latreia Berthold Woltze

Για το μυθιστόρημα της Hannah Kent «Λατρεία» (μτφρ. Άγγελος Αγγελίδης, Μαρία Αγγελίδου, εκδ. Ίκαρος). Κεντρική εικόνα: Πίνακας © Berthold Woltze.

Της Χριστίνας Μουκούλη

Πόσο πιθανό είναι, κατά τη διάρκεια της ζωής του, να συναντήσει κανείς το άλλο του μισό; Και, αν συμβεί αυτό, μέχρι ποιο σημείο μπορεί να φτάσει η αγάπη και η αφοσίωση ανάμεσα σε δύο ανθρώπους;

Βρισκόμαστε στα μέσα του 19ου αιώνα, σε ένα χωριό της Πρωσίας, το Κάι, όπου κατοικούν αρκετές οικογένειες παλαιολουθηρανών. Καλλιεργούν τη γη, εκτρέφουν ζώα και ζουν μια ζωή συνετή και μετρημένη, σύμφωνη με τους κανόνες του Ευαγγελίου και της ενορίας. Παρά τις διώξεις που υφίστανται από το κράτος και την επίσημη Εκκλησία της Ένωσης, εκείνοι διατηρούν την πίστη τους και συνεχίζουν τις λατρευτικές τελετές τους.

Στο χωριό αυτό ζει και η δεκαπεντάχρονη Χάνε, με τους γονείς και τα αδέλφια της. Ο πρεσβύτης πατέρας της είναι ένας άνθρωπος που έχει φωτιστεί από τον λόγο του Θεού και έχει την υποχρέωση ή καλύτερα τη χαρά, να τον κηρύττει και στους υπόλοιπους. Στην οικογένεια της Χάνε αγνοούν το σώμα και τις ανάγκες του, δίνουν βαρύτητα μόνο στην πίστη προς τον Θεό και στην ευλογία που αυτός προσφέρει στους πιστούς του.

Στην οικογένεια της Χάνε αγνοούν το σώμα και τις ανάγκες του, δίνουν βαρύτητα μόνο στην πίστη προς τον Θεό και στην ευλογία που αυτός προσφέρει στους πιστούς του.

Τα κορίτσια της ηλικίας της, θεωρούν τη Χάνε παράξενη και δεν επιδιώκουν τη συντροφιά της. Κι εκείνη προτιμά τη μοναξιά και είναι ευτυχισμένη όταν παίζει με το χορτάρι που το στροβιλίζει ο αέρας, όταν αφουγκράζεται το βούισμα των εντόμων κι όταν χώνει τα πόδια της στο φρέσκο χιόνι μέχρι να ξεπαγιάσουν οι πατούσες της. Οι συνομήλικές της έχουν αποδεχτεί τον μελλοντικό ρόλο της γυναίκας-συζύγου-μάνας, για τον οποίο κάθε οικογένεια προετοιμάζει τα κορίτσια της. Η Χάνε, όμως, σκέφτεται τελείως διαφορετικά, μεγαλώνει και δεν χωράει στο σώμα της, αναρωτιέται «πώς ξέρει κανείς πώς πρέπει να είναι», αρνείται να δει τον γάμο ως το μόνο μέσον που προσφέρει σιγουριά και ασφάλεια.

Κάποια που ακούει τον κόσμο να τραγουδάει

Εκείνη τη χρονιά –είμαστε στο 1836– έρχονται στο Κάι και οι Άιχενβαλντ, οι οποίοι έχουν μια κόρη, την Τέα, συνομήλικη της Χάνε. Στο πρόσωπο της Τέα η Χάνε βρίσκει το άτομο στο οποίο μπορεί να μιλήσει για όλα όσα νοιώθει, χωρίς να φοβάται ότι θα την κοροϊδέψει ή θα την χαρακτηρίσει διαφορετική, παράξενη, λειψή. Λέει στην Τέα για την ιδιαίτερη σχέση που έχει με κάθε στοιχείο της φύσης, για το πώς επικοινωνεί με την καρυδιά της αυλής της, για τους ήχους που ακούει, «για το στριγκό σφύριγμα της ορμητικής λιακάδας σ’ ένα ανοιχτό λιβάδι, για τον ήχο του χιονιού που πέφτει και είναι σαν μικροσκοπικά γυάλινα καμπανάκια», για τη λαχτάρα της να φεύγει από το σπίτι, να είναι έξω, γιατί εκεί ακούει τον κόσμο να τραγουδάει, για την πίστη της ότι κάθε τι ζωντανό έχει μέσα του τον δικό του ύμνο για την πλάση, για τον πεθαμένο της αδερφό, για τον οποίο δεν μιλάει κανείς. Της εκφράζει τις «αντιφάσεις και τις παρορμήσεις της καρδιάς της, τις αβεβαιότητες που την αναστατώνουν», τον φόβο της ότι δεν είναι σωστά φτιαγμένη, ότι δεν είναι αρκετά καλή.

