Liu Xiaobo

Για το βιβλίο Χωρίς εχθρούς, χωρίς μίσος (μτφρ. Τιτίνα Σπερελάκη, εκδ. Πατάκης) του βραβευμένου με Νόμπελ Ειρήνης διανοούμενου και πολιτικού ακτιβιστή Liu Xiaobo. 

Του Γιώργου Σιακαντάρη

Μέχρι τη δεκαετία του 80 οι Κινέζοι αντιφρονούντες δεν προλάβαιναν, καν, να γίνουν αντιφρονούντες, γιατί είτε δολοφονούνταν αμέσως είτε φυλακίζονταν, εξορίζονταν και εξαφανίζονταν. Σήμερα η πρόοδος είναι μεγάλη. Αυτοί προλαβαίνουν να ασκήσουν κριτική και να γίνουν «αντιφρονούντες». Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι γλυτώνουν τη φυλάκιση και, σε κάποιες περιπτώσεις, και την εξαφάνιση. 

Ο Λιου Σιαομπό, βραβευμένος με το Νόμπελ Ειρήνης το 2010, είναι ένας εξ’ αυτών. Φυλακισμένος και εκτοπισμένος τρεις φορές από το 1989 μέχρι το 2009, καταδικάστηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2009 σε ενδεκαετή φυλάκιση, την οποία εκτίει μέχρι σήμερα και φυσικά, όταν βγει, γνωρίζει πολύ καλά πως μόνο για λίγο καιρό θα ξαποστάσει και μετά «πάλι μέσα». Έγκλημα του Σιαομπό, κατά το καθεστώς, ήταν «η υποκίνηση σε ανατροπή της κρατικής εξουσίας» λόγω της συμμετοχής του στη συγγραφή και στη διάδοση της περίφημης Χάρτας του 2008 και λόγω 6 κειμένων του που δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο (δυο από τα οποία συμπεριλαμβάνονται στην παρούσα έκδοση). Όσοι υπέγραφαν τη Χάρτα 2008 (σ.σ. 483-502) απαιτούσαν 19 δικαιώματα τα οποία συνθέτουν αυτό που ονομάζεται σύγχρονη φιλελεύθερη δημοκρατία. Ανθρώπινα και ατομικά δικαιώματα που όπως δείχνει και ο συγγραφέας είναι παγκόσμια και όχι μόνο δυτικά. Αφορούν όλους και όχι μόνο τους Ευρωπαίους ή μόνο τους χριστιανούς. Όπως γράφει, καμία δύναμη δεν μπορεί να εμποδίσει τη δίψα για ελευθερία, η οποία ενυπάρχει στην ανθρώπινη φύση – και όχι μόνο στον δυτικό πολιτισμό, θα συμπλήρωνα.

Liu Xiaobo NobelΑυτοί οι Κινέζοι αγωνιστές για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια της ζωής και όχι γενικά και αόριστα «αντιφρονούντες» μάς θυμίζουν πως ζωή χωρίς ψωμί και παιδεία είναι ανυπόφορη, αλλά ζωή χωρίς ελευθερία είναι ανύπαρκτη. Είναι θάνατος, δεν είναι ζωή. Αυτοί λοιπόν έχουν να αντιμετωπίσουν ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα. Πρέπει να αισθάνονται μεγάλη μοναξιά και ανημποριά. Γιατί οι Κινέζοι δικτάτορες χρησιμοποιούν σήμερα «το φουσκωμένο πορτοφόλι τους για να εξαγοράσουν «φιλία» στη διπλωματία του δολαρίου σ’ όλον τον κόσμο» (σελ. 368). Όταν οι διανοούμενοι και οι αντιφρονούντες στο σοβιετικό καθεστώς και τους δορυφόρους του το «κανονιοβολούσαν», υπήρχαν πάντα στον δυτικό φιλελεύθερο κόσμο φωνές έτοιμες να τους συμπαρασταθούν. Οι Κινέζοι αντιφρονούντες δεν έχουν την ίδια τύχη. Ας το έχουν αυτό υπόψη τους όσοι κρατήσουν στα χέρια τους τούτο εδώ το βιβλίο.

