alt

Για την τριλογία του Manes Sperber Δάκρυ στον ωκεανό (μτφρ. Έμη Βαϊκούση, εκδ. Καστανιώτη).

Σε πενήντα χρόνια οι ιστορικοί θα γράφουν πως οι απαρχές του τρίτου παγκοσμίου πολέμου διαγράφονταν ήδη ευδιάκριτα από τον Αύγουστο του 1944 και πώς τα πρώτα θύματα ήταν οι εξεγερμένοι της Βαρσοβίας που τους εγκατέλειψαν οι πάντες.
Μανές Σπέρμπερ, Χωρίς τέλος, σ. 389

Του Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη

Μεγάλος συγκλονισμός η ανακάλυψη του Μανές Σπέρμπερ (1905-1984) και της μεγαλειώδους σύνθεσής του, της τριλογίας Δάκρυ στον Ωκεανό. Η περιπλάνηση στα ψυχικά, πολιτικά, κοινωνικά τοπία που φιλοτεχνεί με οδύνη και γνώση στον τρίτο τόμο, με τίτλο Χωρίς τέλος (μτφρ. Έμη Βαϊκούση, εκδ. Καστανιώτης) εξοικειώνει τον αναγνώστη με τις καμπές της Ιστορίας και τις διακυμάνσεις που επιφέρουν στον ψυχισμό των μεμονωμένων ανθρώπων. Όπως και ο δικός μας Στρατής Τσίρκας στις Ακυβέρνητες Πολιτείες, έτσι και ο Σπέρμπερ ξέρει ιδιοφυώς και οπλισμένος με εμπειρία και μνήμη να μετακινεί πελώριους όγκους ιστορικών γεγονότων και να επεξεργάζεται λεπτότατες ανθρώπινες συγκινήσεις. Από τη μια οι μηχανισμοί των κρατών και των κομμάτων, από την άλλη οι νέοι, οι μεσόκοποι, οι γέροντες που απαρτίζουν αυτούς τους μηχανισμούς ή τους πολεμούν.

Ο Ντόινο Φάμπερ, ιδεολόγος και ιδαλγός, θύμα και θύτης, γρανάζι στον μηχανισμό και πολέμιός του, και εδώ, όπως και στην Καμένη Βάτο και στο Πιο βαθιά κι από την άβυσσο, το πρώτο και το δεύτερο μέρος της τριλογίας, συνταράζεται από τα γεγονότα στα οποία συμμετέχει, τσακίζεται από τη χυδαιότητα και την κτηνωδία αυτών που είχε για «αγγέλους της αγνότητας», χάνει φίλους και αυταπάτες, γίνεται κατά μια πενταετία και δεκάδες θανάτους λιγότερο αθώος, περισσότερο ώριμος και ένοχος. «Η κακοποίηση των ιδεών, η διαστρέβλωσή τους στην πράξη, η γραφειοκρατική ταπείνωση και η υποδούλωση των αθώων, η εξολόθρευση των μειονοτήτων, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης –δεν υπήρχε τίποτα καινούργιο σε όλ’ αυτά– η εποχή μας ξέθαψε απλώς την ύπαρξή τους, δεν τα επινόησε. Είναι παλιό το έργο, κι υπάρχουν αποδείξεις γι’ αυτό. Καινούργιο απεναντίας είναι ότι κανένα κόμμα και κανένας τύραννος δεν τόλμησε να ομολογήσει την πίστη του στην ποταπότητα του ανθρώπου», έγραφε στο Πιο βαθιά κι από την άβυσσο. Και τώρα, μέσα στη δίνη των σφοδρών γεγονότων, ξεσπάει: «Ηλίθιοι μανιακοί, πυροβόλησαν σκιές νεκρών, κάνα θρύψαλα την αντανάκλασή τους στον καθρέφτη».

Η φιλοσοφική αναψηλάφιση της κάθε ιστορικής στιγμής δεν τον οδηγεί στην παραίτηση ή στη φυγή. Θα μένει εκεί, θα είναι εκεί. Κι ας είναι αμείλικτη η παράνοια των γεγονότων.

