rogmi ston toixo

Για τη νουβέλα της Μαρίας Δριμή «Ρωγμή στον τοίχο» (εκδ. Ιωλκός). Κεντρική εικόνα: Φωτογραφία του Γερμανού © Peter Herrmann / Unsplash.

Της Χριστίνας Μουκούλη

Ο Μάρκος Σελαβής, καταξιωμένος ηθοποιός, εισβάλει ένα πρωί στα γραφεία του εκδοτικού οίκου Ρωγμή, διαμαρτυρόμενος για την απόρριψη της νουβέλας που είχε καταθέσει προς έκδοση. Ο εκδότης, έπειτα από την επίμονη και πιεστική στάση του Σελαβή, αποφασίζει να διαβάσει το χειρόγραφο, του οποίου ο τίτλος είναι ίδιος με το όνομα του εκδοτικού οίκου: Ρωγμή.

Στο χειρόγραφο αυτό ο ηθοποιός καταγράφει τη ζωή του κατά τη διάρκεια των σπουδών του στην Ιατρική. Ως φοιτητής, μένει μόνος του καθώς οι γονείς του δεν ζουν πια, και στο διαμέρισμα δίπλα στο δικό του, κατοικεί η οικογένεια Οικονομίδη. Ένα ζευγάρι μεσηλίκων, η συμπεριφορά των οποίων είναι κάπως παράξενη και εξάπτει την περιέργεια του φοιτητή. Ο τοίχος που χωρίζει τα δύο διαμερίσματα, μια μέρα, εντελώς ξαφνικά, παρουσιάζει μια μικρή ρωγμή, η οποία σιγά-σιγά μεγαλώνει. Η ρωγμή αυτή γίνεται η αιτία της γνωριμίας του με τους γείτονες, μια γνωριμία που εξελίσσεται σε φιλική σχέση ανάμεσά τους.

Όσο κι αν το κείμενο υποκρύπτει μια ιδέα διδακτισμού, η παρότρυνση να βγούμε από τον μικρόκοσμό μας και να ασχοληθούμε με κάποιους που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα προβλήματα από μας, είναι ο μόνος τρόπος για να μάθουμε καλύτερα τον εαυτό μας...

Στην οικογένεια Οικονομίδη υπάρχει κι ένα ανάπηρο παιδί. Μέσα από τη ρωγμή του τοίχου που ενώνει τα διαμερίσματά τους, ο Μάρκος παρακολουθεί –εν γνώσει τους και, ίσως, και μετά από παράκλησή τους– τη ζωή των γειτόνων του και τις «παραστάσεις» που δίνουν για να διασκεδάζουν την κόρη τους. Από αυτούς και από την κοπέλα με την οποία έχει σχέση, ο νεαρός φοιτητής έρχεται σε επαφή με το θέατρο, παρακολουθεί πολλά θεατρικά έργα στο διαδίκτυο, αποκτά θεατρική παιδεία, και αρχίζει να αναρωτιέται για τις επιλογές που έχει κάνει στη ζωή του. Και έχει άφθονο χρόνο για σκέψη, καθώς όλα αυτά γίνονται τον καιρό της πανδημίας.

Όσο η σχέση του Μάρκου με τους γείτονες σταθεροποιείται και αυξάνεται η οικειότητα μεταξύ τους, η ρωγμή μεγαλώνει. Ώσπου μια μέρα, πάλι ξαφνικά κι αναπάντεχα, η ρωγμή εξαφανίζεται.

Η ιστορία του Μάρκου Σελαβή εγκιβωτίζεται μέσα σε μια άλλη, εντελώς διαφορετική ιστορία, εκείνη του εκδότη, ο οποίος διαβάζει το χειρόγραφο. Είναι η ιστορία ενός ανθρώπου μοναχικού, με όλες τις λάθος επιλογές, τις ματαιώσεις, τις αναθεωρήσεις και τις πικρές διαπιστώσεις, τον χαμένο χρόνο και τους λανθασμένους χειρισμούς μιας ζωής που βρίσκεται στη δύση της.

drimi

Η Μαρία Δριμή γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Είναι ιατρός εντατικολόγος σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΕΣΥ και πτυχιούχος Φιλολογίας του ΕΚΠΑ. Έχει παρακολουθήσει εργαστήρια δημιουργικής γραφής και θεατρικής γραφής στη Σχολή Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής του θεάτρου «Πορεία». Διηγήματά της έχουν δημοσιευθεί σε έντυπα και ηλεκτρονικά λογοτεχνικά περιοδικά. Τα θεατρικά της έργα Ἐν τόπω χλοερῷ (2019), Από έδρας (2020) και Ούριος άνεμος (2020) διατίθενται ελεύθερα στο διαδίκτυο. Το θεατρικό της έργο Όλες εκείνες οι εικόνες (2020) απέσπασε τρίτο βραβείο στον διαγωνισμό «Σε κλειστό κύκλο» της Εταιρείας Θεατρικών Συγγραφέων Κύπρου και περιλαμβάνεται σε συλλογική έκδοση.

