logistis

Για το μυθιστόρημα του πρωτοεμφανιζόμενου Μίκη Αναστασίου «Ο λογιστής» (εκδ. Ενύπνιο). Κεντρική εικόνα: Ο Τζον Τορτούρο από την ταινία των αδελφών Κοέν «Μπάρτον Φινκ».

Της Λαμπρινής Γλερίδου

Ο λογιστής (εκδ. Ενύπνιο) είναι το πρώτο μυθιστόρημα του Μίκη Αναστασίου, με το οποίο ήταν υποψήφιος το 2021 στα βραβεία του «Αναγνώστη» στην κατηγορία «Πρωτοεμφανιζόμενοι στην πεζογραφία». Πρόκειται για ένα ρεαλιστικό έργο υπαρξιακού και κοινωνικού χαρακτήρα, που έχει ως κέντρο του τον άνθρωπο, με στόχο να αναδείξει τη ματαίωση που υφίσταται όταν αδυνατεί να ακολουθήσει τις επιθυμίες του, να δημιουργήσει όνειρα και να κυνηγήσει την υλοποίησή τους, να σταθεί με επάρκεια και αξιοσύνη έναντι του ίδιου του εαυτού, αλλά και των άλλων.

Πρωταγωνιστής στο μυθιστόρημα, το οποίο επιμερίζεται σε μικρά κεφάλαια με περιπαιχτικούς τίτλους που προϊδεάζουν για το περιεχόμενο, είναι ο Θανάσης, ένας σαραντάχρονος λογιστής, που ζει σε σύγχρονο αστικό περιβάλλον. Μέσα από τριτοπρόσωπη αφήγηση και παρουσίαση –κατά κύριο λόγο με γραμμική χρονική ακολουθία– μικρών επεισοδίων, που εντάσσονται στο αφηγηματικό παρόν, συγκροτείται η ιστορία του. Με αληθοφάνεια στοιχειοθετημένη κεντρίζει την προσοχή, καθώς αφενός αντανακλά με φυσικότητα την υπαρξιακή αβεβαιότητα που κατατρύχει τον άνθρωπο, αφετέρου υπογείως καθρεφτίζει τη μαζική κοινωνία και την απορρόφηση του ατόμου από τους κραδασμούς της και τις αξίες που τη βαραίνουν – το χρήμα και τη δύναμη που αυτό φέρει.

Αφενός αντανακλά με φυσικότητα την υπαρξιακή αβεβαιότητα που κατατρύχει τον άνθρωπο, αφετέρου υπογείως καθρεφτίζει τη μαζική κοινωνία και την απορρόφηση του ατόμου από τους κραδασμούς της και τις αξίες που τη βαραίνουν – το χρήμα και τη δύναμη που αυτό φέρει.

Η σκιαγράφηση της ζωής του Θανάση προκύπτει αβίαστα. Όπως τονίζεται και από τον τίτλο του μυθιστορήματος, η κύρια ιδιότητα που φέρει είναι η επαγγελματική, χωρίς αυτό να σημαίνει πως η εργασία αντιμετωπίζεται από τον ίδιο με διάθεση αυτοβελτίωσης, εξέλιξης, προσφοράς, παρά ως μέσο ικανοποίησης βιοτικών αναγκών. Η ζωή του, λοιπόν, φαίνεται αδιάφορη και μονότονη, αναλωνόμενη στις τριβές της καθημερινότητας. Μάλιστα, επιδεινώνεται έντονα ο χαρακτήρας της, μετά την αναγκαστική απόλυση από τη δουλειά του και την αναίτια διάσταση από τη σύντροφό του.

«Και ο τέως βοηθός λογιστή έκλεισε πίσω την πόρτα του, κατέβηκε τη σκάλα και ξεχύθηκε πάλι στον κόσμο (ή σ’ αυτήν τη φάρσα που υποδυόταν τον κόσμο) σαν παροπλισμένος ιππότης, χωρίς άλογο, χωρίς περιουσία, χωρίς γυναίκα, έτοιμος για νέες περιπέτειες, για νέες νίκες και, κυρίως, για νέες ήττες». [σελ. 103]

«Για ένα γράμμα χάνεις την αθανασία» 

