Liu Xiaobo

Για το βιβλίο Χωρίς εχθρούς, χωρίς μίσος (μτφρ. Τιτίνα Σπερελάκη, εκδ. Πατάκης) του βραβευμένου με Νόμπελ Ειρήνης διανοούμενου και πολιτικού ακτιβιστή Liu Xiaobo. 

Του Γιώργου Σιακαντάρη

Μέχρι τη δεκαετία του 80 οι Κινέζοι αντιφρονούντες δεν προλάβαιναν, καν, να γίνουν αντιφρονούντες, γιατί είτε δολοφονούνταν αμέσως είτε φυλακίζονταν, εξορίζονταν και εξαφανίζονταν. Σήμερα η πρόοδος είναι μεγάλη. Αυτοί προλαβαίνουν να ασκήσουν κριτική και να γίνουν «αντιφρονούντες». Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι γλυτώνουν τη φυλάκιση και, σε κάποιες περιπτώσεις, και την εξαφάνιση. 

Ο Λιου Σιαομπό, βραβευμένος με το Νόμπελ Ειρήνης το 2010, είναι ένας εξ’ αυτών. Φυλακισμένος και εκτοπισμένος τρεις φορές από το 1989 μέχρι το 2009, καταδικάστηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2009 σε ενδεκαετή φυλάκιση, την οποία εκτίει μέχρι σήμερα και φυσικά, όταν βγει, γνωρίζει πολύ καλά πως μόνο για λίγο καιρό θα ξαποστάσει και μετά «πάλι μέσα». Έγκλημα του Σιαομπό, κατά το καθεστώς, ήταν «η υποκίνηση σε ανατροπή της κρατικής εξουσίας» λόγω της συμμετοχής του στη συγγραφή και στη διάδοση της περίφημης Χάρτας του 2008 και λόγω 6 κειμένων του που δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο (δυο από τα οποία συμπεριλαμβάνονται στην παρούσα έκδοση). Όσοι υπέγραφαν τη Χάρτα 2008 (σ.σ. 483-502) απαιτούσαν 19 δικαιώματα τα οποία συνθέτουν αυτό που ονομάζεται σύγχρονη φιλελεύθερη δημοκρατία. Ανθρώπινα και ατομικά δικαιώματα που όπως δείχνει και ο συγγραφέας είναι παγκόσμια και όχι μόνο δυτικά. Αφορούν όλους και όχι μόνο τους Ευρωπαίους ή μόνο τους χριστιανούς. Όπως γράφει, καμία δύναμη δεν μπορεί να εμποδίσει τη δίψα για ελευθερία, η οποία ενυπάρχει στην ανθρώπινη φύση – και όχι μόνο στον δυτικό πολιτισμό, θα συμπλήρωνα.

Liu Xiaobo NobelΑυτοί οι Κινέζοι αγωνιστές για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια της ζωής και όχι γενικά και αόριστα «αντιφρονούντες» μάς θυμίζουν πως ζωή χωρίς ψωμί και παιδεία είναι ανυπόφορη, αλλά ζωή χωρίς ελευθερία είναι ανύπαρκτη. Είναι θάνατος, δεν είναι ζωή. Αυτοί λοιπόν έχουν να αντιμετωπίσουν ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα. Πρέπει να αισθάνονται μεγάλη μοναξιά και ανημποριά. Γιατί οι Κινέζοι δικτάτορες χρησιμοποιούν σήμερα «το φουσκωμένο πορτοφόλι τους για να εξαγοράσουν «φιλία» στη διπλωματία του δολαρίου σ’ όλον τον κόσμο» (σελ. 368). Όταν οι διανοούμενοι και οι αντιφρονούντες στο σοβιετικό καθεστώς και τους δορυφόρους του το «κανονιοβολούσαν», υπήρχαν πάντα στον δυτικό φιλελεύθερο κόσμο φωνές έτοιμες να τους συμπαρασταθούν. Οι Κινέζοι αντιφρονούντες δεν έχουν την ίδια τύχη. Ας το έχουν αυτό υπόψη τους όσοι κρατήσουν στα χέρια τους τούτο εδώ το βιβλίο.

