alt

Για το μυθιστόρημα του Karim Amellal Μπλε Άσπρο Μαύρο (μτφρ. Μιχάλης Μητσός) που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πόλις.

Του Δημήτρη Αναστασόπουλου

Καθώς το ακροδεξιό Εθνικό Κόμμα αποσπά μια συντριπτική νίκη στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, η κατάσταση στη χώρα μετατρέπεται σε εφιάλτη. Η αστυνομοκρατία γίνεται καθεστώς, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης καταπατά βασικές διατάξεις του συντάγματος και οι πολίτες παρακολουθούν τα γεγονότα φοβισμένοι και αδρανείς. Μόνη ελπίδα για την ανακοπή της επέλασης της ακροδεξιάς είναι πια τα παιδιά των προαστίων των γαλλικών μητροπόλεων, οι αφανείς, οι περιθωριακοί, οι «αλήτες». 

Οι Γάλλοι πολίτες έχουν αποφασίσει να παραδώσουν την εξουσία στα χέρια της Ακροδεξιάς, όχι μόνο να για να τιμωρήσουν τα παραδοσιακά κόμματα τα οποία δεν κατάφεραν να ανορθώσουν την οικονομία της χώρας.

Η νίκη του Εθνικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας είναι συντριπτική. Το ποσοστό 58,6% που έχει λάβει η νέα Πρόεδρος Μιρέιγ Λεφέκ είναι μεγάλο αλλά αναμενόμενο. Οι Γάλλοι πολίτες έχουν αποφασίσει να παραδώσουν την εξουσία στα χέρια της Ακροδεξιάς όχι μόνο να για να τιμωρήσουν τα παραδοσιακά κόμματα τα οποία δεν κατάφεραν να ανορθώσουν την οικονομία της χώρας. Αλλά κυρίως επειδή έχουν πιστέψει ότι μια ακροδεξιά κυβέρνηση θα διασφαλίσει την τάξη και την ασφάλεια που διαταράχθηκαν από τις τρομοκρατικές επιθέσεις. 

Η συντηριτικοποίηση της μάζας και η ματιά των προνομιούχων «αόριστα αριστερών»

Ο αφηγητής στο μυθιστόρημα του Γαλλοαλγερινού Καρίμ Αμελάλ Μπλε άσπρο μαύρο είναι ένας αμοραλιστής γαλλοαλγερινός όπως ο συγγραφέας, που εργάζεται στον χρηματοπιστωτικό τομέα μιας μεγάλης τράπεζας. Ξέρει πολύ καλά πώς συνέβη η κρίση του 2008, πώς σώθηκαν οι τράπεζες με τα χρήματα του δημοσίου, ότι αυτό το σύστημα αναπαράγει τη διαρκή ύφεση και ότι η ευρωζώνη παραπαίει. Από την άλλη, γνωρίζει και τον άλλο κόσμο, τους σύγχρονους άθλιους του Παρισιού, τα παιδιά από τα προάστια που στριμώχνονται σε μίζερα διαμερίσματα και παρηκμασμένα εμπορικά κέντρα βιώνοντας ένα αδιέξοδο που τους οδηγεί σε σύντομα εξεγερσιακά ξεσπάσματα. 

Ο Αμελάλ επιθυμούσε, όπως διατείνεται παντού, να δώσει μία απάντηση σε μυθιστορήματα όπως το Υποταγή του Μισέλ Ουελμπέκ και το 2084: Το τέλος του κόσμου του Μπουαλέμ Σανσάλ και όπως φαίνεται τα καταφέρνει.

