sporos250

Επιλογή από την πρόσφατη "σοδειά" φανταστικής λογοτεχνίας

Του Δημήτρη Αργασταρά

Στο ‘‘Ο Σπόρος’’ (Κέδρος) η Φραν Ρέι, που εργαζόταν για χρόνια στον χώρο της διαφήμισης και των ΜΜΕ, στήνει ένα επίκαιρο οικολογικό θρίλερ γύρω από τις άπληστες και παντοδύναμες πολυεθνικές εταιρίες που παράγουν και διακινούν μεταλλαγμένα προϊόντα, χρησιμοποιώντας σαν εργαστήρι γενετικής τις χώρες του Τρίτου Κόσμου και κρύβοντας με την ισχύ και το χρήμα τους την αλήθεια από τις δυτικές ‘‘δημοκρατίες’’. 

Ο καθηγητής γενετικής Ζερόμ Φροστ βρίσκεται δολοφονημένος στο εργαστήριό του, η νοσοκόμα Σιλβί Χάρις βρίσκεται νεκρή έχοντας πάρει χάπια και κόψει τις φλέβες της και την ίδια στιγμή μια γυναίκα μέσα από την φυλακή προειδοποιεί για μια καταστροφή πρωτοφανών διαστάσεων. Η Γαλλίδα αστυνομικός Ιρέν Λεζέν, που καλείται να εξιχνιάσει τους φόνους, έρχεται αντιμέτωπη με ένα παγκόσμιο δίκτυο αδίστακτων συμφερόντων. Και καθώς ο γρίφος ξεδιπλώνεται, είναι φανερό πως αυτό που απασχολεί την Ρέι είναι να αποκαλύψει το νοσηρό υπόστρωμα της αφήγησής της : το πρόβλημα βρίσκεται στις πολιτικές δομές, στο ανίκητο δίχτυ επιρροής των επιχειρηματικών συμφερόντων, και στους εξουδετερωμένος όσον αφορά στην εύρεση της αλήθειας πολίτες.

vivliothiki‘‘Η Βιβλιοθήκη των νεκρών’’ (Πατάκης) του Γκλεν Κούπερ διατρέχει τρεις διαφορετικές χρονικές περιόδους. Ξεκινά με μια σειρά φόνων στην σύγχρονη Αμερική, όπου τίποτα δεν φαίνεται να συνδέει τα εννέα θύματα ενός κατά συρροή δολοφόνου, και με την υπόθεση ν’ ανατίθεται σε έναν πράκτορα του FBI, που λίγο πριν την συνταξιοδότηση και σε δυσμένεια λόγω του προβλήματος αλκοολισμού του, δεν έχει πλέον τίποτα να χάσει.

Τα νήματα του μυστηρίου, όμως, φαίνεται να ξεδιπλώνονται μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν μια άγγλο-αμερικανική αποστολή, που ερευνούσε τις κρύπτες μιας μεσαιωνικής κοινωνίας, έπεσε πάνω σε μια συνταρακτική ανακάλυψη που την ανάγκασε να ζητήσει την βοήθεια του Τσόρτσιλ και έπειτα του Τρούμαν. Οι συνέπειες των πράξεων τους άνοιξαν τον δρόμο για το σύγχρονο αμερικανικό σύστημα ασφαλείας, ώστε να θαφτεί ένα τρομερό μυστικό που δεν έπρεπε να μαθευτεί ποτέ. Ένα μυστικό που προέρχεται από πολύ παλαιότερα, από τα πρώτα χρόνια της χριστιανικής Βρετανίας, το έτος 777, όταν ο θρύλος του έβδομου υιού ενός έβδομου υιού, ενός καθαγιασμένου όντος με υπερφυσικές δυνάμεις, αποδεικνύεται αληθινός και έτσι πρέπει να μείνει καλά φυλαγμένος μέσα στους τοίχους ενός μοναστηριού. Για τον Κούπερ, η προαιώνια μάχη μεταξύ Καλού και Κακού αντιστοιχεί στο δίλλημα μεταξύ Ελεύθερης Βούλησης και Πεπρωμένου.

