El Topo Jodorowski 728

Για το μυθιστόρημα του Αλεχάντρο Γιοντορόφσκι «Η Αλμπίνα και τα αντρόσκυλα» (εκδ. Bibliotheque). Στην κεντρική εικόνα, πλάνο από την ταινία του Alejandro Jodorowsky «El Topo».

Του Σόλωνα Παπαγεωργίου

Η Χιλιανή Χάιμπα ζει στο λιμάνι Ικίκε, και εργάζεται στο τοπικό ανταλλακτήριο χρυσού, καθώς και ως οδοντίατρος, αφαιρώντας τις χρυσές κορώνες των μεθυσμένων μεταλλωρύχων. Η Χάιμπα είναι παραμελημένη και αυτοεξόριστη, κόρη του Αβραάμ και της Σάρας - οι γονείς της τη βάφτισαν «Ισαάκ», χάριν ομοιομορφίας. Η ζωή της πρόκειται να αλλάξει ριζικά μετά από τη γνωριμία της με την Αλμπίνα, την πανέμορφη, ψηλή, μαγεμένη γυναίκα που ποθείται από κάθε άνδρα, και κάθε βράδυ μεταμορφώνεται σε τεράστιο, λευκό σκυλί. Η Χάιμπα και η Αλμπίνα αναζητούν μια ιερή ρίζα που θα λυτρώσει την Αλμπίνα από τα μάγια της. Κατά τη διάρκεια της περιπλάνησής τους, θα βρεθούν αντιμέτωπες με την αστυνομία, με τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, καθώς και με μια αγέλη από αρσενικά σκυλιά που ακολουθούν μονίμως την Αλμπίνα.

Ο σκηνοθέτης Γιοντορόφσκι

Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι το πρώτο λογοτεχνικό πόνημα του πρωτοπόρου σκηνοθέτη Αλεχάντρο Γιοντορόφσκι που μεταφράζεται στη γλώσσα μας, και μάλιστα, από τον Αχιλλέα Κυριακίδη. Όσοι έχουν παρακολουθήσει τις ταινίες του Γιοντορόφσκι (El Topo, Το ιερό βουνό κλπ), γνωρίζουν καλά το ιδιαίτερο ύφος του. Προτού ασχοληθεί με τον κινηματογράφο, ο Χιλιανός δημιουργός σπούδασε ψυχολογία και φιλοσοφία, εργάστηκε ως μίμος σε τσίρκο και ως θεατρικός σκηνοθέτης πειραματικών παραστάσεων. Έζησε στο Παρίσι, όπου θήτευσε πλάι στους θρυλικούς μίμους Ετιέν Ντεκρού και Μαρσέλ Μαρσώ.

Η πορεία αυτή διαμόρφωσε έντονα τη σκηνοθετική ματιά του. Οι ταινίες του εκφράζουν τους φιλοσοφικούς και θρησκευτικούς προβληματισμούς του, και είναι έντονα αλληγορικές. Οι χαρακτήρες του αναζητούν το θείο, είναι συχνά καλλιτέχνες, μέλη περιπλανώμενων θιάσων. Βέβαια, οι ταινίες του Γιοντορόφσκι χαρακτηρίζονται και από μια… φτήνια, βρίθουν από γκροτέσκα στοιχεία, από βίαιες και γλαφυρές σκηνές. Δεν είναι τυχαίο πως ο συγκεκριμένος σκηνοθέτης θεωρήθηκε «ο πατέρας των μεταμεσονύχτιων προβολών», των προβολών που παίζουν καλτ, πειραματικές, συχνά ρηχές μα συνήθως διασκεδαστικές ταινίες.

endlless poetry

Ο συγγραφέας Γιοντορόφσκι

Οι ομοιότητες που φέρει το συγκεκριμένο βιβλίο με τις ταινίες του Γιοντορόφσκι είναι ειλικρινά αξιοθαύμαστες. Στις πρώτες σελίδες της Αλμπίνας, ο αναγνώστης έχει την εντύπωση πως διαβάζει μια ιστορία με γνώριμα στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, του λογοτεχνικού κινήματος που αγαπούν τόσοι και τόσοι Λατινοαμερικανοί συγγραφείς. Η αίσθηση αυτή ανατρέπεται σύντομα, καθώς το έργο φέρει την ανεξίτηλη σφραγίδα του Αλεχάντρο Γιοντορόφσκι.