Όμως ο δικός του κύκλος αποτελείται από τους προνομιούχους. Από μορφωμένους μεγαλοαστούς στελέχη του δημοσίου τομέα ή εταιρειών που ευημερούν, οι οποίοι παραμένουν αόριστα αριστεροί και υποστηρικτές της πολυπολιτισμικότητας της Γαλλίας. Και μέσα από τα δικά τους μάτια βλέπει την μεταμόρφωση όλου του γαλλικού λαού σε φοβισμένη μάζα που συντηρητικοποιείται και αναζητά πια όχι μια σωστή κυβέρνηση αλλά κάποιον που θα αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού, χωρίς όμως να αγγίξει τα κεκτημένα τους. Οπότε, όταν το Εθνικό Κόμμα καταλαμβάνει με την ψήφο του λαού την εξουσία και επιβάλλει το πρόγραμμά του όπως υποσχόταν, στρεφόμενο ενάντια στις μειονότητες, οι φιλελεύθεροι της γαλλικής ελίτ –και είναι αρκετοί– εκτιμούν ότι οι ακροδεξιοί είναι μια αναγκαία παρένθεση. Αντίθετα, αυτοί που θα αντισταθούν θα είναι οι νεαροί των προαστίων – αυτοί, αραβικής καταγωγής στη πλειονότητά τους, που τον ρατσισμό τον νιώθουν καθημερινά στο πετσί τους. 

Η απάντηση του Γαλλοαλγερινού αμοραλιστή στον Ουελμπέκ

Ο Αμελάλ επιθυμούσε, όπως διατείνεται παντού, να δώσει μια απάντηση σε μυθιστορήματα όπως το Υποταγή του Μισέλ Ουελμπέκ και το 2084: Το τέλος του κόσμου του Μπουαλέμ Σανσάλ και όπως φαίνεται τα καταφέρνει. Γιατί ενώ ο Ουλμπέκ και ο Σανσάλ αναφέρονται σε ένα απώτερο μέλλον όπου το Ισλάμ θα ελέγχει την Ευρώπη, ο Αμελάλ κάνει λόγο για το παρόν. Μπορεί τα ονόματα των κομμάτων και των πολιτικών να είναι λίγο παραλλαγμένα αλλά είναι σαφές ότι ο Αμελάλ προειδοποιεί για τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύει η Μαρί Λεπέν και το Εθνικό Μέτωπο. Η απειλή δεν είναι μελλοντική ούτε ουτοπική, οι ακροδεξιοί βρίσκονται ένα βήμα πριν από την κατάκτηση της εξουσίας και όταν την πάρουν θα ξεκινήσουν έναν ιδιότυπο εμφύλιο που θα θυμίζει τις μέρες του Βισύ. Και οι μόνοι που μπορούν να τους σταματήσουν είναι οι πολίτες.

* Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ είναι δημοσιογράφος.


altΜπλε Άσπρο Μαύρο
Karim Amellal
Μτφρ. Μιχάλης Μητσός
Πόλις 2017
Σελ. 448, τιμή εκδότη €16,00

alt

 


Απόσπασμα από βιβλίο

«Ο καθένας μιλούσε για τον μικρόκοσμό του, για τις μικροέγνοιες του, για τις προσωπικές του μικροφιλοδοξίες. Είτε με την Μιρέιγ Λεφέκ είτε όχι, το ίδιο τους έκανε. Την επαύριο της εκλογής της είχαν λίγο φρικάρει, αυτό όμως ανήκε πλέον στο παρελθόν, η ζωή τους δεν είχε υποστεί καμία σοβαρή μεταβολή. Θα έβγαινε η Γαλλία από το ευρώ; Ναι, ίσως, και λοιπόν; Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα αποκτούσε συνταγματική ισχύ και θα μετατρεπόταν σε μόνιμη κατάσταση; Ναι, και λοιπόν; Χτένιζαν οι μπάτσοι τα συγκροτήματα κατοικιών στα προάστια; Ναι, και λοιπόν; Οι έρευνες πολλαπλασιάζονταν σε όλη την χώρα και στρέφονταν κυρίως εναντίον μαύρων και Αράβων; Ναι, και λοιπόν. Τι επιπτώσεις είχαν αυτά τα φαινόμενα στην καθημερινή τους ζωή; Καμία. Ε, τότε, γιατί να ασχολούνται...».