Από την κατεχόμενη Γαλλία, ο Ντόινο θα μεταβεί στη Γιουγκοσλαβία, θα λάβει μέρος σε μάχες, θα χτυπήσει και θα χτυπηθεί, θα αναρωτηθεί για το νόημα όλων αυτών, δεν θα πάψει στιγμή να αναρωτιέται αλλά και να συμμετέχει. Η φιλοσοφική αναψηλάφιση της κάθε ιστορικής στιγμής δεν τον οδηγεί στην παραίτηση ή στη φυγή. Θα μένει εκεί, θα είναι εκεί. Κι ας είναι αμείλικτη η παράνοια των γεγονότων.

Ο άλλος ήρωας του Σπέρμπερ, ο Έντουαρντ Ρούμπιν, ο Έντι, θα βρεθεί στην Πολωνία, θα συναντηθεί με ένα νεαρό Εβραίο, μελετητή των ιερών βιβλίων, της Τορά, αλλά και του Χέγκελ, της Φαινομενολογίας του νου. Οι Εβραίοι διώκονται εκεί, στη Βόλινα, και από τους ντόπιους Πολωνούς, και από τους Ουκρανούς, συμμάχους τότε των Γερμανών ναζί, και από τα Ες Ες και τη Βέρμαχτ. Η επί γης κόλαση. Αλλά μια κόλαση που εντός της σαλεύουν όσα κάνουν βαθιά ανθρώπινο τον άνθρωπο. Κι άλλες συγκρούσεις. Εξωτερικές και εσωτερικές συγκρούσεις. Αλλεπάλληλες, απανωτές, αδυσώπητες συγκρούσεις.

Και μέσα στα σκότη και το αίμα, μέσα στη χλαπαταγή και τον ορυμαγδό, λάμπουν με πείσμα ο έρωτας και ο αισθησιασμός, ο φιλοσοφικός στοχασμός και η διερώτηση για τις έννοιες και τις σημασίες — ακόμα και στο πεδίο της μάχης, ακόμα και ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά. Ο τυχοδιώκτης Σκάρμπεκ, στην κατεχόμενη Πολωνία, παίζει με το Είναι και το Μηδέν, με την ένταση της ζωής και με το φάσμα του αφανισμού. «Ήπιε πολύ εκείνο το βράδυ, έχοντας απόλυτη επίγνωση του τι ακριβώς αποζητούσε: τη λαγνεία αισθήσεων, ερεθισμένων στο έπακρο, που μπορούσαν να εξαφανἰσουν τα πάντα, τον κόσμο ολόκληρο. Ακόμα και η Γιάντβιγκα χανόταν πίσω από τα μέλη του κορμιού της. Όλα ήταν πειρασμός, η ικανοποίηση ήταν απούσα. Αργά αργά τα κομμάτια αποκτούσαν πάλι τη θέση τους στο Όλον. Από την προσπάθεια να διαλυθεί για πάντα μέσα στη γυναικεία σάρκα έμεινε μόνο μια θολή ανάμνηση».

alt
    Ο Manes Sperber
 

Ο Σπέρμπερ θυμίζει τους Δαιμονισμένους και τους Αδελφούς Καραμαζόφ, όχι μόνο ως προς στον ίλιγγο των εναλλασσόμενων αντιπαραθέσεων αλλά και ως προς την ανάγκη του να ανατάμει την ψυχική σκευή των δεκάδων χαρακτήρων της Τριλογίας. Θεατρικά, θαρρείς, και πάντα διαλεκτικά, τους τοποθετεί ανά ζεύγη συνήθως, και τους επιτρέπει να συνομιλήσουν, και να κονταροκτυπηθούν επί ίσοις όροις, ωσάν να έχουν όλοι τους τα δίκια τους παρόλο το αίμα που κατακλύζει τις σελίδες του. Στην σελίδα 304 του τρίτου τόμου, ο Έντι που συνομιλεί, και αντιπαρατίθεται, με τον νεαρό Εβραίο, τον Μπίνι, παίρνει το βιβλίο, τη Φαινομενολογία του νου, από τα χέρια του δεύτερου και διαβάζει: «Η συνείδηση της ζωής, του υπάρχειν και του ενεργείν, συνίσταται στην οδύνη γι᾽ αυτό το υπάρχει και ενεργείν…» Είμαστε όλοι εντός αυτής της οδύνης, αυτής της συνείδησης της οδύνης και αυτής της οδύνης της συνείδησης, που κάνει τα γρανάζια της Ιστορίας να κινούνται, πάει να πει που δίνει ένα κάποιο νόημα στην απηνή παρέλευση του χρόνου.

