oraiotita makrino

Για την ποιητική συλλογή της Ματούλας Λιμνιώτη «Η ωραιότητα μας πάει στο μακρινό» (εκδ. ΑΩ). Εικόνα: Σχέδιο του Ogata Gekkō.

Γράφει ο Γιώργος Βέης

Όσα στους προβλεπόμενους εκείνους ορισμούς, τους λεξικογραφικούς εννοώ, των λέξεων «καμέλια», «ατέλεια» και «αθωότητα» δεν συνιστούν παρά τυποποιημένες, κοινά αποδεκτές σημασιολογικές ιδιότητες, ανανεώνονται ποιοτικά, διευρύνονται εμφανώς εννοιολογικά, προεκτείνονται στο πεδίο του αμιγώς φαντασιακού, καθώς αναβαθμίζονται αισθητά στο πλαίσιο των προλογικών δηλώσεων της, τρίτης κατά σειρά, ποιητικής συλλογής της Ματούλας Λιμνιώτη Η ωραιότητα μας πάει στο μακρινό.

aw limnioti i oraiotita mas paei sto makrino 1

Οι ιδιότητες των νοημάτων συνάδουν με ό,τι λειτουργεί στη χώρα των συμβόλων. Παραθέτω, για τις ανάγκες της εποπτικής στιγμής, αυτούσια τα εξής: «Αλλά υπάρχει ο κήπος / με τα βλαστάρια των πεύκων / και την καμέλια / την ερωτευμένη με τον άνεμο. / Τα άνθη είναι ανώτερα. / Έχουν μιαν άλλη αθωότητα. / Δίνονται ανύποπτα / δίχως αντιπάθεια / στο χέρι που τα έκοψε. / Ίδωμεν, σου είπα. / Όσο φθάνει η όραση. / Μυστήριο θα μείνει / το ιδίωμα του ανθρώπου. / Φύλλο φαγωμένο· / απάνω του η δροσιά μας. / Όλες οι ατέλειες θέλουν περιποίηση: / μία μία βγαίνουν, αν τις υπομείνεις, / οι κάμπιες απ’ το χώμα» (βλ. σελ. 11). Στους αντίποδες των στερεοτυπικών προτύπων ονοματολογίας, ενεργεί άλλη μια φορά η διερευνητική γραφή. Μάλιστα, με τη δέουσα αρωγή των παραγωγικών μεταφορών, η αποκρυστάλλωση του αισθητικού προϊόντος ολοκληρώνεται ευχερώς.

bookpress deite to big 300 new

Το σώμα-τραύμα παρίσταται βεβαίως ως το αναμενόμενο τοπίο των εξ ορισμού κρισίμων σχέσεων ταυτοχρονίας του εγώ και του (αναγκαίου εν τέλει) άλλου. Η διαλογική φύση του εαυτού επιμαρτυρεί, μεταξύ άλλων, τα αίτια και τα αιτιατά της αναμενόμενης συμπεριφοράς του ποιητικού υποκειμένου, αλλά και της ριζικής ανατροπής της. Επιχειρείται, επίσης, μια απόδραση από το δεδομένο, το εμφανώς δεσμευτικό, περιοριστικό κατά κανόνα γλωσσικό περιβάλλον, δηλαδή το διαχρονικά διαρθρωμένο από τις συνήθειες, τις έξεις και τις προκαταλήψεις των κοινωνικών συνόλων. Παρατηρώ ότι το στοιχείο της αλληγορίας αξιοποιείται σε πλείστες των περιπτώσεων. Τα δε κατά τα φαινόμενα σαφώς εξωλογικά πορίσματα και αξιώματα επαληθεύουν στη γλωσσική πράξη, συν τοις άλλοις, τη θητεία και στις τάξεις του υπερρεαλισμού. Οι δε διαδοχικοί, πρόσφοροι διασκελισμοί προοικονομούν το εν λόγω αναγνωστικό ενδιαφέρον.

