i maestros

Για το βιβλίο της Χάριετ Κόνσταμπλ [Harriet Constable] «Η μαέστρος» (μτφρ. Μυρσίνη Γκανά, εκδ. Ελληνικά Γράμματα). Στην κεντρική φωτογραφία, ο πίνακας «Young Woman Playing a Violin» του Οράτσιο Τζεντιλέσκι.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Οι καλύτερες ιδέες έρχονται συχνά τυχαία. Η δημοσιογράφος και κινηματογραφίστρια Χάριετ Κόνσταμπλ έκανε το συγγραφικό ντεμπούτο της εντελώς αναπάντεχα. Το έχει διηγηθεί η ίδια σε ένα σχετικά παλαιότερο χρονικό του μυθιστορήματός της Η μαέστρος.

ellinika grammata consable i maestros

Το 2019 ζούσε στο Πάλο Άλτο της Καλιφόρνια, σε ένα νοικιαζόμενο διαμέρισμα με ψεύτικα φυτά εσωτερικού χώρου και βιβλία αυτοβοήθειας στα ράφια. Εκεί μέσα, όμως, υπήρχε και ένα βιβλίο που της τράβηξε την προσοχή. Είχε θέμα ένα ορφανοτροφείο στη Βενετία του 18ου αιώνα. Σε εκείνο το ίδρυμα δίδαξε ο μέγας Αντόνιο Βιβάλντι και οι μαθητές του, στη συνέχεια, έγιναν σπουδαίοι μουσικοί της εποχής.

politeia deite to vivlio 250X102

Το συγκεκριμένο ορφανοτροφείο δημιουργήθηκε εν μέρει επειδή τα νόθα παιδιά κατέληγαν πνιγμένα στα ενετικά κανάλια. Τα κορίτσια που ζούσαν στο Ospedale della Pietà είχαν τη δυνατότητα να παίζουν μουσικά όργανα που συνήθως προορίζονται για άνδρες. Μάλιστα, κέρδισαν και χρήματα στις παραστάσεις που έπαιρναν μέρος για να διασκεδάσουν τους βασιλιάδες και τις βασίλισσες. Ένα τέτοιο κορίτσι ήταν η Άννα Μαρία, η πρωταγωνίστρια του μυθιστορήματος. Ως εκ τούτου, έχουμε να κάνουμε με υπαρκτό πρόσωπο, το οποίο ανασύρθηκε από τη λήθη χάρη στην έρευνα που έκανε η Κόνσταμπλ. Ένα κορίτσι χωρίς ρίζες, χωρίς όνομα, χωρίς γονείς, αλλά με περίσσιο ταλέντο, το οποίο άνθισε δίπλα στον Βιβάλντι, ο οποίος, σημειωτέον, συνέθεσε όλα τα σπουδαία έργα του ενόσω δούλευε στο ορφανοτροφείο.

Θαυμάσια βιολονίστρια

Συν τω χρόνω, η Άννα Μαρία εξελίχθηκε σε θαυμάσια βιολονίστρια και έγινε η αγαπημένη μαθήτρια του μουσουργού ήδη από τα οκτώ της χρόνια. Δεν δίστασε, δε, να συνθέσει πολλά μουσικά κομμάτια μόνο για εκείνη. Όλες οι μαρτυρίες αναφέρουν πως το ταλέντο της Άννα Μαρία ήταν ανυπέρβλητο. Μπορούσε, όμως, ως γυναίκα να υψώσει το καλλιτεχνικό της ανάστημα και να διεκδικήσει το μερίδιο της επιτυχίας και της αναγνώρισης που της αναλογούσε;

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, κινείται το μυθιστόρημα της Κόνσταμπλ. Μεταξύ μυθοπλασίας και πραγματικότητας, έρευνας και επινόησης. Στην ουσία έχουμε να κάνουμε με μια ιστορία ενηλικίωσης. Η Άννα Μαρία, για να κατανοήσουμε το ψυχολογικό προφίλ της, είναι ένα κορίτσι που ξεπερνάει το γεγονός ότι είναι ορφανή και διακρίνεται για το πείσμα και τη φιλοδοξία της (συγγνωστή λόγω του ταλέντου της) να αποδείξει την αξία της.

