masks

Για το μυθιστόρημα του Φώτη Δούσου «Τέλεση» (εκδ. Νήσος).

Γράφει ο Γιώργος Ν. Περαντωνάκης

Το πρώτο βιβλίο του Φώτη Δούσου Η λίστα του Λεπορέλο (εκδ. Νεφέλη) έκανε σχετική εντύπωση, γιατί στο πλαίσιο του αστυνομικού μυθιστορήματος ανακάτεψε το σινάφι συγγραφέων και εκδοτών, τη θεωρία της λογοτεχνίας και την πράξη, τη γραφή ως εξομολόγηση και ως παραπλάνηση. Τώρα ο συγγραφέας μετακινείται στον χώρο του θεάτρου, για να αντιστίξει πάλι την εντός της τέχνης πραγματικότητα με την εκτός, όχι μιλώντας για ένα θεατρικό έργο, τον «Οθέλλο», που όντως παίζει σημαντικό ρόλο μέσα στο μυθιστόρημα, αλλά για την ιδιάζουσα διττή υπόσταση του ηθοποιού, εντός και εκτός του ρόλου του.

Η αλήθεια είναι ότι η γραφή του είναι επίπεδη και το ύφος του στεγνό και ίσως μη-αισθητικό· μου θύμισε έντονα τον τρόπο γραφής του Δημήτρη Σωτάκη, καθώς κι οι δύο μετέρχονται μιας ουδέτερης γλώσσας, για να αφήσουν τη διαφάνειά της να μας οδηγήσει στην ψυχολογία του πρωταγωνιστή. Επομένως, τι είναι αυτό που καθιστά ένα τέτοιο επίπεδο μυθιστόρημα ενδιαφέρον ανάγνωσμα; Μήπως η τεχνική του κυλιόμενου διαδρόμου, που σταδιακά οδηγεί τον νεαρό ηθοποιό Άρη –και μαζί το θέμα του μυθιστορήματος– να συμμετέχει στην παράσταση του σαιξπηρικού δράματος, και μάλιστα στον ρόλο του Ιάγου, κι από εκεί στην ταύτισή του με τη μάσκα, που του φοράνε.

Η αλήθεια είναι ότι η γραφή του είναι επίπεδη και το ύφος του στεγνό και ίσως μη-αισθητικό· μου θύμισε έντονα τον τρόπο γραφής του Δημήτρη Σωτάκη, καθώς κι οι δύο μετέρχονται μιας ουδέτερης γλώσσας, για να αφήσουν τη διαφάνειά της να μας οδηγήσει στην ψυχολογία του πρωταγωνιστή.

Η υπόθεση δηλαδή, ακολουθώντας τη γραμμική πορεία της δράσης, χτίζει μια κλίμακα που ξεκινά από την αίτηση του Άρη για να τον δει ο καταξιωμένος σκηνοθέτης Μαλτέζος, προχωρά στην παρουσία του στην οντισιόν, την πρόκρισή του στον δεύτερο γύρο και τέλος καταλήγει στην αποδοχή του και την ένταξή του στον θίασο. Κι ενώ οι συντελεστές της παράστασης δουλεύουν τα προκαταρκτικά, πριν πάρουν οι ηθοποιοί τους ρόλους, μια μάσκα, φτιαγμένη από τη σκηνογράφο, μια παράξενη μάσκα, χωρίς στόμα και με μικρές χαραμάδες στο ύψος των ματιών, που δεν επιτρέπουν στον ηθοποιό να βλέπει καλά, προορίζεται για τον Ιάγο, τον διπρόσωπο σύμβουλο του Οθέλλου, ρόλο τον οποίο τελικά θα πάρει ο «ουρανοκατέβατος» Άρης. Κι εκεί, σ’ αυτόν τον διάδρομο αληθοφάνειας και ρεαλισμού, εμφιλοχωρεί το παράδοξο, καθώς ο νεαρός ηθοποιός αποφασίζει –όντας σε αδιέξοδο– να κολλήσει πάνω στο σημαδεμένο από ατύχημα δέρμα του το προσωπείο, ώστε να καταφέρει να το ελέγξει ή έστω να γίνει ένα με αυτό και με τον ρόλο, που ως τότε του διαφεύγει.

