luis mal

Για το μυθιστόρημα του Πατρίκ Μοντιανό [Patrick Modiano] «Chevreuse» (μτφρ. Αχιλλέας Κυριακίδης, εκδ. Πόλις). Κεντρική εικόνα: Από την ταινία του Λουί Μαλ «Ασανσέρ για δολοφόνους». 

Γράφει η Χριστίνα Μουκούλη

«Οι διαφορετικές περίοδοι μιας ζωής -παιδική ηλικία, εφηβεία, ωριμότητα, γηρατειά- αντιστοιχούν και σε πολλούς διαδοχικούς θανάτους.»

Με τη μνήμη του να έχει διανύσει μια μακρά περίοδο χειμερίας νάρκης, ο συγγραφέας Ζαν Μποσμάν, βρίσκεται τυχαία στη Σεβρέζ, μια περιοχή που δεν του είναι άγνωστη. Εκεί, στο σπίτι της οδού Ντοκτέρ-Κυρζέν 28 είχε βρεθεί ως παιδί, χωρίς τους γονείς του. Εκεί, είχε επιστρέψει και στα είκοσι πέντε του, με μια φίλη που τη φώναζαν «Νεκροκεφαλή».

Τώρα, στα εβδομήντα πέντε του πλέον, επανέρχεται, προσπαθώντας να θυμηθεί ανθρώπους και γεγονότα, να ανακαλέσει πράγματα που η μνήμη του είχε από καιρό απωθήσει, να κατανοήσει τι ακριβώς είχε συμβεί τότε. Τώρα όμως δεν φοβάται να αντιμετωπίσει τα φαντάσματα του παρελθόντος. Επισκέπτεται ξενοδοχεία, καφέ και εστιατόρια στα οποία σύχναζε, περνάει από το σπίτι της οδού Ντοκτέρ- Κυρζέν, και μέσα από αυτή την περιήγηση, ξαναζεί με έναν τρόπο σκηνές εκείνης της εποχής. Συνειδητοποιεί ότι «η ζωή του δεν ήταν παρά μια σειρά από ρήξεις, χιονοστιβάδες, ακόμα και αμνησίες».

Ως παιδί, είχε εξασκηθεί στη σιωπή. Παράλληλα, του άρεσε να καταγράφει λεπτομέρειες και να τις ανακαλεί σε ανύποπτο χρόνο. Θυμάται ονόματα ή αντικείμενα, όπως το ρολόι από τον αμερικανικό στρατό στο χέρι ενός άντρα, ή έναν χρωματιστό αναπτήρα, αρωματικό, με τον οποίο, η μυστηριώδης γυναίκα που τον είχε υπό την προστασία της, τον άφηνε για λίγο να παίξει, με τον όρο να προσέχει τη φλόγα.

Στο κεφάλι του συνωστίζονται λόγια, πρόσωπα, στίχοι. Όλα αυτά μπορεί να φαίνονται λεπτομέρειες, άσχετες μεταξύ τους, για κείνον όμως αποτελούν μια ευκαιρία να ενώσει τα θραύσματα της μνήμης του, να ξεκαθαρίσει τα πράγματα, να βρει απαντήσεις στα μυστήρια της ζωής του.
Η γοητεία των μη λεγομένων

Δεν μαθαίνουμε ποτέ γιατί ζούσε ο Μποσμάν στο σπίτι της οδού Ντοκτέρ- Κυρζέν, πού βρισκόταν οι γονείς του, ποια ήταν η σχέση του με τη μυστηριώδη κυρία, η οποία διέθετε πολλά χρήματα αλλά είχε φίλους ανθρώπους του υποκόσμου.