Μοιράζονται ένα δυνατό ειδύλλιο, χωρίς να συνειδητοποιούν τι τους συμβαίνει. Το μόνο που ξέρουν είναι ότι θέλουν να είναι μαζί.

Η σχέση της Χάνε με την Τέα δεν είναι μια απλή φιλία μεταξύ δύο κοριτσιών, αλλά κάτι πολύ πιο βαθύ, πιο στέρεο και ουσιαστικό. Καμιά από τις δύο δεν έχει τα λόγια ή τη γνώση να μιλήσει γι’ αυτό που ξεδιπλώνεται μεταξύ τους. Δεν το καταλαβαίνουν ούτε και μπορούν να το ορίσουν. Μοιράζονται ένα δυνατό ειδύλλιο, χωρίς να συνειδητοποιούν τι τους συμβαίνει. Το μόνο που ξέρουν είναι ότι θέλουν να είναι μαζί.

Αποικιοκρατικά ρεύματα για θρησκευτικούς λόγους

Οι κάτοικοι του Κάι δεν μπορούν να λατρεύουν ελεύθερα τον Θεό τους, διώκονται για την πίστη τους, το κράτος έχει κλειδωμένη την εκκλησία τους. Έτσι, όταν εξασφαλίζουν τη σχετική άδεια, αποφασίζουν, με όποιο κόστος, να ταξιδέψουν στη νότια Αυστραλία, όπου θα είναι θρησκευτικά ελεύθεροι. Ταξιδεύουν για μήνες, κλεισμένοι στο αμπάρι του καραβιού, ο ένας πάνω στον άλλον, κάτω από άθλιες συνθήκες, αρρωσταίνουν από τύφο, αρκετοί χάνουν τη ζωή τους, όμως δεν χάνουν την πίστη τους. Παρά τις δυσκολίες, διατηρούν την αισιοδοξία τους και τη σιγουριά ότι ο Θεός είναι μαζί τους και ότι τους επιφυλάσσει καλύτερες μέρες.

Η Χάνε ανήκει σε αυτούς που δεν θα γνωρίσουν αυτές τις καλύτερες μέρες. Αρρωσταίνει και το σώμα της δεν φτάνει ποτέ στη νότια Αυστραλία. Μόνο το σώμα της. Γιατί εκείνη, με κάποιο τρόπο, φτάνει. Είναι εκεί όταν η Τέα συνέρχεται από τον τύφο, τη βλέπει να πενθεί για τον θάνατο της φίλης της, τη βλέπει να οργανώνει με την οικογένειά της το νέο τους σπίτι στην Αδελαΐδα, τη βλέπει να παντρεύεται, τη βλέπει να πεθαίνει κι εκείνη πολύ νέα.

hannah kent 02

Η Hannah Kent (Χάνα Κεντ) γεννήθηκε στην Αδελαΐδα της Νότιας Αυστραλίας το 1985. Το πρώτο της μυθιστόρημα, Έθιμα ταφής (Ίκαρος, 2014), έγινε διεθνές best seller, μεταφράστηκε σε 28 γλώσσες και απέσπασε πλήθος βραβείων. Το δεύτερό της μυθιστόρημα, Οι Καλοί (Ίκαρος, 2017), μεταφράστηκε σε 10 γλώσσες και βρέθηκε στη βραχεία λίστα για το Indie Book Award for Fiction και το ABIA Literary Fiction Book of the Year. Το τρίτο της μυθιστόρημα, Λατρεία (Ίκαρος, 2022), μόλις κυκλοφόρησε στα αγγλικά και συμπεριλήφθηκε στη μακρά λίστα για το βραβείο Indie Book Award for Fiction 2022. Η Χάνα Κεντ είναι συνιδρύτρια και αρχισυντάκτρια του λογοτεχνικού περιοδικού “Kill Your Darlings” της Αυστραλίας.