Η οικονομία στη διαχείριση του γλωσσικού φορτίου παραμένει, το τονίζω αυτό, σταθερή κειμενική πολιτική σε όλη την έκταση της συλλογής.

Απομονώνω ένα από τα επιλογικά κομμάτια της παρούσας συλλογής. Φέρει τον τίτλο «Από τη θεωρία του χάους». Η προκύπτουσα κειμενική παράσταση κατοχυρώνει και σ’ αυτή την περίπτωση με σαφήνεια και τακτ την αξιακή της κλίμακα. Η επιμελής διεκπεραίωση της ακριβολογίας διασφαλίζει και τις όποιες απαραίτητες συνδηλώσεις της. Η σχολαστική ετοιμότητα των στίχων θυμίζει την επίμονη επεξεργασία των χάικου και των τάνκα. Αντιγράφω κατά λέξη τα εξής συναφή: «Μ’ αγκαλιάζεις / με τον τρόπο που γέρνουν τα στάχυα/ μ’ ανεπαίσθητο άνεμο / Ιούλιο μήνα. / Μια πεταλούδα είναι η αφή σου. / Τα χέρια σου μιλούν χιλιάδες γλώσσες / που πια δε διασώζονται./ Μια κίνηση είν’ η τύχη που έρχεται στο μέρος μου. / Περνάς από τους κάλυκες στου καιρού το γύρισμα. / Είσαι το φτεροκόπημα ανάμεσα στους στίχους» (βλ. σελ. 40). Η αντιστικτική προαίρεση είναι δεδηλωμένη. Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα συνδηλώνει κυρίως την αποδοχή του αυτοκαθορισμού του ατόμου, το οποίο ξέρει ήδη να ξεχωρίζει τις συγκεκριμένες ποιότητες ενός επαρκώς ασκημένου ποιητικού οράν. Επιπροσθέτως, η παράμετρος των οντολογικών επισημάνσεων προκαθορίζει, όπως θα περίμενε κανείς, την όλη δομή του ποιητικού λόγου.

Επισημαίνω ότι η διεσταλμένη ποιητική συνείδηση επιτρέπει, μεταξύ άλλων, την πραγμάτωση ενός κειμενικού ενοφθαλμισμού, εμφανώς δημιουργικού. Της παρατεταμένης, δηλαδή, εισδοχής της ρεαλιστικής απόκλισης στον ειδικότερο ιστό του οραματικού παράγοντα-δείκτη. Έτσι π. χ. διαβάζω τις «Συνωμοσίες»: «Όλη η φύση – μια αέναη διδαχή, / μια κρυφή συνωμοσία. / Τούτο το μυρμήγκι, / σαν μικρό ξεμούδιασμα, / κάνει την πλοήγηση· / ζαλισμένο έντομο, / τώρα το πρωί, / πνίγεται στην κούπα μου. /Κι ύστερα – / μέγα αμφιθέατρο / μας τυλίγει η νύχτα. / Πόση αυταπάτη να κοιτάζεις / τ’ άστρα – / είδωλα που κρέμονται / στην ουρά του χρόνου / αλλά / δεν το ξέρεις» (βλ. σελ. 20). Η τακτική των εσωτερικών ρυθμών διαμορφώνει, από την πλευρά της, τους όρους της άμεσης πρόσληψης. Διαπιστώνω ότι η μορφολογία της όλης σύνθεσης επιβεβαιώνει τη μελέτη ορισμένων προτύπων γραφής, όπως είναι φέρ’ ειπείν το έργο της Αμερικανίδας νομπελίστας ποιήτριας Λουίζ Γκλικ (βλ. ιδίως το ποίημα που φέρει τον τίτλο «Συνταγές», σελ. 18).

