rio grante ex

Για το μυθιστόρημα του Χρήστου Χαρτοματσίδη «Ρίο Γκράντε» (εκδ. Μεταίχμιο).

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Υπάρχουν ήρωες με κακή μοίρα. Φευ, είναι αυτοί που έχουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Είναι χαμένοι από χέρι ό,τι και να κάνουν. Όσες στροφές κι αν κάνει η τύχη τους, όσες βόλτες κι αν φέρει το ριζικό τους, το αποτέλεσμα θα είναι πάντα οικτρό γι’ αυτούς.

Ο Μπίλης του νέου μυθιστορήματος του Χρήστου Χαρτοματσίδη, είναι μια τέτοια περίπτωση. Λες και κάποιος τον έχει σημαδέψει εξαρχής και δεν μπορεί να ξεφύγει από την προδιαγεγραμμένη πορεία του. Πιτσιρικάς αποφασίζει να κάνει μια ληστεία για να δείξει ότι έχει τα κουράγια να το κάνει, αλλά και για να εντυπωσιάσει την γειτόνισσά του, Ανθούλα, που την πολιορκεί, αλλά βρίσκει εμπόδιο τους γονείς της. Άλλο αν στη συνέχεια την αφήνει έγκυο και εξαφανίζεται.

metaixmio hartomatsidis rio

Αγκάθι στα πλευρά

Τη φυλακή του θα την κάνει, αλλά αυτό δεν ηρεμεί τα δαιμόνια που τον κυνηγούν σε όλη του τη ζωή. Καταρχάς έχει ένα αγκάθι στα πλευρά του: αυτή που τον κατέδωσε στην αστυνομία ήταν η μητέρα της Ανθούλας και στη συνέχεια πεθερά του. Ναι, θα παντρευτεί, τελικά, τον νεανικό του έρωτα, θα κάνει μαζί της δύο παιδιά, θα στρωθεί και σε ένα τσιπουράδικο που άνοιξε και, θεωρητικά, όλα θα μπορούσαν να πάνε στη ζωή του πρίμα. Να, όμως, που το παρελθόν δεν λέει να φύγει από την πλάτη του. Είναι πολλά τα γεγονότα που συνέβησαν πριν από είκοσι χρόνια και καθορίζουν τώρα το παρόν του.

Καταρχάς, ο ταξίαρχος Βελέγκας που τον συνέλαβε, με αποτέλεσμα να γίνει τρανό όνομα στην αστυνομία. Ένας αχρείος μπάτσος, διεφθαρμένος έως το κόκαλο και επικίνδυνος όσο δεν πάει, καθώς έχει στήσει ένα κανονικό παραμάγαζο μέσα στο Σώμα πουλώντας προστασία έναντι υψηλού κόστους.

Μόνο που ο Βελέγκας είχε συνδεθεί με την Ανθούλα όσο ο Μπίλης την είχε αφήσει στα κρύα του λουτρού και με την κοιλιά της να μεγαλώνει. Επίσης, ο Βελέγκας συνδέθηκε και με την Βάσια, άλλη γυναίκα της πρότερης ζωής του Μπίλη, μια τραγουδιάρα της πίστας, που, ενώ θα μπορούσε να βοηθήσει τον Μπίλη προτίμησε την καριέρα της.

Το Φαρ Ουέστ

Μύλος; Ναι, αλλά ολοκάθαρα εναντίον του πρωταγωνιστή, ο οποίος δέχεται μια απρόσμενη επίσκεψη από ένα τσιράκι του Βελέγκα που του λέει ορθά κοφτά ότι πρέπει να τα σκάσει για να μην γίνει το μαγαζί του παρανάλωμα του πυρός. Από αυτό το σημείο και μετά αρχίζει η κάθοδος σε ένα αστικό Φαρ Ουέστ στη Θεσσαλονίκη (πόλη που αναπτύσσεται η δράση).

Ο Βελέγκας (φυσικά), τα τσιράκια του, ένας υφιστάμενος που ανήκει στο Τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων της αστυνομίας και προσπαθεί να παραμείνει αδιάφθορος και ο θείος του Μπίλη, πρώην ταξιτζής, νυν μαγαζάτορας της Κόπακαμπανα, πρώην εραστής της Βάσιας και τώρα άνθρωπος της νύχτας που κάνει διάφορες βρομοδουλειές.

