palati-250

Της Βίκυς Βασιλάτου

Η ιστορία μιας άρρωστης γυναίκας μέσα από τα μάτια μιας άλλης. Η ιστορία μιας σχιζοφρενούς μάνας, ιδωμένη από μια πονεμένη κόρη, που εξωτερικεύεται επί χάρτου αφού η πρώτη άφησε την τελευταία της πνοή. Μια εξομολόγηση αγάπης ανάμεικτης με πόνο. Μια ποιητική και δυνατή σαν γροθιά αφήγηση. Μια φιλοξενία στο προσωπικό παλάτι της Μίρα Μπάρτοκ, με κύρια πρωταγωνίστρια τη Νόρμα Χερ. Δύσκολο να ξέρουμε αν οι αναμνήσεις είναι πραγματικές, σελίδα τη σελίδα γινόμαστε όμως μάρτυρες κι όχι άκαρδοι κριτές αναμνήσεων, προβληματισμών και σκέψεων. 

Τα πρώτα δωμάτια στο Παλάτι των αναμνήσεών της, ήταν στολισμένα με στοιχεία που τα εισέπραξα ως δριμύ «κατηγορώ». Όσο περισσότερο όμως περιπλανιόμουν, άλλο τόσο έμαθα ν’ αγαπώ τις ατέλειες της σχιζοφρενούς Νόρμας κι αυτό μέσω της τρυφερότητας, της κατανόησης και της αγάπης, που αγκαλιάζουν τις λέξεις της κόρης της. Λέξεις που έλιωσαν στο στόμα μου και μαλάκωσαν την εισχώρησή μου σ’ έναν κόσμο που λειτουργεί με δικά του μέτρα και σταθμά. Η αλήθεια είναι ότι, στην αρχή, ένιωθα λες και παρακολουθούσα με τα αδιάκριτα κιάλια μου ένα οικογενειακό δράμα. Συνειδητοποίησα, όμως, ότι κρατώ στα χέρια μου μια έγκριση 450 περίπου σελίδων για τη συμμετοχή μου σε αυτό. Ένα χειρόγραφο ψυχογράφημα που εν τέλει ξορκίζει τους δράκους της συγγραφέως. 

Η Μάιρα Χερ alias Μίρα Μπάρτοκ πάντα ήθελε να βλέπει τους γονείς της ως σύγχρονους Φιτζέραλντ. Κρατά πάντα σε ευδιάκριτο συρταράκι του μυαλού της ότι, παρότι ψυχικά άρρωστη, η μητέρα της ήταν μια ιδιοφυία, «η δική μου Ζέλντα Φιτζέρλαντ, η εκκεντρική και ιδιότροπη μητέρα μου, η βασανισμένη, χαρισματική μου μούσα». Μια αλκοολική επί 17 χρόνια άστεγη μούσα, γεμάτη εμμονές, θεωρίες συνωμοσίας, απόπειρες αυτοκτονίας, μαχαιρώματα. Μια γυναίκα που με τα ξεσπάσματα της ασθένειάς της, έτρεψε σε φυγή τις κόρες της, παραμένοντας ωστόσο πάντα παρούσα στο μυαλό τους. 

Μα, τελικά, πώς να πετάξεις από τη μνήμη σου την παρουσία της μάνας; Πώς να πετάξεις το μητρικό φαρμάκι και την ιδιόρρυθμη αγάπη, που έχουν γίνει ένα με την ύπαρξή σου; Η Μπάρτοκ σκιαγραφεί με ανατριχιαστική ακρίβεια έναν δυνάστη που σχοινοβατεί μεταξύ πραγματικότητας και ονείρου, αγάπης και τρέλας. Μια μορφή που παρά το θάνατό της, πλανιέται στη μνήμη. «Ο δεσμός που μας ενώνει είναι ανεξήγητος, πέρα απ’ την απαρχή του χρόνου. Είναι ουρλιαχτό στην ερημιά που δεν αντικρίζουμε ποτέ και μας καλεί να γυρίσουμε σπίτι. Είναι όσα φοβόμαστε -κι όσα λαχταρούμε να ξαναβρούμε-, η ζέση της σπηλιάς και η ζωώδης εγγύτητα, πριν από κάθε ίχνος πολιτισμού και λογικής».

