«Η βούληση του λαού» του Άλμπερτ Γουίλ (κριτική) – Λαϊκή βούληση: Συστατικό της δημοκρατίας ή επικίνδυνος μύθος;

Για το βιβλίο του Άλμπερτ Γουίλ [Albert Weale] «Η βούληση του λαού: Ένας σύγχρονος μύθος» (μτφρ. Δημοσθένης Κούλουθρος, εκδ. Επίκεντρο). Κεντρική εικόνα: © Vlad Tchompalov (Unsplash).

Γράφει ο Μύρων Ζαχαράκης

Δεν είναι μυστικό ότι ο λαϊκισμός παραμένει μια ισχυρή πολιτική δύναμη σήμερα. Συχνά βλέπουμε δημαγωγούς της Άκρας Δεξιάς να καταγγέλλουν την υποτιθέμενη απαξίωση του απλού πολίτη από τις πολιτικές ελίτ των υπερεθνικών θεσμών (π.χ. Ευρωπαϊκή Ένωση), αλλά και από πλευρές της κοινοβουλευτικής Αριστεράς, υποστηρίζεται ο λαϊκισμός (όχι όμως με εθνικό αλλά με ταξικό πρόσημο), σαν το τελευταίο οχυρό των λαϊκών μαζών απέναντι στην αλόγιστη εξάπλωση του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού.

Όλες αυτές οι κριτικές, παρά τις διαφορές τους, εδράζονται σε μια ιδέα που είναι κεντρική για την ύπαρξη δημοκρατικού πολιτεύματος: πρόκειται για τη λαϊκή βούληση.

Για τον Άλμπερτ Γουίλ, «βούληση του λαού» στην πραγματικότητα δεν υφίσταται, όπως δεν υφίστανται μονόκεροι, πήγασοι ή χαμένες ήπειροι όπως η Ατλαντίδα.

Η λαϊκή βούληση θεωρείται γενικά το πρώτο κινούν των φιλελεύθερων δημοκρατιών μας. Ύστερα από μια σειρά ιστορικών γεγονότων, η βούληση των μοναρχών της Ευρώπης «μεταβιβάστηκε» τελικά στους ίδιους τους λαούς, οι οποίοι καλούνται στο εξής να παίρνουν τις αποφάσεις όπως άλλοτε το έπραττε ο εκάστοτε μονάρχης. Όλες οι εξουσίες ξεκινούν από τον λαό και ασκούνται από τον ίδιο και προς όφελός του. Αυτό το πολιτικό «αφήγημα» θα αντιπαλέψει συστηματικά το βιβλίο Η βούληση του λαού: Ένας σύγχρονος μύθος (μτφρ. Δημοσθένης Κούλουθρος, εκδ. Επίκεντρο), του Βρετανού πολιτικού επιστήμονα και ακαδημαϊκού Άλμπερτ Γουίλ.

Για τον Άλμπερτ Γουίλ, «βούληση του λαού» στην πραγματικότητα δεν υφίσταται, όπως δεν υφίστανται μονόκεροι, πήγασοι ή χαμένες ήπειροι όπως η Ατλαντίδα (σελ. 23). Αυτή είναι απλώς ένας πολιτικός μύθος και όσοι τον πιστεύουν προσυπογράφουν μια πολιτική άποψη που είναι και επικίνδυνη εκτός από καταφανώς εσφαλμένη. Ο αντίπαλος τον οποίο πολεμάει το παρόν δοκίμιο, είναι ο λαϊκισμός, είτε Δεξιός είτε Αριστερός. Ας γίνουμε όμως πιο συγκεκριμένοι.

