ioannou250

Του Τριαντάφυλλου Κωτόπουλου*

Περιπλάνηση στο χώρο και στο χρόνο

Η νέα έκδοση του βιβλίου της Έλενας Χουζούρη Η Θεσσαλονίκη του Γιώργου Ιωάννου, Περιπλάνηση στο χώρο και στο χρόνο αποτελεί ένα πολύ σημαντικό έργο της κριτικής της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας.

Ένας σπουδαίος λογοτέχνης ο Ιωάννου. Μία πολύ αξιόλογη συγγραφέας και μελετήτρια η Έλενα Χουζούρη. Ένας άνθρωπος του πολιτισμού που σέβεται τον αναγνώστη της και δεν τον αντιμετωπίζει ως καταναλωτή εύπεπτων εκφάνσεων της ποπ κουλτούρας, ούτε ως αδιάφορο και απερίσκεπτο περιηγητή του χώρου της Λογοτεχνίας, αλλά ως κριτικά σκεπτόμενο πολίτη. Η Θεσσαλονίκη του Γιώργου Ιωάννου συνιστά μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη, ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο, το οποίο ανασημασιοδοτεί τη σχέση του αναγνώστη με την πόλη μέσα από το έργο του δημιουργού. Η Χουζούρη αναλαμβάνει να μετατρέψει τον αναγνώστη σε περιπατητή και προθυμοποιείται να αναλάβει μία διπλή ξενάγησή του: στους χώρους της Θεσσαλονίκης και στα κείμενα του Ιωάννου. Άρρηκτα συνδεδεμένα και τα δύο ούτως ή άλλως.

Βιβλιογραφική πηγή για μελετητές και πλατύ κοινό  

Η διαχρονική του αξία αποτελεί μία σημαντική προσφορά τόσο για την Θεσσαλονίκη και τη λογοτεχνία της, όσο και το ίδιο το έργο του Ιωάννου. 

Μου δόθηκε η ευκαιρία να πρωτοδιαβάσω το βιβλίο 15 χρόνια περίπου πριν, στην πρώτη του έκδοση, κατά τη διάρκεια της εκπόνησης της διδακτορικής μου διατριβής, που σχετίζεται με την πεζογραφία της Θεσσαλονίκης, και πρέπει να τονίσω πως ωφελήθηκα τα μέγιστα από αυτήν την συνάντηση. Το διάβασα και το ξαναδιάβασα, υιοθέτησα την οπτική του σε πολλά σημεία της δικής μου δουλειάς και συνομίλησα δημιουργικά μαζί του.  Η διαχρονική του αξία αποτελεί μία σημαντική προσφορά τόσο για την Θεσσαλονίκη και τη λογοτεχνία της, όσο και το ίδιο το έργο του Ιωάννου. Αποτέλεσε και θα εξακολουθήσει να αποτελεί πρωταρχική βιβλιογραφική πηγή για τους νεότερους μελετητές της λογοτεχνικής παράδοσης της πόλης.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα χρηστικό βιβλίο που έρχεται να συμβάλλει στην επιστημονική έρευνα της Θεωρίας της Λογοτεχνίας της Πόλης, όπου θεμελιώδεις απορίες ή και συγχύσεις εξακολουθούν να ταλανίζουν το χώρο. Η μελέτη δεν εξαντλείται στη διακρίβωση θεωρητικών προβλημάτων. Παρακινεί τον αναγνώστη να εμβαθύνει ο ίδιος, χαρίζοντάς του ταυτόχρονα την απόλαυση της μύησής του στην πεζογραφία του Γιώργου Ιωάννου. Άρτιο έργο. Και πρέπει εδώ να εξάρω μερικές από τις επιστημονικές του αρετές, για όσους δεν το έχουν διαβάσει, καθώς διαθέτει μέθοδο ανάλυσης των κειμένων, σωστή χρήση και αντιμετώπιση των βιβλιογραφικών του πηγών αλλά κυρίως των παραθεμάτων και εξαιρετική ελληνική γλώσσα. Στρωτή και κατανοητή. Σκέτη. Γιατί έχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια να συναγωνιζόμαστε σε μία χρήση της γλώσσας, που όσο πιο δυσνόητη είναι για τους αναγνώστες, τόσο θεωρείται επιστημονικότερη και προτιμητέα.

