luis mal

Για το μυθιστόρημα του Πατρίκ Μοντιανό [Patrick Modiano] «Chevreuse» (μτφρ. Αχιλλέας Κυριακίδης, εκδ. Πόλις). Κεντρική εικόνα: Από την ταινία του Λουί Μαλ «Ασανσέρ για δολοφόνους». 

Γράφει η Χριστίνα Μουκούλη

«Οι διαφορετικές περίοδοι μιας ζωής -παιδική ηλικία, εφηβεία, ωριμότητα, γηρατειά- αντιστοιχούν και σε πολλούς διαδοχικούς θανάτους.»

Με τη μνήμη του να έχει διανύσει μια μακρά περίοδο χειμερίας νάρκης, ο συγγραφέας Ζαν Μποσμάν, βρίσκεται τυχαία στη Σεβρέζ, μια περιοχή που δεν του είναι άγνωστη. Εκεί, στο σπίτι της οδού Ντοκτέρ-Κυρζέν 28 είχε βρεθεί ως παιδί, χωρίς τους γονείς του. Εκεί, είχε επιστρέψει και στα είκοσι πέντε του, με μια φίλη που τη φώναζαν «Νεκροκεφαλή».

Τώρα, στα εβδομήντα πέντε του πλέον, επανέρχεται, προσπαθώντας να θυμηθεί ανθρώπους και γεγονότα, να ανακαλέσει πράγματα που η μνήμη του είχε από καιρό απωθήσει, να κατανοήσει τι ακριβώς είχε συμβεί τότε. Τώρα όμως δεν φοβάται να αντιμετωπίσει τα φαντάσματα του παρελθόντος. Επισκέπτεται ξενοδοχεία, καφέ και εστιατόρια στα οποία σύχναζε, περνάει από το σπίτι της οδού Ντοκτέρ- Κυρζέν, και μέσα από αυτή την περιήγηση, ξαναζεί με έναν τρόπο σκηνές εκείνης της εποχής. Συνειδητοποιεί ότι «η ζωή του δεν ήταν παρά μια σειρά από ρήξεις, χιονοστιβάδες, ακόμα και αμνησίες».

Ως παιδί, είχε εξασκηθεί στη σιωπή. Παράλληλα, του άρεσε να καταγράφει λεπτομέρειες και να τις ανακαλεί σε ανύποπτο χρόνο. Θυμάται ονόματα ή αντικείμενα, όπως το ρολόι από τον αμερικανικό στρατό στο χέρι ενός άντρα, ή έναν χρωματιστό αναπτήρα, αρωματικό, με τον οποίο, η μυστηριώδης γυναίκα που τον είχε υπό την προστασία της, τον άφηνε για λίγο να παίξει, με τον όρο να προσέχει τη φλόγα.

Στο κεφάλι του συνωστίζονται λόγια, πρόσωπα, στίχοι. Όλα αυτά μπορεί να φαίνονται λεπτομέρειες, άσχετες μεταξύ τους, για κείνον όμως αποτελούν μια ευκαιρία να ενώσει τα θραύσματα της μνήμης του, να ξεκαθαρίσει τα πράγματα, να βρει απαντήσεις στα μυστήρια της ζωής του.
Η γοητεία των μη λεγομένων

Δεν μαθαίνουμε ποτέ γιατί ζούσε ο Μποσμάν στο σπίτι της οδού Ντοκτέρ- Κυρζέν, πού βρισκόταν οι γονείς του, ποια ήταν η σχέση του με τη μυστηριώδη κυρία, η οποία διέθετε πολλά χρήματα αλλά είχε φίλους ανθρώπους του υποκόσμου.

Στο μυθιστόρημα του Πατρίκ Μοντιάνο Chevreuse (μτφρ. Αχιλλέας Κυριακήδη, εκδ. Πόλις) δεν μαθαίνουμε ποτέ γιατί ζούσε ο Μποσμάν στο σπίτι της οδού Ντοκτέρ-Κυρζέν, πού βρισκόταν οι γονείς του, ποια ήταν η σχέση του με τη μυστηριώδη κυρία, η οποία διέθετε πολλά χρήματα αλλά είχε φίλους ανθρώπους του υποκόσμου.