O Σπέρμπερ υπερβαίνει τον κυνισμό, την συντριβή, τον τεμαχισμό ψυχής και νου, και ποντάρει, γράφοντας, συνθέτοντας την Τριλογία, στο ντουέτο γνώσης και ευαισθησίας, στη διατήρηση της αξιοπρέπειας σε συνθήκες γενικευμένης αθλιότητας, στη διάσωση της λογικής σε καιρούς παράκρουσης και παραλογισμού.

Σε δύο διαφορετικές στιγμές του τρίτου τόμου, της Τριλογίας, στις σελίδες 306 και 328, ο Σπέρμπερ εξηγεί, παραθέτοντάς τον, τον τίτλο του έργου: 1. «Δοκιμάστε μια φορά να περιγράψετε μια μάχη και θα διαπιστώσετε πως όλες οι επιμέρους πράξεις, αν τις δει κανείς ως σύνολο, έχουν τόσο λίγο νόημα, είναι τόσο άμορφες, όσο κι ένα δάκρυ στον ωκεανό». Και, 2. «Ένα συμβάν ανήκει στη στιγμή που χάνεται, κι αν το δει κανείς απομονωμένα είναι τόσο άμορφο όσο κι ένα δάκρυ στον ωκεανό».

Τοιχογράφος του Μεσοπολέμου και των συγκρούσεων κάθε λογής στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, και συνάμα λεπιδοπτερολόγος της προσωπικής, υπαρξιακής αγωνίας, ο Σπέρμπερ υπερβαίνει τον κυνισμό, την συντριβή, τον τεμαχισμό ψυχής και νου, και ποντάρει, γράφοντας, συνθέτοντας την Τριλογία, στο ντουέτο γνώσης και ευαισθησίας, στη διατήρηση της αξιοπρέπειας σε συνθήκες γενικευμένης αθλιότητας, στη διάσωση της λογικής σε καιρούς παράκρουσης και παραλογισμού. Το γράψιμο, πέρα από προσωπική λύτρωση και διέξοδος, είναι και ο τρόπος του να κάνει το καθήκον του απέναντι στην διαρκώς σπαρασσόμενη ανθρωπότητα. Το ιδιαίτερο ύφος του Αυστρογάλλου συγγραφέα, συγγενές πάντως με αυτό του Ρόμπερτ Μούζιλ ή του Τόμας Μανν, των ψύχραιμων παθολογοανατόμων του 20ού αιώνα που καταπιάστηκαν με τα πελώρια κοινωνικά και ιστορικά πράγματα και τις επιπτώσεις τους στην ανθρώπινη ψυχή, μοιάζει ακόμη σφριγηλό, συμπαγές, στιβαρό. Ένα ύφος υψίστης ακριβείας. «Στην εποχή αυτή που ζούσαν τώρα αυτό που ήταν καινούργιο δεν ήταν η μιαρότητά της· ήταν απλώς τα τεχνικά μέσα που έθεσε στην υπηρεσία της», επεσήμανε πριν από δεκαετίες ο Σπέρμπερ, και σήμερα άλλο δεν βλέπουμε από την ιλιγγιώδη εξάπλωση αυτής της καίριας επισήμανσης. 

