alt

Για το μυθιστόρημα του Karim Amellal Μπλε Άσπρο Μαύρο (μτφρ. Μιχάλης Μητσός) που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πόλις.

Του Δημήτρη Αναστασόπουλου

Καθώς το ακροδεξιό Εθνικό Κόμμα αποσπά μια συντριπτική νίκη στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, η κατάσταση στη χώρα μετατρέπεται σε εφιάλτη. Η αστυνομοκρατία γίνεται καθεστώς, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης καταπατά βασικές διατάξεις του συντάγματος και οι πολίτες παρακολουθούν τα γεγονότα φοβισμένοι και αδρανείς. Μόνη ελπίδα για την ανακοπή της επέλασης της ακροδεξιάς είναι πια τα παιδιά των προαστίων των γαλλικών μητροπόλεων, οι αφανείς, οι περιθωριακοί, οι «αλήτες». 

Οι Γάλλοι πολίτες έχουν αποφασίσει να παραδώσουν την εξουσία στα χέρια της Ακροδεξιάς, όχι μόνο να για να τιμωρήσουν τα παραδοσιακά κόμματα τα οποία δεν κατάφεραν να ανορθώσουν την οικονομία της χώρας.

Η νίκη του Εθνικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας είναι συντριπτική. Το ποσοστό 58,6% που έχει λάβει η νέα Πρόεδρος Μιρέιγ Λεφέκ είναι μεγάλο αλλά αναμενόμενο. Οι Γάλλοι πολίτες έχουν αποφασίσει να παραδώσουν την εξουσία στα χέρια της Ακροδεξιάς όχι μόνο να για να τιμωρήσουν τα παραδοσιακά κόμματα τα οποία δεν κατάφεραν να ανορθώσουν την οικονομία της χώρας. Αλλά κυρίως επειδή έχουν πιστέψει ότι μια ακροδεξιά κυβέρνηση θα διασφαλίσει την τάξη και την ασφάλεια που διαταράχθηκαν από τις τρομοκρατικές επιθέσεις. 

Η συντηριτικοποίηση της μάζας και η ματιά των προνομιούχων «αόριστα αριστερών»

Ο αφηγητής στο μυθιστόρημα του Γαλλοαλγερινού Καρίμ Αμελάλ Μπλε άσπρο μαύρο είναι ένας αμοραλιστής γαλλοαλγερινός όπως ο συγγραφέας, που εργάζεται στον χρηματοπιστωτικό τομέα μιας μεγάλης τράπεζας. Ξέρει πολύ καλά πώς συνέβη η κρίση του 2008, πώς σώθηκαν οι τράπεζες με τα χρήματα του δημοσίου, ότι αυτό το σύστημα αναπαράγει τη διαρκή ύφεση και ότι η ευρωζώνη παραπαίει. Από την άλλη, γνωρίζει και τον άλλο κόσμο, τους σύγχρονους άθλιους του Παρισιού, τα παιδιά από τα προάστια που στριμώχνονται σε μίζερα διαμερίσματα και παρηκμασμένα εμπορικά κέντρα βιώνοντας ένα αδιέξοδο που τους οδηγεί σε σύντομα εξεγερσιακά ξεσπάσματα. 

Ο Αμελάλ επιθυμούσε, όπως διατείνεται παντού, να δώσει μία απάντηση σε μυθιστορήματα όπως το Υποταγή του Μισέλ Ουελμπέκ και το 2084: Το τέλος του κόσμου του Μπουαλέμ Σανσάλ και όπως φαίνεται τα καταφέρνει.