palati-exofΤο παλάτι των αναμνήσεων
Μίρα Μπάρτοκ
Μετάφραση: Ιωάννα Ηλιάδη
Σελίδες 464
Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2011
17,70 ευρώ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Επικράτηση» της Νίνα Άλαν (μυθιστόρημα) – Κάτι περισσότερο από λογοτεχνία, κάτι λιγότερο από επιστημονική φαντασία

«Επικράτηση» της Νίνα Άλαν (μυθιστόρημα) – Κάτι περισσότερο από λογοτεχνία, κάτι λιγότερο από επιστημονική φαντασία

Για το μυθιστόρημα της Νίνα Άλαν [Nina Allan] «Επικράτηση» (μτφρ. Άλκηστις Τριμπέρη, εκδ. Πόλις). Εικόνα: Από την ταινία «Upstream color» (2013) του Σέιν Κάρουθ. 

Γράφει ο Κώστας Καλτσάς

Η Ρόμπιν είναι πρώην αστυνομικός, νυ...

«Ιστορίες φαντασμάτων» της Σίρι Χούστβεντ (χρονικό) – Καθώς η ζωή με τον Πολ Όστερ τελειώνει και συνεχίζεται χωρίς αυτόν

«Ιστορίες φαντασμάτων» της Σίρι Χούστβεντ (χρονικό) – Καθώς η ζωή με τον Πολ Όστερ τελειώνει και συνεχίζεται χωρίς αυτόν

Για το βιβλίο της Σίρι Χούστβεντ (Siri Hustvedt) «Ιστορίες φαντασμάτων» (μτφρ. Ιωάννα Ηλιάδη, εκδ. Μεταίχμιο).

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Η φωτογραφία στο εξώφυλλο είναι ήδη μια στατική αποτύπωση ενός παρελθόντος που δεν μπορεί, εκ των πραγμάτων, να ανα...

«Σε ξένο δωμάτιο» του Ντέιμον Γκάλγκατ (μυθιστόρημα) – Ταξίδια φυγής και αναζήτησης στην Ελλάδα, την Αφρική, την Ινδία

«Σε ξένο δωμάτιο» του Ντέιμον Γκάλγκατ (μυθιστόρημα) – Ταξίδια φυγής και αναζήτησης στην Ελλάδα, την Αφρική, την Ινδία

Για το μυθιστόρημα του Ντέιμον Γκάλγκατ (Damon Galgut) «Σε ξένο δωμάτιο» (μτφρ. Κλαίρη Παπαμιχαήλ, εκδ. Διόπτρα). Εικόνα: Από το επεισόδιο «Ταξίδι στην Ελλάδα» (2010) της σειράς ταξιδιωτικών περιηγήσεων του BBC σε σκηνοθεσία Μάικλ Γουιντερμπότομ. 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνο...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Διεθνές Βραβείο Médicis στην Καταλανή Εύα Μπαλταζάρ

Διεθνές Βραβείο Médicis στην Καταλανή Εύα Μπαλταζάρ

Εγκαινιάζοντας τη σεζόν των γαλλικών λογοτεχνικών βραβείων, η κριτική επιτροπή του βραβείου Médicis ανακοίνωσε τους βραβευθέντες στις τρεις κατηγορίες: πεζογραφίας, μεταφρασμένης πεζογραφίας και δοκιμίου, καθώς και το μεγάλο βραβείο. 

Επιμέλεια: Book Press

...
«Το φευγιό»: Εκδήλωση για το μυθιστόρημα της Μαρίας Θεοδοσάκη στη Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος

«Το φευγιό»: Εκδήλωση για το μυθιστόρημα της Μαρίας Θεοδοσάκη στη Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος

Εκδήλωση για το μυθιστόρημα της Μαρίας Θεοδοσάκη «Το φευγιό» (εκδ. Αρμός) στη Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος στη Σητεία.

Επιμέλεια: Book Press

Την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2026, στις 20:30, οι εκδόσεις Αρμός διοργανώνουν εκδήλωση γ...