Όσο το διάβαζα τόσο και πιο μεγάλη αγανάκτηση αισθανόμουν για όλα εκείνα τα πολιτικά (και μη) αρπακτικά –Προέδρους κρατών, υπουργούς, βουλευτές, ευρωβουλευτές, επιστήμονες, διανοούμενους, συγγραφείς, σύμβουλους και παρασύμβουλους που συναντώνται με κινέζους αξιωματούχους, και καλά κάνουν και συναντώνται– αλλά δεν κάνουν τίποτα άλλο από υποκλίσεις χωρίς να ψελλίζουν λέξη για ανθρώπους σαν τον Σιαομπό. Θα επαινέσω τον εκδοτικό οίκο Πατάκη και τον υπεύθυνο της σειράς Χάρη Βλαβιανό που τόλμησαν να εκδώσουν αυτό εδώ το βιβλίο, καρφί στο μάτι των Κινέζων αξιωματούχων.

Το βιβλίο αυτό αποτελείται από μια σειρά άρθρων και ποιημάτων του Σιαομπό που δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο –τα περισσότερα– την τεράστια βοήθεια του οποίου αναγνωρίζει ο συγγραφέας και τα οποία μας αποκαλύπτουν την άλλη πλευρά της σημερινής Κίνας. Την Κίνα του συνεχιζόμενου ολοκληρωτισμού. Μόνο που πλέον ο ολοκληρωτισμός δεν είναι κομμουνιστικός. Ο κομμουνισμός χρησιμοποιείται ως ιδεολογικό κάλυμμα για να σκεπαστεί –όπως τονίζει ο υπέροχος αυτός διανοούμενος– μια συμμαχία ομάδων συμφερόντων με σκοπό το κέρδος (σελ. 330). Το Κομμουνιστικό Κόμμα εγκατέλειψε τον ορθόδοξο μαρξισμό και υιοθέτησε τη φιλοσοφία ενός αμιγούς καιροσκοπισμού (σελ. 345).

liu7

Πέντε είναι οι στρατηγικές διακυβέρνησης του καθεστώτος που κρύβεται πίσω από το περιβόητο «κινέζικο θαύμα»:

Το καθεστώς, πρώτον, όπως και τα καθεστώτα του πρώην «υπαρκτού σοσιαλισμού», χρησιμοποιεί τον εθνικισμό ως νέα δημόσια ιδεολογία. Η χρήση του εθνικισμού φτάνει σε σημείο παροξυσμού. Απολαυστικές είναι οι σελίδες όπου ο συγγραφέας υποβάλλει σε κριτική τον εθνικισμό των χρυσών μεταλλίων, «το σύνδρομο του Χρυσού Μεταλλείου» (σ.σ. 370-387) όπως το ονομάζει (κάτι μου θύμισε αυτό, αλλά ας το ξεχάσουμε προς το παρόν). Το Κόμμα συγχωνεύει τη ρητορική του για την «άνοδο της κινεζικής δύναμης» με το αντιαμερικανικό, αντιαπωνικό και αντιταϊβανικό αίσθημα και αυτή τη συγχώνευση την «πουλά» σε συσκευασία χρυσών μεταλλίων.

Δεύτερον, ενθαρρύνει τον χυδαίο καπιταλισμό. «Η επιδίωξη του κέρδους δεν είναι πια ταμπού και το Κόμμα δεν έχει ενδοιασμούς να εκπροσωπήσει το μεγάλο κεφάλαιο» (σελ. 346). Να ήταν μόνο αυτό; Ο Σιαμπό, σε ένα άρθρο του για τις αναγκαστικές εξώσεις (σ.σ. 143-157) που γίνονται στο όνομα του δημοσίου συμφέροντος, περιγράφει το πώς κομματικοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι λειτουργούν ως υποστηρικτές, προστάτες και συνεταίροι των εργολάβων. Και επίσης, μια ανάλογη συμμαχία κράτους, κόμματος και υπόκοσμου καταγγέλλεται στο άρθρο για την παιδική δουλεία στα «μαύρα πλινθοποιεία» της Κίνας (σ.σ. 158-178).

