mudi gift in shop maju fashion bomb daily

Για το μυθιστόρημα της Ελογκόσα Οσούντε [Eloghosa Osunde] «Αλήτες!» (μτφρ. Γιώργος -Ίκαρος Μπαμπασάκης, εκδ. Διόπτρα). «Η πόλη στην οποία διαδραματίζεται το μυθιστόρημα, το Λάγος της Νιγηρίας, είναι κυριολεκτικά και πρόδηλα ο πρωταγωνιστής του μυθοπλαστικού σύμπαντος».

Γράφει ο Κ.Β. Κατσουλάρης

Οι Αλήτες! (με θαυμαστικό) είναι ένα σπονδυλωτό μυθιστόρημα που όμοιό του ίσως και να μην έχετε ξαναδιαβάσει: ένα αμάλγαμα νεανικής αφρικανικής κουλτούρας και νεοϋορκέζικης πρωτοπορίας. Δημιουργός του η νιγηριανή καλλιτέχνις και συγγραφέας Ελογκόσα Οσούντε.

Ο πρωταγωνιστής είναι κυριολεκτικά η πόλη

Ακούμε συχνά να λέγεται, συνήθως καθ’ υπερβολήν, ότι ο κρυφός πρωταγωνιστής ή κρυφή πρωταγωνίστρια του τάδε μυθιστορήματος είναι η πόλη στην οποία διαδραματίζεται, υπογραμμίζοντας έτσι τον ιδιαίτερο ρόλο που παίζει ένας τόπος στην πλοκή και στην ατμόσφαιρα μιας αφήγησης.

Στους Αλήτες!, η πόλη στην οποία διαδραματίζεται το μυθιστόρημα, το Λάγος της Νιγηρίας, είναι κυριολεκτικά και πρόδηλα ο πρωταγωνιστής του μυθοπλαστικού σύμπαντος. Έχει μάλιστα και όνομα, τον λένε Εκο, ΗΧΩ, δηλαδή, και η παρουσία του είναι αισθητή με πολλούς τρόπους μέσα στην αφήγηση. Το πρώτο κεφάλαιο του μυθιστορήματος τιτλοφορείται Καλωσόρισμα από την πόλη, ενώ ανάμεσα στα κεφάλαια εμφανίζεται και μιλάει ένας από τους επιτηρητές της χαώδους τάξης του ΕΚΟ, ονόματι Τάταφο.

Γραμμένο σε ένα μικτό γλωσσικό ιδίωμα

Το βιβλίο είναι γραμμένο σε ένα μικτό γλωσσικό ιδίωμα, που πότε βασίζεται στα αγγλικά της Νιγηρίας, την επίσημη γλώσσα της χώρας, και πότε στα λεγόμενα πίτζιν της Νιγηρίας, ένα μείγμα αγγλικών και αφρικανικών διαλέκτων.

Με τη συνδρομή του πολύπειρου μεταφραστή Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη, η γλωσσική επιμειξία του πρωτότυπου έχει μεταφερθεί, κατ’ αναλογίαν, και στα ελληνικά, συνθέτοντας ένα ύφος που στην αρχή ίσως σου ξενίσει, μα που σταδιακά εμπλουτίζει το μυθιστόρημα με έναν προφορικό, σχεδόν τραγουδιστό ρυθμό, καθώς ξετυλίγονται αβίαστα οι παράξενες και εντυπωτικές ιστορίες του, που συχνά αρδεύονται από τον μαγικό ρεαλισμό.

Άλλες γυναίκες που εξαφανίζονται για να γλιτώσουν από τις θηριωδίες των αντρών τους κι επιστρέφουν ως εκδικητικά φαντάσματα.

Νεκροί που αρνούνται να φύγουν και επιμένουν να επηρεάζουν τα του κόσμου τούτου. Καλές νεράιδες που βοηθούν δυστυχισμένα κορίτσια να βρουν τον δρόμο τους ρίχνοντάς τους, κρυφίως, το κατάλληλο βιβλίο στην τσάντα τους. Μια κόρη που τη λένε Βροχή και ανταμείβει με την παρουσία της, ξανά και ξανά, δυο γυναίκες που αγαπιούνται παράφορα. Άλλες γυναίκες που εξαφανίζονται για να γλιτώσουν από τις θηριωδίες των αντρών τους κι επιστρέφουν ως εκδικητικά φαντάσματα.