Δεν ξέρουμε την τωρινή οικογενειακή του κατάσταση ούτε αν είναι επιτυχημένος συγγραφέας ή όχι. Δεν ξέρουμε γιατί «έμεινε μόνος στο δρόμο», όταν ήταν παιδί και γιατί ακολούθησε το ίδιο μοτίβο και στην υπόλοιπη ζωή του. Δεν ορίζονται ποτέ ξεκάθαρα οι σχέσεις του με τους ανθρώπους που συναναστρέφεται.

Σαν υπνοβάτης

Ο ήρωας, σαν υπνοβάτης, «κινείται στο μεταίχμιο ονείρου και πραγματικότητας, αφήνοντάς τα να φωτίζουν το ένα το άλλο και καμιά φορά να μπλέκονται». Όμως, «το παν είναι να μην γλιστρήσεις από την κορυφογραμμή και να ξέρεις μέχρι ποιου σημείου μπορείς να ονειρεύεσαι τη ζωή σου».

Ο Μποσμάν τελικά αναρωτιέται αν τα πρόσωπα που αναφέρει υπήρξαν όντως στη ζωή του ή απέκτησαν υπόσταση από τη στιγμή που έγιναν πρωταγωνιστές του βιβλίου που γράφει αυτό το διάστημα. Και αναγνωρίζει το γεγονός ότι «για να καταφέρει να τελειώσει το βιβλίο του, η μοναξιά είναι αναγκαία συνθήκη». Εκείνος δεν είναι παρά «ένας παρατηρητής που γράφει ό,τι έχει δει, μαντέψει ή φανταστεί ολόγυρά του».

patrick modiano1

 Ο Πατρίκ Μοντιανό γεννήθηκε το 1945 στο Boulogne-Billancourt, από πατέρα Γάλλο εβραϊκής καταγωγής, από σεφαραδίτικη οικογένεια της Θεσσαλονίκης, και μητέρα Βελγίδα (οι γονείς του γνωρίστηκαν στη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου στο κατεχόμενο Παρίσι). Το 1967 γράφει το πρώτο του μυθιστόρημα, «La place de l' etoile», και το στέλνει στις εκδόσεις Gallimard, με παρότρυνση του καθηγητή του Ρεϊμόν Κενό, οι οποίες το εκδίδουν την επόμενη χρονιά. Σήμερα θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους Γάλλους συγγραφείς. Έχει τιμηθεί, μεταξύ άλλων, με το μεγάλο βραβείο μυθιστορήματος της Γαλλικής Ακαδημίας το 1972, με το βραβείο Goncourt το 1976, με το βραβείο του Ιδρύματος Pierre de Monaco το 1984 και με το μεγάλο βραβείο λογοτεχνίας Paul Morand, για το σύνολο του έργου του, το 2000. Στα ελληνικά έχουν εκδοθεί τα βιβλία του: «Η χαμένη γειτονιά» (Χατζηνικολή), «Οδός σκοτεινών μαγαζιών» (Κέδρος), «Άνθη ερειπίων» (Οδυσσέας), «Το άρωμα της Υβόννης» (Λιβάνης, νέα έκδοση: «Η βίλα της θλίψης»), «Κυριακές του Αυγούστου» (Καστανιώτης), «Ντόρα Μπρούντερ» (Πατάκης), «Η μικρή Μπιζού», «Ήταν όλοι τους τόσο καλά παιδιά... », «Νυχτερινό ατύχημα», «Στο cafe της χαμένης νιότης» (Πόλις). Έχει γράψει το σενάριο για πολλές ταινίες. Το 2014 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Το κείμενο περιέχει πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία, καθώς ο Μοντιανό έζησε από πολύ νωρίς χωρίς τους γονείς του, το έσκασε από το οικοτροφείο όπου διέμενε, ο πατέρας του πραγματοποιούσε ύποπτες συναλλαγές με την Γκεστάπο, και ο ίδιος είχε γνωρίσει ανθρώπους του υποκόσμου.

