eutyxiokratia kentriki

Για το δοκίμιο των Edgar Cabanas και Eva Illouz «Ευτυχιοκρατία – Πώς η βιομηχανία της ευτυχίας κυβερνά τη ζωή μας» (μτφρ. Βασιλική Πέτσα, εκδ. Πόλις).

Της Άννας Λυδάκη

«Σκέψου θετικά», «άφησε πίσω σου τις άσχημες καταστάσεις», «να έχεις αυτοεκτίμηση»… Φράσεις που ακούμε συχνά ή τις διαβάζουμε σε άρθρα και βιβλία που αναφέρονται στη δύναμη της θετικής σκέψης. Για να πειστούμε, μάλιστα, στα σχετικά κείμενα παρατίθενται και προσωπικές αφηγήσεις από ανθρώπους που δηλώνουν ότι τα κατάφεραν στη ζωή επειδή είχαν θετικά συναισθήματα. Παράλληλα, στα «εγχειρίδια ευτυχίας» διδάσκονται ασκήσεις για να μάθουν οι άνθρωποι πώς να αισθάνονται για τον εαυτό τους και για τον κόσμο που τους περιβάλλει και τι να κάνουν για να είναι ευτυχισμένοι. Η ευτυχία, δηλαδή, παρουσιάζεται ως ένας τρόπος σκέψης που μπορεί να προγραμματιστεί, να μεταδοθεί μέσω ασκήσεων ή διδασκαλίας από ειδικούς και υπηρεσίες «κόουτσινγκ» και να αποτελέσει αντικείμενο μάθησης. Άρα, η ευτυχία ή η δυστυχία είναι καθαρά προϊόν επιλογής και όποιος δεν είναι ευτυχισμένος είναι άξιος της τύχης του.

Όμως, αυτή η «επιστήμη της ευτυχίας», η θετική ψυχολογία, που από τη δεκαετία του ’80 και ’90 είναι ψηλά στην κοινωνική, πολιτική και οικονομική ατζέντα, εκτός από το ότι είναι μια ελαττωματική επιστήμη, δεν είναι και αθώα, υποστηρίζουν οι καθηγητές κοινωνιολογίας Έντγκαρ Καμπάνας (Edgar Cabanas) & Εύα Ιλούζ (Eva Illouz), και με επιχειρήματα καταδεικνύουν το έωλο των υποτιθέμενων επιτευγμάτων της και τους άρρητους στόχους της. Η ευτυχία, τονίζουν, δεν πρέπει να εννοηθεί ως ακίνδυνη, καλοπροαίρετη αοριστολογία περί ευεξίας και ικανοποίησης, απαλλαγμένη από πολιτικούς και κοινωνικούς παράγοντες.

Οι συγγραφείς δεν καταφέρονται εναντίον της ευτυχίας, αλλά εναντίον της απλουστευτικής άποψης περί της «καλής ζωής» που πρεσβεύει η επιστήμη της ευτυχίας...

Οι συγγραφείς δεν καταφέρονται εναντίον της ευτυχίας, αλλά εναντίον της απλουστευτικής άποψης περί της «καλής ζωής» που πρεσβεύει η επιστήμη της ευτυχίας, η οποία δεν μας υποχρεώνει απλώς να είμαστε ευτυχισμένοι, αλλά επιπλέον μας κατηγορεί διότι δεν ζούμε πιο χαρούμενες και ικανοποιητικές ζωές.

Οι θετικοί ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι μπορούν να διαμορφώσουν τον κόσμο κατά βούληση και να ζήσουν μια ζωή γεμάτη νόημα και αξία αποφεύγοντας τον πόνο, την ψυχική δυστυχία και τις άσχημες καταστάσεις. Αν δεν μπορούν να το κάνουν οι ίδιοι, υπάρχουν ειδικοί για να τους διδάξουν και να τους καθοδηγήσουν για να επιτύχουν, να έχουν φίλους, να βρουν δουλειά. Όμως, λένε, για να τα πετύχει κανείς όλα αυτά πρέπει να δείχνει ευτυχής, λειτουργικός, ότι έχει αυτοεκτίμηση και ότι μπορεί να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του και να πετυχαίνει στόχους. Με διάφορες τεχνικές, υποστηρίζουν, μπορούν να εξαλειφθούν μνήμες και τραύματα του παρελθόντος και να ελεγχθούν τα συναισθήματα με τη λογική.

