krisi metasximatismoi

Για τον συλλογικό τόμο «Κρίση και μετασχηματισμοί – Διάλογοι για το νόημα, την (ψυχο)θεραπεία και τη ζωή» (εκδ. Αρμός). Ο Ηλίας Γκότσης υπογράφει την εισαγωγή, την επιστημονική επιμέλεια και τον συντονισμό των διαλόγων και η Βάσω Παπαδιώτη τον πρόλογο. Κεντρική φωτογραφία © Daria Nepriakhina / Unsplash.

Της Μαρίας Μαυρικάκη

Tη σπονδυλωτή, διαλογική μορφή αποτύπωσης επιλέγει στο τελευταίο του βιβλίο o κοινωνιολόγος και οικογενειακός θεραπευτής Ηλίας Γκότσης, συνομιλώντας με δέκα προσωπικότητες του πνευματικού κόσμου περί κρίσεως και άλλων δεινών. Το σύνολο του έργου διατρέχεται από προβληματισμούς για το νόημα της ζωής υπό το πρίσμα των δραματικών συνεπειών της πρόσφατης κρίσης αλλά και της ηθικής της διαπραγμάτευσης. Σε συνεργασία με την ψυχολόγο και κοινωνική λειτουργό Άννα Κιαπόκα, η οποία συνδράμει ουσιαστικά και συχνά καταλυτικά στις συζητήσεις, ο Γκότσης συντονίζει τους διαλόγους και αναδεικνύει τις πολυφωνικές προσεγγίσεις.

Την έκδοση προλογίζει η Καθηγήτρια Ψυχολογίας Βάσω Παπαδιώτη, ειδήμονας στη συστημική επιστημολογία, εισάγοντας τον αναγνώστη στον συστημικό τρόπο σκέψης και στις βασικές του παραδοχές. Γίνεται μνεία στις αρχές λειτουργίας των συστημάτων, στις τρεις κυβερνητικές περιόδους, καθώς και στις διαλογικές προσεγγίσεις της οικογενειακής θεραπείας. Ο διαφωτιστικός πρόλογος κλείνει με τη παραδοχή πως «τελικό ζητούμενο αποτελεί η ενεργή και ενήλικη στάση σχετικά με την ευθύνη που έχουμε για την επιβίωση του όλου πλανήτη».

Στο εισαγωγικό του σημείωμα, ο Γκότσης εξηγεί τον τρόπο που το αβέβαιο παρόν και το άγνωστο μέλλον σχετίζονται με διορθωτικές αλλαγές, μετασχηματισμούς, ακόμη και ρήξεις, και πώς οι σημαντικοί εσωτερικευμένοι άλλοι, οι άνθρωποι των οποίων τις φωνές έχουμε υιοθετήσει συνειδητά ή ασυνείδητα, είναι παρόντες με τον τρόπο τους στους διαλόγους του βιβλίου.

Ο Γκότσης εξηγεί τον τρόπο που το αβέβαιο παρόν και το άγνωστο μέλλον σχετίζονται με διορθωτικές αλλαγές, μετασχηματισμούς, ακόμη και ρήξεις, και πώς οι σημαντικοί εσωτερικευμένοι άλλοι, οι άνθρωποι των οποίων τις φωνές έχουμε υιοθετήσει συνειδητά ή ασυνείδητα...

Στη διάρθρωση του συστημικού πλαισίου, συναποτελούμενου από αλληλοεξαρτώμενα και αυτόνομα μέρη, επικεντρώνεται ο Θωμάς Μαυροφίδης στην πρώτη από τις συζητήσεις. Θίγει με ευαισθησία τη διαταραγμένη σχέση ανθρώπου – φύσης, καθώς και τη μονομερή, ελλειμματική οπτική γωνία του υποκειμένου και συνιστά ως απαραίτητη τη χρήσιμη λειτουργία του αναστοχασμού.