Όσο το διάβαζα τόσο και πιο μεγάλη αγανάκτηση αισθανόμουν για όλα εκείνα τα πολιτικά (και μη) αρπακτικά –Προέδρους κρατών, υπουργούς, βουλευτές, ευρωβουλευτές, επιστήμονες, διανοούμενους, συγγραφείς, σύμβουλους και παρασύμβουλους που συναντώνται με κινέζους αξιωματούχους, και καλά κάνουν και συναντώνται– αλλά δεν κάνουν τίποτα άλλο από υποκλίσεις χωρίς να ψελλίζουν λέξη για ανθρώπους σαν τον Σιαομπό. Θα επαινέσω τον εκδοτικό οίκο Πατάκη και τον υπεύθυνο της σειράς Χάρη Βλαβιανό που τόλμησαν να εκδώσουν αυτό εδώ το βιβλίο, καρφί στο μάτι των Κινέζων αξιωματούχων.

Το βιβλίο αυτό αποτελείται από μια σειρά άρθρων και ποιημάτων του Σιαομπό που δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο –τα περισσότερα– την τεράστια βοήθεια του οποίου αναγνωρίζει ο συγγραφέας και τα οποία μας αποκαλύπτουν την άλλη πλευρά της σημερινής Κίνας. Την Κίνα του συνεχιζόμενου ολοκληρωτισμού. Μόνο που πλέον ο ολοκληρωτισμός δεν είναι κομμουνιστικός. Ο κομμουνισμός χρησιμοποιείται ως ιδεολογικό κάλυμμα για να σκεπαστεί –όπως τονίζει ο υπέροχος αυτός διανοούμενος– μια συμμαχία ομάδων συμφερόντων με σκοπό το κέρδος (σελ. 330). Το Κομμουνιστικό Κόμμα εγκατέλειψε τον ορθόδοξο μαρξισμό και υιοθέτησε τη φιλοσοφία ενός αμιγούς καιροσκοπισμού (σελ. 345).

liu7

Πέντε είναι οι στρατηγικές διακυβέρνησης του καθεστώτος που κρύβεται πίσω από το περιβόητο «κινέζικο θαύμα»:

Το καθεστώς, πρώτον, όπως και τα καθεστώτα του πρώην «υπαρκτού σοσιαλισμού», χρησιμοποιεί τον εθνικισμό ως νέα δημόσια ιδεολογία. Η χρήση του εθνικισμού φτάνει σε σημείο παροξυσμού. Απολαυστικές είναι οι σελίδες όπου ο συγγραφέας υποβάλλει σε κριτική τον εθνικισμό των χρυσών μεταλλίων, «το σύνδρομο του Χρυσού Μεταλλείου» (σ.σ. 370-387) όπως το ονομάζει (κάτι μου θύμισε αυτό, αλλά ας το ξεχάσουμε προς το παρόν). Το Κόμμα συγχωνεύει τη ρητορική του για την «άνοδο της κινεζικής δύναμης» με το αντιαμερικανικό, αντιαπωνικό και αντιταϊβανικό αίσθημα και αυτή τη συγχώνευση την «πουλά» σε συσκευασία χρυσών μεταλλίων.

Δεύτερον, ενθαρρύνει τον χυδαίο καπιταλισμό. «Η επιδίωξη του κέρδους δεν είναι πια ταμπού και το Κόμμα δεν έχει ενδοιασμούς να εκπροσωπήσει το μεγάλο κεφάλαιο» (σελ. 346). Να ήταν μόνο αυτό; Ο Σιαμπό, σε ένα άρθρο του για τις αναγκαστικές εξώσεις (σ.σ. 143-157) που γίνονται στο όνομα του δημοσίου συμφέροντος, περιγράφει το πώς κομματικοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι λειτουργούν ως υποστηρικτές, προστάτες και συνεταίροι των εργολάβων. Και επίσης, μια ανάλογη συμμαχία κράτους, κόμματος και υπόκοσμου καταγγέλλεται στο άρθρο για την παιδική δουλεία στα «μαύρα πλινθοποιεία» της Κίνας (σ.σ. 158-178).

Όχι τυχαία ο συγγραφέας μας μιλά για δυο εποχές. Αυτή του κυνισμού και αυτή των σαρκασμών. Εδώ «το δημόσιο γλείψιμο διατυπώνεται το ίδιο πειστικά όσο και οι κατ’ ιδίαν κατάρες από τους ίδιους ακριβώς ανθρώπους. Οι δυο στάσεις έχουν γίνει δεύτερη φύση στους ανθρώπους» (σελ. 90). Βεβαίως αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην Κίνα, ιδίως το δημόσιο γλείψιμο.

liu xiaobo liu xia
   Με τη γυναίκα του, Λιου Σία, η οποία πλέον ζει σε κατ' οίκον περιορισμό.
 