Ανάμεσα στο πραγματικό και το φαντασιακό

Η ηθική των λεκτικών συνταγμάτων καθιερώνει τους κανόνες των κειμενικών ωσμώσεων. Οι δε εξομολογήσεις του ποιητικού υποκειμένου διακρίνονται, εκτός των άλλων, για την αυστηρή συμπύκνωση του τελικού μηνύματος. Η οικονομία στη διαχείριση του γλωσσικού φορτίου παραμένει, το τονίζω αυτό, σταθερή κειμενική πολιτική σε όλη την έκταση της συλλογής. Έστω το εξής αντιπροσωπευτικό παράδειγμα: «Στα παιδικά τετράδια /επιστρέφω / τα βράδια και καθαρίζω τ’ αστέρια / από τις θλίψεις της μνήμης. / Γέρνω επάνω σου. / Λουλούδι ανοιχτό / δε σκέφτεται τίποτα / το κορμί / διαθέτει τη φιλοσοφία / του μίσχου» (βλ. σελ. 13). Συγκρατώ ότι η αμιγής οικολογική παράμετρος ανιχνεύεται σε πλείστα σημεία της εκφοράς του λόγου.

Η εξ αντικειμένου πραγματικότητα και το πλαίσιο του φαντασιακού δεν τελούν κατά συνέπεια σε καθεστώς μιας δεινής αντιπαλότητας. Συνυπάρχουν σε ένα ορατό πλέγμα διαλεκτικών εναλλαγών υφολογικών τρόπων.

Η ποιήτρια, απόφοιτος του τμήματος Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, δείχνει επίσης να γνωρίζει ότι: α) η όρασή μας θα είναι καθαρή μόνο αν κοιτάξουμε μέσα στην καρδιά μας, β) όποιος στρέφει το βλέμμα του έξω από τον εαυτό του ονειρεύεται και γ) όποιος το στρέφει μέσα του, αφυπνίζεται. Πρόκειται για σημαίνοντα διδάγματα του Καρλ Γιουνγκ, τον οποίο φαίνεται πως η ίδια μελετά ήδη από καιρό. Εξ ου και οι συχνές πυκνές διαμεσολαβήσεις του ποιητικού ρήματος στα αντίστοιχα πεδία της συναισθηματικής δράσης. Αντιγράφω το ποίημα με τίτλο «Η εσωτερική μου σκάλα»: «Έχω κι εγώ στο σώμα μου / την εσωτερική μου σκάλα, τους μυστικούς φεγγίτες μου. / Έχω τους λαβυρίνθους μου, τα πριονίδια μου. / Τα πρώτα σχέδιά μου – αντίλαλοι στο βάθος είναι, / που τώρα καμπυλώνουν./ Στην αυλόπορτα το κλειδί, / το μυστρί, / τα χαλίκια./ Φθαρμένα τα παράθυρα, στραμμένα προς τη θάλασσα. /Έχω τα υλικά μου συναγμένα. Μένει η άτακτη φυγή. / Βάζω το λουκέτο για τον γυρισμό. / Στον ουρανό, μεγαλουργεί η Κασσιόπη»(βλ. σελ. 22).

Η εξ αντικειμένου πραγματικότητα και το πλαίσιο του φαντασιακού δεν τελούν κατά συνέπεια σε καθεστώς μιας δεινής αντιπαλότητας. Συνυπάρχουν σε ένα ορατό πλέγμα διαλεκτικών εναλλαγών υφολογικών τρόπων. Η στιχική πρόνοια, διορθώνοντας ορισμένες αντιλήψεις για τον κόσμο, οι οποίες είναι μάλλον παραπλανητικές, συμβάλλει αποφασιστικά σε μιαν εκ νέου θεώρηση του προκαθορισμένου χωροχρόνου. Κοντολογίς, η εν λόγω συλλογή συνιστά μιαν άρτια, φρονώ, συγκλήρωση καταστατικών στοιχείων μιας αναστοχαστικής, αναδημιουργικής ποιητικής φύσης.

*Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΕΗΣ είναι πρέσβης επί τιμή και ποιητής. Πρόσφατα κυκλοφόρησε η συγκεντρωτική έκδοση των ποιημάτων του «Ποιήματα 1974-2023» (εκδ. Ύψιλον).


