alt

Για το μυθιστόρημα της Καρολίνας Μέρμηγκα Ο Έλληνας γιατρός (εκδ. Μελάνι)

Του Γ.Ν. Περαντωνάκη

Στον Έλληνα γιατρό δεν έχουμε ένα κοινωνικό θέμα της σημερινής πραγματικότητας, όπως στον Συγγενή (Μελάνι 2013), το προηγούμενο έργο της ίδιας πεζογράφου, θέμα που η λογοτεχνία το πραγματεύεται για να προβληματίσει και να ωθήσει σε μια ουσιαστική (εσωτερική και εξωτερική) συζήτηση. Εδώ έχουμε μια μυθιστορηματική βιογραφία του Κωνσταντίνου Μέρμηγκα (1874-1942), προφανώς προγόνου της συγγραφέως.

Καλούμαστε να κινηθούμε στον ενδιάμεσο χώρο της βιογραφίας και της μυθοπλασίας: στην πρώτη συνηγορούν οι υποσημειώσεις, οι ακριβείς χρονολογίες, το πλούσιο ιστορικό υλικό κ.ά., ενώ στη δεύτερη η λογοτεχνική αφήγηση, οι διάλογοι, ο ρυθμός και η μυθιστορηματοποίηση των προσώπων.

Στο κείμενο ο ήρωας δεν παρουσιάζεται με το πλήρες όνομά του, γεγονός που υπαγορεύει στον αναγνώστη να διαβάσει το βιβλίο όχι τόσο ως πραγματολογικό έργο με αντικειμενικό σημείο αναφοράς, αλλά περισσότερο ως μυθοπλαστικό ντοκουμέντο για έναν γιατρό Κωνσταντίνο Μ. Με άλλα λόγια, λαμβανομένου υπόψη και του όρου «μυθιστόρημα» κάτω από τον τίτλο, καλούμαστε να κινηθούμε στον ενδιάμεσο χώρο της βιογραφίας και της μυθοπλασίας: στην πρώτη συνηγορούν οι υποσημειώσεις, οι ακριβείς χρονολογίες, το πλούσιο ιστορικό υλικό κ.ά., ενώ στη δεύτερη η λογοτεχνική αφήγηση, οι διάλογοι, ο ρυθμός και η μυθιστορηματοποίηση των προσώπων.

Γεννημένος το 1874 στον Κάμπο της μεσσηνιακής Μάνης, ο Κωνσταντίνος Μ. μετεγκαθίσταται στην Αθήνα για ιατρικές σπουδές, τις οποίες ολοκληρώνει με διδακτορικό, αποκτά σταδιακά κύρος και φήμη, γίνεται στρατιωτικός γιατρός, υφηγητής και τέλος καθηγητής στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο. Παράλληλα με τα επιστημονικά και ακαδημαϊκά του καθήκοντα, ασχολείται το 1911 με την πολιτική στο πλευρό του Ελευθερίου Βενιζέλου, καθώς πιστεύει ότι ο ηγέτης φέρνει ένα νέο όραμα για την Ελλάδα, κι ο ίδιος με τις γνώσεις και την όρεξη για αλλαγές θα ήθελε να υπηρετήσει μια πατρίδα που ζει την Ιστορία στις αρχές του 20ού αιώνα, μισή στις προκαταλήψεις του 19ου αι. και μισή στην εκκίνηση μιας νέας εποχής. Δεν αρνείται ωστόσο να παρέχει τις υπηρεσίες του στο παλάτι, αλλά συνάμα βρίσκεται στα νοσοκομεία του μετώπου και υπηρετεί τον άνθρωπο όπου κι αν τον βρει.

Μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου βίου

Έτσι, το βιβλίο της Καρολίνας Μέρμηγκα μοιράζεται ανάμεσα στον ιδιωτικό βίο ενός φιλόδοξου και ικανού επιστήμονα και στον δημόσιο, με τον οποίο τέμνεται η ζωή του. Από τους Ολυμπιακούς αγώνες του 1894 και τον Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897 ώς τους Βαλκανικούς Πολέμους και τον Εθνικό Διχασμό κι από τη Μικρασιατική Καταστροφή μέχρι τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ωστόσο, το κέντρο του συγγραφικού φακού δεν εστιάζει στην πολεμική ιστορία, στη Μεγάλη Ιδέα και τις εθνικές επιτυχίες και ήττες, αλλά στον τρόπο με τον οποίο η ελληνική κοινωνία εξελίσσεται, ξεφορτώνει τα βαρίδια της, εμπιστεύεται την επιστήμη και αλλάζει προς μια ορθολογική και εκσυγχρονιστική κατεύθυνση.

