baladeur

Για τη μελέτη της Αγγλίδας ιστορικού και δημοσιογράφου Κάθριν Νίξι [Catherine Nixey] «Η εποχή του λυκόφωτος» (μτφρ. Μιχάλης Λαλιώτης, εκδ. Αλεξάνδρεια). 

Γράφει ο Γιώργος Βέης

«Τα δεδομένα είναι ακριβώς αυτό που δεν υπάρχει, υπάρχουν μόνον ερμηνείες»
Φρίντριχ Νίτσε, Θέληση για δύναμη (εκδ. Δωδώνη)

«Ο σκόπελος της μεταφυσικής λεπτολογίας, στον οποίο θα προσέκρουε τον τρίτο αιώνα ο χριστιανισμός, δεν τέθηκε σε καμιά περίπτωση από τον ιδρυτή του»
Ernest Renan, O βίος του Ιησού (εκδ. Νησίδες)

Η εποχή του λυκόφωτος είναι το πρώτο έργο της Αγγλίδας δημοσιογράφου και ιστορικού Catherine Nixey. Σημειώνω ότι το 2018 κρίθηκε βιβλίο της χρονιάς από τους New York Times, Telegraph, The Spectator, The Observer, και το BBC History Magazine. Τιμήθηκε μάλιστα με το Βραβείο Jerwood της Royal Society of Literature. Παραθέτω τον πλήρη τίτλο του βιβλίου στο πρωτότυπο: The Darkening Age. The Christian Destruction of the Classical World. Αποσπώ λίγα χαρακτηριστικά από όσα δημοσίευσε ο Gerard de Groot στους Times (UK): «είναι ένα γοητευτικό βιβλίο για την καταστροφή και την απόγνωση. Η Νίξι συνδυάζει την αυθεντία της σοβαρής ακαδημαϊκού με το εκφραστικό ύφος της καλής δημοσιογράφου. Δεν φοβάται να παρεμβάλει ένα αστείο σε μια ζοφερή ιστορία βεβήλωσης». Γνωρίζουμε ότι η συγγραφέας (1980) μεγάλωσε σε περιβάλλον το οποίο διέκρινε μια καθόλα συστηματική Καθολική απόκλιση. Οι γονείς της σημειωτέον είχαν ήδη προηγουμένως αμφότεροι μονάσει. Στην παρούσα δοκιμιακού χαρακτήρα αφήγησή της, η Catherine Nixey, απόφοιτος του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ, μας δείχνει ότι όντως επιδιώκει να διαβάσει και να διερμηνεύσει το τραυματικό κατά κανόνα παρελθόν μας, προσπαθώντας να απομακρυνθεί, ει δυνατόν, από κάθε σκοπιμότητα, από κάθε ψευδαίσθηση ή αυταπάτη ξένη προς την όποια εξ αντικειμένου αλήθεια. Ως ακαδημαϊκός που δεν συγκλίνει με τον πρώτο τυχόντα υποκειμενικό ιδεαλισμό, φροντίζει να προβάλλει ασφαλή επιχειρήματα και αδιαμφισβήτητες συμπεριφορές καθοριστικών συντελεστών της συμβίωσης ή μη συμβίωσης μεγάλων κοινωνικών ή εθνοτικών μονάδων, σε συγκεκριμένες ιστορικές φάσεις. Με σαφήνεια καταγγέλλει ό,τι αποτελεί για την ίδια ακαταμάχητο όνειδος. Καταδικάζει ανενδοίαστα τον κατά την κρίση της απάνθρωπο και καθ΄ υπερβολήν εκδικητικό, μισαλλόδοξο και μνησίκακο Έτερον.

alexandreia nixey photo
H Catherine Nixey είναι δημοσιογράφος και ιστορικός. Ανατράφηκε ως Καθολική, από γονείς αφιερωμένους στη μοναστική ζωή. Έκανε κλασικές σπουδές στο Καίμπριτζ και δίδαξε σ’ αυτό τον τομέα, προτού γίνει δημοσιογράφος στους βρετανικούς Times, όπου και εργάζεται ακόμη. To Η εποχή του λυκόφωτος είναι το πρώτο της βιβλίο.
 

