Για τη νουβέλα του Γιάννη Νικολούδη «Κόκκινο φαράγγι» (εκδ. Πατάκη).

Γράφει ο Γιώργος Ν. Περαντωνάκης

Ήδη από το προηγούμενο βιβλίο του Άδειος τόπος (2023), που έγινε δεκτό με δάφνες, ο Γιάννης Νικολούδης είχε διαμορφώσει τον τρόπο γραφής του, που τώρα, στο ανά χείρας έργο, βλέπουμε να παγιώνεται με σαφή χαρακτηριστικά. Ακόμα περισσότερο εδώ, η τεχνοτροπία του συνεχίζει να παίρνει σάρκα και οστά, όχι μόνο χάρη στα θριλερικά στοιχεία που κάνουν τον αναγνωστικό αέρα να πήζει, αλλά και χάρη σε μια υποδόρια ιστορία, ικανή να δώσει στην όλη ατμόσφαιρα δεύτερα και τρίτα νοήματα.

Σε τι συνίσταται το θριλερικό κλίμα; Είναι ο υπαινικτικός τρόπος της αφήγησης ο οποίος δημιουργεί την αίσθηση της απειλής, ενώ όλα κυλάνε ομαλά, κάτι που κορυφώνει την ένταση και την αγωνία. Οι ήρωες, συνήθως ανυποψιάστοι, ζουν στο όριο ενός μεταιχμίου που υποβάλλεται ως κίνδυνος, μολονότι ίσως δεν συντρέχουν πραγματικοί λόγοι για κάτι τέτοιο. Ο αναγνώστης νιώθει −περισσότερο με το ένστικτο− έναν υποβολιμαίο φόβο, καθώς ποικίλες διφορούμενες ενδείξεις συγκροτούν ένα σκοτεινό περιβάλλον, σαν κάτι να υπάρχει και συνάμα να διαφεύγει από την προσοχή του. Στην ουσία τα πάντα διαπερνιούνται από ένα ψυχολογικό ρίγος, καθώς το αδιόρατο ή καλύτερα αυτό που δεν ξέρουμε συμπυκνώνεται στις αντιδράσεις των προσώπων, και από ένα μυστικό που υπονοείται, αλλά αποκαλύπτεται, αν τελικά αποκαλύπτεται, σχετικά αργά.

Σ’ αυτήν τη νουβέλα που κυκλοφόρησε μέσα στο 2026, τρεις έφηβοι με ονόματα από τον χώρο του διαδικτύου, η Foxylady_22 και ο Darkking47, που είναι ζευγάρι, και ο φίλος τους SnakeskinAI, ανακαλύπτουν ένα μυστηριώδες κλειστό σπίτι έξω από το χωριό, στα όρια του φαραγγιού της περιοχής. Παράλληλα, ένας άντρας επιστρέφει στο χωριό μετά από πολλά χρόνια, καθώς είχε διενέξεις με τον αδελφό του, και εμπλέκεται σε μια παράλληλη πορεία με τους τρεις εφήβους, ειδικά όταν ο Darkking, κρυφά από τους άλλους δύο, ψάχνει να βρει τι συνέβη με τη μητέρα του που την οδήγησε στον θάνατο. Αυτό το «παράλληλα» σαν κινηματογραφικό μοντάζ δημιουργεί συνεχή ερωτήματα, κυρίως για τη σχέση της μίας ιστορίας με την άλλη.

Φάνηκε ήδη ο απειλητικός χαρακτήρας που σκεπάζει το κείμενο σαν μεγάλο δίχτυ αράχνης. Οι κλειστοί χώροι, όπως τα σπίτι που τελικά παραβιάζεται, το υπόγειο, η σπηλιά και το ανήλιαγο φαράγγι, το άγνωστο παρελθόν, το μυστήριο του επαναπατρισθέντος άντρα, το ημίφως της αφήγησης και άλλα παίζουν σαν κινηματογραφική κάμερα με το ορατό και το αόρατο (δεν εννοώ το μεταφυσικό), σ’ αυτό που εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας και σ’ αυτό που παραμένει αδιευκρίνιστο.