Βασική θέση του λαϊκισμού είναι ότι μια δημοκρατία θεμελιώνεται στην ομόθυμη και λίγο-πολύ ενιαία θέληση του λαού, την οποία διάφορες ολιγαρχίες αντιστρατεύονται, οπότε χρέος μας είναι να τη δώσουμε ξανά πίσω στον λαό. Γιατί όμως; Αρχικά, προκειμένου να αποφευχθούν πιθανές παρεξηγήσεις, ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι ελιτιστής, δεν επιδιώκει δηλαδή να αμφισβητήσει το μορφωτικό ή διανοητικό επίπεδο του λαού, όπως ο Τζέισον Μπρέναν (Jason Brennan), αλλά στόχος του είναι να αναιρέσει το μονοσήμαντο της έννοιας «λαός». Η κοινή γνώμη, εξηγεί, τείνει γενικά να είναι γενικά κατακερματισμένη:

«Η βούληση του λαού είναι ένας μύθος όχι γιατί οι άνθρωποι είναι βλάκες, μύωπες ή άφρονες. Είναι μύθος για τον λόγο ότι δεν μπορεί να αποσπάσεις μια μόνο βούληση από μια πολύμορφη ομάδα ανθρώπων, εκτός από τις περιπτώσεις πολύ απλών καταστάσεων. Το να θεωρείς ότι μπορείς είναι σαν να θέλεις να τετραγωνίσεις τον κύκλο» (σελ. 82).

Η ιδεολογία του λαϊκισμού

Συμπληρωματικά, μπορεί κανείς να θυμίσει εδώ το βιβλίο Λαϊκισμός: Μια συνοπτική εισαγωγή (μτφρ. Ελένη Κοτσυφού, εκδ. Επίκεντρο), όπου οι Cas Mudde και Cristóbal Rovira Kaltwasser εξηγούν ότι στην ιδεολογία του λαϊκισμού μπορεί κανείς να αντιπαραθέσει τόσο τον ελιτισμό, ο οποίος τείνει να υποτιμά τον λαό έναντι των ελίτ, αλλά και τον πλουραλισμό, ο οποίος απορρίπτει ως ψευδές το αντιθετικό δίπολο λαός-ελίτ, πρεσβεύοντας πως κάθε κοινωνία χαρακτηρίζεται από ποικιλία διαφορετικών ομάδων και συμφερόντων.

Σε αυτή την τρίτη ομάδα φαίνεται να ανήκει και ο Γουίλ, σύμφωνα με τον οποίο, οι αποφάσεις των πολιτών μιας σύγχρονης δημοκρατίας λαμβάνονται όχι απευθείας, με τον τρόπο που αποφάσιζε ένας Ευρωπαίος μονάρχης, αλλά μονάχα μέσα σε προϋπάρχοντα και συνταγματικά ορισμένα πλαίσια κανόνων που ορίζουν το τι επιτρέπεται και τι δεν επιτρέπεται να γίνει.

Άλμπερτ Γουίλ

Ο Άλμπερτ Γουίλ είναι ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Θεωρίας και Δημόσιας Πολιτικής στο University College London και εταίρος της Βρετανικής Ακαδημίας.

Οι συνταγματικοί κανόνες είναι που προσδιορίζουν τις εξουσίες των ποικίλων δρώντων μέσα σε ένα πολιτικό σύστημα. Κυριολεκτικά μιλώντας, κανένας λαός δεν γράφει άμεσα το δικό του σύνταγμα, και αυτό ισχύει και για την πρώτη αβασίλευτη δημοκρατία του σύγχρονου κόσμου, αυτή των Ηνωμένων Πολιτειών. Πράγματι, μας λέει ο Γουίλ, αν το αμερικανικό σύνταγμα ξεκινάει με το «We the People», αυτό οι διαμορφωτές του το έκαναν κυρίως για να αποκόψουν τη διαδικασία της συνταγματικής κύρωσης από τους υφιστάμενους πολιτικούς θεσμούς των δεκατριών αρχικών πολιτειών, αναμένοντας επαρκή πολιτική στήριξη από τις εκλεγμένες πολιτειακές συνελεύσεις. Δεν είναι ότι απλώς εξέφρασαν δηλαδή μια προϋπάρχουσα και διακηρυγμένη «λαϊκή βούληση».