Στο μυθιστόρημα του Πατρίκ Μοντιάνο Chevreuse (μτφρ. Αχιλλέας Κυριακήδη, εκδ. Πόλις) δεν μαθαίνουμε ποτέ γιατί ζούσε ο Μποσμάν στο σπίτι της οδού Ντοκτέρ-Κυρζέν, πού βρισκόταν οι γονείς του, ποια ήταν η σχέση του με τη μυστηριώδη κυρία, η οποία διέθετε πολλά χρήματα αλλά είχε φίλους ανθρώπους του υποκόσμου.

Δεν ξέρουμε την τωρινή οικογενειακή του κατάσταση ούτε αν είναι επιτυχημένος συγγραφέας ή όχι. Δεν ξέρουμε γιατί «έμεινε μόνος στο δρόμο», όταν ήταν παιδί και γιατί ακολούθησε το ίδιο μοτίβο και στην υπόλοιπη ζωή του. Δεν ορίζονται ποτέ ξεκάθαρα οι σχέσεις του με τους ανθρώπους που συναναστρέφεται.

Σαν υπνοβάτης

Ο ήρωας, σαν υπνοβάτης, «κινείται στο μεταίχμιο ονείρου και πραγματικότητας, αφήνοντάς τα να φωτίζουν το ένα το άλλο και καμιά φορά να μπλέκονται». Όμως, «το παν είναι να μην γλιστρήσεις από την κορυφογραμμή και να ξέρεις μέχρι ποιου σημείου μπορείς να ονειρεύεσαι τη ζωή σου».

Ο Μποσμάν τελικά αναρωτιέται αν τα πρόσωπα που αναφέρει υπήρξαν όντως στη ζωή του ή απέκτησαν υπόσταση από τη στιγμή που έγιναν πρωταγωνιστές του βιβλίου που γράφει αυτό το διάστημα. Και αναγνωρίζει το γεγονός ότι «για να καταφέρει να τελειώσει το βιβλίο του, η μοναξιά είναι αναγκαία συνθήκη». Εκείνος δεν είναι παρά «ένας παρατηρητής που γράφει ό,τι έχει δει, μαντέψει ή φανταστεί ολόγυρά του».

patrick modiano1

 Ο Πατρίκ Μοντιανό γεννήθηκε το 1945 στο Boulogne-Billancourt, από πατέρα Γάλλο εβραϊκής καταγωγής, από σεφαραδίτικη οικογένεια της Θεσσαλονίκης, και μητέρα Βελγίδα (οι γονείς του γνωρίστηκαν στη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου στο κατεχόμενο Παρίσι). Το 1967 γράφει το πρώτο του μυθιστόρημα, «La place de l' etoile», και το στέλνει στις εκδόσεις Gallimard, με παρότρυνση του καθηγητή του Ρεϊμόν Κενό, οι οποίες το εκδίδουν την επόμενη χρονιά. Σήμερα θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους Γάλλους συγγραφείς. Έχει τιμηθεί, μεταξύ άλλων, με το μεγάλο βραβείο μυθιστορήματος της Γαλλικής Ακαδημίας το 1972, με το βραβείο Goncourt το 1976, με το βραβείο του Ιδρύματος Pierre de Monaco το 1984 και με το μεγάλο βραβείο λογοτεχνίας Paul Morand, για το σύνολο του έργου του, το 2000. Στα ελληνικά έχουν εκδοθεί τα βιβλία του: «Η χαμένη γειτονιά» (Χατζηνικολή), «Οδός σκοτεινών μαγαζιών» (Κέδρος), «Άνθη ερειπίων» (Οδυσσέας), «Το άρωμα της Υβόννης» (Λιβάνης, νέα έκδοση: «Η βίλα της θλίψης»), «Κυριακές του Αυγούστου» (Καστανιώτης), «Ντόρα Μπρούντερ» (Πατάκης), «Η μικρή Μπιζού», «Ήταν όλοι τους τόσο καλά παιδιά... », «Νυχτερινό ατύχημα», «Στο cafe της χαμένης νιότης» (Πόλις). Έχει γράψει το σενάριο για πολλές ταινίες. Το 2014 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Το κείμενο περιέχει πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία, καθώς ο Μοντιανό έζησε από πολύ νωρίς χωρίς τους γονείς του, το έσκασε από το οικοτροφείο όπου διέμενε, ο πατέρας του πραγματοποιούσε ύποπτες συναλλαγές με την Γκεστάπο, και ο ίδιος είχε γνωρίσει ανθρώπους του υποκόσμου.

