kirchof panygyri echasa

Για το μυθιστόρημα της Τατιάνας Κίρχοφ «Στο πανηγύρι την έχασα», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Γράφει η Χριστίνα Μουκούλη

«Τον εαυτό μας τον ορίζουμε απ’ τα επίπεδα της ελευθερίας που του δίνουμε.»

Τι είναι αυτό που κάνει τους έφηβους και τους νέους στις μέρες μας να θέλουν να δραπετεύουν διαρκώς από την πραγματικότητα; Να ζουν από επιλογή, σε έναν εικονικό κόσμο, μπροστά σε μια οθόνη, κλεισμένοι τους τέσσερις τοίχους του δωματίου τους; Να έχει μεγαλύτερη σημασία γι’ αυτούς η επικοινωνία με υποτιθέμενους φίλους, και όχι ο διά ζώσης συγχρωτισμός με ανθρώπους και η αλληλεπίδραση μαζί τους; Αυτό το θέμα διερευνά η Τατιάνα Κίρχοφ στο νέο της μυθιστόρημα.

dioptra kirchoff sto panigiri tin exasa

Ο Ιάκωβος, ένας νέος είκοσι πέντε ετών, φοιτητής ακόμα του Φυσικού, περνά πολλές ώρες της ημέρας μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή του. Δεν βγαίνει από το σπίτι, με τους δικούς του έχει ελάχιστες επαφές, με τα μαθήματά του δεν ασχολείται σχεδόν καθόλου. Είναι απορροφημένος στο να κυνηγάει δράκους και να παίρνει μέρος σε εικονικές μάχες, στις οποίες σημειώνει εξαιρετικές επιδόσεις, ενώ από την άλλη, υστερεί στις κοινωνικές δεξιότητες και δυσκολεύεται να διεκπεραιώσει τις απλές καθημερινές του υποχρεώσεις.

Κάποτε ήταν ο καλύτερος μαθητής στην τάξη του. Όλοι είχαν μεγάλες προσδοκίες από κείνον και ήταν βέβαιοι για την εξέλιξή του. Οι γονείς του ήθελαν να τον κάνουν γιατρό, όπως είναι και ο πατέρας του. Εκείνος ήθελε να γίνει αρχαιολόγος. Δεν τον άφησαν. Τελικά μπήκε στο Φυσικό, από το οποίο δεν πρόκειται να πάρει ποτέ πτυχίο.

Δηλώνει ότι θέλει να είναι ελεύθερος, να μην κατευθύνουν άλλοι την πορεία του, να μην τον βάζουν σε καλούπια, να μην είναι δούλος κανενός.

Καθώς ο καιρός περνάει κι εκείνος μένει στάσιμος, ο Ιάκωβος αρχίζει να νιώθει χαμένος. Μεγαλώνει σε έναν κόσμο που δεν έχει επιλέξει. Δεν ξέρει τι περιμένει από το μέλλον του. Δεν ξέρει πώς να βγει από το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται. Δηλώνει ότι θέλει να είναι ελεύθερος, να μην κατευθύνουν άλλοι την πορεία του, να μην τον βάζουν σε καλούπια, να μην είναι δούλος κανενός. Γι’ αυτό και παρεκκλίνει από την προδιαγεγραμμένη ζωή που του ετοίμαζε η οικογένειά του. Όμως, και πάλι, δεν είναι ευτυχισμένος. Ψάχνει ένα μέρος όπου θα μπορεί να ξεκουραστεί το μυαλό του, όπου θα βρει τον εαυτό του και θα αποκτήσει η ζωή του έναν σκοπό. Σηκώνει το βάρος του αποτυχημένου, του άχρηστου, που ψάχνει εναγωνίως έναν δρόμο στη ζωή και αδυνατεί να καταλάβει προς τα πού βαδίζει. Έχει γνώμη για όλα, όμως ποτέ δεν έχει αφοσιωθεί πλήρως σε κάτι. Έχει απορρίψει τους πάντες, ενώ ταυτόχρονα επιζητά διακαώς την αποδοχή τους. Δεν έχει κάποιο λόγο ύπαρξης, δεν έχει κάτι στο οποίο να πιστεύει και να εναποθέτει πάνω σε αυτό τις ελπίδες του. Θεωρεί ότι όλα είναι μάταια.