Τι είναι τελικά η μάσκα; Τι είναι αυτό το τεχνητό επίθεμα που προσκολλάται πάνω στο πρόσωπό μας και δεν βγαίνει, ή δεν θέλουμε να βγει; Είναι καταρχάς ο ρόλος που παίζουμε, όχι στο θέατρο, αλλά στην πραγματικότητα. Κι όσο γινόμαστε ένα με αυτόν, τόσο δύσκολα τον αφήνουμε στην άκρη, για να ξαναβρούμε τον πραγματικό μας εαυτό. Πρόκειται δηλαδή για μια σύμβαση, που έχουμε υπογράψει εκόντες άκοντες με τους άλλους για το πώς θα συμπεριφερόμαστε κι, όταν καταλάβουμε ότι όλο αυτό οδηγεί σε αδιέξοδο, δυστυχώς δεν μπορούμε να αλλάξουμε ρότα. Ταυτόχρονα είναι το προσωπείο μας, ο προβεβλημένος προς τα έξω εαυτός, το επάγγελμα με τα συμβατικά του ψέματα, η περσόνα που φοράμε στις σχέσεις μας, η επιτυχία που μας ζαλίζει και μας παρασύρει στις ατραπούς της…

fotis dousos

Ο Φώτης Δούσος γεννήθηκε στις Σέρρες το 1980. Ασχολείται με την πεζογραφία, το θέατρο, το δοκίμιο, το σενάριο καθώς και την παιδική λογοτεχνία. Αυτό το διάστημα εκπονεί διδακτορική διατριβή για τις τεχνικές της πλοκής στο νεοελληνικό μυθιστόρημα. Ζει στην Κρήτη και έχει δύο παιδιά.

Ο Φ. Δούσος προβληματίζεται και προβληματίζει για το πρόσωπο και το προσωπείο, για τον πραγματικό μας εαυτό, αν υπάρχει κάτι τέτοιο, και τους ρόλους που επιλέγουμε ή καλούμαστε να παίξουμε μέσα στην κοινωνία. Η ζωή μας μπορεί να είναι μια σημαδεμένη φάτσα, αλλά εύκολα ή δύσκολα υιοθετούμε μια θεατρική μάσκα, άλλοτε παίζοντας ρόλους κι άλλοτε προβάλλοντας μια μονόπλευρη όψη, για να επιβιώσουμε, να συμβιώσουμε και να προχωρήσουμε.

nisos dousos telesiΤο δίλημμα, που προσδίδει εντέλει και την τραγικότητα στον ήρωα του μυθιστορήματος, είναι: Με τη μάσκα ή χωρίς; Όσο τη φορούσε, κέρδιζε σε εκτίμηση κι επιτυχία, αλλά συνάμα έχανε πολλά στις διαπροσωπικές (και δη ερωτικές) του σχέσεις. Γι’ αυτό, άλλωστε επιχείρησε επανειλημμένα να την αφαιρέσει, θέτοντας σε κίνδυνο την ανιούσα πορεία που είχε πάρει –χάρη σ’ αυτήν– στον χώρο του θεάτρου. Με άλλα λόγια, ο ρόλος, η δεύτερη φύση που προσκολλάται πάνω στη βιολογική πρώτη, η συμβατική θέση που κατέχει κανείς μέσα στην κοινωνία, θέση που του δίνει την ισορροπία και τη δυνατότητα επιτυχίας, η μαγική αύρα που παίρνει από το προσωπείο που έχει αποδεχτεί και προβάλλει προς τα έξω, είναι εντέλει αυτό που πραγματικά θέλει κι αξίζει να έχει;

Το φελινικό τέλος, που οδηγεί στα άκρα την υπόθεση, λίγο έως πολύ τραβηγμένο βέβαια και εν μέρει άκομψο, δίνει παρά ταύτα την παρανοϊκή κορύφωση, που αποδεικνύει ότι η διάσταση μεταξύ του προσώπου και του προσωπείου είναι μια προσωπική και κοινωνική σχιζοφρένεια, άλλοτε ελεγχόμενη κι άλλοτε ανεξέλεγκτη.

Παρά τις διαφορές με το πρώτο βιβλίο, είναι εμφανείς και οι ομοιότητες, οι οποίες αναδεικνύουν και έναν προνομιακό χώρο, στον οποίο θέλει να κινηθεί ο Φ. Δούσος. Και τα δύο έχουν δόσεις (αστυνομικού) μυστηρίου, όσο κι αν στην Τέλεση δεν έχουμε φόνο, και τα δύο κινούνται διακειμενικά στις παραστατικές τέχνες, στη Λίστα του Λεπορέλο στην όπερα «Ντον Τζοβάνι» του Μότσαρτ, κι εδώ, στον «Οθέλλο» του Σαίξπηρ· και τέλος αμφότερα τα μυθιστορήματα θέτουν προβληματισμούς που ξεκινάνε από τη σχέση του ατόμου και της κοινωνίας με την τέχνη και προεκτείνονται σε θέματα ταυτότητας και αυτοσυνειδησίας.


