει το πού μπορεί να καταλήξει όποιος γοητευτεί από μια ακραία ιδέα –και πρώτα, κατά κανόνα, από μια ακραία προσωπικότητα που θα του την εμφυσήσει– και την ακολουθήσει μέχρι θανάτου.      

Το μυθιστόρημα Οι εξομολογήσεις ενός δικαιωμένου αμαρτωλού είναι άλλη μια προσεγμένη προσθήκη στην Κλασική Βιβλιοθήκη του Εξάντα, οι δε υποσημειώσεις του αποδεικνύονται απαραίτητες προκειμένου ο αναγνώστης να ξεδιαλύνει τις θρησκευτικές, πολιτικές και ιστορικές παραμέτρους της αφήγησης. Όπως επισημαίνει η μεταφράστρια στην κατατοπιστική εισαγωγή της, το βιβλίο «έμελλε να αναγνωριστεί ως το σπουδαιότερο επίτευγμα του Τζέιμς Χογκ, και ένα από τα σημαντικότερα λογοτεχνικά έργα του ρομαντισμού του 19ου αιώνα. […] Ο Χογκ αρνήθηκε να ακολουθήσει τους κανόνες του καιρού του και πειραματίστηκε με έναν συγκερασμό διαφορετικών ειδών, χρησιμοποιώντας ταυτόχρονα τη φάρσα, το δραματικό και το μεταφυσικό στοιχείο». Ο Χογκ θίγει –μεταξύ πολλών άλλων θεμάτων– τον σωσία, που υπήρχε ήδη στον Ρομαντισμό (Γκαίτε, Χόφμαν, Μπάιρον) και έμελλε να αξιοποιηθεί στη μεταγενέστερη λογοτεχνία (Πόου, Ντοστογιέφσκι, Στίβενσον, Κόνραντ, κ.ά.). Η ειρωνεία εξισορροπεί ωραία το βαρύ θέμα του βιβλίου, που ενέχει έναν μοντέρνο, επίκαιρο τόνο, τόσο σε επίπεδο ύφους όσο και σε επίπεδο δομής. Το εκκεντρικό, ανησυχαστικό μυθιστόρημα του Χογκ κάνει τον αναγνώστη να ανατριχιάσει από ορισμένες σκοτεινές όψεις του μυαλού – όχι μόνο κάποιου διασαλευμένου, αλλά δυνάμει και του δικού του.

* Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΟΣ είναι συγγραφέας και μεταφραστής.
Τελευταίο του βιβλίο, το λογοτεχνικό δοκίμιο «Τσαρλς Μπουκόβσκι – Ο κυνικός Κυνικός (εκδ. Γαβριηλίδης).


Απόσπασμα από το βιβλίο

«Εν γένει φανταζόμουν τον εαυτό μου ως δύο ανθρώπους. Όταν ήμουν ξαπλωμένος στο κρεβάτι, θεωρούσα ότι υπήρχε κι άλλος ένας εκεί· όταν σηκωνόμουν, πάντοτε έβλεπα ένα άλλο άτομο, και πάντα στην ίδια θέση από το σημείο όπου καθόμουν ή στεκόμουν, περίπου τρία βήματα στ’ αριστερά μου. Δεν είχε σημασία πόσο πολλοί ή πόσο λίγοι ήταν παρόντες: τούτος ο δεύτερος εαυτός μου φρόντιζε να βρίσκεται πάντα στη θέση του· και αυτό επέφερε μια σύγχυση, σε ό,τι έλεγα και σκεφτόμουν, που κατέπληττε βαθιά τους φίλους μου, κάνοντάς τους όλους να δηλώνουν ότι όχι μόνο δεν ήμουν πνευματικά διαταραγμένος, αλλά ότι και ποτέ άλλοτε δεν είχα εκφραστεί στις συζητήσεις μου με τόση ενεργητικότητα ή με τόσο μεγαλειώδεις ιδέες· όμως, παρ’ όλα αυτά, οι νοητικές μου ικανότητες και η λογική μου ήταν ανήμπορες μπροστά στη μοναδική αυτή ψευδαίσθηση ότι ήμουν δύο άνθρωποι. Το πιο διεστραμμένο κομμάτι της ήταν ότι σπανίως αντιλαμβανόμουν τον εαυτό μουως ένα από τα δύο αυτά άτομα. Μάλλον πίστευα ότι το ένα ήταν ο σύντροφός μου και το άλλο ο αδερφός μου, και διαπίστωσα ότι το να μιλώ και ν’ απαντώ υιοθετώντας τον χαρακτήρα ενός άλλου ανθρώπου ήταν, μακροπρόθεσμα, αυτό που μου προκαλούσε τη μεγαλύτερη αμηχανία». 