Κοντολογίς, η απόφοιτος του Κέιμπριτζ έχει μάθει κι αυτή με τη σειρά της να διασταυρώνει το πληροφοριακό υλικό σε εξαντλητικό βαθμό και να εξετάζει κατά τρόπο επιστημονικό, δηλαδή κατά το δυνατόν αμερόληπτο, τις δεδομένες πλην όμως πολλάκις αντικρουόμενες ιστορικές πηγές. Γνωρίζει βεβαίως εκ των προτέρων ότι, κατά την ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, την οποία επισταμένως μελετά, «η μετάβαση από έναν ανθρωποκεντρικό σε έναν θεοκεντρικό πολιτισμό δεν συντελείται, όπως το θέλει ο Peter Brown, μέσα σε κλίμα «ήπιας βίας», αλλά σε μιαν ατμόσφαιρα σημαδεμένη από αγριότητα και αναλγησία. Ούτε η τάξη ούτε η σταθερότητα ούτε η ισορροπία συνιστούν γνωρίσματα αυτής της κοινωνίας, η οποία βιώνει στο πετσί της μια διαδικασία μετάλλαξης [...] Γι’ αυτήν την ανθρωπότητα, που όσο αποκοβόταν από το πολιτιστικό της παρελθόν τόσο επένδυε σε ένα μεταφυσικό μέλλον, οι δυστυχίες αυτού του κόσμου ήταν χίλιες φορές προτιμότερες από την πνευματική απόκλιση που οδηγούσε ίσια στην κόλαση. Αυτό που μετρούσε πάνω απ΄ όλα ήταν η μελλοντική σωτηρία της ψυχής, η οποία ήταν διαμετρικά αντίθετη προς την παρούσα ευζωία». (Βλ. Πολύμνια Αθανασιάδη, Η άνοδος της μονοδοξίας στην Ύστερη Αρχαιότητα, εκδόσεις Εστία, Αθήνα, 2017).

Ό,τι ελκύει τόσο δυναμικά τη συγγραφέα, καθίσταται εν τέλει κτήμα μας. Κι αυτή ακριβώς η ώσμωση είναι το κυριότερο όφελος από την όλη αναγνωστική πρόσληψη.

Ορισμένοι εκ των κριτών τής καταλογίζουν πάντως μιαν εμφανή ενίοτε προσφυγή σε μονομερείς εκτιμήσεις. Ιδίως όσον αφορά στην εσκεμμένη αποσιώπηση της συστηματικής διατήρησης ενός άκρως σημαίνοντος μέρους της ελληνορωμαϊκής γραμματείας από διάφορους χριστιανικούς φορείς. Επιπροσθέτως οι προαναφερόμενοι σπεύδουν να τονίσουν ότι η Εποχή του λυκόφωτος παραθεωρεί προγραμματικά την αμιγώς πολιτιστική προσφορά της τότε νέας θρησκείας.

alexandreia EPOHI LYKOFWTOSΗ Catherine Nixey, η οποία φαίνεται ως εκ των πραγμάτων ότι έχει εντρυφήσει ασφαλώς και στο εμβληματικό έργο του συμπατριώτη της Edward Gibbon (Εδουάρδος Γίβων, 1737 – 1794), επικεντρώνεται, όπως θα περίμεναν φυσικά οι αναγνώστες της, κατά κύριο λόγο στους απηνείς βανδαλισμούς ναών και εστιών των λεγομένων παγανιστών, όπως φέρ’ ειπείν το Σαραπείο (391). Aλλά και στις δολοφονίες αφανών και επιφανών οπαδών της «άλλης δόξας». Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται η μαρτυρική νεοπλατωνική φιλόσοφος, αστρονόμος και βαθύνους μαθηματικός Υπατία (415). Συγκρατώ ότι η κειμενική ροή είναι καταιγιστική. Ο δε τόνος συχνά πυκνά μας πείθει ότι πράγματι πηγάζει από καθαρά δικανικό ιδίωμα. Υπογραμμίζω ότι η συγγραφέας δεν θα παραλείψει να επισημάνει και η ίδια, την κατάλληλη στιγμή, όσα απαντούν επιμόνως στο ειδικότερο θρησκειολογικό πλαίσιο. Να καταθέσω, για τις ανάγκες της εποπτικής στιγμής, ορισμένα ενδεικτικά, τα οποία έχουν προηγηθεί, σε σχέση πάντα με τους υπό κρίση πρώτους χριστιανικούς αιώνες. Εννοώ τους εξής δείκτες: «η έννοια της θρησκευτικής ταυτότητας είναι άγνωστη στους Έλληνες. Δεν υπάρχουν επιβεβλημένα Ιερά Κείμενα και εξ Αποκαλύψεως Αλήθειες. Οι Έλληνες εμπνέονται από τον Όμηρο και τον Ησίοδο, από τους μύθους και την φιλοσοφική και θεολογική ερμηνεία τους, και ο πολυθεϊσμός τους είναι εξ ορισμού ανεκτικός και ανοιχτός (δείτε, λόγου χάρη, με πόση ευκολία αναγνωρίζει ο Ηρόδοτος τις δικές του θεότητες στα πρόσωπα των αλλοεθνών θεοτήτων, κατά την αντίληψή του διαφορετικών μόνο στα ονόματα). Δεν υπήρχε ένα κλειστό και περιχαρακωμένο σύστημα, δεν υπήρχε συγκροτημένη εκκλησία». (Βλ. Κέλσος, Αληθής Λόγος, στο φως ύστερα από 18 αιώνες, απόδοση: Πέτρος Οικονόμου, Γιάννης Χριστοδούλου, επιμέλεια-πρόλογος: Γιάννης Αβραμίδης, εκδόσεις θύραθεν Επιλογή, Θεσσαλονίκη,1996 ).