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το μαύρο βιβλίο, το αριστούργημα του Ορχάν Παμούκ

Το μαύρο βιβλίο, το αριστούργημα του Ορχάν Παμούκ

Για το μυθιστόρημα του Orhan Pamuk «Το μαύρο βιβλίο» (μτφρ. Στέλλα Βρετού, εκδ. Πατάκη).

Της Νίκης Κώτσιου

Ένα από τα πιο συζητημένα και πολυδιαβασμένα βιβλία της σύγχρονης τουρκικής λογοτεχνίας, το Μαύρο βιβλίο (1990) του νομπελίστα Ορχάν Παμ...

Neverhome, του Λερντ Χαντ - Μια ιστορία του Αμερικανικού Εμφυλίου

Neverhome, του Λερντ Χαντ - Μια ιστορία του Αμερικανικού Εμφυλίου

Για το μυθιστόρημα του Laird Hunt «Neverhome» (μτφρ. Χρήστος Οικονόμου, εκδ. Πόλις). Φωτογραφία: Η Φράνσις Κλέιτον κατά τη διάρκεια του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου. © Library of Congress.

Της Χριστίνας Μουκούλη

Ποιος είπε...

Κοκορομαχία, της Μαρία Φερνάντα Αμπουέρο

Κοκορομαχία, της Μαρία Φερνάντα Αμπουέρο

Για τη συλλογή διηγημάτων της María Fernanda Ampuero «Κοκορομαχία» (μτφρ. Ιφιγένεια Ντούμη, εκδ. Σκαρίφημα). Φωτογραφία: Rinaldo Wurglitsch, σε ανάρτηση του Borgen Project για το Human Trafficking στο Εκουαδόρ.

Του Διονύση Μαρίνου

Σ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Ντροπή διήγημα της Χαράς Κούππα

Ντροπή διήγημα της Χαράς Κούππα

Ο κεντρικός πεζόδρομος έχει για τα καλά ησυχάσει. Μοναδική παραφωνία ο ήχος μιας πλαστικής σακούλας που σουσουρίζει δίπλα από τον σκουπιδοτενεκέ, παραδομένη στη δίνη μιας ξαφνικής ριπής ανέμου.

Της Χαράς Κούππα

Ο μήνας είναι Μάρτιος κι η ατμόσφαιρα ίσα ...

Ιζαμπέλ Ιπέρ ξανά στη Στέγη με «Γυάλινο κόσμο»

Ιζαμπέλ Ιπέρ ξανά στη Στέγη με «Γυάλινο κόσμο»

Ο «Γυάλινος Κόσμος» του Tennessee Williams, σε σκηνοθεσία του Ivo van Hove, με την Isabelle Huppert, παρουσιάζεται στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης για μόνο 3 παραστάσεις στις 13 & 14 Νοεμβρίου.

Επιμέλεια: Book Press

Δυο σταρ του θεάτρου, ο Ίβο ...

Βραβεία της Εταιρείας Συγγραφέων 2020: Οι βραχείες λίστες

Βραβεία της Εταιρείας Συγγραφέων 2020: Οι βραχείες λίστες

Ανακοινώθηκαν οι βραχείες λίστες για τα βραβεία της Εταιρείας Συγγραφέων. Η τελετή απονομής θα γίνει την Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου. 

Επιμέλεια: Book Press

Η Εταιρεία Συγγραφέων έχει θεσπίσει τα Βραβεία «Γιάννης Βαρβέρης» και «Μένης Κουμανταρέας...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Πώς η Σιμόν έγινε η Μποβουάρ: Μια ολόκληρη ζωή, της Κέιτ Κερκπάτρικ (προδημοσίευση)

Πώς η Σιμόν έγινε η Μποβουάρ: Μια ολόκληρη ζωή, της Κέιτ Κερκπάτρικ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη βιογραφία της Simone de Beauvoir «Πώς η Σιμόν έγινε η Μποβουάρ: Μια ολόκληρη ζωή» (μτφρ. Στέλλα Κάσδαγλη), της Kate Kirkpatrick που θα κυκλοφορήσει στις 27 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. 