 Ο ΓΙΩΡΓΟΣ Ν. ΠΕΡΑΝΤΩΝΑΚΗΣ είναι διδάκτορας Νεοελληνικής Φιλολογίας, κριτικός βιβλίου και συγγραφέας. Τελευταίο του βιβλίο, το μυθιστόρημα «Πυθαγόρας» (εκδ. Καστανιώτη).

Απόσπασμα από το βιβλίο

«Το σημαντικό ήταν πως ένιωθα τη μάσκα πάνω μου ζωντανή, πάλλουσα, σφριγηλή. Και ήταν ένα συναίσθημα πρωτόγνωρο. Δεν την αισθανόμουν ξένο σώμα, δεν την ένιωθα εχθρική απέναντί μου. Ακόμα και το βάρος της, που δεν έλεγα να το συνηθίσω τόσο καιρό, έμοιαζε να μην υπάρχει. Ήταν σαν να έχει κάπως ελαφρύνει, να έχει εξαϋλωθεί. Για να μην πω ότι έβλεπα ήδη καλύτερα μέσα από τις μαύρες εγκοπές της. Τα κατασκευαστικά της λάθη που μου δυσκόλευαν τόσον καιρό τη ζωή ήταν τώρα σαν να μην υπήρχαν».

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Προ πολλού και προ ολίγου» του Φίλιππου Δρακονταειδή (κριτική) – Από την Ιστορία στη μυθοπλασία και τανάπαλιν

«Προ πολλού και προ ολίγου» του Φίλιππου Δρακονταειδή (κριτική) – Από την Ιστορία στη μυθοπλασία και τανάπαλιν

Για τη συλλογή διηγημάτων του Φίλιππου Δρακονταειδή «Προ πολλού και προ ολίγου» (εκδ. Κέδρος). Στην κεντρική εικόνα, ο πίνακας «Το κοντσέρτο για φλάουτο του Μεγάλου Φρειδερίκου στο Σαν-Σουσσί» του Άντολφ φον Μέντσελ. 

Γράφει ο Κώστας Λογαράς

...

«Εορταστικό τριήμερο στα Γιάννενα» της Έρσης Σωτηροπούλου (κριτική) – Ριζοσπαστικός φεμινισμός με κουίρ προοπτική σε φόντο εθνικής ανάτασης

«Εορταστικό τριήμερο στα Γιάννενα» της Έρσης Σωτηροπούλου (κριτική) – Ριζοσπαστικός φεμινισμός με κουίρ προοπτική σε φόντο εθνικής ανάτασης

Για τη νουβέλα της Έρσης Σωτηροπούλου «Εορταστικό τριήμερο στα Γιάννενα» (πρώτη έκδοση: 1982), που επανακυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Πατάκη. Μια ανάγνωση που υπογραμμίζει τον «ριζοσπαστικό φεμινισμό» της νουβέλας.

Γράφει ο Αντώνης Γουλιανός

...
«Αδύνατες πόλεις» του Νίκου Α. Μάντη (κριτική) – Μεταλλαγμένη Σεχραζάτ στον λαβύρινθο πολλαπλών αφηγήσεων

«Αδύνατες πόλεις» του Νίκου Α. Μάντη (κριτική) – Μεταλλαγμένη Σεχραζάτ στον λαβύρινθο πολλαπλών αφηγήσεων

Για το μυθιστόρημα του Νίκου Α. Μάντη «Αδύνατες πόλεις» (εκδ. Καστανιώτη), μια δαιδαλώδης πολυαφήγηση με «χιμαιρικές μορφές, υπερμεγέθεις δαίμονες, ζηλωτές μιας νέας θρησκείας που καταργεί όλες τις άλλες, παραισθητικούς κόσμους και ένα σωρό άλλα πράγματα». 

Γράφει ο ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Βίος και Πολιτεία»: Η ηθοποιός, ακτιβίστρια και συγγραφέας Ερωφίλη Κόκκαλη έρχεται στο Υπόγειο

«Βίος και Πολιτεία»: Η ηθοποιός, ακτιβίστρια και συγγραφέας Ερωφίλη Κόκκαλη έρχεται στο Υπόγειο

Στο 75ο επεισόδιο της σειράς συζητήσεων στο Βιβλιοπωλείο της Πολιτείας με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου και των ιδεών, o Κώστας Κατσουλάρης συζητά με την ηθοποιό, ακτιβίστρια και συγγραφέα Ερωφίλη Κόκκαλη. Αφορμή, μεταξύ άλλων, το σπονδυλωτό μυθιστόρημα «Λόλα Καραμπόλα» (εκδ. Έρμα, 2022). Η συζήτηση θα μεταδοθεί...

