alt

Mικρό αφιέρωμα στις πρόσφατες κυκλοφορίες ολιγοσέλιδων αστυνομικών βιβλίων.

Της Χίλντας Παπαδημητρίου

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε τα αστυνομικά μυθιστορήματα να ξεχειλώνουν διαρκώς. Η τάση ίσως οφείλεται στην επιρροή των τηλεοπτικών αστυνομικών σειρών, τις οποίες οι σεναριογράφοι φορτώνουν με ατελείωτες ανατροπές και πολυάριθμους δευτερεύοντες χαρακτήρες για να τραβήξουν την πλοκή σε 8, 10 ή 12 επεισόδια. Και οι συγγραφείς, αλληθωρίζοντας μονίμως προς το Χόλυγουντ ή το Netflix, υπακούν στις επιταγές της μόδας και παράγουν τούβλα.

Ο πολυγραφότατος Ζορζ Σιμενόν μάς κοιτάζει ειρωνικά από εκεί όπου βρίσκεται. Ο δημιουργός της κομψής κλασικής γαλλικής σχολής του αστυνομικού μυθιστορήματος ανέπτυσσε τις οξυδερκείς αστυνομικές περιπέτειες του Μαιγκρέ σε 200 σελίδες κατά μέσον όρο. Λίγο περισσότερες σελίδες, 230 χοντρικά, χρειαζόταν η Άγκαθα Κρίστι για να στήσει τις ιστορίες της με ήρωα τον Ηρακλή Πουαρό και τη μις Μαρπλ. Το γεράκι της Μάλτας του Ντάσιελ Χάμετ, στην πρώτη έκδοση τσέπης, είχε 166 σελίδες, ενώ τα σπουδαία αστυνομικά του ζεύγους των Sjöwall και Valee είναι όλα γύρω στις 200 σελίδες.

Στις πιο φλύαρες εποχές μας, αρκετοί αγαπημένοι μας σύγχρονοι συγγραφείς φροντίζουν να μην αφήνουν την πλοκή τους να ξεχειλώσει. Για παράδειγμα, ο Ian Rankin και η Jane Harper, ο Antonio Manzini και o Stuart Neville, σπάνια ξεπερνούν τις 350 σελίδες όταν αναπτύσσουν τις ιστορίες τους που διαδραματίζονται στο Εδιμβούργο και την Αυστραλία, την Αόστα και το Μπέλφαστ.

Οι αναγνώστες προσπερνούν τα «μικρά» αστυνομικά υπέρ των πιο «χορταστικών» ψυχολογικών θρίλερ. Εμείς σήμερα θα κάνουμε ένα μικρό αφιέρωμα στις πρόσφατες κυκλοφορίες ολιγοσέλιδων αστυνομικών βιβλίων, πιστεύοντας ότι ενίοτε η μικρότερη φόρμα απαιτεί μεγαλύτερη δεξιοτεχνία στη συμπύκνωση της πλοκής και στη δημιουργία ατμόσφαιρας και πειστικής λύσης.


altΜε κομμένη την ανάσα 
Φρεντερίκ Α. Φαζαρντί 
Μτφρ. Γιάννης Καυκιάς, Εκδόσεις των Συναδέλφων
Ο Φρεντερίκ Φαζαρντί, από τους κορυφαίους δημιουργούς του néo-polar αστυνομικού ύφους, έχει γράψει πέντε μυθιστορήματα με ήρωα τον αστυνόμο Τόνιο Παντοβάνι, έναν αντιήρωα, στην πραγματικότητα, αστυνομικό, γιο Ιταλού αναρχικού μετανάστη, ο οποίος υποστηρίζεται από μια πολυάριθμη και ανομοιογενή ομάδα συνεργατών στη διαλεύκανση των πολιτικών εγκλημάτων που του «τυχαίνουν». Αν και φυσικά καθόλου τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι σκοντάφτει μονίμως σε πολιτικά εγκλήματα, αφού ο Φαζαρντί χρησιμοποιούσε το αστυνομικό είδος για να μελετήσει το υπογάστριο και τις ιδιομορφίες της σύγχρονης κοινωνίας, κατά δήλωσή του.

Στο Με κομμένη την ανάσα, το οποίο έχει γραφτεί το 1982, με αφορμή τη δολοφονία ενός πολυεκατομμυριούχου εμπόρου όπλων στην Ντοβίλ, ο Παντοβάνι θα υποχρεωθεί να ξεμπλέξει το κουβάρι των αλληλλοσπαρασόμενων εθνοτήτων της Γιουγκοσλαβίας, λίγο μετά τον θάνατο του Τίτο. Διάφοροι μετανάστες, από διαφορετικές εθνότητες της τότε Γιουγκοσλαβίας, οι οποίοι ζουν στη Γαλλία, βρίσκονται στο στόχαστρο των Ούστασι, των Κροατών εθνικιστών που ξεκαθαρίζουν τους λογαριασμούς τους εφαρμόζοντας φρικιαστικά μεσαιωνικά βασανιστήρια. Από τις πιο συναρπαστικές περιπέτειες του Παντοβάνι, τον οποίο συναντάμε ξανά στους Φονιάδες μπάτσων και στη Θεωρία του 1%.


altΟ Μαιγκρέ στήνει παγίδα 
Ζορζ Σιμενόν 
Μ
τφρ. Αργυρώ Μακαρώφ, Άγρα
Το καυτό εκείνο καλοκαίρι, το μισοάδειο Παρίσι τρέμει περιμένοντας το επόμενο χτύπημα ενός σήριαλ κίλερ. Πέντε γυναίκες, εντελώς άγνωστες μεταξύ τους και χωρίς τίποτα κοινό, βρίσκονται δολοφονημένες στην ίδια γειτονιά της Μονμάρτης.

Θέμα ιδιαίτερα δημοφιλές στην εποχή μας, το κυνήγι ενός κατά συρροή δολοφόνου απασχολεί τον Μαιγκρέ για πρώτη φορά σ' ένα μυθιστόρημα που γράφτηκε το 1955. Προβληματισμένος ο Μαιγκρέ, προσπαθεί να οργανώσει τις έρευνές του όσο καλύτερα μπορεί για να αντιμετωπίσει αυτό το νέος είδος εγκλήματος, συγχρόνως δε επωφελείται από τις γνώσεις ενός ψυχιάτρου, ο οποίος θέτει ενδεχομένως τις βάσεις για τη δημιουργία του σύγχρονου προφάιλερ.


altΠροτελευταίο πολεμικό ψευδώνυμο 
Ραούλ Αρχεμί 
Μ
τφρ. Ασπασία Καμπύλη, Carnivora
«Έπειτα από ένα αυτοκινητικό δυστύχημα, ένας δημοσιογράφος ξυπνάει στο κρεβάτι ενός νοσοκομείου, σε μια ξεχασμένη γωνιά της Παταγονίας (κι εδώ η Παταγονία θυμίζει κυριολεκτικά την άκρη της Γης). Μολονότι πάσχει από μερική αμνησία και είναι ανίκανος να κινηθεί, διαπιστώνει ότι στο διπλανό κρεβάτι κείτεται ένα "καυτό ρεπορτάζ": Ένας Ινδιάνος, σχεδόν αναλφάβητος, τυφλωμένος από θρησκευτικό φανατισμό, σκοτώνει την οικογένειά του για να την εξαγνίσει, προτού παραδοθεί και ο ίδιος στις φλόγες. Η ιστορία, όμως, δεν είναι τόσο απλή».

Εδώ και μια δεκαετία περίπου, στην Αργεντινή ανθίζει το αστυνομικό μυθιστόρημα, οι novellas negras όπως ονομάζονται τα βιβλία αυτά. Οι συγγραφείς τους χρησιμοποιούν τη φόρμα του αστυνομικού/νουάρ για να μιλήσουν για τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που βίωσε η χώρα τους τη νέα χιλιετία (υπάρχουν και παλιότεροι συγγραφείς οι οποίοι, με ανάλογο ύφος, έγραψαν για τις βάρβαρες χούντες της δεκαετίας του '80 και του '901). Επίσης, θίγουν την εκτεταμένη πολιτική διαφθορά της διακυβέρνησης Μένεμ, τη ραγδαία αύξηση του οργανωμένου εγκλήματος και την ύπαρξη αμέτρητων άλυτων ανθρωποκτονιών, που ίσως είναι πολιτικές, ίσως όχι. Τα περισσότερα απ' αυτά τα βιβλία διαδραματίζονται στο Μπουένος Άιρες, αλλά το Προτελευταίο πολεμικό ψευδώνυμο εκτυλίσσεται στο οροπέδιο της Παταγονίας, κοντά στα σύνορα με τη Χιλή. Ένας πολυτραυματίας δημοσιογράφος κι ένας ιδεολόγος αστυνομικός διασταυρώνουν τα ξίφη τους – ή μήπως όχι; Ο αστυνομικός μονολογεί κάποια στιγμή: «Η ζωή και η Άγκαθα Κρίστι δεν είχαν ποτέ τίποτα κοινό. Έγινα αστυνομικός με το κεφάλι γεμάτο κάτι τέτοια φούμαρα, αλλά εντέλει έμαθα ότι το μόνο έξυπνο πράγμα είναι να ξαπλώνεις τον τύπο κάτω και να τον σπας στο ξύλο μέχρι να τα ξεράσει όλα». Ο συγγραφέας Ραούλ Αρχεμί υπήρξε επαγγελματίας δημοσιογράφος για πολλά χρόνια, και σήμερα ζει στη Βαρκελώνη.

Το βιβλίο κυκλοφόρησε από τις καινούργιες εκδόσεις Carnivora, οι οποίες εστιάζουν στα ισπανόφωνα αστυνομικά μυθιστορήματα (έχουν κυκλοφορήσει επίσης την Άγια πόλη του Γκιγιέρμο Όρσι και τη Χίμαιρα του ανθρώπου-τανκ, του Βίκτορ Σόμπρα).


altΟ Σπινόζα γαμάει τον Χέγκελ 
Jean-Bertrand Pouy 
Μτφρ. Ζ.Δ. Αϊναλής, Oposito
«Σ' έναν μετα-αποκαλυπτικό κόσμο και σε μια post-punk ατμόσφαιρα, ο Ζουλιούς Πουέκ, γνωστός με το ψευδώνυμο Σπινόζα, είναι αρχηγός μιας αναρχικής συμμορίας μοτοσικλετιστών, της Ένοπλης Σπινοζικής Φράξιας. Φοράει κλεμμένες μπότες από φιδοτόμαρο και λατρεύει τη μηχανή Guzzi 850 California που έκλεψε για να χαρίσει στον εραστή του. Ο Ζουλιούς, παρακινημένος από την Ηθική και τον Έρωτα, κηρύσσει διαδοχικούς πολέμους σε αντίπαλες συμμορίες αριστεριστών μέχρις ότου κατορθώσει να αναμετρηθεί με τη συμμορία των χεγκελιανών, της οποίας ηγείται ο προαιώνιος αντίπαλός του, ο επονομαζόμενος Χέγκελ, που κραδαίνει ως λάβαρο την Αισθητική».

Όταν το πανκ συναντάει τον Μαντ Μαξ, το αποτέλεσμα δεν είναι ένα τυπικό αστυνομικό μυθιστόρημα, αλλά μια μαύρη δυστοπία με στοιχεία από τις συγκρούσεις των συμμοριών του Φαρ Γουέστ και του Σικάγου της ποτοαπαγόρευσης. Έργο του φανατικού Ουλιπιστή Jean-Bertrand Pouy (τα βιβλία του οποίου έχουν κυκλοφορήσει από πολλούς εκδοτικούς οίκους – Πόλις, Μεταίχμιο, Καστανιώτης), το ολιγοσέλιδο αυτό βιβλίο σατιρίζει ανηλεώς τις ακροαριστερές ομάδες και τα αναρχικά γκρουπούσκουλα του Μάη του '68, την –ας πούμε– επομένη μέρα της εξέγερσης. Πρόκειται για το πρώτο βιβλίο της τριλογίας με ήρωα τον Ζουλιούς Πουέκ ή Σπινό, ο οποίος επανέρχεται είκοσι χρόνια μετά, με το Μισό λεπτό! Ο Σπινόζα γαμάει τον Χέγκελ, η Επιστροφή, ενώ στο "Avec une poignée de sable: Spinoza encule Hegel 3", συναντούμε τον γιο του Ζουλιούς, ο οποίος έρχεται αντιμέτωπος με τα παντοδύναμα εκδοτικά συγκροτήματα όταν γράφει το πρώτο του αστυνομικό μυθιστόρημα.


altΘανάσιμος κίνδυνος 
Agatha Christie 
Μτφρ. Χρήστος Καψάλης, Ψυχογιός
«"Το κακό δε μένει ποτέ ατιμώρητο, μεσιέ. Η τιμωρία, όμως, ενίοτε παραμένει κρυφή". Νικ Μπάκλεϊ; Αυτό το όνομα είναι εντελώς ασυνήθιστο για μια νέα και όμορφη γυναίκα! Όμως, δεν είναι το μόνο ασυνήθιστο πράγμα στη ζωή της. Αρχικά, σε μια απότομη πλαγιά στην Κορνουάλη, χαλάνε τα φρένα του αυτοκινήτου της. Έπειτα, σε ένα στενό μονοπάτι, γλιτώνει την τελευταία στιγμή από έναν βράχο που πέφτει από ψηλά. Κι ακόμη πιο μετά, ένας βαρύς πίνακας αποκολλάται από τον τοίχο και παραλίγο να την αφήσει νεκρή στο κρεβάτι της. Όταν ο Ηρακλής Πουαρό ανακαλύπτει μια τρύπα από σφαίρα στο καπέλο της, παίρνει αμέσως την απόφασή του: Αυτό το κορίτσι χρειάζεται την προστασία και τη βοήθειά του. Την ίδια στιγμή αρχίζει να ξεδιαλύνει το μυστήριο ενός φόνου που δεν έχει συμβεί – ακόμη...»

Ένα από τα λιγότερο γνωστά μυθιστορήματα της Christie, γραμμένο αρχικά υπό μορφή συνεχειών που δημοσιεύονταν στο αμερικανικό περιοδικό ποικίλης ύλης Liberty, έχει διασκευαστεί επίσης για το θέατρο, το ραδιόφωνο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, έχει γίνει graphic novel και βιντεοπαιχνίδι.

Η Agatha Christie συνήθιζε να επεκτείνει τα διηγήματά της σε νουβέλες, και τις νουβέλες να τις μετατρέπει σε μυθιστορήματα, μια ικανότητα που αποδεικνύει το ευέλικτο ταλέντο της. Στο Θανάσιμος κίνδυνος, επιδεικνύει τη μαεστρία της στις υποθέσεις όπου κυρίαρχο ρόλο παίζουν οι κρυφές ή πολλαπλές ταυτότητες και, όσο κι αν φαντάζει περίεργο, όχι κάποιο μυστηριώδες δηλητήριο αλλά η κοκαΐνη. Επιπλέον, σ' αυτό εμβαθύνει περισσότερο στη φιλία του Πουαρό με τον γιατρό Χάστινγκς, η οποία θυμίζει αρκετά τη σχέση του Σέρλοκ Χολμς με τον Γουότσον. Η Christie έγραψε την ιστορία το 1932, την εποχή που είχε αντιληφθεί πια ότι θα γινόταν επαγγελματίας συγγραφέας, και μάλιστα πολύ επιτυχημένη. Είναι η έβδομη υπόθεση του Πουαρό (αλλά το 14ο βιβλίο της) και η συγγραφέας το είχε αφιερώσει στον Ίντεν Φίλποτς, τον συγγραφέα που τη βοήθησε στα πρώτα βήματά της στη γραφή.

Κλείνοντας το αφιέρωμα στα «μικρά αστυνομικά», ήθελα να υπενθυμίσω τα ελληνικά λιτά και ολιγοσέλιδα αστυνομικά βιβλία του Βασίλη Δανέλλη (Νεκρές ώρες, Άνθρωπος στο τρένο, Καστανιώτης), της Κατερίνας Παπαντωνίου (Σκοτεινό ασανσέρ, Δεν θα είσαι εκεί, Τόπος), του Μάρκου Κρητικού (Κάνε τον σταυρό σου, Άρση απαγορευτικού, Νεφέλη), του Μάκη Μαλαφέκα (Δε λες κουβέντα, Μελάνι), του Ανδρέα Αποστολίδη (Το χαμένο παιχνίδι, Έγκλημα στην Ιερά οδό, Άγρα).

* Η ΧΙΛΝΤΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ είναι μεταφράστρια και συγγραφέας.
Τελευταίο βιβλίο της, το αστυνομικό μυθιστόρημα «Η συχνότητα του θανάτου» (εκδ. Μεταίχμιο).


1Από τις εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορούν βιβλία των Κίκε Φεράρι και ο Ρικάρντο Πίλια. Από τις εκδόσεις Opera βιβλία των Pablode Santis και Rolo Diez.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το μαύρο βιβλίο, το αριστούργημα του Ορχάν Παμούκ

Το μαύρο βιβλίο, το αριστούργημα του Ορχάν Παμούκ

Για το μυθιστόρημα του Orhan Pamuk «Το μαύρο βιβλίο» (μτφρ. Στέλλα Βρετού, εκδ. Πατάκη).

Της Νίκης Κώτσιου

Ένα από τα πιο συζητημένα και πολυδιαβασμένα βιβλία της σύγχρονης τουρκικής λογοτεχνίας, το Μαύρο βιβλίο (1990) του νομπελίστα Ορχάν Παμ...

Neverhome, του Λερντ Χαντ - Μια ιστορία του Αμερικανικού Εμφυλίου

Neverhome, του Λερντ Χαντ - Μια ιστορία του Αμερικανικού Εμφυλίου

Για το μυθιστόρημα του Laird Hunt «Neverhome» (μτφρ. Χρήστος Οικονόμου, εκδ. Πόλις). Φωτογραφία: Η Φράνσις Κλέιτον κατά τη διάρκεια του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου. © Library of Congress.

Της Χριστίνας Μουκούλη

Ποιος είπε...

Κοκορομαχία, της Μαρία Φερνάντα Αμπουέρο

Κοκορομαχία, της Μαρία Φερνάντα Αμπουέρο

Για τη συλλογή διηγημάτων της María Fernanda Ampuero «Κοκορομαχία» (μτφρ. Ιφιγένεια Ντούμη, εκδ. Σκαρίφημα). Φωτογραφία: Rinaldo Wurglitsch, σε ανάρτηση του Borgen Project για το Human Trafficking στο Εκουαδόρ.

Του Διονύση Μαρίνου

Σ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Βραβεία της Εταιρείας Συγγραφέων 2020: Οι βραχείες λίστες

Βραβεία της Εταιρείας Συγγραφέων 2020: Οι βραχείες λίστες

Ανακοινώθηκαν οι βραχείες λίστες για τα βραβεία της Εταιρείας Συγγραφέων. Η τελετή απονομής θα γίνει την Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου. 

Επιμέλεια: Book Press

Η Εταιρεία Συγγραφέων έχει θεσπίσει τα Βραβεία «Γιάννης Βαρβέρης» και «Μένης Κουμανταρέας...

Το μαύρο βιβλίο, το αριστούργημα του Ορχάν Παμούκ

Το μαύρο βιβλίο, το αριστούργημα του Ορχάν Παμούκ

Για το μυθιστόρημα του Orhan Pamuk «Το μαύρο βιβλίο» (μτφρ. Στέλλα Βρετού, εκδ. Πατάκη).

Της Νίκης Κώτσιου

Ένα από τα πιο συζητημένα και πολυδιαβασμένα βιβλία της σύγχρονης τουρκικής λογοτεχνίας, το Μαύρο βιβλίο (1990) του νομπελίστα Ορχάν Παμ...

Οι επόμενοι εμείς, του Αλέκου Λούντζη (κριτική)

Οι επόμενοι εμείς, του Αλέκου Λούντζη (κριτική)

Για την ποιητική συλλογή του Αλέκου Λούντζη «Οι επόμενοι εμείς» (εκδ. Στιγμός).

Του Βασίλη Λαμπρόπουλου

Συζητώντας την ελληνική ποίηση του 21ου αιώνα προσπαθώ πάντα να μην την προσεγγίσω καθ’ εαυτή αλλά να την τοποθετήσω σε ένα διεθνές πλαίσιο κι ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Πώς η Σιμόν έγινε η Μποβουάρ: Μια ολόκληρη ζωή, της Κέιτ Κερκπάτρικ (προδημοσίευση)

Πώς η Σιμόν έγινε η Μποβουάρ: Μια ολόκληρη ζωή, της Κέιτ Κερκπάτρικ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη βιογραφία της Simone de Beauvoir «Πώς η Σιμόν έγινε η Μποβουάρ: Μια ολόκληρη ζωή» (μτφρ. Στέλλα Κάσδαγλη), της Kate Kirkpatrick που θα κυκλοφορήσει στις 27 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. 

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Για τη...

Χωρίς πυξίδα, της Χριστίνας Πουλίδου (προδημοσίευση)

Χωρίς πυξίδα, της Χριστίνας Πουλίδου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Χριστίνας Πουλίδου «Χωρίς πυξίδα», που θα κυκλοφορήσει στις 27 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2025

«Βρομοκατάσταση» συνόψισε ο Μορ...

Λενάκι: Δυο φωτιές και δυο κατάρες, του Δημήτρη Ινδαρέ (προδημοσίευση)

Λενάκι: Δυο φωτιές και δυο κατάρες, του Δημήτρη Ινδαρέ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Δημήτρη Ινδαρέ «Λενάκι: Δυο φωτιές και δυο κατάρες. Με αφορμή ένα δημοτικό τραγούδι του Μοριά», το οποίο κυκλοφορεί τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Εστία.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ι. ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ ΡΙΖΕΣ

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

11η Σεπτεμβρίου, 20 χρόνια μετά: 20 βιβλία που μας βοήθησαν να κατανοήσουμε

11η Σεπτεμβρίου, 20 χρόνια μετά: 20 βιβλία που μας βοήθησαν να κατανοήσουμε

Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τα γεγονότα που μας εισήγαγαν στον 21ο αιώνα. Ήταν η μεγαλύτερη και πιο σοκαριστική αλληλουχία τρομοκρατικών ενεργειών που έγινε ποτέ, με μερικά λεπτά διαφορά: οι επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους στη Νέα Υόρκη, και στο Πεντάγωνο στην Ουάσιγκτον, την 11η Σεπτεμβρίου του 2001. Α...

Τα ώριμα βιβλία του Αυγούστου: 26 πρόσφατες εκδόσεις

Τα ώριμα βιβλία του Αυγούστου: 26 πρόσφατες εκδόσεις

Οι περισσότεροι από τα τίτλους που παρουσιάζονται εδώ έφτασαν στα χέρια μας πολύ πρόσφατα. Πρόκειται για ενδιαφέροντα βιβλία που στην πλειονότητά τους πέρασαν «κάτω από τα ραντάρ» των βιβλιοπροτάσεων για το καλοκαίρι. Ιδού μερικά από τα καλύτερα. 

Ε...

Έντεκα καλά βιβλία, πρόσκληση για σκέψη

Έντεκα καλά βιβλία, πρόσκληση για σκέψη

Έντεκα βιβλία ιστορίας, εθνολογίας, σύγχρονων οικονομικών και κοινωνικών ζητημάτων για τους εναπομείναντες στην πόλη αλλά και για όσους ακόμη αναζητούν βιβλία για τις διακοπές τους που να αξίζουν το βάρος τους.

Του Γιώργου Σιακαντάρη

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

20 Οκτωβρίου 2021 ΕΛΛΗΝΕΣ

Το Φανταστικό στην Ελλάδα: Ο λόγος στους εκδότες του

«Η Άγνωστη Καντάθ», «Αίολος», «Οξύ», «Φανταστικός Κόσμος», «Anubis», «Sελίνι»: Έξι εκδοτικοί οίκοι που αγαπούν την Επιστημονική Φαντασία, το Fantasy και τον Τρόμο τοποθ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

11 Δεκεμβρίου 2020 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2020

Να επιλέξεις τα «καλύτερα» λογοτεχνικά βιβλία από μια χρονιά τόσο πλούσια σε καλούς τίτλους όπως η χρονιά που κλείνει δεν είναι εύκολη υπόθεση. Το αποτολμήσαμε, όπως άλ

ΦΑΚΕΛΟΙ