jeanne moreau2

Για το μυθιστόρημα της Λουκίας Δέρβη «Θέα Ακρόπολη» (εκδ. Μεταίχμιο).

Του Διονύση Μαρίνου

«Ξαπλώνοντας σε καθαρά σεντόνια ή σε άλλα γαριασμένα από το συνεχές πλύσιμο. Με μια έντονη μυρωδιά απολυμαντικού, μια τεχνητή θωπεία που προσπαθεί να υποδυθεί το ρόλο της θαλπωρής. Κι ύστερα, το αλισβερίσι στους διαδρόμους, τα τόσα διαφορετικά χνώτα που πηγαινοέρχονται στη ρεσεψιόν, τα στοιχισμένα καλούδια του πρωινού και η κουρασμένη ησυχία τις νύχτες, όταν όλοι οι ένοικοι έχουν αποσυρθεί στα δωμάτιά τους. Τι είναι, άραγε, τα ξενοδοχεία; Να αποθηκεύουν μόνο κάποιες από τις μέρες μας την περίοδο της σχόλης; Ή να στεγάζουν τις επαγγελματικές μας υποχρεώσεις, τους παράνομους έρωτες, το τυχαίο πήγαινε-έλα της στιγμής;»

Λίγος Γιόσεφ Ροτ δεν θα έβλαπτε: στο βιβλίο του Τα χρόνια των ξενοδοχείων (μτφρ. Μαρία Αγγελίδου, εκδ. Άγρα), αφήνοντας για λίγο τη μυθοπλαστική του μαεστρία και γράφοντας μικρά κείμενα υπό μορφήν δημοσιογραφικών εντυπώσεων ή χρονογραφημάτων, άλλο δεν κάνει από το να προσδίδει στα ξενοδοχεία της Ευρώπης όπου έζησε μιαν ιδιαίτερη οντότητα, εξόχως διαφορετική από αυτή που φανταζόμαστε. Η «χρησιμότητά» τους παύει να είναι αυτή για την οποία κατασκευάστηκαν, αλλά μετατρέπονται σε μικρές κυψέλες ζωής.

Αυτόν τον κρυμμένο θύλακα μικρών καθημερινών στιγμών που όλες μαζί συναποτελούν την αφήγηση ζωής των ανθρώπων που εργάζονται σε ένα ξενοδοχείο, αναδεικνύει και η Λουκία Δέρβη στο καινούργιο της μυθιστόρημα Θέα Ακρόπολη (εκδ. Μεταίχμιο). Επιλέγει να μας μεταφέρει στη δεκαετία του ’90, στο επιβλητικό ξενοδοχείο Athens Excelsior που στέκει αγέρωχο –επινοημένο, φυσικά– στην καρδιά του Συντάγματος. Τούτο το σύμβολο ευρωστίας, πλούτου και καλής ζωής, του οποίου οι πελάτες είναι ονομαστοί ανά τον κόσμο και, γενικώς, τίποτα δεν ρηγματώνει την ακριβή θωριά του, στο «μαλακό υποστάστριό του» φιλοξενεί ανθρώπους πιο ταπεινούς, πιο καθημερινούς. Ανθρώπους σαν τον οποιοδήποτε από εμάς που μπορεί να συμφύονται  με την καλή κοινωνία, για τις ανάγκες της εργασίας τους, όμως κρύβουν μια δική τους ιστορία, ένα ψήγμα δράματος, μια ουλή αγάπης, έναν κρυφό πόθο να τρώει τα σωθικά τους. 

Όλο αυτό το καθημερινό μελίσσι είναι σαν μια παράσταση όπου το θεατό της μέρος δεν είναι το πιο σημαντικό, καθώς το αθέατο είναι που κρύβει όλο το δράμα και την ένταση.