Όμως ο δικός του κύκλος αποτελείται από τους προνομιούχους. Από μορφωμένους μεγαλοαστούς στελέχη του δημοσίου τομέα ή εταιρειών που ευημερούν, οι οποίοι παραμένουν αόριστα αριστεροί και υποστηρικτές της πολυπολιτισμικότητας της Γαλλίας. Και μέσα από τα δικά τους μάτια βλέπει την μεταμόρφωση όλου του γαλλικού λαού σε φοβισμένη μάζα που συντηρητικοποιείται και αναζητά πια όχι μια σωστή κυβέρνηση αλλά κάποιον που θα αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού, χωρίς όμως να αγγίξει τα κεκτημένα τους. Οπότε, όταν το Εθνικό Κόμμα καταλαμβάνει με την ψήφο του λαού την εξουσία και επιβάλλει το πρόγραμμά του όπως υποσχόταν, στρεφόμενο ενάντια στις μειονότητες, οι φιλελεύθεροι της γαλλικής ελίτ –και είναι αρκετοί– εκτιμούν ότι οι ακροδεξιοί είναι μια αναγκαία παρένθεση. Αντίθετα, αυτοί που θα αντισταθούν θα είναι οι νεαροί των προαστίων – αυτοί, αραβικής καταγωγής στη πλειονότητά τους, που τον ρατσισμό τον νιώθουν καθημερινά στο πετσί τους. 

Η απάντηση του Γαλλοαλγερινού αμοραλιστή στον Ουελμπέκ

Ο Αμελάλ επιθυμούσε, όπως διατείνεται παντού, να δώσει μια απάντηση σε μυθιστορήματα όπως το Υποταγή του Μισέλ Ουελμπέκ και το 2084: Το τέλος του κόσμου του Μπουαλέμ Σανσάλ και όπως φαίνεται τα καταφέρνει. Γιατί ενώ ο Ουλμπέκ και ο Σανσάλ αναφέρονται σε ένα απώτερο μέλλον όπου το Ισλάμ θα ελέγχει την Ευρώπη, ο Αμελάλ κάνει λόγο για το παρόν. Μπορεί τα ονόματα των κομμάτων και των πολιτικών να είναι λίγο παραλλαγμένα αλλά είναι σαφές ότι ο Αμελάλ προειδοποιεί για τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύει η Μαρί Λεπέν και το Εθνικό Μέτωπο. Η απειλή δεν είναι μελλοντική ούτε ουτοπική, οι ακροδεξιοί βρίσκονται ένα βήμα πριν από την κατάκτηση της εξουσίας και όταν την πάρουν θα ξεκινήσουν έναν ιδιότυπο εμφύλιο που θα θυμίζει τις μέρες του Βισύ. Και οι μόνοι που μπορούν να τους σταματήσουν είναι οι πολίτες.

* Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ είναι δημοσιογράφος.


altΜπλε Άσπρο Μαύρο
Karim Amellal
Μτφρ. Μιχάλης Μητσός
Πόλις 2017
Σελ. 448, τιμή εκδότη €16,00

alt

 


Απόσπασμα από βιβλίο

«Ο καθένας μιλούσε για τον μικρόκοσμό του, για τις μικροέγνοιες του, για τις προσωπικές του μικροφιλοδοξίες. Είτε με την Μιρέιγ Λεφέκ είτε όχι, το ίδιο τους έκανε. Την επαύριο της εκλογής της είχαν λίγο φρικάρει, αυτό όμως ανήκε πλέον στο παρελθόν, η ζωή τους δεν είχε υποστεί καμία σοβαρή μεταβολή. Θα έβγαινε η Γαλλία από το ευρώ; Ναι, ίσως, και λοιπόν; Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα αποκτούσε συνταγματική ισχύ και θα μετατρεπόταν σε μόνιμη κατάσταση; Ναι, και λοιπόν; Χτένιζαν οι μπάτσοι τα συγκροτήματα κατοικιών στα προάστια; Ναι, και λοιπόν; Οι έρευνες πολλαπλασιάζονταν σε όλη την χώρα και στρέφονταν κυρίως εναντίον μαύρων και Αράβων; Ναι, και λοιπόν. Τι επιπτώσεις είχαν αυτά τα φαινόμενα στην καθημερινή τους ζωή; Καμία. Ε, τότε, γιατί να ασχολούνται...».

