zoi mexri xthes kentriki

Για το μυθιστόρημα του Γιάννη Ξανθούλη «Ζωή μέχρι χθες» (εκδ. Διόπτρα), μια συναρπαστική ιστορία στην Αθήνα του ’60.

Του Λεωνίδα Καλούση

Αισθάνεσαι μερικές φορές ότι δεν προλαβαίνεις να κάνεις τα πράγματα που θες; Θυμάσαι κάτι που συνέβη πριν δεκαετίες και αναρωτιέσαι «πώς πέρασε έτσι ο καιρός, το θυμάμαι σαν να ήταν χθες». Υπάρχει μια ιστορία που ενώ την απολαμβάνεις σαν ηδύποτο, ξαφνικά θα σε κάνει να αναμετρηθείς με τον χρόνο.  

Κάποτε, λοιπόν, γεννήθηκε εν Αθήναις η Αμφιτρίτη Βράνη του αξιοσέβαστου γιατρού Κυρίλλου Βράνη… Η Αμφιτρίτη μεγάλωσε σε μια άκρως αστική οικογένεια σε ένα αρχοντικό στην Αχαρνών και κατέληξε απελευθερωμένη σε μια πολύ προστατευμένη και συντηρητική οικογένεια και κοινωνία του ’60. Με πάθος για τη ζωή και ερωτευμένη στα άκρα. Τα χρόνια που αυτό δεν ήταν αποδεκτό. Όμως σε κάθε εποχή είναι απαράλλαχτοι και το ίδιο παράλογοι οι έρωτες των νέων. Και ο δικός της έρωτας εισέβαλλε από το παράθυρο στην αποστειρωμένη καθημερινότητά της. Ο δικός της Άγγελος ζούσε απέναντι από το αρχοντικό της οικογένειας Βράνη, σε ένα κίτρινο σπίτι. Σε μια εργατική οικογένεια, εκ διαμέτρου αντίθετη από τη δική της και ύποπτη.

Η ερωτική ζωή της Αμφιτρίτης σε μια εποχή κρυφών πόθων και πολιτικών αναταραχών, θα την οδηγήσει να γίνει επαναστάτρια χωρίς αιτία. Θα την οδηγήσει στην απόλυτη σύγκρουση. Μια σύγκρουση που θα την αφήσει μισή για την υπόλοιπη ζωή της.

Η ερωτική ζωή της Αμφιτρίτης σε μια εποχή κρυφών πόθων και πολιτικών αναταραχών, θα την οδηγήσει να γίνει επαναστάτρια χωρίς αιτία. Θα την οδηγήσει στην απόλυτη σύγκρουση. Μια σύγκρουση που θα την αφήσει μισή για την υπόλοιπη ζωή της.

Μισό αιώνα μετά, επιστρέφει στην Αθήνα. Περπατά στην Αχαρνών και εκεί που ήταν το αρχοντικό των Βράνηδων, υπάρχει ένα άλλο σπίτι που προσφέρει στιγμιαίες ανακουφίσεις. Τα ντουβάρια είναι ίδια, όμως, και τα μάτια τους συνεχίζουν να βλέπουν και συνεχίζουν να θυμούνται. Όλα έχουν αλλάξει στην Αθήνα του σήμερα, το DNA της πόλης έχει μεταβληθεί με τρόπους απρόβλεπτους. Ωστόσο, αυτό που ψάχνει η Αμφιτρίτη παραμένει ίδιο και σύμμαχος της για να το βρει είναι οι αναμνήσεις. Διηγείται την ιστορία της ζωής της κάνοντας άλματα από το παρόν στο παρελθόν, και θέλει να τη διαβάσει ένας και μοναδικός αποδέκτης.

xanthoulis c02
Ο Γιάννης Ξανθούλης γεννήθηκε το 1947 στην Αλεξανδρούπολη, από γονείς πρόσφυγες της Ανατολικής Θράκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος (είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ) σε εφημερίδες και στο ραδιό­φωνο. Με πωλήσεις που υπερβαίνουν τα 1,5 εκ. αντίτυπα, ανάμεσα στα πιο γνωστά του μυθιστορήματα είναι: Το πεθαμένο λικέρ (1987), ...ύστερα, ήρθαν οι μέλισσες (1998), Το τανγκό των Χριστουγέννων (2003), Ο θείος Τάκης (2005), κ.ά. Ζει στην Αθήνα.

