george kentriki

Για το μυθιστόρημα της Nina George «Τα φώτα του νότου» (μτφρ. Όλγα Γκαρτζονίκα, εκδ. Κλειδάριθμος). Στην κεντρική εικόνα: Το εσωτερικό του μικρού παριζιάνικου βιβλιοπωλείου, όπως το σχεδίασε © ο Ιάπωνας γραφίστας Makoto Funatsu, εντός του οποίου συναντούμε για πρώτη φορά τον ιδιοκτήτη του να διαβάζει «Τα φώτα του Νότου».

Της Λεύκης Σαραντινού

Τα φώτα του Νότου είναι ένα μυθιστόρημα για τον έρωτα και τη φύση του, σύμφωνα με τη συγγραφέα του, Νίνα Γκεόργκε. Επίσης, πρόκειται για ένα βιβλίο το οποίο αφορά όχι μόνο τον μικρό φτερωτό θεό αλλά και τα βιβλία γενικά.

Τα φώτα του Νότου δεν ήταν παρά ένα φανταστικό βιβλίο, το οποίο υποτίθεται ότι κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2013 από έναν συγγραφέα με το ψευδώνυμο Σαναρί, στο πιο επιτυχημένο μυθιστόρημα της Γκεόργκε, το Μικρό παριζιάνικο βιβλιοπωλείο. Τα φώτα του Νότου ήταν το βιβλίο το οποίο αποτελούσε πηγή έμπνευσης για τον κεντρικό ήρωα στο Μικρό παριζιάνικο βιβλιοπωλείο, τον μεσιέ Περντί, αυτόν τον τόσο ιδιαίτερο Παριζιάνο βιβλιοπώλη. Η Νίνα Γκεόργκε, λοιπόν, αποφάσισε να του δώσει οντότητα, να γράψει αυτό το τόσο ξεχωριστό, για τον μεσιέ Περντί, βιβλίο και να θυμίσει στους αναγνώστες της το Μικρό παριζιάνικο βιβλιοπωλείο – ένα βιβλίο που όλοι όσοι το διάβασαν, το αγάπησαν πολύ. 

Όλα τα βιβλία της Γκεόργκε αποπνέουν δροσιά, φρεσκάδα και, θα λέγαμε, νεανική δόση τρέλας. Θυμίζουν παραμύθι.

Όλα τα βιβλία της Γκεόργκε αποπνέουν δροσιά, φρεσκάδα και, θα λέγαμε, νεανική δόση τρέλας. Θυμίζουν παραμύθι. Είναι χαρούμενα και πρωτότυπα και μας δείχνουν το πνευματικό υπόβαθρο της συγγραφέως, το πόσο έχει μελετήσει την παγκόσμια λογοτεχνία και πόσο, σαν σωστή συγγραφέας, αγαπάει και σέβεται τα βιβλία. Η γραφή της είναι ιδιαίτερη με το δικό της προσωπικό στυλ, όπως άλλωστε και τα βιβλία της.

Εκτός από την ανάδειξη του έρωτα και των βιβλίων, τα Φώτα του Νότου αποτελούν και έναν ύμνο στην ομορφιά της γαλλικής εξοχής της Προβηγκίας, του γαλλικού ζεστού Νότου με τα μεσογειακά αρώματα, σε αντίθεση με την παγωνιά που επικρατεί στο Παρίσι και τη Βόρεια Γαλλία.

Κεντρική ηρωίδα είναι η Μαρί Ζαν, υιοθετημένη κόρη του Φρανσίς Μεριέν, ο οποίος εγκαινιάζει μια πρωτότυπη ιδέα εν έτει 1968: σύντομα μια Υπεραστική Βιβλιοθήκη θα βρίσκεται στη μικρή κοινωνία της Νιόνς, μια μικρή πόλη όπου οι άνθρωποι δεν διαβάζουν και δεν ερωτεύονται. Η ίδια η Μαρί Ζαν έχει το χάρισμα να ανιχνεύει τον έρωτα ανάμεσα σε δύο πρόσωπα. Πώς μπορεί, επομένως, η ίδια να βοηθήσει τους ανθρώπους της Νιόνς να αγαπήσουν τα βιβλία και να ερωτευτούν, όταν θα κληθεί να βοηθήσει τον πατέρα της στο έργο του και θα τον διαδεχτεί στη δουλειά του αυτή;

george nina 2
Η Νίνα Γκεόργκε είναι δημοσιογράφος, συγγραφέας, και ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των συγγραφέων. Έχει γράψει 26 βιβλία και πάρα πολλά διηγήματα, καθώς και άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά. Το Μικρό παριζιάνικο βιβλιοπωλείο μεταφράστηκε σε 33 γλώσσες, έμεινε δύο χρόνια στις λίστες των best seller στη Γερμανία, μπήκε στη λίστα των New York Times, ήταν το δημοφιλέστερο βιβλίο στην Αγγλία για το καλοκαίρι 2015 σύμφωνα με τον Independent, ενώ έγινε επίσης best seller στην Ιταλία, την Πολωνία, την Ολλανδία και άλλες χώρες.  