Όχι τυχαία ο συγγραφέας μας μιλά για δυο εποχές. Αυτή του κυνισμού και αυτή των σαρκασμών. Εδώ «το δημόσιο γλείψιμο διατυπώνεται το ίδιο πειστικά όσο και οι κατ’ ιδίαν κατάρες από τους ίδιους ακριβώς ανθρώπους. Οι δυο στάσεις έχουν γίνει δεύτερη φύση στους ανθρώπους» (σελ. 90). Βεβαίως αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην Κίνα, ιδίως το δημόσιο γλείψιμο.

liu xiaobo liu xia
   Με τη γυναίκα του, Λιου Σία, η οποία πλέον ζει σε κατ' οίκον περιορισμό.
 

Στη διαμάχη δημόσιου γλειψίματος, κυνισμού και σαρκασμού από τη μια και του αιτήματος για αξιοπρεπή και ηθική ζωή από την άλλη φαίνεται ότι νικητής είναι το πορτοφόλι. Και όμως η ηθική της αλήθειας και της αξιοπρεπούς ζωής αντιστέκεται σθεναρά. Ο συγγραφέας ζητά από τους πολίτες να πάψουν να κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν ποια είναι η αλήθεια για να προσποριστούν ένα κομμάτι επίπλαστης ευημερίας. Τους ζητά να μη καταφύγουν στη βία αλλά στην αλήθεια για να υπονομεύσουν το καθεστώς. Τους ενθαρρύνει να λένε την αλήθεια στην εξουσία, όπως ο δρ Τζιάνγκ Γιανγκγιόνγκ αποκάλυψε τα κυβερνητικά ψέματα στην υπόθεση της επιδημίας SARS ή η καθηγήτρια Ντινγκ Τσιλίν ξεφούσκωσε τα ψέματα του Κόμματος για τη σφαγή της Τιεν Αν Μεν. Γιατί οι εξουσίες τρέμουν τη « γλώσσα που αντλεί την ομορφιά της από το γεγονός πως κάνει την αλήθεια να λάμπει στο σκοτάδι» (σελ.469).

Η αλήθεια υπονομεύει τη δικτατορία. Η άρνηση να λες ψέματα υπονομεύει τις τυραννίες. Ο Σιαομπό μας γνωρίζει τις ιστορίες πολλών διανοουμένων και αγωνιστών της ελευθερίας, όπως η Λιάο Ιγού που εκτελέστηκε από το μαοϊκό καθεστώς γιατί είπε την αλήθεια και κάποιων άλλων που φοβήθηκαν να την πουν μέχρι τέλος (ο Γενικός Γραμματέας του Κόμματος το 1989 ο Τζάο Τσιγιάνγκ) ή έφυγαν στο εξωτερικό για να τη λένε εκεί και όχι μέσα στη Κίνα, όπου την χρειάζονται περισσότερο.

Η ηθική των Σιαομπό υπερνικά το πορτοφόλι των κομματικών και κρατικών αξιωματούχων, αλλά και των δυτικών κυνικών και σαρκαστών, θαυμαστών διαφόρων δικτατόρων σαν αυτούς της Κίνας ή σαν αυτούς της πουτινικής Ρωσίας.

Εργαλείο της εξουσίας, σ’ αυτήν την προσπάθειά της να εκφυλίσει την κουλτούρα, είναι ο σεξισμός, που κρύβεται πίσω από μια δήθεν κομμουνιστική ηθικολογία.

Η τρίτη στρατηγική διακυβέρνησης αφορά την ενθάρρυνση της υπερβολής στον καταναλωτισμό και στην επιπολαιότητα στην κουλτούρα. Εργαλείο της εξουσίας, σ’ αυτήν την προσπάθειά της να εκφυλίσει την κουλτούρα, είναι ο σεξισμός, που κρύβεται πίσω από μια δήθεν κομμουνιστική ηθικολογία. «Το αυταρχικό σύστημα επιτρέπει ενεργά μια ηδονιστική κουλτούρα όπου η χοντροκοπιά και η βαρβαρότητα έχουν το ελεύθερο» (σελ. 347). Μια τέτοια ηδονιστική κουλτούρα κυνισμού γίνεται ανεκτή, αν όχι προωθείται από την εξουσία, μια κουλτούρα για την οποία «οι άντρες είναι ληστές και οι γυναίκες πόρνες». Μια τέτοια κουλτούρα ηδονισμού, έστω και αν αυτή πολλές φορές συνοδεύεται και από ένα διαβρωτικό χιούμορ κατά του καθεστώτος, δεν είναι ικανή να απειλήσει τα θεμέλια του κυνικού κινεζικού ολοκληρωτισμού. Μόνο η αλήθεια και η ηθική του λαού μπορεί να τα απειλήσει. Ρομαντικός επαναστατισμός; Ας τοποθετήσουμε τον εαυτό μας στην Κίνα του πολύ απτού ολοκληρωτισμού και του επίπλαστου ευδαιμονισμού, ας δούμε τη Δύση και τους Δυτικούς να κάνουν τα στραβά μάτια και τότε θα γίνουμε τόσο και περισσότερο ρομαντικοί από τον Σιαομπό. Τότε μακάρι να γίνουμε, έστω και πολύ λιγότερο απ’ αυτόν, επαναστάτες.