Από την πρώτη έκδοση του βιβλίου απουσίαζε μία σελίδα περιεχομένων και το πολύ χρήσιμο ευρετήριο. Στην εμπλουτισμένη επανέκδοση της μελέτης η συγγραφέας μας τα παρέχει, ενώ έχει φροντίσει να ενσωματώσει και νεότερες εργασίες που αφορούν τη Λογοτεχνία της Θεσσαλονίκης και της πόλης γενικότερα. Γύρω από τη Θεσσαλονίκη και τη Λογοτεχνία της ενέσκηψαν τα τελευταία χρόνια πολλοί  επαΐοντες και ειδήμονες, οι οποίοι κατόρθωσαν με χαρακτηριστική ευκολία να μετατρέψουν το ήδη θολό τοπίο της σε ένα ωκεανό χαοτικών θεωρητικών προσωπικών προτάσεων και απόψεων. Αρκετά τέτοια τυποποιημένα εγχειρίδια κοσμούν τις προθήκες των βιβλιοπωλείων, κοντά φυσικά στα άλλα, τα αξιόλογα, μην προκαλώντας θυμηδία στους ανυποψίαστους αναγνώστες, αλλά οπωσδήποτε διαρκείς στρεβλώσεις στην οπτική τους για την πόλη και τους λογοτέχνες της.

"... οι συγγραφείς δεν γράφουν μέσα σε κενό". 

Η Θεσσαλονίκη του Γιώργου Ιωάννου μπορεί να διαβαστεί όχι μόνο υποψιασμένους μελετητές, αλλά και από απλούς αναγνώστες που θέλουν να γνωρίσουν τον Ιωάννου ή τη Θεσσαλονίκη και μπορούν να χρονοτριβήσουν και να φλυαρήσουν μαζί τους, χωρίς επιστημονικές διαστροφές. Αυτή θαρρώ είναι η μεγαλύτερη αρετή του βιβλίου και εδώ ακριβώς έγκειται η αξία της προσωπικής ικανότητας της Χουζούρη. Αποκρυσταλλώνοντας τις επιστημονικές και ερευνητικές της αναζητήσεις, κατόρθωσε να μας παραδώσει ένα πόνημα που λειτουργεί ως αφετηρία για περαιτέρω  σκέψεις και προβληματισμούς. Η συγγραφέας αποτυπώνει  μία αναπαράσταση του σύγχρονου αλλά και του παρελθόντος συλλογικού πλαισίου της πόλης και των συμφραζομένων της μέσα από τη ματιά του Γιώργου Ιωάννου. Ο τελευταίος ως γνωστόν αποτελεί ιδιαίτερα σημαντική συνισταμένη της λογοτεχνικής παράδοσης της Θεσσαλονίκης και οι επιρροές των κειμένων του είναι ευδιάκριτες σε πολλούς κατοπινούς συγγραφείς. Ο ίδιος ο συγγραφέας έχει επιλέξει τη Θεσσαλονίκη ως το σκηνικό πολλών έργων του, αλλά και ως οργανικό στοιχείο της πλοκής τους. Στα περισσότερα από αυτά είναι ο τόπος και ο χρόνος τους. Ο Κάντ είχε πει πως για την καλύτερη κατανόηση των γεγονότων πρέπει πάντα να φοράμε γυαλιά, όπου ο ένας ο φακός θα δείχνει το χρόνο και ο άλλος τον τόπο. Την όποια σχετική μυωπική μας ατροφία  θεραπεύει το έργο της Χουζούρη, το οποίο συγκαταλέγεται στα κορυφαία του είδους και αποδεικνύεται ταυτόχρονα ιδιαίτερα χρηστικό.