 

Το νέο μυθιστόρημα του Γιάννη Ξανθούλη, Ζωή μέχρι χθες, είναι μια αναμέτρηση με τη μνήμη. Ο συγγραφέας διηγείται την ιστορία της ηρωίδας του σε πρώτο πρόσωπο, η Αμφιτρίτη ξεδιπλώνει τη ζωή της και καθηλώνει τον αναγνώστη ήδη από τις πρώτες σελίδες, στοχεύοντας με το πέρας της ανάγνωσης να προκαλέσει τη μνήμη και τον αναστοχασμό του.

Η Αμφιτρίτη Βράνη έχει μια ιστορία συναρπαστική σε μια Αθήνα του ’60, που μερικές φορές τη σκεφτόμαστε ως ένα ιδανικό σκηνικό από ελληνική ταινία, αλλά η πραγματικότητα ήταν πιο ζοφερή. Αλλά ταυτόχρονα και κωμική. Γιατί το στοιχείο του χιούμορ και τα εύστοχα σχόλια του Γιάννη Ξανθούλη δεν θα μπορούσαν να λείπουν και από αυτό το βιβλίο. Μέσα από τις περιγραφές του συγγραφέα, περπατάμε σε μια Αθήνα που χωρίς να έχει αλλάξει ιδιαίτερα, σε τίποτα δεν θυμίζει τη σημερινή. Μπαίνουμε στην αίθουσα του Ακροπόλ, διασχίζουμε τα Πατήσια, παίρνουμε τον ηλεκτρικό στη Βικτώρια και επιστρέφουμε στην Αχαρνών εκείνης της εποχής. Η Αμφιτρίτη γυρίζει στην πατρίδα της και ψάχνει απαντήσεις. Όλα αυτά που αγνοούσε στην εφηβεία της, αλλά και όλα τα ψέματα τρίτων που διαμόρφωσαν τη ζωή της. Και συνεχώς δεν παύει να αναρωτιέται: Αυτό που είμαστε το διαμορφώνουν οι πράξεις μας μερα με τη μέρα ή  μηπως όσα συνέβησαν στο παρελθόν έχουν χαράξει την πορεία μας μέχρι τέλους;

Η γραφή και το ύφος του Γιάννη Ξανθούλη, ο οποίος συμπληρώνει 40 χρόνια παρουσίας στα ελληνικά γράμματα, φέρουν τα γνωρίσματα του μοναδικού και του αναγνωρίσιμου. Γνωρίσματα που συναντάμε και στο μυθιστόρημα Ζωή μέχρι χθες, και τα οποία το τοποθετούν πλάι στα άκρως επιτυχημένα μυθιστορήματά του. Κλείνοντας να επισημάνουμε ότι το νοσταλγικό εξώφυλλο του βιβλίου είναι δημιουργία του ίδιου του συγγραφέα.

* Ο ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΑΛΟΥΣΗΣ είναι δημοσιογράφος. 

→ Στην κεντρική εικόνα: Φωτογραφία © Κωνσταντίνος Πίττας


xanthoulis covΖωή μέχρι χθες
ΓΙΑΝΝΗΣ ΞΑΝΘΟΥΛΗΣ
ΔΙΟΠΤΡΑ 2020
Σελ. 408, τιμή εκδότη €16,60

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΞΑΝΘΟΥΛΗ

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διονύσης Χαριτόπουλος: άτακτος και ακατάτακτος

Διονύσης Χαριτόπουλος: άτακτος και ακατάτακτος

Σκέψεις για τα έργα και τη γραφή του Διονύση Χαριτόπουλου (Πειραιάς, 26 Αυγούστου 1947 – Αθήνα, 8 Οκτωβρίου 2026).