Τέταρτη στρατηγική είναι η φίμωση κάθε διαφορετικής ατομικής ή συλλογικής φωνής, ενώ Πέμπτη, και ιδιαίτερα θλιβερή, η εξαγορά των διανοουμένων. «Η ελίτ της εξουσίας μοιράζεται θρασύτατα την περιουσία του κόμματος ( η οποία κάποτε ονομαζόταν «δημόσια περιουσία») και οι διανοούμενοι αναίσχυντα κουκουλώνουν αυτά που συμβαίνουν» (σελ. 349). Το αποτέλεσμα είναι μια τριμερής λυκοσυμμαχία διανοουμένων, αξιωματούχων και καπιταλιστών με θύμα τους την αξιοπρέπεια των απλών ανθρώπων, την ίδια την αξιοπρεπή ζωή.

Το βιβλίο του φυλακισμένου σήμερα Λιού είναι ένας ύμνος στην ελεύθερη και αξιοπρεπή ζωή. Στην απολογία του, στη δίκη για τη Χάρτα 2008, δήλωσε στους κατηγόρους του ότι δεν τρέφει μίσος γι’ αυτούς και δεν τους θεωρεί εχθρούς του. «Το μίσος απλώς διαβρώνει τον νου και τη συνείδησή μας και μια τέτοια εχθρική νοοτροπία μπορεί να δηλητηριάσει το πνεύμα ενός ολόκληρου λαού» (σελ. 517).

Πώς να μην τον λατρέψουν όσοι αγαπούν την ελευθερία και την αξιοπρέπεια και μισούν μόνο το μίσος;

 * Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΑΚΑΝΤΑΡΗΣ είναι συγγραφέας και διδάκτωρ κοινωνιολογίας.


Απόσπασμα από το βιβλίο

«Η Κίνα είχε μεταβεί από το η-πολιτική-είναι-το-παν της εποχής του Μάο στο-χρήμα-είναι-το-παν των μεταμαοϊκών χρόνων. Μια ολοκληρωτική κοινωνία κυριαρχούμενη από την πολιτική έχει μετατραπεί σε μετα-ολοκληρωτική κοινωνία, όπου η οικονομία είναι βασίλισσα και η «σταθερότητα» είναι πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης. Όμως ένα κοινό χαρακτηριστικό, ο αμοραλισμός, βρισκόταν εξαρχής στη βάση και των δυο περιόδων. Η απέραντη υποκρισία της εποχής του Μάο έχει ανθίσει, στα μεταμαοϊκά χρόνια, σε ένα μπουκέτο υποκρισιών στις διάφορες σφαίρες τα δημόσιας ζωής: Οι αξιωματούχοι είναι κυνικοί ως προς τα κυβερνητικά τους καθήκοντα, οι επιχειρήσεις είναι κυνικές ως προς την ποιότητα των προϊόντων τους και οι λόγοι είναι κυνικοί ως προς τις ακαδημαϊκές αρχές τους. Ολόκληρη η κοινωνία μοιάζει να έχει κάνει πέρα την ακεραιότητα, καθώς απομιμήσεις και παραχαράξεις σαρώνουν τη χώρα». (σ. 270-271)


 

Xiaobo Liue exofΧωρίς εχθρούς, χωρίς μίσος
Λιού Σιαομπό
Μτφρ. Τιτίνα Σπερελάκη
Εκδ. Πατάκη 2016,
Σελ. 558, τιμή εκδότη: € 19,70

politeia link

 