Όλο αυτό το καθημερινό μελίσσι είναι σαν μια παράσταση όπου το θεατό της μέρος δεν είναι το πιο σημαντικό, καθώς το αθέατο είναι που κρύβει όλο το δράμα και την ένταση. Μπροστά στη σκηνή, υπό τα αδιάκριτα βλέμματα των πάντων, όλα βαίνουν καλώς ή οφείλουν να διευθετούνται με τέτοιο τρόπο για να βαίνουν καλώς. Πίσω, όμως, στα παρασκήνια, εκεί όπου όλα είναι κρυφά και διατηρούν την ανωνυμία τους, αναπτύσσεται η ζωή σε όλες τις εκφάνσεις της. 

Αυτό είναι το μυθιστόρημα για τον Μάκη, έναν επιδέξιο υπεύθυνο της ρεσεψιόν που παρά το κουτσό του πόδι, είναι το πρόσωπο του ξενοδοχείου, αυτός που έρχεται σε επαφή με τους πελάτες και λύνει αυτοστιγμεί κάθε πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.

Είναι, όμως, και το μυθιστόρημα για τη Θέκλα, την καμαριέρα των υψηλών πατωμάτων (οποία επιτυχία) και η δουλειά της είναι το μόνο αποκούμπι της ζωής της έπειτα από έναν αποτυχημένο γάμο που της άφησε «κληρονομιά» ένα παιδί και πολλές ανοιχτές πληγές. Η Θέκλα που συναντάει κρυφά έναν πλούσιο ελληνορώσο έμπορο όπλων, τον Λουκά Πριβάλοφ, αλλά χωρίς να περιμένει πραγματικά να την συνδράμει συναισθηματικά ή υλικά (κι ας του το ζητάει). Η Θέκλα που, ενώ βλέπει το κρυφό πάθος του Μάκη γι’ αυτήν, κάπως συνδέονται, κάτι πάει να γίνει, επιλέγει τη λιγότερη λογική λύση (υπάρχει, άραγε, λογική στον άνθρωπο που ζητάει η καρδιά μας;) και επιστρέφει στον Παρμενίωνα. Τον πρώην κολλητό εν όπλοις του Μάκη (μαζί στο γήπεδο προς χάριν του Ολυμπιακού), επαρχιωτάκι που έφτασε να κάνει ακόμη και τον μπράβο σε νυχτερινό μαγαζί και που τα χέρια του δεν έμεναν ποτέ «άπραγα». Συχνά χτυπούσε τη Θέκλα, κάτι που οδήγησε στον πρόσκαιρο χωρισμό τους.

alt
Η Λουκία Δέρβη από το 2004 και τη συλλογή διηγημάτων
Κακός χαρακτήρας (εκδ. Μελάνι) μέχρι σήμερα, έχει εκδώσει
άλλη μια συλλογή διηγημάτων, μια νουβέλα και το 
μυθιστόρημα Group Therapy (εκδ. Μελάνι).
Διηγήματά της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γαλλικά,
σουηδικά, πολωνικά και ρουμανικά.



Αυτό το μυθιστόρημα είναι και για τη Χαρούλα. Ένα κορίτσι που βρήκε τη θέση στο ξενοδοχείο ως το κατάλληλο σκαλοπάτι για να ανέβει στην ιεραρχία, να γίνει σημαίνον στέλεχος του ξενοδοχείου και να ξεκινήσει τη δική της ζωή, με την αρωγή πάντα του ευκατάστατου πατέρα της. Κι αυτής τα όνειρα, όμως, θα σβηστούν στο πρώτο φύσημα του αέρα. Ο πατέρας χρεοκοπεί και ο Μάκης (άλλος ένας κρυφός έρωτας ενόψει) ποτέ δεν θα κάνει την αποφασιστική κίνηση προς αυτήν. Η καρδιά του για άλλην χτυπούσε.

