alt

Για το μυθιστόρημα του Karim Amellal Μπλε Άσπρο Μαύρο (μτφρ. Μιχάλης Μητσός) που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πόλις.

Του Δημήτρη Αναστασόπουλου

Καθώς το ακροδεξιό Εθνικό Κόμμα αποσπά μια συντριπτική νίκη στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, η κατάσταση στη χώρα μετατρέπεται σε εφιάλτη. Η αστυνομοκρατία γίνεται καθεστώς, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης καταπατά βασικές διατάξεις του συντάγματος και οι πολίτες παρακολουθούν τα γεγονότα φοβισμένοι και αδρανείς. Μόνη ελπίδα για την ανακοπή της επέλασης της ακροδεξιάς είναι πια τα παιδιά των προαστίων των γαλλικών μητροπόλεων, οι αφανείς, οι περιθωριακοί, οι «αλήτες». 

Οι Γάλλοι πολίτες έχουν αποφασίσει να παραδώσουν την εξουσία στα χέρια της Ακροδεξιάς, όχι μόνο να για να τιμωρήσουν τα παραδοσιακά κόμματα τα οποία δεν κατάφεραν να ανορθώσουν την οικονομία της χώρας.

Η νίκη του Εθνικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας είναι συντριπτική. Το ποσοστό 58,6% που έχει λάβει η νέα Πρόεδρος Μιρέιγ Λεφέκ είναι μεγάλο αλλά αναμενόμενο. Οι Γάλλοι πολίτες έχουν αποφασίσει να παραδώσουν την εξουσία στα χέρια της Ακροδεξιάς όχι μόνο να για να τιμωρήσουν τα παραδοσιακά κόμματα τα οποία δεν κατάφεραν να ανορθώσουν την οικονομία της χώρας. Αλλά κυρίως επειδή έχουν πιστέψει ότι μια ακροδεξιά κυβέρνηση θα διασφαλίσει την τάξη και την ασφάλεια που διαταράχθηκαν από τις τρομοκρατικές επιθέσεις. 

Η συντηριτικοποίηση της μάζας και η ματιά των προνομιούχων «αόριστα αριστερών»

Ο αφηγητής στο μυθιστόρημα του Γαλλοαλγερινού Καρίμ Αμελάλ Μπλε άσπρο μαύρο είναι ένας αμοραλιστής γαλλοαλγερινός όπως ο συγγραφέας, που εργάζεται στον χρηματοπιστωτικό τομέα μιας μεγάλης τράπεζας. Ξέρει πολύ καλά πώς συνέβη η κρίση του 2008, πώς σώθηκαν οι τράπεζες με τα χρήματα του δημοσίου, ότι αυτό το σύστημα αναπαράγει τη διαρκή ύφεση και ότι η ευρωζώνη παραπαίει. Από την άλλη, γνωρίζει και τον άλλο κόσμο, τους σύγχρονους άθλιους του Παρισιού, τα παιδιά από τα προάστια που στριμώχνονται σε μίζερα διαμερίσματα και παρηκμασμένα εμπορικά κέντρα βιώνοντας ένα αδιέξοδο που τους οδηγεί σε σύντομα εξεγερσιακά ξεσπάσματα. 

Ο Αμελάλ επιθυμούσε, όπως διατείνεται παντού, να δώσει μία απάντηση σε μυθιστορήματα όπως το Υποταγή του Μισέλ Ουελμπέκ και το 2084: Το τέλος του κόσμου του Μπουαλέμ Σανσάλ και όπως φαίνεται τα καταφέρνει.