altΟι εξομολογήσεις ενός δικαιωμένου αμαρτωλού
James Hogg
Μτφρ. Ιωάννα Ηλιάδη
Εξάντας 2018
Σελ. 412, τιμή εκδότη €18,00

alt

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Να σώσουμε τη φωτιά» του Γκιγιέρμο Αριάγα (κριτική) – Η φλόγα που καίει τα σωθικά του Μεξικού

«Να σώσουμε τη φωτιά» του Γκιγιέρμο Αριάγα (κριτική) – Η φλόγα που καίει τα σωθικά του Μεξικού

Για το μυθιστόρημα του Γκιγιέρμο Αριάγα (Guillermo Arriaga) «Να σώσουμε τη φωτιά» (μτφρ. Νάννα Παπανικολάου, εκδ. Ίκαρος). Κεντρική εικόνα: Λεπτομέρεια από το εξώφυλλο του βιβλίου στην ισπανική έκδοση.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Ο γνήσιος «παραμυθάς» Χο...

«Γυμναστήριο» της Βερένα Κέσλερ (κριτική) – Η λατρεία του σώματος και ο εφιάλτης της τελειότητας

«Γυμναστήριο» της Βερένα Κέσλερ (κριτική) – Η λατρεία του σώματος και ο εφιάλτης της τελειότητας

Για το μυθιστόρημα της Βερένα Κέσλερ (Verena Keßler) «Γυμναστήριο» (μτφρ. Δέσποινα Κανελλοπούλου, εκδ. Δώμα). Εικόνα: Από την ταινία «The substance» (2024). 

Γράφει η Φανή Χατζή

Το ...

«Ένας μύθος» του Ουίλιαμ Φόκνερ (κριτική) – Ο πόλεμος ως εφευρέτης του ανθρώπου

«Ένας μύθος» του Ουίλιαμ Φόκνερ (κριτική) – Ο πόλεμος ως εφευρέτης του ανθρώπου

Για το μυθιστόρημα του Ουίλιαμ Φόκνερ «Ένας μύθος» (μτφρ. Μαργαρίτα Ζαχαριάδου, εκδ. Gutenberg). Εικόνα: Πίνακας του Τζον Σίνγκερ Σάρτζεντ. 

Γράφει ο Ανδρέας Κωσταγεώργος

Ακόμα και ο πλέον μανιώδης αναγνώστης του ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Τι είναι ο μισογυνισμός;» του Μορίς Ντομά (κριτική) – Ιστορία μιας λέξης, ιστορία μιας νοοτροπίας που εμμένει μέσα στους αιώνες

«Τι είναι ο μισογυνισμός;» του Μορίς Ντομά (κριτική) – Ιστορία μιας λέξης, ιστορία μιας νοοτροπίας που εμμένει μέσα στους αιώνες

Για τη μελέτη του Μορίς Ντομά (Maurice Daumas) «Τι είναι ο μισογυνισμός;» (μτφρ. Κατερίνα Γούλα, εκδ. Gutenberg). Εικόνα: Από τη σειρά του Νέτφλιξ «Εφηβεία».

Γράφει ο Σόλωνας Παπαγεωργίου

«Είναι πιο εύκολο να φανταστούμε το...