Αυτοί που μετέχουν είναι πολλοί: ο Βελέγκας (φυσικά), τα τσιράκια του, ένας υφιστάμενος που ανήκει στο Τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων της αστυνομίας και προσπαθεί να παραμείνει αδιάφθορος και ο θείος του Μπίλη, πρώην ταξιτζής, νυν μαγαζάτορας της Κόπακαμπανα, πρώην εραστής της Βάσιας και τώρα άνθρωπος της νύχτας που κάνει διάφορες βρομοδουλειές.

Άμαχος πληθυσμός

Ο Μπίλης, η γυναίκα του, τα παιδιά του και η Βάσια είναι ο άμαχος πληθυσμός ή, άλλως πως, οι παράπλευρες απώλειες. Όμως, σε κάθε πόλεμο (ακόμη και σ’ αυτούς της νύχτας) πάντα θα υπάρχουν θύματα που δεν έφταιξαν. Η επανεμφάνιση της Βάλιας, που αυτή τη φορά θέλει να κάνει το καλό και να σώσει τον Μπίλη, ανακατεύει αρκετά την τράπουλα της ιστορίας. Όπως και η είσοδος του Βελέγκα στη ζωή της Ανθούλας.

Τη στιγμή που το ζευγάρι Μπίλης-Ανθούλα δεν διάγει και τις καλύτερες μέρες του, οι εξωγενείς παράγοντες (Βάσια, Βελέγκας) θα πυροδοτήσουν περαιτέρω εξελίξεις. Ο Μπίλης, θέλοντας και μη, μπαίνει στο παιχνίδι των σκιών που παίζεται τη νύχτα από μπράβους και εξωνημένους αστυνομικούς. Δεν θέλει και πολύ για να δει τη ζωή του να διαλύεται. Το μαγαζί του, όντως, θα γίνει στόχος, αυτός θα καταντήσει ένας κυνηγημένος, ενώ η Ανθούλα θα τον διώξει από το σπίτι.

Τι άλλο μπορεί να συμβεί σ’ αυτόν τον άνθρωπο που πληρώνει ακόμη μια εφηβική αμέλεια; Ίσως, μια τελευταία ελπίδα. Μια έξοδος από το «μαντρί», μια ηρωική –πλην αναγκαία– αποχώρηση από το σκηνικό. Κάπου εκεί στο βάθος υπάρχει το Ρίο Γκράντε για εκείνον και την Βάσια. Αν θα τα καταφέρει; Ας το αφήσουμε αυτό επί του παρόντος.

Αληθινοί ήρωες

Ο Χρήστος Χαρτοματσίδης γράφει ένα μυθιστόρημα που σε κάνει να πιστέψεις ότι μπορεί να συμβεί ή να έχει ήδη συμβεί. Οι ήρωες είναι αληθινοί και όχι χάρτινοι. Σφύζουν από ζωή, αποτυχία, πονηριά, έρωτα, μίσος και απάτη.

Η γλώσσα του μυθιστορήματος είναι άμεση, τραχιά και άγρια όταν πρέπει.

Η γλώσσα του μυθιστορήματος είναι άμεση, τραχιά και άγρια όταν πρέπει. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως έχουμε να κάνουμε με λαϊκούς ανθρώπους (αν και κάποιοι εξ αυτών έχουν γνώση της ρωσικής λογοτεχνίας), επομένως η φωνή τους είναι αυτή που έχει «πιάσει» ο συγγραφέας. Τούτο βοηθάει περαιτέρω στην αληθοφάνεια της ιστορίας.

Αν συμβαίνουν αυτά στα μέρη μας; Αν μαγαζιά καίγονται επειδή δεν πλήρωσαν προστασία; Αν αστυνομικοί μετέχουν σε παράνομες πράξεις; Αν αθώοι πολίτες πέφτουν θύματα της μοίρας; Τι να απαντήσει κανείς σε όλα αυτά τα ρητορικά ερωτήματα; Τα προφανή δεν χρειάζονται απάντηση.

Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας.