Ούτε ο θάνατος

Γιατί «κραταιά ως θάνατος αγάπη». Η αγάπη και η αφοσίωση των δύο κοριτσιών, ο δεσμός που έχει δημιουργηθεί μεταξύ τους, είναι πέρα από τα στενά και συνηθισμένα όρια. Η αφήγηση είναι όλη σε πρώτο πρόσωπο. Η Χάνε μας λέει αυτή την ιστορία και μας τη λέει, ενώ έχει φύγει από τη ζωή. Ο λόγος που μας την αφηγείται είναι γιατί νοιώθει την ανάγκη να την ακούσει κάποιος. «Μια ιστορία που κανείς δεν την ακούει, παύει να είναι ιστορία». Και γιατί «δυο κορίτσια μπορεί να συναντηθούν και να ξέρουν κιόλας η μία την άλλη. Μπορεί ν’ αγαπηθούνε». Έτσι, ακόμα κι όταν η κοινωνία, η φύση ή ο Θεός έχουν διαφορετική βούληση, εκείνες βρίσκουν τρόπο να είναι μαζί.

Αποφάσισε να γράψει τη Λατρεία τη χρονιά που, με δημοψήφισμα, επετράπη ο γάμος μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών και η σύντροφός της της έκανε πρόταση γάμου.

Τα δύο προηγούμενα βιβλία της Χάνα Κεντ συνδέονται με αληθινά πρόσωπα και γεγονότα. Στο συγκεκριμένο βιβλίο τα πρόσωπα είναι φανταστικά. Η συγγραφέας σε συνέντευξή της λέει πως τη γοήτευσε η ιδέα μιας αγάπης πέρα από τον χρόνο. Αποφάσισε να γράψει τη Λατρεία τη χρονιά που, με δημοψήφισμα, επετράπη ο γάμος μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών και η σύντροφός της της έκανε πρόταση γάμου. Επειδή «υπάρχουν ελάχιστες απεικονίσεις των queer σχέσεων εκείνη την εποχή», προσπάθησε να συνδέσει την πίστη των Λουθηρανών εκείνης της εποχής και την τάση μετανάστευσης, με μια ιστορία αγάπης αγνή και απόλυτη, μια ιστορία για την οποία κανείς δεν θα είχε λόγο να νοιώθει δυσάρεστα.

ikaros kent latreiaΗ Χάνα Κεντ διαθέτει έναν δικό της, εντελώς ξεχωριστό τρόπο αφήγησης. Φτιάχνει έναν ολόκληρο κόσμο, γοητευτικό και πλασμένο στην εντέλεια, μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Το κείμενό της ρέει σαν το νερό της πηγής που ακούς το κελάρυσμά του. Οι εικόνες από τη φύση ζωγραφίζονται μπροστά σου σε όλη την γκάμα των χρωμάτων τους, βλέπεις τα κλαδιά των δέντρων, ακούς το ψιθύρισμα των φύλλων τους και το θρόισμα από το πέταγμα των πουλιών, μυρίζεις το ξεχωριστό άρωμα του κάθε φυτού, νιώθεις στα δάχτυλά σου την τραχύτητα του κορμού των δέντρων, γεύεσαι την αλμύρα της θάλασσας και των δακρύων.

Λεπτοδουλεμένη χρήση της γλώσσας, λέξεις επιλεγμένες με προσοχή, παρομοιώσεις και μεταφορές σε διαρκή παρουσία, λυρικό ύφος, αποθέωση της φύσης, ρομαντισμός χωρίς μελοδραματισμούς, είναι τα στοιχεία του βιβλίου, που συγκινούν τον αναγνώστη και του μεταδίδουν λίγη από τη μαγεία της ουσιαστικής ανθρώπινης σύνδεσης, η οποία έχει την ικανότητα να καταργεί τα όρια μεταξύ ζωής και θανάτου.

Ένα μυθιστόρημα που διαβάζεται με μια ανάσα, παρά τις πεντακόσιες σελίδες του. Μια ιστορία για την αγάπη που είναι η ραχοκοκαλιά του σύμπαντος, για τη δύναμη και τα όριά της και για την αφοσίωση που κρύβεται μέσα στο αδύνατο. Η μετάφραση του Άγγελου Αγγελίδη και της Μαρίας Αγγελίδου διατηρεί το ύφος της συγγραφέως και συνεχίζει το τραγούδι των λέξεων που εκείνη, μέσω της ηρωίδας της, στέλνει στον κόσμο.


* Η ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΟΥΚΟΥΛΗ είναι εκπαιδευτικός.

Απόσπασμα από το βιβλίο

«Δεν είμαι καπνός. Και μ’ όλο που πέρασα βάσανα, δεν είναι οι συνηθισμένες μαύρες βελονιές που κεντούν οι βελόνες της θεοσεβούμενης φαντασίας. Είναι οι ίδιες οι απλές ανάγκες του ζωντανού εαυτού μου. Η ανάγκη να με βλέπουν. Η ανάγκη ν’ αγγίζω και να μ’ αγγίζουν. Η ανάγκη της αγάπης.