Η Θεσσαλονίκη λειτουργεί συχνά στο έργο του Ιωάννου ως το όχημα αποδόμησης των κυρίαρχων αξιών και «κανονικοτήτων» μέσα στη μυθοπλασία. Αν μάλιστα υιοθετήσουμε την άποψη ότι ο λογοτέχνης έχει την ταυτότητα του «προβληματικού ατόμου» (σύμφωνα με τον Goldmann), τότε ο Ιωάννου μάλλον βλέπει «σωστά», μέσα από τη «λοξή» του ματιά, την ήδη παραμορφωμένη πραγματικότητα της εποχής του (Lowenthal), ενώ την ίδια στιγμή η Χουζούρη αναγορεύεται σε διαμεσολαβητή της έκφρασής του, αναδεικνύοντας τόσο την ιστορική ύλη, που αξιοποιείται στη μυθοπλασία με τις όποιες επιλεκτικές και αποσπασματικές μεταγραφές της, όσο και τη συμβολή της πόλης στη διαμόρφωση της συγκεκριμένης ιστορικής πραγματικότητας. «Έχω σχέσεις με τον τόπο. Και οι τόποι, ξέρετε, επηρεάζουν. Δε γράφουμε μέσα στο κενό, οι συγγραφείς δε γράφουν μέσα σε κενό» διευκρινίζει ο Ιωάννου. «Ο Γ.Ι. δεν πιστεύει στη λογοτεχνία που γράφεται έξω από τόπο και χρόνο» συμπληρώνει η Χουζούρη.

Το έργο προσεγγίζει συστηματικά όλους σχεδόν τους βασικούς εννοιολογικούς άξονες της του έργου του Ιωάννου που σχετίζονται με τη Θεσσαλονίκη και συγκροτεί μία πρωτότυπη σύνθεση με ορθολογική δομή, έναν ολοκληρωμένο οδηγό για την κατανόησή του. Ο τρόπος γραφής των κεφαλαίων και η μεθοδολογική τους οργάνωση επιτρέπουν τόσο τη διατήρηση της αυτονομίας τους, όσο και τη δομική τους σύνδεση, ενώ ταυτόχρονα βοηθούν τον αναγνώστη να κατανοήσει τη φύση και τα χαρακτηριστικά μιας διακριτής επιστημονικής περιοχής και να αντιληφθεί τις λειτουργικές παραμέτρους της εμπλοκής της πόλης σε μια ζώσα λογοτεχνική εμπειρία.

ioannou2Στο πρώτο κεφάλαιο, «Η πόλη ως κείμενο. Η Θεσσαλονίκη ως πόλη της λογοτεχνίας», αξιοποιούνται και ταυτόχρονα διασαφηνίζονται θεωρητικές έννοιες, όπως πόλεις της λογοτεχνίας, λογοτεχνία της πόλης, ενώ παράλληλα παρατίθενται πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες της ιστορίας της Θεσσαλονίκης και του ρόλου της στη λογοτεχνική παραγωγή της Ελλάδας. Στο δεύτερο και τρίτο κεφάλαιο, «Ο Γιώργος Ιωάννου και η Θεσσαλονίκη» και «Η Θεσσαλονίκη ως πόλη της περιπλάνησης. Από το Εγώ στο Εμείς», μας παρέχεται η δυνατότητα να μορφώσουμε μια συνολική εικόνα για την Θεσσαλονίκη στο έργο του Ιωάννου. Εντοπίζουμε την επεξεργασία των δύο βασικών και αλληλοϋποστηριζόμενων κατευθυντήριων γραμμών, της πόλης και του συγγραφέα, που η διάκριση και η συνεξέτασή τους συγκροτεί την προβληματική που διατρέχει ολόκληρο το βιβλίο. Κοσμοπολιτισμός, επαρχιωτισμός μαζί και ανατολική ραθυμία κι ανάμεσά τους η συγγραφική ενηλικίωση του Ιωάννου, περπάτημα, ερωτικό στοιχείο, βιωματική λογοτεχνία. Στο τελευταίο τέλος κεφάλαιο, «Η Μυθολογία της πόλης, επιχειρείται η αποτύπωση του μύθου της πόλης μέσα από το έργο του Ιωάννου». Σελίδες που θα τροφοδοτήσουν σκέψεις και προβληματισμούς σε κάθε νεότερο μελετητή της Θεσσαλονίκης και του Γιώργου Ιωάννου. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο «Επίλογος» ή «Μια νέα εισαγωγή», όπως προτείνει η Χουζούρη καθώς και το «Φωτογραφικό Παράρτημα». Η συγγραφέας απαντά με ευρηματικότητα σ’ ένα κεντρικό ερώτημα και της αφηγηματικής θεωρίας, το «πώς» τα έργα αφηγούνται την ιστορία τους (ένα βήμα πέρα από κλασικό «τι» αφηγούνται) και με πιο τρόπο αντικατοπτρίζονται σ’ αυτά ο χρόνος, το κοινωνικό περιβάλλον που γράφτηκαν και τα αξιακά συστήματα των δημιουργών τους. Σκηνικό, χαρακτήρες και αφηγητές, πλοκή: η Χουζούρη τα συνεξετάζει και βοηθά τους αναγνώστες της ποικιλότροπα. Είναι δεδομένο ότι ένα τόσο μεγάλο εγχείρημα νομοτελειακά δεν μπορεί να στερείται αδυναμιών. Η ασημαντότητά τους όμως στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι σε θέση να μειώσει από το πόνημα τη σημαντικότητα που του αναλογεί.