Συμπέρασμα: ο ενεργητικός ρόλος της γλώσσας που υιοθετεί ασμένως η Εποχή του λυκόφωτος υποστηρίζει επιτυχώς την επεξεργασία των υλικών της εν λόγω πραγματολογικής παρακαταθήκης. Ό,τι ελκύει τόσο δυναμικά τη συγγραφέα, καθίσταται εν τέλει κτήμα μας. Κι αυτή ακριβώς η ώσμωση είναι το κυριότερο όφελος από την όλη αναγνωστική πρόσληψη.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΕΗΣ είναι πρέσβης επί τιμή και ποιητής. Τελευταίο του βιβλίο, η συλλογή κειμένων «Για την ποιητική γραφή – Δοκιμίων Σύνοψις» (εκδ. Ύψιλον).


Αποσπάσματα από το βιβλίο:

«Έχει υπολογιστεί πως μόλις το δέκα τοις εκατό από το σύνολο της αρχαίας γραμματείας έχει φτάσει στη σημερινή εποχή. Για τα λατινικά, το ποσοστό είναι ακόμα χειρότερο. Υπολογίζεται ότι σώζεται μόλις το ένα τοις εκατό της λατινικής γραμματείας […] Στην Αλεξάνδρεια ο Κύριλλος πραγματοποιούσε έρευνες σε σπίτια αναζητώντας έργα του μισητού παγανιστή αυτοκράτορα Ιουλιανού «του Παραβάτη» [. . .] Οι «αμαρτωλοί» παγανιστές που βρίσκονταν στο στόχαστρο κάποιου οργισμένου πλήθους ένιωθαν συχνά ότι η αμαρτία γινόταν σε βάρος τους κι όχι από αυτούς, και θέλοντας να αντισταθούν στην καταστροφή των ιερών τους μνημείων, περνούσαν στην αντεπίθεση. Ο βίαιος κατεδαφιστής ναών επίσκοπος Μάρκελλος πιάστηκε και κάηκε ζωντανός από εξοργισμένους πολυθεϊστές […] Κάποια νήματα της αρχαίας φιλοσοφίας συνέχισαν να ζουν, διατηρημένα από κάποιους χριστιανούς φιλοσόφους – αλλά δεν ήταν το ίδιο. Τα έργα που πρέπει να συμφωνούν με τα προκαθορισμένα δόγματα μιας Εκκλησίας δεν είναι φιλοσοφία, είναι θεολογία […] Οι αυτοκρατορίες δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων δεν εγκαταλείπουν μέσα σε μια νύχτα τη θρησκεία που είχαν για πάνω από μια χιλιετία,  χωρίς να υπάρξει τουλάχιστον μια αναταραχή. Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία δεν διέφερε σε αυτό. Πολλοί μεταστράφηκαν πρόθυμα και με χαρά στο χριστιανισμό (ό,τι κι αν σήμαινε η λέξη «μεταστροφή»). Αλλά πολλοί δεν το έκαναν».

 politeia link more

 

 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Στη σκιά του Στάλιν – Μια παγκόσμια ιστορία του ελληνικού κομμουνισμού» του Νίκου Μαραντζίδη (κριτική)

«Στη σκιά του Στάλιν – Μια παγκόσμια ιστορία του ελληνικού κομμουνισμού» του Νίκου Μαραντζίδη (κριτική)

Για το βιβλίο του Νίκου Μαραντζίδη «Στη σκιά του Στάλιν – Μια παγκόσμια ιστορία του ελληνικού κομμουνισμού» (εκδ. Αλεξάνδρεια). Στην κεντρική εικόνα, ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ με τον καθηγητή του ΕΜΠ Γιώργο Μπάφα που δώρισε τον εικονιζόμενο πίνακα στο Κόμμα. 