politeia deite to vivlio 250X102

Ζώντας μια δεύτερη ζωή

Αυτά συμβαίνουν στην πραγματική του ζωή, σε αυτή τη ζωή, την οποία δεν μπορεί να βάλει σε τάξη, και από την οποία επιλέγει να απέχει. Επιλέγει λοιπόν να ζει στον φανταστικό, εικονικό του κόσμο, όπου ο Ιάκωβος αλλάζει. Γίνεται ο Τζάκφιλ, ένα άτομο δυναμικό, που τα καταφέρνει στις δυσκολίες, που βγαίνει νικητής, που ξέρει να ελίσσεται και να εφαρμόζει στρατηγικές, που δεν φοβάται.

Αφιερώνει το μεγαλύτερο μέρος της μέρας του κυνηγώντας φανταστικούς εχθρούς, ανακαλύπτοντας και εξουδετερώνοντας παγίδες, αποφεύγοντας εκρήξεις. Ζει μόνο για τη στιγμή που θα αναλάβει μια νέα αποστολή.

Μόνο που ο Τζάκφιλ, ο εαυτός της οθόνης, ζει όση ώρα διαρκεί το ηλεκτρονικό παιχνίδι. Γι’ αυτό και φροντίζει να αυξάνει διαρκώς τις ώρες του παιχνιδιού. Αφιερώνει το μεγαλύτερο μέρος της μέρας του κυνηγώντας φανταστικούς εχθρούς, ανακαλύπτοντας και εξουδετερώνοντας παγίδες, αποφεύγοντας εκρήξεις. Ζει μόνο για τη στιγμή που θα αναλάβει μια νέα αποστολή. Όλα τα άλλα έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Οι εξετάσεις στη σχολή, η προοπτική μιας δουλειάς, η πορεία μιας ζωής στα πρότυπα που επιβάλει η κοινωνία. Ο Ιάκωβος αντιτίθεται στη ζωή των πρέπει, όπου στην ουσία δεν υπάρχει ελευθερία, και απομονώνεται στο δωμάτιό του, μπροστά σε μια οθόνη, με την πεποίθηση ότι αυτό που κάνει συνιστά κάποιο είδος επανάστασης. Δεν θα γίνει ένα μ’ αυτούς, τους συμβιβασμένους, δεν θα γίνει σαν τα μούτρα τους, δεν θα γίνει πιόνι του συστήματος. Ακολουθεί όμως τυφλά τις προκλήσεις που του παρέχει το κινητό του.

Σε βάθος ανάλυση της ψυχής των νέων

Η συγγραφέας μελετά και αναλύει την κατάσταση του Ιάκωβου, και κατ’ επέκταση, αναλύει την πολύπλοκη ψυχή των νέων της εποχής μας, που μεγαλώνουν με όλες τις ανέσεις αλλά και με πολλές προσδοκίες εκ μέρους της κοινωνίας και ιδιαίτερα της οικογένειας. Προσδοκίες που συνήθως δεν αποτελούν και στόχους ή επιθυμίες των ίδιων των νέων. Οι νέοι, λοιπόν, επιλέγουν τον κόσμο του διαδικτύου, γιατί εκεί νιώθουν ασφάλεια, γιατί εκεί κανείς δεν τους απορρίπτει, δεν τους υποτιμά, δεν καθορίζει τις πράξεις τους. Ή, έτσι νομίζουν. Στον βωμό της ασφάλειας, ασυνείδητα, θυσιάζουν ένα μεγάλο μέρος της ελευθερίας τους. Στους δαιδαλώδεις συλλογισμούς του μυαλού τους αναζητούν την αλήθεια και την ουσία της ύπαρξης, όμως αφού απουσιάζει η ουσιαστική σύνδεση με τους ανθρώπους, και η σωστή καθοδήγηση όταν και όπου τη χρειάζονται, επινοούν έναν άλλον εαυτό, που τα καταφέρνει καλύτερα από τους ίδιους. Παρασύρονται εύκολα από αυτά που τους παρέχει το διαδίκτυο, από τις άπειρες πληροφορίες, από την ταχύτητα των εναλλαγών, από την ικανοποίηση ότι ακολουθούν τον ρυθμό της εποχής και ότι είναι καλοί σε αυτά που η μόδα επιτάσσει.