Βασικός πυλώνας στήριξής του, κυρίως οικονομικής, είναι ο παιδικός του φίλος Μάνος, έναντι του οποίου, ωστόσο, τρέφει αισθήματα κατωτερότητας, αντιλαμβανόμενος την εξουσιαστική από την πλευρά του Μάνου φύση της σχέσης τους, λόγω της δυναμικής του σε όλα τα επίπεδα. Με τη δική του βοήθεια, βέβαια, δείχνει να ξεφεύγει προσωρινά από τη μιζέρια του, αναπτύσσοντας ερωτική σχέση με τη μεσήλικη γειτόνισσά του, με αφορμή οικονομική δοσοληψία, και δουλειά με τη βοήθεια ενός φίλου, ισχυρού λόγω της θέσης του. Κι ενώ όλα δείχνουν να αλλάζουν γι’ αυτόν, επανέρχεται στο προσωπικό του τέλμα, παρασυρόμενος από τα τρωτά του κόσμου του, στον οποίο η οικονομική ευρωστία συνδέεται με την αναγνώριση και την αποδοχή, αδυνατώντας να ορθώσει ανάστημα έναντι των γύρω του, να θέσει στόχους και να αγωνιστεί γι’ αυτούς. Αντιθέτως, αποδεχόμενος τη μετριότητά του και συμβιβασμένος με την αποτυχία, υπό το βάρος μίας μοιρολατρικής θεώρησης της ζωής, βρίσκει παραμυθία στο αλκοόλ, προκειμένου να επωμιστεί το μέγεθος των αποτυχιών του.

anastasiou mikis

Ο Μίκης Αναστασίου γεννήθηκε το 1974 στην Αθήνα. Ο λογιστής είναι το πρώτο του μυθιστόρημα.

Παρακολουθούμε στο μυθιστόρημα να αποτυπώνονται άρτια οι σχέσεις του Θανάση με τα πρόσωπα που τον πλαισιώνουν, από τις οποίες απουσιάζει η εσωτερικότητα και η ειλικρίνεια, ενώ κυριαρχεί η ρηχότητα, η ιδιοτέλεια και η αυτοσυντήρηση, στοιχείο που εμμέσως λειτουργεί επικριτικά και καυστικά για τα σύγχρονα ήθη. Αλλά και οι σχέσεις που αναπτύσσουν τα υπόλοιπα πρόσωπα του έργου εμφανίζουν τα ίδια χαρακτηριστικά, κινούνται στην επιφάνεια, κατευθύνονται από ό,τι ορίζει τον κόσμο, βεβαιώνουν την παγίδευση του ανθρώπου από τις δυνάμεις που τον ελέγχουν.

Όσον αφορά τον τρόπο της αφήγησης, κατά το ρεαλιστικό πρότυπο ο παντογνώστης αφηγητής ακολουθεί αντικειμενική κατά τα φαινόμενα παρουσίαση των γεγονότων που συνθέτουν την ιστορία, τα οποία αντλούνται από την καθημερινότητα και αναπαρίστανται λεπτομερειακά, ενώ έχει τη δύναμη να διεισδύει στον εσωτερικό κόσμο του κεντρικού ήρωα κατά κύριο λόγο, με την εστίαση να επικεντρώνεται πολύ συχνά σ’ αυτόν. Έτσι, δίνεται η ευκαιρία παρακολούθησης της δικής του οπτικής, των ενδόμυχων σκέψεών του για ό,τι βιώνεται, ενώ διαγράφεται ο προσωπικός του ενδοτισμός στην παθητικότητα που επιφέρει η έλλειψη αυτοπεποίθησης και η αποδοχή της δύναμης των έξωθεν στοιχείων που καθορίζουν τις προσωπικές επιλογές, η απουσία νοήματος και η κενότητα, η θεώρηση του εαυτού ως ξένου και της ζωής ως απότοκου συγκυριών.

enypnio anastasiou logistis

«Η ζωή του ήταν ένα τυχαίο αποτέλεσμα, ένα σύνολο ανόητων συγκυριών, και οι πρωτοβουλίες του έρχονταν πάντα κατόπιν εορτής και προσπαθούσαν να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα. Αν παρ’ όλα αυτά είχε την καλή προαίρεση να αναλάβει την ευθύνη των πράξεών του, ποιος θα αναλάμβανε την ευθύνη της ιδιοσυγκρασίας του, του θάρρους ή της ατολμίας του, των δυνατοτήτων της διάνοιάς του, της φάτσας του, τέλος, που τον κοιτούσε σαν ξένο κάθε πρωί μέσα από τον καθρέφτη του μπάνιου;» [σελ. 122]