Απόσπασμα από το βιβλίο

«Αυτή η καριόλα η Βάσια με κάρφωσε! Ποιος άλλος; Κι ας μου παρίστανε την αθώα. Ο ιδιοκτήτης του μπαρ δεν με γνώριζε, ούτε κάποιο απ’ τα γκαρσόνια. Άρα μόνο αυτή μένει». Ο Νάσος άναψε πουράκι και κούνησε το κεφάλι.

«Μετά με κάλσε στο γραφείο του ο Βελέγκας. Αυτός που συνέλαβε τότε. Έχει γίνει στρατηγός, ταξίαρχος, δεν ξέρω. Φορούσε τη στολή του, όχι τα πολιτικά. Όπα, λέω από μέσα μου. Θέλει να με τρομάξει με τα γαλόνια, ο μαλάκας! Κρατούσε και τη γραμματέα του, εκείνη την αγγούρω, τη φροϊλάιν, κι αυτή ένστολη. Ντεμέκ η συζήτησή μας είναι επίσημη, μπροστά σε μάρτυρες και μ’ έχει πιάσει απ’ τα αρχίδια». (σελ. 165)

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Ένα για τον δρόμο» του Θεοδόση Μίχου – Διηγήματα ζωντανά και θεατρικά

«Ένα για τον δρόμο» του Θεοδόση Μίχου – Διηγήματα ζωντανά και θεατρικά

Για τη συλλογή διηγημάτων του Θεοδόση Μίχου «Ένα για τον δρόμο» (εκδ. Μεταίχμιο).

Γράφει ο Γιώργος Ν. Περαντωνάκης

Τι είναι αυτό που μας τραβά στη συλλογή διηγημάτων του Θεοδόση Μίχου; Είναι η στιγμή που η κριτική στέκεται αμήχανη μπροστά στη...

«Γεννιέται ο κόσμος» της Βάσιας Τζανακάρη (κριτική) – Ο έρωτας που κάνει «αθόρυβα πράγματα να εκπέμπουν τη μουσική τους»

«Γεννιέται ο κόσμος» της Βάσιας Τζανακάρη (κριτική) – Ο έρωτας που κάνει «αθόρυβα πράγματα να εκπέμπουν τη μουσική τους»

Για το αφήγημα της Βάσιας Τζανακάρη «Γεννιέται ο κόσμος» (εκδ. Καστανιώτη). Κεντρική εικόνα: Λεπτομέρεια πίνακα του Στέφανου Ρόκου από την έκθεση «Η εποχή του ηλεκτρισμού» (2016).

Γράφει η Μαρία Κουγιουμτζή

Το αφήγημα της Βάσιας Τζανακάρη σε αρπάζ...

«Τη νύχτα που έφυγε ο Μπούκοβι» του Διονύση Χαριτόπουλου (κριτική) – Κάτω στον Πειραιά, στο μουράγιο

«Τη νύχτα που έφυγε ο Μπούκοβι» του Διονύση Χαριτόπουλου (κριτική) – Κάτω στον Πειραιά, στο μουράγιο

Για την επετειακή έκδοση για τα 100 χρόνια του Ολυμπιακού, της συλλογής διηγημάτων του Διονύση Χαριτόπουλου «Τη νύχτα που έφυγε ο Μπούκοβι» (εκδ. Τόπος). Ο Μάρτον Μπούκοβι, τα τρία χρόνια που έμεινε στον πάγκο του Ολυμπιακού (1965-67), έγινε ο πιο αγαπημένος προπονητής των ερυθρολεύκων, των οπαδών αλλά και των παικτ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Τα άπαντα» του Φραντς Κάφκα (κριτική) – Ταξικό στοιχείο και εξουσία στο έργο του Κάφκα

«Τα άπαντα» του Φραντς Κάφκα (κριτική) – Ταξικό στοιχείο και εξουσία στο έργο του Κάφκα

Για την έκδοση του τόμου του Φραντς Κάφκα [Franz Kafka] «Τα Άπαντα: Πρόζες – Διηγήματα – Παραβολές – Στοχασμοί» (μτφρ. Χρίστος Αγγελακόπουλος, εκδ. Οξύ). Σκίτσα © Φραντς Κάφκα.

Γράφει η Λαμπριάνα Οικονόμου

Η τάξη και η λογ...

