road trip

Για τη συλλογή διηγημάτων του Απόστολου Στραγαλινού «Το πρωί που θα φύγουμε» (εκδ. Κριτική). 

Γράφει η Χριστίνα Μουκούλη

Ο άνθρωπος γεννιέται με μια έμφυτη αισιοδοξία ότι τα πράγματα στη ζωή του θα πάνε καλά. Ακόμα κι όταν συμβαίνει το αντίθετο, διατηρεί την πεποίθηση ότι τα πράγματα κάποια στιγμή θα φτιάξουν. Η προοπτική μιας καλύτερης ζωής από αυτή που τώρα βιώνει, του δίνει τη δύναμη να αντέξει τις δυσκολίες, οι οποίες, όπως πιστεύει, σύντομα θα αποτελούν παρελθόν. Η ελπίδα και η πίστη στην ευόδωση των στόχων του δοκιμάζονται συχνά κατά τη διάρκεια της ζωής του, όμως δεν σταματά να ελπίζει και να προσπαθεί για το καλύτερο. Σε αυτό περίπου το πλαίσιο κινούνται και οι ήρωες των διηγημάτων του Απόστολου Στραγαλινού.

kritikh stragalinos to proi pou tha fygoume

Ζωή εν αναμονή

Μια Παρασκευή του Νοεμβρίου του 1989, ο Σώτος και ο Χάρης, μαθητές Λυκείου, κάνουν κοπάνα από το φροντιστήριο και πηγαίνουν με το τρένο από τον Βόλο στη Λάρισα, να ξοδέψουν το χαρτζιλίκι τους αγοράζοντας δίσκους. Αναπνέουν για λίγο έναν αέρα ελευθερίας και ονειρεύονται τη στιγμή που θα φύγουν από την πόλη τους για σπουδές, θα πάνε στην πρωτεύουσα ή όπου αλλού επιθυμούν, σε πόλεις άγνωστες και μυστηριώδεις, και θα αποκτήσουν εμπειρίες συναρπαστικές και μοναδικές. (Επαρχιακός δρόμος)

Ο Τέλης, που βρίσκεται πλέον στην άλλη όχθη, ζητά από κείνους που του πηγαίνουν λουλούδια, να σταματήσουν να τον επισκέπτονται, γιατί δεν βρίσκεται πια εκεί, στον τάφο που του έχουν φτιάξει. Υπόσχεται να τους ξαφνιάσει με μια επάνοδό του, σε τόπο και χρόνο που τους το φυλάει για έκπληξη. (Undead)

Ένας άστεγος σε μια πόλη της Γερμανίας, αναζητά κατάλυμα να περάσει τις μέρες των Χριστουγέννων. Όμως οι θέσεις των υπνωτηρίων της κοινωνικής υπηρεσίας είναι όλες κατειλημμένες.

Ο σαραντάχρονος Ζήσης μένει προσωρινά με τη μητέρα του, και προσπαθεί να μαζέψει λεφτά για να φύγει στο εξωτερικό. Αντιστέκεται στα κακώς κείμενα γύρω του, με το να κατεβαίνει τις νύχτες στο κέντρο της πόλης και να γράφει στους τοίχους στίχους και συνθήματα. Όταν όμως προσλαμβάνεται σε μια θέση του συνεργείου καθαριότητας του δήμου, υποχρεώνεται να σβήνει τη μέρα αυτά που γράφει τη νύχτα. Και νιώθει σαν να διαγράφει την ίδια του την ύπαρξη. (Ο εκπρόσωπος)

Ένας άστεγος σε μια πόλη της Γερμανίας, αναζητά κατάλυμα να περάσει τις μέρες των Χριστουγέννων. Όμως οι θέσεις των υπνωτηρίων της κοινωνικής υπηρεσίας είναι όλες κατειλημμένες. Είναι αναγκασμένος να βγει και πάλι στο κρύο και στη μοναξιά των δρόμων. (Αόρατος άνθρωπος)

apostolos stragalinos

Ο Απόστολος Στραγαλινός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1972. Σπούδασε Γερμανική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο της Konstanz. Eργάστηκε ως πολιτικός επιστήμονας στη Γερμανική Βουλή, στο Ευρωκοινοβούλιο και στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Σήμερα εργάζεται ως μεταφραστής λογοτεχνίας και καθηγητής γερμανικής γλώσσας. Η συλλογή διηγημάτων Το πρωί που θα φύγουμε είναι το πρώτο του βιβλίο.