H ρευστότητα των αναμνήσεων 

polis modiano chevreuseΤο θέμα όμως του βιβλίου δεν είναι οι λεπτομέρειες της ζωής του Ζαν Μποσμάν, του alter ego του συγγραφέα, αλλά η μνήμη και τα παιχνίδια της, η ρευστότητα των αναμνήσεων, το πόσο επιφυλακτικοί πρέπει να είμαστε απέναντι στον χρόνο, ο οποίος εκμηδενίζει τις αποστάσεις και χρωματίζει κατά βούληση τα γεγονότα του παρελθόντος.

Η αφήγηση μπαινοβγαίνει στο χθες και στο σήμερα με απίστευτη ευκολία, χαρίζοντας στο βιβλίο κάτι από παραμύθι. Ένα μυστήριο περιβάλλει τους τόπους και τα πρόσωπα, τα οποία κινούνται μέσα σε μια ομιχλώδη ατμόσφαιρα.

Τα όρια της πραγματικότητας και της φαντασίας είναι υπό διαρκή διαπραγμάτευση, με τον ίδιο τρόπο που είναι συγκεχυμένα τα όρια μεταξύ πραγματικής ζωής και μυθοπλασίας στα έργα του Μοντιανό. Το ύφος του κειμένου, λιτό και ελλειπτικό, ενισχύει αυτό που θέλει να τονίσει ο συγγραφέας: την ασάφεια των γεγονότων του παρελθόντος και το ευμετάβολο της μνήμης.

Ένα κείμενο μελαγχολικό, με πολλές σιωπές, και με μια χροιά νοσταλγίας για όσα χάθηκαν ανεπιστρεπτί. Ο νομπελίστας συγγραφέας- ο Μαρσέλ Προυστ της εποχής μας, σύμφωνα με τη Σουηδική Ακαδημία- ασχολείται με τον χρόνο, με την υποκειμενικότητα της μνήμης, με την αέναη αναζήτηση ταυτότητας και με τη διαδικασία της αναζήτησης γενικότερα, η οποία είναι από μόνη της γοητευτική, ακόμα και αν δεν φτάνει σε κάποιο αποτέλεσμα. Η μετάφραση του Αχιλλέα Κυριακίδη, έξοχη∙ αναδεικνύει στο έπακρο τη σαγηνευτική γραφή του Μοντιανό.

* Η ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΟΥΚΟΥΛΗ είναι εκπαιδευτικός. 


Απόσπασμα από το βιβλίο

«Το εγχείρημα είναι δύσκολο, αλλά εποικοδομητικό. Στην αρχή νομίζεις ότι πέφτεις σε συμπτώσεις, αλλά μετά από πενήντα χρόνια έχεις μια πανοραμική θέα της ζωής σου. Και σκέφτεσαι πως, αν έσκαβες σε βάθος, όπως οι αρχαιολόγοι που καταλήγουν να φέρουν στο φως μια ολόκληρη θαμμένη πόλη με τον λαβύρινθο των δρόμων της, θ’ ανακάλυπτες, εμβρόντητος, κάποιες σχέσεις σου με ανθρώπους που δεν υποψιαζόσουν καν την ύπαρξή τους ή τους είχες ξεχάσει, ένα πλέγμα γύρω σου που αναπτύσσεται επ’ άπειρον.»