Γράφει ο Γιώργος Ν. Περαντωνάκης

Ευτυχώς η λογοτεχνία έχει τόσους τρόπους, τόσους τροπισμούς, τόσες αποχρώσεις που κάθε συγγραφέας, όταν ...

«Οικόσιτα» της Εύας Μπέη (συλλογή ιστοριών) – Μικρές λάμψεις από τη ζωή με τα ζώα

«Οικόσιτα» της Εύας Μπέη (συλλογή ιστοριών) – Μικρές λάμψεις από τη ζωή με τα ζώα

Για τη συλλογή ιστοριών της Εύας Μπέη «Οικόσιτα – Δεκατέσσερις ιστορίες με γράμματα και μια με εικόνες» (εκδ. Loggia). Εικόνα: Σχέδιο της συγγραφέα από το βιβλίο.  

Γράφει ο Σόλωνας Παπαγεωργίου

Ανέκαθεν τα ζώα...

«Η κόκκινη γελάδα» του Μιλτιάδη Φρύσσα (μυθιστόρημα) – Για την αθωότητα των ζώων, για το δράμα των ανθρώπων

«Η κόκκινη γελάδα» του Μιλτιάδη Φρύσσα (μυθιστόρημα) – Για την αθωότητα των ζώων, για το δράμα των ανθρώπων

Για το μυθιστόρημα του Μιλτιάδη Φρύσσα «Η κόκκινη γελάδα» (εκδ. Βαγονέτο). Εικόνα: Ο πίνακας του Καζιμίρ Μαλέβιτς «Αγελάδα και βιολί». 

Γράφει ο Παναγιώτης Γούτας

Οι νεότευκτες εκδόσεις «Βαγονέτο» του (μεταξύ άλλων) συγγραφ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Σκέψου σαν τον Οδυσσέα» της Σαμ Ακμπάρ – Το ομηρικό έπος ως οδηγός για τη σύγχρονη ζωή

«Σκέψου σαν τον Οδυσσέα» της Σαμ Ακμπάρ – Το ομηρικό έπος ως οδηγός για τη σύγχρονη ζωή

Στο βιβλίο της «Σκέψου σαν τον Οδυσσέα» (μτφρ. Χρήστος Μπαρουξής, εκδ. Διόπτρα), η κλασικίστρια και κλινική ψυχολόγος Σαμ Ακμπάρ αξιοποιεί την αρχαία σοφία για να δημιουργήσει ένα πρακτικό εργαλείο για τη σύγχρονη ζωή. © Anna McCarthy

Επιμέλεια: Book Press

...
«Αγαπώ – Μικρή φιλοσοφία της αγάπης»: Εκδήλωση για το βιβλίο του Βίτο Μανκούζο

«Αγαπώ – Μικρή φιλοσοφία της αγάπης»: Εκδήλωση για το βιβλίο του Βίτο Μανκούζο

Το Σάββατο 24 Οκτωβρίου, στις 12:00 το μεσημέρι, οι εκδόσεις Αρμός διοργανώνουν εκδήλωση για το βιβλίο του Βίτο Μανκούζο (Vito Mancuso) «Αγαπώ – Μικρή φιλοσοφία της αγάπης» (μτφρ. Σοφία Μαρή) στο πατάρι τους (Μαυροκορδάτου 11, Αθήνα).

Επιμέλεια: Book Press

...
Η Ε.Μ. Μπάτλερ στο εργαστήρι της Μαρίας Μαντή – Μεταφράζοντας τη γερμανική πρόσληψη της αρχαίας Ελλάδας

Η Ε.Μ. Μπάτλερ στο εργαστήρι της Μαρίας Μαντή – Μεταφράζοντας τη γερμανική πρόσληψη της αρχαίας Ελλάδας

Μεταφραστές και επιμελητές αποκαλύπτουν τις διαδρομές μέσα από τις οποίες προσέγγισαν τη γλώσσα, το ύφος ή και την οικονομία ενός βιβλίου και μοιράζονται μαζί μας μυστικά του εργαστηρίου τους. Φιλοξενούμενη, η Μαρία Μαντή για τη μετάφραση του βιβλίου της Ε. Μ. Μπάτλερ (E. M. Butler) «Η τυραννία της αρχαίας Ελλάδος ε...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Κατά του κυνηγιού και της κρεοφαγίας» του Λέοντος Τολστόι (προδημοσίευση)

«Κατά του κυνηγιού και της κρεοφαγίας» του Λέοντος Τολστόι (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Λέοντος Τολστόι «Κατά του κυνηγιού και της κρεοφαγίας» (εισαγωγή – μτφρ. Παναγιώτης Τσιαμούρας), το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Ροές.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Πρόσφατα βρέθηκ...