Στις περισσότερες ιστορίες κυριαρχεί ο ομοερωτισμός, συχνότατα μεταξύ γυναικών, ενώ στην ατμόσφαιρα συνυπάρχουν με θαυμαστό τρόπο ο έντονος αισθησιασμός και ένας βαθύτατος θρησκευτικός συντηρητισμός, που τον χαρακτηρίζει η υποκρισία και η υποταγή στο κοινωνικό βλέμμα. Κι ενώ γύρω τους, ανθίζει η σήψη και διαφθορά, ο νεοπλουτισμός, η λατρεία του χρήματος και της εξουσίας.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, κάποια οικόσιτα δράματα, δύσκολα διαπερνούν το παχύ στρώμα κοινωνικής υποκρισίας που τα καλύπτει.

Eloghosa Osunde

Η Eloghosa Osunde είναι Νιγηριανή συγγραφέας και καλλιτέχνης. Το 2021 κέρδισε το βραβείο Plimpton και πήρε την υποτροφία Miles Morland. Διηγήματά της έχουν δημοσιευθεί στα Paris Review, Gulf Coast, Guernica, Catapult και αλλού. Το Αλήτες! είναι το πρώτο της μυθιστόρημα.

«Αν κάποιοι αξίζει να ζουν, είμαστε εμείς. Εμείς, ύστερα από τόσους θανάτους»

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά διηγήματα αυτού του σπονδυλωτού μυθιστορήματος, έχει τον τίτλο «Ο μόνος τρόπος να το ξεπεράσεις, είναι να το περάσεις». Πρόκειται για ένα επιστολικό διήγημα, με τα γράμματα της Αντούρα προς τη διάσημη σχεδιάστρια ρούχων Γούρα Μπλάκσον, ανάμεσα στις οποίες αναπτύσσεται ένας βαθύς και ουσιαστικός έρωτας.

Σε αυτό το διήγημα, όπου θεματοποιούνται με πιο ορατό τρόπο οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα κορίτσια στη Νιγηρία όταν οι επιθυμίες τους δεν ταιριάζουν με την κοινωνική νόρμα, κάνει για πρώτη φορά την εμφάνισή της το θαυμαστό κορίτσι με το όνομα Βροχή, που επανέρχεται προς το τέλος και λυτρώνει τις δυο πρωταγωνίστριες. Η ακροτελεύτια φράση του βιβλίου, άλλωστε, δίνει και το στίγμα του: Έχει γραφτεί από τη Γούρα, και τη διαβάζουν η Αντούρα με την κόρη της, τη Βροχή, κεντημένη σε ένα μανίκι: Αν κάποιοι αξίζει να ζουν, είμαστε εμείς. Εμείς, ύστερα από τόσους θανάτους.

dioptra alitesΈνα κουίρ, ακτιβιστικό, εναλλακτικό πολυαφήγημα

Το Αλήτες!, γραμμένο με θαυμαστικό, είναι ένα υβριδικό μυθιστόρημα, μια σύνθεση από ιστορίες, πολλές από τις οποίες είχαν ήδη δημοσιευτεί αυτοτελώς σε γνωστά δυτικά έντυπα, στη Γαλλία και στην Αμερική, κυρίως. Με το εύρημα του Πνεύματος της Πόλης, του Έκο, και αρκετή δουλειά στη μεταξύ τους ζύμωση, οι ιστορίες αυτές συνομιλούν πλέον ζωντανά και ουσιαστικά μεταξύ τους και συνθέτουν ένα πρωτότυπο, οργιαστικό μυθιστόρημα, με ενέργεια και πάθος που σπάνια συναντάμε στη σύγχρονη πεζογραφία.

Με μια πρόζα που θυμίζει Τόνι Μόρισον, βαπτισμένη στο χάος και στην πολυμορφία του Λάγος, κινούμενο στους ρυθμούς της νιγηριανής χιπ-χοπ και του Φέλα Κούτι, το Αλήτες! είναι ένα πολυαφήγημα του προχωρημένου 21ου αιώνα: κουίρ, ακτιβιστικό, εναλλακτικό.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα, με πανέμορφο εξώφυλλο και ευρηματική μετάφραση από τον Γιώργο-Ίκαρο Μπαμπασάκη.


