rogmi ston toixo

Για τη νουβέλα της Μαρίας Δριμή «Ρωγμή στον τοίχο» (εκδ. Ιωλκός). Κεντρική εικόνα: Φωτογραφία του Γερμανού © Peter Herrmann / Unsplash.

Της Χριστίνας Μουκούλη

Ο Μάρκος Σελαβής, καταξιωμένος ηθοποιός, εισβάλει ένα πρωί στα γραφεία του εκδοτικού οίκου Ρωγμή, διαμαρτυρόμενος για την απόρριψη της νουβέλας που είχε καταθέσει προς έκδοση. Ο εκδότης, έπειτα από την επίμονη και πιεστική στάση του Σελαβή, αποφασίζει να διαβάσει το χειρόγραφο, του οποίου ο τίτλος είναι ίδιος με το όνομα του εκδοτικού οίκου: Ρωγμή.

Στο χειρόγραφο αυτό ο ηθοποιός καταγράφει τη ζωή του κατά τη διάρκεια των σπουδών του στην Ιατρική. Ως φοιτητής, μένει μόνος του καθώς οι γονείς του δεν ζουν πια, και στο διαμέρισμα δίπλα στο δικό του, κατοικεί η οικογένεια Οικονομίδη. Ένα ζευγάρι μεσηλίκων, η συμπεριφορά των οποίων είναι κάπως παράξενη και εξάπτει την περιέργεια του φοιτητή. Ο τοίχος που χωρίζει τα δύο διαμερίσματα, μια μέρα, εντελώς ξαφνικά, παρουσιάζει μια μικρή ρωγμή, η οποία σιγά-σιγά μεγαλώνει. Η ρωγμή αυτή γίνεται η αιτία της γνωριμίας του με τους γείτονες, μια γνωριμία που εξελίσσεται σε φιλική σχέση ανάμεσά τους.

Όσο κι αν το κείμενο υποκρύπτει μια ιδέα διδακτισμού, η παρότρυνση να βγούμε από τον μικρόκοσμό μας και να ασχοληθούμε με κάποιους που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα προβλήματα από μας, είναι ο μόνος τρόπος για να μάθουμε καλύτερα τον εαυτό μας...

Στην οικογένεια Οικονομίδη υπάρχει κι ένα ανάπηρο παιδί. Μέσα από τη ρωγμή του τοίχου που ενώνει τα διαμερίσματά τους, ο Μάρκος παρακολουθεί –εν γνώσει τους και, ίσως, και μετά από παράκλησή τους– τη ζωή των γειτόνων του και τις «παραστάσεις» που δίνουν για να διασκεδάζουν την κόρη τους. Από αυτούς και από την κοπέλα με την οποία έχει σχέση, ο νεαρός φοιτητής έρχεται σε επαφή με το θέατρο, παρακολουθεί πολλά θεατρικά έργα στο διαδίκτυο, αποκτά θεατρική παιδεία, και αρχίζει να αναρωτιέται για τις επιλογές που έχει κάνει στη ζωή του. Και έχει άφθονο χρόνο για σκέψη, καθώς όλα αυτά γίνονται τον καιρό της πανδημίας.

Όσο η σχέση του Μάρκου με τους γείτονες σταθεροποιείται και αυξάνεται η οικειότητα μεταξύ τους, η ρωγμή μεγαλώνει. Ώσπου μια μέρα, πάλι ξαφνικά κι αναπάντεχα, η ρωγμή εξαφανίζεται.

Η ιστορία του Μάρκου Σελαβή εγκιβωτίζεται μέσα σε μια άλλη, εντελώς διαφορετική ιστορία, εκείνη του εκδότη, ο οποίος διαβάζει το χειρόγραφο. Είναι η ιστορία ενός ανθρώπου μοναχικού, με όλες τις λάθος επιλογές, τις ματαιώσεις, τις αναθεωρήσεις και τις πικρές διαπιστώσεις, τον χαμένο χρόνο και τους λανθασμένους χειρισμούς μιας ζωής που βρίσκεται στη δύση της.

drimi

Η Μαρία Δριμή γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Είναι ιατρός εντατικολόγος σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΕΣΥ και πτυχιούχος Φιλολογίας του ΕΚΠΑ. Έχει παρακολουθήσει εργαστήρια δημιουργικής γραφής και θεατρικής γραφής στη Σχολή Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής του θεάτρου «Πορεία». Διηγήματά της έχουν δημοσιευθεί σε έντυπα και ηλεκτρονικά λογοτεχνικά περιοδικά. Τα θεατρικά της έργα Ἐν τόπω χλοερῷ (2019), Από έδρας (2020) και Ούριος άνεμος (2020) διατίθενται ελεύθερα στο διαδίκτυο. Το θεατρικό της έργο Όλες εκείνες οι εικόνες (2020) απέσπασε τρίτο βραβείο στον διαγωνισμό «Σε κλειστό κύκλο» της Εταιρείας Θεατρικών Συγγραφέων Κύπρου και περιλαμβάνεται σε συλλογική έκδοση.