Στη διαμάχη δημόσιου γλειψίματος, κυνισμού και σαρκασμού από τη μια και του αιτήματος για αξιοπρεπή και ηθική ζωή από την άλλη φαίνεται ότι νικητής είναι το πορτοφόλι. Και όμως η ηθική της αλήθειας και της αξιοπρεπούς ζωής αντιστέκεται σθεναρά. Ο συγγραφέας ζητά από τους πολίτες να πάψουν να κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν ποια είναι η αλήθεια για να προσποριστούν ένα κομμάτι επίπλαστης ευημερίας. Τους ζητά να μη καταφύγουν στη βία αλλά στην αλήθεια για να υπονομεύσουν το καθεστώς. Τους ενθαρρύνει να λένε την αλήθεια στην εξουσία, όπως ο δρ Τζιάνγκ Γιανγκγιόνγκ αποκάλυψε τα κυβερνητικά ψέματα στην υπόθεση της επιδημίας SARS ή η καθηγήτρια Ντινγκ Τσιλίν ξεφούσκωσε τα ψέματα του Κόμματος για τη σφαγή της Τιεν Αν Μεν. Γιατί οι εξουσίες τρέμουν τη « γλώσσα που αντλεί την ομορφιά της από το γεγονός πως κάνει την αλήθεια να λάμπει στο σκοτάδι» (σελ.469).

Η αλήθεια υπονομεύει τη δικτατορία. Η άρνηση να λες ψέματα υπονομεύει τις τυραννίες. Ο Σιαομπό μας γνωρίζει τις ιστορίες πολλών διανοουμένων και αγωνιστών της ελευθερίας, όπως η Λιάο Ιγού που εκτελέστηκε από το μαοϊκό καθεστώς γιατί είπε την αλήθεια και κάποιων άλλων που φοβήθηκαν να την πουν μέχρι τέλος (ο Γενικός Γραμματέας του Κόμματος το 1989 ο Τζάο Τσιγιάνγκ) ή έφυγαν στο εξωτερικό για να τη λένε εκεί και όχι μέσα στη Κίνα, όπου την χρειάζονται περισσότερο.

Η ηθική των Σιαομπό υπερνικά το πορτοφόλι των κομματικών και κρατικών αξιωματούχων, αλλά και των δυτικών κυνικών και σαρκαστών, θαυμαστών διαφόρων δικτατόρων σαν αυτούς της Κίνας ή σαν αυτούς της πουτινικής Ρωσίας.

Εργαλείο της εξουσίας, σ’ αυτήν την προσπάθειά της να εκφυλίσει την κουλτούρα, είναι ο σεξισμός, που κρύβεται πίσω από μια δήθεν κομμουνιστική ηθικολογία.

Η τρίτη στρατηγική διακυβέρνησης αφορά την ενθάρρυνση της υπερβολής στον καταναλωτισμό και στην επιπολαιότητα στην κουλτούρα. Εργαλείο της εξουσίας, σ’ αυτήν την προσπάθειά της να εκφυλίσει την κουλτούρα, είναι ο σεξισμός, που κρύβεται πίσω από μια δήθεν κομμουνιστική ηθικολογία. «Το αυταρχικό σύστημα επιτρέπει ενεργά μια ηδονιστική κουλτούρα όπου η χοντροκοπιά και η βαρβαρότητα έχουν το ελεύθερο» (σελ. 347). Μια τέτοια ηδονιστική κουλτούρα κυνισμού γίνεται ανεκτή, αν όχι προωθείται από την εξουσία, μια κουλτούρα για την οποία «οι άντρες είναι ληστές και οι γυναίκες πόρνες». Μια τέτοια κουλτούρα ηδονισμού, έστω και αν αυτή πολλές φορές συνοδεύεται και από ένα διαβρωτικό χιούμορ κατά του καθεστώτος, δεν είναι ικανή να απειλήσει τα θεμέλια του κυνικού κινεζικού ολοκληρωτισμού. Μόνο η αλήθεια και η ηθική του λαού μπορεί να τα απειλήσει. Ρομαντικός επαναστατισμός; Ας τοποθετήσουμε τον εαυτό μας στην Κίνα του πολύ απτού ολοκληρωτισμού και του επίπλαστου ευδαιμονισμού, ας δούμε τη Δύση και τους Δυτικούς να κάνουν τα στραβά μάτια και τότε θα γίνουμε τόσο και περισσότερο ρομαντικοί από τον Σιαομπό. Τότε μακάρι να γίνουμε, έστω και πολύ λιγότερο απ’ αυτόν, επαναστάτες.