Εν κατακλείδι, αυτό που καθιστά πολύ ενδιαφέρουσα την ιστορία του Λογιστή είναι η επιτυχία αποτύπωσης της παρηκμασμένης ζωής του πρωταγωνιστή, όχι μόνο ως αποτέλεσμα της προσωπικής του αβουλίας και παθητικότητας, αλλά και ως αδυναμία υιοθέτησης των προτύπων της ηθικής που κυριαρχούν στο πλαίσιο δράσης του. Συν τοις άλλοις, η φροντισμένη, μειλίχια και περιγραφική γλώσσα συχνά διαποτίζεται από ελεγχόμενο χιούμορ, με το οποίο καταφέρνει ο συγγραφέας να διασκεδάσει σε κάποιο βαθμό το κλίμα εγκλωβισμού του πρωταγωνιστή στην υπαρξιακή του δίνη, να λειάνει έστω μερικώς την υπαρξιακή του ματαιότητα, μαρτυρώντας τη συναίσθηση της προσωπικής ανυπέρβλητης μετριότητας, την αποδοχή της και τον τελικό συμβιβασμό με την ήττα και το τέλμα.


Η ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΓΛΕΡΙΔΟΥ είναι εκπαιδευτικός σε Γενικό Λύκειο, απόφοιτος Κλασικής Φιλολογίας (ΑΠΘ), με μεταπτυχιακές σπουδές στη Δημιουργική Γραφή (ΕΑΠ).

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Αντιγόνη απ' το Πουσκάρ» της Μαρίας Σκιαδαρέση (κριτική) – το πιο ώριμο και καλοδουλεμένο μυθιστόρημά της

«Αντιγόνη απ' το Πουσκάρ» της Μαρίας Σκιαδαρέση (κριτική) – το πιο ώριμο και καλοδουλεμένο μυθιστόρημά της

Για το μυθιστόρημα της Μαρίας Σκιαδαρέση «Αντιγόνη απ' το Πουσκάρ» (εκδ. Πατάκη). 

Γράφει η Έλενα Χουζούρη

Η Μαρία Σκιαδαρέση [Αθήνα, 1956], ακολουθώντας το αρχαίο ρητό «ουκ εν τω πολλώ το εύ», δεν ανήκει στους συγγραφείς μας με συχνή δημοσίευση κ...

«Σου γράφω από την κοιλιά του κτήνους», του Μίνου Ευσταθιάδη (Μεταίχμιο) – Μια πραγματεία για το Κακό

«Σου γράφω από την κοιλιά του κτήνους», του Μίνου Ευσταθιάδη (Μεταίχμιο) – Μια πραγματεία για το Κακό

Για το μυθιστόρημα «Σου γράφω από την κοιλιά του κτήνους», του Μίνου Ευσταθιάδη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. 

Γράφει η Χίλντα Παπαδημητρίου

Το 2006, μια πλούσια κυρία δολοφονείται στο αχανές λοφτ της στο Μόναχο. Το πτώμα βρίσκει ο αν...

«Το μούδιασμα» του Δημήτρη Τανούδη (κριτική) – Ένας άνθρωπος σε ακινησία

«Το μούδιασμα» του Δημήτρη Τανούδη (κριτική) – Ένας άνθρωπος σε ακινησία

Για το βιβλίο του Δημήτρη Τανούδη «Το μούδιασμα» (εκδ. Στερέωμα). Κεντρική εικόνα: Λεπτομέρεια από τον πίνακα On the Shadows of Giants, του Ζαάμ Αρίφ. 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Σε ένα παγκάκι των υπεραστικών λεωφ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Η Μαρία Λαϊνά γράφει, ανθολογεί, μεταφράζει» – εκδήλωση στη μνήμη της στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

«Η Μαρία Λαϊνά γράφει, ανθολογεί, μεταφράζει» – εκδήλωση στη μνήμη της στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση και οι ποιητικές συναντήσεις «Με τα λόγια (γίνεται)» παρουσιάζουν, στην 1η εκδήλωση της 14ης χρονιάς τους, ένα αφιέρωμα εις μνήμην της Μαρίας Λαϊνά (1947-2023).