Η γνώση του εαυτού μέσα από την προσέγγιση του άλλου

Ο Μάρκος είχε επιλέξει να σπουδάσει Ιατρική, όχι τόσο γιατί αυτό ήταν το όνειρο της ζωής του, όσο για να αποδείξει στον πατέρα του, ίσως και στον εαυτό του, ότι μπορεί να τα καταφέρει. Δεν είχε ψάξει ποτέ βαθιά μέσα του να βρει τι τον γεμίζει, τι τον κάνει ευτυχισμένο. Όταν άρχισε να ασχολείται με τα προβλήματα των γειτόνων του, όταν βγήκε από το περίβλημα του εαυτού και αφιέρωσε λίγο από τον χρόνο του στους άλλους, όταν εκείνοι μοιράστηκαν μαζί του τις δυσκολίες τους, άρχισε να βλέπει τα πράγματα αλλιώς, ίσως πιο κοντά στις πραγματικές τους διαστάσεις. Άρχισε να γνωρίζει καλύτερα τα θέλω του. Η ενασχόλησή του με το ζευγάρι των γειτόνων και με τα προβλήματά τους, λειτούργησε πολύ απελευθερωτικά για τον ίδιο, παρά τον εγκλεισμό της πανδημίας, και όλο αυτό προήγαγε τη διαδικασία της ενηλικίωσής του.

iolkos drimi rogmi ston toixoΗ συγγραφέας σε συνέντευξή της τονίζει ότι την ενδιαφέρει να αναδείξει στα κείμενά της τις ανθρώπινες σχέσεις στο σύγχρονο αστικό περιβάλλον. Να μιλήσει για ανθρώπους με ιδιαιτερότητες, οι οποίες δυσχεραίνουν την καθημερινότητά τους. Αυτός είναι ο άξονας των θεατρικών έργων που έχει γράψει, και γύρω από τον οποίο συνεχίζει να κινείται και στην πρώτη της νουβέλα. Πράγματι, οι άνθρωποι γύρω μας έχουν να μας πουν ενδιαφέρουσες ιστορίες, αρκεί να τους αφιερώσουμε λίγο από τον χρόνο και την προσοχή μας.

Οι ανθρώπινες σχέσεις, που πάντα ήταν και εξακολουθούν να είναι περίπλοκες, τα λάθη που κάνουμε κυρίως σε αυτούς που αγαπάμε, η επιπολαιότητα με την οποία επιλέγουμε επαγγελματικό προσανατολισμό και η αδιαφορία για το τι συμβαίνει στους ανθρώπους της διπλανής μας πόρτας, είναι θέματα επίκαιρα και ουσιαστικά. Και η συγγραφέας τα προσεγγίζει με ωραίο τρόπο, σε αυτή τη νουβέλα που διαβάζεται με πολύ ενδιαφέρον. Όσο κι αν το κείμενο υποκρύπτει μια ιδέα διδακτισμού, η παρότρυνση να βγούμε από τον μικρόκοσμό μας και να ασχοληθούμε με κάποιους που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα προβλήματα από μας είναι ο μόνος τρόπος για να μάθουμε καλύτερα τον εαυτό μας και να νιώσουμε την απρόσμενη μαγεία με την οποία χρωματίζει τη ζωή η αγάπη και η ανθρώπινη επαφή.


* Η ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΟΥΚΟΥΛΗ είναι εκπαιδευτικός.