Η γνώση του εαυτού μέσα από την προσέγγιση του άλλου

Ο Μάρκος είχε επιλέξει να σπουδάσει Ιατρική, όχι τόσο γιατί αυτό ήταν το όνειρο της ζωής του, όσο για να αποδείξει στον πατέρα του, ίσως και στον εαυτό του, ότι μπορεί να τα καταφέρει. Δεν είχε ψάξει ποτέ βαθιά μέσα του να βρει τι τον γεμίζει, τι τον κάνει ευτυχισμένο. Όταν άρχισε να ασχολείται με τα προβλήματα των γειτόνων του, όταν βγήκε από το περίβλημα του εαυτού και αφιέρωσε λίγο από τον χρόνο του στους άλλους, όταν εκείνοι μοιράστηκαν μαζί του τις δυσκολίες τους, άρχισε να βλέπει τα πράγματα αλλιώς, ίσως πιο κοντά στις πραγματικές τους διαστάσεις. Άρχισε να γνωρίζει καλύτερα τα θέλω του. Η ενασχόλησή του με το ζευγάρι των γειτόνων και με τα προβλήματά τους, λειτούργησε πολύ απελευθερωτικά για τον ίδιο, παρά τον εγκλεισμό της πανδημίας, και όλο αυτό προήγαγε τη διαδικασία της ενηλικίωσής του.

iolkos drimi rogmi ston toixoΗ συγγραφέας σε συνέντευξή της τονίζει ότι την ενδιαφέρει να αναδείξει στα κείμενά της τις ανθρώπινες σχέσεις στο σύγχρονο αστικό περιβάλλον. Να μιλήσει για ανθρώπους με ιδιαιτερότητες, οι οποίες δυσχεραίνουν την καθημερινότητά τους. Αυτός είναι ο άξονας των θεατρικών έργων που έχει γράψει, και γύρω από τον οποίο συνεχίζει να κινείται και στην πρώτη της νουβέλα. Πράγματι, οι άνθρωποι γύρω μας έχουν να μας πουν ενδιαφέρουσες ιστορίες, αρκεί να τους αφιερώσουμε λίγο από τον χρόνο και την προσοχή μας.

Οι ανθρώπινες σχέσεις, που πάντα ήταν και εξακολουθούν να είναι περίπλοκες, τα λάθη που κάνουμε κυρίως σε αυτούς που αγαπάμε, η επιπολαιότητα με την οποία επιλέγουμε επαγγελματικό προσανατολισμό και η αδιαφορία για το τι συμβαίνει στους ανθρώπους της διπλανής μας πόρτας, είναι θέματα επίκαιρα και ουσιαστικά. Και η συγγραφέας τα προσεγγίζει με ωραίο τρόπο, σε αυτή τη νουβέλα που διαβάζεται με πολύ ενδιαφέρον. Όσο κι αν το κείμενο υποκρύπτει μια ιδέα διδακτισμού, η παρότρυνση να βγούμε από τον μικρόκοσμό μας και να ασχοληθούμε με κάποιους που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα προβλήματα από μας είναι ο μόνος τρόπος για να μάθουμε καλύτερα τον εαυτό μας και να νιώσουμε την απρόσμενη μαγεία με την οποία χρωματίζει τη ζωή η αγάπη και η ανθρώπινη επαφή.


* Η ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΟΥΚΟΥΛΗ είναι εκπαιδευτικός.

Απόσπασμα από το βιβλίο

«Ένιωθε ανακουφισμένος που ο ίδιος δεν έγραφε πια. Θα ήταν δύσκολο να φτιάχνει ιστορίες αφήνοντας εντελώς απέξω τους ανθρώπους που μπαινόβγαιναν στην πραγματική του ζωή. Ακόμα πιο δύσκολο ήταν να τους πείσει ότι οι ιστορίες του δεν τους αφορούσαν, ότι δεν κουβαλούσαν κομμάτια από τις ζωές τους. Πόσο διαφορετικές μπορεί, τελικά, να είναι οι ζωές των ανθρώπων; Όλες έχουν μέσα τους αγάπη, πόνο, απογοήτευση, πένθος, φιλοδοξία, οργή· όλα τα συστατικά της ανθρώπινης ύπαρξης. Ό,τι και να σκαρφιστεί ο συγγραφέας, όσο πρωτότυπη και να είναι η ιστορία του, τα συστατικά είναι τα ίδια. Πώς να μη βρει καθένας ένα κομμάτι του εκεί μέσα;»