Το Βακχικόν Βιβλιοπωλείο επιστρέφει στη Στοά Φέξη

Το Βακχικόν Βιβλιοπωλείο επιστρέφει στη Στοά Φέξη

Το Βακχικόν Βιβλιοπωλείο επιστρέφει από τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2024 στη νέα του στέγη, Πατησίων 14, στην ιστορική Στοά Φέξη, στο κέντρο της Αθήνας.

Επιμέλεια: Book Press

Ο νέος, ανανεωμένος χώρος που δημιούργησαν οι εκδόσεις Βακχικόν θα λειτουργεί ως έκθεση (showroom) όλων των νέ...

«Στάχτη στο στόμα» της Μπρέντα Ναβάρο (κριτική) – Ένας χειμαρρώδης μονόλογος για το πένθος και την τρωτότητα

«Στάχτη στο στόμα» της Μπρέντα Ναβάρο (κριτική) – Ένας χειμαρρώδης μονόλογος για το πένθος και την τρωτότητα

Για το βιβλίο της Μπρέντα Ναβάρο [Brenda Navarro] «Στάχτη στο στόμα» (μτφρ. Ασπασία Καμπύλη, εκδ. Carnivora). Στην κεντρική εικόνα, ο πίνακας «Στάχτες» [1895], του Edvard Munch.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Με μια πτώση ε...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Ανταρκτική» της Κλερ Κίγκαν (προδημοσίευση)

«Ανταρκτική» της Κλερ Κίγκαν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων της Κλερ Κίγκαν [Claire Keegan] «Ανταρκτική» (μτφρ. Μαρτίνα Ασκητοπούλου), η οποία θα κυκλοφορήσει στις 3 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΟΙ ...

«Σωματογραφία» της Εύας Στάμου (προδημοσίευση)

«Σωματογραφία» της Εύας Στάμου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Εύας Στάμου «Σωματογραφία», το οποίο κυκλοφορεί στις 2 Δεκεμβρίου από τος εκδόσεις Αρμός.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Κεφάλαιο 2ο

Εκείνη την εποχή καταπιανόμουν με την κατα...

«Μπάρμπα Μάρογιε» του Μάριν Ντζιτς (προδημοσίευση)

«Μπάρμπα Μάρογιε» του Μάριν Ντζιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το θεατρικό έργο του Μάριν Ντζιτς [Marin Držić] «Μπάρμπα Μάρογιε» (μτφρ. Irena Bogdanović), το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΤΡΙΤΗ ΠΡΑΞΗ


...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τρεις νέες πεζογραφικές φωνές από τις εκδόσεις Βακχικόν

Τρεις νέες πεζογραφικές φωνές από τις εκδόσεις Βακχικόν

Τρία μυθιστορήματα που μόλις κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Βακχικόν με τα οποία οι συγγραφείς τους συστήνονται στο αναγνωστικό κοινό με σύγχρονες και ιδιαίτερες ιστορίες.

Επιμέλεια: Book Press

Γιούλη Γιανναδάκη ...

Βία κατά των Γυναικών: 5 βιβλία σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας μας αφυπνίζουν

Βία κατά των Γυναικών: 5 βιβλία σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας μας αφυπνίζουν

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, προτείνουμε πέντε σύγχρονα βιβλία ελληνικής πεζογραφίας που καταπιάνονται με τη λεκτική, σωματική και σεξουαλική έμφυλη βία. «Σήκω από πάνω μου» (Μεταίχμιο) της Λίνας Βαρότση, «Μια γυναίκα απολογείται» (Τόπος) της Μαρίας Λούκα, «Διήγημας (Ακυ...

Μητέρα, κόρη, άλλο: Πέντε μυθιστορήματα για τη σχέση μάνας παιδιού

Μητέρα, κόρη, άλλο: Πέντε μυθιστορήματα για τη σχέση μάνας παιδιού

Πέντε σύγχρονα βιβλία μεταφρασμένης πεζογραφίας, τα οποία αναδεικνύουν τις πολλές εκφάνσεις της μητρότητας και την πολυσήμαντη σχέση μάνας-κόρης (τα τέσσερα από τα πέντε).

Γράφει η Φανή Χατζή

Ο E.M. Forster έγραψε στην ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