Του Δημήτρη Αργασταρά
Ή εγκλήματα κάτω από το ηλιόφως, αν προτιμάτε. Σε κάθε περίπτωση είναι κάτι που το παρατηρούμε έντονα κάθε χρόνο τέτοια εποχή, και αποτελεί ένα παράδοξο. Ή μήπως όχι;
Συνειρμικά, τουλάχιστον ως εικόνα, μου έρχεται στον νου εκείνη η ταινία του Άλφρεντ Χίτσκοκ, ‘‘Στην Σκιά των Τεσσάρων Γιγάντων’’, που φέρεται να έσπασε πρώτη το ταμπού. Στην διασημότερη ίσως σκηνή της ταινίας, ο ήρωας καταδιώκεται και δέχεται δολοφονική επίθεση από ένα αεροπλάνο στην μέση του πουθενά. Όχι πια σκοτεινά και κλειστοφοβικά μέρη, όχι υγρά και νυχτερινά σοκάκια, αλλά στο κέντρο ενός ολοφώτεινου και απέραντου σκηνικού, με το εκθαμβωτικό κίτρινο τοπίο των χωραφιών να δεσπόζει, όπου κανείς και τίποτα δεν μπορεί να κρυφτεί.
Πάντως, όπως και να ’χει, είναι γεγονός ότι την περίοδο του καλοκαιριού οι εκδόσεις αστυνομικής λογοτεχνίας αυξάνονται, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που προτιμούν ένα τέτοιο βιβλίο για τις χαλαρωτικές ώρες της παραλίας. Ας ρίξουμε, λοιπόν, μια ματιά σε ορισμένα έργα αστυνομικής λογοτεχνίας πρόσφατης σοδειάς…
Ο Κλαρκ Μερκ, ένας Δανός επιθεωρητής της αστυνομίας, θα αλλάξει αρκετά μετά την επίθεση που θα δεχθεί η ομάδα του – ο ένας συνεργάτης του θα χάσει την ζωή του και ο άλλος θα μείνει παράλυτος. Ο ίδιος θα γλυτώσει με ένα χτύπημα στο κεφάλι αλλά είναι πλέον πολύ καταβεβλημένος, γεμάτος τύψεις, και πολύ ευερέθιστος με τους συναδέλφους του για να ασχοληθεί με οτιδήποτε. Έτσι, όταν θα τον.. προάγουν σε προϊστάμενο του νεοσύστατου Τομέα Q, στον υπόγειο του τμήματός του, με αποστολή την διερεύνηση ανεξιχνίαστων υποθέσεων, εκείνος θα το δει σαν ευκαιρία για να λουφάξει για τα καλά στην μικρή σκοτεινή γωνιά του. Δεν θα μείνει όμως για πολύ άπραγος. Ο πολυμήχανος Άσαντ, ένας οικονομικός μετανάστης από την Συρία, θα αρχίσει να κάνει ερωτήσεις για τις υποθέσεις του Μερκ, και σύντομα θα γίνουν ένα πολύ ενδιαφέρον αστυνομικό δίδυμο. Στο μεταξύ, θα ξανανοίξει η υπόθεση της εξαφανισμένης Μερέτε Λίνγκαρ, της απαγωγής της αντιπροέδρου των Δημοκρατικών.
Ο Άντλερ-Όλσεν θεωρείται το νέο μεγάλο όνομα του Σκανδιναβικού νουάρ και ‘‘Ο Φύλακας των Χαμένων Υποθέσεων’’ (Λιβάνης, 2012) είναι ένα αστυνομικό θρίλερ με έντονο πολιτικό άρωμα, γεμάτο παραπλανητικά στοιχεία, αγωνιώδη αδιέξοδα και κλιμακωτή δράση.
Ο επιθεωρητής Φιν Μακλάουντ επιστρέφει ύστερα από δεκαοκτώ χρόνια στην γενέτειρά του, το απομονωμένο νησί Λιούις, για να διερευνήσει έναν φόνο που ίσως να συνδέεται με έναν άλλον που ερευνά επίσης στο Εδιμβούργο. Εκεί θα ξαναβρεί τους φίλους της παιδικής του ηλικίας και θα έρθει αντιμέτωπος ξανά με τον πρώτο παιδικό του έρωτα. Όμως, μετά την δολοφονία του Έιντζ, του τυραννικού αρχηγού της παλιά τους παρέας, το αινιγματικό κουβάρι σχετικά με το τι κρύβεται πίσω από την κλειστή κοινωνία του Λιούις θα αρχίσει να ξετυλίγεται. Και ο Φιν θα διαπιστώσει πως η επιστροφή του σηματοδοτεί επίσης μια επιστροφή στις επίμονες αναμνήσεις του παρελθόντος που προσπαθούσε να ξεχάσει.
