«Στιγμώνες» του Βασίλη Παπαγεωργίου (κριτική) – Η ελαφρότητα του Χρόνου, το βάρος της στιγμών

Για το βιβλίο του Βασίλη Παπαγεωργίου «Στιγμώνες» (εκδ. Σαιξπηρικόν). Κεντρική εικόνα: © Mariana Montrazi (Pexels).

Γράφει η Σωτηρία Καλασαρίδου

Το καινούριο βιβλίο του Βασίλη Παπαγεωργίου που φέρει τον τίτλο Στιγμώνες (εκδ. Σαιξπηρικόν) θα μπορούσε να διαβαστεί είτε με αυτοτέλεια –για κάθε καινούριο αναγνώστη που έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με το έργο του– είτε ως το τρίτο μέρος μιας τριλογίας που αποτελείται από άλλα δύο βιβλία του, την Ευφορία (Σαιξπηρικόν, 2014) και την Αϋπνία (Σαιξπηρικόν, 2017).

Ας θεωρήσουμε ότι ξεκινούμε να διαβάζουμε ως νέοι αναγνώστες το καινούριο βιβλίο του Παπαγεωργίου, προσπαθώντας να χαρτογραφήσουμε εκείνα τα αναγνωστικά οδόσημα που μας βοηθούν να αποκωδικοποιήσουμε τον ιδεολογικό και αισθητικό χάρτη του βιβλίου.

[...] η «κατάφαση» τόσο ως στάση ζωής που διασφαλίζει την πνευματική αρμονία του αφηγητή όσο και ως καλλιτεχνική συνθήκη που λειτουργεί ως εχέγγυο της δημιουργικότητας του συγγραφέα είναι νευραλγικής σημασίας τόσο για την πράξη της γραφής όσο και για την πράξη της ανάγνωσης.

Ξεκινώντας αυτήν την απόπειρα θα πρέπει να σταθούμε πρωτίστως στο ότι το νευραλγικό ερώτημα που συνέχει το βιβλίο είναι «Πώς η «κατάφαση» ως νευραλγικός μοχλός της σκέψης και καταλύτης της δράσης φιλτράρει το αρνητικό φορτίο που διαχέεται σε ποικίλες εκφάνσεις της καθημερινότητας και το μεταλλάσσει σε θετικό;»  Και στο εν λόγω βιβλίο δηλαδή, όπως και στα δύο προαναφερθέντα, η «κατάφαση» τόσο ως στάση ζωής που διασφαλίζει την πνευματική αρμονία του αφηγητή όσο και ως καλλιτεχνική συνθήκη που λειτουργεί ως εχέγγυο της δημιουργικότητας του συγγραφέα είναι νευραλγικής σημασίας τόσο για την πράξη της γραφής όσο και για την πράξη της ανάγνωσης.

Ο λειτουργικός χαρακτήρας της ασάφειας

Άμεσα συνδεδεμένη με την παραπάνω επισήμανση είναι η έννοια της «ασάφειας» που σε ένα πρώτο επίπεδο ανάγνωσης φαίνεται να επιτελεί έναν λειτουργικό χαρακτήρα. Δηλαδή τα ζεύγη των αρνήσεων του αποφαντικού λόγου, τα αντιθετικά ζεύγη του απορηματικού λόγου, το διφορούμενο ερμηνευτικό φορτίο, οι λεκτικές αντινομίες αλλά και κάποιοι νεολογισμοί, όπως επί παραδείγματι είναι η λέξη του τίτλου του βιβλίου, η λέξη Στιγμώνες, στον Παπαγεωργίου συγκλίνουν στην ανάδειξη της θετικής έκφανσης των πραγμάτων και των λέξεων.