«Τουρισμός σε μετάβαση» της Παναγιώτας (Γιόλας) Διονυσοπούλου (προδημοσίευση)

«Τουρισμός σε μετάβαση» της Παναγιώτας (Γιόλας) Διονυσοπούλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση του 1ου Κεφαλαίου από το βιβλίο της Παναγιώτας (Γιόλας) Διονυσοπούλου «Τουρισμός σε μετάβαση – Πολιτική, αγορά και ανάπτυξη», το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Παπαζήση.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

«Σε ξένο δωμάτιο» του Ντέιμον Γκάλγκατ (προδημοσίευση)

«Σε ξένο δωμάτιο» του Ντέιμον Γκάλγκατ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Ντέιμον Γκάλγκατ [Damon Galgut] «Σε ξένο δωμάτιο» (μτφρ. Κλαίρη Παπαμιχαήλ), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 7 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Aρχίζουν να αλληλογραφούν. Κά...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Από τον μπαμπούλα στον Μεσημερά, από τον Δράκουλα στους βουρκόλακες: Πέντε καλά βιβλία ελληνικού λαογραφικού τρόμου

Από τον μπαμπούλα στον Μεσημερά, από τον Δράκουλα στους βουρκόλακες: Πέντε καλά βιβλία ελληνικού λαογραφικού τρόμου

Φαντάσματα, μπαμπούλες και βρικόλακες της ελληνικής επαρχίας: Πέντε καλά λογοτεχνικά βιβλία λαογραφικού τρόμου που κυκλοφόρησαν πρόσφατα. Εικόνα: Από τη συλλογή «Η χτυπημένη και άλλες ιστορίες με φαντάσματα» (εκδ. Ροές), παραλλαγή της κεντρικής εικόνας.

Επιλογή-παρουσίαση: ...

Η διαρκής γοητεία του Έντγκαρ Άλαν Πόε: Γιατί τον διαβάζουμε σήμερα, ποιους συγγραφείς επηρέασε – 3 πρόσφατες εκδόσεις

Η διαρκής γοητεία του Έντγκαρ Άλαν Πόε: Γιατί τον διαβάζουμε σήμερα, ποιους συγγραφείς επηρέασε – 3 πρόσφατες εκδόσεις

Μια ημέρα σαν σήμερα, στις 7 Οκτωβρίου 1849, πέθανε στη Βαλτιμόρη ο Έντγκαρ Άλαν Πόε (Edgar Allan Poe). Γιατί, περισσότερα από εκατόν εβδομήντα χρόνια μετά, συνεχίζουμε να διαβάζουμε το έργο του και τρία καλά βιβλία του που κυκλοφόρησαν πρόσφατα.

Γράφει ο Σόλωνας Παπαγεωρ...

«Μαζεύοντας φθινοπωρινά φύλλα» – 15 συλλογές σύγχρονης ελληνικής ποίησης

«Μαζεύοντας φθινοπωρινά φύλλα» – 15 συλλογές σύγχρονης ελληνικής ποίησης

Δεκατέσσερις πρόσφατες ποιητικές συλλογές συν ένα σημαντικό συγκεντρωτικό έργο συνθέτουν τα φθινοπωρινά ποιητικά μας αναγνώσματα (κάποια ήταν και καλοκαιρινά). Εικόνα: "La ramasseuse de feuilles mortes", Ερνέστ Μπιέλερ (1863-1948).

Επιλογή-παρουσίαση: Κ.Β. Κατσουλάρης ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