Απόσπασμα από το βιβλίο

«Ένιωθε ανακουφισμένος που ο ίδιος δεν έγραφε πια. Θα ήταν δύσκολο να φτιάχνει ιστορίες αφήνοντας εντελώς απέξω τους ανθρώπους που μπαινόβγαιναν στην πραγματική του ζωή. Ακόμα πιο δύσκολο ήταν να τους πείσει ότι οι ιστορίες του δεν τους αφορούσαν, ότι δεν κουβαλούσαν κομμάτια από τις ζωές τους. Πόσο διαφορετικές μπορεί, τελικά, να είναι οι ζωές των ανθρώπων; Όλες έχουν μέσα τους αγάπη, πόνο, απογοήτευση, πένθος, φιλοδοξία, οργή· όλα τα συστατικά της ανθρώπινης ύπαρξης. Ό,τι και να σκαρφιστεί ο συγγραφέας, όσο πρωτότυπη και να είναι η ιστορία του, τα συστατικά είναι τα ίδια. Πώς να μη βρει καθένας ένα κομμάτι του εκεί μέσα;»

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Όσο περιμένεις να συμβεί», του Γιάννη Τσίρμπα (κριτική)

«Όσο περιμένεις να συμβεί», του Γιάννη Τσίρμπα (κριτική)

Για το βιβλίο του Γιάννη Τσίρμπα με τίτλο «Όσο περιμένεις να συμβεί» (εκδ. Gutenberg).

Γράφει ο Σόλωνας Παπαγεωργίου

Ο Γιάννης Τσίρμπας πρωτοε...

«Ας φύγουμε λοιπόν» του Αλέξανδρου Διαμαντή (κριτική)

«Ας φύγουμε λοιπόν» του Αλέξανδρου Διαμαντή (κριτική)

Για τη νουβέλα του Αλέξανδρου Διαμαντή «Ας φύγουμε λοιπόν», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη, και «καταλήγει να εκφράζει τον θρήνο μιας γενιάς, η οποία ενηλικιώθηκε απότομα και εξίσου απότομα προσγειώθηκε». Κεντρική εικόνα: Οι Jeanne Moreau, Oskar Werner, Henri Serre στην ταινία του François Truf...

«Πλατωνικοί διάλογοι, ή γιατί στο σπήλαιο κάνουν όλοι πάρτι» του Χάρη Βλαβιανού (κριτική)

«Πλατωνικοί διάλογοι, ή γιατί στο σπήλαιο κάνουν όλοι πάρτι» του Χάρη Βλαβιανού (κριτική)

Για το βιβλίο του Χάρη Βλαβιανού «Πλατωνικοί διάλογοι, Ή γιατί στο σπήλαιο κάνουν όλοι πάρτι» (εκδ. Πατάκη). Στην κεντρική εικόνα: Men with Boxes on Head, Brunswick, GA, 2001 © Rodney Smith (1947- 2016)

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Άντρες και γυ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Πέντε μήνες μετά τη δολοφονική επίθεση, ο Ρούσντι βγάζει νέο βιβλίο – Το μήνυμά του: «Οι λέξεις είναι οι μόνοι νικητές»

Πέντε μήνες μετά τη δολοφονική επίθεση, ο Ρούσντι βγάζει νέο βιβλίο – Το μήνυμά του: «Οι λέξεις είναι οι μόνοι νικητές»

Πέντε μήνες μετά τη δολοφονική επίθεση που δέχθηκε ενώ ετοιμαζόταν να δώσει μια διάλεξη στη Νέα Υόρκη, ο συγγραφέας των «Σατανικών Στίχων» βγάζει νέο βιβλίο. Το μυθιστόρημα «Victory City» του Σαλμάν Ρούσντι έχει ηρωίδα μια νεαρή ποιήτρια που ζει τον 14ο αιώνα στη νότια Ινδία. Τα βιβλία του Ρούσντι κυκλοφορούν σ...

«Πάντα βρέχει στο κεφάλι του σκύλου» του Δημήτρη Αγγελή (κριτική)

«Πάντα βρέχει στο κεφάλι του σκύλου» του Δημήτρη Αγγελή (κριτική)

Για την ποιητική σύνθεση του Δημήτρη Αγγελή «Πάντα βρέχει στο κεφάλι του σκύλου» (εκδ. Πόλις).

Γράφει ο Διογένης Σακκάς

Η ποιητική συλλογή Πάντα βρέχει στο κεφάλι του σκύλου του Δημήτρη Αγγελή εκτείνεται σε είκοσι εννέα ποιήματα, χωρισμέν...