Στην πραγματικότητα όμως η «ασάφεια» είναι μια συνειδητοποιημένη αισθητική και συνάμα ιδεολογική τοποθέτηση που αφορά στη δέσμευση του δημιουργού για μη καθοδηγούμενες αποφάνσεις, άρα στη δέσμευσή του να αφήνει χώρο στους αναγνώστες του να δημιουργήσουν τον δικό τους ερμηνευτικό μικρόκοσμο. Διαβάζουμε: «(…) Είναι μια ανέλπιστη χαρά πάντα, δεν κρατά πολύ αλλά είναι αποτελεσματική. Η στιγμή που θα έρθει όταν δεν την περιμένεις και που θα φύγει πριν τη χορτάσεις. Χωρίς ν’ αφήνει κενό πίσω της. Μια κατάφαση που διαρκεί πολύ χωρίς καθόλου μεγάλη διάρκεια, η κατάφαση της ομορφιάς που προσφέρει την άπιαστη εμμένειά της και μετακοσμεί τις μέρες μου με αποτελεσματικότητα μεγάλης ευκρίνειας (…)».

Το μεγάλο ίσως στοίχημα που φαίνεται βέβαια να κερδίζεται είναι πως η ανάδυση των συναισθημάτων μας ακολουθεί την ίδια διαδρομή με αυτήν του συγγραφικού υποκειμένου.

Η χαρτογραφημένη επικράτεια της μνήμης του αφηγητή φαίνεται να λειτουργεί καθοδηγητικά στη διαδρομή που πραγματοποιεί ως ένας διαχρονικός πλάνης, ως άλλος ταξιδιώτης εις το διηνεκές. Έτσι δεν είναι λίγες οι φορές που οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στο παρόν και το παρελθόν του αφηγητή, ανάμεσα στην αποκρυσταλλωμένη εμπειρία του που μετουσιώθηκε σε ανάμνηση και την παρούσα συνθήκη που λειτουργεί ως προσμονή παραμένουν έωλες, θολώνοντας ταυτόχρονα τα όρια ανάμεσα στο πραγματικό και το ονειρικό. Και είναι αυτό ένα τρίτο οδόσημο και αφορά στην κατεξοχήν φιλοσοφική θεώρηση, η οποία διατρέχει το βιβλίο και που δεν είναι άλλη από αυτήν της αποδόμησης στον βαθμό που αυτή εστιάζει στα αδιάλλακτα και αντιφατικά νοήματα και στην υποτιθέμενη σταθερότητα του νοήματος ενός κειμένου που με τη βοήθεια των γλωσσικών παιχνιδισμών καθίσταται μη πεπερασμένο.

Το μεγάλο ίσως στοίχημα που φαίνεται βέβαια να κερδίζεται είναι πως η ανάδυση των συναισθημάτων μας ακολουθεί την ίδια διαδρομή με αυτήν του συγγραφικού υποκειμένου: «(…) Η καρδιά μου έχει παγώσει. Ίσως για πρώτη φορά στη ζωή μου τόσο πολύ, τόσο ολοκληρωτικά. Νιώθει ένα τέλος, την παντελή απουσία ανθρώπων και ζώων, την παντελή απουσία μιας επόμενης στιγμής ή μιας άλλης παράλληλης σε άλλο χώρο και άλλο χρόνο. (…) Δεν μου έχεις λείψει ποτέ τόσο στη ζωή μου, όσο τη στιγμή αυτή. Και πες μου, υπάρχει κάπου ένα μέρος για τις παγωμένες στιγμές, ένα κοιμητήριο, ένας απόκοσμος;».