Η λογοτεχνία μας δείχνει ότι επιθυμεί να καταδείξει τη δύναμη του νου, την επιστημονική προώθηση της κοινωνίας, την πρόοδο που έχει συντελεστεί· και μάλιστα η πρόοδος αυτή έχει επιτευχθεί με «αφανείς» διανοούμενους που άνοιξαν δρόμους με την πένα και το νυστέρι, παράλληλα με το σπαθί και την τέχνη, κι έτσι επέκτειναν τα σύνορα της πνευματικής Ελλάδας.

Η λογοτεχνία μας δείχνει, τουλάχιστον από την εποχή του Νίκου Θέμελη (με την τριλογία Η αναζήτηση, 1998, Η ανατροπή, 2000 και Η αναλαμπή, 2003, και μετέπειτα Η αναχώρηση, Μεταίχμιο 2014), αλλά και κατόπιν με τη Σώτη Τριανταφύλλου (Το εργοστάσιο των μολυβιών, Πατάκης 2000), τον Δημήτρη Φύσσα (Ο κηπουρός και ο καιροσκόπος, Εστία 2014) και τον Ισίδωρο Ζουργό (Σκηνές από τον βίο του Ματίας Αλμοσίνο, Πατάκης 2014), ότι επιθυμεί να καταδείξει τη δύναμη του νου, την επιστημονική προώθηση της κοινωνίας, την πρόοδο που έχει συντελεστεί· και μάλιστα η πρόοδος αυτή έχει επιτευχθεί με «αφανείς» διανοούμενους που άνοιξαν δρόμους με την πένα και το νυστέρι, παράλληλα με το σπαθί και την τέχνη, κι έτσι επέκτειναν τα σύνορα της πνευματικής Ελλάδας.

Ο Κωνσταντίνος Μ. είναι φανατικός της επιστήμης, μεταφράζει τον Φάουστ και προσπαθεί με θρησκεία την ιατρική να βοηθήσει τους ανθρώπους. Πιστεύει στους Έλληνες που μορφώθηκαν και μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην ανόρθωση της χώρας, χωρίς την υποδούλωση στους ξένους ειδικούς (με παραλληλίες μεταξύ του ιστορικού χρόνου του 1911 και του χρόνου συγγραφής το 2016), είναι ταγμένος στην επιστήμη, γιατί «μόνο αυτή θα κάνει τη χώρα σπουδαία και τον κόσμο καλύτερο» και πιστεύει «στα ανθρώπινα μεγαλουργήματα, στην τέχνη, στη σκληρή δουλειά, στην καλοσύνη», σε ένα ουμανιστικό πλαίσιο ορθολογισμού και ανθρωποκεντρισμού. Είναι ο αστός που, ψάχνοντας να βρει μια θέση «μέσα σ’ αυτή την παράξενη καινούργια χώρα» του μεσοπολέμου, συγκρούεται −έστω κι αν δεν φαίνεται στο βιβλίο το όποιο κόστος− με το πολιτικό και πανεπιστημιακό κατεστημένο.

Το βιβλίο είναι ένα σαγηνευτικό ταξίδι στην Ιστορία της Ελλάδας, είναι ένα θελκτικό ανάγνωσμα που μυεί στον πνευματικό μας πολιτισμό, όπως αυτός εξέλιξε και εκσυγχρόνισε τη χώρα μας, είναι ένα ουσιώδες ξανακοίταγμα όσων η πολεμική και πολιτική Ιστορία αγνοεί.

* Ο ΓΙΩΡΓΟΣ Ν. ΠΕΡΑΝΤΩΝΑΚΗΣ είναι Διδάκτορας Νεοελληνικής Φιλολογίας και κριτικός βιβλίου.

alt

Ο Έλληνας γιατρός
Καρολίνα Μέρμηγκα
Μελάνι 2016

Σελ. 580, τιμή εκδότη €18,00

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Καλυψώ» της Δήμητρας Κολλιάκου (κριτική) – Μυθιστόρημα όπου «η μαγεία του παραμυθιού συναντά την ομορφιά του ποιητικού λόγου»

«Καλυψώ» της Δήμητρας Κολλιάκου (κριτική) – Μυθιστόρημα όπου «η μαγεία του παραμυθιού συναντά την ομορφιά του ποιητικού λόγου»

Για το μυθιστόρημα της Δήμητρας Κολλιάκου «Καλυψώ» (εκδ. Πατάκη). Κεντρική εικόνα: ο κλασικός πίνακας «Το νησί της Καλυψώς» του Herbert James Draper (1863-1620) © Manchester Art Gallery

Γράφει η Χριστίνα Μουκούλη

Μπορεί κάτι να συμβαίνει...

«Κακό ανήλιο» του Κωνσταντίνου Δομηνίκ (κριτική) – Δαιμονικά θαύματα, αγγελικές επιδράσεις

«Κακό ανήλιο» του Κωνσταντίνου Δομηνίκ (κριτική) – Δαιμονικά θαύματα, αγγελικές επιδράσεις

Για τη συλλογή διηγημάτων του Κωνσταντίνου Δομηνίκ «Κακό ανήλιο» (εκδ. Ίκαρος). 

Γράφει ο Γιώργος Ν. Περαντωνάκης

Όταν πρωτοεμφανίστηκε ο εκ Πιερίας ορμώμενος νεαρός συγγραφέας το 2021 με το Ώπα-ώπα μπλάτιμοι, το ρεύμα της νεο-ηθογραφίας,...

«Μύρων η Aράχνη» της Λίλας Τρουλινού (κριτική) – Η μεταμόρφωση ως δύναμη ζωής

«Μύρων η Aράχνη» της Λίλας Τρουλινού (κριτική) – Η μεταμόρφωση ως δύναμη ζωής

Για τη νουβέλα της Λίλας Τρουλινού «Μύρων η Aράχνη», Μεταμορφώσεις ΙΙ, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Περισπωμένη, για τη «διαρκή μεταμόρφωση ως μια δυνατότητα της ζωής να μεταλλάσσει τις μορφές της, χάριν προσαρμογής στις κοινωνικές απαιτητικές συμβατικότητες». Κεντρική εικόνα: Έργο της Παγώνας Ξενάκη.

Γρά...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Αθέατος πόνος» της Έμιλι Γουέλς (κριτική) – Από την υστερία στην προσωπική ιστορία και τη θεραπεία

«Αθέατος πόνος» της Έμιλι Γουέλς (κριτική) – Από την υστερία στην προσωπική ιστορία και τη θεραπεία

Για το βιβλίο της Έμιλι Γουέλς [Emily Wells] «Αθέατος πόνος» (μτφρ. Βαγγέλης Προβιάς, εκδ. Ίκαρος). Στην κεντρική εικόνα, ο πίνακας του André Brouillet (1857–1914) «Ένα μάθημα κλινικής ιατρικής στην Σαλπετιέρ» (1887), απ' όπου εμπνεύστηκε η συγγραφέας μέρος του βιβλίου της. Ο πίνακας απεικονίζει την ασθενή του ...

Ένας αιώνας Μαγικό Βουνό − Συζήτηση αφιερωμένη στο εμβληματικό μυθιστόρημα του Τόμας Μαν

Ένας αιώνας Μαγικό Βουνό − Συζήτηση αφιερωμένη στο εμβληματικό μυθιστόρημα του Τόμας Μαν

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την πρώτη έκδοση του μυθιστορήματος «Το μαγικό βουνό», συνδιοργανώνουμε με τις εκδόσεις Μεταίχμιο βραδιά αφιερωμένη στο εμβληματικό μυθιστόρημα  ...

Τέσσερα δοκίμια και μία συλλογή διηγημάτων μας βοηθούν να κατανοήσουμε πλευρές της σύγκρουσης Ισραήλ - Παλαιστίνης

Τέσσερα δοκίμια και μία συλλογή διηγημάτων μας βοηθούν να κατανοήσουμε πλευρές της σύγκρουσης Ισραήλ - Παλαιστίνης

Τέσσερα δοκίμια και μια συλλογή διηγημάτων μας βοηθούν να προσεγγίσουμε το παλαιστινιακό ζήτημα, που έναν χρόνο μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση της παλαιστιανικής Χαμάς στο Ισραήλ, έχει μπει σε έναν νέο κύκλο ραγδαίας κλιμάκωσης, όπως και γενικότερα όλη η περιοχή. 

Επιμέλεια: Ελεάνα Κολο...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαρξ, Βάγκνερ, Νίτσε – Ένας κόσμος σε αναταραχή» του Χέρφριντ Μίνκλερ (προδημοσίευση)

«Μαρξ, Βάγκνερ, Νίτσε – Ένας κόσμος σε αναταραχή» του Χέρφριντ Μίνκλερ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Χέρφριντ Μίνκλερ [Herfried Münkler] «Μαρξ, Βάγκνερ, Νίτσε – Ένας κόσμος σε αναταραχή» (μτφρ. Έμη Βαϊκούση), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 9 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Μ...

«Κωνσταντινούπολη – Τα γεγονότα της 6ης - 7ης Σεπτεμβρίου 1955», από το αρχείο του στρατοδίκη Φαχρί Τσοκέρ (προδημοσίευση)

«Κωνσταντινούπολη – Τα γεγονότα της 6ης - 7ης Σεπτεμβρίου 1955», από το αρχείο του στρατοδίκη Φαχρί Τσοκέρ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση του προλόγου της ελληνικής έκδοσης του αρχείου του στρατοδίκη Φαχρί Τσοκέρ [Fahri Çoker] «Κωνσταντινούπολη – Τα γεγονότα της 6ης - 7ης Σεπτεμβρίου 1955 – Φωτογραφίες και Έγγραφα», η οποία κυκλοφορεί τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστ...

«Ύμνος» της Άυν Ραντ (προδημοσίευση)

«Ύμνος» της Άυν Ραντ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα της Άυν Ραντ [Ayn Rand] «Ύμνος» (μτφρ. Κλαίρη Παπαμιχαήλ), το οποίο κυκλοφορεί στις 14 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Κεφάλαιο Ένα

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Εδώ είναι Βαλκάνια» – 9 λογοτεχνικά έργα από συγγραφείς της γειτονιάς μας

«Εδώ είναι Βαλκάνια» – 9 λογοτεχνικά έργα από συγγραφείς της γειτονιάς μας

Από τη Σερβία έως το Κόσοβο κι από τη Ρουμανία έως τη Β. Μακεδονία. Τα τελευταία χρόνια μεταφράζονται στα ελληνικά περισσότερα βιβλία συγγραφέων από τα Βαλκάνια. Προτείνουμε ορισμένα από τα καλύτερα που κυκλοφόρησαν ή επανακυκλοφόρησαν πρόσφατα. Στην κεντρική εικόνα, πλάνο από την ταινία «Ο μπαμπάς λείπει σε ταξίδι ...

Τα βιβλία του φθινοπώρου 2024: Τι θα διαβάσουμε τις μέρες και τις εβδομάδες που έρχονται

Τα βιβλία του φθινοπώρου 2024: Τι θα διαβάσουμε τις μέρες και τις εβδομάδες που έρχονται

Επιλογές από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, γκράφικ νόβελ, βιογραφιών, δοκιμίων, μελετών, βιβλίων επιστημονικής εκλαΐκευσης κ.ά.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

Μικρά φθινοπωρινά αστυνομικά – Το Γαλλικό και μεσογειακό νουάρ στα καλύτερά του

Μικρά φθινοπωρινά αστυνομικά – Το Γαλλικό και μεσογειακό νουάρ στα καλύτερά του

Από το polar, στο neopolar και από το Παρίσι των Σιμενόν και Φαζαρντί, στο Παρίσι του Ζαν-Φρανσουά Βιλάρ και στην Αθήνα του Μάρκαρη.

Γράφει η Χίλντα Παπαδημητρίου

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

01 Οκτωβρίου 2024 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Νόμπελ Λογοτεχνίας 2024: Κι όμως, η Έρση Σωτηροπούλου «παίζει δυνατά»

Μια ανάρτηση στη σελίδα της συγγραφέα και τα στοιχεία των στοιχηματικών που δίνουν προβλέψεις και αποδόσεις για το ποιος είναι πιθανότερο να βραβευτεί φέτος με το Νόμπε

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