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Το βιβλίο του καλοκαιριού» της Τούβε Γιάνσον (κριτική) – Το πιο «ήσυχο και ταυτόχρονα εκκωφαντικό βιβλίο»

«Το βιβλίο του καλοκαιριού» της Τούβε Γιάνσον (κριτική) – Το πιο «ήσυχο και ταυτόχρονα εκκωφαντικό βιβλίο»

Για το μυθιστόρημα της Τούβε Γιάνσον [Tove Jansson] «Το βιβλίο του καλοκαιριού» (μτφρ. Αγγελική Νάτση, εκδ. Αίολος). Κεντρική εικόνα από την κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου, σε σκηνοθεσία του Charlie McDowell, η οποία θα παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου στις 12 Οκτωβρίου. Στο...

«Η Αφροδίτη με τη γούνα» του Λέοπολντ φον Ζάχερ Μάζοχ (κριτική) – Μια ιστορία «ρομαντικού» μαζοχισμού

«Η Αφροδίτη με τη γούνα» του Λέοπολντ φον Ζάχερ Μάζοχ (κριτική) – Μια ιστορία «ρομαντικού» μαζοχισμού

Για το βιβλίο του Λέοπολντ φον Ζάχερ Μάζοχ [Leopold von Sacher-Masoch] «Η Αφροδίτη με τη γούνα» (μτφρ. Γιώργος Μοσχόπουλος, εκδ. Οξύ).

Γράφει ο Γιώργος Δρίτσας

Το ζήτημα των φαντασιώσεων και των περίπλοκων ερωτικών επιθυμιών έγκειται πολλές φορές στα σ...

«Εμ» της Κιμ Τούι (κριτική) – Αντιπολεμικό αφήγημα για τη μνήμη που ενώνει

«Εμ» της Κιμ Τούι (κριτική) – Αντιπολεμικό αφήγημα για τη μνήμη που ενώνει

Για το αφήγημα της Κιμ Τούι [Kim Thúy] «Εμ» (μτφρ. Λίζυ Τσιριμώκου, εκδ. Άγρα), μια λογοτεχνική «επιστροφή» στις κρυφές μα και τραυματικές πλευρές του πολέμου στο Βιετνάμ, τον «Αμερικανικό πόλεμο», όπως τον αποκαλούν οι βιετναμέζοι.

Γράφει η Έλενα Χουζούρη

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Ο χορός των εραστών» του Τιάγκο Ροντρίγκες, στη Στέγη (κριτική) – Τέσσερα τραγούδια για την αγάπη

«Ο χορός των εραστών» του Τιάγκο Ροντρίγκες, στη Στέγη (κριτική) – Τέσσερα τραγούδια για την αγάπη

Για την παράσταση, σε κείμενο και σκηνοθεσία, του Τιάγκο Ροντρίγκες [Tiago Rodrigues] «Ο χορός των εραστών», με τον Νίκο Καραθάνο και τη Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, η οποία θα παρουσιάζεται μέχρι τις 19 Ιανουαρίου 2025, στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

...
OUTRO, του Κωνσταντίνου Βασιλακόπουλου, στο ΠΛΥΦΑ

OUTRO, του Κωνσταντίνου Βασιλακόπουλου, στο ΠΛΥΦΑ

Για το θεατρικό έργο OUTRO, μετεγγραφή του έργου του Ζαν-Λυκ Λαγκάρς [Jean-Luc Lagarce] «Juste la fin du monde» από τον Κωνσταντίνο Βασιλακόπουλο, στον χώρο ΠΛΥΦΑ. Φωτογραφίες: Στέλιος Παπαρδέλας

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Ο εικ...

«Ο φόβος τρώει τα σωθικά» του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ – 50 χρόνια ζωής, ψηφιακά αποκατεστημένες κόπιες στις αίθουσες

«Ο φόβος τρώει τα σωθικά» του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ – 50 χρόνια ζωής, ψηφιακά αποκατεστημένες κόπιες στις αίθουσες

Για την ταινία του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ «Ο φόβος τρώει τα σωθικά», η οποία κλείνει φέτος 50 χρόνια ζωής και προβάλλεται ξανά σε ψηφιακά αποκατεστημένες κόπιες στις αίθουσες.