fylakas‘‘Ο τελευταίος φύλακας’’ (Κέδρος) του Κάρλο Μαρτίλι ακολουθεί εκείνη την σχολή μυθιστορημάτων που έχει ως διάσημο εκπρόσωπό της τον ‘‘Κώδικα Ντα Βίντσι’’, όπου ένα καλά φυλαγμένο μέσα στους αιώνες μυστικό απειλεί να κλονίσει συθέμελα το δόγμα της Χριστιανοσύνης. Σε αυτή την περίπτωση πρόκειται για ένα παμπάλαιο βιβλίο, τις 999 ‘‘Θέσεις’’ του φιλοσόφου και εσωτεριστή Τζοβάνι Πίκο της Μιράντολα. Θεματοφύλακας του βιβλίου είναι η οικογένεια των Ντε Μόλα, η οποία το προστατεύει και το μεταβιβάζει από γενιά σε γενιά μέχρι να έρθει η κατάλληλη στιγμή ώστε όλοι οι άνθρωποι, ελεύθεροι από δόγματα και προκαταλήψεις, να μπορέσουν να το διαβάσουν, αναγνωρίζοντας τις απελευθερωτικές και σωτήριες διαπιστώσεις του.

Το βιβλίο του Μαρτίλι κινείται με άνεση ανάμεσα σε διαφορετικές εποχές. Την Ρώμη του 15ου αιώνα, όπου έζησε και έγραψε το έργο του ο Τζοβάνι Πίκο, οραματιζόμενος την ένωση των τριών μεγάλων μονοθεϊστικών θρησκειών και την απελευθέρωση του ανθρώπου από την καταπιεστική εξουσία των δογμάτων. Την φασιστική Ιταλία του ’30, στην οποία ο Χίμλερ αναζητά το θρυλικό βιβλίο ως ένα από τα εργαλεία, όπως η Λόγχη του Λογγίνου και το Ιερό Γκράαλ, που ενδεχομένως να οδηγήσουν στην ‘‘θρησκεία του Ράιχ’’. Και την σημερινή εποχή, όπου ο τελευταίος θεματοφύλακας της οικογένειας Ντε Μόλα γίνεται κοινωνός του μεγάλου μυστικού…

2033Σε αντίθεση με τα προηγούμενα, ο Ντιμίτρι Γκλουχόφσκι με το ‘‘METRO 2033’’ (Καστανιώτης) μας ταξιδεύει σε ένα δυσοίωνο μέλλον, όταν μετά την ολοκληρωτική πυρηνική καταστροφή του 2033 η ανθρωπότητα αναγκάζεται να βρει καταφύγιο στις υπόγειες σήραγγες και να ξαναστήσει από την αρχή την ζωή της. Έτσι, στο πολυδαίδαλο μετρό της Μόσχας, συγκεντρωμένες γύρω από τους διάφορους σταθμούς, οι ανθρώπινες κοινότητες διατηρούν μια υποτυπώδη ζωή, έχοντας αντικαταστήσει πολλές από τις διατροφικές τους συνήθειες και διατηρώντας ένα παρακμιακό κακέκτυπο της προηγούμενης δομής τους.

Εκεί ζει και ο Αρτιόμ, μαζί με τον παραιτημένο στρατιωτικό πατέρα του, φυλώντας σκοπιά στα όρια των σκοτεινών σηράγγων, με την φαντασία του να εξάπτεται από τους απομακρυσμένους θορύβους και τις επιδρομές των μεταλλαγμένων όντων που έχουν συμβεί στο παρελθόν. Σύντομα όμως θα του ανατεθεί μια αποστολή σχετικά με μια καινούρια, άγνωστη απειλή, ίσως την τρομερότερη που έχουν γνωρίσει μέχρι τώρα οι άνθρωποι. Το βιβλίο του Γκλουχόφσκι, που πρωτοδημοσιεύτηκε σταδιακά στο διαδίκτυο, απέκτησε φανατικό κοινό παγκοσμίως, ολοκληρώθηκε με την βοήθεια των αναγνωστών του, και απέσπασε το Ευρωπαϊκό βραβείο επιστημονικής φαντασίας για το 2007.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Χθες» του Χουάν Εμάρ (κριτική) – Μια πρωτοποριακή περιπλάνηση γεμάτη σουρεαλιστικές εικόνες