Γράφει ...

«Μικρή ιστορία της Μεσογείου» του Τζέρεμι Μπλακ (κριτική) – Μια σύντομα επισκόπηση της ιστορίας της «δικής μας θάλασσας»

«Μικρή ιστορία της Μεσογείου» του Τζέρεμι Μπλακ (κριτική) – Μια σύντομα επισκόπηση της ιστορίας της «δικής μας θάλασσας»

Για το βιβλίο του Τζέρεμι Μπλακ «Μικρή ιστορία της Μεσογείου» (μτφρ. Πέτρος Γεωργίου, εκδ. Πατάκη). Κεντρική εικόνα: Freepik.

Γράφει η Λεύκη Σαραντινού

Η Μεσόγειος θάλασσα για πολλούς αιώνες αποτελούσε το κέντρο του κό...

«Ο ελληνικός εμφύλιος: Μνήμες σε πόλεμο και σύγχρονες πολιτικές ταυτότητες» του Ραϋμόνδου Αλβανού (κριτική)

«Ο ελληνικός εμφύλιος: Μνήμες σε πόλεμο και σύγχρονες πολιτικές ταυτότητες» του Ραϋμόνδου Αλβανού (κριτική)

Για το βιβλίο του Ραϋμόνδου Αλβανού «Ο ελληνικός εμφύλιος: Μνήμες σε πόλεμο και σύγχρονες πολιτικές ταυτότητες» (εκδ. Επίκεντρο). Στην κεντρική εικόνα, φωτογραφία από το ντοκιμαντέρ του Ροβήρου Μανθούλη «Ο Ελληνικός Εμφύλιος Πόλεμος» (1997).

Γράφει ο Γιώργος Σιακαντά...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Τίλντα Σουίντον, Θεόδωρος Τερζόπουλος, Πάτι Σμιθ & Λένα Πλάτωνος, μεταξύ πολλών άλλων, στο φετινό πρόγραμμα της Στέγης

Τίλντα Σουίντον, Θεόδωρος Τερζόπουλος, Πάτι Σμιθ & Λένα Πλάτωνος, μεταξύ πολλών άλλων, στο φετινό πρόγραμμα της Στέγης

Τίλντα Σουίντον, Θεόδωρος Τερζόπουλος, Πάτι Σμιθ & Λένα Πλάτωνος, μεταξύ πολλών άλλων, κοσμούν το φετινό, πλουσιότατο και άκρως ερεθιστικό, πρόγραμμα της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση. «Και τώρα, τι κάνουμε; Δεν περιμένουμε. Ούτε συνεχίζουμε αμέριμνοι. Μιλάμε και φωνάζουμε για τις πληγές, που πρέπει να τις νιώ...

«Χορός στα ποτήρια» της Γεωργίας Τάτση (κριτική) – Δύο καλογραμμένες νουβέλες με ιστορικές και πολιτικές ρίζες

«Χορός στα ποτήρια» της Γεωργίας Τάτση (κριτική) – Δύο καλογραμμένες νουβέλες με ιστορικές και πολιτικές ρίζες

Για την επανακυκλοφορία του βιβλίου της Γεωργίας Τάτση «Χορός στα ποτήρια» (εκδ. Βακχικόν, δύο νουβέλες). Κεντρική εικόνα: Φωτογραφία από την ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Θίασος» (1974-’75) 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Iεροτελεστικός από τη...

Διαβάζοντας με τον Γιώργο Τζαβάρα

Διαβάζοντας με τον Γιώργο Τζαβάρα

Πρόσωπα από το χώρο των τεχνών, των ιδεών και του πολιτισμού, αποκαλύπτουν τον δικό τους αναγνωστικό χαρακτήρα, τη μύχια σχέση τους με το βιβλίο και την ανάγνωση. Σήμερα, ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Γιώργος Τζαβάρας.