 * Ο Κ.Β. Κατσουλάρης είναι συγγραφέας. Τελευταίο του βιβλίο, η συλλογή διηγημάτων «Αφαίας και Τελαμώνος» (εκδ. Μεταίχμιο).

politeia link more

 

 

 

 

  

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Ας πούμε πως είμαι εγώ» της Βερόνικα Ράιμο (κριτική) – Mια χιουμοριστική αποδόμηση της αυτομυθοπλασίας

«Ας πούμε πως είμαι εγώ» της Βερόνικα Ράιμο (κριτική) – Mια χιουμοριστική αποδόμηση της αυτομυθοπλασίας

Για το βιβλίο της Βερόνικα Ράιμο [Veronica Raimo] «Ας πούμε πως είμαι εγώ» (μτφρ. Δήμητρα Δότση, εκδ. Δώμα). Kεντρική εικόνα: Unsplash.

Γράφει η Φανή Χατζή

Το Ας πούμε πως είμαι εγώ (μτφρ. Δήμητρα Δότση, εκδόσεις Δ...

«Απαγορευμένο τετράδιο» της Άλμπα ντε Σέσπεντες (κριτική) – Μια γοητευτική πλην μονοφωνική αφήγηση

«Απαγορευμένο τετράδιο» της Άλμπα ντε Σέσπεντες (κριτική) – Μια γοητευτική πλην μονοφωνική αφήγηση

Για το μυθιστόρημα της Άλμπα ντε Σέσπεντες [Alba De Cespedes] «Απαγορευμένο τετράδιο» (μτφρ. Σταύρος Παπασταύρου, εκδ. Πατάκη).

Γράφει ο Φώτης Καραμπεσίνης

Οι σκέψεις δεν υπάρχουν. Υλοποιούνται μόνο κατά την εκφορά τους, προφορικώς ή γραπτώς ...

«Ατίμωση» του Τζον Μάξγουελ Κουτσί (κριτική): Το λογοτεχνικό και ιστορικό ορόσημο της Νότιας Αφρικής

«Ατίμωση» του Τζον Μάξγουελ Κουτσί (κριτική): Το λογοτεχνικό και ιστορικό ορόσημο της Νότιας Αφρικής

Για το μυθιστόρημα του Τζον Μάξγουελ Κουτσί [J.M. Coetzee] «Ατίμωση» (μτφρ. Χριστίνα Σωτηροπούλου, εκδ. Διόπτρα). Κεντρική εικόνα: Wikipedia.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Στις 30 Ιουνίου 1991, έπειτα από 43 χρόνια σκληρού ρατσ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Βίος και Πολιτεία»: Η Βίβιαν Στεργίου έρχεται στο Υπόγειο

«Βίος και Πολιτεία»: Η Βίβιαν Στεργίου έρχεται στο Υπόγειο

Στο 47ο επεισόδιο της σειράς συζητήσεων στο Βιβλιοπωλείο της Πολιτείας με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου και της σκέψης, o Κώστας Κατσουλάρης συνομιλεί με τη συγγραφέα και αρθογράφο Βίβιαν Στεργίου. Η συζήτηση θα μεταδοθεί, την Πέμπτη, 18 Ιουλίου, στις 7.00μμ.

Επιμέλεια: Book Press

...
Η Ερνό, ο Ουελμπέκ και οι πρόσφατες Γαλλικές εκλογές

Η Ερνό, ο Ουελμπέκ και οι πρόσφατες Γαλλικές εκλογές

Ανάμεσα στο έργο και στις πολιτικές αντιλήψεις συχνά... «η σκιά πέφτει». Η Ανί Ερνό και ο Μισέλ Ουελμπέκ, το έργο τους, οι αντιφάσεις τους και οι πρόσφατες Γαλλικές εκλογές.