Θα μπορούσε κανείς εν κατακλείδι να συνοψίσει πως η Χουζούρη επιτυγχάνει τελικά μία εξαιρετικά γόνιμη και πρωτότυπη σύνθεση  με δομική αρτιότητα και εννοιολογική επάρκεια, που επιτρέπει την ασφαλή προσέγγιση και συστηματική διερεύνηση της Λογοτεχνίας της Πόλης ή της Θεσσαλονίκης του Γιώργου Ιωάννου, μιας πόλης της μνήμης, ενός παλίμψηστου κειμένου – από τον χρόνο της  βίωσης, της γραφής και της ανάγνωσης. Και μαζί και της δικής μας ανάγνωσης. Όμως ένας νέος προβληματισμός, στοιχείο δομικό για τα μεγάλα δημιουργήματα, προκύπτει, καθώς το έργο συνεχίζει έναν γόνιμο και ανανεωτικό επιστημονικό διάλογο γύρω από τις θεωρητικές αναζητήσεις και τα ερευνητικά δεδομένα που προκύπτουν διαρκώς για την Λογοτεχνία της Θεσσαλονίκης και επεκτείνουν τους προβληματισμούς και τη διατύπωση νέων ερωτημάτων. Μήπως πέρα από τα συγχαρητήρια που δικαιωματικά θα εισπράξει η συγγραφέας θα πρέπει να προσανατολίζεται μελλοντικά στη συγγραφή ενός ανάλογου πολύτιμου και ολοκληρωμένου συγγράμματος για την Λογοτεχνία της πόλης της Θεσσαλονίκης γενικότερα; 

thessaloniki-ioannouΗ Θεσσαλονίκη του Γιώργου Ιωάννου
Περιπλάνηση στο χώρο και στο χρόνο
Έλενα Χουζούρη
Εκδόσεις Επίκεντρο, Αθήνα 2012
Τιμή:  € 14,00, σελ. 220

 politeia link more

 

 

 

 

 *Ο Τριαντάφυλλος Κωτόπουλος είναι Επίκουρος Καθηγητής Δημιουργικής Γραφής και Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.  

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Ελευθερία, εθελοδουλία και ασημαντότητα», του Νίκου Ν. Μάλλιαρη (κριτική) – Μια σημαντική συμβολή στη μελέτη της φιλοσοφίας του Κορνήλιου Καστοριάδη

«Ελευθερία, εθελοδουλία και ασημαντότητα», του Νίκου Ν. Μάλλιαρη (κριτική) – Μια σημαντική συμβολή στη μελέτη της φιλοσοφίας του Κορνήλιου Καστοριάδη

Για το βιβλίο του Νίκου Ν. Μάλλιαρη, «Ελευθερία, Εθελοδουλία και Ασημαντότητα» (εκδ. Μάγμα).