Επίσης, χρήσιμα στην εξέλιξη των κοινωνιών θεωρεί τα δίκτυα η Χάρις Κατάκη, εφόσον η δυνατότητα δημιουργίας τους είναι εγγενής στον άνθρωπο και αποσκοπεί σε θετικό αποτέλεσμα. Αναφορά γίνεται στη σημαντικότητα της ολιστικής επαφής με τα συναισθήματα και με τη γύρω μεγάλη εικόνα, στην αυτογνωσία, καθώς και στο «μαγικό και», μεταφέροντας έτσι στο συμβολικό τη συνθετική αντίληψη ζωής.

Αμιγώς ψυχοθεραπευτική, η προσέγγιση του Δημήτρη Καραγιάννη επιμένει στο κρίσιμο θέμα της προσωπικής ευθύνης, η οποία «δεν συνιστά ενοχή αλλά ορίζει την εξουσία του ανθρώπου απέναντι στη ζωή του». Ο αμυντικός μηχανισμός της άρνησης, το συμφέρον ως κριτήριο της ανθεκτικής ηθικής και το ευχαριστιακό βίωμα ως σημαντική συνιστώσα μιας λειτουργικής ζωής είναι μερικά μόνο από τα θέματα που αναλύονται, συνδέοντας τις κρίσεις με τη διεργασία νοηματοδότησης της ζωής.

Απογυμνώνοντας υποκειμενικές οπτικές, η Γλυκερία Μπασδέκη περνά από την απόλυτη μοναχικότητα στην αισιοδοξία, βιώνει ποικίλα ενδεχόμενα μιας σκληρής μοίρας φαντασιακά ώσπου τελικά συμφιλιώνεται μαζί τους, κατασκευάζοντας έναν ιδιότυπο μηχανισμό αντιμετώπισης του φόβου. «Ο βαθύς χρόνος των πραγμάτων, ο τρόπος που βλέπουμε το μέλλον είναι ένας τρόπος για να ζούμε το παρόν» τονίζει, αναδεικνύοντας την επιδραστικότητα των σημερινών μας ενεργειών στις μεθεπόμενες γενιές.

gkotsis

Ο Ηλίας Γκότσης είναι κοινωνιολόγος και οικογενειακός-συστημικός θεραπευτής. Ασχολείται με τον χώρο των εξαρτήσεων από το 1991, όταν εργάστηκε ως εθελοντής στη Μονάδα Απεξάρτησης 18 ΑΝΩ. Από το 1995 εργάστηκε στον ΟΚΑΝΑ. Αρχικά στον τομέα της πρόληψης (έως το 1999). Κατόπιν ως επιστημονικός υπεύθυνος στη Μονάδα Εφήβων ΑΤΡΑΠΟΣ-ΟΚΑΝΑ (έως το 2015). Και στη συνέχεια ως προϊστάμενος του Τμήματος Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού ΟΚΑΝΑ (έως το 2021). Έχει εκπαιδευθεί (1996-2010) στην οικογενειακή θεραπεία, στις αφηγηματικές πρακτικές, στην Καταξιωτική Συστημική Διερεύνηση και στη συστημική αναπαράσταση. Την άνοιξη του 2018 εκδόθηκε το πρώτο του βιβλίο, ένα βιωματικό ψυχολογικό μυθιστόρημα με τίτλο Μια Μικρή Άγνωστη Λύπη (εκδ. Αρμός).

Όλοι έχουμε αισθανθεί τη διαστολή και τη συστολή του χρόνου ανάλογα με την ψυχική διάθεση στην οποία βρισκόμαστε κάποιες φορές, όμως ο ενδιαφέρων διάλογος με τον Δημήτρη Παπανικολάου έρχεται να μας θυμίσει τη στιγμή-πυροκροτητή, όταν κανείς διασπά την κατασκευασμένη ενότητα του χρόνου και των κοινωνικών προσδοκιών. Είναι η στιγμή του «όμως εγώ», η στιγμή που το άτομο ανακτά τον έλεγχο της ταυτότητάς του και επιλέγει να βιώνει τον χρόνο εκτός συμβατικής κανονικότητας. Η κρίση εδώ ορίζεται ως αφορμή να ξανασκεφτούμε τα όρια του κανονικού αλλά και του προσωπικού.