Τέταρτη στρατηγική είναι η φίμωση κάθε διαφορετικής ατομικής ή συλλογικής φωνής, ενώ Πέμπτη, και ιδιαίτερα θλιβερή, η εξαγορά των διανοουμένων. «Η ελίτ της εξουσίας μοιράζεται θρασύτατα την περιουσία του κόμματος ( η οποία κάποτε ονομαζόταν «δημόσια περιουσία») και οι διανοούμενοι αναίσχυντα κουκουλώνουν αυτά που συμβαίνουν» (σελ. 349). Το αποτέλεσμα είναι μια τριμερής λυκοσυμμαχία διανοουμένων, αξιωματούχων και καπιταλιστών με θύμα τους την αξιοπρέπεια των απλών ανθρώπων, την ίδια την αξιοπρεπή ζωή.

Το βιβλίο του φυλακισμένου σήμερα Λιού είναι ένας ύμνος στην ελεύθερη και αξιοπρεπή ζωή. Στην απολογία του, στη δίκη για τη Χάρτα 2008, δήλωσε στους κατηγόρους του ότι δεν τρέφει μίσος γι’ αυτούς και δεν τους θεωρεί εχθρούς του. «Το μίσος απλώς διαβρώνει τον νου και τη συνείδησή μας και μια τέτοια εχθρική νοοτροπία μπορεί να δηλητηριάσει το πνεύμα ενός ολόκληρου λαού» (σελ. 517).

Πώς να μην τον λατρέψουν όσοι αγαπούν την ελευθερία και την αξιοπρέπεια και μισούν μόνο το μίσος;

 * Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΑΚΑΝΤΑΡΗΣ είναι συγγραφέας και διδάκτωρ κοινωνιολογίας.


Απόσπασμα από το βιβλίο

«Η Κίνα είχε μεταβεί από το η-πολιτική-είναι-το-παν της εποχής του Μάο στο-χρήμα-είναι-το-παν των μεταμαοϊκών χρόνων. Μια ολοκληρωτική κοινωνία κυριαρχούμενη από την πολιτική έχει μετατραπεί σε μετα-ολοκληρωτική κοινωνία, όπου η οικονομία είναι βασίλισσα και η «σταθερότητα» είναι πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης. Όμως ένα κοινό χαρακτηριστικό, ο αμοραλισμός, βρισκόταν εξαρχής στη βάση και των δυο περιόδων. Η απέραντη υποκρισία της εποχής του Μάο έχει ανθίσει, στα μεταμαοϊκά χρόνια, σε ένα μπουκέτο υποκρισιών στις διάφορες σφαίρες τα δημόσιας ζωής: Οι αξιωματούχοι είναι κυνικοί ως προς τα κυβερνητικά τους καθήκοντα, οι επιχειρήσεις είναι κυνικές ως προς την ποιότητα των προϊόντων τους και οι λόγοι είναι κυνικοί ως προς τις ακαδημαϊκές αρχές τους. Ολόκληρη η κοινωνία μοιάζει να έχει κάνει πέρα την ακεραιότητα, καθώς απομιμήσεις και παραχαράξεις σαρώνουν τη χώρα». (σ. 270-271)


 

Xiaobo Liue exofΧωρίς εχθρούς, χωρίς μίσος
Λιού Σιαομπό
Μτφρ. Τιτίνα Σπερελάκη
Εκδ. Πατάκη 2016,
Σελ. 558, τιμή εκδότη: € 19,70

politeia link

 

 

 

 

 

  

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Γιατί η πολιτική αποτυγχάνει» του Μπεν Άνσελ (κριτική) – Οι πέντε παγίδες της δημοκρατίας και πώς να τις αποφύγουμε

«Γιατί η πολιτική αποτυγχάνει» του Μπεν Άνσελ (κριτική) – Οι πέντε παγίδες της δημοκρατίας και πώς να τις αποφύγουμε

Για το βιβλίο του Μπεν Άνσελ [Ben Ansell] «Γιατί η πολιτική αποτυγχάνει» (μτφρ. Γιώργος Μαραγκός, εκδ. Μεταίχμιο).