Γράφει ο Παναγιώτης Γούτας

«Η άλλη κόρη»

...
To 7ο Θερινό Βιβλιοστάσιο έρχεται στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης

To 7ο Θερινό Βιβλιοστάσιο έρχεται στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης

To 7o Θερινό Βιβλιοστάσιο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 19, το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Ιουλίου, στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης. Κεντρική εικόνα από το περσινό επιτυχημένο 6ο Θερινό Βιβλιοστάσιο στον Κήπο Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Επιμέλεια: Book Press

To 7o Θερινό Βι...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Ο λαγός έχει λεφτά» του Τζον Απντάικ (προδημοσίευση)

«Ο λαγός έχει λεφτά» του Τζον Απντάικ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση του επίμετρου του Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη, από το μυθιστόρημα του Τζον Απντάικ [John Updike] «Ο λαγός έχει λεφτά» (μτφρ. Πάνος Τομαράς), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 12 Ιουλίου από τις εκδόσεις Οξύ.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η Μεγάλη Αμερικανική βόλτα τε...

«Σκάβοντας εντός» του Χρήστου Β. Μασσαλά (προδημοσίευση)

«Σκάβοντας εντός» του Χρήστου Β. Μασσαλά (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του ομότιμου καθηγητή πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 
Χρήστου Β. Μασσαλά «Σκάβοντας εντός», το οποίο θα κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ξύπνησε μέσα μου η επιθ...

«Οι σκληροί δεν διαβάζουν ποίηση» του Αλέξις Ραβέλο (προδημοσίευση)

«Οι σκληροί δεν διαβάζουν ποίηση» του Αλέξις Ραβέλο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αστυνομικό μυθιστόρημα του Αλέξις Ραβέλο [Alexis Ravelo] «Οι σκληροί δεν διαβάζουν ποίηση» (μτφρ. Κρίτων Ηλιόπουλος), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 25 Ιουνίου από τις εκδόσεις Τόπος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

2ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Ελληνικά και μεταφρασμένα αστυνομικά – 24 επιλογές για ένα καλοκαίρι γεμάτο μυστήριο

Ελληνικά και μεταφρασμένα αστυνομικά – 24 επιλογές για ένα καλοκαίρι γεμάτο μυστήριο

12 ελληνικά + 12 μεταφρασμένα μυθιστορήματα, αστυνομικά και ψυχολογικά θρίλερ, είναι η αναγνωστική μας πρόταση για ένα καλοκαίρι γεμάτο μυστήριο.

Γράφει η Χίλντα Παπαδημητρίου

Όπως φαίνεται και από τον κατάλογο που ακολουθεί με τις επιλογές της Χίλντας...

«Διαβάζοντας σε ανοιχτούς ορίζοντες» – 50 βιβλία λογοτεχνίας για το καλοκαίρι και για κάθε εποχή

«Διαβάζοντας σε ανοιχτούς ορίζοντες» – 50 βιβλία λογοτεχνίας για το καλοκαίρι και για κάθε εποχή

Μυθιστορήματα, νουβέλες και διηγήματα από την ελληνική και μεταφρασμένη πεζογραφία που κυκλοφόρησαν μέσα στο 2024: καλά βιβλία λογοτεχνίας που μας ανοίγουν ορίζοντες και μας κρατούν συντροφιά στις ημέρες των διακοπών του καλοκαιριού, αλλά και πριν και μετά από αυτές.

Επιλογή–κείμενα...

Αρχιτεκτονική της νέας και της παλιάς Ελλάδας – Πέντε νέες εκδόσεις, πέντε εξαιρετικές προτάσεις

Αρχιτεκτονική της νέας και της παλιάς Ελλάδας – Πέντε νέες εκδόσεις, πέντε εξαιρετικές προτάσεις

Πέντε νέα βιβλία αρχιτεκτονικής για την Αθήνα, για τις εθνικές υποδομές αλλά και για τη συμβολή των Ελλήνων στην αρχιτεκτονική της Σμύρνης. Επίσης, δυο ιδιαίτερα βιβλία, ένα κείμενο του Le Corbusier απευθυνόμενο σε φοιτητές του, και μια μελέτη για το πώς είναι να ζεις σε έναν χώρο έκτακτης ανάγκης.

Γράφει η ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