Χάρης Καραθύμιος: «Το αστυνομικό μυθιστόρημα είναι ένα είδος που αφουγκράζεται την κοινωνία»

Χάρης Καραθύμιος: «Το αστυνομικό μυθιστόρημα είναι ένα είδος που αφουγκράζεται την κοινωνία»

«Την κυρίως πλοκή του αστυνομικού μυθιστορήματος την αντιμετωπίζω ως ένα μέσον για να αφηγηθώ το δράμα των πρωταγωνιστών» μας είπε ο Χάρης Καραθύμιος, με αφορμή το μυθιστόρημά του «Ο Μεσσίας» (εκδ. Μίνωας).

Συνέντευξη στον Σόλωνα Παπαγεωργίου

...
«Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν (κριτική) – Ένα αντιπολεμικό, σύγχρονο κινηματογραφικό έπος

«Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν (κριτική) – Ένα αντιπολεμικό, σύγχρονο κινηματογραφικό έπος

Για την «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν, που προβάλλεται αυτές τις μέρες στους κινηματογράφους. 

Γράφει ο Θόδωρος Σούμας 

Ο σημαντικός, Άγγλος βιρτουόζος σκηνοθέτης ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Γεωργίας Α. Ανδριώτου «Οι κόρες του Αϊβαλιού», το οποίο κυκλοφορεί στις 18 Ιουλίου από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Παναγής Αφεντέλλης ρούφηξε νωχελικά τον καφέ του κι άφησε απαλά τ...

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το πεζογραφικό έργο της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς [Marie Luise Kaschnitz] «Περιγραφή ενός χωριού» (Μετάφραση – Επίμετρο – Σημειώσεις: Αλέξανδρος Κυπριώτης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 10 Ιουλίου από τις εκδόσεις η βαλίτσα.

Επιμέλεια: Κ...

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων του Σέρινταν Λε Φανού (Sheridan Le Fanu) «Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» (ανθολόγηση, μτφρ., εισαγωγικό σημείωμα: Γιώργος Θάνος, επιμέλεια: Γιάννης Μπαρτσώκας), η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Printa.

Επιμέλεια: ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Μια τελευταία ματιά» & «Οι ωραιότερες συναντήσεις μου με ζώα» – Δύο βιβλία για τη ζωή μας με τα (άλλα) ζώα

«Μια τελευταία ματιά» & «Οι ωραιότερες συναντήσεις μου με ζώα» – Δύο βιβλία για τη ζωή μας με τα (άλλα) ζώα

Συναντήσεις με απειλούμενα είδη, καθώς και με άλλα ζώα που μας θυμίζουν τον εαυτό μας. Δύο βιβλία από τις εκδόσεις ΕΠΟΨ μας αποκαλύπτουν τα μυστικά του ζωικού βασιλείου. © Duke Lemur Center

Επιλογή-παρουσίαση: Σόλωνας Παπαγεωργίου

Η κλιματ...

«Χωρίς δείκτη προστασίας» – 26 αστυνομικά, νουάρ και θρίλερ για ένα μακρύ αναγνωστικό καλοκαίρι

«Χωρίς δείκτη προστασίας» – 26 αστυνομικά, νουάρ και θρίλερ για ένα μακρύ αναγνωστικό καλοκαίρι

Καταιγιστική δράση αλλά και χαλαρή ατμόσφαιρα, κοινωνικός σχολιασμός και σκοτεινός ρεαλισμός: Είκοσι έξι αστυνομικά, νουάρ και ψυχολογικά θρίλερ, για ένα καλοκαίρι γεμάτο συγκινήσεις. 

Επιλογή-παρουσίαση: Χίλντα Παπαδημητρίου

...
Ποιήματα που φέρνει ο Βαρδάρης – Πέντε συλλογές από τη σοδειά του βορρά

Ποιήματα που φέρνει ο Βαρδάρης – Πέντε συλλογές από τη σοδειά του βορρά

Πέντε ποιητικά έργα με πυκνή γραφή, φιλοσοφικούς στοχασμούς και πολιτικό περιεχόμενο.

Επιλογή-παρουσίαση Παναγιώτης Γούτας

Πέντε ποιητικά έργα από τον βορρά, καρποί ώριμης γραφής, που εκφράζουν φιλοσοφικούς αλλά και πολιτικούς προβληματισμούς. 

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