H ρευστότητα των αναμνήσεων 

polis modiano chevreuseΤο θέμα όμως του βιβλίου δεν είναι οι λεπτομέρειες της ζωής του Ζαν Μποσμάν, του alter ego του συγγραφέα, αλλά η μνήμη και τα παιχνίδια της, η ρευστότητα των αναμνήσεων, το πόσο επιφυλακτικοί πρέπει να είμαστε απέναντι στον χρόνο, ο οποίος εκμηδενίζει τις αποστάσεις και χρωματίζει κατά βούληση τα γεγονότα του παρελθόντος.

Η αφήγηση μπαινοβγαίνει στο χθες και στο σήμερα με απίστευτη ευκολία, χαρίζοντας στο βιβλίο κάτι από παραμύθι. Ένα μυστήριο περιβάλλει τους τόπους και τα πρόσωπα, τα οποία κινούνται μέσα σε μια ομιχλώδη ατμόσφαιρα.

Τα όρια της πραγματικότητας και της φαντασίας είναι υπό διαρκή διαπραγμάτευση, με τον ίδιο τρόπο που είναι συγκεχυμένα τα όρια μεταξύ πραγματικής ζωής και μυθοπλασίας στα έργα του Μοντιανό. Το ύφος του κειμένου, λιτό και ελλειπτικό, ενισχύει αυτό που θέλει να τονίσει ο συγγραφέας: την ασάφεια των γεγονότων του παρελθόντος και το ευμετάβολο της μνήμης.

Ένα κείμενο μελαγχολικό, με πολλές σιωπές, και με μια χροιά νοσταλγίας για όσα χάθηκαν ανεπιστρεπτί. Ο νομπελίστας συγγραφέας- ο Μαρσέλ Προυστ της εποχής μας, σύμφωνα με τη Σουηδική Ακαδημία- ασχολείται με τον χρόνο, με την υποκειμενικότητα της μνήμης, με την αέναη αναζήτηση ταυτότητας και με τη διαδικασία της αναζήτησης γενικότερα, η οποία είναι από μόνη της γοητευτική, ακόμα και αν δεν φτάνει σε κάποιο αποτέλεσμα. Η μετάφραση του Αχιλλέα Κυριακίδη, έξοχη∙ αναδεικνύει στο έπακρο τη σαγηνευτική γραφή του Μοντιανό.

* Η ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΟΥΚΟΥΛΗ είναι εκπαιδευτικός. 


Απόσπασμα από το βιβλίο

«Το εγχείρημα είναι δύσκολο, αλλά εποικοδομητικό. Στην αρχή νομίζεις ότι πέφτεις σε συμπτώσεις, αλλά μετά από πενήντα χρόνια έχεις μια πανοραμική θέα της ζωής σου. Και σκέφτεσαι πως, αν έσκαβες σε βάθος, όπως οι αρχαιολόγοι που καταλήγουν να φέρουν στο φως μια ολόκληρη θαμμένη πόλη με τον λαβύρινθο των δρόμων της, θ’ ανακάλυπτες, εμβρόντητος, κάποιες σχέσεις σου με ανθρώπους που δεν υποψιαζόσουν καν την ύπαρξή τους ή τους είχες ξεχάσει, ένα πλέγμα γύρω σου που αναπτύσσεται επ’ άπειρον.»

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Το χρυσό σημειωματάριο» της Ντόρις Λέσινγκ – Αλήθειες βαθιές κι επώδυνες, ενεργές και σήμερα

«Το χρυσό σημειωματάριο» της Ντόρις Λέσινγκ – Αλήθειες βαθιές κι επώδυνες, ενεργές και σήμερα

Για το εμβληματικό μυθιστόρημα της νομπελίστριας Ντόρις Λέσινγκ [Doris Lessing] «Το χρυσό σημειωματάριο» (μτφρ. Έφη Τσιρώνη, εκδ. Διόπτρα). 

