alt

Για το μυθιστόρημα του Θωμά Συμεωνίδη Γίνε ο ήρωάς μου! (εκδ. Γαβριηλίδη).

Του Γιώργου Ν. Περαντωνάκη

Η πνευματική κύηση μοιάζει εν μέρει με την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή μέσω μιας τράπεζας σπέρματος. Εκεί οι άρρενες δότες, αφού περάσουν από εξετάσεις, δωρίζουν το γενετικό υλικό τους, χωρίς να ξέρουν πού αυτό θα καταλήξει. Κι απ’ την άλλη, η μέλλουσα μητέρα επιλέγει με βάση τα φυσικά χαρακτηριστικά του δότη, χωρίς όμως να γνωρίζει κι αυτή το όνομα του βιολογικού πατέρα του παιδιού της.

Στην καλλιτεχνική γονιμοποίηση αντίστοιχα έχουμε μια σχέση ανάγνωσης-αφομοίωσης που αναπτύσσει ο δημιουργός με τους συγγραφείς-πρότυπα, κατά την οποία δεν είναι πάντα σαφές ότι αντιλαμβάνεται τη γονιμοποίηση που δέχεται και γι’ αυτό άλλοτε αναγνωρίζει τις επιδράσεις κι άλλοτε όχι, άλλοτε τις περνά σκόπιμα στα γραπτά του κι άλλοτε αυτές μπολιάζουν εν αγνοία του τη γραφή του. Αυτή η διακειμενικότητα δεν είναι πάντα μια συνειδητή προσπάθεια δανεισμού, αλλά συχνά αποβαίνει μια απρόθετη παραπομπή όχι μόνο στον εξωτερικό κόσμο, αλλά και στο έργο άλλων συγγραφέων και επομένως μια συνομιλία μαζί τους.

Η υπόθεση του έργου, που αφορά σε έναν Οργανισμό Υγείας, όπου ο αφηγητής διορίζεται στο Δ.Σ. και μαθαίνει για το λάθος που θα στερήσει τη ζωή ενός εγχειρισμένου, αλλά και ο τρόπος γραφής είναι ένα παλίμψηστο ιδεών και τρόπων αφήγησης εν πολλοίς αναγνωρίσιμων.

Οι πατέρες λοιπόν του Γίνε ο ήρωάς μου!, γραμμένου από τον πρωτοεμφανιζόμενο Θωμά Συμεωνίδη, άφησαν μέσα στη λογοτεχνική ιστορία το γενετικό υλικό τους κι ο συγγραφέας, συνειδητά ή ασύνειδα, το αξιοποίησε. Η υπόθεση του έργου, που αφορά σε έναν Οργανισμό Υγείας, όπου ο αφηγητής διορίζεται στο Δ.Σ. και μαθαίνει για το λάθος που θα στερήσει τη ζωή ενός εγχειρισμένου, αλλά και ο τρόπος γραφής είναι ένα παλίμψηστο ιδεών και τρόπων αφήγησης εν πολλοίς αναγνωρίσιμων.

Καταρχάς, το DNA του Φραντς Κάφκα είναι το πρώτο που εντοπίζεται από τους γενετιστές μέσα στο κείμενο. Περιέχει το γνωστό ενοχικό χωρίς αιτία κλίμα, όπως το συναντήσαμε στη Δίκη, όπου ο Γιόσεφ Κ. κατηγορείται και συλλαμβάνεται με μια αόριστη μομφή. Ο πρωταγωνιστής προσπαθεί σε μια εναγώνια απόπειρα να καταλάβει γιατί κατηγορείται, ποια μορφή εξουσίας τον υποβάλλει σ’ αυτή τη διαδικασία, πόσο η λαβυρινθώδης γραφειοκρατία μπορεί να εμπλέξει το οποιοδήποτε άτομο σε μια σειρά καταπιεστικών γραναζιών. Ο Μίλαν Κούντερα προσδιορίζει το καφκικό ως εξής: η «προοδευτική συγκέντρωση της εξουσίας, που τείνει να θεοποιηθεί· η γραφειοκρατικοποίηση της κοινωνικής δραστηριότητας που μεταμορφώνει όλους τους θεσμούς σε λαβυρίνθους ως εκεί όπου δεν φτάνει το μάτι· η αποπροσωποποίηση του ατόμου που προκύπτει απ’ όλα».