Καζούο Ισιγκούρο: «Το να είσαι υποψήφιος για Όσκαρ είναι συναρπαστικό»

Καζούο Ισιγκούρο: «Το να είσαι υποψήφιος για Όσκαρ είναι συναρπαστικό»

Τη φετινή χρονιά, ανάμεσα στους υποψηφίους για το Όσκαρ Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου βρίσκεται και ο νομπελίστας Kazuo Ishiguro, για το σενάριο της ταινίας «Αισθάνομαι ζωντανός», μια διασκευή του «Ikiru» του Akira Kurosawa. Ο συγγραφέας μίλησε για την υποψηφιότητά του σε πρόσφατη συνέντευξή του στο The Wrap. Τα...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Ο Βασίλης –ψευδώνυμο Γιάννης– στην αριστερά (1971 - 2008)» του Θόδωρου Σούμα (προδημοσίευση)

«Ο Βασίλης –ψευδώνυμο Γιάννης– στην αριστερά (1971 - 2008)» του Θόδωρου Σούμα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το πεζογράφημα - πολιτική μαρτυρία του Θόδωρου Σούμα, «Ο Βασίλης –ψευδώνυμο Γιάννης– στην αριστερά (1971 - 2008)» το οποίο θα κυκλοφορήσει την ερχόμενη εβδομάδα από τις εκδόσεις Επίκεντρο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
«Τις μέρες που λιγόστευε το φως» του Όιγκεν Ρούγκε (προδημοσίευση)

«Τις μέρες που λιγόστευε το φως» του Όιγκεν Ρούγκε (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Όιγκεν Ρούγκε [Eugen Ruge] «Τις μέρες που λιγόστευε το φως» (μτφρ. Τεό Βότσος), το οποίο θα κυκλοφορήσει την ερχόμενη εβδομάδα από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

1 ΟΚΤΩΒΡΙ...

«Ιστορίες από ένα περασμένο μέλλον» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Ιστορίες από ένα περασμένο μέλλον» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων του Μιχάλη Μακρόπουλου «Ιστορίες από ένα περασμένο μέλλον», που θα κυκλοφορήσει στις 19 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Γιανγκσὶ-ντιέναο (τρεῖς σκηνὲς)  ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

7 μυθιστορήματα από όλον τον κόσμο για τους φίλους του φανταστικού

7 μυθιστορήματα από όλον τον κόσμο για τους φίλους του φανταστικού

Πρώτος μήνας του νέου έτους και πριν δούμε τι θα φέρει η φετινή πραγματικότητα ας επιτρέψουμε στον εαυτό μας ένα φανταστικό λογοτεχνικό ταξίδι. Οι εκδόσεις Βακχικόν προτείνουν επτά μυθιστορήματα για τους φίλους του φανταστικού. Γιατί η φαντασία σε πάει παντού...

Επιμέλεια: Book Press

...
Γουίλιαμ Χ. Γκας: «Τα δώδεκα σημαντικότερα βιβλία που διάβασα στη ζωή μου»

Γουίλιαμ Χ. Γκας: «Τα δώδεκα σημαντικότερα βιβλία που διάβασα στη ζωή μου»

Στο βιβλίο του με τίτλο «The William H. Gass Reader», ο Αμερικανός πεζογράφος William H. Gass επέλεξε τα δώδεκα βιβλία που διαμόρφωσαν τη λογοτεχνική ματιά του. Μια λίστα που, όπως σημειώνει και ο ίδιος στην εισαγωγή του, δεν περιλαμβάνει απαραιτήτως τα «δώδεκα καλύτερα βιβλία» που έχει διαβάσει, καθώς «κάθε σπουδαί...

Τα 100 καλύτερα μυθιστορήματα στην αγγλόφωνη πεζογραφία σύμφωνα με τον Γκάρντιαν

Τα 100 καλύτερα μυθιστορήματα στην αγγλόφωνη πεζογραφία σύμφωνα με τον Γκάρντιαν

Ο κριτικός λογοτεχνίας της βρετανικής εφημερίδας, Guardian, Robert McCrum επέλεξε τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία γραμμένα στα αγγλικά. Στη λίστα του εντοπίζουμε έργα που θεωρούνται πλέον κλασικά, από συγγραφείς όπως οι Ντίκενς, Μέλβιλ, κ.ά., καθώς και μυθιστορήματα από τους ΝτεΛίλο, Ισιγκούρο, Ροθ, Κουτσί, κ.ά. ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

13 Δεκεμβρίου 2022 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2022

Έφτασε η στιγμή και φέτος για την καθιερωμένη εδώ και χρόνια επιλογή των εκατό από τα καλύτερα βιβλία λογοτεχνίας της χρονιάς που φτάνει σε λίγες μέρες στο τέλος της. Ε

ΦΑΚΕΛΟΙ