Το μεγαλύτερο ατού του βιβλίου είναι το αφηγηματικό τέχνασμα το οποίο χρησιμοποιεί η Γκεόργκε και θέλει τον ίδιο τον Έρωτα να είναι ο αφηγητής και να μας διηγείται την ιστορία. Πολλές φορές προβαίνει σε κρίσεις για την άπιαστη φύση του. Μας υπενθυμίζει, επίσης, συχνά πυκνά, την ταυτότητά του,  η οποία παραμένει, συνήθως, απροσδιόριστη. Η ίδια η συγγραφέας παραδέχεται στο σημείωμα του τέλους του βιβλίου της, ότι δεν ξέρει τίποτε απολύτως για τον έρωτα και ότι όσο περισσότερο μεγαλώνει τόσο λιγότερα γνωρίζει γι' αυτόν!

Το βιβλίο περιέχει αρκετούς στοχασμούς φιλοσοφικού τύπου και συζητήσεις για τη φύση του έρωτα, αλλά και για τα βιβλία. Πολλές από αυτές γίνονται μέσω της Litteramour, μιας λογοτεχνικής οργάνωσης έρωτα. Υπάρχουν, επίσης, διάσπαρτες μικρές παρενθέσεις, με σκέψεις και κρίσεις γενικής φύσεως, σαν να ήταν σημειώσεις βιβλίων, οι οποίες παρεμβάλλονται στην κυρίως ροή του κειμένου.

Δεν λείπουν, ακόμη, οι συμβολισμοί και οι προσωποποιήσεις: οι γάτες, το άλογο, τα ίδια τα φώτα του Νότου και η ελιά, κυρίως η ελιά, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στη σχέση της με την προστατευόμενή της, τη Μαρί Ζαν. Αυτή δεν παύει να αναρωτιέται αν θα ζήσει και η ίδια κάποτε έναν μεγάλο έρωτα όπως εκείνους που υπάρχουν στα βιβλία...

Πώς θα αφεθούμε τελικά ελεύθεροι για να ζήσουμε τον έρωτα; Μπορούμε να τον γνωρίσουμε κάποτε στην ολότητά του ή θα παραμείνει για πάντα απρόβλεπτος και άπιαστος; 

Το ρομαντικό μυθιστόρημα της Νίνα Γκεόργκε μάς ωθεί να αναρωτηθούμε πολλαπλώς σχετικά με τα βιβλία και τον έρωτα. Τι είναι και πώς χρησιμοποιούμε ένα βιβλίο; Ένα μέσο για να έχουμε υψηλή ιδέα για τον εαυτό μας ή κάτι το οποίο κλονίζει διαρκώς την υπεροψία μας και τον εγωισμό μας; Ή είναι μήπως το επικίνδυνο σπορ το οποίο μας κάνει να σκεφτόμαστε, να μαθαίνουμε πράγματα, αλλά και να ταξιδεύουμε στον χώρο και τον χρόνο και να κατεβάζουμε ολόφρεσκες ιδέες; Και από την άλλη, πώς θα αφεθούμε τελικά ελεύθεροι για να ζήσουμε τον έρωτα; Μπορούμε να τον γνωρίσουμε κάποτε στην ολότητά του ή θα παραμείνει για πάντα απρόβλεπτος και άπιαστος; 

Αδιαμφισβήτητα Τα φώτα του Νότου είναι ένα βιβλίο παραμυθένιο και ευκολοδιάβαστο το οποίο περιλαμβάνει έντονους συμβολισμούς και μας ταξιδεύει στις ατραπούς της Παγκόσμιας Λογοτεχνίας αλλά και του Έρωτα, δημιουργώντας μας ποικίλους συνειρμούς και αναστοχασμούς.

* Η ΛΕΥΚΗ ΣΑΡΑΝΤΙΝΟΥ είναι συγγραφέας, ιστορικός και καθηγήτρια μουσικής. Τελευταίο της βιβλίο, η μελέτη «Μύθοι που έγιναν ιστορία» (εκδ. Ενάλιος).


george exΤα φώτα του Νότου
NINA GEORGE
Μτφρ. ΟΛΓΑ ΓΚΑΡΤΖΟΝΙΚΑ
ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ 2020
Σελ. 320, τιμή εκδότη €15,50 

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ NINA GEORGE

 


ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ από το ΒΙΒΛΙΟ

«Ίσως να έχουμε λάθος ιδέα για την ευτυχία. Ευτυχία δεν σημαίνει να είσαι ευτυχισμένος. Ή ότι τα πάντα είναι εύκολα. Ωστόσο νιώθουμε ευτυχία. Γιατί ζούμε, ακόμη και αν είναι επώδυνο. Ο έρωτας απλώς είναι. Είναι τα πάντα. Και τα πάντα σημαίνει τα πάντα».