Η εφηβική ψυχοσύνθεση, που σκιαγραφείται έξοχα με τις ένθετες φράσεις της νεανικής ιδιολέκτου, με τον ευθύ λόγο που δίνει ζωντάνια στην τριτοπρόσωπη αφήγηση, συντονίζεται με τη σκοτεινιά και εντείνει το μυστήριο της σκόπιμα ασαφούς ψυχολογίας και των αφανών κινήτρων. Διλήμματα εγείρονται για το ποιος είναι ο θύτης και ποιος το θύμα, πόλοι που στο γενικό πλαίσιο μοιάζουν ανάποδοι. Αυτή η αμφιταλάντευση, ανάμεσα σε άλλα, εξελίσσεται στο θριλερικό πλαίσιο και υποδεικνύει, χωρίς να την αποκαλύπτει, ποια διάθεση εκδίκησης μετατρέπει την αθώα (για τους περισσότερους) βόλτα σε βαθύτερη πρόθεση τιμωρίας (του ενός). Τα αθώα παιδιά δεν είναι πάντα τα θύματα, αλλά συχνά η εφηβική βία ακολουθεί το ευφάνταστο και προσχεδιασμένο πλάνο μιας εκδικητικής μανίας.

Τα αθώα παιδιά δεν είναι πάντα τα θύματα, αλλά συχνά η εφηβική βία ακολουθεί το ευφάνταστο και προσχεδιασμένο πλάνο μιας εκδικητικής μανίας.

Η προκείμενη νουβέλα του Γ. Νικολούδη πείθει ακόμα περισσότερο από τον Άδειο τόπο, κι αυτό αποτελεί ήδη μια σημαντική κατάκτηση. Η εκδίκηση, που συνδέεται με το παρελθόν, και δη την τεθλασμένη μνήμη, συναντά το Κακό ως δύναμη αφανή, η οποία ωστόσο επενεργεί εσωτερικά και υπαρξιακά. Το Κακό συμβαίνει, λέει ο συγγραφέας. Κι όταν χάνεται το γεγονός, ένα υπόγειο τραύμα μένει, ανεπαίσθητο, για χρόνια ίσως ανενεργό, που όμως έρχεται η στιγμή να βγει, να κουβαλήσει όλη τη θολότητα της παιδικής ηλικίας, η οποία θα μολύνει την ενήλικη ζωή. Οι νεκρές ζώνες και το υπαινικτικό κλίμα αφήνει διάσπαρτη μια πολυσημία, η οποία ερεθίζει τον αναγνώστη όχι μόνο να την ξεδιαλύνει με τη λογική του, αλλά κυρίως να την χωνέψει μέσα στην ψυχή του και να τη μηρυκάσει, σαν νάρκη που θα σκάσει σε ανύποπτη φάση.

* Ο ΓΙΩΡΓΟΣ Ν. ΠΕΡΑΝΤΩΝΑΚΗΣ είναι διδάκτορας Νεοελληνικής Φιλολογίας, κριτικός βιβλίου και συγγραφέας. Πρόσφατα κυκλοφόρησε –σε δική του επιμέλεια– ο δεύτερος τόμος της σειράς «Ιστορίες του 21ου αιώνα», μια συλλογή 12 διηγημάτων με τίτλο «Μεταξύ ανθρώπου και μηχανής» (εκδ. Διόπτρα).


Απόσπασμα από το βιβλίο

«Ναι, τότε δεν ήξεραν τι μυστικά έκρυβε ο D@arkking47 και όλο προχωρούσαν μέσα στη δροσερή βλάστηση και δώσ’ του χαχανητά και πειράγματα και δώσ’ του να κόβουν κουκουνάρια από τα χαμηλά κλαδιά και να τα πετάει ο ένας στον άλλο, φωνάζοντας δήθεν θυμωμένοι, ξεκόλλα, ρε μαλάκα, λίγο πριν σταματήσουν να μιλάνε και αρχίσουν να ελέγχουν τα κινητά τους, να τσεκάρουν ειδοποιήσεις. Οι μεταλλικοί και κάπως στριγκοί ήχοι των ειδοποιήσεων αρχικά ακούγονταν παράταιροι μέσα στους ήχους του δάσους – εκείνη τη σπασμωδική ανάσα από θροΐσματα φύλλων και κελαηδίσματα πουλιών, σουρσίματα ποντικών και βουίσματα εντόμων-, μετά όμως γίνονταν ένα με τη βουή της βλάστησης ή έστω συμβάδιζαν μαζί της».