Γράφει ο Κ.Β. Κατσουλάρης

Είναι δύσκολο να μιλήσεις για την Ντόρις Λέσινγκ χω...

«Έντιμοι άνθρωποι» του Λεονάρδο Παδούρα (κριτική) – O Mάριο Κόντε σε μια Κούβα που αλλάζει

«Έντιμοι άνθρωποι» του Λεονάρδο Παδούρα (κριτική) – O Mάριο Κόντε σε μια Κούβα που αλλάζει

Για το μυθιστόρημα του Λεονάρδο Παδούρα [Leonardo Padura] «Έντιμοι άνθρωποι» (μτφρ. Κώστας Αθανασίου, εκδ. Καστανιώτη). Kεντρική εικόνα: © Wikimedia Commons. 

Γράφει η Έλενα Χουζούρη 

Ανεξάρτητα αν είχε επισκ...

«Συνάντηση» της Νατάσα Μπράουν (κριτική) – «Αφομοιώσου, αφομοιώσου… διαλύσου μέσα στο χωνευτήρι»

«Συνάντηση» της Νατάσα Μπράουν (κριτική) – «Αφομοιώσου, αφομοιώσου… διαλύσου μέσα στο χωνευτήρι»

Για το μυθιστόρημα της Νατάσα Μπράουν [Natasha Brown] «Συνάντηση» (μτφρ. Βαγγέλης Τσίρμπας, εκδ. Gutenberg). Kεντρική εικόνα: Η Teyonah Parris από τη σειρά «Mad Men». 

Γράφει η Χριστίνα Μουκούλη 

«Δεν υπάρχει επιτ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Ο βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρή» – Αυτοβιογραφίες και βιογραφίες, 15+1 επιλογές από τις πρόσφατες εκδόσεις

«Ο βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρή» – Αυτοβιογραφίες και βιογραφίες, 15+1 επιλογές από τις πρόσφατες εκδόσεις

Τι κοινό μπορεί να έχει η Μαρινέλλα με τον Έλον Μάσκ; Η Μαρία Κάλλας με τον Ανδρέα Παπανδρέου και ο Πρίγκιπας Χάρι με τον Διονύση Σιμόπουλο; Οι βιογραφίες όλων αυτών, και μερικές ακόμη, κυκλοφόρησαν τους προηγούμενους μήνες και σας τις παρουσιάζουμε.

Γράφει ο Κώστας Αγοραστό...

Πέθανε ο Βασίλης Βασιλικός (1934-2023) − Τα βιβλία του, η ζωή του

Πέθανε ο Βασίλης Βασιλικός (1934-2023) − Τα βιβλία του, η ζωή του

Πέθανε ο πολυβραβευμένος Έλληνας συγγραφέας, Βασίλης Βασιλικός, σε ηλικία 89 ετών. Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου, στις 11 π.μ., στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

Επιμέλεια: Book Press

Πέθανε σήμερα ο Βασίλης Βασιλικός, ο οποίος γεννήθηκε ...

«Η επερχόμενη αταξία» του Κώστα Στούπα (παρουσίαση)

«Η επερχόμενη αταξία» του Κώστα Στούπα (παρουσίαση)

Παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Στούπα «Η επερχόμενη αταξία – Οι πέντε παγίδες που απειλούν τις δημοκρατίες και την ευημερία της Δύσης» (εκδ. Επίκεντρο) την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου, στις 7:00 μ.μ, στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας.