Όμως ο δικός του κύκλος αποτελείται από τους προνομιούχους. Από μορφωμένους μεγαλοαστούς στελέχη του δημοσίου τομέα ή εταιρειών που ευημερούν, οι οποίοι παραμένουν αόριστα αριστεροί και υποστηρικτές της πολυπολιτισμικότητας της Γαλλίας. Και μέσα από τα δικά τους μάτια βλέπει την μεταμόρφωση όλου του γαλλικού λαού σε φοβισμένη μάζα που συντηρητικοποιείται και αναζητά πια όχι μια σωστή κυβέρνηση αλλά κάποιον που θα αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού, χωρίς όμως να αγγίξει τα κεκτημένα τους. Οπότε, όταν το Εθνικό Κόμμα καταλαμβάνει με την ψήφο του λαού την εξουσία και επιβάλλει το πρόγραμμά του όπως υποσχόταν, στρεφόμενο ενάντια στις μειονότητες, οι φιλελεύθεροι της γαλλικής ελίτ –και είναι αρκετοί– εκτιμούν ότι οι ακροδεξιοί είναι μια αναγκαία παρένθεση. Αντίθετα, αυτοί που θα αντισταθούν θα είναι οι νεαροί των προαστίων – αυτοί, αραβικής καταγωγής στη πλειονότητά τους, που τον ρατσισμό τον νιώθουν καθημερινά στο πετσί τους. 

Η απάντηση του Γαλλοαλγερινού αμοραλιστή στον Ουελμπέκ

Ο Αμελάλ επιθυμούσε, όπως διατείνεται παντού, να δώσει μια απάντηση σε μυθιστορήματα όπως το Υποταγή του Μισέλ Ουελμπέκ και το 2084: Το τέλος του κόσμου του Μπουαλέμ Σανσάλ και όπως φαίνεται τα καταφέρνει. Γιατί ενώ ο Ουλμπέκ και ο Σανσάλ αναφέρονται σε ένα απώτερο μέλλον όπου το Ισλάμ θα ελέγχει την Ευρώπη, ο Αμελάλ κάνει λόγο για το παρόν. Μπορεί τα ονόματα των κομμάτων και των πολιτικών να είναι λίγο παραλλαγμένα αλλά είναι σαφές ότι ο Αμελάλ προειδοποιεί για τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύει η Μαρί Λεπέν και το Εθνικό Μέτωπο. Η απειλή δεν είναι μελλοντική ούτε ουτοπική, οι ακροδεξιοί βρίσκονται ένα βήμα πριν από την κατάκτηση της εξουσίας και όταν την πάρουν θα ξεκινήσουν έναν ιδιότυπο εμφύλιο που θα θυμίζει τις μέρες του Βισύ. Και οι μόνοι που μπορούν να τους σταματήσουν είναι οι πολίτες.

* Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ είναι δημοσιογράφος.


altΜπλε Άσπρο Μαύρο
Karim Amellal
Μτφρ. Μιχάλης Μητσός
Πόλις 2017
Σελ. 448, τιμή εκδότη €16,00

alt

 


Απόσπασμα από βιβλίο

«Ο καθένας μιλούσε για τον μικρόκοσμό του, για τις μικροέγνοιες του, για τις προσωπικές του μικροφιλοδοξίες. Είτε με την Μιρέιγ Λεφέκ είτε όχι, το ίδιο τους έκανε. Την επαύριο της εκλογής της είχαν λίγο φρικάρει, αυτό όμως ανήκε πλέον στο παρελθόν, η ζωή τους δεν είχε υποστεί καμία σοβαρή μεταβολή. Θα έβγαινε η Γαλλία από το ευρώ; Ναι, ίσως, και λοιπόν; Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα αποκτούσε συνταγματική ισχύ και θα μετατρεπόταν σε μόνιμη κατάσταση; Ναι, και λοιπόν; Χτένιζαν οι μπάτσοι τα συγκροτήματα κατοικιών στα προάστια; Ναι, και λοιπόν; Οι έρευνες πολλαπλασιάζονταν σε όλη την χώρα και στρέφονταν κυρίως εναντίον μαύρων και Αράβων; Ναι, και λοιπόν. Τι επιπτώσεις είχαν αυτά τα φαινόμενα στην καθημερινή τους ζωή; Καμία. Ε, τότε, γιατί να ασχολούνται...».

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Ιούδας» του Άμος Οζ (κριτική) – Η Ιστορία, η προδοσία και οι αποδιοπομπαίοι τράγοι

«Ιούδας» του Άμος Οζ (κριτική) – Η Ιστορία, η προδοσία και οι αποδιοπομπαίοι τράγοι

Για το βιβλίο του Άμος Οζ «Ιούδας» (μτφρ. Μάγκι Κοέν, εκδ. Καστανιώτη). Κεντρική εικόνα: o Μπεν Γκουριόν, ιδρυτής και πρώτος πρωθυπουργός του Ισραήλ, επιθεωρεί στρατεύματα το 1957. 

