baladeur

Για το βιβλίο του Αλεχάντρο Σάμπρα (Alejandro Zambra) «Παιδική λογοτεχνία» (μτφρ. Αχιλλέας Κυριακίδης, εκδ. Ίκαρος). «Ένα βιβλίο που καταφέρνει να αποδώσει με ακρίβεια και σπάνια ηθική διαύγεια το τι σημαίνει να συνυπάρχεις με ένα παιδί».

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Παιδική λογοτεχνία που δεν απευθύνεται σε παιδιά, αλλά σε ενήλικες; Πόσες φορές μας έχει τύχει ένα βιβλίο να διαψεύδει τον εαυτό του ήδη από τον τίτλο; Μόνο που εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με κάποιο ασύγγνωστο λάθος «εισόδου» ενός βιβλίου στην αγορά ή για δημοσιογραφική παρερμηνεία, αλλά για σκόπιμη, εμπρόθετη και νηφάλια απόφαση του Αλεχάντρο Σάμπρα να μιλήσει για κάτι τόσο ευρύ όσο είναι η πατρότητα, αλλά και η μετάβαση από την παιδικότητα στην ενηλικιότητα, εστιασμένα όλα αυτά μέσα από τις ανδρικές διόπτρες.

Ο χιλιανός συγγραφέας μάς παραδίδει, τελικά, ένα υβριδικό βιβλίο (ούτε μυθοπλασία, ούτε δοκίμιο, ούτε αυτοβιογραφία, αλλά και όλα αυτά) που καταφέρνει να αποδώσει με ακρίβεια και σπάνια ηθική διαύγεια το τι σημαίνει να συνυπάρχεις με ένα παιδί, να το παρατηρείς, να το συνοδεύεις και -κυρίως- να μεταμορφώνεσαι μέσα από αυτό.

Νηφαλιότητα

Ο Σάμπρα, με τη γνωστή του νηφαλιότητα και τη διακριτική του ειρωνεία, γράφει ένα βιβλίο που λειτουργεί σαν ήσυχη έκρηξη: δεν θορυβεί, δεν εντυπωσιάζει με τεχνάσματα, αλλά μετακινεί βαθιά τον αναγνώστη. Το βιβλίο δεν έχει πλοκή με την κλασική έννοια. Δεν υπάρχει δραματική κορύφωση ούτε μια αφηγηματική γραμμή που να οδηγεί σε κάθαρση. Αντίθετα, αποτελείται από σπονδυλωτά κείμενα -άλλοτε σύντομα, άλλοτε εκτενέστερα- που κινούνται ανάμεσα στο ημερολόγιο, το δοκίμιο, τη μικροαφήγηση και τον στοχασμό για τη γλώσσα.

ikaros zambra paidiki logotexnia

Ο αφηγητής, ένας νέος πατέρας, παρακολουθεί την καθημερινότητα του παιδιού του: τα πρώτα του βήματα, τα αδέξια του λόγια, τις νυχτερινές του αφυπνίσεις, τις επαναλαμβανόμενες απορίες του. Ωστόσο, αυτό που θα μπορούσε να παραμείνει μια σειρά τρυφερών σκηνών οικογενειακής ζωής, μετατρέπεται σε στοχασμό για τη φύση της εμπειρίας, της μνήμης και της λογοτεχνίας.

Κουραστική πατρότητα

Η πατρότητα εδώ δεν εξιδανικεύεται. Δεν είναι ούτε μυστικιστική ούτε ηρωική. Είναι κουραστική, συχνά αμήχανη, γεμάτη φόβους και μικρές αποτυχίες. Ο Σάμπρα αποφεύγει κάθε ρητορική υπερβολή· δεν αναζητά συγκίνηση μέσα από δραματοποιήσεις. Αντιθέτως, καταγράφει την καθημερινότητα με τέτοια ακρίβεια ώστε η ίδια η απλότητα αποκτά βάθος. Ένα παιδί που αρνείται να κοιμηθεί γίνεται αφορμή για στοχασμό πάνω στον χρόνο. Ένα παιχνίδι με λέξεις αποκαλύπτει την εύθραυστη αρχιτεκτονική της γλώσσας. Μια σιωπή ανάμεσα σε πατέρα και παιδί φωτίζει τη δυσκολία της επικοινωνίας. Η τρυφερότητα προκύπτει όχι από το συναίσθημα που επιβάλλεται, αλλά από την παρατήρηση που μοιράζεται.

bookpress deite to big 300 new

Ο συγγραφέας επιμένει στη λεπτομέρεια. Παρατηρεί τον τρόπο που το παιδί επαναλαμβάνει μια λέξη, πώς μετατρέπει μια συλλαβή σε παιχνίδι, πώς δοκιμάζει τα όρια της φαντασίας του. Σε αυτές τις στιγμές, το βιβλίο λειτουργεί σχεδόν σαν μικροσκόπιο της καθημερινότητας.