Eπιμέλεια: Book Press

Ποιο βι...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Το σπίτι με την κόκκινη πόρτα» του Βαγγέλη Μαργιωρή (προδημοσίευση)

«Το σπίτι με την κόκκινη πόρτα» του Βαγγέλη Μαργιωρή (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αστυνομικό μυθιστόρημα του Βαγγέλη Μαργιωρή «Το σπίτι με την κόκκινη πόρτα», το οποίο κυκλοφορεί στις 25 Σεπτεμβρίου από τις εκδόσεις Μίνωας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Ήρωες, μίξερ, μανταλάκια, σερβιέτες…» Μέσα στο ...

«Manifest – Υλοποίησε τη ζωή των ονείρων σου» της Τζορντάνα Λεβίν (προδημοσίευση)

«Manifest – Υλοποίησε τη ζωή των ονείρων σου» της Τζορντάνα Λεβίν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Τζορντάνα Λεβίν [Jordanna Levin] «Manifest – Υλοποίησε τη ζωή των ονείρων σου» (μτφρ. Νοέλα Ελιασά), που θα κυκλοφορήσει στις 25 Σεπτεμβρίου από τις εκδόσεις Μίνωας. 

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

«Ηλίας Πετρόπουλος: Σκληρός από τρυφερότητα» του Τζον Τέιλορ (προδημοσίευση)

«Ηλίας Πετρόπουλος: Σκληρός από τρυφερότητα» του Τζον Τέιλορ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση του προλόγου του μεταφραστή Γιώργου Ι. Αλλαμανή, στο βιβλίο του Τζον Τέιλορ [John Taylor] «Σκληρός από τρυφερότητα – Ο Έλληνας ποιητής και λαογράφος του άστεως Ηλίας Πετρόπουλος», το οποίο κυκλοφορεί αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις Δίχτυ.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μεσογειακό νουάρ, δικαστικό θρίλερ, whodunnit κι ένα ασήμαντο περιστατικό: 4 δυνατά ευρωπαϊκά αστυνομικά μυθιστορήματα

Μεσογειακό νουάρ, δικαστικό θρίλερ, whodunnit κι ένα ασήμαντο περιστατικό: 4 δυνατά ευρωπαϊκά αστυνομικά μυθιστορήματα

Τέσσερα πρόσφατα αστυνομικά μυθιστορήματα ανανεώνουν τις γνωστές υποκατηγορίες της αστυνομικής λογοτεχνίας. «Η σκοτεινή μούσα» του Άρμιν Έρι, «Ο κώδικας του θησαυρού» της Τζάνις Χάλετ, «Θάνατος ενός ταξιδιώτη» του Ντιντιέ Φασέν και «Η στρατηγική του πεκινουά» του Αλέξις Ραβέλο.

Γράφει η Χίλ...

Τα βιβλία του φθινοπώρου 2023: Τι θα διαβάσουμε τις μέρες που έρχονται

Τα βιβλία του φθινοπώρου 2023: Τι θα διαβάσουμε τις μέρες που έρχονται

Επιλογές από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών, θεάτρου, δοκιμίων, μελετών και γκράφικ νόβελ.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Επιλέξαμε και φέτος όχι την εξαντλητική παρουσίαση των νέων εκδόσεων αλλά την στ...

22 σημαντικοί συγγραφείς που έγραψαν μόνο ένα μυθιστόρημα

22 σημαντικοί συγγραφείς που έγραψαν μόνο ένα μυθιστόρημα

Τι κοινό θα μπορούσε να έχει η Έμιλι Μπροντέ [Emily Brontë] με τον Χουάν Ρούλφο [Juan Rulfo] και τον εικονιζόμενο Άρη Αλεξάνδρου; Και οι τρεις τους, όπως και πολλοί ακόμα σημαντικοί συγγραφείς, έγραψαν και εξέδωσαν ένα μόνο μυθιστόρημα στη διάρκεια της ζωής τους, που ωστόσο αρκούσε για να τους καθιερώσει στο λογοτεχ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

22 Σεπτεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα βιβλία του φθινοπώρου 2023: Τι θα διαβάσουμε τις μέρες που έρχονται

Επιλογές από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών, θεάτρου, δοκιμίων, μελετών και γκράφικ νόβελ. Επιμέλεια: Κώστας Αγορα

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