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Η χώρα του χιονιού» του Γιασουνάρι Καουαμπάτα (κριτική) – Η παθιασμένη λευκότητα του ερωτικού πάθους

«Η χώρα του χιονιού» του Γιασουνάρι Καουαμπάτα (κριτική) – Η παθιασμένη λευκότητα του ερωτικού πάθους

Για το μυθιστόρημα του Γιασουνάρι Καουαμπάτα [Yasunari Kawabata] «Η χώρα του χιονιού» (μτφρ. Παναγιώτης Ευαγγελίδης, εκδ. Άγρα). Kεντρική εικόνα: από την κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου σε σκηνοθεσία του Shirô Toyoda.

Γράφει ο Φώτης Καραμπεσίνης

...
«Σπουδή στο μπλε» της Μάγκι Νέλσον (κριτική) – Το χρώμα ως λογοτεχνικό υποκατάστατο συναισθημάτων

«Σπουδή στο μπλε» της Μάγκι Νέλσον (κριτική) – Το χρώμα ως λογοτεχνικό υποκατάστατο συναισθημάτων

Για το βιβλίο της Μάγκι Νέλσον [Maggie Nelson] «Σπουδή στο Μπλε» (μτφρ. Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη, εκδ. Αντίποδες). Κεντρική εικόνα: από την «Μπλε ταινία» του Κριστόφ Κισλόφσκι. 

Γράφει η Φανή Χατζή

Ήταν Νοέμβριος του 2020 ...

«Λούνα Παρκ» του Φόλκερ Κούτσερ και «Οι ανεπιθύμητοι νεκροί» του Κρις Λόιντ (κριτική) – Αστυνομικές ίντριγκες, από τη Βαϊμάρη στο παραδομένο Παρίσι

«Λούνα Παρκ» του Φόλκερ Κούτσερ και «Οι ανεπιθύμητοι νεκροί» του Κρις Λόιντ (κριτική) – Αστυνομικές ίντριγκες, από τη Βαϊμάρη στο παραδομένο Παρίσι

Για το μυθιστόρημα του Φόλκερ Κούτσερ [Volker Kutscher] «Λούνα Παρκ» (μτφρ. Δέσποινα Κανελλοπούλου, εκδ. Διόπτρα) και το μυθιστόρημα του Κρις Λόιντ [Chris Lloyd] «Οι ανεπιθύμητοι νεκροί» (μτφρ. Βασίλης Κοντόπουλος, εκδ. Μεταίχμιο). Ιστορικά crime fiction με φόντο τον Μεσοπόλεμο και τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Κεντρική ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Γυναικεία Βραβεία non fiction 2024»: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα

«Γυναικεία Βραβεία non fiction 2024»: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα

Η νικήτρια του βραβείου Women's Prize για non-fiction βιβλία θα ανακοινωθεί στις 13 Ιουνίου. Κεντρική εικόνα, μια από τις υποψήφιες για το βραβείο: η συγγραφέας και αρθρογράφος Ναόμι Κλάιν © The University of British Columbia.

Επιμέλεια: Book Press

...
Τρία μυθιστορήματα με άρωμα εποχής και μυστηρίου από τα Ελληνικά Γράμματα

Τρία μυθιστορήματα με άρωμα εποχής και μυστηρίου από τα Ελληνικά Γράμματα

Για τα μυθιστορήματα «Strangers in the Night» (μτφρ. Μυρσίνη Γκανά) της Χέδερ Γουέμπ [Heather Webb], «Τα Μυστήρια της Μις Μόρτον Μόρτον» (μτφρ. Χρήστος Μπαρουξής) της Κάθριν Λόιντ [Catherine Lloyd] και «Κωδικός Coco» (μτφρ. Γιάννης Σπανδωνής) της Τζιόια Ντιλιμπέρτο [Gioia Diliberto]. Τρία μυθιστορήματα που μας μεταφ...

Ο «Νευρομάντης» του Ουίλιαμ Γκίμπσον μεταφέρεται στην οθόνη: μεγάλο συνδρομητικό κανάλι ανακοίνωσε ότι αγόρασε τα δικαιώματα

Ο «Νευρομάντης» του Ουίλιαμ Γκίμπσον μεταφέρεται στην οθόνη: μεγάλο συνδρομητικό κανάλι ανακοίνωσε ότι αγόρασε τα δικαιώματα

Το πασίγνωστο μυθιστόρημα του «πατέρα» του Cyberpunk Ουίλιαμ Γκίμπσον [William Gibson] «Νευρομάντης» αναμένεται να γίνει σειρά 10 επεισοδίων από το συνδρομητικό κανάλι Apple TV. Κεντρική εικόνα: ο συγγραφέας Ουίλιαμ Γκίμπσον © Wikipedia. 

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μακγκάφιν» του Βαγγέλη Γιαννίση (προδημοσίευση)

«Μακγκάφιν» του Βαγγέλη Γιαννίση (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Βαγγέλη Γιαννίση «Μακγκάφιν», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 21 Μαρτίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΤΟΥΡΙΣΤΑΣ
37.947408, 23.641584

 «Αφού σου ...


«Το μποστάνι του Μποστ» του Κωνσταντίνου Κυριακού (προδημοσίευση)

«Το μποστάνι του Μποστ» του Κωνσταντίνου Κυριακού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Κωνσταντίνου Κυριακού «Το μποστάνι του Μποστ – Μια σύνθεση / συμπλήρωση / διασκευή κειμένων του Μποστ», το οποίο κυκλοφορεί σε λίγες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

«Όλα μαύρα» της Δήμητρας Παπαδήμα (προδημοσίευση)

«Όλα μαύρα» της Δήμητρας Παπαδήμα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Δήμητρας Παπαδήμα «Όλα μαύρα», το οποίο θα κυκλοφορήσει την επόμενη εβδομάδα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Τι είμαστε εμείς μπροστά σε αυτά τα κτήνη, ρε; Τι είμαστε; Άγιοι. Και φόνο να...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τρία μυθιστορήματα με άρωμα εποχής και μυστηρίου από τα Ελληνικά Γράμματα

Τρία μυθιστορήματα με άρωμα εποχής και μυστηρίου από τα Ελληνικά Γράμματα

Για τα μυθιστορήματα «Strangers in the Night» (μτφρ. Μυρσίνη Γκανά) της Χέδερ Γουέμπ [Heather Webb], «Τα Μυστήρια της Μις Μόρτον Μόρτον» (μτφρ. Χρήστος Μπαρουξής) της Κάθριν Λόιντ [Catherine Lloyd] και «Κωδικός Coco» (μτφρ. Γιάννης Σπανδωνής) της Τζιόια Ντιλιμπέρτο [Gioia Diliberto]. Τρία μυθιστορήματα που μας μεταφ...

Επανάσταση 1821: 11 βιβλία για τον Αγώνα των Ελλήνων

Επανάσταση 1821: 11 βιβλία για τον Αγώνα των Ελλήνων

Ενόψει της 25ης Μαρτίου, επιλέγουμε έντεκα βιβλία που μας βοηθούν να κατανοήσουμε τα περίπλοκλη όσο και μοναδική διαδοχή γεγονότων που ήταν η Ελληνική Επανάσταση. Kεντρική εικόνα: έργο του Λουντοβίκο Λιπαρίνι «Ο όρκος του λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι» (περίπου 1850), μουσείο Μπενάκη.

...
Ιστορίες από τη Χώρα των Χρυσανθέμων: 10 λογοτεχνικά έργα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα ανοίγουν παράθυρα στον κόσμο της Ιαπωνίας

Ιστορίες από τη Χώρα των Χρυσανθέμων: 10 λογοτεχνικά έργα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα ανοίγουν παράθυρα στον κόσμο της Ιαπωνίας

Όσο μακρινή κι αν φαντάζει η Ιαπωνία, δεν παύει να μας ελκύει, μεταξύ άλλων και για την ιδιαίτερη και τολμηρή λογοτεχνία της. Από τον κλασικό Καουαμπάτα έως τον ευφάνταστο Μουρακάμι, επιλέγουμε δέκα βιβλία που κυκλοφόρησαν σχετικά πρόσφατα και μπορούν να μας ανοίξουν νέα παράθυρα στον κόσμο του Ανατέλλοντος Ήλιου. K...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

02 Απριλίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα μεγαλύτερα μυθιστορήματα όλων των εποχών: 20 έργα-ποταμοί από την παγκόσμια λογοτεχνία

Πολύτομα λογοτεχνικά έργα, μυθιστορήματα-ποταμοί, βιβλία που η ανάγνωσή τους μοιάζει με άθλο. Έργα-ορόσημα της παγκόσμιας πεζογραφίας, επικές αφηγήσεις από την Άπω Ανατ

ΦΑΚΕΛΟΙ