Γράφει ο Γιώργος Δρίτσας

Ο Κορνήλιος Καστοριάδης είναι ίσως μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της νεοελληνικής και ταυτόχρονα της ευρωπαϊκής φιλοσοφίας...

«Φόβος» του Κόρεϊ Ρόμπιν (κριτική) – Η πολιτική λειτουργία του φόβου στο διάβα της ιστορίας

«Φόβος» του Κόρεϊ Ρόμπιν (κριτική) – Η πολιτική λειτουργία του φόβου στο διάβα της ιστορίας

Για το βιβλίο του Κόρεϊ Ρόμπιν [Corey Robin] «Φόβος» (μτφρ. Ιουλία Πεντάζου, εκδ. Αλεξάνδρεια). Kεντρική εικόνα: Ο Λεβιάθαν κατά Χομπς © Wikimedia Commons.

Γράφει ο Μύρων Ζαχαράκης 

Στόχος του παρόντος βιβλίο...

«Αλλάζοντας τον κόσμο με μια μπάλα» του Βασίλη Κωστάκη (κριτική) – Το ποδόσφαιρο ως επιταχυντής κοινωνικών αλλαγών

«Αλλάζοντας τον κόσμο με μια μπάλα» του Βασίλη Κωστάκη (κριτική) – Το ποδόσφαιρο ως επιταχυντής κοινωνικών αλλαγών

Για το βιβλίο του Βασίλη Κωστάκη «Αλλάζοντας τον κόσμο με μια μπάλα» (εκδ. Διόπτρα). Κεντρική εικόνα; ο σπουδαίος Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής Σόκρατες, ο οποίος υπήρξε και ένας άκρως πολιτικοποιημένος άνθρωπος. 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

Για το βιβλίο «Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ [Guadalupe Nettel] (μτφρ. Νάννα Παπανικολάου, εκδ. Ίκαρος). Kεντρική εικόνα: έργο της street artist Οla Volo © olavolo.com.

Γράφει η Φανή Χατζή

Όσο η άποψη ότι ο γενε...

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

Για το ντοκιμαντέρ «TACK» (παραγωγή Onassis Culture) της Βάνιας Τέρνερ με πρωταγωνίστριες τη Σοφία Μπεκατώρου, που πρώτη ξεκίνησε το ελληνικό #MeToo, και την Αμαλία Προβελεγγίου, της οποίας η καταγγελία για βιασμό από τον προπονητή της από τα έντεκά της οδήγησε στην πρώτη δίκη-ορόσημο όχι μόνο για τη δικαίωσή της αλ...

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη με «Γκοντό» και ιταλικό θίασο: μια παράσταση-σταθμός

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη με «Γκοντό» και ιταλικό θίασο: μια παράσταση-σταθμός

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος σκηνοθετεί το εμβληματικό κείμενο του Σάμιουελ Μπέκετ «Περιμένοντας τον Γκοντό» (1948) στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης από τις 15 μέχρι και τις 19 Μαΐου. Η παράσταση είναι στα ιταλικά με ελληνικούς υπέρτιτλους.

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Υπάρχει μια «μικρή» ή μια «σύντομη» ιστορία για το… οτιδήποτε. Οι τίτλοι βιβλίων που επιχειρούν (και καταφέρνουν) να συμπυκνώσουν μεγάλα θέματα σε, συνήθως, ολιγοσέλιδα βιβλία είναι πάρα πολλοί. Εντυπωσιακά πολλοί. Στην παρακάτω πολύ ενδεικτική επιλογή είκοσι ενός βιβλίων μπορεί καν...

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) επιλέγουμε 12 βιβλία που μας βάζουν στα ενδότερα της λογοτεχνίας και μας συνοδεύουν στο ταξίδι της ανάγνωσης.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Στις 23 Απριλίου γιορτάζουν τα βιβλ...

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