Ένας άντρας με βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, βλέπει τη ζωή του να περνάει μπροστά από τα μάτια του. Θυμάται τα παιδικά του χρόνια στη Γερμανία, όπου οι γονείς του, οικονομικοί μετανάστες, δούλευαν όλη μέρα στο εργοστάσιο και ονειρεύονταν πότε θα γυρίσουν στην πατρίδα. Θυμάται τα όμορφα καλοκαίρια στην Ελλάδα και τη νοσταλγία για αυτόν τον παραδεισένιο, όπως πίστευε, τόπο. Θυμάται την επιστροφή του στην Ελλάδα και τις πολλαπλές προσπάθειες να τα βγάλει πέρα, ενώ κάθε του εγχείρημα αποτυγχάνει, κι ενώ είναι τελικά ξένος στον τόπο όπου αγαπούσε και θεωρούσε πατρίδα του. (Λέο)

Ένας Αλβανός λαθρομετανάστης ταξιδεύει μόνος, διασχίζοντας τα παγωμένα ελληνικά βουνά, όταν συναντά μια κοπέλα. Η ομορφιά της τον σαγηνεύει, της δίνει το φαγητό του και το μπουφάν του, και αφήνεται να τον οδηγήσει εκείνη σε ένα μέρος πέρα από τη λογική. (Ερίσα)

Μια νεαρή σκηνοθέτρια, η οποία αναγκάζεται να δουλέψει σεζόν σε ένα νησί, εξαφανίζεται μια μέρα, αφήνοντας στην παραλία μόνο μια λέξη γραμμένη με κόκκινη μπογιά σε λευκά σεντόνια: ΕΛΕΥΘΕΡΗ. (Ρίτα ή οκτώ γράμματα σε λευκά σεντόνια)

Ένας σαρανταεφτάρης, μονίμως μεθυσμένος, πέφτει με ενθουσιασμό πάνω στους ανθρώπους για να τους ρωτήσει αν ζουν κι αν ζει και ο ίδιος. Ένας άνθρωπος με καρδιά μικρού παιδιού, που η μόνη του ευχαρίστηση είναι να πίνει τη μπύρα του και να συνομιλεί με τον κόσμο. Είναι ο μόνος τρόπος που έχει για να το σκάει για λίγο από τη δύσκολη καθημερινότητα. (Τιμολέων)

Η γοητεία του άγνωστου

Οι ήρωες του βιβλίου, άλλοτε λόγω ηλικίας κι άλλοτε για οικονομικούς λόγους, ζουν σε μια κατάσταση αβεβαιότητας, αδικούνται, βιώνουν πράγματα που δεν τους εκφράζουν, που δεν αποτελούν επιλογή τους, που τους πιέζουν και τους περιορίζουν. Δυσκολεύονται να πετύχουν τους στόχους τους, όμως κάνουν υπομονή, γιατί είναι σίγουροι ότι τα πράγματα θα αλλάξουν. Ακόμα κι όταν όλα τους ωθούν στο να συμβιβαστούν με ό,τι έχουν, και να αρκεστούν σε αυτό, εκείνοι μένουν ασυμβίβαστοι, πιστοί στον αρχικό τους στόχο, στις αξίες και στα όνειρά τους.

Oι ήρωες του βιβλίου αγωνίζονται με το κεφάλι ψηλά, με αξιοπρέπεια και αισιοδοξία. Πιστεύουν σε κείνα που έρχονται, και τα οποία θα αποζημιώσουν κάθε τους προσπάθεια. Πιστεύουν ότι για κάθε τι υπάρχει η κατάλληλη στιγμή.