i albina kai ta antroskylaΟ συγγραφέας Γιοντορόφσκι πλάθει εικόνες που παραπέμπουν στα κινηματογραφικά του πλάνα, κινεί τους χαρακτήρες του όπως σκηνοθετεί τους ηθοποιούς του. Οι ήρωες του βιβλίου εκφράζονται χρησιμοποιώντας θεατρινισμούς, τα λόγια τους και οι δράσεις τους χαρακτηρίζονται από μια υπερβολή. Κάποιοι είναι ανάπηροι και παραμορφωμένοι: η Χάιμπα είναι καμπούρα από επιλογή, ο σύντροφός της είναι νάνος, ο δυνάστης τους έχει ένα παραμορφωμένο, τερατώδες πόδι. Αυτές οι ιδιαιτερότητες θα φανούν οικείες σε όσους έχουν επαφή με το έργο του Γιοντορόφσκι, καθώς ο σκηνοθέτης χρησιμοποιεί συχνά άτομα με ειδικές ανάγκες ως ηθοποιούς.

Όπως πολλές από τις ιστορίες του Γιοντορόφσκι, έτσι κι αυτή θέτει στο επίκεντρο μια αναζήτηση, την αναζήτηση της μαγικής ρίζας που θα σπάσει τα μάγια της Αλμπίνας, που στην πραγματικότητα σχετίζεται με την πνευματική αναζήτηση της Αλμπίνας και της Χάιμπα. Ο Γιοντορόφσκι, συχνά βωμολόχος και πάντα προκλητικός, συνεπής λοιπόν ως προς το modus operandi του, εντάσσει στην αφήγηση διάφορες θρησκευτικές αναφορές, περιγράφει αλλόκοτα τελετουργικά, ερμηνεύει τις έννοιες του «θαύματος» και της «μεταμόρφωσης». Η ιδιόμορφη θρησκευτικότητά του κρύβεται στις σουρεαλιστικές εικόνες του: ένα κομμάτι του βιβλίου λαμβάνει χώρα σε ένα καράβι που πλέει στην άμμο της ερήμου, επανδρωμένο με αγάλματα του Αγίου Πέτρου.

Ο Γιοντορόφσκι περιγράφει βίαιες σκηνές, θεάματα που θυμίζουν παραστάσεις στο θέατρο γκραν γκινιόλ. Και είναι εξίσου αξιοθαύμαστο πώς κάποιες από αυτές τις περιγραφές θυμίζουν τα πλάνα απ’ τις ταινίες του. Το απόσπασμα: «Επικεφαλής της αγέλης ήταν η άσπρη σκύλα με τη σάρκα στην πλάτη της ανοιχτή σαν τριαντάφυλλο», όπως και το απόσπασμα: «[…] αλλά τη στιγμή που η φίλη της έτριβε τα μάτια της και τεντωνόταν αισθησιακά, η πληγή έκλεισε σαν καχύποπτο στρείδι», που παντρεύουν τόσο περίτεχνα τη βία με την ομορφιά, φέρνουν στο μυαλό μου εκείνη τη γνωστή σκηνή από το Ιερό βουνό, με τα μικρά πουλιά που δραπετεύουν από τα πληγωμένα στήθη των εκτελεσμένων.

Η Αλμπίνα και τα αντρόσκυλα είναι ένα έργο που θα απολαύσουν οι υποψιασμένοι αναγνώστες, δηλαδή όσοι, ως θεατές, αγαπούν το ύφος του σκηνοθέτη Γιοντορόφσκι, και ένα βιβλίο που πιθανότητα θα αποθαρρύνει γρήγορα τους ανυποψίαστους ή όσους αποφεύγουν συνειδητά τις ταινίες του.

  Ο ΣΟΛΩΝΑΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ είναι φοιτητής Φαρμακευτικής και συγγραφέας. Τελευταίο του βιβλίο, η συλλογή διηγημάτων «Ονειρεύομαι πίνακες» (εκδ. Στίξις).