Χαμένη Εδέμ

Η παιδική ηλικία δεν παρουσιάζεται ως χαμένη Εδέμ, ούτε ως πεδίο αθωότητας. Είναι ένας κόσμος σε διαρκή διαπραγμάτευση με τη γλώσσα, τον χώρο, το σώμα. Και ο ενήλικος αφηγητής καλείται να αναμετρηθεί με τη δική του ακαμψία, με τις βεβαιότητες που κουβαλά, με τις λέξεις που έχει μάθει να χρησιμοποιεί χωρίς να τις σκέφτεται.

Ο τίτλος λειτουργεί ειρωνικά, αλλά όχι σαρκαστικά. Υπαινίσσεται ότι κάθε λογοτεχνία έχει μέσα της κάτι παιδικό: μια διάθεση παιχνιδιού, μια περιέργεια για τον κόσμο, μια πίστη ότι οι λέξεις μπορούν να αναδημιουργήσουν την πραγματικότητα.

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία του βιβλίου είναι ο μετα-λογοτεχνικός του χαρακτήρας. Ο Σάμπρα δεν γράφει μόνο για την παιδική ηλικία· γράφει για το γράψιμο της παιδικής ηλικίας. Αναρωτιέται τι σημαίνει «παιδική» λογοτεχνία, ποια κείμενα θεωρούνται ώριμα και ποια όχι, ποιος αποφασίζει τι είναι σοβαρό και τι επιπόλαιο. Ο τίτλος λειτουργεί ειρωνικά, αλλά όχι σαρκαστικά. Υπαινίσσεται ότι κάθε λογοτεχνία έχει μέσα της κάτι παιδικό: μια διάθεση παιχνιδιού, μια περιέργεια για τον κόσμο, μια πίστη ότι οι λέξεις μπορούν να αναδημιουργήσουν την πραγματικότητα. Αν η ενηλικίωση συχνά ταυτίζεται με την απώλεια αυτής της πίστης, τότε το βιβλίο μοιάζει να προτείνει μια επιστροφή – όχι στην αφέλεια, αλλά στην προσοχή.

Λιτή γλώσσα

Η γλώσσα του Σάμπρα είναι, όπως και σε προηγούμενα έργα του, λιτή και ακριβής. Δεν υπάρχουν περίτεχνες περιγραφές ούτε λυρικές εξάρσεις. Η δύναμη της γραφής του έγκειται στην οικονομία της. Αυτή η λιτότητα όμως δεν σημαίνει ψυχρότητα. Αντιθέτως, δημιουργεί χώρο για τον αναγνώστη. Το κείμενο δεν επιβάλλει συναίσθημα· το υποβάλλει. Δεν κηρύσσει· συνομιλεί. Σε μια εποχή όπου η λογοτεχνία συχνά καταφεύγει σε θεματικές υπερβολές για να κερδίσει την προσοχή, η Παιδική λογοτεχνία επιλέγει τον χαμηλό τόνο.

Σε αυτό το σημείο, το βιβλίο αγγίζει μια βαθύτερη κοινωνική διάσταση: η πατρότητα δεν είναι απλώς προσωπική εμπειρία· είναι και πολιτική πράξη, μια επανατοποθέτηση των προτεραιοτήτων.

Η σχέση του βιβλίου με τον χρόνο είναι επίσης καθοριστική. Η παιδική ηλικία παρουσιάζεται ως περίοδος επιμήκυνσης του παρόντος. Το παιδί ζει στο τώρα, με μια ένταση που ο ενήλικος έχει ξεχάσει. Ο αφηγητής προσπαθεί να συγχρονιστεί με αυτόν τον ρυθμό, να αποδεχτεί ότι ο χρόνος της φροντίδας είναι διαφορετικός από τον χρόνο της παραγωγικότητας. Σε αυτό το σημείο, το βιβλίο αγγίζει μια βαθύτερη κοινωνική διάσταση: η πατρότητα δεν είναι απλώς προσωπική εμπειρία· είναι και πολιτική πράξη, μια επανατοποθέτηση των προτεραιοτήτων. Η επιλογή να αφιερώσεις χρόνο σε ένα παιδί είναι ταυτόχρονα άρνηση της διαρκούς επιτάχυνσης που επιβάλλει ο σύγχρονος κόσμος.