Γράφει ο Μιχάλης Μοδινός 

Η παρ...

«Η λευκή καλύβα» του Τούρβαλντ Στεν (κριτική) – Η συγκάλυψη του παρελθόντος και το ένστικτο της επιβίωσης

«Η λευκή καλύβα» του Τούρβαλντ Στεν (κριτική) – Η συγκάλυψη του παρελθόντος και το ένστικτο της επιβίωσης

Για το μυθιστόρημα του Τούρβαλντ Στεν [Thorvald Steen] «Η λευκή καλύβα» (μτφρ. Βίκυ Πορφυρίδου, εκδ. Βακχικόν). Kεντρική εικόνα: από την ταινία «Tusk». 

Γράφει η Χριστίνα Μουκούλη

«Ζούμε μονάχα λίγο. Ξέρουμε μόνο κάτ...

«Το πηγάδι» του Χουάν Κάρλος Ονέτι (κριτική) – Ένας υπαρξιστής από την Ουρουγουάη

«Το πηγάδι» του Χουάν Κάρλος Ονέτι (κριτική) – Ένας υπαρξιστής από την Ουρουγουάη

Για το ευσύνοπτο μυθιστόρημα του ουρουγουανού Χουάν Κάρλος Ονέτι [Juan Carlos Onetti] «Το πηγάδι» (μτφρ. Λευτέρης Μακεδόνας, εκδ. Μάγμα). Στην κεντρική εικόνα, λεπτομέρεια από το εξώφυλλο της πορτογαλικής έκδοσης. 

Γράφει ο Φώτης Καραμπεσίνης

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Λογοτεχνικό Βραβείο Δουβλίνου 2024: Νικητής ο Μίρτσεα Καρταρέσκου

Λογοτεχνικό Βραβείο Δουβλίνου 2024: Νικητής ο Μίρτσεα Καρταρέσκου

Ο Ρουμάνος συγγραφέας Μίρτσεα Καρταρέσκου [Μircea Cartarescu] έλαβε το βραβείο για το μυθιστόρημά του «Solenoid» που είναι εν μέρει αυτοβιογραφικό και μάς μεταφέρει στην κομμουνιστική Ρουμανία των τελών του ‘70. Στα ελληνικά τον έχουμε γνωρίσει με το μυθιστόρημα «Νοσταλγία» (μτφρ. Βίκτορ Ιβάνοβιτς, εκδ. Καστανιώτη)....

ΔΕΒΘ 2024: Γυναίκες, φύλο και φεμινισμοί – Τι είδαμε, τι καταλάβαμε

ΔΕΒΘ 2024: Γυναίκες, φύλο και φεμινισμοί – Τι είδαμε, τι καταλάβαμε

Ένα από τα αφιερώματα της φετινής ΔΕΒΘ ήταν αυτό στις «Γυναίκες», μια ευρεία θεματική που ξεδιπλώθηκε μέσα από συζητήσεις για συγγραφείς, εκδότριες και μεταφράστριες, για τη γυναίκα σαν λογοτεχνικό ήρωα, αλλά και τη γυναικεία γραφή. Οι εκδηλώσεις ήταν διάχυτες στο πρόγραμμα, αρκετές συνέπιπταν η μία με την άλλη, αλλ...

Όταν ο Στέφαν Τσβάιχ αποστρεφόταν τον χορό, το ραδιόφωνο, τον κινηματογράφο

Όταν ο Στέφαν Τσβάιχ αποστρεφόταν τον χορό, το ραδιόφωνο, τον κινηματογράφο

Σκέψεις με αφορμή το κείμενο του Στέφαν Τσβάιχ [Stefan Zweig] «Η ομογενοποίηση του κόσμου» (μτφρ. Μαρία Αγγελίδου, Άγγελος Αγγελίδης), το οποίο κυκλοφορεί στη σειρά «Βιβλίδια» των εκδόσεων Άγρα.