ΣτιγμώνεςΩς ένα τέταρτο οδόσημο θα μπορούσε να θεωρηθεί η έννοια του χρόνου που άλλωστε είναι και ο κεντρικός θεματικός πυρήνας του βιβλίου, όπως μπορούμε να αντιληφθούμε αμέσως από τον τίτλο του. Βασικό ερώτημα που το ίδιο το βιβλίο θέτει είναι «Τι είναι ο χρόνος;». Είναι συστάδες από στιγμές; Είναι μια συνέχεια στιγμών; Μία ασυνέχεια στιγμών; Τίποτε από τα παραπάνω ή μήπως όλα αυτά μαζί; Και εδώ θα μπορούσαμε να επεκτείνουμε το αρχικό ερώτημα ακόμη περισσότερο, καταθέτοντας μια σειρά από άλλες παραλλαγές του, όπως: Τι είναι ο χρόνος για τον συγγραφέα; Τι είναι ο χρόνος για κάθε έναν από εμάς, τι είναι ο χρόνος εν γένει; Σε μια προσπάθεια να αντιληφθούμε πώς λειτουργεί ο Χρόνος στο παρόν βιβλίο, θα λέγαμε ότι η έννοιά του απλώς συνοψίζεται στον μετασχηματισμό της ανθρώπινης σκέψης δια του χρόνου και της στοχαστικής διάθεσης του υποκειμένου να κατανοεί την εποχή και να κατανοείται από αυτήν. Διαβάζουμε: «(…) Η ρύμη του χρόνου, η ρύμη της στιγμής εκτός ώρας ή εντός, η άωρη στιγμή που κοιμάται ή λανθάνει ή έχει δραπετεύσει πριν προλάβει να ωριμάσει, πριν ο καιρός τής φορτωθεί, πριν της φορτώσει οτιδήποτε τον βαραίνει και τον κυρτώνει, η ανάλαφρη στιγμή που νιώθει μόνο το δικό της βάρος, μόνο τον δικό της ρυθμό, που χαίρεται την αυθυπαρξία και ανυπαρξία της, η στιγμή που μόλις μου έγνεψε και χάθηκε, αλλά μ’ άφησε να δω το πρόσωπό σου, τα μάτια σου, και το πιο σημαντικό, να νιώσω φευγαλέα αλλά με βεβαιότητα τι έχεις στην καρδιά σου (…)».

Κλείνοντας την παρούσα ερμηνευτική ανάγνωση θα μπορούσαμε να αναφέρουμε ως πέμπτο και τελευταίο αναγνωστικό οδόσημο την παρουσία των προσώπων. Τα πρόσωπα στο βιβλίο δεν έχουν ονόματα και το σχήμα της αφήγησης επιτελείται από Αυτόν, Αυτή και τον Άλλον. Η διφωνία ανάμεσα σε Αυτόν και Αυτή σχηματοποιείται μέσα από λιγότερο εκτενείς ερωταποκρίσεις, οι οποίες δεν συνιστούν πάντα έναν διάλογο με αρχή, μέση και τέλος. Ο Άλλος είναι ο κεντρικός αφηγητής, ταυτίζεται με το συγγραφικό Εγώ και είναι αυτός ο οποίος περιγράφει σκηνές από το φυσικό και το ανθρώπινο, παρεμβάλλοντας πολλές φορές ερωτήσεις που μοιάζουν να μένουν αναπάντητες, αλλά επί της ουσίας επιζητούν απαντήσεις από εμάς τους αναγνώστες.


* Η ΣΩΤΗΡΙΑ ΚΑΛΑΣΑΡΙΔΟΥ είναι Μεταδιδακτορική ερευνήτρια Α.Π.Θ. – Διδάσκουσα Ε.Α.Π.

politeia link more

 

 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Χορός στα ποτήρια» της Γεωργίας Τάτση (κριτική) – Δύο καλογραμμένες νουβέλες με ιστορικές και πολιτικές ρίζες

«Χορός στα ποτήρια» της Γεωργίας Τάτση (κριτική) – Δύο καλογραμμένες νουβέλες με ιστορικές και πολιτικές ρίζες

Για την επανακυκλοφορία του βιβλίου της Γεωργίας Τάτση «Χορός στα ποτήρια» (εκδ. Βακχικόν, δύο νουβέλες). Κεντρική εικόνα: Φωτογραφία από την ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Θίασος» (1974-’75) 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Iεροτελεστικός από τη...