Γράφει ο Γιώργος Σιακαντάρης

Η πολιτική αποτυγχάνει όταν πιστεύουμε ή υποκρινόμαστε πως πιστεύουμε ότι μπορο...

«Ιστορία των επιχειρήσεων Ωνάση 1924-1975» − Έτσι χτίστηκε ο μύθος του Έλληνα κροίσου

«Ιστορία των επιχειρήσεων Ωνάση 1924-1975» − Έτσι χτίστηκε ο μύθος του Έλληνα κροίσου

Για τον τόμο του Ιδρύματος Ωνάση «Ιστορία των επιχειρήσεων Ωνάση 1924-1975» (εκδ. Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης). Κεντρική εικόνα: (από αριστερά) Θεόδωρος Γαροφαλίδης, Σοφοκλής Βενιζέλος, Αριστοτέλης Ωνάσης. Πηγή: Αρχείο Ωνάση, Αρχείο Κλεισθένη Δασκαλάκου.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
«Διασκέδαση μέχρι θανάτου» του Νιλ Πόστμαν (κριτική) – Το «λάθος» του Όργουελ και η δικαίωση του Χάξλεϋ: από την τηλεόραση στον πολιτισμό της εικόνας

«Διασκέδαση μέχρι θανάτου» του Νιλ Πόστμαν (κριτική) – Το «λάθος» του Όργουελ και η δικαίωση του Χάξλεϋ: από την τηλεόραση στον πολιτισμό της εικόνας

Για το βιβλίο του Νιλ Πόστμαν [Neil Postman] «Διασκέδαση μέχρι θανάτου: ο δημόσιος λόγος στην εποχή του θεάματος» (μτφρ. Φωτεινή Ρουγκούνη, Αφροδίτη Τζαμουράνη, εκδ. Παπαζήση).

Γράφει ο Μύρων Ζαχαράκης

Το περίφημο βιβλίο ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Την Κυριακή 28 Απριλίου στις 20:00 στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ θα πραγματοποιηθεί η τελευταία ανάγνωση της επιτυχημένης σειράς «Παραβάσεις / Αναγνώσεις», του θεατρικού αναλόγιου που επιμελείται η σκηνοθέτης Σύλβια Λιούλιου. Αυτή τη φορά, η Άννα Κοκκίνου συνεργάζεται με τον Νίκο Βελιώτη και διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» τ...

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Καλεσμένοι στη βραδιά μιλούν για το έργο του κορυφαίου στιχουργού, ενώ θα ακουστούν και τραγούδια σε ποίηση Νίκου Γκάτσου με τη Μαρία Κρασοπούλου και τον Νικόλα Παλαιολόγο.

Επιμέλεια: Book Press

Ο Δήμος Καλαμάτας και ο Τομέας Λόγου και Γραμμάτων της Κ.Ε. «ΦΑΡΙΣ», διοργανώνουν...

Κώστας Καλτσάς: «Η αναμέτρηση με το παρελθόν δεν τελειώνει ποτέ»

Κώστας Καλτσάς: «Η αναμέτρηση με το παρελθόν δεν τελειώνει ποτέ»

Με αφορμή το πρώτο του μυθιστόρημα «Νικήτρια σκόνη» (εκδ. Ψυχογιός) που κυκλοφόρησε πρόσφατα, συνομιλούμε με τον μεταφραστή και συγγραφέα Κώστα Καλτσά για τα Δεκεμβριανά, το πρόσφατο Δημοψήφισμα, αλλά και τον Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας. Κεντρική εικόνα: © Μαρίνα Δογάνου. 

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

«Κάτι σαν αγάπη» του Πολυχρόνη Κουτσάκη (προδημοσίευση)

«Κάτι σαν αγάπη» του Πολυχρόνη Κουτσάκη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το νέο αστυνομικό μυθιστόρημα του Πολυχρόνη Κουτσάκη «Κάτι σαν αγάπη – Μια υπόθεση για τον Γιώργο Δάντη», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 22 Απριλίου από τις εκδόσεις Πατάκη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ιφιγένει...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Πέντε βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα μάς δείχνουν τον δρόμο για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή, μέσα από δεδομένα που προέκυψαν από σημαντικές επιστημονικές έρευνες των τελευταίων ετών και από πολύτιμα αποστάγματα πνευματικής εμβάθυνσης. 

Γράφει η Ελεάνα Κολοβού 

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