Για το μυθιστόρημα της Patricia Cornwell Postmortem (εκδ. Μεταίχμιο).
Της Χίλντας Παπαδημητρίου
Η εκ πρώτης όψεως ψυχρή ξανθιά Κέι Σκαρπέτα, επικεφαλής της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας του Ρίτσμοντ, εκτός από τους γρίφους που καλείται να λύσει καθημερινά στη δουλειά της, έρχεται διαρκώς αντιμέτωπη με την αλαζονεία και την καχυποψία της ανδροκρατούμενης αστυνομικής και δημοτικής διοίκησης της πόλης. Ωστόσο, το πιο επιτακτικό ζήτημα που την απασχολεί το καλοκαίρι του 1990, είναι η συλλογή στοιχείων για την ανακάλυψη ενός ψυχοπαθούς κατά συρροή δολοφόνου, ο οποίος βασανίζει, βιάζει και στραγγαλίζει μοναχικές γυναίκες.
Η υπόθεση ξεκινά με την ανακάλυψη του τέταρτου θύματος, μιας νεαρής γιατρού, από τον ηθοποιό σύζυγό της. Ο συνεργάτης της Σκαρπέτα, ο αστυνόμος Πιτ Μαρίνο, υποψιάζεται τον σύζυγο, η ιατροδικαστής όμως είναι πεπεισμένη ότι κάποιος άλλος παρακολουθεί συστηματικά τις γυναίκες που ζουν μόνες –ή φαίνεται ότι ζουν μόνες– και προετοιμάζει μελετημένα τους φόνους. Καμία γυναίκα στο Ρίτσμοντ δεν νιώθει πλέον ασφαλής, ούτε καν η ίδια η Σκαρπέτα, αφού τα θύματα δεν συνδέει κανένα κοινωνικό, οικονομικό ή φυλετικό στοιχείο.
Καθώς βρισκόμαστε στο 1990, μια εποχή που οι υπολογιστές και οι έρευνες για το DNA ήταν ακόμα στα σπάργανα, η Σκαρπέτα με τα πενιχρά μέσα –για τα σημερινά δεδομένα– που διαθέτει, παλεύει ενάντια στο χρόνο για να προλάβει την επόμενη δολοφονία. Ο δολοφόνος χτυπάει πάντοτε ξημερώματα Σαββάτου και αφήνει πάνω στα πτώματα μια λιπαρή ουσία που λαμπυρίζει. Όταν οι τοπικές εφημερίδες δημοσιεύουν απόρρητα στοιχεία της έρευνας, η διοίκηση της πόλης προσπαθεί να επιρρίψει τη διαρροή στη Σκαρπέτα και τους συνεργάτες τους. Πόσο μάλλον αφού κάποιος άγνωστος χάκερ φαίνεται ότι έχει καταφέρει να παραβιάσει τον υπολογιστή της.
Παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες της Σκαρπέτα και του Μαρίνο, ο δολοφόνος χτυπάει για πέμπτη φορά. Η ιατροδικαστής αρχίζει να υποψιάζεται πλέον και τους πιο κοντινούς άρρενες συνεργάτες της, αφού κάποιες ενδείξεις επιβεβαιώνουν την υποψία της ότι ο ψυχοπαθής κατά συρροή δολοφόνος παρακολουθεί και την ίδια. Την αγωνία και την ανασφάλειά της εντείνει το γεγονός ότι φιλοξενεί τη δεκάχρονη ανηψιά της, Λούσι, ένα δεκάχρονο παιδί-θαύμα.
Μεθοδολογία τύπου CSI
Στην αμερικανίδα συγγραφέα Πατρίσια Κόρνγουελ και την ηρωίδα της οφείλεται η μόδα των τηλεοπτικών σειρών τύπου CSI.
Η Κέι Σκαρπέτα εξιχνιάζει την υπόθεση και δίνει ένα μάθημα στους μισογύνηδες αντιπάλους της – κι αυτό δεν είναι σπόιλερ. Είναι γνωστό στους αναγνώστες αστυνομικής λογοτεχνίας ότι μετά το Postmortem ακολούθησαν άλλα είκοσι ένα μυθιστορήματα με ηρωίδα τη δαιμόνια ιατροδικαστή. Όπως είναι γνωστό ότι στην αμερικανίδα συγγραφέα Πατρίσια Κόρνγουελ και την ηρωίδα της οφείλεται η μόδα των τηλεοπτικών σειρών τύπου CSI (αν και σ’ αυτό βοήθησαν φυσικά οι επιστημονικές εξελίξεις στον τομέα της ιατροδικαστικής και η διευρυμένη πλέον χρήση των ευρημάτων του DNA).
Η Patricia Cornwell
|
Η Κόρνγουελ, η πιο ακριβοπληρωμένη συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων διεθνώς, ξεκίνησε τη σταδιοδρομία της ως δημοσιογράφος του αστυνομικού ρεπορτάζ και γρήγορα αντελήφθη τη σημασία της ιατροδικαστικής έρευνας στην εξιχνίαση των εγκλημάτων. Για μια εξαετία, εργάστηκε ως εθελόντρια σε νεκροτομείο, αντλώντας από εκεί τις πληροφορίες που χρησιμοποίησε στα βιβλία με ηρωίδα την Κέι Σκαρπέτα. Κι ενώ μέχρι τότε στην αστυνομική φιλολογία είχαμε συναντήσει αρκετές γυναίκες αστυνομικούς/ιδιωτικές ντετέκτιβ, η Σκαρπέτα ήταν η πρώτη ιατροδικαστής και επιπλέον, μια γοητευτική, ανεξάρτητη και πανέξυπνη ξανθιά.
Στα 22 βιβλία με ηρωίδα τη Σκαρπέτα, βλέπουμε την ιατροδικαστή και τους στενούς συνεργάτες και συγγενείς της να μεγαλώνουν και να εξελίσσονται μαζί της, κάτι που προσθέτει επιπλέον ενδιαφέρον στις ιστορίες της. Και καθώς από το πέμπτο βιβλίο και μετά οι υποθέσεις διαδραματίζονται σε άλλες πόλεις των ΗΠΑ, αλλά και στην Ευρώπη, η διεισδυτική ματιά της Κόρνγουελ αναλύει τις τοπικές κοινωνίες με ψυχρή ειλικρίνεια και ο προσεκτικός αναγνώστης μπορεί να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα για τις κοινωνικές και πολιτιστικές διαφορές των δύο ηπείρων, όπως επίσης για τις μεθόδους των αστυνομικών αρχών.
Το Postmortem κυκλοφόρησε για πρώτη φορά φέτος το φθινόπωρο (παρότι είναι το πρώτο βιβλίο της σειράς), και συνοδεύεται από ένα εμπεριστατωμένο επίμετρο της μεταφράστριας, με στοιχεία για τη συγγραφέα και την ηρωίδα της – την οποία σύντομα θα ενσαρκώσει στον κινηματογράφο η Αντζελίνα Τζολί.
* Η ΧΙΛΝΤΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ είναι μεταφράστρια και συγγραφέας.
Postmortem
Patricia Cornwell
Μτφρ. Έφη Φρυδά
Μεταίχμιο 2014
Σελ. 408, τιμή € 16,60