Άλλο ένα τυπικό παράδειγμα το οποίο προβάλλεται σαν αμεσοδημοκρατικό, είναι η αρχαία αθηναϊκή δημοκρατία. Ωστόσο, αυτό που λησμονούμε είναι ότι σε γενικές γραμμές, μονάχα ένας στους πέντε κατοίκους της αρχαίας Αθήνας (όχι μέτοικοι, δούλοι και γυναίκες) κατείχε πολιτικά δικαιώματα, αλλά ακόμη και έτσι, η Πνύκα διέθετε χώρο για 6.000 άτομα το πολύ, όταν ο αριθμός των πολιτών οπωσδήποτε υπερέβαινε τους 30.000.

Ακόμη και η ρουσωική volonté générale, που επίσης επικαλούνται πολλοί, στηρίχθηκε βασικά στην εξιδανίκευση των μικρών ελβετικών κοινωνιών για τις οποίες όμως μαθαίνουμε τώρα πως η συναίνεση επιτυγχανόταν με αρκετή δυσκολία και όχι δίχως κάποιο τίμημα.

Το ερώτημα είναι ποιος καθορίζει την agenda των ερωτημάτων, αλλά και το πώς θα επιλέξει να υλοποιήσει την απόφαση που θα ληφθεί.

Αλλά αν δεν υπάρχει χώρος για την αδιαμεσολάβητη έκφραση της βούλησης των πολιτών, τότε γιατί υπάρχουν θεσμοί σαν τα δημοψηφίσματα (προσωπικά ή συνταγματικά) και τις λαϊκές πρωτοβουλίες; Για τα μεν πρώτα, απαντά ο συγγραφέας, καθοριστική σημασία έχει ο τρόπος που τίθεται το ερώτημα: πρέπει κανείς να το παρουσιάσει με τη μορφή του «είτε/είτε», αλλά ο ίδιος ο τρόπος που θα παρουσιασθεί μπορεί κάλλιστα να είναι τέτοιος ώστε να χειραγωγούνται οι ψηφοφόροι (αυτό έχουν ισχυρισθεί, παρεμπιπτόντως, πολιτικοί όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ότι συνέβη στην Ελλάδα με το δημοψήφισμα του Αλέξη Τσίπρα, το 2015).

Το ερώτημα είναι ποιος καθορίζει την agenda των ερωτημάτων, αλλά και το πώς θα επιλέξει να υλοποιήσει την απόφαση που θα ληφθεί. Εν ολίγοις, ένα δημοψήφισμα προϋποθέτει ένα προδιαμορφωμένο ερώτημα, με δύο εναλλακτικές, όροι που δεν ορίζονται απευθείας από τους πολίτες αλλά από την εκτελεστική εξουσία.

Η εκτελεστική εξουσία, δηλαδή το κυβερνών κόμμα, υποκαθιστά τον λαό και διατείνεται ότι ομιλεί εξ ονόματός του. Θα μπορούσε να πει κανείς εδώ ότι η χρήση δημοψηφισμάτων μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την ενίσχυση του ρόλου της εκτελεστικής εξουσίας, με το προκάλυμμα της ισχυρής «λαϊκής εντολής». Αντίστοιχη χειραγώγηση υφίστανται και οι λαϊκές πρωτοβουλίες, όπου αυτές υπάρχουν, από τη στιγμή που στο εκλογικό κοινό υποβάλλονται συγκεκριμένες προτάσεις με συγκεκριμένο τρόπο.

Βασικό χαρακτηριστικό των δημοκρατιών μας είναι ο πλουραλισμός.

Δεν υπάρχει ένας ενιαίος «λαός» με μια άποψη για κάθε ζήτημα. Το σύνολο των πολιτών περιλαμβάνει διαφορετικά τμήματα ανθρώπων, με διαφορετικές γνώμες, που συχνά εκπηγάζουν από τη διαφορετική ιστορική εμπειρία ενσωμάτωσης των διαφορετικών κοινωνικών ομάδων μέσα στα σύγχρονα κράτη. Βασικό χαρακτηριστικό των δημοκρατιών μας είναι ο πλουραλισμός.