Υπόγειες συνδέσεις

Παράλληλα, το βιβλίο διατηρεί υπόγειες συνδέσεις με τη μνήμη και την ιστορία. Χωρίς να γίνεται ρητά πολιτικό, ενσωματώνει τη σκιά της χιλιανής ιστορίας, όπως συμβαίνει και σε άλλα έργα του Σάμπρα. Η γενιά του μεγάλωσε υπό τη δικτατορία· η εμπειρία εκείνης της περιόδου δεν εξαφανίζεται, αλλά λειτουργεί σαν υπόστρωμα. Η πατρότητα φέρνει μαζί της το ερώτημα: τι κληροδοτούμε; Όχι μόνο σε επίπεδο αξιών, αλλά και σε επίπεδο τραυμάτων, σιωπών, αφηγήσεων. Το παιδί δεν είναι απλώς αποδέκτης φροντίδας· είναι και αποδέκτης ιστορίας.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το χιούμορ του βιβλίου. Πρόκειται για χιούμορ χαμηλών τόνων, που προκύπτει από την αμηχανία του αφηγητή, από τις παρεξηγήσεις, από τη γλωσσική ευρηματικότητα του παιδιού.

Η δομή του βιβλίου αντανακλά την ίδια την εμπειρία της γονεϊκότητας: μια ακολουθία στιγμών που δεν συγκροτούνται σε καθαρό σχήμα, αλλά σε μωσαϊκό. Κάθε κομμάτι λειτουργεί αυτόνομα, αλλά συνομιλεί με τα υπόλοιπα. Το αποτέλεσμα είναι ένα έργο που διαβάζεται τόσο συνεχόμενα όσο και αποσπασματικά – μπορείς να επιστρέψεις σε ένα κεφάλαιο και να το δεις διαφορετικά, όπως επιστρέφεις σε μια ανάμνηση.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το χιούμορ του βιβλίου. Πρόκειται για χιούμορ χαμηλών τόνων, που προκύπτει από την αμηχανία του αφηγητή, από τις παρεξηγήσεις, από τη γλωσσική ευρηματικότητα του παιδιού. Δεν είναι σατιρικό ούτε ειρωνικό με την αιχμηρή έννοια· είναι χιούμορ που γεννιέται από την παρατήρηση της ανθρώπινης ατέλειας. Ο πατέρας δεν παρουσιάζεται ως αυθεντία, αλλά ως μαθητευόμενος. Και αυτή η αντιστροφή ρόλων -ο ενήλικος που μαθαίνει από το παιδί- αποτελεί ένα από τα πιο γόνιμα στοιχεία του βιβλίου. Σε επίπεδο λογοτεχνικής παράδοσης, η Παιδική λογοτεχνία συνομιλεί με μια σειρά έργων που εξερευνούν τη γονεϊκότητα ως υπαρξιακή εμπειρία, με χαρακτηριστικότερο όλων το Γράμμα στον πατέρα του Φραντς Κάφκα.

Καθημερινή μετατόπιση

Ωστόσο, ο Σάμπρα αποφεύγει τον δραματικό τόνο που συχνά συνοδεύει τέτοια εγχειρήματα. Δεν γράφει για τη μεγάλη κρίση, αλλά για τη μικρή καθημερινή μετατόπιση. Δεν αναζητά την καθολικότητα μέσα από τη γενίκευση, αλλά μέσα από την ακρίβεια της συγκεκριμένης στιγμής. Και αυτή η επιλογή του επιτρέπει να αγγίξει κάτι βαθύτερο: τη συνείδηση ότι η ζωή αλλάζει όχι με θεαματικές ρήξεις, αλλά με επαναλαμβανόμενες χειρονομίες.

Η Παιδική λογοτεχνία δεν είναι εύκολο βιβλίο, αλλά είναι ένα ανοιχτό βιβλίο. Δεν προσφέρει μεγάλες αφηγήσεις, αλλά μικρές εστίες νοήματος.