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Το τέλος της Αισθητικής; Τεχνομηδενισμός και Σύγχρονη Τέχνη» του Δημοσθένη Δαββέτα (προδημοσίευση)

«Το τέλος της Αισθητικής; Τεχνομηδενισμός και Σύγχρονη Τέχνη» του Δημοσθένη Δαββέτα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από βιβλίο του Δημοσθένη Δαββέτα «Το τέλος της Αισθητικής; Τεχνομηδενισμός και Σύγχρονη Τέχνη» (Επίμετρο: Μάνος Στεφανίδης) το οποίο θα κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

«Χωριό Ποτέμκιν» του Γιώργου Παναγή (προδημοσίευση)

«Χωριό Ποτέμκιν» του Γιώργου Παναγή (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Γιώργου Παναγή «Χωριό Ποτέμκιν», που κυκλοφορεί στις 28 Νοεμβρίου από τις εκδόσεις Τόπος. [Η έκφραση «Χωριό Ποτέµκιν» (ρωσικά: по­тёмкинские деревни) περιγράφει ένα κατασκεύασµα που έχει στόχο να αποκρύψει την αλήθεια ή να εξωραΐσει µια κατάσταση].

Επιμέλεια:...

«Ο Γιουγκοσλάβος» της Άνα Βούτσκοβιτς (προδημοσίευση)

«Ο Γιουγκοσλάβος» της Άνα Βούτσκοβιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Άνα Βούτσκοβιτς [Ana Vučković] «Ο Γιουγκοσλάβος» (μτφρ. Απόστολος Θηβαίος), το οποίο κυκλοφορεί αρχές Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η ΜΠΑΝΑΝΑ

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Ο βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρή» – Αυτοβιογραφίες και βιογραφίες, 15+1 επιλογές από τις πρόσφατες εκδόσεις

«Ο βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρή» – Αυτοβιογραφίες και βιογραφίες, 15+1 επιλογές από τις πρόσφατες εκδόσεις

Τι κοινό μπορεί να έχει η Μαρινέλλα με τον Έλον Μάσκ; Η Μαρία Κάλλας με τον Ανδρέα Παπανδρέου και ο Πρίγκιπας Χάρι με τον Διονύση Σιμόπουλο; Οι βιογραφίες όλων αυτών, και μερικές ακόμη, κυκλοφόρησαν τους προηγούμενους μήνες και σας τις παρουσιάζουμε.

Γράφει ο Κώστας Αγοραστό...

Κλερ Κίγκαν – Η Ιρλανδή που ανέδειξε τις χάρες της μικρής φόρμας

Κλερ Κίγκαν – Η Ιρλανδή που ανέδειξε τις χάρες της μικρής φόρμας

Η Ιρλανδή συγγραφέας έχει αγαπηθεί από το ελληνικό αναγνωστικό κοινό και όχι άδικα. Τι είναι αυτό που την κάνει ιδιαίτερη και γιατί η πρόσφατη νουβέλα της «Πολύ αργά πια» (μτφρ. Μαρτίνα Ασκητοπούλου, εκδ. Μεταίχμιο) την καταξιώνει. 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος ...

12 βιβλία που μας φέρνουν κοντά στην επιστήμη: Από την Τεχνητή Νοημοσύνη στα Φράκταλ, από τον Χρόνο στους Αλγόριθμους

12 βιβλία που μας φέρνουν κοντά στην επιστήμη: Από την Τεχνητή Νοημοσύνη στα Φράκταλ, από τον Χρόνο στους Αλγόριθμους

Είναι βιβλία που φέρνουν τις επιστήμες (κυρίως θετικές) πιο κοντά μας και τις κάνουν πιο εύληπτες και γοητευτικές. Επιλέγουμε ορισμένα από τα καλύτερα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα. Κεντρική εικόνα: Ο Ράσελ Κρόου, ως ο μαθηματικός Τζον Νας, στην ταινία «Ενας υπέροχος άνθρωπος», του Ρον Χάουαρντ.

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

13 Δεκεμβρίου 2022 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2022

Έφτασε η στιγμή και φέτος για την καθιερωμένη εδώ και χρόνια επιλογή των εκατό από τα καλύτερα βιβλία λογοτεχνίας της χρονιάς που φτάνει σε λίγες μέρες στο τέλος της. Ε

ΦΑΚΕΛΟΙ