Ο Θωμάς Συμεωνίδης εν προκειμένω μπαίνει ολόκορμος στο καφκικό σύμπαν, αφού ο ήρωάς του θεωρείται υπεύθυνος για τον θάνατο ενός απλού ανθρώπου σε μια εγχείριση ρουτίνας, η οποία ωστόσο αποδείχθηκε θανατηφόρα. Το καφκικό, όπως το όρισε παραπάνω ο Μίλαν Κούντερα, εφαρμόζεται στο μυθιστόρημα, με μια μεγάλη διαφορά: ο αφηγητής αμφιταλαντεύεται για το αν είναι ή όχι υπεύθυνος για τα λάθη του Οργανισμού και δεν ξέρει αν πρέπει να μιλήσει ή όχι.

Ο νεαρός πεζογράφος χρησιμοποιεί ανάλογο με τον Άρη Αλεξάνδρου τρόπο, αυτόν του απολογούμενου μπροστά στον «Ανακριτή» του, καθώς σχεδόν όλο το κείμενο παίρνει τη μορφή αναφοράς στον κο. Πρόεδρο, προς τον οποίο ο πρωτοπρόσωπος αφηγητής απολογείται.

Παράλληλα, ο νεαρός πεζογράφος χρησιμοποιεί ανάλογο με τον Άρη Αλεξάνδρου τρόπο, αυτόν του απολογούμενου μπροστά στον «Ανακριτή» του, καθώς σχεδόν όλο το κείμενο παίρνει τη μορφή αναφοράς στον κο. Πρόεδρο, προς τον οποίο ο πρωτοπρόσωπος αφηγητής απολογείται, προσπαθώντας να ξεκαθαρίσει –ίσως πρώτα στον εαυτό του– τι ακριβώς συνέβη. Η ενοχή αυθυποβάλλεται, όπως στο Κιβώτιο, όπου η απολογία προχωράει κι ενώ ο ανακριτής δεν έχει αποκαλύψει καθόλου τις σκέψεις του.

Επίσης, ο Θωμάς Συμεωνίδης πλάθει πρόσωπα που αντί για ονόματα φέρουν τίτλους, ο Ναρκωμένος, ο Συμβασιούχος κ.λπ., ακολουθώντας τον Ανδρέα Φραγκιά στον Λοιμό, για να αποκαλύψει συναιρέσει στο επίθετο τα χαρακτηριστικά που καθορίζουν τον καθένα. Κι επιπλέον αφήνει στο έργο του να ξεμυτίσει ένας αφηγητής αμετροεπής, σαν τον Στοππάκιο Π. του Νίκου Καχτίτση στον Εξώστη, λεπτολόγος, σκόπιμα σχολαστικός, που επιχειρεί μέσα στη σύγχυσή του να αποκαλύψει την αλήθεια με κάθε λεπτομέρεια που μπορεί να έχει και να μην έχει σημασία. Κι εδώ κρίνεται καθοριστική η επίδραση του Σάμουελ Μπέκετ με το ανοικτό τέλος και την αμφιβολία για το πόσο η γραφή μπορεί να αποδώσει την πραγματικότητα.

Το πολιτικό μέσα στο ηθικό

Αυτή η σκόπιμη ή μη διακειμενικότητα δεν σημαίνει τίποτα, αν δεν ανακαλύψουμε τον βαθύτερο στόχο της, τη λειτουργία δηλαδή που επιτελεί. Επισήμανα λοιπόν τις γόνιμες επιδράσεις στο μυθιστόρημα, για να τις προσπεράσω, αφού αυτό που έχει σημασία είναι το αισθητικό αποτέλεσμα που συνθέτουν.

Ο λεκτικός χείμαρρος του ψυχολογικού αυτού θρίλερ αποσκοπεί στο να αναδείξει τον κοινωνικοπολιτικό λαβύρινθο μέσα στον οποίο ο άνθρωπος πελαγοδρομεί.

Πιστεύω ότι η εντύπωση του βιβλίου στον αναγνώστη είναι ακριβώς η εμπλοκή του τελευταίου σε ένα θολό τοπίο ευθυνών, τις οποίες ίσως δεν μπορεί να σηκώσει ο καθένας. Ο λεκτικός χείμαρρος του ψυχολογικού αυτού θρίλερ αποσκοπεί στο να αναδείξει τον κοινωνικοπολιτικό λαβύρινθο μέσα στον οποίο ο άνθρωπος πελαγοδρομεί. Η εξουσία έχει φτιάξει ένα δαιδαλώδες κατασκεύασμα, σκόπιμα γραφειοκρατικό, που μεταθέτει εύκολα τις ευθύνες από τη μία αρχή στην άλλη, από τη μία Πτέρυγα του Οργανισμού στην άλλη. Κι ο πολίτης που εντάσσεται σαν γρανάζι σ’ αυτόν τον απρόσωπο μηχανισμό θεωρεί ότι έχει ευθύνες, που ίσως δεν του αναλογούν, πνίγεται μέσα στο χάος και συνειδητοποιεί ότι το να γίνει ήρωας, καταγγέλλοντας, αποκαλύπτοντας, δημοσιοποιώντας ό,τι μεμπτό έπεσε στην αντίληψή του, δεν είναι τόσο εύκολο.

Η λέξη «ήρωας» του τίτλου, απομακρυσμένη από το περιβάλλον ενός έπους, μιας πολεμικής σύρραξης ή ενός υπερήρωα των κόμικς και βαλμένη στο χαοτικό πεδίο των ρόλων και των ευθυνών, χάνει εντελώς το νόημά της. Σ’ αυτήν συγκρούονται η ανάγκη να βγεις μπροστά και ηρωικά να καταγγείλεις ό,τι ξέρεις, αναλαμβάνοντας τις άμεσες ή έμμεσες ευθύνες σου, και η επαναπαυμένη στάση ευθυνοφυγής, καθώς πλέον είσαι «θεός», όταν μπορείς να μένεις απαθής μπροστά στα προβλήματα, ένας δυνατός υπεράνθρωπος, κατά τον Νίτσε, που δεν έχει συναισθήματα, ενοχές και εσωτερικές πιέσεις. «Ήρωας» με βάση της συνείδησή σου ή «Θεός» προσπαθώντας να γίνεις αποδεκτός και να επιβιώσεις μέσα σε μια αδυσώπητη κοινωνία; Δυστυχώς, το σύστημα είναι φτιαγμένο έτσι ώστε να μην μπορεί κανείς να σηκώσει το ανάστημά του, είτε από εξάρτηση είτε από αβουλία είτε από βολεμένη συνείδηση.

Μέσα στο πολιτικό πλαίσιο, η σχέση πολίτη–κράτους, ενώ είναι θεωρητικά αμφίδρομη, πολλές φορές λειτουργεί ως βιτρίνα μια ολοκληρωτικής λογικής, η οποία αποβαίνει τελικά εις βάρος του ανθρώπου.

Κλείνω με μια από τις πιθανές ερμηνείες, η οποία μας οδηγεί ακόμα περαιτέρω από το καφκικό πλαίσιο. Αν διαβάσουμε το έργο πολιτικά, τότε στο κάδρο μπαίνουν όλα τα κομμάτια της κρατικής διαφθοράς, που έχει πάρει μορφή επαγγελματικής εξαπάτησης. Πολλοί άνθρωποι, όπως ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, ο έχων επιρροή στα πράγματα, ο ρουφιάνος της εξουσίας, ο Συμβασιούχος που εκβιάζεται (και τελικά αυτοκτονεί), ο επί των δημοσίων σχέσεων που κατευνάζει τον κόσμο και άλλοι, εκπροσωπούν τις διάφορες θέσεις με τις οποίες το κράτος καπηλεύεται την εξουσία, και μάλιστα εις βάρος του πολίτη. Κι ενώ αυτό λειτουργεί με αλληλοκαρφώματα, συνωμοσίες, ανταγωνισμούς, εσωτερικές διαμάχες, προσπαθεί να καλύψει την όποια ατασθαλία είτε με επικοινωνιακό χειρισμό ή με μετριασμό των ευθυνών.

Το άτομο δεν μπορεί να βγει από την τραγική του θέση (θέση ήρωα αρχαίας τραγωδίας), από το ηθικό δηλαδή δίλημμα «έχω ή δεν έχω ευθύνη;» και «πώς μπορώ να τη σηκώσω;». Μέσα στο πολιτικό πλαίσιο, η σχέση πολίτη - κράτους, ενώ είναι θεωρητικά αμφίδρομη, πολλές φορές λειτουργεί ως βιτρίνα μια ολοκληρωτικής λογικής, η οποία αποβαίνει τελικά εις βάρος του ανθρώπου. Και το επίτευγμα του Θωμά Συμεωνίδη είναι ότι έβαλε τον αναγνώστη μέσα σ’ αυτήν την ασθματική διπλή παγίδευση.

* Ο ΓΙΩΡΓΟΣ Ν. ΠΕΡΑΝΤΩΝΑΚΗΣ είναι Διδάκτορας Νεοελληνικής Φιλολογίας και κριτικός βιβλίου.

altΓίνε ο ήρωάς μου!
Θωμάς Συμεωνίδης
Γαβριηλίδης 2015
Σελ. 152, τιμή εκδότη €9,59

alt

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Παλμίτα» της Αντιγόνης Ζόγκα (κριτική) – Γυναίκες που διψούν για ζωή και αναγεννιούνται

«Παλμίτα» της Αντιγόνης Ζόγκα (κριτική) – Γυναίκες που διψούν για ζωή και αναγεννιούνται

Για το μυθιστόρημα της Αντιγόνης Ζόγκα «Παλμίτα» (εκδ. Ψυχογιός). Κεντρική εικόνα: από την ταινία του Τάκη Κανελλόπουλου «Παρένθεση». 

Γράφει η Χριστίνα Μουκούλη

«Μερικές φορές πρέπει να καείς για να ξαναγεννηθείς.» Όπ...

«Τσιγάρο βαρ;» του Σπύρου Κιοσσέ και «Κακό ανήλιο» του Κωνσταντίνου Δομηνίκ (κριτική) – Λόγια απλά και μετρημένα

«Τσιγάρο βαρ;» του Σπύρου Κιοσσέ και «Κακό ανήλιο» του Κωνσταντίνου Δομηνίκ (κριτική) – Λόγια απλά και μετρημένα

Για τη συλλογή διηγημάτων του Σπύρου Κιοσσέ «Τσιγάρο βαρ;» (εκδ. Μεταίχμιο) και του Κωνσταντίνου Δομηνίκ «Κακό ανήλιο» (εκδ. Ίκαρος). Oι διαφορετικές όψεις της ελληνικής επαρχίας. Κεντρική εικόνα: © Frederic Boissonnas.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
«Τρότζαν» του Θανάση Χειμωνά (κριτική) – Αντιμεσσιανισμός σε ένα «τέλειο» μέλλον!

«Τρότζαν» του Θανάση Χειμωνά (κριτική) – Αντιμεσσιανισμός σε ένα «τέλειο» μέλλον!

Για το μυθιστόρημα του Θανάση Χειμωνά «Τρότζαν» (εκδ. Πατάκη). Κεντρική εικόνα: Ο Θανάσης Χειμωνάς με τη βοήθεια της Α.Ι. το 2073.

Γράφει ο Γιώργος Ν. Περαντωνάκης

Τα τελευταία χρόνια αυξάνονται τα κείμενα επιστημονικής φαντασίας που φαντάζονται ένα μέ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Παρουσίαση βιβλίου: H Αμερικανίδα Kάρα Χόφμαν και «Οι κράχτες» της απόψε στο Πατάρι του Gutenberg

Παρουσίαση βιβλίου: H Αμερικανίδα Kάρα Χόφμαν και «Οι κράχτες» της απόψε στο Πατάρι του Gutenberg

H Αμερικανίδα συγγραφέας Cara Hoffman θα βρεθεί σήμερα (7.30 μ.μ.) στο Πατάρι του βιβλιοπωλείου των εκδόσεων Gutenberg (Διδότου 37) και θα συνομιλήσει με τον μεταφραστή του βιβλίου της «Οι Κράχτες» (εκδ. Gutenberg), Παναγιώτη Κεχαγιά, με αφορμή την πρόσφατη έκδοσή του. 

Επιμέλεια: Book Press ...

5 λεπτά με την Νάγια Δαλακούρα

5 λεπτά με την Νάγια Δαλακούρα

Πέντε λεπτά με έναν συγγραφέα. Σήμερα, με την Νάγια Δαλακούρα με αφορμή το νέο της μυθιστόρημα «Ο χορός του ανέμου» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος. Κεντρική εικόνα: © Αντώνης Κεκιδάκης. 

Επιμέλεια: Book Press

Κάποιοι λέν...

20η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Φιλόδοξο και φέτος το Επαγγελματικό Διεθνές Πρόγραμμα

20η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Φιλόδοξο και φέτος το Επαγγελματικό Διεθνές Πρόγραμμα

Το επαγγελματικό πρόγραμμα της 20ή Δ.Ε.Β.Θ. περιλαμβάνει διεθνείς αγορές βιβλίου, audio books, τεχνητή νοημοσύνη και λογοτεχνικούς πράκτορες από 30 χώρες στο «Κέντρο Δικαιωμάτων Διάλογος / Dialogue Rights Centre».

Επιμέλεια: Book Press

Το επαγγε...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) επιλέγουμε 12 βιβλία που μας βάζουν στα ενδότερα της λογοτεχνίας και μας συνοδεύουν στο ταξίδι της ανάγνωσης.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Στις 23 Απριλίου γιορτάζουν τα βιβλ...

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