Ακολουθήστε την boopress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Μπέρδεμα στο Χάρλεμ» του Κόλσον Γουάιτχεντ (κριτική)

«Μπέρδεμα στο Χάρλεμ» του Κόλσον Γουάιτχεντ (κριτική)

Για το μυθιστόρημα του Colson Whitehead «Μπέρδεμα στο Χάρλεμ» (μτφρ. Μυρσίνη Γκανά, εκδ. Ίκαρος).

Του Νίκου Ξένιου

“You move it to the left,
Yeah, and you go for yourself. ...

«Δέντρο από καπνό» του Ντένις Τζόνσον (κριτική)  – Το βραβευμένο μυθιστόρημα-σταθμός για τον πόλεμο του Βιετνάμ

«Δέντρο από καπνό» του Ντένις Τζόνσον (κριτική) – Το βραβευμένο μυθιστόρημα-σταθμός για τον πόλεμο του Βιετνάμ

Για το βραβευμένο μυθιστόρημα του Ντένις Τζόνσον (Denis Johnson) «Δέντρο από καπνό» (μτφρ. Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης, εκδ. Πατάκη), με αφορμή την κυκλοφορία –ήταν εξαντλημένο εδώ και χρόνια– της δεύτερης έκδοσής του. 

Του Φώτη Καραμπεσίνη

Εί...

Ο Χαβιέρ Θέρκας και η ηθική του Εμφυλίου

Ο Χαβιέρ Θέρκας και η ηθική του Εμφυλίου

Τρια μυθιστορήματα του επιτυχημένου Ισπανού συγγραφέα Χαβιέρ Θέρκας (Javier Cercas) και ο τρόπος με τον οποίο ο Ισπανικός Εμφύλιος εντάσσεται στις τρεις ιστορίες. Οι διαθλάσεις της Ιστορίας στον καθρέφτη της μνήμης και της λογοτεχνικής αφήγησης.

Του Γιώργου Ν. Περαντωνάκη

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Εθνική Βιβλιοθήκη: Κορνήλιος Καστοριάδης (1922-1997) –  Εκατό χρόνια από τη γέννησή του (2)

Εθνική Βιβλιοθήκη: Κορνήλιος Καστοριάδης (1922-1997) – Εκατό χρόνια από τη γέννησή του (2)

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος συνεχίζει τον κύκλο εκδηλώσεων «Λόγος 10» που επιµελείται ο Πρόεδρος του Εφορευτικού Συµβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, κ. Σταύρος&nb...

«Γίνε σήμερα ο συγγραφέας του αύριο»: Διαγωνισμός συγγραφής για παιδιά, εφήβους και νέους

«Γίνε σήμερα ο συγγραφέας του αύριο»: Διαγωνισμός συγγραφής για παιδιά, εφήβους και νέους

Οι Εκδόσεις Καστανιώτη προκηρύσσουν για τρίτη χρονιά τον διαγωνισμό «Γίνε σήμερα ο συγγραφέας του αύριο». Ένας διαγωνισμός που ξεκίνησε ως μια δημιουργική διέξοδος την περίοδο της πρώτης καραντίνας, αγαπήθηκε και συνεχίζεται με επιτυχία.

Επιμέλεια: Book Press

...
Ντέμπορα Λέβι: «Με τη συγγραφή ξαναβρήκα τη φωνή μου μετά τη σύλληψη του πατέρα μου»

Ντέμπορα Λέβι: «Με τη συγγραφή ξαναβρήκα τη φωνή μου μετά τη σύλληψη του πατέρα μου»

Τα βιβλία της Ντέμπορα Λέβι (Deborah Levy) έχουν αγαπηθεί από τους κριτικούς και το αναγνωστικό κοινό. Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα ελληνικά το νέο της βιβλίο με τίτλο «Ο άνθρωπος που τα είδε όλα», από τις εκδόσεις Gutenberg, σε μετάφραση Αργυρώς Μαντόγλου. Σε συνέντευξή της στον Γκάρντιαν, η Βρετανίδα μυθιστοριογράφος ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Πίσω από τον ήχο του νερού» της Γεωργίας Τάτση (προδημοσίευση)

«Πίσω από τον ήχο του νερού» της Γεωργίας Τάτση (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα της Γεωργίας Τάτση «Πίσω από τον ήχο του νερού», που θα κυκλοφορήσει στις 6 Ιουνίου από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Μην ανησυχείς. Μην αισθάνεσαι θλίψη. Έλα, χαμογέλα. Για σένα δεν πέθαν...