Ειδική στην τραυματοθεραπεία, η Δόμνα Βεντουράτου υπογραμμίζει τη σημασία του τρόπου που βιώνουμε το αναπόφευκτο τραύμα: σε σύνδεση με τους σημαντικούς άλλους και αναπτύσσοντας ανθεκτικότητα ή σε συνθήκες εγκλεισμού και απομόνωσης, με ντροπή και άρνηση, καταλήγοντας στον επανατραυματισμό; Σημειωτέον ότι το άρρητο τραύμα μεταφέρεται διαγενεακά. Όσον αφορά τις τρέχουσες κρίσεις, υποστηρίζει ότι χαρακτηρίζονται από δραματοποίηση και δεν τις θεωρεί ανυπέρβλητες, επειδή καλούμαστε να πενθήσουμε τη φαντασίωση ότι όλα ήταν προβλέψιμα και τακτοποιημένα. «Πρόκειται περισσότερο για ναρκισσιστικό πλήγμα παρά για συλλογικό τραύμα», καταλήγει.

Διαφορετική άποψη επί του θέματος υποστηρίζουν οι Σάββας Μιχαήλ και Κατερίνα Μάτσα, διευρύνοντας το πεδίο προβληματισμού σε έναν ακόμη διάλογο: η κρίση είναι ανθρωπολογική, όχι απλώς υγειονομική, ενώ είμαστε αντιμέτωποι με την αντεκδίκηση της φύσης, ευρισκόμενοι στο τρίτο, πιο προηγμένο στάδιο της παγκοσμιοποίησης, απέναντι σε πρωτόγνωρες καταστροφές των οικοσυστημάτων και σε διλήμματα που εγκλωβίζουν. Το δε πένθος των χιλιάδων νεκρών, ως μορφή εξανθρωπισμού και ως τμήμα του κοινωνικού δεσμού, που στην περίοδο της βαθιάς κρίσης και παρακμής του καπιταλιστικού συστήματος δεν μπορεί να τελεστεί, μας οδηγεί στην αποξένωση από τον εαυτό, από τον άλλον, από την ίδια τη διαδικασία της ζωής.

Όσον αφορά τις τρέχουσες κρίσεις, [η Δόμνα Βεντουράτου] υποστηρίζει ότι χαρακτηρίζονται από δραματοποίηση και δεν τις θεωρεί ανυπέρβλητες, επειδή καλούμαστε να πενθήσουμε τη φαντασίωση ότι όλα ήταν προβλέψιμα και τακτοποιημένα. «Πρόκειται περισσότερο για ναρκισσιστικό πλήγμα παρά για συλλογικό τραύμα», καταλήγει.

Περί τυφλότητας ο διάλογος των Γκότση και Καπιόκα με την Ευφροσύνη Μουρελή: με την επιλεκτική μας σκέψη στεκόμαστε τυφλοί απέναντι στις κυκλικότητες του εαυτού και του κόσμου, προσανατολισμένοι στην κυριαρχία επί της φύσης, ενώ χρειάζεται να αντιληφθούμε τη φύση ως ζώσα πραγματικότητα και ως περιέχουσα την ανθρωπότητα. Εύστοχα προσεγγίζονται επίσης οι έννοιες του κατακερματισμού και της ανάγκης για ολότητα, η ιατρικοποίηση της παιδικής ηλικίας και το πυραμιδικό ιεραρχικό μοντέλο που συντείνει στην αναπαραγωγή της γονεϊκότητας.