«Χθες» του Χουάν Εμάρ (κριτική) – Μια πρωτοποριακή περιπλάνηση γεμάτη σουρεαλιστικές εικόνες

Για τη νουβέλα του Χουάν Εμάρ (Juan Emar) «Χθες» (μτφρ. Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, εκδ. Αλεξάνδρεια). Στην κεντρική εικόνα, ο συγγραφέας.

Γράφει η Ιωάννα Φωτοπούλου 

Ο ήρωας του ...

«Οι πλινθοποιοί» της Σέλβα Αλμάδα (κριτική) – Για τους άντρες που κληρονομούν το μίσος

«Οι πλινθοποιοί» της Σέλβα Αλμάδα (κριτική) – Για τους άντρες που κληρονομούν το μίσος

Για το μυθιστόρημα της Σέλβα Αλμάδα (Selva Almada) «Οι πλινθοποιοί» (μτφρ. Αγγελική Βασιλάκου, εκδ. Κλειδάριθμος). Εικόνα: Ο πίνακας του Φερνάντο Μποτέρο «Ο χήρος». 

Γράφει η Φανή Χατζή  

Η ...


«Θρυμματισμένος χρόνος» της Αμπάρο Ντάβιλα (κριτική) – Οικογενειακές ιστορίες τρόμου ή όταν το ανοίκειο βρίσκεται μέσα στο σπίτι

«Θρυμματισμένος χρόνος» της Αμπάρο Ντάβιλα (κριτική) – Οικογενειακές ιστορίες τρόμου ή όταν το ανοίκειο βρίσκεται μέσα στο σπίτι

Για τη συλλογή διηγημάτων της Αμπάρο Ντάβιλα (Ambaro Davila) «Θρυμματισμένος χρόνος» (μτφρ. Ζωή Γιαλιτάκη, εκδ. Ροές). Εικόνα: Η συγγραφέας. 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Σκιές σκιών που φιδοσέρνονται. Αλλόκοσμες φιγούρες που βαθμηδόν αποδεικνύονται του κόσμου τούτου. Ρεαλισμός που κ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Ο «Άγγελος στο σπίτι» & η «Τρελή στη σοφίτα»: Η κατασκευή της γυναικείας ταυτότητας στη βικτωριανή εποχή

Ο «Άγγελος στο σπίτι» & η «Τρελή στη σοφίτα»: Η κατασκευή της γυναικείας ταυτότητας στη βικτωριανή εποχή

Πώς ο «Άγγελος στο σπίτι» και η «Τρελή στη σοφίτα», δυο γυναικείες φιγούρες που απεικονίζονται στη λογοτεχνία, αποτέλεσαν τη βάση για να οικοδομηθεί η γυναικεία ταυτότητα στη βικτωριανή εποχή. Εικόνα: Από την ταινία «Τζέιν Έιρ» (2011) του Κάρι Φουκουνάγκα. 

Γράφει η ...

Εκδήλωση: Ο Λεοπάρντι στην Αθήνα – Τα «Ανάλεκτα» & τα «Μικρά Ηθικά Έργα» υπό νέα θεώρηση

Εκδήλωση: Ο Λεοπάρντι στην Αθήνα – Τα «Ανάλεκτα» & τα «Μικρά Ηθικά Έργα» υπό νέα θεώρηση

Εκδήλωση για το έργο του Τζάκομο Λεοπάρντι (1798-1837), μια από τις πιο σημαντικές και βαθιές φωνές της ιταλικής και ευρωπαϊκής λογοτεχνίας, στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών. 

Επιμέλεια: Book Press

Το ...