Η συγγραφέας πραγματοποιεί μια πολύ επιτυχή καταβύθιση στην ψυχολογία των νέων, οι οποίοι παλεύουν να αποτινάξουν τα δεσμά της κοινωνίας, και την ίδια ώρα παγιδεύονται σε άλλα, τα οποία δεν είναι εύκολα αναγνωρίσιμα.

Η συγγραφέας πραγματοποιεί μια πολύ επιτυχή καταβύθιση στην ψυχολογία των νέων, οι οποίοι παλεύουν να αποτινάξουν τα δεσμά της κοινωνίας, και την ίδια ώρα παγιδεύονται σε άλλα, τα οποία δεν είναι εύκολα αναγνωρίσιμα. Εξαιρετικές περιγραφές της εικονικής πραγματικότητας του Ιάκωβου, και όσων λαμβάνουν χώρα εκεί, και της αδυναμίας του να τη διακρίνει από την πραγματική του ζωή. Το κείμενο διαθέτει προφορικότητα, μαζί με έντονα φιλοσοφική διάθεση, και έχει τη δομή της Παλαιάς Διαθήκης, δανειζόμενο από το αρχαίο κείμενο τίτλους κεφαλαίων, ή παραθέτοντας ολόκληρα αποσπάσματα από αυτό.

Βρισκόμαστε, λόγω της τεχνολογίας, στο ξεκίνημα μιας νέας εποχής, συναρπαστικής αλλά και επικίνδυνης, στην οποία οι νέοι έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας. Και γιατί είναι από τη γέννησή τους γνώστες της τεχνολογίας, αλλά κυρίως γιατί διαθέτουν την ορμή και τη δύναμη της ηλικίας τους. Αρκεί να μην φοβηθούν να αναμετρηθούν με τον εαυτό τους, να μην περιοριστούν στα εύκολα, να αποδεχθούν ότι η ελευθερία είναι κάτι επώδυνο, τρομακτικό αλλά και ωραίο. Η τεχνολογία έχει να τους προσφέρει πολλά, αλλά δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη ζωή τους, την οποία πρέπει να επιτρέψουν στον εαυτό τους να ρισκάρει και να τη ζήσει.

* Η ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΟΥΚΟΥΛΗ είναι συγγραφέας και εκπαιδευτικός.


Δυο λόγια για τη συγγραφέα

Η Τατιάνα Κίρχοφ γεννήθηκε το 1988 στην Αθήνα. Έχει σπουδάσει Ψυχολογία και είναι Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ. Είναι απόφοιτος Δραματικής Σχολής και εργάζεται ως ηθοποιός και θεατρική συγγραφέας. Η πρώτη της συλλογή διηγημάτων Ιστορίες που (δεν) είπα στον ψυχολόγο μου (εκδ. Πόλις), δραματοποιήθηκε και ανέβηκε ως θεατρική παράσταση με τίτλο Ανώνυμοι

tatiana kirchof

Απόσπασμα από το βιβλίο

«Ποια είναι τώρα η παγίδα της εποχής μας; Τη βλέπεις, ρε μάτια μου; Δεν τη βλέπεις; Καθόμαστε και τρώμε τα νιάτα μας πίσω απ’ τις οθόνες και την εικόνα και το φαίνεσθαι, και μετράμε την ευτυχία σε κλικαρίσματα, και όποιος έχει τα περισσότερα είναι ο πιο ευτυχισμένος, μετράμε τη χαρά με την ποσότητα, και λέμε είμαστε τριάντα, είμαστε νέοι, ναι είμαστε, αλλά σίγουρα όχι και τόσο για να αλλάξουμε τον κόσμο.»