Το βιβλίο θέτει, έμμεσα αλλά σταθερά, το ερώτημα της ευθύνης. Τι σημαίνει να είσαι παρών; Πώς ορίζεται η φροντίδα; Ποια είναι τα όρια ανάμεσα στην προστασία και στην ελευθερία; Ο αφηγητής δεν προσφέρει απαντήσεις· καταγράφει τη διαδικασία της αναζήτησης. Και αυτή η διαδικασία είναι που συγκροτεί το ηθικό κέντρο του έργου. Η πατρότητα δεν είναι ρόλος που κατακτάται, αλλά σχέση που διαπραγματεύεται διαρκώς.

Μεταμόρφωση βλέμματος

Το σημαντικότερο, ίσως, είναι ότι το βιβλίο κατορθώνει να αποδώσει τη μεταμόρφωση του βλέμματος. Ο αφηγητής δεν αλλάζει επειδή το δηλώνει· αλλάζει επειδή μαθαίνει να βλέπει. Να βλέπει το παιδί όχι ως προέκταση του εαυτού του, αλλά ως αυτόνομη ύπαρξη. Να βλέπει τον κόσμο μέσα από τις απορίες του παιδιού. Να βλέπει τη γλώσσα ως πεδίο παιχνιδιού και όχι ως εργαλείο βεβαιότητας. Αυτή η μετατόπιση του βλέμματος είναι και η ουσιαστική πλοκή του βιβλίου.

Η Παιδική λογοτεχνία δεν είναι εύκολο βιβλίο, αλλά είναι ένα ανοιχτό βιβλίο. Δεν προσφέρει μεγάλες αφηγήσεις, αλλά μικρές εστίες νοήματος. Δεν διεκδικεί την καθολικότητα με διακηρύξεις, αλλά την υπονοεί μέσα από την ειλικρίνεια. Σε έναν κόσμο που συχνά αντιμετωπίζει την παιδικότητα ως στάδιο προς υπέρβαση, ο Σάμπρα την αντιμετωπίζει ως πηγή γνώσης. Και σε μια εποχή που η λογοτεχνία κινδυνεύει να γίνει προϊόν ταχείας κατανάλωσης, προτείνει έναν ρυθμό ανάγνωσης πιο αργό, πιο προσεκτικό, πιο ανθρώπινο.

Χωρίς ψευδαισθήσεις

Ίσως τελικά ο τίτλος να είναι λιγότερο ειρωνικός απ’ όσο φαίνεται. Ίσως πρόκειται πράγματι για παιδική λογοτεχνία. Όχι επειδή απευθύνεται σε παιδιά, αλλά επειδή μας θυμίζει τι σημαίνει να κοιτάζεις τον κόσμο χωρίς την ψευδαίσθηση ότι τον κατέχεις.

Αν η ωριμότητα ταυτίζεται με τη βεβαιότητα, τότε το βιβλίο υπερασπίζεται μια διαφορετική ωριμότητα: αυτή που αντέχει την αμφιβολία, που αποδέχεται την αμηχανία, που επιτρέπει στο παιχνίδι να συνυπάρχει με τη σκέψη. Στο τέλος της ανάγνωσης, δεν μένει μια μεγάλη αποκάλυψη. Μένει μια αίσθηση μετατόπισης —σαν να έχει αλλάξει ελαφρώς η γωνία θέασης του κόσμου. Και αυτό, για ένα βιβλίο που μιλά για την καθημερινότητα, είναι ίσως το μεγαλύτερο επίτευγμα. Η μετάφραση του Αχιλλέα Κυριακίδη είναι ένα ακόμη από τα ωραία «δώρα» αυτού του βιβλίου.

* Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας.


Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Alejandro Zambra (Αλεχάντρο Σάμπρα) γεννήθηκε στο Σαντιάγο της Χιλής το 1975. Έχει εκδώσει δύο συλλογές ποιημάτων, μία συλλογή διηγημάτων, δύο συλλογές δοκιμίων και πέντε μυθιστορήματα που μεταφράστηκαν σε περισσότερες από είκοσι γλώσσες. Διηγήματά του έχουν δημοσιευτεί σε πολλές ανθολογίες λατινοαμερικανικής λογοτεχνίας, καθώς και σε περιοδικά όπως το New Yorker, το Paris Review, το Granta, το Harper’s κ.ά.