Για την Άννα Μαρία η μουσική δεν είναι μόνο ήχοι, συγχορδίες και οι βιρτουζιτέ, αλλά και χρώματα.

Για την Άννα Μαρία η μουσική δεν είναι μόνο ήχοι, συγχορδίες και οι βιρτουζιτέ, αλλά και χρώματα. Το λέει με τόσο γλαφυρό τρόπο που δεν γίνεται να το πιστέψεις ότι, όντως, της συμβαίνει. Το μουσικό της όργανο είναι προέκταση του σώματός της, ενώ η εμμονή της είναι να κερδίσει την αναγνώριση ως μαέστρος. Το όνειρό της, για τα μέτρα της εποχής, θα πάρει σάρκα και οστά, αλλά όσο μεγαλώνει η φήμη της, τόσο η Άννα Μαρία απομονώνεται από τον κόσμο και κλείνεται στο στενό δωμάτιο του εαυτού της. Παράλληλα, το γεγονός ότι η αξία της αρχίζει να γίνεται πανθομολογούμενη, θέτει σε κίνδυνο το άστρο του Βιβάλντι.

Αυτό θα ανατρέψει τη σχέση τους και από στενή (μια σχέση αγνή ανάμεσα στον μέντορα και την αγαπημένη του μαθήτρια) θα γίνει ανταγωνιστική. Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα του βιβλίου είναι η εδραία έρευνα που έχει κάνει η Κόνσταμπλ, δημοσιογράφος γαρ, για κάθε μικρή λεπτομέρεια της εποχής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργεί μια άκρως πειστική ταπισερί της Βενετίας του 18ου αιώνα.

Ο ρυθμός του βιβλίου

Από την άλλη, όμως, όλες αυτές οι πληροφορίες και η θέλησή της να παραθέσει μυθοπλαστικά όλα τα στοιχεία της έρευνάς της, δημιουργούν ζητήματα στο ρυθμό του βιβλίου. Αυτός εντείνεται και αποκτάει σωστό βηματισμό στο σημείο καμπής της εξέλιξης της Άννα Μαρία. Τότε που η επιτυχία και το ταλέντο της αποκτούν οντότητα και ξεκινάει την καριέρα της ως εκκολαπτόμενη συνθέτρια. Κάτι που, όπως γράψαμε, ραγίζει κάπως το κλέος του Βιβάλντι.

Πέραν της πρωταγωνίστριας, όμως, είναι φανερό πως η πρόθεση της Κόνσταμπλ είναι να μιλήσει για όλα εκείνα τα κορίτσια του ορφανοτροφείο που ουδείς γνωρίζει αν βοήθησαν τον δάσκαλό τους να γράψει τις σπουδαίες μουσικές του. Είναι κάτι που η έρευνά της δεν κατάφερε να ανακαλύψει. Είναι βέβαιο, όμως, πως αποτέλεσαν μόνιμη πηγή για την έμπνευσή του. Φαίνεται πως δίχως την παρουσία τους και την ευεργετική επίδραση που είχαν πάνω τους, του έδωσαν το έναυσμα να συνθέσει τα μεγάλα έργα του. Ίσως σε κάποια άλλη εποχή, το ταλέντο των κοριτσιών να δικαιωνόταν, αλλά αυτή είναι μια άλλη παράμετρος του μυθιστορήματος που ως προβληματική φτάνει έως τις μέρες μας, καθώς οι γυναίκες εξακολουθούν (με πιο επιτακτικό τρόπο, φυσικά) να αποζητούν τη θέση που δικαιωματικά τους ανήκει στην κοινωνία.

Η μετάφραση της Μυρσίνης Γκανά βοηθάει αρκετά στην αναγνωστική περιδιάβαση της Βενετίας του 18ου αιώνα. Εν συνόλω, έχουμε ένα αξιοπρόσεκτο συγγραφικό ντεμπούτο. Η Κόνσταμπλ, είναι πιθανό στο επόμενο βιβλίο της να αποτινάξει από πάνω της το άγχος της να τα πει όλα (ακόμη κι αν τα λέει ωραία) και να επιλέξει πιο δραστικές λύσεις στην ανέλιξη της πλοκής.

Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Ο δρόμος του Σαν Τζοβάνι» του Ίταλο Καλβίνο (κριτική) – Ενθυμήσεις ενός παράξενου ταξιδιώτη

«Ο δρόμος του Σαν Τζοβάνι» του Ίταλο Καλβίνο (κριτική) – Ενθυμήσεις ενός παράξενου ταξιδιώτη

Για το βιβλίο του Ίταλο Καλβίνο [Italo Calvino] «Ο δρόμος του Σαν Τζοβάνι» (μτφρ. Δήμητρα Δότση, εκδ. Καστανιώτη).

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Πνευματώδης, στιλίστας και καινοτόμος, ο ...

«Το μικρό εξάγωνο δωμάτιο» της Γιόκο Ογκάουα (κριτική)

«Το μικρό εξάγωνο δωμάτιο» της Γιόκο Ογκάουα (κριτική)

Για το μυθιστόρημα της Γιόκο Ογκάουα [Yôko Ogawa] «Το μικρό εξάγωνο δωμάτιο» (μτφρ. Άννα Παπασταύρου, εκδ. Πατάκη).

Γράφει ο Φώτης Καραμπεσίνης

Έχοντας διαβάσει κάποια στιγμή στο παρελθόν τον ...

«Νυχτερινό στη Γαλλία» του Φάμπιο Στάσι – Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο σε ένα τρένο προς τον Νότο

«Νυχτερινό στη Γαλλία» του Φάμπιο Στάσι – Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο σε ένα τρένο προς τον Νότο

Για το μυθιστόρημα «Νυχτερινό στη Γαλλία» του Φάμπιο Στάσι (Fabio Stassi). 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Από τις εκδόσεις Ίκαρος, σε άρτια, ρέουσα μετάφραση της Δήμητρας Δότση, κυκλοφορεί στα ελληνικά το ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Βίος και Πολιτεία»: Ο δημοσιογράφος Άρης Χατζηστεφάνου έρχεται στο Υπόγειο

«Βίος και Πολιτεία»: Ο δημοσιογράφος Άρης Χατζηστεφάνου έρχεται στο Υπόγειο

Στο 71ο επεισόδιο της σειράς συζητήσεων στο Βιβλιοπωλείο της Πολιτείας με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου και των ιδεών, o Κώστας Κατσουλάρης συνομιλεί με τον δημοσιογράφο και δημιουργό ντοκιμαντέρ Άρη Χατζηστεφάνου με αφορμή το βιβλίο του «Προπαγάνδρα και Παραπληροφόρηση - Πώς τις εντοπίζουμε» που κυκλοφορεί από ...

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 2025: Oι εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 2025: Oι εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα

Από την Αθήνα ως τη Θεσσαλονίκη κι από την Καλαμάτα ως την Ξάνθη, όλη η Ελλάδα γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, με μια σειρά εκδηλώσεων να λαμβάνει χώρα από τη Δευτέρα 17 ως την Κυριακή 23 Μαρτίου. Αναλυτικά οι εκδηλώσεις. Στη φωτογραφία, στιγμιότυπο από τον περσινό Μαραθώνιο Ποίησης στα Προπύλαια του ΕΚΠ...

«Relic» του Ευριπίδη Λασκαρίδη, στη Στέγη – Το φλεγόμενο από επιθυμίες, κινητικό και ρευστό ον μιας «προσωρινής ύπαρξης»

«Relic» του Ευριπίδη Λασκαρίδη, στη Στέγη – Το φλεγόμενο από επιθυμίες, κινητικό και ρευστό ον μιας «προσωρινής ύπαρξης»

Για την παράσταση «Relic» του Ευριπίδη Λασκαρίδη, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, μια «over the top πολιτική persona», μια σειρά από «συνεχείς μεταμορφώσεις ενός αλλόκοτου πλάσματος που το υποδύεται ο ίδιος ο καλλιτέχνης ως περφόρμερ». 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«...άμμος» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«...άμμος» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αφήγημα του Μιχάλη Μακρόπουλου «...άμμος», το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Μαρτίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Φυσοῦσε καὶ φυσοῦσε ἔπειτα ὁ βοριάς. Ἦταν λὲς καὶ ὁ κόσμος ἄφηνε ἐπιτέλους νὰ βγεῖ...