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Παλμίτα» της Αντιγόνης Ζόγκα (κριτική) – Γυναίκες που διψούν για ζωή και αναγεννιούνται

«Παλμίτα» της Αντιγόνης Ζόγκα (κριτική) – Γυναίκες που διψούν για ζωή και αναγεννιούνται

Για το μυθιστόρημα της Αντιγόνης Ζόγκα «Παλμίτα» (εκδ. Ψυχογιός). Κεντρική εικόνα: από την ταινία του Τάκη Κανελλόπουλου «Παρένθεση». 

Γράφει η Χριστίνα Μουκούλη

«Μερικές φορές πρέπει να καείς για να ξαναγεννηθείς.» Όπ...

«Τσιγάρο βαρ;» του Σπύρου Κιοσσέ και «Κακό ανήλιο» του Κωνσταντίνου Δομηνίκ (κριτική) – Λόγια απλά και μετρημένα

«Τσιγάρο βαρ;» του Σπύρου Κιοσσέ και «Κακό ανήλιο» του Κωνσταντίνου Δομηνίκ (κριτική) – Λόγια απλά και μετρημένα

Για τη συλλογή διηγημάτων του Σπύρου Κιοσσέ «Τσιγάρο βαρ;» (εκδ. Μεταίχμιο) και του Κωνσταντίνου Δομηνίκ «Κακό ανήλιο» (εκδ. Ίκαρος). Oι διαφορετικές όψεις της ελληνικής επαρχίας. Κεντρική εικόνα: © Frederic Boissonnas.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
«Τρότζαν» του Θανάση Χειμωνά (κριτική) – Αντιμεσσιανισμός σε ένα «τέλειο» μέλλον!

«Τρότζαν» του Θανάση Χειμωνά (κριτική) – Αντιμεσσιανισμός σε ένα «τέλειο» μέλλον!

Για το μυθιστόρημα του Θανάση Χειμωνά «Τρότζαν» (εκδ. Πατάκη). Κεντρική εικόνα: Ο Θανάσης Χειμωνάς με τη βοήθεια της Α.Ι. το 2073.

Γράφει ο Γιώργος Ν. Περαντωνάκης

Τα τελευταία χρόνια αυξάνονται τα κείμενα επιστημονικής φαντασίας που φαντάζονται ένα μέ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

Για το βιβλίο «Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ [Guadalupe Nettel] (μτφρ. Νάννα Παπανικολάου, εκδ. Ίκαρος). Kεντρική εικόνα: έργο της street artist Οla Volo © olavolo.com.

Γράφει η Φανή Χατζή

Όσο η άποψη ότι ο γενε...

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

Για το ντοκιμαντέρ «TACK» (παραγωγή Onassis Culture) της Βάνιας Τέρνερ με πρωταγωνίστριες τη Σοφία Μπεκατώρου, που πρώτη ξεκίνησε το ελληνικό #MeToo, και την Αμαλία Προβελεγγίου, της οποίας η καταγγελία για βιασμό από τον προπονητή της από τα έντεκά της οδήγησε στην πρώτη δίκη-ορόσημο όχι μόνο για τη δικαίωσή της αλ...

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη με «Γκοντό» και ιταλικό θίασο: μια παράσταση-σταθμός

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη με «Γκοντό» και ιταλικό θίασο: μια παράσταση-σταθμός

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος σκηνοθετεί το εμβληματικό κείμενο του Σάμιουελ Μπέκετ «Περιμένοντας τον Γκοντό» (1948) στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης από τις 15 μέχρι και τις 19 Μαΐου. Η παράσταση είναι στα ιταλικά με ελληνικούς υπέρτιτλους.

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Υπάρχει μια «μικρή» ή μια «σύντομη» ιστορία για το… οτιδήποτε. Οι τίτλοι βιβλίων που επιχειρούν (και καταφέρνουν) να συμπυκνώσουν μεγάλα θέματα σε, συνήθως, ολιγοσέλιδα βιβλία είναι πάρα πολλοί. Εντυπωσιακά πολλοί. Στην παρακάτω πολύ ενδεικτική επιλογή είκοσι ενός βιβλίων μπορεί καν...

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) επιλέγουμε 12 βιβλία που μας βάζουν στα ενδότερα της λογοτεχνίας και μας συνοδεύουν στο ταξίδι της ανάγνωσης.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Στις 23 Απριλίου γιορτάζουν τα βιβλ...

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