‘‘Οι κυνηγοί των Χάιλαντς’’ (Κέδρος, 2012) είναι ένα ιδιαίτερα ατμοσφαιρικό, καλογραμμένο και χορταστικό μυθιστόρημα, που κέρδισε το μεγαλύτερο βραβείο αναγνωστών στην Γαλλία, το Cezam Prix Litteraire.
Ο John Connolly έγινε παγκόσμια γνωστός και κέρδισε την αναγνώριση με το πρώτο βιβλίο του ιδιωτικού ντετέκτιβ Τσάρλι Πάρκερ, ενός πρώην αστυνομικού που καταδιώκει τον δολοφόνο της γυναίκας και της κόρης του. ‘‘Οι ψιθυριστές’’ (Bell, 2011) είναι η ένατη περιπέτεια του Πάρκερ, στην οποία καλείται στα σύνορα μεταξύ Μέιν και Καναδά για να ερευνήσει την αυτοκτονία ενός πρώην στρατιώτη του Ιράκ. Σύντομα, όμως, ο Πάρκερ θα διαπιστώσει πως αυτός δεν είναι ο πρώτος ανάμεσα στους συμπολεμιστές του που αυτοκτονεί. Κάτι παράξενο φαίνεται να συμβαίνει σε αυτούς τους άντρες, κάτι που έφεραν μαζί τους από την περιοχή του πολέμου. Κάτι σκοτεινό που κρύβει εφιάλτες φαίνεται ότι μπορεί να ψιθυρίζει βαθιά μες τις ψυχές τους.
Όπως και στα άλλα βιβλία της σειράς έτσι κι εδώ, ο Connolly πετυχαίνει έναν γοητευτικό συνδυασμό κοινωνικού σχολίου, διεθνούς ίντριγκας και μυθικού κακού.
Συνεχίζουμε με τον αστυνομικό του τμήματος ανθρωποκτονιών Τζον Καλβίνο που έχει το δικό του βασανιστικό παρελθόν : σε ηλικία δεκατεσσάρων ετών σκότωσε τον παρανοϊκό φονιά που μόλις είχε δολοφονήσει τους γονείς του. Καθώς εκείνος ξεψυχούσε, τον καταράστηκε πως θα επιστρέψει για να δολοφονήσει μια μέρα και την δική του οικογένεια. Τώρα ο Καλβίνο, παντρεμένος και πατέρας δύο κοριτσιών, μαθαίνει ότι κάποιος δολοφονεί και πάλι οικογένειες αναπαράγοντας τα εγκλήματα εκείνου του serial killer που τον σημάδεψε στην παιδική του ηλικία, και ξεκινά για να ερευνήσει τι ακριβώς συμβαίνει. Θα βρίσκεται άραγε η δική του οικογένεια στο τέλος αυτής της καινούριας σειράς δολοφονιών ; Υπάρχει κάποιος ή.. κάτι που τον κυνηγά ;
Στο ‘‘Όσα ξέρει η νύχτα’’ (Bell, 2011) ο Dean Koontz κλίνει περισσότερο προς το μεταφυσικό θρίλερ παρά προς την αστυνομική ιστορία και ο αναγνώστης μπορεί εύκολα να φανταστεί την μεταφορά του βιβλίου στον κινηματογράφο.
Τον επιθεωρητή του τμήματος ανθρωποκτονιών Ντέιβ Γκάρνεϊ τον είχαμε γνωρίσει από το πρώτο μεταφρασμένο βιβλίο του Verdon στα Ελληνικά, το ‘‘Σκέψου έναν αριθμό’’ (εκδ. Διόπτρα 2010). Στο δεύτερο βιβλίο, το ‘‘Κράτα τα μάτια σου κλειστά’’ (Διόπτρα, 2012), ο συνταξιούχος Γκάρνεϊ θα χρειαστεί να αφήσει για ακόμη μία φορά το ειδυλλιακό του αγρόκτημα όταν ένας φίλος του τού προτείνει να συναντήσει την μητέρα ενός πρόσφατου θύματος δολοφονίας. Η Τζίλιαν Πέρι, μόλις παντρεμένη με τον διάσημο ψυχίατρο Σκοτ Άστον, βρέθηκε αποκεφαλισμένη κατά την διάρκεια της γαμήλιας δεξίωσής της. Η αστυνομία δεν έχει καταφέρει καμία πρόοδο εδώ και τέσσερις μήνες, και ο Γκάρνεϊ, ο ντετέκτιβ που μπορεί να λύσει το παζλ κάθε υπόθεσης, εντοπίζοντας και το πιο δύσκολο στοιχείο, βρίσκει την υπόθεση εξαιρετικά ενδιαφέρουσα για να επιστρέψει και πάλι στην δράση. Τελικά, θα βρεθεί μπροστά σε κάτι πολύ πιο μεγάλο και προκλητικό, ακόμη και για τον ίδιο.
argastaras@yahoo.gr