 

 

 

 

  

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Ταξίδι στο κράτος: Κυριαρχία, δίκαιο, δικαιώματα» του Δημήτρη Χριστόπουλου (κριτική)

«Ταξίδι στο κράτος: Κυριαρχία, δίκαιο, δικαιώματα» του Δημήτρη Χριστόπουλου (κριτική)

Για το βιβλίο του Δημήτρη Χριστόπουλου «Ταξίδι στο κράτος: Κυριαρχία, δίκαιο, δικαιώματα» (εκδ. Πόλις). Κεντρική εικόνα: © Πάρις Ταβιτιάν

Γράφει η Μαρία Πουρνάρη

Το νέο βιβλίο του ...

«Keynes: Κεϊνσιανισμός και Σοσιαλδημοκρατία» του Γιώργου Αργείτη (κριτική)

«Keynes: Κεϊνσιανισμός και Σοσιαλδημοκρατία» του Γιώργου Αργείτη (κριτική)

Για το βιβλίο του Γιώργου Αργείτη «Keynes: Κεϊνσιανισμός και Σοσιαλδημοκρατία» (εκδ. Παπαζήση). Στην κεντρική εικόνα, ο Τζων Μέυναρντ Κέυνς.

Γράφει ο Γιώργος Σιακαντάρης

Το βιβλίο του Γιώργου Αργείτη, «Keynes: Κεϊ...

«Το χρονικό μιας εκούσιας απαγωγής» της Μαρίας Πλαστήρα-Βαλκάνου (κριτική) – Μια ιστορία αγάπης που έγραψε ιστορία

«Το χρονικό μιας εκούσιας απαγωγής» της Μαρίας Πλαστήρα-Βαλκάνου (κριτική) – Μια ιστορία αγάπης που έγραψε ιστορία

Για το βιβλίο της Μαρίας Πλαστήρα-Βαλκάνου [επιμέλεια - εισαγωγή - σχόλια] «Το χρονικό μιας εκούσιας απαγωγής» (εκδ. University Studio Press). Μια ιστορία αγάπης «γνωστή, κι από πολλές πλευρές, μοναδική». 

Γράφει ο Κ.Β. Κατσουλάρης

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Βίος και Πολιτεία» – μια νέα εκπομπή για τους ανθρώπους του βιβλίου απευθείας από το «υπόγειο» της Πολιτείας

«Βίος και Πολιτεία» – μια νέα εκπομπή για τους ανθρώπους του βιβλίου απευθείας από το «υπόγειο» της Πολιτείας

Το πρώτο επεισόδιο της εκπομπής «Βίος και Πολιτεία» μεταδόθηκε ζωντανά την Παρασκευή και βρίσκεται ήδη στον «αέρα» του διαδικτύου. Μια πρωτοβουλία του μεγαλύτερου και πιο εν...

Λάνα Μπάστασιτς: «Στο βιβλίο μου, η Βοσνία θυμίζει τη Χώρα των Θαυμάτων του Λιούις Κάρολ»

Λάνα Μπάστασιτς: «Στο βιβλίο μου, η Βοσνία θυμίζει τη Χώρα των Θαυμάτων του Λιούις Κάρολ»

Σε συνέντευξή της στο American Booksellers Association, η Βόσνια συγγραφέας Lana Bastašić μίλησε για το βιβλίο της «Πιάσε το λαγό», που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Gutenberg, σε μετάφραση Ισμήνης Ραντούλοβιτς.

Επιμέλεια: Book Press

...
Φεστιβάλ ΛΕΑ: Ανακοινώθηκε η λίστα με τους φιναλίστ για το 3ο Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης

Φεστιβάλ ΛΕΑ: Ανακοινώθηκε η λίστα με τους φιναλίστ για το 3ο Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης

Δημοσιοποιήθηκε η λίστα με τους φιναλίστ για το 3ο Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης ΛΕΑ.