armos gkotsis metasximatismoiΠολύτιμη παρακαταθήκη μας αφήνει ο εκλιπών πλέον Πέτρος Πολυχρόνης με τις εκτενείς παρεμβάσεις του στον τελευταίο διάλογο αλλά και στον επίλογο του βιβλίου. Θεωρεί την κρίση συνδεδεμένη με την αποδόμηση από την οποία προκύπτουν όχι μόνο αποκλεισμοί, αλλά και καινοτομία, και αναφέρει την τακτική της «πετυχημένης πτώχευσης», δηλαδή της ανανοηματοδότησης εφόσον κάτι δεν λειτουργεί πια καλά, της ευκαιρίας «να ξεκινήσουμε από την αρχή αντί να τρώμε τις σάρκες μας». Συστήνει να διδαχθούμε από τον τρόπο που λειτουργούν τα δίκτυα (εφόσον κάθε ομφαλός έχει άλλου είδους αυτονομία και αποτρέπει τη συγχώνευση) και να αποφεύγουμε να κυριαρχήσουμε στην επιθυμία των παιδιών μας. Αναφέρεται στην αποϊεροποίηση του κόσμου, όπου μαθαίνουμε να αναζητούμε την ευτυχία ως ατομικό επίτευγμα και να αδιαφορούμε για τη φύση και το όλον. Αντιμέτωπος με την ασθένεια που θα τον οδηγούσε σύντομα στο τέλος, ο Πολυχρόνης εξηγεί με τρυφερότητα πως η πραγματική ευτυχία είναι συνδεδεμένη με την ικανότητά μας να συνειδητοποιούμε την ευαλωτότητά μας και να την εκφράζουμε. Μόνο έτσι δημιουργείται η ιαματική σύνδεση με τους άλλους. Μια κακή κατάσταση δεν δημιουργεί τραύμα εξ ορισμού, δηλώνει, εξαρτάται πώς επιλέγει να τη βιώσει κανείς.

Συνοψίζοντας, ο Γκότσης ο οποίος έχει εντρυφήσει δια μακρών τόσο στο θεωρητικό, όσο και στο κλινικό πεδίο των κοινωνικών επιστημών, συνδιαλέγεται με κοινή θεματική την κρίση κάτω από μία ανθρωπιστική και οικολογική προσέγγιση που συμμερίζονται όλοι οι συνομιλητές του, παρά τις διαφορετικές αφετηρίες τους. Οι επιστήμονες, ψυχοθεραπευτές, συγγραφείς και καλλιτέχνες, συντελεστές του εγχειρήματος, πετυχαίνουν τελικά την αποκωδικοποίηση του αναθεωρημένου νοήματος που έπεται της κρίσης τόσο σε επίπεδο προσωπικό-αυτοαναφορικό, όσο και σε συλλογικό, συστημικό επίπεδο. Η παραπάνω έκδοση συνιστά αφορμή για περαιτέρω προβληματισμό αναφορικά με τη συμπεριφορά του ανθρώπου και των συστημάτων σε κρίσιμες ιστορικές καμπές.


Η ΜΑΡΙΑ ΜΑΥΡΙΚΑΚΗ είναι συγγραφέας. Τελευταίο βιβλίο της, το αυτοβιογραφικό αφήγημα «Εξαρτάται – Μια ιστορία ζωής δίπλα στην εξάρτηση» (εκδ. Πατάκη).

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Ιστορία των επιχειρήσεων Ωνάση 1924-1975» − Έτσι χτίστηκε ο μύθος του Έλληνα κροίσου

«Ιστορία των επιχειρήσεων Ωνάση 1924-1975» − Έτσι χτίστηκε ο μύθος του Έλληνα κροίσου

Για τον τόμο του Ιδρύματος Ωνάση «Ιστορία των επιχειρήσεων Ωνάση 1924-1975» (εκδ. Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης). Κεντρική εικόνα: (από αριστερά) Θεόδωρος Γαροφαλίδης, Σοφοκλής Βενιζέλος, Αριστοτέλης Ωνάσης. Πηγή: Αρχείο Ωνάση, Αρχείο Κλεισθένη Δασκαλάκου.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
«Διασκέδαση μέχρι θανάτου» του Νιλ Πόστμαν (κριτική) – Το «λάθος» του Όργουελ και η δικαίωση του Χάξλεϋ: από την τηλεόραση στον πολιτισμό της εικόνας