Όμως, παραβλέπουν σημαντικά ζητήματα, όπως το πώς αξιολογούν οι άνθρωποι τις ζωές τους, τις ιδιαίτερες περιστάσεις, τις αρνητικές αποτιμήσεις, τα ανάμεικτα συναισθήματα και την κοινωνικοοικονομική πραγματικότητα, τονίζουν οι Καμπάνας και Ιλούζ. Τα κελεύσματα της θετικής ψυχολογίας ωθούν τους ανθρώπους να αναλώνονται σε ένα ατέρμονο κυνήγι ευτυχίας και μεγιστοποίησης του εαυτού, να γίνονται ατομικιστές και να εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στην εσωτερική τους μεταμόρφωση και βελτίωση, ενώ τα παραδοσιακά πλαίσια που τους συνέδεαν αποδομούνται.

minjun
Πίνακας του Κινέζου καλλιτέχνη Yue Minjun
 

Τους θετικούς ψυχολόγους ακολουθούν οι θετικοί οικονομολόγοι, οι οποίοι μετατρέπουν την ευτυχία σε εμπόρευμα και με μετρήσεις και ερωτηματολόγια προσπαθούν να υπολογίσουν αντικειμενικά έννοιες, όπως «ευτυχία» και «υποκειμενική ευζωία», και συστήνουν την υιοθέτηση της ευτυχίας ως δείκτη εθνικής, κοινωνικής και πολιτικής προόδου.

Οι μεγάλες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν αυτές τις μετρήσεις για να υπολογίσουν τη θετική ή αρνητική διάθεση των εργαζομένων, για να προβλέψουν τάσεις της αγοράς, να διαμορφώνουν εκλογικά προγνωστικά, το μάρκετινγκ ορισμένων προϊόντων για την τόνωση της κατανάλωσης κ.ά. Ακόμη, στρέφονται σε εμπειρογνώμονες της ευτυχίας για να φτιάξουν το κέφι των εργαζομένων, να τονώσουν τον ενθουσιασμό τους για τη δουλειά και να τους προσαρμόσουν στις εταιρικές προσδοκίες και στόχους. Έτσι, με δόλιο τρόπο τούς καθιστούν υπεύθυνους για την επιτυχία ή την αποτυχία της επιχείρησης και οι εργαζόμενοι πιέζονται να δείχνουν ότι έχουν ψυχική ανθεκτικότητα και ότι μπορούν να επιτύχουν τους στόχους τους, παρά τις αντιξοότητες.

Έτσι, με δόλιο τρόπο τούς καθιστούν υπεύθυνους για την επιτυχία ή την αποτυχία της επιχείρησης και οι εργαζόμενοι πιέζονται να δείχνουν ότι έχουν ψυχική ανθεκτικότητα και ότι μπορούν να επιτύχουν τους στόχους τους, παρά τις αντιξοότητες.

Η εργασία στις ατομικιστικές κοινωνίες που διαμορφώνει ο καπιταλισμός γίνεται κατανοητή με όρους προσωπικών σχεδίων και επιχειρηματικού πνεύματος, με ανθρώπους –υποτίθεται– ανεξάρτητους, που συναπαντώνται στις αγορές, διαμορφώνουν το πεπρωμένο τους και με ένα ενσυνείδητο κόουτσιγκ ρυθμίζουν τη συμπεριφορά τους και γίνονται ευέλικτοι και παραγωγικοί. Η νέα εργασιακή ηθική αποδίδει ιδιαίτερη έμφαση στην προσωπική ευθύνη και σταδιακά γίνεται η μετάβαση από τον εξωγενή έλεγχο στον αυτοέλεγχο.

eva illouz
Η Εύα Ιλούζ γεννήθηκε το 1961 στη Φεζ του Μαρόκου. Εγκαταστάθηκε στη Γαλλία σε ηλικία δέκα ετών. Σπούδασε κοινωνιολογία και φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Paris X (Ναντέρ), ΜΜΕ στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ και πολιτισμικές σπουδές και ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας (Annenberg School), όπου και ανακηρύχθηκε διδάκτωρ. Αρθρογραφεί τακτικά στις εφημερίδες Ha’aretz, Le Monde και Die Zeit. Στα ελληνικά, κυκλοφορούν επίσης: Ψυχρή οικειότητα: Η οικοδόμηση του συναισθηματικού καπιταλισμού (Oposito, 2017) και Γιατί πληγώνει ο έρωτας (Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, 2019).

 

Η επικέντρωση στην ατομική ευτυχία εκτοπίζει την προσοχή από τους πιο αντικειμενικούς κοινωνικοοικονομικούς δείκτες ευημερίας, τις ταξικές διαφορές, τις έμφυλες ανισότητες, τον κοινωνικό αποκλεισμό, τη διαφθορά, την αδιαφάνεια, τα ποσοστά ανεργίας που επιδρούν αισθητά στο ευ ζην. Το φορτίο της αβεβαιότητας που κατατρύχει την αγορά, η ελλιπής απασχόληση, η άνιση πρόσβαση στην υγεία και ο αυξημένος εργασιακός ανταγωνισμός μετακυλίεται στα ίδια τα άτομα, που πείθονται ότι η ρίζα των προβλημάτων που μαστίζουν την κοινωνία εντοπίζεται στα ίδια και ότι ο καθένας παίρνει ό,τι του αξίζει.

Τα παραπάνω αντιστρέφουν την πυραμίδα του Αβραάμ Μάσλοου (Abraham Maslow) που ιεραρχούσε τις ανάγκες σε φυσιολογικές (τροφή, νερό, στέγη), στις ανάγκες να νιώθει κανείς ασφαλής και να έχει κοινωνική αποδοχή, σεβασμό και αναγνώριση από τους άλλους για να μπορέσει να έχει αυτοεκτίμηση, να δημιουργήσει και να φτάσει στην αυτοπραγμάτωση. Η πυραμίδα «συμφωνούσε» τότε με τον μεταπολεμικό καπιταλισμό, έχοντας στη βάση της την οικονομική ασφάλεια, την επαγγελματική σταδιοδρομία και την υπόσχεση ενός σταθερού μισθού και ευκαιριών προαγωγής. Στους ρευστούς καιρούς μας, που η εργασιακή ασφάλεια έχει διαλυθεί, η πυραμίδα αυτή έχει ανατραπεί, αλλά αντιστοιχεί και πάλι στα συμφέροντα των μεγάλων εταιρειών: Πρώτα πρέπει να νιώσεις αυτοεκτίμηση, να είσαι ευτυχής, και στη συνέχεια θα επιτύχεις στη ζωή σου και θα ικανοποιήσεις τις βασικές ανάγκες σου.

edgar cabanas
  Ο Έντγκαρ Καμπάνας γεννήθηκε το 1985 στη Μαδρίτη. Σπούδασε ψυχολογία στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης, όπου και ανακηρύχθηκε διδάκτωρ, το 2013. Μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ του Βερολίνου (2014-2016), είναι σήμερα καθηγητής στη Σχολή Κοινωνικών και Παιδαγωγικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Camilo José της Μαδρίτης και συνεργαζόμενος ερευνητής στο Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ του Βερολίνου.

Οι Έντγκαρ Καμπάνας και Εύα Ιλούζ επικρίνουν την ευτυχιοκρατία, αλλά αναγνωρίζουν ότι η θετική ψυχολογία ενσταλάζει στους ανθρώπους μια κάποια αίσθηση ελπίδας, δύναμης και παρηγοριάς και την υπόσχεση πως, παρά την επισφαλή και μειονεκτική θέση τους, μπορούν να τα καταφέρουν στη ζωή. Το πρόβλημα, τονίζουν, εμφανίζεται όταν η θετικότητα μετατρέπεται σε τυραννική στάση. Η συνεχής αυτοβελτίωση, η «κουλτούρα του εγώ», η ατελείωτη διαδικασία αυτοδιαμόρφωσης, αυτοεκτίμησης καθώς και αδιάκοπης κατανάλωσης στις νεοφιλελεύθερες κοινωνίες αποτελεί μια διαδικασία χωρίς τέλος: Κανείς ποτέ δεν είναι επαρκώς ελκυστικός, αποφασιστικός, καλός ή ευτυχισμένος, με αποτέλεσμα να αισθάνεται ελλιπής και ότι ευθύνεται για τις αποτυχίες του.

Κυρίως, όμως, η ευτυχιοκρατία μεταθέτει στους ανθρώπους την ευθύνη για την πλειονότητα των κακοτυχιών και τους καθιστά υπόλογους για τη δυστυχία τους. Αυτό, αφενός, είναι άδικο διότι δεν αφήνει μεγάλο περιθώριο για οίκτο ή συμπόνοια και, αφετέρου, αποδυναμώνει τις προσπάθειες για κοινωνική αλλαγή. Οι πολίτες δεν οργίζονται με τις σχέσεις εξουσίας, οι οποίες αποποιούνται των ευθυνών τους για τη δυστυχία και τα προβλήματα των ανθρώπων, πείθοντάς τους ότι φταίνε οι ίδιοι για την αντικειμενική αδυναμία τους και τις ήττες τους σε πολλαπλά μέτωπα. Όμως έτσι δεν επέρχεται κοινωνική αλλαγή και τα κοινωνικά προβλήματα διαιωνίζονται.

Το βιβλίο των Έντγκαρ Καμπάνας & Εύα Ιλούζ (σε πολύ καλή μετάφραση της Βασιλικής Πέτσα) αποδομεί τις «συνταγές ευτυχίας» και μας ωθεί να σκεφτούμε βαθύτερα εκείνα που μας ταλανίζουν και την ευθύνη της εξουσίας γι’ αυτά.

* Η ΑΝΝΑ ΛΥΔΑΚΗ είναι καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Τελευταίο βιβλίο της, η μελέτη «Αναζητώντας το χαμένο παράδειγμα: Επιτόπια έρευνα, κατανόηση, ερμηνεία» (εκδ. Παπαζήση).


Illouz Cabanas exΕυτυχιοκρατία
ΠΩΣ Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ ΚΥΒΕΡΝΑ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ
EDGAR CABANAS & EVA ILLOUZ
Μτφρ. ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΕΤΣΑ
ΠΟΛΙΣ 2020
Σελ. 352, τιμή εκδότη €17,70


ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ EDGAR CABANAS

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ EVA ILLOUZ

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Η εποχή του κατασκοπευτικού καπιταλισμού» της Σοσάνα Ζούμποφ – Η κρυφή αγορά της ανθρώπινης συμπεριφοράς

«Η εποχή του κατασκοπευτικού καπιταλισμού» της Σοσάνα Ζούμποφ – Η κρυφή αγορά της ανθρώπινης συμπεριφοράς

Για το βιβλίο της Σοσάνα Ζούμποφ (Shoshana Zuboff) «Η εποχή του κατασκοπευτικού καπιταλισμού – Ο αγώνας για ένα ανθρώπινο μέλλον στο μεταίχμιο της Νέας Εξουσίας» (μτφρ. Γιώργος Μπέτσος, εκδ. Καστανιώτη). 

Γράφει ο Γιώργος Σιακαντάρης

...
«Απορίες του (μετα)δομισμού» του Γιώργου Φουρτούνη (κριτική)  – Συνεχίζοντας τη σκέψη του Αλτουσέρ

«Απορίες του (μετα)δομισμού» του Γιώργου Φουρτούνη (κριτική)  – Συνεχίζοντας τη σκέψη του Αλτουσέρ

Για το φιλοσοφικό δοκίμιο του Γιώργου Φουρτούνη «Απορίες του (μετα)δομισμού: Εμμένεια, αστάθμητο, υποκείμενο» (εκδ. Εκτός Γραμμής). Εικόνα: Ο Λουί Αλτουσέρ. Πηγή: Εκτός Γραμμής. 

Γράφει ο Γεράσιμος Κακολύρης

Το βιβλίο του Γ...

«Η άκρα δεξιά ενάντια στην πολιτική - Μια παράξενη νίκη» των Μικαέλ Φεσέλ και Ετιέν Ολιόν – Πού χάθηκαν τα όρια του πολιτικού συστήματος

«Η άκρα δεξιά ενάντια στην πολιτική - Μια παράξενη νίκη» των Μικαέλ Φεσέλ και Ετιέν Ολιόν – Πού χάθηκαν τα όρια του πολιτικού συστήματος

Για το βιβλίο των Μικαέλ Φεσέλ και Ετιέν Ολιόν (Michaël Fœssel – Étienne Ollion) «Η άκρα δεξιά ενάντια στην πολιτική – Μια παράξενη νίκη» (μτφρ. Γιώργος Καράμπελας, εκδ. Πόλις). ©istock 

Γράφει ο Γιώργος Σιακαντάρης

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Τι είναι ο μισογυνισμός;» του Μορίς Ντομά (κριτική) – Ιστορία μιας λέξης, ιστορία μιας νοοτροπίας που εμμένει μέσα στους αιώνες

«Τι είναι ο μισογυνισμός;» του Μορίς Ντομά (κριτική) – Ιστορία μιας λέξης, ιστορία μιας νοοτροπίας που εμμένει μέσα στους αιώνες

Για τη μελέτη του Μορίς Ντομά (Maurice Daumas) «Τι είναι ο μισογυνισμός;» (μτφρ. Κατερίνα Γούλα, εκδ. Gutenberg). Εικόνα: Από τη σειρά του Νέτφλιξ «Εφηβεία».

Γράφει ο Σόλωνας Παπαγεωργίου

«Είναι πιο εύκολο να φανταστούμε το...

Χάρης Καραθύμιος: «Το αστυνομικό μυθιστόρημα είναι ένα είδος που αφουγκράζεται την κοινωνία»

Χάρης Καραθύμιος: «Το αστυνομικό μυθιστόρημα είναι ένα είδος που αφουγκράζεται την κοινωνία»

«Την κυρίως πλοκή του αστυνομικού μυθιστορήματος την αντιμετωπίζω ως ένα μέσον για να αφηγηθώ το δράμα των πρωταγωνιστών» μας είπε ο Χάρης Καραθύμιος, με αφορμή το μυθιστόρημά του «Ο Μεσσίας» (εκδ. Μίνωας).

Συνέντευξη στον Σόλωνα Παπαγεωργίου

...
«Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν (κριτική) – Ένα αντιπολεμικό, σύγχρονο κινηματογραφικό έπος

«Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν (κριτική) – Ένα αντιπολεμικό, σύγχρονο κινηματογραφικό έπος

Για την «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν, που προβάλλεται αυτές τις μέρες στους κινηματογράφους. 

Γράφει ο Θόδωρος Σούμας 

Ο σημαντικός, Άγγλος βιρτουόζος σκηνοθέτης ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Γεωργίας Α. Ανδριώτου «Οι κόρες του Αϊβαλιού», το οποίο κυκλοφορεί στις 18 Ιουλίου από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Παναγής Αφεντέλλης ρούφηξε νωχελικά τον καφέ του κι άφησε απαλά τ...

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το πεζογραφικό έργο της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς [Marie Luise Kaschnitz] «Περιγραφή ενός χωριού» (Μετάφραση – Επίμετρο – Σημειώσεις: Αλέξανδρος Κυπριώτης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 10 Ιουλίου από τις εκδόσεις η βαλίτσα.

Επιμέλεια: Κ...

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων του Σέρινταν Λε Φανού (Sheridan Le Fanu) «Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» (ανθολόγηση, μτφρ., εισαγωγικό σημείωμα: Γιώργος Θάνος, επιμέλεια: Γιάννης Μπαρτσώκας), η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Printa.

Επιμέλεια: ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Μια τελευταία ματιά» & «Οι ωραιότερες συναντήσεις μου με ζώα» – Δύο βιβλία για τη ζωή μας με τα (άλλα) ζώα

«Μια τελευταία ματιά» & «Οι ωραιότερες συναντήσεις μου με ζώα» – Δύο βιβλία για τη ζωή μας με τα (άλλα) ζώα

Συναντήσεις με απειλούμενα είδη, καθώς και με άλλα ζώα που μας θυμίζουν τον εαυτό μας. Δύο βιβλία από τις εκδόσεις ΕΠΟΨ μας αποκαλύπτουν τα μυστικά του ζωικού βασιλείου. © Duke Lemur Center

Επιλογή-παρουσίαση: Σόλωνας Παπαγεωργίου

Η κλιματ...

«Χωρίς δείκτη προστασίας» – 26 αστυνομικά, νουάρ και θρίλερ για ένα μακρύ αναγνωστικό καλοκαίρι

«Χωρίς δείκτη προστασίας» – 26 αστυνομικά, νουάρ και θρίλερ για ένα μακρύ αναγνωστικό καλοκαίρι

Καταιγιστική δράση αλλά και χαλαρή ατμόσφαιρα, κοινωνικός σχολιασμός και σκοτεινός ρεαλισμός: Είκοσι έξι αστυνομικά, νουάρ και ψυχολογικά θρίλερ, για ένα καλοκαίρι γεμάτο συγκινήσεις. 

Επιλογή-παρουσίαση: Χίλντα Παπαδημητρίου

...
Ποιήματα που φέρνει ο Βαρδάρης – Πέντε συλλογές από τη σοδειά του βορρά

Ποιήματα που φέρνει ο Βαρδάρης – Πέντε συλλογές από τη σοδειά του βορρά

Πέντε ποιητικά έργα με πυκνή γραφή, φιλοσοφικούς στοχασμούς και πολιτικό περιεχόμενο.

Επιλογή-παρουσίαση Παναγιώτης Γούτας

Πέντε ποιητικά έργα από τον βορρά, καρποί ώριμης γραφής, που εκφράζουν φιλοσοφικούς αλλά και πολιτικούς προβληματισμούς. 

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