Γράφει ο Κ.Β. Κατσουλάρης

Θα σου μιλήσω για ένα...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Γραφή κοφτερή σαν μαχαίρι» της Ανί Ερνό (προδημοσίευση)

«Γραφή κοφτερή σαν μαχαίρι» της Ανί Ερνό (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της βραβευμένης με Νόμπελ λογοτεχνίας Ανί Ερνό [Annie Ernaux] «Γραφή κοφτερή σαν μαχαίρι (μτφρ. Ρίτα Κολαΐτη), μια συνομιλία, μέσω μέιλ, της Ερνό με τον Φρεντερίκ Ιβ Ζανέ [Frederic-Yves Jeannet]. Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει στις 28 Μαΐου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμ...

«Μελέτη περίπτωσης» του Γκρέαμ Μακρέι Μπερνέτ (προδημοσίευση)

«Μελέτη περίπτωσης» του Γκρέαμ Μακρέι Μπερνέτ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Γκρέαμ Μακρέι Μπερνέτ [Graeme Macrae Burnet] «Μελέτη περίπτωσης» (μτφρ. Χίλντα Παπαδημητρίου), το οποίο κυκλοφορεί στις 28 Μαΐου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Στην αρχή, καθώς ...

«Ο ελληνικός Εμφύλιος πόλεμος 1946-1949 μέσα από τον τουρκικό Τύπο της εποχής» του Μουράτ Εσέρ (προδημοσίευση)

«Ο ελληνικός Εμφύλιος πόλεμος 1946-1949 μέσα από τον τουρκικό Τύπο της εποχής» του Μουράτ Εσέρ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη μελέτη του Μουράτ Εσέρ [Murat Eser] «Ο ελληνικός Εμφύλιος πόλεμος 1946-1949 μέσα από τον τουρκικό Τύπο της εποχής», η οποία κυκλοφορεί αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εφημερίδα...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Γκόγκολ, Γκόρκι, Τολστόι, Χάμσουν: Τέσσερα κλασικά λογοτεχνικά έργα από τις εκδόσεις Νίκας

Γκόγκολ, Γκόρκι, Τολστόι, Χάμσουν: Τέσσερα κλασικά λογοτεχνικά έργα από τις εκδόσεις Νίκας

Για τα βιβλία των Κνουτ Χάμσουν [Knout Hamsun] «Η πείνα» (μτφρ. Βασίλη Δασκαλάκη), Νικολάι Γκόγκολ [Νikolai Gogol] «Το παλτό» (μτφρ. Κώστας Μιλτιάδης), Μαξίμ Γκόρκι [Maxim Gorky] «Τα ρημάδια της ζωής» (μτφρ. Κοραλία Μακρή) και Λέον Τολστόι [Leon Tolstoy] «Η σονάτα του Κρόιτσερ» (μτφρ. Κοραλία Μακρή). 

...
Τι διαβάζουμε τώρα; 12 βιβλία λογοτεχνίας που βγήκαν πρόσφατα και ξεχωρίζουν

Τι διαβάζουμε τώρα; 12 βιβλία λογοτεχνίας που βγήκαν πρόσφατα και ξεχωρίζουν

Εαρινά αναγνώσματα από όλο τον κόσμο. Νομπελίστες, αναγνωρισμένοι συγγραφείς, αλλά και νέα ταλέντα ξεχωρίζουν και τραβούν την προσοχή. Στην κεντρική εικόνα, οι Αμπντουλραζάκ Γκούρνα, Κάρα Χόφμαν, Ντέιβιντ Μίτσελ.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος 

Από την...

Από τον κβαντικό υπολογιστή στην παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη: 3 βιβλία για ένα μέλλον που είναι ήδη εδώ

Από τον κβαντικό υπολογιστή στην παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη: 3 βιβλία για ένα μέλλον που είναι ήδη εδώ

Η επιστήμη προχωράει με ραγδαίoυς ρυθμούς. Η 4η βιομηχανική επανάσταση θα στηριχθεί στην κβαντική υπεροχή και την Τεχνητή Νοημοσύνη. Για να ξέρουμε πώς θα είναι το μέλλον μας επιλέγουμε τρία βιβλία που εξηγούν λεπτομέρως όλα όσα θα συμβούν. Kεντρική εικόνα: @ Wikipedia.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