* Ο ΓΙΩΡΓΟΣ-ΙΚΑΡΟΣ ΜΠΑΜΠΑΣΑΚΗΣ είναι συγγραφέας και μεταφραστής.

altΧωρίς τέλος
Δάκρυ στον ωκεανό Γ'
Manes Sperber
Μτφρ. Έμη Βαϊκούση
Καστανιώτης 2015
Σελ. 425, τιμή εκδότη €19,17

alt

 

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ MANES SPERBER

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η σχοινοτενής μυθιστορία της ζωής μας

Η σχοινοτενής μυθιστορία της ζωής μας

Για το μυθιστόρημα του Karl Ove Knausgård Ένας θάνατος στην οικογένεια. Ο αγών μου -Βιβλίο πρώτο (μτφρ. Σωτήρης Σουλιώτης, εκδ. Καστανιώτη).

Του Νίκου Ξένιου

...
Αναζητώντας τον πληθυντικό εαυτό

Αναζητώντας τον πληθυντικό εαυτό

Για το μυθιστόρημα της Ali Smith Πώς να είσαι δύο (μτφρ. Νίκος Α. Μάντης, εκδ. Καστανιώτη).

Της Αργυρώς Μαντόγλου

Λίγο πριν το τέλος της Τυ...

Το Κιβώτιο της ματαιότητας

Το Κιβώτιο της ματαιότητας

Του Γιώργου Ν. Περαντωνάκη

Τέτοια κορυφαία έργα, τέτοια μεγαλειώδη από αφηγηματική και ιδεολογική άποψη κείμενα συχνά μένουν κρυμμένα από τον αναγνωστ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Βίος και Πολιτεία»: Ο κοινωνιολόγος Νίκος Παναγιωτόπουλος, ζωντανά από το «υπόγειο»

«Βίος και Πολιτεία»: Ο κοινωνιολόγος Νίκος Παναγιωτόπουλος, ζωντανά από το «υπόγειο»

Στο 36ο επεισόδιο της σειράς συζητήσεων στο Βιβλιοπωλείο της Πολιτείας με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου και της σκέψης, o Κώστας Κατσουλάρης θα συνομιλήσει με τον καθηγητή κοινωνολογίας στο Πανεπιστήμιων Αθηνών Νίκο Παναγιωτόπουλο, με αφορμή την έκδοση σε βιβλίο της έρευνάς του Παιδί και Ανάγνωσ...

Τα αιτήματα των εκδοτών για το νέο φορέα βιβλίου – Διαψεύδουν τον υφυπουργό περί κατακερματισμού των απόψεών τους

Τα αιτήματα των εκδοτών για το νέο φορέα βιβλίου – Διαψεύδουν τον υφυπουργό περί κατακερματισμού των απόψεών τους

Οι Εκδότες Βιβλίου κατέθεσαν αναλυτικά μια σειρά από αιτήματα προς την πολιτεία μεταξύ των οποίων η σαφώς μεγαλύτερη εκπροσώπησή τους στο ενδεκαμελές ΔΣ του νέου φορέα για το βιβλίο.

Επιμέλεια: Book Press

Για χρόνια ο χώρος...

Παρουσίαση βιβλίου: H Αμερικανίδα Kάρα Χόφμαν και «Οι κράχτες» της απόψε στο Πατάρι του Gutenberg

Παρουσίαση βιβλίου: H Αμερικανίδα Kάρα Χόφμαν και «Οι κράχτες» της απόψε στο Πατάρι του Gutenberg

H Αμερικανίδα συγγραφέας Cara Hoffman θα βρεθεί σήμερα (7.30 μ.μ.) στο Πατάρι του βιβλιοπωλείου των εκδόσεων Gutenberg (Διδότου 37) και θα συνομιλήσει με τον μεταφραστή του βιβλίου της «Οι Κράχτες» (εκδ. Gutenberg), Παναγιώτη Κεχαγιά, με αφορμή την πρόσφατη έκδοσή του. 

Επιμέλεια: Book Press ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) επιλέγουμε 12 βιβλία που μας βάζουν στα ενδότερα της λογοτεχνίας και μας συνοδεύουν στο ταξίδι της ανάγνωσης.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Στις 23 Απριλίου γιορτάζουν τα βιβλ...

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