Αγωνίζονται με το κεφάλι ψηλά, με αξιοπρέπεια και αισιοδοξία. Πιστεύουν σε κείνα που έρχονται, και τα οποία θα αποζημιώσουν κάθε τους προσπάθεια. Πιστεύουν ότι για κάθε τι υπάρχει η κατάλληλη στιγμή. Η ελπίδα τους μένει ζωντανή ως το τέλος. Αθεράπευτα ρομαντικοί, ιδεαλιστές, ίσως και ενίοτε αιθεροβάμονες, ελπίζουν στην ύπαρξη μιας κοινωνίας όπου θα υπάρχει ισότητα, δικαιοσύνη, ελευθερία. Αγαπούν την ποίηση. Η μουσική και τα βιβλία είναι η διέξοδός τους.

Κάπου πολύ μακριά, υπάρχει η ζωή που ονειρεύτηκαν, η ζωή που περίμεναν, η ζωή που τους αξίζει. Κάπου αλλού υπάρχει η χαρά και η ευτυχία, υπάρχουν ουσιαστικές σχέσεις. Το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να φύγουν, να αλλάξουν περιβάλλον, να βρεθούν εκεί που οι συνθήκες είναι καλύτερες. Το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να μην μένουν στάσιμοι. Και στην περίπτωση αυτή, μόνο κερδισμένοι μπορεί να είναι.

Η ζωή που βρίσκεται σε αναμονή, το ευτυχισμένο αύριο που ποτέ δεν έρχεται, η νοσταλγία μιας πληρότητας που έχει υπάρξει μόνο στα όνειρα, η πραγματικότητα που διαψεύδει τις προσδοκίες, και η γοητεία του καινούργιου που βρίσκεται καθ’ οδόν, και, ναι, πλησιάζει, ωθεί τους ήρωες να βρίσκονται σε μια μόνιμη τάση φυγής. Οι απώλειες και οι ματαιώσεις δεν τους πτοούν. Η επιθυμία τους να αποδράσουν από τη μίζερη και άχαρη πραγματικότητα είναι τόσο έντονη, που είναι ικανοί να βγάλουν φτερά και να πετάξουν. Είναι ικανοί να επινοήσουν ξανά τη ζωή τους από την αρχή. Ή να δουν ακόμα και το μεγάλο, τελευταίο ταξίδι, σαν μια μοναδική ευκαιρία.

Με λόγο απλό αλλά βαθιά συναισθηματικό, με τρυφερότητα και νοσταλγική διάθεση, με πάθος για κάθε τι γνήσιο και αυθεντικό, ο συγγραφέας μιλά για όλα αυτά που αποτελούν τον πυρήνα της ανθρώπινης ύπαρξης. Για την ελπίδα και την αισιοδοξία, για τη γοητεία του άγνωστου, για την ανθρωπιά και την αγάπη, ως στοιχεία απαραίτητα για μια ολοκληρωμένη ζωή, για την εγγενή ανάγκη αναζήτησης νέων εμπειριών, με στόχο την ευτυχία και την πληρότητα.

Η ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΟΥΚΟΥΛΗ είναι εκπαιδευτικός.


Απόσπασμα από το βιβλίο

«Κάποτε το παιχνίδι χάθηκε, αν δεν ήταν χαμένο από την αρχή σ’ αυτή τη χώρα. Οι ωραίες ιδέες, τα ευγενικά οράματα, ο πόθος για ελευθερία… αφορούσαν μονάχα μια μειοψηφία; Τον μικρόκοσμό του; Μήπως ο άνθρωπος έχει γεννηθεί για να για να ποθεί την ελευθερία μέσα σ’ έναν κόσμο που δεν την ανέχεται; Είχε δίκιο ο Τερζάκης; Τι απομένει εκτός από την παραίτηση;»

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Το κόμμα του καλού θεού» του Τάκη Καμπύλη (κριτική) – Όταν στο παιχνίδι μπαίνουν οι μεγάλες δυνάμεις