Το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου γιορτάζει φέτος τα 70 χρόνια του με πλούσιο πρόγραμμα δράσεων και παραστάσεων

Το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου γιορτάζει φέτος τα 70 χρόνια του με πλούσιο πρόγραμμα δράσεων και παραστάσεων

Το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου μάς υποδέχεται φέτος με πλούσιο πρόγραμμα, γιορτάζοντας τα εβδομήντα χρόνια διεξαγωγής του. Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου.

Επιμέλεια: Book Press

Το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου μάς υποδέχεται φέτος, γι...

«My Fierce Ignorant Step» του Χρήστου Παπαδόπουλου στη Στέγη – Ένα τραγούδι μέσα στο οποίο πάλλονται τα σώματα των χορευτών

«My Fierce Ignorant Step» του Χρήστου Παπαδόπουλου στη Στέγη – Ένα τραγούδι μέσα στο οποίο πάλλονται τα σώματα των χορευτών

Έρχεται στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση η παράσταση του Χρήστου Παπαδόπουλου «My Fierce Ignorant Step», από τις 8 έως τις 18 Μαΐου 2025. Δέκα χορευτές και χορεύτριες κινούνται σαν ένα. Κάθε βήμα, η αρχή και το τώρα μας. © για την εικόνα: Πάνος Κέφαλος

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Η χλωμή κυρία» του Αλέξανδρου Δουμά (προδημοσίευση)

«Η χλωμή κυρία» του Αλέξανδρου Δουμά (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από την νουβέλα του Αλέξανδρου Δουμά [Alexandre Dumas], «Η χλωμή κυρία» (εισαγωγή – μτφρ. – επίμετρο: Γιώργος Θάνος), η οποία θα κυκλοφορήσει στις 28 Απριλίου στη σειρά «microMEGA/Λογοτεχνία», των εκδόσεων Ροές.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
«Αυτό έκανες πάντα» του Νίκου Ιατρού (προδημοσίευση)

«Αυτό έκανες πάντα» του Νίκου Ιατρού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Νίκου Ιατρού «Αυτό έκανες πάντα», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 28 Απριλίου από τις εκδόσεις Ίκαρος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Περπατώ κάτω από τον δυνατό ήλιο. Το δέρμα μου αντιστέκεται, τα πνευμόνια...

«Η λάθος πλευρά» του Νταβίντε Κόπο (προδημοσίευση)

«Η λάθος πλευρά» του Νταβίντε Κόπο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Νταβίντε Κόπο [Davide Coppo] «Η λάθος πλευρά» (μτφρ. Μαρία Οικονομίδου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 24 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Στην αρχή του ντοκιμαντ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Τι θέλει να μας πει;» – Δύο οδηγοί συνύπαρξης μας μαθαίνουν τη γλώσσα του σώματος του σκύλου και της γάτας

«Τι θέλει να μας πει;» – Δύο οδηγοί συνύπαρξης μας μαθαίνουν τη γλώσσα του σώματος του σκύλου και της γάτας

Δύο οδηγοί συνύπαρξης με τα αγαπημένα μας κατοικίδια, τη γάτα και τον σκύλο, απαντούν στο ερώτημα «Τι θέλει να μας πει;» το ζωάκι μας. «Γάτα - Τι θέλει να μας πει;» και «Σκύλος - Τι θέλει να μας πει;» της Lili Chin σε μετάφραση Κωνσταντίνας Τσιάγκα από τις εκδόσεις Πεδίο.

Επιμέλεια: Book Press ...

Τι διαβάζουμε τώρα; 10 καλά ιστορικά βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα

Τι διαβάζουμε τώρα; 10 καλά ιστορικά βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα

Οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες, η πτώση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η βασιλεία στην Ελλάδα, η ιστορία της αμερικανικής πολιτικής αλλά και η πρόσφατη περίοδος της άγριας ελληνικής οικονομικής κρίσης είναι μερικά από τα θέματα που εξετάζονται. Δέκα πρόσφατα ιστορικά βιβλία που μας βοηθούν να πλοηγηθούμε στα σκοτεινά νερά τ...

7 αστυνομικά από τις εκδόσεις Βακχικόν

7 αστυνομικά από τις εκδόσεις Βακχικόν

Επτά αστυνομικά για τους φίλους του είδους κυκλοφόρησαν τον τελευταίο χρόνο από τις εκδόσεις Βακχικόν. Στην κεντρική εικόνα, στοιχείο από το εξώφυλλο του «Αριμάν», του Παναγιώτη Κωνσταντόπουλου.

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

12 Δεκεμβρίου 2024 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2024

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα: Εκατό καλά λογοτεχνικά βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2024 από τα πολλά περισσότερα που έπεσαν στα χέρια μας, με τη μεταφρασμένη πεζογρα

ΦΑΚΕΛΟΙ