«Η λίμπιντο των αγγέλων» του Νίκου Μάντζιου (κριτική) – Όταν η τέχνη ευαισθητοποιεί

«Η λίμπιντο των αγγέλων» του Νίκου Μάντζιου (κριτική) – Όταν η τέχνη ευαισθητοποιεί

Για το μυθιστόρημα του Νίκου Μάντζιου «Η λίμπιντο των αγγέλων» (εκδ. Γραφή).

Γράφει ο Γιώργος Ν. Περαντωνάκης

Για μας τους κριτικούς δεν πρέπει να παίζει ρόλο το όνομα του συγγραφέα: αν είναι γνωστός με περγαμηνές στο ενεργητικό του, δεν σημαίνει ...

«Ένα κομμάτι χαρτί» του Δημήτρη (Τάκη) Φραγκούλη (κριτική) – Ένα διαφορετικό μυθιστόρημα για τη μαυρίλα του Εμφυλίου

«Ένα κομμάτι χαρτί» του Δημήτρη (Τάκη) Φραγκούλη (κριτική) – Ένα διαφορετικό μυθιστόρημα για τη μαυρίλα του Εμφυλίου

Για το μυθιστόρημα του Δημήτρη (Τάκη) Φραγκούλη «Ένα κομμάτι χαρτί» (εκδ. Αλεξάνδρεια). Κεντρική εικόνα: © Roman Kraft (Unsplash). 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Το μόνο που αλλάζει είναι το παρελθόν, όλες οι άλλ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Τζο Νέσμπο: «Η κόρη μου δεν εντυπωσιάζεται με τίποτα από όσα κάνω, αλλά όταν της είπα ότι θα γίνω επίτιμος διδάκτωρ στην Αθήνα έμεινε με το στόμα ανοιχτό»

Τζο Νέσμπο: «Η κόρη μου δεν εντυπωσιάζεται με τίποτα από όσα κάνω, αλλά όταν της είπα ότι θα γίνω επίτιμος διδάκτωρ στην Αθήνα έμεινε με το στόμα ανοιχτό»

Ο δημοφιλής συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας Τζο Νέσμπο [Jo Nesbø] αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Επιμέλεια: Ευλαλία Πάνου

...
Βίος και Πολιτεία #10: Ο Παναγής Παναγιωτόπουλος ζωντανά από το «υπόγειο» της Πολιτείας

Βίος και Πολιτεία #10: Ο Παναγής Παναγιωτόπουλος ζωντανά από το «υπόγειο» της Πολιτείας

Στο 10ο επεισόδιο της σειράς συζητήσεων με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου, με τον Κώστα Κατσουλάρη θα συνομιλήσει ο συγγραφέας και πανεπιστημιακός Παναγής Παναγιωτόπουλος. Η συζήτηση θα μεταδοθεί ζωντανά, την Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, στις 7μμ.

Επιμέλεια: Book Press

Βίος ...

«Κάποιοι μήνες της ζωής μου» του Μισέλ Ουελμπέκ – ή πώς να μην αποφεύγεις τις παγίδες της δημοσιότητας (κριτική)

«Κάποιοι μήνες της ζωής μου» του Μισέλ Ουελμπέκ – ή πώς να μην αποφεύγεις τις παγίδες της δημοσιότητας (κριτική)

Για το βιβλίο του Μισέλ Ουελμπέκ [Michel Houellebecq] «Κάποιοι μήνες της ζωής μου» (μτφρ. Γιώργος Καράμπελας, εκδ. Εστία). 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Προβοκάτορας, φίλεχθρος, άνθρωπος που ζει από τις αντιπαραθέσεις και...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Το σπίτι με την κόκκινη πόρτα» του Βαγγέλη Μαργιωρή (προδημοσίευση)

«Το σπίτι με την κόκκινη πόρτα» του Βαγγέλη Μαργιωρή (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αστυνομικό μυθιστόρημα του Βαγγέλη Μαργιωρή «Το σπίτι με την κόκκινη πόρτα», το οποίο κυκλοφορεί στις 25 Σεπτεμβρίου από τις εκδόσεις Μίνωας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Ήρωες, μίξερ, μανταλάκια, σερβιέτες…» Μέσα στο ...