Τα πράγματα είναι κατά κανόνα πολύπλοκα και γι’ αυτό καίριο ρόλο έχουν εδώ η διαπραγμάτευση και ο συμβιβασμός. Επίσης, η απόφαση της πλειοψηφίας δεν είναι σε καμία περίπτωση «ιερή». Αντίθετα, αν πιστεύει κανείς ότι μια απόφαση που ελήφθη πλειοψηφικά είναι εσφαλμένη, έχει καθήκον, ως πολίτης, να συνεχίσει να της αντιτίθεται με όποια δημοκρατικά μέσα διαθέτει (σελ. 106).

Η βούληση του λαού – Ένας σύγχρονος μύθοςΣε τελική ανάλυση, ακόμη και η ίδια η έννοια της πλειοψηφίας είναι ουσιαστικά προϊόν σύμβασης. Στην πραγματικότητα, αυτή μπορεί να ορισθεί με τουλάχιστον τρεις τρόπους: σχετικά πλειοψηφούσα ομάδα, συνασπισμός ομάδων που σχηματίζουν απόλυτη πλειοψηφία, περιστασιακές πλειοψηφίες που προκύπτουν ανάλογα με το υπό ψήφιση ζήτημα.

Οι λόγοι των λαϊκιστών περί άμεσης και ανόθευτης βούλησης του λαού, τελικά μπορούν να απλοποιήσουν ριζικά τις περίπλοκες καταστάσεις, δίνοντας σε μια κυβέρνηση την ευκαιρία να δρα ανεξέλεγκτα από τους άλλους θεσμούς, χειραγωγώντας τους πολίτες και προωθώντας αυθαίρετες επιλογές και αυταρχικές λύσεις.
Αν κινδυνεύει σήμερα η δημοκρατία, λέει ο Γουίλ, οι κίνδυνοι προέρχονται από πολιτικές στο όνομα της δημοκρατίας (αυτό λέει και το ανησυχητικά προειδοποιητικό βιβλίο Πώς πεθαίνουν οι δημοκρατίες, στο οποίο και κάποτε παραπέμπει). Το συμπέρασμά του είναι ότι:

«Η βούληση του λαού είναι μια αντίληψη αντλούμενη από την πολιτική φιλοσοφία, η οποία έχει αναχθεί σε σύγχρονο μύθο. Διαιωνίζει τον λαϊκιστικό μύθο ότι δημοκρατία σημαίνει άμεσο καθορισμό της κυβερνητικής πολιτικής από τον λαό. Όσο και να φαίνεται παράδοξο, η άποψη αυτή έχει επιφέρει ως αποτέλεσμα συχνά να μετατοπίζεται περισσότερη εξουσία προς τον εκτελεστικό κλάδο του καθεστώτος. Όταν ισχυρίζονται ότι εκφράζουν τη βούληση του λαού, τα κυβερνητικά κόμματα έχουν τη δυνατότητα να χειραγωγήσουν την πολιτική για τις δικές τους σκοπιμότητες […] Κάθε γενικευμένος μύθος είναι κίνδυνος για τη δημοκρατία και ο μύθος της βούλησης του λαού είναι ένας τέτοιος ιδιαίτερα επικίνδυνος μύθος» (σελ. 18).


 * Ο ΜΥΡΩΝ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ είναι υποψήφιος διδάκτωρ Φιλοσοφίας.

politeia link more

 

 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Εφευρίσκοντας τον έρωτα ξανά: Πώς η πατριαρχία σαμποτάρει τις ετεροφυλοφιλικές σχέσεις» της Μόνα Σολέ (κριτική) – Ερωτικοποιήστε την ισότητα, όχι τη βία!

«Εφευρίσκοντας τον έρωτα ξανά: Πώς η πατριαρχία σαμποτάρει τις ετεροφυλοφιλικές σχέσεις» της Μόνα Σολέ (κριτική) – Ερωτικοποιήστε την ισότητα, όχι τη βία!

Για το δοκίμιο της Μόνα Σολέ [Mona Chollet] «Εφευρίσκοντας τον έρωτα ξανά: Πώς η πατριαρχία σαμποτάρει τις ετεροφυλοφιλικές σχέσεις» (μτφρ. Γιώργος Καράμπελας, εκδ. Στερέωμα). Κεντρική εικόνα: © Nathan Walker (Unsplash).

Γράφει η Ιωάννα Σπηλιοπούλου ...

Τέρι Ίγκλετον, Γιώργος Ν. Πολίτης: Δύο βιβλία κριτικής για τον Μαρξ στον 21ο αιώνα

Τέρι Ίγκλετον, Γιώργος Ν. Πολίτης: Δύο βιβλία κριτικής για τον Μαρξ στον 21ο αιώνα

Για το βιβλίο του Τέρι Ίγκλετον [Terry Eagleton] «Ιδεολογία» (μτφρ. Μελέτης Λάμπρου, εκδ. Πεδίο) και του Γιώργου Ν. Πολίτη «Εξουσιαστική Αριστερά» (εκδ. Αλεξάνδρεια).

Γράφει ο Μύρων Ζαχαράκης

«Ο μαρξισμός ως ...

«Λύκε, λύκε, είσαι εγώ; – Η παραμορφωμένη αφήγηση και η πίσω μεριά της λογοτεχνίας» της Ηλέκτρας Λαζάρ (κριτική)

«Λύκε, λύκε, είσαι εγώ; – Η παραμορφωμένη αφήγηση και η πίσω μεριά της λογοτεχνίας» της Ηλέκτρας Λαζάρ (κριτική)

Για το βιβλίο της Ηλέκτρας Λαζάρ «Λύκε, λύκε, είσαι εγώ; – Η παραμορφωμένη αφήγηση και η πίσω μεριά της λογοτεχνίας» (εκδ. Κυαναυγή). Κεντρική εικόνα: © Kiki Smith, Lying with the Wolf, 2001 (Centre Pompidou, Paris) 

Γράφει η Άννα Λυδάκη

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Το ζοφερό «Σπίτι» του Δημήτρη Καραντζά, στη Στέγη (κριτική)

Το ζοφερό «Σπίτι» του Δημήτρη Καραντζά, στη Στέγη (κριτική)

Την ώρα που το ευρύ τηλεοπτικό κοινό παρακολουθεί με ενδιαφέρον κάποιες εξαιρετικές σειρές του Netflix και της HBO, όμως δεν ενοχλείται καθόλου από τα νέα ελληνικά σήριαλ, που σταθερά θέματά τους έχουν «τη βεντέτα, την τιμή της αδερφής και την κατσίκα του γείτονα» -όπως εύγλωττα είπε σε συνέντευξή του-, ο Δημήτρης Κ...

«Ο Πολωνός» του Τζ.Μ. Κουτσί (προδημοσίευση)

«Ο Πολωνός» του Τζ.Μ. Κουτσί (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Τζ.Μ. Κουτσί [J.M. Coetzee] «Ο Πολωνός» (μτφρ. Χριστίνα Σωτηροπούλου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 4 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

Βίος και Πολιτεία #11: Η Σώτη Τριανταφύλλου, ζωντανά από το «υπόγειο» της Πολιτείας

Βίος και Πολιτεία #11: Η Σώτη Τριανταφύλλου, ζωντανά από το «υπόγειο» της Πολιτείας

Στο 11ο επεισόδιο της σειράς συζητήσεων με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου, με τον Κώστα Κατσουλάρη θα συνομιλήσει η συγγραφέας και ιστορικός Σώτη Τριανταφύλλου, σε μια κουβέντα εφ' όλης της ύλης, από τα παιδικά της χρόνια στην Κυψέλη μέχρι τα νεανικά της χρόνια στη Νέα Υόρκη, τη ζωή της στο Παρίσι, τα ταξίδια της...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Ο μάγος» του Κολμ Τόιμπιν (προδημοσίευση)

«Ο μάγος» του Κολμ Τόιμπιν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευσητο από το μυθιστόρημα του Κολμ Τόιμπιν [Colm Tóibín] «Ο μάγος» (μτφρ. Αθηνά Δημητριάδου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 9 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Ίκαρος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Λίμπεκ, 1892

Η ορχήστρα έπαιζε το Πρ...

«Όσα σκέφτεται ο βιβλιοπώλης σου για σένα» του Σον Μπίθελ (προδημοσίευση)

«Όσα σκέφτεται ο βιβλιοπώλης σου για σένα» του Σον Μπίθελ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Σον Μπίθελ [Shaun Bythell] «Όσα σκέφτεται ο βιβλιοπώλης σου για σένα» (μτφρ. Μαριάννα Καλέμη) το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 18 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Key Books.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Τύπος τρία

ΕΙΔΟΣ: PARENTE...

«Το σπίτι με την κόκκινη πόρτα» του Βαγγέλη Μαργιωρή (προδημοσίευση)

«Το σπίτι με την κόκκινη πόρτα» του Βαγγέλη Μαργιωρή (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αστυνομικό μυθιστόρημα του Βαγγέλη Μαργιωρή «Το σπίτι με την κόκκινη πόρτα», το οποίο κυκλοφορεί στις 25 Σεπτεμβρίου από τις εκδόσεις Μίνωας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Ήρωες, μίξερ, μανταλάκια, σερβιέτες…» Μέσα στο ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μεσογειακό νουάρ, δικαστικό θρίλερ, whodunnit κι ένα ασήμαντο περιστατικό: 4 δυνατά ευρωπαϊκά αστυνομικά μυθιστορήματα

Μεσογειακό νουάρ, δικαστικό θρίλερ, whodunnit κι ένα ασήμαντο περιστατικό: 4 δυνατά ευρωπαϊκά αστυνομικά μυθιστορήματα

Τέσσερα πρόσφατα αστυνομικά μυθιστορήματα ανανεώνουν τις γνωστές υποκατηγορίες της αστυνομικής λογοτεχνίας. «Η σκοτεινή μούσα» του Άρμιν Έρι, «Ο κώδικας του θησαυρού» της Τζάνις Χάλετ, «Θάνατος ενός ταξιδιώτη» του Ντιντιέ Φασέν και «Η στρατηγική του πεκινουά» του Αλέξις Ραβέλο.

Γράφει η Χίλ...

Τα βιβλία του φθινοπώρου 2023: Τι θα διαβάσουμε τις μέρες που έρχονται

Τα βιβλία του φθινοπώρου 2023: Τι θα διαβάσουμε τις μέρες που έρχονται

Επιλογές από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών, θεάτρου, δοκιμίων, μελετών και γκράφικ νόβελ.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Επιλέξαμε και φέτος όχι την εξαντλητική παρουσίαση των νέων εκδόσεων αλλά την στ...

22 σημαντικοί συγγραφείς που έγραψαν μόνο ένα μυθιστόρημα

22 σημαντικοί συγγραφείς που έγραψαν μόνο ένα μυθιστόρημα

Τι κοινό θα μπορούσε να έχει η Έμιλι Μπροντέ [Emily Brontë] με τον Χουάν Ρούλφο [Juan Rulfo] και τον εικονιζόμενο Άρη Αλεξάνδρου; Και οι τρεις τους, όπως και πολλοί ακόμα σημαντικοί συγγραφείς, έγραψαν και εξέδωσαν ένα μόνο μυθιστόρημα στη διάρκεια της ζωής τους, που ωστόσο αρκούσε για να τους καθιερώσει στο λογοτεχ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

22 Σεπτεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα βιβλία του φθινοπώρου 2023: Τι θα διαβάσουμε τις μέρες που έρχονται

Επιλογές από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών, θεάτρου, δοκιμίων, μελετών και γκράφικ νόβελ. Επιμέλεια: Κώστας Αγορα

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