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Διπλή ζωή» του Κώστα Λογαρά (κριτική) – Πόσα πρόσωπα χωρούν σε μια σχέση;

«Διπλή ζωή» του Κώστα Λογαρά (κριτική) – Πόσα πρόσωπα χωρούν σε μια σχέση;

Για το μυθιστόρημα «Διπλή ζωή» του Κώστα Λογαρά, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Στην κεντρική εικόνα, έργο του Paul Gauguin.

Γράφει ο Άρης Δρουκόπουλος

Ο ...

«Δεν θ’ αργήσω» της Βασιλικής Πέτσα – Στην άβυσσο ενός αθεράπευτου πένθους

«Δεν θ’ αργήσω» της Βασιλικής Πέτσα – Στην άβυσσο ενός αθεράπευτου πένθους

Για το μυθιστόρημα της Βασιλικής Πέτσα «Δεν θ’ αργήσω» (εκδ. Πόλις).

Γράφει ο Γιώργος Ν. Περαντωνάκης

Το «Δεν θ’ αργήσω» του τίτλου στο νέο μυθιστόρημα της Βασιλικής Πέτσα απηχεί, σκόπιμα ή μη, το «Στείλε όταν φτάσεις», σύνθημα που κυριάρχησε μετά το δ...

«Θάλασσα» του Κώστα Σούκα – Η ψυχή απογυμνωμένη από κάθε τι επιφανειακό και ψεύτικο

«Θάλασσα» του Κώστα Σούκα – Η ψυχή απογυμνωμένη από κάθε τι επιφανειακό και ψεύτικο

Κώστας Σούκας, «Θάλασσα», εκδόσεις Τόπος. Μια νουβέλα στην οποία «η ανθρώπινη ψυχή, μέσα από δοκιμασίες, φόβους, αγωνίες και λιποψυχίσματα, λυγίζει και ορθώνεται, [...] και απογυμνωμένη από κάθε τι επιφανειακό και ψεύτικο φτάνει στην ουσία της ύπαρξής της». Στην κεντρική εικόνα, το έργο του Ρέμπραντ «Ο Χρι...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Στους Νίκο Παναγόπουλο, Τζένη Οικονομίδη και Φώτη Μανίκα τα βραβεία πρωτοεμφανιζόμενων λογοτεχνών της Εταιρείας Συγγραφέων

Στους Νίκο Παναγόπουλο, Τζένη Οικονομίδη και Φώτη Μανίκα τα βραβεία πρωτοεμφανιζόμενων λογοτεχνών της Εταιρείας Συγγραφέων

Στους Νίκο Παναγόπουλο, Φώτη Μανίκα και Τζένη Οικονομίδη τα βραβεία Βαρβέρη και Κουμανταρέα της Εταιρείας Συγγραφέων - στον Βιντσέντζο Ρότολο το βραβείο Διδώ Σωτηρίου. Στην κεντρική...

«Κι αν είμαι κουίρ, μη με φοβάσαι» – Τα καλύτερα κουίρ βιβλία του 2024

«Κι αν είμαι κουίρ, μη με φοβάσαι» – Τα καλύτερα κουίρ βιβλία του 2024

Τα καλύτερα κουίρ βιβλία του 2024 μέσα από 30+ τίτλους για ενήλικες: λογοτεχνία, θεωρία, σκέψη. Γιατί το κουίρ «δεν έχει να κάνει με ποιον κάνεις σεξ, αλλά με έναν εαυτό που βρίσκεται σε δυσαρμονία με οτιδήποτε υπάρχει γύρω του και πασχίζει να βρει και να εφεύρει έναν χώρο μέσα στον οποίο θα μιλά, θα ζει και θα ευημ...