«Διασκέδαση μέχρι θανάτου» του Νιλ Πόστμαν (κριτική) – Το «λάθος» του Όργουελ και η δικαίωση του Χάξλεϋ: από την τηλεόραση στον πολιτισμό της εικόνας

Για το βιβλίο του Νιλ Πόστμαν [Neil Postman] «Διασκέδαση μέχρι θανάτου: ο δημόσιος λόγος στην εποχή του θεάματος» (μτφρ. Φωτεινή Ρουγκούνη, Αφροδίτη Τζαμουράνη, εκδ. Παπαζήση).

Γράφει ο Μύρων Ζαχαράκης

Το περίφημο βιβλίο ...

«Η δύναμη της τελετουργίας» του Δημήτρη Ξυγαλατά (κριτική) – Homo ritualis: η σημασία των τελετουργιών στη ζωή μας

«Η δύναμη της τελετουργίας» του Δημήτρη Ξυγαλατά (κριτική) – Homo ritualis: η σημασία των τελετουργιών στη ζωή μας

Για το βιβλίο του Δημήτρη Ξυγαλατά «Η δύναμη της τελετουργίας: Συμβολικές πράξεις που μας ενώνουν, μας χωρίζουν και μας εμπνέουν» (μτφρ. Μυρτώ Καλοφωλιά, εκδ. Διόπτρα). 

Γράφει ο Μύρων Ζαχαράκης

Τι κοινό έχουν οι ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Άπαντα τα ποιήματα» του Πέτερ Χάντκε (προδημοσίευση)

«Άπαντα τα ποιήματα» του Πέτερ Χάντκε (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση ενός ποιήματος του Πέτερ Χάντκε [Peter Handke] από τον τόμο «Άπαντα τα ποιήματα» (μτφρ. Ιωάννα Διαμαντοπούλου-Νότντουρφτ), ο οποίος θα κυκλοφορήσει την επόμενη εβδομάδα από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΤΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ, ΤΙ ...

«Οι χαμένες μας καρδιές» της Σελέστ Ινγκ – Μια δυστοπία που θυμίζει σε πολλά την εποχή μας

«Οι χαμένες μας καρδιές» της Σελέστ Ινγκ – Μια δυστοπία που θυμίζει σε πολλά την εποχή μας

Για το μυθιστόρημα της Σελέστ Ινγκ [Celeste Ng] «Οι χαμένες μας καρδιές» (μτφρ. Μαρτίνα Ασκητοπούλου, εκδ. Μεταίχμιο). Kεντρική εικόνα, από διαμαρτυρία ασιατών για διακρίσεις απέναντί τους, ειδικά στην περίοδο του κορωνοϊού. Η ενίσχυση του μίσους ενάντια στους Ασιάτες είναι ένα από τα θέματα του μυθιστορήματος της Σ...

The Athens Prize for Literature 2022: Οι λίστες με τους υποψήφιους, σε ελληνικό και ξένο μυθιστόρημα

The Athens Prize for Literature 2022: Οι λίστες με τους υποψήφιους, σε ελληνικό και ξένο μυθιστόρημα

Στην Αίθουσα Τελετών του Δημαρχιακού Μεγάρου στην Πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως (πρώην Πλατεία Κοτζιά), θα απονεμηθούν εφέτος, για δέκατη έβδομη χρονιά, τα βραβεία μυθιστορήματος «The Athens Prize for Literature» του περιοδικού (δε)κατα για το 2022. Η ανακοίνωση των νικητών και ταυτόχρονα η απονομή θα γίνουν την Πέμπτ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Τρότζαν» του Θανάση Χειμωνά (προδημοσίευση)

«Τρότζαν» του Θανάση Χειμωνά (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Θανάση Χειμωνά «Τρότζαν, που κυκλοφορεί στις 8 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Πατάκη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Άνοιξα τα μάτια μου. Το μυαλό μου, αδειανό. Γύρω μου, φως. Έντονο. Εκτυφλωτικό. Συνειδητοπο...