«Manifest – Υλοποίησε τη ζωή των ονείρων σου» της Τζορντάνα Λεβίν (προδημοσίευση)

«Manifest – Υλοποίησε τη ζωή των ονείρων σου» της Τζορντάνα Λεβίν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Τζορντάνα Λεβίν [Jordanna Levin] «Manifest – Υλοποίησε τη ζωή των ονείρων σου» (μτφρ. Νοέλα Ελιασά), που θα κυκλοφορήσει στις 25 Σεπτεμβρίου από τις εκδόσεις Μίνωας. 

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

«Ηλίας Πετρόπουλος: Σκληρός από τρυφερότητα» του Τζον Τέιλορ (προδημοσίευση)

«Ηλίας Πετρόπουλος: Σκληρός από τρυφερότητα» του Τζον Τέιλορ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση του προλόγου του μεταφραστή Γιώργου Ι. Αλλαμανή, στο βιβλίο του Τζον Τέιλορ [John Taylor] «Σκληρός από τρυφερότητα – Ο Έλληνας ποιητής και λαογράφος του άστεως Ηλίας Πετρόπουλος», το οποίο κυκλοφορεί αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις Δίχτυ.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μεσογειακό νουάρ, δικαστικό θρίλερ, whodunnit κι ένα ασήμαντο περιστατικό: 4 δυνατά ευρωπαϊκά αστυνομικά μυθιστορήματα

Μεσογειακό νουάρ, δικαστικό θρίλερ, whodunnit κι ένα ασήμαντο περιστατικό: 4 δυνατά ευρωπαϊκά αστυνομικά μυθιστορήματα

Τέσσερα πρόσφατα αστυνομικά μυθιστορήματα ανανεώνουν τις γνωστές υποκατηγορίες της αστυνομικής λογοτεχνίας. «Η σκοτεινή μούσα» του Άρμιν Έρι, «Ο κώδικας του θησαυρού» της Τζάνις Χάλετ, «Θάνατος ενός ταξιδιώτη» του Ντιντιέ Φασέν και «Η στρατηγική του πεκινουά» του Αλέξις Ραβέλο.

Γράφει η Χίλ...

Τα βιβλία του φθινοπώρου 2023: Τι θα διαβάσουμε τις μέρες που έρχονται

Τα βιβλία του φθινοπώρου 2023: Τι θα διαβάσουμε τις μέρες που έρχονται

Επιλογές από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών, θεάτρου, δοκιμίων, μελετών και γκράφικ νόβελ.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Επιλέξαμε και φέτος όχι την εξαντλητική παρουσίαση των νέων εκδόσεων αλλά την στ...

22 σημαντικοί συγγραφείς που έγραψαν μόνο ένα μυθιστόρημα

22 σημαντικοί συγγραφείς που έγραψαν μόνο ένα μυθιστόρημα

Τι κοινό θα μπορούσε να έχει η Έμιλι Μπροντέ [Emily Brontë] με τον Χουάν Ρούλφο [Juan Rulfo] και τον εικονιζόμενο Άρη Αλεξάνδρου; Και οι τρεις τους, όπως και πολλοί ακόμα σημαντικοί συγγραφείς, έγραψαν και εξέδωσαν ένα μόνο μυθιστόρημα στη διάρκεια της ζωής τους, που ωστόσο αρκούσε για να τους καθιερώσει στο λογοτεχ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

22 Σεπτεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα βιβλία του φθινοπώρου 2023: Τι θα διαβάσουμε τις μέρες που έρχονται

Επιλογές από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών, θεάτρου, δοκιμίων, μελετών και γκράφικ νόβελ. Επιμέλεια: Κώστας Αγορα

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