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Γιάννης Νικολούδης γεννήθηκε το 1987 στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε Οικονοµικά στο Πανεπιστήµιο Πειραιώς. Διηγήµατά του έχουν διακριθεί σε διαγωνισµούς. Το 2016 εκδόθηκε το πρώτο του βιβλίο (Άµοιρο παιδί, εκδόσεις Παράξενες µέρες). Ακολούθησε το Από χώµα και κόκαλα (εκδόσεις Σκαρίφηµα, 2021), που ήταν υποψήφιο για το βραβείο νουβέλας του περιοδικού Ο Αναγνώστης.

Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν τα µυθιστορήματά του Άδειος τόπος (2023) το οποίο τιµήθηκε µε Κρατικό Βραβείο (για βιβλίο που προάγει σηµαντικά τον διάλογο πάνω σε ευαίσθητα κοινωνικά ζητήµατα), µε το Βραβείο της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης και το Βραβείο Νέου Λογοτέχνη του περιοδικού Κλεψύδρα, και το Κόκκινο Φαράγγι (2026).

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Ο Τζιμ Μόρισον και το σαλιγκάρι» του Γιάννη Καρκανέβατου (κριτική) – Εσωτερικές περιπλανήσεις, ανθρώπινες συναντήσεις

«Ο Τζιμ Μόρισον και το σαλιγκάρι» του Γιάννη Καρκανέβατου (κριτική) – Εσωτερικές περιπλανήσεις, ανθρώπινες συναντήσεις

Για τη συλλογή διηγημάτων του Γιάννη Καρκανέβατου «Ο Τζιμ Μόρισον και το σαλιγκάρι» (εκδ. Εστία). Εικόνα: Από την ταινία  «Πάτερσον» (2016) του Τζιμ Τζάρμους. 

Γράφει η Ιωάννα Φωτοπούλου

Μια φωτιά στο Καλαμίτσι γίνεται ο κα...

«Τοξική αρρενωπότητα» του Νίκου Μάντη (κριτική) – Άντρες στο πίσω κάθισμα, γυναίκες στο τιμόνι

«Τοξική αρρενωπότητα» του Νίκου Μάντη (κριτική) – Άντρες στο πίσω κάθισμα, γυναίκες στο τιμόνι

Για τη συλλογή διηγημάτων του Νίκου Μάντη «Τοξική αρρενωπότητα» (εκδ. Καστανιώτη).

Γράφει ο Γιώργος Ν. Περαντωνάκης

Ο τίτλος του βιβλίου ...

«Άλογα» του Ορέστη Φιωτάκη (κριτική) – Ρεμπώ και μηχανές

«Άλογα» του Ορέστη Φιωτάκη (κριτική) – Ρεμπώ και μηχανές

Για το μυθιστόρημα του Ορέστη Φιωτάκη «Άλογα» (εκδ. Πατάκη). Κεντρική εικόνα από την ταινία Pillion, του Χάρι Λάιτον.

Γράφει ο Γιώργος Ν. Περαντωνάκης 

Το μυθιστόρημα ξεκινά αμήχανα με μια γλώσσα που δεν προοιωνίζει θετικές προοπτικές. Κι είναι λογικό ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Η κατά Νόλαν «Οδύσσεια» (κριτική) – Ταξίδι ανάκτησης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της πίστης σε θεούς και θνητούς

Η κατά Νόλαν «Οδύσσεια» (κριτική) – Ταξίδι ανάκτησης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της πίστης σε θεούς και θνητούς

Για την ταινία «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν, που προβάλλεται αυτό το διάστημα στους κινηματογράφους. Ένα «ταξίδι όχι μόνο σωματικών και εγκεφαλικών δοκιμασιών για τον πρωταγωνιστή αλλά και ψυχολογικών, βάζοντας τον σε έναν δρόμο για να ανακτήσει την αξιοπρέπειά του και την πίστη του, τόσο στους θεούς ...