Αγάπη. Αν υπάρχει εξήγηση που συνεχίζω, πρέπει να ‘ναι αυτή. Η αγάπη με κάρφωσε σε τούτον τον κόσμο. Και από αγάπη μένω.

Ο ήλιος σηκώνεται ξανά. Η φωτιά του καίει τη νύχτα, τη σπρώχνει πίσω.

Ξημερώνει καινούργια μέρα».

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

Για το βιβλίο «Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ [Guadalupe Nettel] (μτφρ. Νάννα Παπανικολάου, εκδ. Ίκαρος). Kεντρική εικόνα: έργο της street artist Οla Volo © olavolo.com.

Γράφει η Φανή Χατζή

Όσο η άποψη ότι ο γενε...

«Πέτρινα ημερολόγια» της Κάρολ Σίλντς (κριτική) – Για μια γυναίκα σμιλεμένη στην πέτρα της ζωής

«Πέτρινα ημερολόγια» της Κάρολ Σίλντς (κριτική) – Για μια γυναίκα σμιλεμένη στην πέτρα της ζωής

Για το μυθιστόρημα της Κάρολ Σιλντς [Carol Shields] «Πέτρινα ημερολόγια» (μτφρ. Άγγελος Αγγελίδης, Μαρία Αγγελίδου, εκδ. Gutenberg). Kεντρική εικόνα: © Shelby Miller/Unspalsh. 

Γράφει ο Φώτης Καραμπεσίνης

Υπάρχει ...

«Ανέβα στο βουνό να το φωνάξεις» του Τζέιμς Μπόλντουιν (κριτική) – Η ιστορία της δύσκολης ενηλικίωσης ενός αγοριού στο Χάρλεμ του '30

«Ανέβα στο βουνό να το φωνάξεις» του Τζέιμς Μπόλντουιν (κριτική) – Η ιστορία της δύσκολης ενηλικίωσης ενός αγοριού στο Χάρλεμ του '30

Για το μυθιστόρημα του Τζέιμς Μπόλντουιν [James Baldwin] «Ανέβα στο βουνό να το φωνάξεις» (μτφρ. Χρήστος Οικονόμου, εκδ. Πόλις). Kεντρική εικόνα: © U.S. National Archives and Records Administration.

Γράφει η Αργυρώ Μαντόγλου

Σε όλα τα μυ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

Για το βιβλίο «Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ [Guadalupe Nettel] (μτφρ. Νάννα Παπανικολάου, εκδ. Ίκαρος). Kεντρική εικόνα: έργο της street artist Οla Volo © olavolo.com.

Γράφει η Φανή Χατζή

Όσο η άποψη ότι ο γενε...

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

Για το ντοκιμαντέρ «TACK» (παραγωγή Onassis Culture) της Βάνιας Τέρνερ με πρωταγωνίστριες τη Σοφία Μπεκατώρου, που πρώτη ξεκίνησε το ελληνικό #MeToo, και την Αμαλία Προβελεγγίου, της οποίας η καταγγελία για βιασμό από τον προπονητή της από τα έντεκά της οδήγησε στην πρώτη δίκη-ορόσημο όχι μόνο για τη δικαίωσή της αλ...

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη με «Γκοντό» και ιταλικό θίασο: μια παράσταση-σταθμός

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη με «Γκοντό» και ιταλικό θίασο: μια παράσταση-σταθμός

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος σκηνοθετεί το εμβληματικό κείμενο του Σάμιουελ Μπέκετ «Περιμένοντας τον Γκοντό» (1948) στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης από τις 15 μέχρι και τις 19 Μαΐου. Η παράσταση είναι στα ιταλικά με ελληνικούς υπέρτιτλους.

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Υπάρχει μια «μικρή» ή μια «σύντομη» ιστορία για το… οτιδήποτε. Οι τίτλοι βιβλίων που επιχειρούν (και καταφέρνουν) να συμπυκνώσουν μεγάλα θέματα σε, συνήθως, ολιγοσέλιδα βιβλία είναι πάρα πολλοί. Εντυπωσιακά πολλοί. Στην παρακάτω πολύ ενδεικτική επιλογή είκοσι ενός βιβλίων μπορεί καν...

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) επιλέγουμε 12 βιβλία που μας βάζουν στα ενδότερα της λογοτεχνίας και μας συνοδεύουν στο ταξίδι της ανάγνωσης.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Στις 23 Απριλίου γιορτάζουν τα βιβλ...

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