«Αχ, Ευρώπη! Κείμενα για το μέλλον της Ευρώπης και την δημόσια σφαίρα» του Γιούργκεν Χάμπερμας (προδημοσίευση)

«Αχ, Ευρώπη! Κείμενα για το μέλλον της Ευρώπης και την δημόσια σφαίρα» του Γιούργκεν Χάμπερμας (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από βιβλίο του Γιούργκεν Χάμπερμας [Jürgen Habermas] «Αχ Ευρώπη! – Κείμενα για το Μέλλον της Ευρώπης και την δημόσια σφαίρα» (μτφρ. – προλεγόμενα – σχόλια: Δημήτρης Υφαντής), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 15 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Printa / Ροές.

Επιμέλεια: Κώστας Αγορα...

«Πολύ αργά πια» της Κλερ Κίγκαν (προδημοσίευση)

«Πολύ αργά πια» της Κλερ Κίγκαν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Κλερ Κίγκαν [Claire Keegan] «Πολύ αργά πια» (μτφρ. Μαρτίνα Ασκητοπούλου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 7 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Την Παρασκευή, 29 Ιουλίου, το...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα δέκα καλύτερα βιβλία του 2023 σύμφωνα με τους New York Times

Τα δέκα καλύτερα βιβλία του 2023 σύμφωνα με τους New York Times

Η συντακτική ομάδα των New York Times ξεχώρισε τα καλύτερα βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2023, επιλέγοντας πέντε έργα μυθοπλασίας και πέντε δοκίμια. Στην κεντρική εικόνα, η Ζέιντι Σμιθ [Zadie Smith], συγγραφέας του «The fraud», το οποίο αναφέρεται στη λίστα ως ένα από τα πέντε σημαντικότερα μυθιστορήματα του έτους που ...

«Ο βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρή» – Αυτοβιογραφίες και βιογραφίες, 15+1 επιλογές από τις πρόσφατες εκδόσεις

«Ο βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρή» – Αυτοβιογραφίες και βιογραφίες, 15+1 επιλογές από τις πρόσφατες εκδόσεις

Τι κοινό μπορεί να έχει η Μαρινέλλα με τον Έλον Μάσκ; Η Μαρία Κάλλας με τον Ανδρέα Παπανδρέου και ο Πρίγκιπας Χάρι με τον Διονύση Σιμόπουλο; Οι βιογραφίες όλων αυτών, και μερικές ακόμη, κυκλοφόρησαν τους προηγούμενους μήνες και σας τις παρουσιάζουμε.

Γράφει ο Κώστας Αγοραστό...

Όταν η ελληνική ιστορία γίνεται μυθιστόρημα: 4 συγγραφείς ξανακοιτάζουν μυθοπλαστικά το παρελθόν

Όταν η ελληνική ιστορία γίνεται μυθιστόρημα: 4 συγγραφείς ξανακοιτάζουν μυθοπλαστικά το παρελθόν

Από τη Θεσσαλονίκη των τελών του 19ου αιώνα στην Αθήνα του Όθωνα και στη Σέριφο του 1916. Επιλέγουμε τέσσερα ιστορικά μυθιστορήματα Ελλήνων συγγραφέων που παίρνουν έμπνευση από πραγματικά ιστορικά γεγονότα για να «χτίσουν» τις ιστορίες τους. Κεντρική εικόνα: Μια όψη της Θεσσαλονίκης των αρχών του 20ου αιώνα (© Ευθύμ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

13 Δεκεμβρίου 2022 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2022

Έφτασε η στιγμή και φέτος για την καθιερωμένη εδώ και χρόνια επιλογή των εκατό από τα καλύτερα βιβλία λογοτεχνίας της χρονιάς που φτάνει σε λίγες μέρες στο τέλος της. Ε

ΦΑΚΕΛΟΙ