Λίγα λόγια για την ποιήτρια

Η Ματούλα Λιμνιώτη ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Η συλλογή Η ωραιότητα μάς πάει στο μακρινό είναι η τρίτη ποιητική συλλογή της. Προηγήθηκαν το Κιρκάδιον, Όστρια, 2019, και Οι μοίρες των πραγμάτων, Εκάτη, 2021.

matoula limnioti

Ποιήματα και μεταφράσεις της έχουν δημοσιευτεί σε ηλεκτρονικά περιοδικά. 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Ραχοκοκαλιά» της Ανδρονίκης Τασιούλα (κριτική) – Η αμοιβαία αγάπη, φάρμακο για το τραύμα

«Ραχοκοκαλιά» της Ανδρονίκης Τασιούλα (κριτική) – Η αμοιβαία αγάπη, φάρμακο για το τραύμα

Για την ποιητική συλλογή της Ανδρονίκης Τασιούλα «Ραχοκοκαλιά» (εκδ. Θράκα). Εικόνα: Από την ταινία «Το καλοκαίρι του έρωτά μου» (2004).

Γράφει η Έφη Σωτηροπούλου

Στο «κατώφλι» του πρώτου λογοτεχνικού της έργου...

«Χειρόγραφα» του Αντώνη Σκιαθά (κριτική) – Ποιητική συνομιλία με τους προγόνους με το βλέμμα στο μέλλον

«Χειρόγραφα» του Αντώνη Σκιαθά (κριτική) – Ποιητική συνομιλία με τους προγόνους με το βλέμμα στο μέλλον

Για την ποιητική συλλογή του Αντώνη Σκιαθά «Χειρόγραφα» (εκδ. Ιωλκός). Εικόνα: Πίνακας του Πιέτρο Μπαραμπίνο. 

Γράφει η Αθηνά Ζωγράφου

Η ποιητική συλλογή Χειρόγραφα (εκδ. Ιωλκός) του Αντώνη Σκιαθά, συνιστά μια ...

«Εκ της σαρκός» της Peny Delta (κριτική) – Ποίηση και έρωτας ως επαναστατικές πράξεις

«Εκ της σαρκός» της Peny Delta (κριτική) – Ποίηση και έρωτας ως επαναστατικές πράξεις

Για την ποιητική συλλογή της Peny Delta «Εκ της σαρκός» (εκδ. Βακχικόν). Εικόνα: Πίνακας της Μαρλίν Ντιμά. 

Γράφει η Βαρβάρα Ρούσσου 

Η δεύτερη συλλογή της Πένυς Δέλτα με τον τίτλο ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Η κατά Νόλαν «Οδύσσεια» (κριτική) – Ταξίδι ανάκτησης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της πίστης σε θεούς και θνητούς

Η κατά Νόλαν «Οδύσσεια» (κριτική) – Ταξίδι ανάκτησης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της πίστης σε θεούς και θνητούς

Για την ταινία «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν, που προβάλλεται αυτό το διάστημα στους κινηματογράφους. Ένα «ταξίδι όχι μόνο σωματικών και εγκεφαλικών δοκιμασιών για τον πρωταγωνιστή αλλά και ψυχολογικών, βάζοντας τον σε έναν δρόμο για να ανακτήσει την αξιοπρέπειά του και την πίστη του, τόσο στους θεούς ...

«Ο Τζιμ Μόρισον και το σαλιγκάρι» του Γιάννη Καρκανέβατου (κριτική) – Εσωτερικές περιπλανήσεις, ανθρώπινες συναντήσεις

«Ο Τζιμ Μόρισον και το σαλιγκάρι» του Γιάννη Καρκανέβατου (κριτική) – Εσωτερικές περιπλανήσεις, ανθρώπινες συναντήσεις

Για τη συλλογή διηγημάτων του Γιάννη Καρκανέβατου «Ο Τζιμ Μόρισον και το σαλιγκάρι» (εκδ. Εστία). Εικόνα: Από την ταινία  «Πάτερσον» (2016) του Τζιμ Τζάρμους. 