«Η Εξοµολόγηση» του Μαξίµ Γκόρκι (εκδ. Νίκας) – Προδημοσίευση αποσπάσματος από το επίμετρο του Μάνου Στεφανίδη

«Η Εξοµολόγηση» του Μαξίµ Γκόρκι (εκδ. Νίκας) – Προδημοσίευση αποσπάσματος από το επίμετρο του Μάνου Στεφανίδη

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το επίμετρο του Μάνου Στεφανίδη 
στην αναθεωρημένη επανέκδοση του Μαξίμ Γκόρκι [Maxim Gorky] 
«Η εξομολόγηση» (μτφρ. Σ.Ι. Ζήζηλας), η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
«γάμπαρη Αμβρακικού» της Γεωργίας Τάτση (προδημοσίευση)

«γάμπαρη Αμβρακικού» της Γεωργίας Τάτση (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος της νουβέλας της Γεωργίας Τάτση «γάμπαρη Αμβρακικού», με αφορμή την επανέκδοσή της από τις εκδόσεις Βακχικόν, την ερχόμενη εβδομάδα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η Αλεξάνδρα έξι χρονών. Πικραλίδα. Φορούσε το κίτρινο ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Στην καρδιά του Τρόμου: 12 βιβλία που αλλάζουν την αντίληψή μας για το είδος

Στην καρδιά του Τρόμου: 12 βιβλία που αλλάζουν την αντίληψή μας για το είδος

Φαντάσματα, εκκλησίες όπου δοξάζεται το κακό, βρικόλακες της ελληνικής επαρχίας, αλλόκοτα και περίεργα συναντάμε σε μυθιστορήματα, νουβέλες και συλλογές ιστοριών που κυκλοφόρησαν πρόσφατα. Παντού κυριαρχεί το στοιχείο του τρόμου. Κεντρική εικόνα, στιγμιότυπο από την ταινία «The Witch» (2015) του Ρόμπερτ Έγκερς.

...
Τι διαβάζουμε τώρα; 5 σημαντικά έργα μεταφρασμένης πεζογραφίας που μόλις κυκλοφόρησαν

Τι διαβάζουμε τώρα; 5 σημαντικά έργα μεταφρασμένης πεζογραφίας που μόλις κυκλοφόρησαν

Πέντε σύγχρονα-κλασικά έργα μεταφρασμένης πεζογραφίας που κυκλοφόρησαν προσφάτως στη γλώσσα μας σε προσεγμένες μεταφράσεις. Τρία μυθιστορήματα, μία συλλογή από νουβέλες και ένα εξέχον έργο της «φυσιογραφικής γραμματείας» κοσμούν εδώ και λίγες μέρες τις προθήκες των βιβλιοπωλείων.

...
«Μαύρος φεμινισμός» – Σημαντικά βιβλία, σπουδαίες γυναίκες, χθες και σήμερα

«Μαύρος φεμινισμός» – Σημαντικά βιβλία, σπουδαίες γυναίκες, χθες και σήμερα

Μαύρος φεμινισμός χθες και σήμερα: Οι σημαντικότερες μαύρες φεμινίστριες και το έργο τους. Καθώς πλέον μπορούμε να διαβάσουμε στα ελληνικά τις τρεις σημαντικότερες θεωρητικές μορφές του μαύρου φεμινισμού, ένα σημαντικό κομμάτι του άρθρου αφιερώνεται στις Audre Lorde, bell hooks και Angela Davis. 

Γ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

12 Δεκεμβρίου 2024 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2024

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα: Εκατό καλά λογοτεχνικά βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2024 από τα πολλά περισσότερα που έπεσαν στα χέρια μας, με τη μεταφρασμένη πεζογρα

ΦΑΚΕΛΟΙ