«Σπίτια και τάφοι» του Μπερνάρντο Ατσάγα (προδημοσίευση)

«Σπίτια και τάφοι» του Μπερνάρντο Ατσάγα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Μπερνάρντο Ατσάγα (Bernardo Atzaga) «Σπίτια και τάφοι» (μτφρ. Κώστας Αθανασίου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 3 Ιουνίου από τις εκδόσεις Εκκρεμές. 

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός ...

«Ο πατέρας δεν μιλούσε γι' αυτά» του Γιάννη Καρκανέβατου (προδημοσίευση)

«Ο πατέρας δεν μιλούσε γι' αυτά» του Γιάννη Καρκανέβατου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Γιάννη Καρκανέβατου «Ο πατέρας δεν μιλούσε γι' αυτά», που θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Εστία.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Μέχρι κάποια ηλικία η μνήμη θυμίζει πατάρι· στοιβάζεις ό,...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Σταυροδρόμια», «Σάγκι Μπέιν», «Η υπόσχεση»: Τρία σπουδαία σύγχρονα μυθιστορήματα

«Σταυροδρόμια», «Σάγκι Μπέιν», «Η υπόσχεση»: Τρία σπουδαία σύγχρονα μυθιστορήματα

Το μυθιστόρημα, ακόμη και την τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα, παραμένει το μεγάλο χωνευτήρι της πεζογραφικής φόρμας, ένας αφηγηματικός κόσμος ευρύχωρος και δεκτικός, που έχει τη μοναδική δύναμη να κινεί μεγάλους όγκους αφηγηματικού υλικού και να τους κατανέμει ομαλά μέσα στη διάρκεια μίας ή και πολλών δεκαετιών. ...

Έξι αστυνομικά μυθιστορήματα και ένα δοκίμιο του Όργουελ

Έξι αστυνομικά μυθιστορήματα και ένα δοκίμιο του Όργουελ

Έξι προσφατα αστυνομικά μυθιστορήματα και ένα δοκίμιο του George Orwell. Κλασικό και σύγχρονο βρετανικό, σκανδιναβικό αλλά και μια αυτοέκδοση ελληνικού αστυνομικού μυθιστορήματος μεταξύ των προτάσεων. Κεντρική εικόνα: Εικονογράφηση του Λιθουανού © Karolis Strautniekas.

Της Χίλντας Παπαδημητρίου ...

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οκτώ βιβλία για το «πώς φτάσαμε ως εδώ»

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οκτώ βιβλία για το «πώς φτάσαμε ως εδώ»

Οκτώ βιβλία που μας βοηθούν να καταλάβουμε, ακόμη και σε καταστάσεις κρίσιμες και τραγικές όπως αυτές που ζούμε σήμερα, «Πώς φτάσαμε ως εδώ». Τα έξι είναι βιβλία ιστορίας, έρευνας και γεωπολιτικής και τα δύο είναι λογοτεχνικά έργα Ουκρανών συγγραφέων. Στην κεντρική εικόνα: Από διαδήλωση στο Βερολίνο την περασμένη Κυ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

14 Σεπτεμβρίου 2021 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τα βιβλία του χειμώνα: Τι θα διαβάσουμε τους μήνες που έρχονται (ανανεωμένο)

Επιλογές βιβλίων από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών και δοκιμίων από 34 εκδοτικούς οίκους. Επιμέλεια: Κώστας Αγορα

ΦΑΚΕΛΟΙ