Γράφει η Ιωάννα Φωτοπούλου

Μια φωτιά στο Καλαμίτσι γίνεται ο κα...

Γιάννης Κυριακίδης: Το φωτογραφικό αρχείο του σπουδαίου φωτορεπόρτερ στον Δήμο Καλαμαριάς

Γιάννης Κυριακίδης: Το φωτογραφικό αρχείο του σπουδαίου φωτορεπόρτερ στον Δήμο Καλαμαριάς

Το φωτογραφικό αρχείο του Γιάννη Κυριακίδη μεταφέρθηκε στον Δήμο Καλαμαριάς με τη δέουσα φροντίδα και επιστημονική μέριμνα.

Επιμέλεια: Book Press

Ένα ακόμη καθοριστικό βήμα για την ανάδειξη ενός από τα σημα...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Γεωργίας Α. Ανδριώτου «Οι κόρες του Αϊβαλιού», το οποίο κυκλοφορεί στις 18 Ιουλίου από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Παναγής Αφεντέλλης ρούφηξε νωχελικά τον καφέ του κι άφησε απαλά τ...

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το πεζογραφικό έργο της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς [Marie Luise Kaschnitz] «Περιγραφή ενός χωριού» (Μετάφραση – Επίμετρο – Σημειώσεις: Αλέξανδρος Κυπριώτης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 10 Ιουλίου από τις εκδόσεις η βαλίτσα.

Επιμέλεια: Κ...

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων του Σέρινταν Λε Φανού (Sheridan Le Fanu) «Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» (ανθολόγηση, μτφρ., εισαγωγικό σημείωμα: Γιώργος Θάνος, επιμέλεια: Γιάννης Μπαρτσώκας), η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Printa.

Επιμέλεια: ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Βιβλία για την Τέχνη της Γραφής: 15 οδηγοί συγγραφής που μας μαθαίνουν να γράφουμε

Βιβλία για την Τέχνη της Γραφής: 15 οδηγοί συγγραφής που μας μαθαίνουν να γράφουμε

Δεκαπέντε βιβλία, από καταξιωμένους συγγραφείς, σημαντικούς κριτικούς και ειδικούς της δημιουργικής γραφής, που μας μαθαίνουν πώς να γράφουμε τις δικές μας ιστορίες καλύτερα αλλά και πώς να γίνουμε πιο προσεκτικοί αναγνώστες. 

Επιλογή-επιμέλεια: Ελένη Κορόβηλα ...

Βιοηθική & λογοτεχνία: Μυθοπλασία που μιλά για την επιστήμη και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Βιοηθική & λογοτεχνία: Μυθοπλασία που μιλά για την επιστήμη και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Έξι βιβλία μυθοπλασίας που θίγουν ζητήματα που ερευνά η βιοηθική στη σύγχρονη εποχή. Η ευθύνη των επιστημόνων, τα όρια των παρεμβάσεων, ο άνθρωπος ως πειραματόζωο, η τεχνητή νοημοσύνη. Εικόνα: Από την ταινία «Poor things» του Γ. Λάνθιμου. 

Γράφει η Αγγελική Σπηλιοπούλου ...

Βιβλία που διαβάζονται μονορούφι: Οι επιλογές του Guardian για το καλοκαίρι

Βιβλία που διαβάζονται μονορούφι: Οι επιλογές του Guardian για το καλοκαίρι

Είκοσι βιβλία που ξεχώρισε η ομάδα του Guardian και διαβάζονται μονορούφι: λογοτεχνία, ψυχανάλυση, επιστήμη. Εικόνα: Πίνακας του Αμερικανού ζωγράφου Ντάρεν Τόμσον.

Επιμέλεια: Book Press

Με την ικανότητα συγκέντρωσης των περ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