Γράφει ο Θόδωρος Σούμας

Ο Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ ασχολήθηκε αρκετές φορέ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Η οικογένεια των μελισσών» της Άνια Μούγκερλι (προδημοσίευση)

«Η οικογένεια των μελισσών» της Άνια Μούγκερλι (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων της Σλοβένας Άνια Μούγκερλι [Anja Mugerli] «Η οικογένεια των μελισσών» (μτφρ. Βίκυ Πορφυρίδου), η οποία θα κυκλοφορήσει στις 14 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Στην π...

«Κάρμα – Ο οδηγός ενός γιόγκι για το πώς να χαράξεις το πεπρωμένο σου» του Sadhguru (προδημοσίευση)

«Κάρμα – Ο οδηγός ενός γιόγκι για το πώς να χαράξεις το πεπρωμένο σου» του Sadhguru (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση του προλόγου του βιβλίου του γιόγκι Sadhguru «Κάρμα – Ο οδηγός ενός γιόγκι για το πώς να χαράξεις το πεπρωμένο σου» (μτφρ. Εριέττα Βασιλείου-Σγουρού), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Key Books.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ξετυλίγοντας τ...

«Ταξίδι στη νεκρή πόλη» του Μαρκιγιάν Κάμις (προδημοσίευση)

«Ταξίδι στη νεκρή πόλη» του Μαρκιγιάν Κάμις (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Ουκρανού Μαρκιγιάν Κάμις [Markiyan Kamysh] «Ταξίδι στη νεκρή πόλη» (μτφρ. Μαρία-Νεφέλη Ταμία), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 14 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν πας ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τέσσερα δοκίμια και μία συλλογή διηγημάτων μας βοηθούν να κατανοήσουμε πλευρές της σύγκρουσης Ισραήλ - Παλαιστίνης

Τέσσερα δοκίμια και μία συλλογή διηγημάτων μας βοηθούν να κατανοήσουμε πλευρές της σύγκρουσης Ισραήλ - Παλαιστίνης

Τέσσερα δοκίμια και μια συλλογή διηγημάτων μας βοηθούν να προσεγγίσουμε το παλαιστινιακό ζήτημα, που έναν χρόνο μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση της παλαιστιανικής Χαμάς στο Ισραήλ, έχει μπει σε έναν νέο κύκλο ραγδαίας κλιμάκωσης, όπως και γενικότερα όλη η περιοχή. 

Επιμέλεια: Ελεάνα Κολο...

«Εδώ είναι Βαλκάνια» – 9 λογοτεχνικά έργα από συγγραφείς της γειτονιάς μας

«Εδώ είναι Βαλκάνια» – 9 λογοτεχνικά έργα από συγγραφείς της γειτονιάς μας

Από τη Σερβία έως το Κόσοβο κι από τη Ρουμανία έως τη Β. Μακεδονία. Τα τελευταία χρόνια μεταφράζονται στα ελληνικά περισσότερα βιβλία συγγραφέων από τα Βαλκάνια. Προτείνουμε ορισμένα από τα καλύτερα που κυκλοφόρησαν ή επανακυκλοφόρησαν πρόσφατα. Στην κεντρική εικόνα, πλάνο από την ταινία «Ο μπαμπάς λείπει σε ταξίδι ...

Τα βιβλία του φθινοπώρου 2024: Τι θα διαβάσουμε τις μέρες και τις εβδομάδες που έρχονται

Τα βιβλία του φθινοπώρου 2024: Τι θα διαβάσουμε τις μέρες και τις εβδομάδες που έρχονται

Επιλογές από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, γκράφικ νόβελ, βιογραφιών, δοκιμίων, μελετών, βιβλίων επιστημονικής εκλαΐκευσης κ.ά.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