«Ο Τζιμ Μόρισον και το σαλιγκάρι» του Γιάννη Καρκανέβατου (κριτική) – Εσωτερικές περιπλανήσεις, ανθρώπινες συναντήσεις

«Ο Τζιμ Μόρισον και το σαλιγκάρι» του Γιάννη Καρκανέβατου (κριτική) – Εσωτερικές περιπλανήσεις, ανθρώπινες συναντήσεις

Για τη συλλογή διηγημάτων του Γιάννη Καρκανέβατου «Ο Τζιμ Μόρισον και το σαλιγκάρι» (εκδ. Εστία). Εικόνα: Από την ταινία  «Πάτερσον» (2016) του Τζιμ Τζάρμους. 

Γράφει η Ιωάννα Φωτοπούλου

Μια φωτιά στο Καλαμίτσι γίνεται ο κα...

Γιάννης Κυριακίδης: Το φωτογραφικό αρχείο του σπουδαίου φωτορεπόρτερ στον Δήμο Καλαμαριάς

Γιάννης Κυριακίδης: Το φωτογραφικό αρχείο του σπουδαίου φωτορεπόρτερ στον Δήμο Καλαμαριάς

Το φωτογραφικό αρχείο του Γιάννη Κυριακίδη μεταφέρθηκε στον Δήμο Καλαμαριάς με τη δέουσα φροντίδα και επιστημονική μέριμνα.

Επιμέλεια: Book Press

Ένα ακόμη καθοριστικό βήμα για την ανάδειξη ενός από τα σημα...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Γεωργίας Α. Ανδριώτου «Οι κόρες του Αϊβαλιού», το οποίο κυκλοφορεί στις 18 Ιουλίου από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Παναγής Αφεντέλλης ρούφηξε νωχελικά τον καφέ του κι άφησε απαλά τ...

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το πεζογραφικό έργο της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς [Marie Luise Kaschnitz] «Περιγραφή ενός χωριού» (Μετάφραση – Επίμετρο – Σημειώσεις: Αλέξανδρος Κυπριώτης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 10 Ιουλίου από τις εκδόσεις η βαλίτσα.

Επιμέλεια: Κ...

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων του Σέρινταν Λε Φανού (Sheridan Le Fanu) «Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» (ανθολόγηση, μτφρ., εισαγωγικό σημείωμα: Γιώργος Θάνος, επιμέλεια: Γιάννης Μπαρτσώκας), η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Printa.

Επιμέλεια: ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Βιβλία για την Τέχνη της Γραφής: 15 οδηγοί συγγραφής που μας μαθαίνουν να γράφουμε

Βιβλία για την Τέχνη της Γραφής: 15 οδηγοί συγγραφής που μας μαθαίνουν να γράφουμε

Δεκαπέντε βιβλία, από καταξιωμένους συγγραφείς, σημαντικούς κριτικούς και ειδικούς της δημιουργικής γραφής, που μας μαθαίνουν πώς να γράφουμε τις δικές μας ιστορίες καλύτερα αλλά και πώς να γίνουμε πιο προσεκτικοί αναγνώστες. 

Επιλογή-επιμέλεια: Ελένη Κορόβηλα ...

Βιοηθική & λογοτεχνία: Μυθοπλασία που μιλά για την επιστήμη και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Βιοηθική & λογοτεχνία: Μυθοπλασία που μιλά για την επιστήμη και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Έξι βιβλία μυθοπλασίας που θίγουν ζητήματα που ερευνά η βιοηθική στη σύγχρονη εποχή. Η ευθύνη των επιστημόνων, τα όρια των παρεμβάσεων, ο άνθρωπος ως πειραματόζωο, η τεχνητή νοημοσύνη. Εικόνα: Από την ταινία «Poor things» του Γ. Λάνθιμου. 

Γράφει η Αγγελική Σπηλιοπούλου ...

Βιβλία που διαβάζονται μονορούφι: Οι επιλογές του Guardian για το καλοκαίρι

Βιβλία που διαβάζονται μονορούφι: Οι επιλογές του Guardian για το καλοκαίρι

Είκοσι βιβλία που ξεχώρισε η ομάδα του Guardian και διαβάζονται μονορούφι: λογοτεχνία, ψυχανάλυση, επιστήμη. Εικόνα: Πίνακας του Αμερικανού ζωγράφου Ντάρεν Τόμσον.

Επιμέλεια: Book Press

Με την ικανότητα συγκέντρωσης των περ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