«Μίμησις» του Έριχ Άουερμπαχ (κριτική) – Πώς η πραγματικότητα γίνεται λογοτεχνία

«Μίμησις» του Έριχ Άουερμπαχ (κριτική) – Πώς η πραγματικότητα γίνεται λογοτεχνία

Για τη μελέτη του Έριχ Άουερμπαχ (Erich Auerbach, 1892-1957) «Μίμησις – Η εικόνα της πραγματικότητας στη δυτική λογοτεχνία» (μτφρ. Λευτέρης Αναγνώστου, εκδ. ΜΙΕΤ). Εικόνα: Ο Άουερμπαχ περίπου το 1930. ©Wikimedia

Γράφει ο Φώτης Καραμπεσίνης 

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Η ζωή µε την Εντίθ Πιάφ» του Ρομπέρτο Γκόρο (προδημοσίευση)

«Η ζωή µε την Εντίθ Πιάφ» του Ρομπέρτο Γκόρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Ρομπέρτο Γκόρο «Η ζωή µε την Εντίθ Πιάφ», το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η πόρτα του ψυχιατρείου έτριξε καθώς έκλεινε πίσω του, λες και τ...

«Το τείχος του ονείδους» του Κλέαρχου Λιάτη (προδημοσίευση)

«Το τείχος του ονείδους» του Κλέαρχου Λιάτη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Κλέαρχου Λιάτη «Το τείχος του ονείδους», το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Κυβερνήτης έριξε μια ψυχρή ματιά στο πρωινό που του είχε ετοιμά...

«Το πέμπτο παιδί» της Ντόρις Λέσινγκ (προδημοσίευση)

«Το πέμπτο παιδί» της Ντόρις Λέσινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Ντόρις Λέσινγκ [Doris Lessing] «Το πέμπτο παιδί» σε νέα μετάφραση της Έφης Τσιρώνη, το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Σεπτεμβρίου, από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εκείνο το πρωί, ξαπλωμένη στ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι διαβάζουμε τώρα; Τρία καλά αστυνομικά, πρώτα φθινοπωρινά

Τι διαβάζουμε τώρα; Τρία καλά αστυνομικά, πρώτα φθινοπωρινά

Τρία καλά πρόσφατα αστυνομικά μυθιστορήματα: Χόρχε Ροντρίγκες Γκόμες, Κάιλ Ντέκερ, Γιώργος Κ. Θεοχάρης. Πολιτικό θρίλερ στην ταραγμένη Βενεζουέλα, hardboiled αστυνομικό με έναν νέο, αναπάντεχο ήρωα και μία νέα φωνή στο ελληνικό αστυνομικό που «τα λέει όλα σε 200 σελίδες». Εικόνα: Vonderauvisuals, CC BY-NC-ND 2.0

...
Τι διαβάζουμε τώρα; 10 βιβλία ελληνικής πεζογραφίας περιμένοντας το φθινόπωρο

Τι διαβάζουμε τώρα; 10 βιβλία ελληνικής πεζογραφίας περιμένοντας το φθινόπωρο

Αστυνομικές υποθέσεις με έντονο κοινωνικό προβληματισμό, δυστοπικές πραγματικότητες που όμως περιγράφουν την εποχή μας, σκοτεινές οντότητες που ξεπηδούν από τις λαϊκές αφηγήσεις: δέκα βιβλία ελληνικής πεζογραφίας που διαβάζουμε μετά το καλοκαίρι.

Επιλογή-παρουσίαση: Σόλων...

Τι διαβάζουμε τώρα: Ποίηση καθώς τελειώνει το καλοκαίρι

Τι διαβάζουμε τώρα: Ποίηση καθώς τελειώνει το καλοκαίρι

Ποιήματα που συνομιλούν με αναμνήσεις, βιώματα, μύθους, κινηματογραφικά πλάνα. Τέσσερις προτάσεις λίγο πριν από το τέλος του καλοκαιριού. Εικόνα: «Οι Λουόμενοι της Ανιέρ» (1884) του Ζορζ Σερά.

Επιλογή-παρο...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΦΑΚΕΛΟΙ