Ritter Dene Voss kentriki

Για το θεατρικό έργο του Thomas Bernhard «Ρίττερ, Ντένε, Φος» (μτφρ. Γιώργος Δεπάστας, εκδ. Κριτική).

Του Νίκου Ξένιου

Το ντεμπούτο του στο θέατρο ο Τόμας Μπέρνχαρντ (1931-1989) το έκανε το 1970 στο Αμβούργο με το γκροτέσκο έργο Μια γιορτή για τον Μπόρις, που είναι το πρώτο μέρος μιας τριλογίας γραμμένης για έναν σπουδαίο ηθοποιό. Τα δύο άλλα έργα της τριλογίας έχουν ανέβει στην ελληνική θεατρική σκηνή: Ρίττερ, Ντένε, Φος και Θεατροποιός.

Οι κυριότεροι χαρακτήρες του αποκηρύσσουν σύσσωμο το αξιακό σύστημα των Αυστριακών: τον Καθολικισμό, την Οικογένεια, την Τέχνη, στις εκπεπτωκυίες τους μορφές που στηλιτεύει ο συγγραφέας. Τρεις μήνες μετά την πρεμιέρα της Πλατείας Ηρώων στο Burgtheater της αυστριακής πρωτεύουσας (1988), ο Μπέρνχαρντ πέθανε, αφήνοντας την παρακαταθήκη «να μην παίζονται τα έργα του στην Αυστρία», συνθήκη όμως που δεν τηρήθηκε. 

Στην «καταδικασμένη κωμωδία» Ρίττερ, Ντένε, Φος ο Καθολικισμός και ο κρυπτοφασισμός βρίσκονται σε λανθάνουσα κατάσταση, εφόσον την πρωτοκαθεδρία κρατούν οι νοσηρές οικογενειακές σχέσεις. Το έργο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κριτική στη θαυμάσια μετάφραση του Γιώργου Δεπάστα.

Αμβλύνοια και ματαιοδοξία σε αλπικό σκηνικό

Τα τρία αδέλφια της οικογένειας Worringer, που ποτέ δεν μεγάλωσαν, που ποτέ δεν έφυγαν από την οικογενειακή στέγη, έτσι ώστε ο χρόνος παραμονής (και επιστροφής) τους σ’ αυτήν να προεκτείνεται στο άπειρο. Τα κορίτσια περιμένουν στο σπίτι τον αδελφό, που μόλις βγήκε από το ψυχιατρείο όπου διαμένει οικειοθελώς, και ετοιμάζουν το οικογενειακό τραπέζι. Αντίστοιχα, στην Πλατεία Ηρώων, ο εβραίος καθηγητής που πρωταγωνιστεί έχει χάσει τη θέση του στο πανεπιστήμιο και, σαν άλλος Βίτγκενστάιν, έχει καταφύγει στην Οξφόρδη, μαζί με τη γυναίκα του, τις δυο του κόρες και τον αδελφό του. Όπως το Ρίττερ, Ντένε, Φος εξελίσσεται σε τρεις πράξεις (πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το γεύμα) έτσι και η Πλατεία Ηρώων εκτυλίσσεται σε τρεις πράξεις/χρονικές στιγμές: πριν από την κηδεία του καθηγητή, στο Φολκσγκάρτεν λίγο μετά την κηδεία και στο πένθιμο δείπνο.

«Ο ηθοποιός πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός (γιατί) πότε η λέξη που λέει σε μια συγκεκριμένη στιγμή εκφράζει τη σκέψη του ομιλούντος προσώπου, πότε την απουσία σκέψης, πότε εκφράζει επιθετικότητα, πότε βαθειά κι αληθινή απελπισία και πότε στιγμιαίο ψυχικό αναβρασμό. Η όλη διαδικασία, το πέρασμα από τη μία κατάσταση στην άλλη, μπορεί να συμβεί μέσα από την επανάληψη της ίδιας φράσης ή λέξης σε λίγες μόνο γραμμές».

Είναι χαρακτηριστικό πως τον Μπρουσκόν του Αδαή και παράφρονα τον ενοχλούν όλα, όπως και τον Φος του Ρίττερ, Ντένε, Φος: η υγρασία, το φαγητό, η ατμόσφαιρα, ο υπερβολικός φωτισμός, η καριέρα των αδελφών του, ακόμη και η ίδια του η υπεροπτική θεώρηση και η εξοργιστική του ματαιοδοξία. Ο τρόπος με τον οποίον σερβίρονται τα γλυκίσματα, η σάλτσα πάνω στο κρέας, ο τρόπος με τον οποίον εμφανίζονται και σχολιάζονται τα εσώρουχα του Φος, όλα συμβάλλουν σε ένα σαρκαστικό σχολιασμό του συγγραφέα. O ανορθολογισμός που διέπει τα ανθρώπινα φαίνεται σε κάθε λεπτομέρεια της καθημερινής ζωής, ενώ η αναπόδραστη φθορά επικρέμαται κάθε λεπτό. Και «ο ηθοποιός πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός (γιατί) πότε η λέξη που λέει σε μια συγκεκριμένη στιγμή εκφράζει τη σκέψη του ομιλούντος προσώπου, πότε την απουσία σκέψης, πότε εκφράζει επιθετικότητα, πότε βαθειά κι αληθινή απελπισία και πότε στιγμιαίο ψυχικό αναβρασμό. Η όλη διαδικασία, το πέρασμα από τη μία κατάσταση στην άλλη, μπορεί να συμβεί μέσα από την επανάληψη της ίδιας φράσης ή λέξης σε λίγες μόνο γραμμές»1.

Πολλαπλές αντανακλάσεις στα κείμενα του Μπερνχαρντ

Ο τίτλος Ρίττερ, Ντένε, Φος είναι μια πρώτη αντανάκλαση: ο συγγραφέας δίνει ονόματα γνωστών ηθοποιών στους ήρωές του, καθώς το θέατρο υπάρχει για να καθρεφτίζεται μέσα στο θέατρο. Οι ρόλοι ανά δυάδες μεταστρέφονται στον αντίθετό τους, τεντώνοντας τον χρόνο σαν το λάστιχο και παραλλάσσοντας την κατανόηση του έργου. Στο σύνολο του έργου του, τα ονόματα κάποιων χαρακτήρων του αναφέρονται σε ηθοποιούς όπως ο Μπρούνο Γκανζ, ο Μπέρναρντ Μινέτι, η Ιλς Ρίττερ, η Κίρστεν Ντένε, και ο Γκερτ Φος. Σκάνδαλο, επίσης, προκάλεσε η ταύτιση του συνθέτη Γκέρχαρντ Λάμπερσμπεργκ με τον ήρωα της Ξύλευσης.

Στο Ρίττερ, Ντένε, Φος υπάρχει, βέβαια, και ένας τρίτος κατοπτρισμός: αυτός των προσωπικών εμμονών, καθώς και των βιογραφικών στοιχείων του συγγραφέα, όπως παρατηρεί η Ειρήνη Λεβίδη στο πρόγραμμα της ιστορικής παράστασης του Λευτέρη Βογιατζή.

Ένα δεύτερο καθρέφτισμα αφορά τον προσωπικό του φίλο Πάουλ Βιτγκενστάιν και τον φιλόσοφο θείο του πρώτου, τον Λούντβιχ Βιτγκενστάιν, συγγραφέα του “Tractatus Logicophilosophicus”, μιας προσωπικότητας την επιρροή της οποίας απηχεί στα γλωσσικά παιχνίδια (στον «δόλο του λόγου»2) και στα σχόλιά του για τις τέχνες και τη φιλοσοφία, τη λογική, το παράλογο και την παράνοια.

Στο Ρίττερ, Ντένε, Φος υπάρχει, βέβαια, και ένας τρίτος κατοπτρισμός: αυτός των προσωπικών εμμονών, καθώς και των βιογραφικών στοιχείων του συγγραφέα, όπως παρατηρεί η Ειρήνη Λεβίδη στο πρόγραμμα της ιστορικής παράστασης του Λευτέρη Βογιατζή3.

Ritter Dene Voss 2
Οι σπουδαίοι ηθοποιοί: Ilse Ritter, Gert Voss και Kirsten Dene.

Στη λούπα των χαρακτήρων

Ο Μπέρνχαρντ δεν αντέχει την έλλειψη πνευματικότητας και τη μικρόνοια: έτσι παρωδεί τη σοβαροφάνεια και την ψευδεπίγραφη βαρύτητα των ηρώων του. Τους παριστά ως τροφίμους ψυχιατρείων που χαίρουν ιδιαίτερης μεταχείρισης γιατί είναι ευφυείς και ψυχαναγκαστικοί. Τους βάζει να μιλούν μια ποιητική, σχεδόν παραληρηματική γλώσσα, χωρίς στίξη, που καθιερώνει ένα νέο θεατρικό ιδιόλεκτο. Τους τοποθετεί στο περιβάλλον της βιεννέζικης ανώτερης μεσαίας τάξης, στην «καλή κοινωνία», της οποίας οι ιδιορρυθμίες και οι ιδιαιτερότητες τον απωθούν.

Ο Μπέρνχαρντ δεν αντέχει την έλλειψη πνευματικότητας και τη μικρόνοια: έτσι παρωδεί τη σοβαροφάνεια και την ψευδεπίγραφη βαρύτητα των ηρώων του.

Χαρακτηριστικά μπερντχαρντικά μοτίβα είναι: ο φιλόσοφος που ζει απομονωμένος στη σκανδιναβική του καλύβα4, τα αξεπέραστα συμπλέγματα του παιδιού απέναντι στον γονιό και η επανάληψη, από έργο σε έργο, νοσηρών οικογενειακών σχέσεων. Ο Ρούντολφ Χέλλερ και οι αδελφές του στο Πριν την αποχώρηση είναι μια άλλη έκφανση της παθολογίας που κατατρύχει την πυρηνική τριάδα των χαρακτήρων του Ρίττερ, Ντένε, Φος.

«Μόνο αυτό που βρίσκουμε τελικά γελοίο το κουμαντάρουμε, μόνο όταν βρίσκουμε γελοίο τον κόσμο και τη ζωή στον κόσμο πηγαίνουμε μπροστά, δεν υπάρχει άλλη, δεν υπάρχει καλύτερη μέθοδος»5.

Ο μηδενισμός του συγγραφέα αποτυπώνεται στην αδικαιολόγητη περιφρόνηση του Φος –που είναι το αντίστοιχο του πατέρα-θεατρώνη στον Θεατροποιό– προς τον «θίασο» που απαρτίζουν οι δυο αδελφές του (δηλαδή προς τα υπόλοιπα μέλη της «οικογένειας» του θεάτρου), καθώς και προς καθεαυτήν την επιλογή τους να ασχοληθούν με το θέατρο. Αυτή η περιφρόνηση, σε συνδυασμό με την αφοσίωση της μεγάλης αδελφής Ντένε, προσδίδει ξεκαρδιστικό τόνο στο θέμα που ο συγγραφέας προτείνει ως βασικό μοτίβο κατανόησης του κόσμου. Η οικονόμος κυρία Τσίτελ, στην Πλατεία Ηρώων, ζωγραφίζει τη χειριστική προσωπικότητα του εκλιπόντος Γιόζεφ Σούστερ, αποτυπωμένη στο ίδιο της το είναι, κατά τρόπο αντίστοιχο με την αποτύπωση του χαρακτήρα του Φος που κάνει η μεγάλη αδελφή, η Ντένε, στο Ρίττερ, Ντένε, Φος. Δεν είναι τυχαίο πως και στα δύο έργα εκκρεμεί μια υπόνοια αιμομεικτικής σχέσης του αδελφού με την αδελφή, σε μια συνεχή προσπάθεια του Μπέρνχαρντ να ανακινήσει ζητήματα μνήμης, βιογραφίας και ταυτότητας.

Ομοίως, ο πατέρας στον Αδαή και Παράφρονα δικαιολογεί την ύπαρξή του αποκλειστικά μέσα από την καριέρα της κόρης του, την οποία δείχνει να παρακολουθεί με νοιάξιμο και τελειοθηρία, ενώ στην ουσία είναι ένας κτηνάνθρωπος που μισεί την τέχνη, και κυρίως την όπερα. Η αυτοχειρία του Σούστερ είναι, επίσης, δραματουργικό σύστοιχο της επαπειλούμενης αυτοχειρίας του Φος, που είναι κωμικό σχόλιο για τον τύπο αυτοκτονίας που βασίζεται στην πρόκληση της προσοχής (attention seeking).

* Ο ΝΙΚΟΣ ΞΕΝΙΟΣ είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας. Τελευταίο βιβλίο του, το μυθιστόρημα «Τα σπλάχνα» (εκδ. Κριτική).

Στην κεντρική εικόνα: Λευτέρης Βογιατζής, Λυδία Κονιόρδου, Όλια Λαζαρίδου, στο πρώτο ανέβασμα στην Ελλάδα του «Ρίττεν, Ντένε, Φος», το 1991.


1. Σταχυολόγηση από τον τόμο Μεταμορφώσεις, μετατοπίσεις, επαναλήψεις και παραλλαγές στο έργο του Τόμας Μπέρνχαρντ – Η περίπτωση Βιτγκενστάιν, Πρόγραμμα παράστασης Νέας Σκηνής, 1991, σελ. 183-190
2. Έκφραση του Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη στο άρθρο Ο Τόμας Μπέρνχαρντ στην Πλατεία Ηρώων, Lifo, 14 Ιουλίου 2016.
3. Ο.π. Πρόγραμμα παράστασης Νέας Σκηνής, 1991
4. «Ο άνθρωπος του πνεύματος δεν γίνεται ποτέ κατανοητός έλεγε ο καθηγητής
ο άνθρωπος του πνεύματος παραμένει για πάντα ακατανόητος
μόνος του πορεύεται ο άνθρωπος του πνεύματος στη ζωή
ακόμα κι αν όλοι γύρω του μετατρέπονται σε στήλες άλατος έλεγε ο καθηγητής» Τόμας Μπέρνχαρντ «Πλατεία Ηρώων» (μτφρ. Βασίλης Τσαλής).
5. Παλιοι δάσκαλοι, μτφρ. Βασίλης Τομανάς, εκδ. Εξάντας, 2018, σελ. 85


bernhardΡίττερ, Ντένε, Φος
Thomas Bernhard
Μτφρ. Γιώργος Δεπάστας
Κριτική 2020
Σελ. 168, τιμή εκδότη €11,00

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ THOMAS BERNHARD

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αντωνακάκη, Μπίρης, Παρπαϊρης: Ποιητική των κτιρίων και του χώρου - Τρία βιβλία για την αρχιτεκτονική

Αντωνακάκη, Μπίρης, Παρπαϊρης: Ποιητική των κτιρίων και του χώρου - Τρία βιβλία για την αρχιτεκτονική

Τέσσερις νέες εκδόσεις για την αρχιτεκτονική στην Ελλάδα: Σουζάνα Αντωνακάκη «Αρχιτεκτονική ποιητική»,  (Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης), «Τάσος Μπίρης: Πενήντα χρόνια σημάδια στο αρχιτεκτονικό γίγνεσθαι», (εκδ. Καπόν), Απόστολος Παρπαϊρης «Ο τουρισμός ως “χορηγός” της πολιτιστικής κληρονομιάς» ...

«Η καντιανή ηθική στον σύγχρονο κινηματογράφο» της Δήμητρας Δήμου (κριτική)

«Η καντιανή ηθική στον σύγχρονο κινηματογράφο» της Δήμητρας Δήμου (κριτική)

Για τη μελέτη της Δήμητρας Δήμου «Η καντιανή ηθική στον σύγχρονο κινηματογράφο – Ανάδειξη παραδειγμάτων κατηγορικής προσταγής σε σύγχρονες κινηματογραφικές αναπαραστάσεις» (εκδ. Βακχικόν).

Γράφει ο Θόδωρος Σούμας

Το βιβλίο της Δήμητρας Δήμου επικε...

«Ένα κουκλόσπιτο (Νόρα)» του Ερρίκου Ίψεν – Σκέψεις για το κλασικό θεατρικό έργο με αφορμή την έκδοσή του

«Ένα κουκλόσπιτο (Νόρα)» του Ερρίκου Ίψεν – Σκέψεις για το κλασικό θεατρικό έργο με αφορμή την έκδοσή του

Για το κλασικό θεατρικό έργο του Ερρίκου Ίψεν (Henrik Ibsen) «Ένα Κουκλόσπιτο (Νόρα)» (εισαγωγή - μτφρ. - ερμηνευτικά σχόλια: Ήρκος Αποστολίδης, εκδ. Gutenberg). Κεντρική εικόνα: Η Αμαλία Μουτούση, πριν από μερικά χρόνια, σε μια υποδειγματική ερμηνεία της Νόρα. (Σκην. Γιώργος Σκεύας).

Γράφει ο Φ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Τo «100 χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έγινε σειρά

Τo «100 χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έγινε σειρά

Η πλατφόρμα έδωσε στη δημοσιότητα το teaser trailer του σίριαλ 16 επεισοδίων που προσπαθεί να οπτικοποιήσει το εμβληματικό μυθιστόρημα «100 χρόνια μοναξιά» του νομπελίστα Κολομβιανού συγγραφέα. Κεντρική εικόνα: © Netflix. 

Επιμέλεια: Book Press

...
Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Την Κυριακή 28 Απριλίου στις 20:00 στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ θα πραγματοποιηθεί η τελευταία ανάγνωση της επιτυχημένης σειράς «Παραβάσεις / Αναγνώσεις», του θεατρικού αναλόγιου που επιμελείται η σκηνοθέτης Σύλβια Λιούλιου. Αυτή τη φορά, η Άννα Κοκκίνου συνεργάζεται με τον Νίκο Βελιώτη και διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» τ...

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Καλεσμένοι στη βραδιά μιλούν για το έργο του κορυφαίου στιχουργού, ενώ θα ακουστούν και τραγούδια σε ποίηση Νίκου Γκάτσου με τη Μαρία Κρασοπούλου και τον Νικόλα Παλαιολόγο.

Επιμέλεια: Book Press

Ο Δήμος Καλαμάτας και ο Τομέας Λόγου και Γραμμάτων της Κ.Ε. «ΦΑΡΙΣ», διοργανώνουν...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Πέντε βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα μάς δείχνουν τον δρόμο για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή, μέσα από δεδομένα που προέκυψαν από σημαντικές επιστημονικές έρευνες των τελευταίων ετών και από πολύτιμα αποστάγματα πνευματικής εμβάθυνσης. 

Γράφει η Ελεάνα Κολοβού 

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