«Ἀνύτη, ἡ Τεγεᾶτις, Τὰ ποιήματα», Πρόλογος – μτφρ. – σημειώσεις Τασούλα Καραγεωργίου (προδημοσίευση)

«Ἀνύτη, ἡ Τεγεᾶτις, Τὰ ποιήματα», Πρόλογος – μτφρ. – σημειώσεις Τασούλα Καραγεωργίου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση από την ανθολογία «Ἀνύτη, ἡ Τεγεᾶτις, Τὰ ποιήματα», που επιμελήθηκε η Τασούλα Καραγεωργίου, γράφοντας τον πρόλογο, μεταφράζοντας και υποσημειώνοντας την ποίηση της Τεγεάτιδος Ἀνύτης (3ος αἰ. π.Χ.). Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Ο έρωτας στο σινεμά» του Θόδωρου Σούμα (προδημοσίευση)

«Ο έρωτας στο σινεμά» του Θόδωρου Σούμα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Θόδωρου Σούμα «Ο έρωτας στο σινεμά» το οποίο θα κυκλοφορήσει μέχρι το τέλος του μήνα από τις εκδόσεις Αιγόκερως.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Μίκαελ Χάνεκε, «Η Δασκάλα του Πιάνου»

Ο Μ...

«Γερτρούδη» του Χέρμαν Έσσε (προδημοσίευση)

«Γερτρούδη» του Χέρμαν Έσσε (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Χέρμαν Έσσε [Hermann Hesse] «Γερτρούδη» (μτφρ. Ειρήνη Γεούργα), το οποίο κυκλοφορεί στις 22 Ιανουαρίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Ίμτχορ ήταν χήρος, ζούσε σε ένα από τα παλι...

«Αυτή η κυρία δεν αστειεύεται!» της Γιάρα Μοντέιρο (προδημοσίευση)

«Αυτή η κυρία δεν αστειεύεται!» της Γιάρα Μοντέιρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Γιάρα Μοντέιρο [Yara Monteiro] «Αυτή η κυρία δεν αστειεύεται!» (μτφρ. Ζωή Καραμπέκιου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 8 Ιανουαρίου από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

22 ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Κι αν είμαι κουίρ, μη με φοβάσαι» – Τα καλύτερα κουίρ βιβλία του 2024

«Κι αν είμαι κουίρ, μη με φοβάσαι» – Τα καλύτερα κουίρ βιβλία του 2024

Τα καλύτερα κουίρ βιβλία του 2024 μέσα από 30+ τίτλους για ενήλικες: λογοτεχνία, θεωρία, σκέψη. Γιατί το κουίρ «δεν έχει να κάνει με ποιον κάνεις σεξ, αλλά με έναν εαυτό που βρίσκεται σε δυσαρμονία με οτιδήποτε υπάρχει γύρω του και πασχίζει να βρει και να εφεύρει έναν χώρο μέσα στον οποίο θα μιλά, θα ζει και θα ευημ...

«Η ποίηση ανάμεσά μας»: 60 ποιητικές συλλογές που ξεχωρίζουν

«Η ποίηση ανάμεσά μας»: 60 ποιητικές συλλογές που ξεχωρίζουν

Εξήντα ποιητικές συλλογές, δέκα από τις οποίες είναι ποίηση μεταφρασμένη στα ελληνικά: Μια επιλογή από τις εκδόσεις του 2024.

Επιλογή: Κώστας Αγοραστός, Διονύσης Μαρίνος

...

Ο Κώστας Σημίτης μέσα από τα βιβλία του: Εκσυγχρονιστής, οραματιστής, «διαχειριστής»

Ο Κώστας Σημίτης μέσα από τα βιβλία του: Εκσυγχρονιστής, οραματιστής, «διαχειριστής»

Ο θάνατος του πρώην πρωθυπουργού (1996-2004) και πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σημίτη, στις 5 Ιανουρίου 2025 σε ηλικία 88 ετών (1936-2025), μας οδηγεί και στα βιβλία του στα οποία διαφυλάσσεται η πολιτική του παρακαταθήκη αλλά και η προσωπική του διαδρομή. 

Επιμέλεια: Ελένη Κορόβηλα ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