«Το κόμμα του καλού θεού» του Τάκη Καμπύλη (κριτική) – Όταν στο παιχνίδι μπαίνουν οι μεγάλες δυνάμεις

Για το μυθιστόρημα του Τάκη Καμπύλη «Το κόμμα του καλού θεού» (εκδ. Καστανιώτη). Κεντρική εικόνα: Φωτογραφία © Λουκάς Βασιλικός

Γράφει ο Γιώργος Ν. Περαντωνάκης

Τον Απρίλιο του 2023 ο Τάκης Καμπύλης τελειώνει το τρίτο του μυθιστόρημα, πο...

«Μερκάντο» της Μαρίας Μαμαλίγκα (κριτική) – Mια ζωή εξαγορασμένη από τον θάνατο

«Μερκάντο» της Μαρίας Μαμαλίγκα (κριτική) – Mια ζωή εξαγορασμένη από τον θάνατο

Για το βιβλίο της Μαρίας Μαμαλίγκας «Μερκάντο» (εκδ. Εστία). Kεντρική εικόνα: λεπτομέρεια από το εξώφυλλο του βιβλίου.

Γράφει ο Μάνος Κοντολέων

Τη δική της πορεία έχει διανύσει η Μαρία Μαμαλίγκα στο χώρο της λογοτεχνία...

«Η πέτρα και το αυγό» του Κώστα Χατζηεμμανουήλ (κριτική) – Μια πινακοθήκη του ελληνισμού

«Η πέτρα και το αυγό» του Κώστα Χατζηεμμανουήλ (κριτική) – Μια πινακοθήκη του ελληνισμού

Για το βιβλίο του Κώστα Χατζηεμμανουήλ «Η πέτρα και το αυγό» (εκδ. Αρμός). Kεντρική εικόνα: Τσέτες του Τάγματος της Κυανής Σημαίας. 

Γράφει η Τασούλα Τσιλιμένη

Η πίστη μου στη δύναμη της φαντασίας είναι σε υπερθετικό β...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Αρβανίτης: «Το πιο δύσκολο είναι να πιστέψεις αληθινά σε αυτό που κάνεις και να υπερβείς τον εαυτό σου»

Γιώργος Αρβανίτης: «Το πιο δύσκολο είναι να πιστέψεις αληθινά σε αυτό που κάνεις και να υπερβείς τον εαυτό σου»

Ο Γιώργος Αρβανίτης μάς συστήθηκε πρόσφατα με το μυθιστόρημα «Ταξίδι στον πράσινο ήλιο – Η πιο βλαχομπαρόκ χρεοκοπία που έγινε ποτέ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αρμός.

Επιμέλεια: Book Press

Τι απαντάτε σε όσους θα πουν: ακόμη ένας συγγραφέα...

Θεόδωρος Γρηγοριάδης: «Κλείνει ένας κύκλος αγάπης και γραφής ταυτόχρονα»

Θεόδωρος Γρηγοριάδης: «Κλείνει ένας κύκλος αγάπης και γραφής ταυτόχρονα»

Μια συζήτηση με τον συγγραφέα Θεόδωρο Γρηγοριάδη με αφορμή το πρόσφατο μυθιστόρημά του «Ελσίνκι» (εκδ. Πατάκη).

Συνέντευξη στον Κώστα Αγοραστό 

Ο Θεόδωρος Γρηγοριάδης είναι ένας τολμηρός και ταυτόχρονα χαμηλών τόνων συγγραφέας. Μέχρι στιγμής έχει ...

Συγγραφείς, εκδότες και βιβλιοθηκονόμοι υποδέχονται θετικά τις εξαγγελίες για την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας στα γυμνάσια και λύκεια

Συγγραφείς, εκδότες και βιβλιοθηκονόμοι υποδέχονται θετικά τις εξαγγελίες για την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας στα γυμνάσια και λύκεια

«Με ιδιαίτερη χαρά υποδεχόμαστε τις εξαγγελίες του ΥΠΑΙΘΑ για την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας και τη διδασκαλία τουλάχιστον δύο ολόκληρων λογοτεχνικών έργων, από τη νέα σχολική χρονιά», σημειώνουν συγγραφείς, εκδότες και βιβλιοθηκονόμοι, με αφορμή πρόσφατες εξαγγελίες του ΥΠΑΙΘΑ.