Η Λατινική Αμερική, το ποδόσφαιρο, οι γυναίκες: Μεγάλη εκδήλωση για το έργο του Εδουάρδο Γκαλεάνο στον Πολυχώρο Μεταίχμιο

Η Λατινική Αμερική, το ποδόσφαιρο, οι γυναίκες: Μεγάλη εκδήλωση για το έργο του Εδουάρδο Γκαλεάνο στον Πολυχώρο Μεταίχμιο

Την Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2026, στις 7 μ.μ., οι εκδόσεις Μεταίχμιο και η διαδικτυακή πύλη για το βιβλίο Book Press διοργανώνουν εκδήλωση αφιερωμένη στον σπουδαίο συγγραφέα Εδουάρδο Γκαλεάνο στον Πολυχώρο Μεταίχμιο. © Mariela De Marchi Moyano / Flickr

Επιμέλεια: Book Press ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Πατρότητα» του Μιχάλη Σπέγγου (προδημοσίευση)

«Πατρότητα» του Μιχάλη Σπέγγου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Μιχάλη Σπέγγου «Πατρότητα», το οποίο θα κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα από τις εκδόσεις Επίμετρο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Είμαι ο Αχιλλέας Χάριγκτον. Γεννήθηκα και ζω στην Κέρκυρα, αλλά έζησα ένα ...

«Η Ευρώπη γεννήθηκε τον Μεσαίωνα;» του Ζακ Λε Γκοφ (προδημοσίευση)

«Η Ευρώπη γεννήθηκε τον Μεσαίωνα;» του Ζακ Λε Γκοφ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Ζακ Λε Γκοφ [Jacques Le Goff] «Η Ευρώπη γεννήθηκε τον Μεσαίωνα;» (μτφρ. Ελευθερία Ζέη), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 4 Νοεμβρίου, από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Πόλη και δημοκρατία;

...
«αλλά|ΖΩ» του Κωνσταντίνου Χαραντινιώτη (προδημοσίευση)

«αλλά|ΖΩ» του Κωνσταντίνου Χαραντινιώτη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Κωνσταντίνου Χαραντινιώτη «αλλά|ΖΩ – από την λέξη στην πράξη», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 29 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Key Books.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Πόσες φορές έχεις πει στον εαυτό σου ότι θέλε...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι διαβάζουμε τώρα; Βιβλία φεμινιστικής και κουίρ θεωρίας

Τι διαβάζουμε τώρα; Βιβλία φεμινιστικής και κουίρ θεωρίας

Σημαντικά βιβλία που διευρύνουν τη συζήτηση για τον φεμινισμό, τη σχέση της γλώσσας με το φύλο και τη σεξουαλικότητα αλλά και το πόσο [δεν θα έπρεπε να] μας αλλάζει το γήρας.

Επιλογή-παρουσίαση: Φανή Χατζή

...

Από τον μπαμπούλα στον Μεσημερά, από τον Δράκουλα στους βουρκόλακες: Πέντε καλά βιβλία ελληνικού λαογραφικού τρόμου

Από τον μπαμπούλα στον Μεσημερά, από τον Δράκουλα στους βουρκόλακες: Πέντε καλά βιβλία ελληνικού λαογραφικού τρόμου

Φαντάσματα, μπαμπούλες και βρικόλακες της ελληνικής επαρχίας: Πέντε καλά λογοτεχνικά βιβλία λαογραφικού τρόμου που κυκλοφόρησαν πρόσφατα. Εικόνα: Από τη συλλογή «Η χτυπημένη και άλλες ιστορίες με φαντάσματα» (εκδ. Ροές), παραλλαγή της κεντρικής εικόνας.

Επιλογή-παρουσίαση: ...

Η διαρκής γοητεία του Έντγκαρ Άλαν Πόε: Γιατί τον διαβάζουμε σήμερα, ποιους συγγραφείς επηρέασε – 3 πρόσφατες εκδόσεις

Η διαρκής γοητεία του Έντγκαρ Άλαν Πόε: Γιατί τον διαβάζουμε σήμερα, ποιους συγγραφείς επηρέασε – 3 πρόσφατες εκδόσεις

Μια ημέρα σαν σήμερα, στις 7 Οκτωβρίου 1849, πέθανε στη Βαλτιμόρη ο Έντγκαρ Άλαν Πόε (Edgar Allan Poe). Γιατί, περισσότερα από εκατόν εβδομήντα χρόνια μετά, συνεχίζουμε να διαβάζουμε το έργο του και τρία καλά βιβλία του που κυκλοφόρησαν πρόσφατα.

Γράφει ο Σόλωνας Παπαγεωρ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΦΑΚΕΛΟΙ