books-winter

Του Γ. Ν. Περαντωνάκη

Εννιά βιβλία πεζογραφίας και μια αυτοβιογραφία, είναι μερικές από τις επιλογές μας από βιβλία ελλήνων συγγραφέων που κυκλοφόρησαν πρόσφατα.

 

 

 

 

 

Νίκος Καχτίτσης, “Ο Εξώστης”, Κίχλη

exostisΗ ιστορία ενός εγκληματία που καταφεύγει στην Αφρική για να γλιτώσει δεν θα είχε ενδιαφέρον, αν δεν χρησιμοποιούνταν έντεχνα για να δείξει το παιχνίδι των ενοχών και των τύψεων. Κι ενώ περιμένει ο αναγνώστης από τον αφηγητή να αποκαλύψει την αιτία των ενοχών του, αυτός κρύβεται πίσω από ασήμαντα περιστατικά, υποκρίνεται τον βασανιζόμενο, αποσιωπά τα σημαντικά και ασχολείται με τα επουσιώδη. Έτσι, αφενός έχουμε ένα ρευστό τοπίο που αγγίζει τα όρια του μεταφυσικού και αντανακλά την ψυχολογία τού πρωταγωνιστή και αφετέρου μια σειρά από ψυχολογικούς αμυντικούς μηχανισμούς, με τους οποίους αυτός υπεκφεύγει.

Μένης Κουμανταρέας, “Η φανέλα με το εννιά”, Κέδρος

fanela_enniaΈνα λαϊκό παιδί από την Αθήνα, με πραγματικό ταλέντο στο ποδόσφαιρο, αποφασίζει να πάρει την τύχη στα χέρια του και να ανέβει από ομάδα σε ομάδα, αγγίζοντας και την πόρτα τής Εθνικής. Κι όμως μια δύναμη εγωιστική και μαζί αυτοκαταστροφική, μια εσωτερική παρόρμηση που γκρεμίζει όσα χτίζει, ένας ατίθασος χαρακτήρας που δεν μπορεί να αντέξει την αξία του και να πειθαρχήσει την ποδοσφαιρική του δεινότητα τον οδηγεί στην καταστροφή. Ο Μπιλ Σερέτης αναδεικνύεται σε αντιπροσωπευτικό δείγμα τού Νεοέλληνα, ο οποίος, ενώ μπορεί να ανέλθει και να διακριθεί, ανώριμα και ατομικιστικά αφήνει το εγώ του να τον καταβαραθρώσει.

Θεόδωρος Γρηγοριάδης, “Το μυστικό της Έλλης”, Πατάκης

grigoriadisΜια σχέση μεταξύ ενός παντρεμένου τριαντάρη και μιας άγαμης πενηντάρας θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για ιψενικά τρίγωνα ή ακόλαστα περιστατικά. Αντίθετα, ο συγγραφέας αποφεύγει τις μεγαλόστομες κορυφώσεις και κατεβάζει στην καθημερινότητα τους ήρωές του, δείχνει τις πτυχές τής ψυχολογίας τους, δημιουργεί στιβαρές διαπροσωπικές σχέσεις και συνθέτει ένα έργο όπου κάθε επεισόδιο αποκαλύπτει πόσο η ανάγκη για ανθρώπινη επαφή υπερκερνά κάθε ιδιοτελή προσέγγιση, όταν το ‘δώσε’ επικρατεί του ‘πάρε’. Η σωματικότητα του έρωτα δίνει σταδιακά τη θέση της στην ανυστεροβουλία και το σύνηθες εκκρεμές πίστης και απιστίας ξεβολεύει αραχνιασμένες μοναχικότητες και σκουριασμένους γάμους.

Γρηγόρης Αζαριάδης, “Παλιοί λογαριασμοί”, Γαβριηλίδης

azariadisΕν αρχή ην η ιδεολογία. Η ιδεολογία που κάποτε, στα χρόνια τού Πολυτεχνείου, είχε σημασία και έτρεφε τα όνειρα των νέων. Κατόπιν ήλθε το χρήμα και το βόλεμα. Και πολλοί –έστω και θεωρητικά αγωνιστές- μετακινήθηκαν απολαμβάνοντας όλα τα οφέλη τής ελληνικής ανάπτυξης. Κάποιος όμως δεν ξεχνά και με ακρίβεια χειρούργου και μαεστρία αστυνόμου εκτελεί έναν έναν όσους πρόδωσαν το παρελθόν σε ένα μαρκαρικό αστυνομικό μυθιστόρημα. Η εκδίκηση, που εμφανίζεται ως η δίκαιη λύση, δεν είναι ατομική, αλλά είναι μια σκοτεινή δύναμη που ανεβαίνει από τα σπλάχνα τής κοινωνίας και οπλίζει τον θύτη εναντίον όλων όσοι εκμεταλλεύτηκαν τις δυνατότητες κοινωνικής αρπαχτής, για να πλουτίσουν.

Αργυρώ Μαντόγλου, “Λευκή ρεβάνς”, Ψυχογιός

mantoglouΠώς μπορεί η λογοτεχνία να εκφράσει τη βία; Αν προβεί σε εύκολες λύσεις, θα δείξει στον αναγνώστη αίμα, θα δημιουργήσει σκοτεινή ατμόσφαιρα και θα καταγγείλει τη γνωστή σε όλους βιαιότητα στους δρόμους της Αθήνας. Αν επιλέξει όμως μια πιο υποβλητική λύση, θα εστιάσει στο άτομο και ειδικά στις γυναίκες που, ενώ είναι ανεξάρτητες, είναι εξίσου ανυπεράσπιστες. Αυτό κάνει η Αργυρώ Μαντόγλου στο νέο της βιβλίο, στο οποίο ευάριθμες γυναίκες χτυπιούνται ολόγυρα από φόνους και εξαφανίσεις· οι ίδιες ζουν μια απλή ζωή που απειλείται ωστόσο, είτε το ξέρουν είτε όχι, κι ένας μυστηριώδης άνδρας ψάχνει να βρει νόημα στη λίστα με δολοφονημένους που άφησε ο φονιάς πατέρας του. Ο κόσμος τής συγγραφέως δεν θέτει τον γυναικείο συναισθηματισμό στο προσκήνιο, αλλά του δίνει την αξία που του αναλογεί μέσω ενός δικτύου κοινωνικών σχέσεων και σκοτεινών αλληλεπιδράσεων.

Άρης Μαραγκόπουλος, “Το χαστουκόδεντρο”, Τόπος

xasto-thumb-largeΈνα χαστούκι στη βασίλισσα Φρειδερίκη θα μπορούσε να είναι ο σπόρος απ’ όπου θα μπορούσε να φυτρώσει ένα ολόκληρο έργο αντίστασης και δημιουργικής βίας. Η αγγλίδα σύζυγος του Αντώνη Αμπατιέλου, η οποία φέρεται να έδωσε αυτό το θρυλικό χαστούκι, είναι το δεύτερο πρόσωπο μαζί με τον άνδρα της σε μια συνδικαλιστική, αριστερή κινητοποίηση που ξεκινά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ενάντια στους εφοπλιστές και φτάνει μέχρι τα χρόνια τής δικτατορίας. Η βιογράφηση του ιστορικού προσώπου Αμπατιέλου γίνεται με κυβάκια των οποίων η ζωγραφιά συντίθεται από έγγραφα, αφηγήσεις, μικρές ειδήσεις κ.λπ. Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι μια διελκυστίνδα μεταξύ ελληνικού και διεθνούς, έρωτα και πολιτικής, αγώνα και τιμήματος, δημόσιου και ιδιωτικού.

Βασιλική Πέτσα, “Όλα τα χαμένα”, Πόλις

petsaΗ συγγραφέας γράφει οκτώ διηγήματα τα οποία θεματικά κινούνται στην έννοια της απώλειας. Κι η απώλεια δεν είναι μόνο ο θάνατος, αλλά και ο χαμός, η εξαφάνιση, η ζωή χωρίς περιεχόμενο, η ματαιότητα, η αίσθηση του κενού κ.λπ. Η Βασιλική Πέτσα καταφέρνει να δώσει σ’ αυτά τα πολυχρησιμοποιημένα θέματα μια άλλη, πιο σύγχρονη, διάσταση, καθώς δουλεύει αριστουργηματικά τη γλώσσα, η οποία προσαρμόζεται σε κάθε αφήγηση, και τον τρόπο εξέλιξης κάθε ιστορίας, η οποία καταρχάς αποκρύπτει και σταδιακά με αινίγματα αποκαλύπτει τους ρόλους των προσώπων. Πέρα από το στυλ που αναγνωρίζει και απολαμβάνει ο αναγνώστης, αυτός δεν γεύεται μόνο μια νοητική διέγερση αλλά και έναν πλούτο συναισθημάτων, από μάγκωμα ώς απόγνωση, τα οποία εξασφαλίζουν δυνατές συγκινήσεις.

Σοφία Νικολαΐδου, “Χορεύουν οι ελέφαντες”, Μεταίχμιο

horos-elefantonΈνας αντισυμβατικός νεαρός που δεν θέλει να δώσει πανελλήνιες αναλαμβάνει στο πλαίσιο του μαθήματος της Ιστορίας να ερευνήσει την ανεξιχνίαστη δολοφονία τού αμερικανού δημοσιογράφου Πολκ μέσα στον Εμφύλιο πόλεμο. Οι τριβές τού σήμερα και οι μηχανορραφίες τού χθες εναλλάσσονται σε ένα μεταμοντέρνο ιστορικό μυθιστόρημα. Τελικά, πόσες εκδοχές έχει η πραγματικότητα και πόσες ερμηνείες μπορεί να δεχθεί το παρελθόν; Πόση αντικειμενικότητα αντέχει η ζωή και πόσες σκοπιμότητες κρύβονται πίσω από τη ιστορία μας, αφού, όταν οι ελέφαντες χορεύουν… ανησυχούν οι αδύναμοι. Πίσω από τα γεγονότα τής σκηνής μυστικές υπηρεσίες, το βαθύ παρακράτος ή ξένοι πράκτορες κινούν τα νήματα εις βάρος αθώων ανθρώπων.

Τεύκρος Μιχαηλίδης, “Ο μέτοικος και η συμμετρία”, Πόλις

tefkrosΟ μικρός Δημήτρης γνωρίζει το χάος τού πολέμου στη Μικρά Ασία και τη βία των φασιστών στην Ιταλία, όπως και τον φανατισμό των οπαδών τού Φράνκο στην Ισπανία. Παράλληλα, όμως, γνωρίζει και τη συμμετρία τής φύσης, που οδηγεί σε μια αρμονία, απλή, μαθηματική, ισορροπημένη. Έτσι, όλο το έργο, το οποίο διασχίζει την ιστορία τού 20ού αιώνα, στηρίζεται στη θεμελιώδη αντίθεση συμμετρίας και δυσαρμονίας, μια σχέση που αναδεικνύει τον άνθρωπο, το πλέον ανισόρροπο πλάσμα σ’ αυτόν τον πλανήτη, όταν όλα τα άλλα όντα τείνουν προς τη φυσική νομοτέλεια. Ο συγγραφέας καταφέρνει να συζεύξει τον μαθηματικό τετράγωνο τρόπο σκέψης με την τραγικότητα που αναδίδει συγκίνηση και ανθρωπιά.

ek-peiraios-400Διονύσης Χαριτόπουλος, Εκ Πειραιώς, Τόπος

Αυτοβιογραφία ή τοπιογραφία, το έργο αποπνέει βιωματικότητα με έναν τόσο οξύ και άμεσο λόγο, τόσο έντονα βγαλμένο από τα ίδια τα πράγματα και συνάμα περιγραφικό και παραστατικό για τον αναγνώστη που δεν ξέρει τα ιστορικά περιστατικά και τα σημάδια τής μανιάτικης νοοτροπίας που διείπε τον Πειραιά τής δεκαετίας του ’50 κι εξής. Στο κείμενο ανασταίνονται οι γειτονιές, οι δρόμοι τού λιμανιού, τα καταστήματα και τα επαγγέλματα, η νυχτερινή ζωή, αλλά πάνω απ’ όλα η συμπεριφορά και η μαγκιά των κατοίκων, οι κόντρες μεταξύ των Μανιατών και οι πατροπαράδοτες συνήθειες. Μια εποχή ανασυστήνεται με δυνατή φωνή, με σφριγηλό λόγο και με άλλοτε αργές κι άλλοτε γρήγορες αφηγηματικές ενότητες.

 

gperand@yahoo.gr

 

 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Όλες μας» του Λύο Καλοβυρνά (κριτική) – Ισχύς εν τη ενώσει

«Όλες μας» του Λύο Καλοβυρνά (κριτική) – Ισχύς εν τη ενώσει

Για το μυθιστόρημα του Λύο Καλοβυρνά «Όλες μας» (εκδ. Gutenberg). Κεντρική εικόνα: © Diego San / Unsplash.

Γράφει η Χριστίνα Μουκούλη

Γυναικοκτο...

«Η τρέλα ν’ αλλάξουν τον κόσμο» του Ξενοφώντα Κοντιάδη (κριτική) – Μυθιστορηματική και συναισθηματική προσέγγιση του Νίκου Μπελογιάννη και των συντρόφων του

«Η τρέλα ν’ αλλάξουν τον κόσμο» του Ξενοφώντα Κοντιάδη (κριτική) – Μυθιστορηματική και συναισθηματική προσέγγιση του Νίκου Μπελογιάννη και των συντρόφων του

Για το μυθιστόρημα του Ξενοφώντα Κοντιάδη «Η τρέλα ν’ αλλάξουν τον κόσμο» (εκδ. Τόπος). Στην κεντρική εικόνα, ο Νίκος Μπελογιάννης. 

Γράφει ο Γιώργος Σιακαντάρης

Τι άνθρωποι ήταν αυτοί που μετά την ήττα του ΚΚΕ κα...

«Ακούω φωνές» της Λουκίας Δέρβη (κριτική) – Ιστορίες που δεν βούτηξαν στα μαύρα νερά της λήθης

«Ακούω φωνές» της Λουκίας Δέρβη (κριτική) – Ιστορίες που δεν βούτηξαν στα μαύρα νερά της λήθης

Για τη συλλογή διηγημάτων της Λουκίας Δέρβη «Ακούω φωνές» (εκδ. Μεταίχμιο).

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Ο συγγραφέας ως αντηχείο ενός παλλόμενου κόσμου. Ο δημιουργός ως γόνιμος υποδοχέας γεγονότων, αδιαμόρφωτων κατά βάση, όπω...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Rohtko», του Λούκας Τβαρκόφσκι, στη Στέγη (κριτική)

«Rohtko», του Λούκας Τβαρκόφσκι, στη Στέγη (κριτική)

Στην κεντρική σκηνή της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση είδαμε τη μεγαλειώδη παράσταση «ROHTKO» του Πολωνού σκηνοθέτη Λούκα Τβαρκόφσκι [Lukasz Twarkowski], αποτέλεσμα συνεργασίας του με τον Κρίστιαν Λούπα.

Γράφει ο Νϊκος Ξένιος

Ο Λούκας Τβαρκόφσκι σκηνοθέτησε τ...

Το Dublin Literary Award 2023 στη Γερμανίδα Katja Oskamp

Το Dublin Literary Award 2023 στη Γερμανίδα Katja Oskamp

Απονεμήθηκε στην Katja Oskamp και τη μεταφράστριά της στα αγγλικά Jo Heinrich, το «Dublin Literary Award 2023» για το μυθιστόρημά της Katja Oskam «Marzahn, Mon Amour». Σύντομα θα κυκλοφορήσει και στα ελληνικά από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Book Press

...
Χαρούκι Μουρακάμι: Τιμήθηκε με το βραβείο «Πριγκίπισσα των Αστουριών»

Χαρούκι Μουρακάμι: Τιμήθηκε με το βραβείο «Πριγκίπισσα των Αστουριών»

Ο Haruki Murakami [Χαρούκι Μουρακάμι] είναι ο πρώτος Ιάπωνας συγγραφέας που έλαβε το Βραβείο «Πριγκίπισσα των Αστουριών». Η συλλογή διηγημάτων του «Σε πρώτο ενικό» κυκλοφόρησε προσφάτως από τις εκδόσεις Ψυχογιός, σε μετάφραση Βασίλη Κιμούλη.

Επιμέλεια: Book Press...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Αρκτικό καλοκαίρι» του Ντέιμον Γκάλγκατ (προδημοσίευση)

«Αρκτικό καλοκαίρι» του Ντέιμον Γκάλγκατ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Ντέιμον Γκάλγκατ [Damon Galgut] «Αρκτικό καλοκαίρι» (μτφρ. Κλαίρη Παπαμιχαήλ), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 24 Μαΐου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Οι δύο άντρες κάθονταν στις πο...

«Ο γυάλινος κήπος» της Τατιάνας Τσιμπουλεάκ (προδημοσίευση)

«Ο γυάλινος κήπος» της Τατιάνας Τσιμπουλεάκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Τατιάνας Τσιμπουλεάκ [Tatiana Ţîbuleac] «Ο γυάλινος κήπος» (μτφρ. Άντζελα Μπράτσου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 15 Μαΐου από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

«Κήπος βιβλίων» του Παναγιώτη Γούτα (προδημοσίευση)

«Κήπος βιβλίων» του Παναγιώτη Γούτα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τον πρόλογο του συγγραφέα Παναγιώτη Γούτα της ανθολογίας κειμένων του «Κήπος βιβλίων – Διαβάζοντας Θεσσαλονικείς και Αμερικανούς πεζογράφους», που θα κυκλοφορήσει στις 17 Μαΐου από τις εκδόσεις Νησίδες.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 25 καλύτερα λογοτεχνικά έργα γραμμένα από γυναίκες συγγραφείς – από τη Μέρι Σέλεϊ στην Έλενα Φερράντε

Τα 25 καλύτερα λογοτεχνικά έργα γραμμένα από γυναίκες συγγραφείς – από τη Μέρι Σέλεϊ στην Έλενα Φερράντε

Σε δημοσίευσή της στον Independent, η αρθρογράφος Clarisse Loughrey ξεχώρισε τα εικοσιπέντε σημαντικότερα λογοτεχνικά έργα που γράφτηκαν από γυναίκες συγγραφείς. Στη φωτογραφία, μία από αυτές, η Octavia E. Butler [1947 - 2006], συγγραφέας μυθιστορημάτων επιστημονικής φαντασίας με έντονο κοινωνικό και πολιτικό υ...

«Φάκελος αρχαιοκαπηλία»: Νικόλας Ζηργάνος, Ανδρέας Αποστολίδης και Γιάννης Μαρής

«Φάκελος αρχαιοκαπηλία»: Νικόλας Ζηργάνος, Ανδρέας Αποστολίδης και Γιάννης Μαρής

Φάκελος αρχαιοκαπηλία με προτάσεις τριών βιβλίων: «Επιχείρηση “Νόστος”: Ένα χρυσό στεφάνι και μια Κόρη για τον Αλέξη Καρρά» (εκδ. Τόπος), του Νικόλα Ζηργάνου, «Αρχαιοκαπηλία και εμπόριο αρχαιοτήτων – Μουσεία, έμποροι τέχνης, οίκοι δημοπρασιών, ιδιωτικές συλλογές» (εκδ. Άγρα), του Ανδρέα Αποστολίδη και  «Ίλ...

Bιβλία αυτοβοήθειας, αυτογνωσίας και προσωπικής βελτίωσης: 20 επιλογές από τις καλύτερες πρόσφατες εκδόσεις

Bιβλία αυτοβοήθειας, αυτογνωσίας και προσωπικής βελτίωσης: 20 επιλογές από τις καλύτερες πρόσφατες εκδόσεις

Κανείς δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημά σου, αν δεν κάνεις ο ίδιος την αρχή για να βοηθήσεις τον εαυτό σου. Είκοσι επιλογές από τις καλύτερες πρόσφατες εκδόσεις βιβλίων αυτοβοήθειας, αυτογνωσίας και προσωπικής βελτίωσης από τους επαγγελματίες του είδους.

Επιμέλεια: Book Press...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

13 Δεκεμβρίου 2022 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2022

Έφτασε η στιγμή και φέτος για την καθιερωμένη εδώ και χρόνια επιλογή των εκατό από τα καλύτερα βιβλία λογοτεχνίας της χρονιάς που φτάνει σε λίγες μέρες στο τέλος της. Ε

ΦΑΚΕΛΟΙ