Επιμέλεια: Book Press

Δημοσιοποιείται η λίστα των φιναλίστ για το 3ο Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης ΛΕΑ, υπό την Αιγίδα της Α.Ε. ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Τα ρόδα δεν πεθαίνουν ποτέ» του Γκούναρ Στόλεσεν (προδημοσίευση)

«Τα ρόδα δεν πεθαίνουν ποτέ» του Γκούναρ Στόλεσεν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Γκούναρ Στόλεσεν [Gunnar Staalesen] «Τα ρόδα δεν πεθαίνουν ποτέ» (μτφρ. Βαγγέλης Γιαννίσης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 7 Ιουνίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Υπάρχουν κάποιε...

«Αρκτικό καλοκαίρι» του Ντέιμον Γκάλγκατ (προδημοσίευση)

«Αρκτικό καλοκαίρι» του Ντέιμον Γκάλγκατ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Ντέιμον Γκάλγκατ [Damon Galgut] «Αρκτικό καλοκαίρι» (μτφρ. Κλαίρη Παπαμιχαήλ), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 24 Μαΐου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Οι δύο άντρες κάθονταν στις πο...

«Ο γυάλινος κήπος» της Τατιάνας Τσιμπουλεάκ (προδημοσίευση)

«Ο γυάλινος κήπος» της Τατιάνας Τσιμπουλεάκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Τατιάνας Τσιμπουλεάκ [Tatiana Ţîbuleac] «Ο γυάλινος κήπος» (μτφρ. Άντζελα Μπράτσου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 15 Μαΐου από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Πατριαρχία, φεμινισμός και κουίρ λογοτεχνία – Μιχαλοπούλου, Αλεξάνδρα Κ* και Καλοβυρνάς δίνουν απαντήσεις

Πατριαρχία, φεμινισμός και κουίρ λογοτεχνία – Μιχαλοπούλου, Αλεξάνδρα Κ* και Καλοβυρνάς δίνουν απαντήσεις

Λογοτεχνία, έμφυλες ταυτότητες, πατριαρχία, φεμινιστικό κίνημα, γυναικεία γραφή. Αμάντα Μιχαλοπούλου, Αλεξάνδρα Κ*, Λύο Καλοβυρνάς φωτίζουν όψεις ενός ζητήματος που μας αφορά περισσότερο απ΄ όσο ίσως πιστεύουμε, ενώ ακολουθεί επιλογή βιβλίων ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας από τις πρόσφατες ...

Τα 25 καλύτερα λογοτεχνικά έργα γραμμένα από γυναίκες συγγραφείς – από τη Μέρι Σέλεϊ στην Έλενα Φερράντε

Τα 25 καλύτερα λογοτεχνικά έργα γραμμένα από γυναίκες συγγραφείς – από τη Μέρι Σέλεϊ στην Έλενα Φερράντε

Σε δημοσίευσή της στον Independent, η αρθρογράφος Clarisse Loughrey ξεχώρισε τα εικοσιπέντε σημαντικότερα λογοτεχνικά έργα που γράφτηκαν από γυναίκες συγγραφείς. Στη φωτογραφία, μία από αυτές, η Octavia E. Butler [1947 - 2006], συγγραφέας μυθιστορημάτων επιστημονικής φαντασίας με έντονο κοινωνικό και πολιτικό υ...

«Φάκελος αρχαιοκαπηλία»: Νικόλας Ζηργάνος, Ανδρέας Αποστολίδης και Γιάννης Μαρής

«Φάκελος αρχαιοκαπηλία»: Νικόλας Ζηργάνος, Ανδρέας Αποστολίδης και Γιάννης Μαρής

Φάκελος αρχαιοκαπηλία με προτάσεις τριών βιβλίων: «Επιχείρηση “Νόστος”: Ένα χρυσό στεφάνι και μια Κόρη για τον Αλέξη Καρρά» (εκδ. Τόπος), του Νικόλα Ζηργάνου, «Αρχαιοκαπηλία και εμπόριο αρχαιοτήτων – Μουσεία, έμποροι τέχνης, οίκοι δημοπρασιών, ιδιωτικές συλλογές» (εκδ. Άγρα), του Ανδρέα Αποστολίδη και  «Ίλ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

13 Δεκεμβρίου 2022 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2022

Έφτασε η στιγμή και φέτος για την καθιερωμένη εδώ και χρόνια επιλογή των εκατό από τα καλύτερα βιβλία λογοτεχνίας της χρονιάς που φτάνει σε λίγες μέρες στο τέλος της. Ε

ΦΑΚΕΛΟΙ