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Πέτρινα ημερολόγια» της Κάρολ Σίλντς (κριτική) – Για μια γυναίκα σμιλεμένη στην πέτρα της ζωής

«Πέτρινα ημερολόγια» της Κάρολ Σίλντς (κριτική) – Για μια γυναίκα σμιλεμένη στην πέτρα της ζωής

Για το μυθιστόρημα της Κάρολ Σιλντς [Carol Shields] «Πέτρινα ημερολόγια» (μτφρ. Άγγελος Αγγελίδης, Μαρία Αγγελίδου, εκδ. Gutenberg). Kεντρική εικόνα: © Shelby Miller/Unspalsh. 

Γράφει ο Φώτης Καραμπεσίνης

Υπάρχει ...

«Ανέβα στο βουνό να το φωνάξεις» του Τζέιμς Μπόλντουιν (κριτική) – Η ιστορία της δύσκολης ενηλικίωσης ενός αγοριού στο Χάρλεμ του '30

«Ανέβα στο βουνό να το φωνάξεις» του Τζέιμς Μπόλντουιν (κριτική) – Η ιστορία της δύσκολης ενηλικίωσης ενός αγοριού στο Χάρλεμ του '30

Για το μυθιστόρημα του Τζέιμς Μπόλντουιν [James Baldwin] «Ανέβα στο βουνό να το φωνάξεις» (μτφρ. Χρήστος Οικονόμου, εκδ. Πόλις). Kεντρική εικόνα: © U.S. National Archives and Records Administration.

Γράφει η Αργυρώ Μαντόγλου

Σε όλα τα μυ...

«Αγαπητέ μαλάκα» της Βιρζινί Ντεπάντ (κριτική) – Ασεβές και δυνατό σαν χαστούκι

«Αγαπητέ μαλάκα» της Βιρζινί Ντεπάντ (κριτική) – Ασεβές και δυνατό σαν χαστούκι

Για το μυθιστόρημα της Βιρζινί Ντεπάντ [Virginie Despentes] «Αγαπητέ μαλάκα» (μτφρ. Γιώργος Καράμπελας, εκδ. Στερέωμα). Κεντρική εικόνα: © Mehrnegar Dolatmand/Unsplash.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Έπρεπε να το περιμ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Τo «100 χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έγινε σειρά

Τo «100 χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έγινε σειρά

Η πλατφόρμα έδωσε στη δημοσιότητα το teaser trailer του σίριαλ 16 επεισοδίων που προσπαθεί να οπτικοποιήσει το εμβληματικό μυθιστόρημα «100 χρόνια μοναξιά» του νομπελίστα Κολομβιανού συγγραφέα. Κεντρική εικόνα: © Netflix. 

Επιμέλεια: Book Press

...
Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Την Κυριακή 28 Απριλίου στις 20:00 στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ θα πραγματοποιηθεί η τελευταία ανάγνωση της επιτυχημένης σειράς «Παραβάσεις / Αναγνώσεις», του θεατρικού αναλόγιου που επιμελείται η σκηνοθέτης Σύλβια Λιούλιου. Αυτή τη φορά, η Άννα Κοκκίνου συνεργάζεται με τον Νίκο Βελιώτη και διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» τ...

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Καλεσμένοι στη βραδιά μιλούν για το έργο του κορυφαίου στιχουργού, ενώ θα ακουστούν και τραγούδια σε ποίηση Νίκου Γκάτσου με τη Μαρία Κρασοπούλου και τον Νικόλα Παλαιολόγο.

Επιμέλεια: Book Press

Ο Δήμος Καλαμάτας και ο Τομέας Λόγου και Γραμμάτων της Κ.Ε. «ΦΑΡΙΣ», διοργανώνουν...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Πέντε βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα μάς δείχνουν τον δρόμο για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή, μέσα από δεδομένα που προέκυψαν από σημαντικές επιστημονικές έρευνες των τελευταίων ετών και από πολύτιμα αποστάγματα πνευματικής εμβάθυνσης. 

Γράφει η Ελεάνα Κολοβού 

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