Επιμέλεια: Book Press...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Ο λαγός έχει λεφτά» του Τζον Απντάικ (προδημοσίευση)

«Ο λαγός έχει λεφτά» του Τζον Απντάικ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση του επίμετρου του Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη, από το μυθιστόρημα του Τζον Απντάικ [John Updike] «Ο λαγός έχει λεφτά» (μτφρ. Πάνος Τομαράς), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 12 Ιουλίου από τις εκδόσεις Οξύ.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η Μεγάλη Αμερικανική βόλτα τε...

«Σκάβοντας εντός» του Χρήστου Β. Μασσαλά (προδημοσίευση)

«Σκάβοντας εντός» του Χρήστου Β. Μασσαλά (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του ομότιμου καθηγητή πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 
Χρήστου Β. Μασσαλά «Σκάβοντας εντός», το οποίο θα κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ξύπνησε μέσα μου η επιθ...

«Οι σκληροί δεν διαβάζουν ποίηση» του Αλέξις Ραβέλο (προδημοσίευση)

«Οι σκληροί δεν διαβάζουν ποίηση» του Αλέξις Ραβέλο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αστυνομικό μυθιστόρημα του Αλέξις Ραβέλο [Alexis Ravelo] «Οι σκληροί δεν διαβάζουν ποίηση» (μτφρ. Κρίτων Ηλιόπουλος), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 25 Ιουνίου από τις εκδόσεις Τόπος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

2ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

50 χρόνια από την εισβολή στην Κύπρο: 5 μυθιστορήματα που μιλούν για το ανεπούλωτο τραύμα

50 χρόνια από την εισβολή στην Κύπρο: 5 μυθιστορήματα που μιλούν για το ανεπούλωτο τραύμα

Στις 20 Ιουλίου συμπληρώνονται 50 χρόνια από τον Αττίλα Ι που αποτέλεσε την πρώτη πράξη της κυπριακής τραγωδίας. Επιλέγουμε πέντε μυθιστορήματα που εξετάζουν τα επίχειρα της Ιστορίας μέσα από το πρίσμα προσωπικών καταστροφών. Εικόνα στο κέντρο του άρθρου: © Doros Partasides. 

...
Ελληνικά και μεταφρασμένα αστυνομικά – 24 επιλογές για ένα καλοκαίρι γεμάτο μυστήριο

Ελληνικά και μεταφρασμένα αστυνομικά – 24 επιλογές για ένα καλοκαίρι γεμάτο μυστήριο

12 ελληνικά + 12 μεταφρασμένα μυθιστορήματα, αστυνομικά και ψυχολογικά θρίλερ, είναι η αναγνωστική μας πρόταση για ένα καλοκαίρι γεμάτο μυστήριο.

Γράφει η Χίλντα Παπαδημητρίου

Όπως φαίνεται και από τον κατάλογο που ακολουθεί με τις επιλογές της Χίλντας...

«Διαβάζοντας σε ανοιχτούς ορίζοντες» – 50 βιβλία λογοτεχνίας για το καλοκαίρι και για κάθε εποχή

«Διαβάζοντας σε ανοιχτούς ορίζοντες» – 50 βιβλία λογοτεχνίας για το καλοκαίρι και για κάθε εποχή

Μυθιστορήματα, νουβέλες και διηγήματα από την ελληνική και μεταφρασμένη πεζογραφία που κυκλοφόρησαν μέσα στο 2024: καλά βιβλία λογοτεχνίας που μας ανοίγουν ορίζοντες και μας κρατούν συντροφιά στις ημέρες των διακοπών του καλοκαιριού, αλλά και πριν και μετά από αυτές.

Επιλογή–κείμενα...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