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Για τη...

Χωρίς πυξίδα, της Χριστίνας Πουλίδου (προδημοσίευση)

Χωρίς πυξίδα, της Χριστίνας Πουλίδου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Χριστίνας Πουλίδου «Χωρίς πυξίδα», που θα κυκλοφορήσει στις 27 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2025

«Βρομοκατάσταση» συνόψισε ο Μορ...

Λενάκι: Δυο φωτιές και δυο κατάρες, του Δημήτρη Ινδαρέ (προδημοσίευση)

Λενάκι: Δυο φωτιές και δυο κατάρες, του Δημήτρη Ινδαρέ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Δημήτρη Ινδαρέ «Λενάκι: Δυο φωτιές και δυο κατάρες. Με αφορμή ένα δημοτικό τραγούδι του Μοριά», το οποίο κυκλοφορεί τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Εστία.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ι. ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ ΡΙΖΕΣ

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

11η Σεπτεμβρίου, 20 χρόνια μετά: 20 βιβλία που μας βοήθησαν να κατανοήσουμε

11η Σεπτεμβρίου, 20 χρόνια μετά: 20 βιβλία που μας βοήθησαν να κατανοήσουμε

Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τα γεγονότα που μας εισήγαγαν στον 21ο αιώνα. Ήταν η μεγαλύτερη και πιο σοκαριστική αλληλουχία τρομοκρατικών ενεργειών που έγινε ποτέ, με μερικά λεπτά διαφορά: οι επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους στη Νέα Υόρκη, και στο Πεντάγωνο στην Ουάσιγκτον, την 11η Σεπτεμβρίου του 2001. Α...

Τα ώριμα βιβλία του Αυγούστου: 26 πρόσφατες εκδόσεις

Τα ώριμα βιβλία του Αυγούστου: 26 πρόσφατες εκδόσεις

Οι περισσότεροι από τα τίτλους που παρουσιάζονται εδώ έφτασαν στα χέρια μας πολύ πρόσφατα. Πρόκειται για ενδιαφέροντα βιβλία που στην πλειονότητά τους πέρασαν «κάτω από τα ραντάρ» των βιβλιοπροτάσεων για το καλοκαίρι. Ιδού μερικά από τα καλύτερα. 

Ε...

Έντεκα καλά βιβλία, πρόσκληση για σκέψη

Έντεκα καλά βιβλία, πρόσκληση για σκέψη

Έντεκα βιβλία ιστορίας, εθνολογίας, σύγχρονων οικονομικών και κοινωνικών ζητημάτων για τους εναπομείναντες στην πόλη αλλά και για όσους ακόμη αναζητούν βιβλία για τις διακοπές τους που να αξίζουν το βάρος τους.

Του Γιώργου Σιακαντάρη

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

20 Οκτωβρίου 2021 ΕΛΛΗΝΕΣ

Το Φανταστικό στην Ελλάδα: Ο λόγος στους εκδότες του

«Η Άγνωστη Καντάθ», «Αίολος», «Οξύ», «Φανταστικός Κόσμος», «Anubis», «Sελίνι»: Έξι εκδοτικοί οίκοι που αγαπούν την Επιστημονική Φαντασία, το Fantasy και τον Τρόμο τοποθ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

11 Δεκεμβρίου 2020 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2020

Να επιλέξεις τα «καλύτερα» λογοτεχνικά βιβλία από μια χρονιά τόσο πλούσια σε καλούς τίτλους όπως η χρονιά που κλείνει δεν είναι εύκολη υπόθεση. Το αποτολμήσαμε, όπως άλ

ΦΑΚΕΛΟΙ

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ

ΝΑ ΑΛΛΟ ΕΝΑ