alejandro zambra

Ο Αλεχάντρο Σάμπρα, ©Wikimedia Commons

To 2010, το λογοτεχνικό περιοδικό Granta τον κατέταξε μεταξύ των καλύτερων ισπανόφωνων συγγραφέων της νεότερης γενιάς. Έχει λάβει, μεταξύ άλλων διακρίσεων, τα βραβεία English Pen Award, Prince Claus Award και O. Henry Award. Από τις εκδόσεις Ίκαρος κυκλοφορούν τα έργα του Τρόποι να γυρίζεις σπίτι (2016), Η ιδιωτική ζωή των δέντρων (2017), Τεστ Δεξιοτήτων (2018), Χιλιανός ποιητής (2021) και Παιδική Λογοτεχνία (2026). 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Πιερ, ή οι αμφισημίες» του Χέρμαν Μέλβιλ (κριτική) – Τέχνη ανυπέρβλητη και συντριπτική

«Πιερ, ή οι αμφισημίες» του Χέρμαν Μέλβιλ (κριτική) – Τέχνη ανυπέρβλητη και συντριπτική

Για το μυθιστόρημα του Χέρμαν Μέλβιλ (Herman Melville) «Πιερ, ή οι αμφισημίες» (μτφρ. Σοφία Αυγερινού, εκδ. Μάγμα). Εικόνα: Από την ταινία «Pola X» του Λεός Καράξ, βασισμένη στο βιβλίο. 

Γράφει ο Φώτης Καραμπεσίνης

Στο ...

«Παιχνιδότοπος» του Ρίτσαρντ Πάουερς (κριτική) – Τεχνητές και άλλες νοημοσύνες σε σύγκρουση, στα νερά της Γαλλικής Πολυνησίας

«Παιχνιδότοπος» του Ρίτσαρντ Πάουερς (κριτική) – Τεχνητές και άλλες νοημοσύνες σε σύγκρουση, στα νερά της Γαλλικής Πολυνησίας

Για το μυθιστόρημα του Ρίτσαρντ Πάουερς (Richard Powers) «Παιχνιδότοπος» (μτφρ. Γιώργος Κυριαζής, εκδ. Gutenberg). Εικόνα: Ο πίνακας «Το ρεύμα του κόλπου» του Γουίνσλοου Χόμερ.

Γράφει ο Κώστας Καλτσάς

...

«Η περιφρόνηση» του Αλμπέρτο Μοράβια (κριτική) – Ένα κλασικό έργο της μεταπολεμικής λογοτεχνίας

«Η περιφρόνηση» του Αλμπέρτο Μοράβια (κριτική) – Ένα κλασικό έργο της μεταπολεμικής λογοτεχνίας

Για το μυθιστόρημα του Αλμπέρτο Μοράβια (Alberto Moravia) «Η περιφρόνηση» (μτφρ. Σταύρος Παπασταύρου, εκδ. Ελληνικά γράμματα). Εικόνα: Από την ομότιτλη ταινία του Ζαν-Λυκ Γκοντάρ. 

Γράφει ο Φώτης Καραμπεσίνης

Ο τρόπος ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Ταϊβάν: Ημερολόγιο ταξιδιού»: Το Διεθνές Βραβείο Μπούκερ 2026 κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Βακχικόν

«Ταϊβάν: Ημερολόγιο ταξιδιού»: Το Διεθνές Βραβείο Μπούκερ 2026 κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Βακχικόν

Το μυθιστόρημα «Ταϊβάν: Ημερολόγιο ταξιδιού» της Γιανγκ Σιουάνγκ-τζι (Yáng Shuāng-zi), που τιμήθηκε με το Διεθνές Βραβείο Μπούκερ 2026, κυκλοφόρησε πρόσφατα στα ελληνικά (μτφρ. Δημήτρης Χατζηκωνσταντίνου, εκδ. Βακχικόν). Εικόνα: Η συγγραφέας με τη μεταφράστριά της στα αγγλικά, Λιν Κινγκ (Lin King). © Booker Pr...

«Μια τελευταία ματιά» & «Οι ωραιότερες συναντήσεις μου με ζώα» – Δύο βιβλία για τη ζωή μας με τα (άλλα) ζώα

«Μια τελευταία ματιά» & «Οι ωραιότερες συναντήσεις μου με ζώα» – Δύο βιβλία για τη ζωή μας με τα (άλλα) ζώα

Συναντήσεις με απειλούμενα είδη, καθώς και με άλλα ζώα που μας θυμίζουν τον εαυτό μας. Δύο βιβλία από τις εκδόσεις ΕΠΟΨ μας αποκαλύπτουν τα μυστικά του ζωικού βασιλείου. © Duke Lemur Center

Επιλογή-παρουσίαση: Σόλωνας Παπαγεωργίου

Η κλιματ...