Επιμέλεια: Book Press

Η εκδήλωση πραγματοποιείται την Τετάρτη 11 ...

Γιάννης Λαγουδάκης: «Μοντέρνα γραφή σε ένα κλασικό θέμα»

Γιάννης Λαγουδάκης: «Μοντέρνα γραφή σε ένα κλασικό θέμα»

Ο Γιάννης Λαγουδάκης μας συστήθηκε πρόσφατα με το μυθιστόρημα «Ένα φιλήσυχος άνδρας – Μια ιστορία από το '22», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Book Press

Τι απαντάτε σε όσους θα πουν: ακόμη ένας συγγραφέας; Τι το καινο...

Τα δέκα καλύτερα βιβλία του 2024 σύμφωνα με τους Νιου Γιορκ Τάιμς

Τα δέκα καλύτερα βιβλία του 2024 σύμφωνα με τους Νιου Γιορκ Τάιμς

Δέκα βιβλία είναι το απόσταγμα της βιβλιοπαραγωγής του 2024 στις ΗΠΑ για τους συντάκτες του Book Review της εφημερίδας New York Times. Πρόκειται για πέντε λογοτεχνικά βιβλία και πέντε μη μυθοπλαστικά. Στην κεντρική εικόνα, ο Kaveh Akbar, το βιβλίο του οποίου κυκλοφορεί στα ελληνικά. 

Επιμέλεια: ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Ανταρκτική» της Κλερ Κίγκαν (προδημοσίευση)

«Ανταρκτική» της Κλερ Κίγκαν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων της Κλερ Κίγκαν [Claire Keegan] «Ανταρκτική» (μτφρ. Μαρτίνα Ασκητοπούλου), η οποία θα κυκλοφορήσει στις 3 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΟΙ ...

«Σωματογραφία» της Εύας Στάμου (προδημοσίευση)

«Σωματογραφία» της Εύας Στάμου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Εύας Στάμου «Σωματογραφία», το οποίο κυκλοφορεί στις 2 Δεκεμβρίου από τος εκδόσεις Αρμός.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Κεφάλαιο 2ο

Εκείνη την εποχή καταπιανόμουν με την κατα...

«Μπάρμπα Μάρογιε» του Μάριν Ντρζιτς (προδημοσίευση)

«Μπάρμπα Μάρογιε» του Μάριν Ντρζιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το θεατρικό έργο του Μάριν Ντρζιτς [Marin Držić] «Μπάρμπα Μάρογιε» (μτφρ. Irena Bogdanović), το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΤΡΙΤΗ ΠΡΑΞΗ


...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τρεις νέες πεζογραφικές φωνές από τις εκδόσεις Βακχικόν

Τρεις νέες πεζογραφικές φωνές από τις εκδόσεις Βακχικόν

Τρία μυθιστορήματα που μόλις κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Βακχικόν με τα οποία οι συγγραφείς τους συστήνονται στο αναγνωστικό κοινό με σύγχρονες και ιδιαίτερες ιστορίες.

Επιμέλεια: Book Press

Γιούλη Γιανναδάκη ...

Βία κατά των Γυναικών: 5 βιβλία σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας μας αφυπνίζουν

Βία κατά των Γυναικών: 5 βιβλία σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας μας αφυπνίζουν

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, προτείνουμε πέντε σύγχρονα βιβλία ελληνικής πεζογραφίας που καταπιάνονται με τη λεκτική, σωματική και σεξουαλική έμφυλη βία. «Σήκω από πάνω μου» (Μεταίχμιο) της Λίνας Βαρότση, «Μια γυναίκα απολογείται» (Τόπος) της Μαρίας Λούκα, «Διήγημας (Ακυ...

Μητέρα, κόρη, άλλο: Πέντε μυθιστορήματα για τη σχέση μάνας παιδιού

Μητέρα, κόρη, άλλο: Πέντε μυθιστορήματα για τη σχέση μάνας παιδιού

Πέντε σύγχρονα βιβλία μεταφρασμένης πεζογραφίας, τα οποία αναδεικνύουν τις πολλές εκφάνσεις της μητρότητας και την πολυσήμαντη σχέση μάνας-κόρης (τα τέσσερα από τα πέντε).

Γράφει η Φανή Χατζή

Ο E.M. Forster έγραψε στην ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