Έλενα Μπολονάση: «Τα παραμύθια είναι οι πρώτες ιστορίες μέσα από τις οποίες ερχόμαστε σε επαφή με το κακό»

Έλενα Μπολονάση: «Τα παραμύθια είναι οι πρώτες ιστορίες μέσα από τις οποίες ερχόμαστε σε επαφή με το κακό»

«Η πραγματολογική ακρίβεια χτίζει την αξιοπιστία του μυθιστορηματικού κόσμου. Η φαντασία είναι εκείνη που του δίνει ψυχή» μας είπε η Έλενα Μπολονάση, με αφορμή την κυκλοφορία του μυθιστορήματός της «Μια φορά κι ένας φόνος» (εκδ. Μίνωας). 

Συνέντευξη στον Σόλω...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το πεζογραφικό έργο της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς [Marie Luise Kaschnitz] «Περιγραφή ενός χωριού» (Μετάφραση – Επίμετρο – Σημειώσεις: Αλέξανδρος Κυπριώτης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 10 Ιουλίου από τις εκδόσεις η βαλίτσα.

Επιμέλεια: Κ...

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων του Σέρινταν Λε Φανού (Sheridan Le Fanu) «Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» (ανθολόγηση, μτφρ., εισαγωγικό σημείωμα: Γιώργος Θάνος, επιμέλεια: Γιάννης Μπαρτσώκας), η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Printa.

Επιμέλεια: ...

«Παναής Κουταλιανός – 
Ο παλαιστής, ο αρσιβαρίστας, ο θρύλος» του Κώστα Μίχου (προδημοσίευση)

«Παναής Κουταλιανός – 
Ο παλαιστής, ο αρσιβαρίστας, ο θρύλος» του Κώστα Μίχου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη μελέτη του Κώστα Μίχου «Παναής Κουταλιανός – 
Ο παλαιστής, ο αρσιβαρίστας, ο θρύλος», η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ήταν Κυριακή του φράγκικου Πάσχα...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Μια τελευταία ματιά» & «Οι ωραιότερες συναντήσεις μου με ζώα» – Δύο βιβλία για τη ζωή μας με τα (άλλα) ζώα

«Μια τελευταία ματιά» & «Οι ωραιότερες συναντήσεις μου με ζώα» – Δύο βιβλία για τη ζωή μας με τα (άλλα) ζώα

Συναντήσεις με απειλούμενα είδη, καθώς και με άλλα ζώα που μας θυμίζουν τον εαυτό μας. Δύο βιβλία από τις εκδόσεις ΕΠΟΨ μας αποκαλύπτουν τα μυστικά του ζωικού βασιλείου. © Duke Lemur Center

Επιλογή-παρουσίαση: Σόλωνας Παπαγεωργίου

Η κλιματ...

«Χωρίς δείκτη προστασίας» – 26 αστυνομικά, νουάρ και θρίλερ για ένα μακρύ αναγνωστικό καλοκαίρι

«Χωρίς δείκτη προστασίας» – 26 αστυνομικά, νουάρ και θρίλερ για ένα μακρύ αναγνωστικό καλοκαίρι

Καταιγιστική δράση αλλά και χαλαρή ατμόσφαιρα, κοινωνικός σχολιασμός και σκοτεινός ρεαλισμός: Είκοσι έξι αστυνομικά, νουάρ και ψυχολογικά θρίλερ, για ένα καλοκαίρι γεμάτο συγκινήσεις. 

Επιλογή-παρουσίαση: Χίλντα Παπαδημητρίου

...
Ποιήματα που φέρνει ο Βαρδάρης – Πέντε συλλογές από τη σοδειά του βορρά

Ποιήματα που φέρνει ο Βαρδάρης – Πέντε συλλογές από τη σοδειά του βορρά

Πέντε ποιητικά έργα με πυκνή γραφή, φιλοσοφικούς στοχασμούς και πολιτικό περιεχόμενο.

Επιλογή-παρουσίαση Παναγιώτης Γούτας

Πέντε ποιητικά έργα από τον βορρά, καρποί ώριμης γραφής, που εκφράζουν φιλοσοφικούς αλλά και πολιτικούς προβληματισμούς. 

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