Η πλούσια γηραιά κυρία Ανδρόνικου, οι ατίθασες ρεσεψιονίστ Έμιλι και Ναντίν,  ο εκλεκτός σεφ Μισέλ Πετί, ο υπεύθυνος ασφαλείας Τριπόδης, η διευθύντρια υπηρεσίας Σμαρώ, και ένα ολόκληρο –αλλά απόλυτα διακριτό– πλήθος εργαζόμενων παρελαύνει από το μυθιστόρημα κουβαλώντας ο καθένας το ρόλο και τη μικρο-ιστορία του.

Τα παχιά χαλιά του ξενοδοχείου λειτουργούν ως σιγαστήρας των παθών, η ευταξία δεν πρέπει με τίποτα να διαρραγεί. Κι όταν κάτι συμβαίνει που ξεφεύγει από τη νόρμα (ακόμη και μια αυτοκτονία) με κάθε τρόπο πρέπει να μασκαρευτεί για να μην χαλάσει η έξωθεν καλή μαρτυρία του ξενοδοχείου. Άλλα, μήπως και οι ήρωες του ξενοδοχείου δεν μασκαρεύουν εν μέρει τα πράγματα της ζωής τους; Δεν παραχώνουν, άραγε, σε κρύπτες του μυαλού τους πρόσωπα και καταστάσεις που δεν τους βγήκαν και δεν ευδοκίμησαν; Υπό το βλέμμα της Ακρόπολης, το ξενοδοχείο, οι πελάτες, η καθημερινή τύρβη, η ζωή ως σαρωτική δύναμη προχωρούν με τον ίδιο ρυθμό. Η ζωή πάντα θα είναι εξόχως άγρια γι’ αυτά τα μικρά πτηνά του ξενοδοχείου Athens Excelsior.

Υπό το βλέμμα της Ακρόπολης, το ξενοδοχείο, οι πελάτες, η καθημερινή τύρβη, η ζωή ως σαρωτική δύναμη προχωρούν με τον ίδιο ρυθμό. Η ζωή πάντα θα είναι εξόχως άγρια γι’ αυτά τα μικρά πτηνά
του ξενοδοχείου 
Athens Excelsior.

Πρέπει να σημειωθεί η αποτύπωση που έχει κάνει η Λουκία Δέρβη, με ένα πλήθος πραγματολογικών στοιχείων που μας μεταφέρουν σε μια σχετικά κοντινή εποχή, ωστόσο με την ταχύτητα που τρώει ο χρόνος το παρελθόν, μοιάζει και να είναι και ολότελα μακρινή από την τωρινή. Το μυθιστόρημα έχει μια σπονδυλωτή ανάπτυξη όχι ως τεχνική, αλλά ως τρόπο θέασης της πλοκής. Μπορεί οι βασικοί πρωταγωνιστές να είναι ο Μάκης και η Θέκλα, όμως, εσωτερικά το βιβλίο αναπτύσσεται ακτινωτά περιλαμβάνοντας και άλλες υπο-πλοκές. Κάτι που θα μπορούσε να μπερδέψει, αλλά, εντέλει, δεν το κάνει. 

Ενδέχεται να μην το φανταζόμαστε, αν και θα έπρεπε, ωστόσο πίσω από τις κλειστές πόρτες ενός ξενοδοχείου, ειδικά εκείνων που γράφουν «η είσοδος επιτρέπεται μόνο στο προσωπικό», συμβαίνουν γεγονότα που εμείς δεν τα βλέπουμε μεν, αλλά υπάρχουν. Μια κρυφή ζωή μπρος στην πάλλουσα της ρεσεψιόν και του εστιατορίου. Μια ζωή που ζητάει μια κάποια δικαίωση και δεν βρίσκει πάντα. 

 

* Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας.
Το τελευταίο βιβλίο του, η ποιητική συλλογή «Ποτέ πια εμείς» κυκλοφορεί τις επόμενες μέρες από τις εκδ. Μελάνι.

 Στην κεντρική εικόνα η Ζαν Μορό και ο Μισέλ Πικολί στην ταινία «Το ημερολόγιο μιας καμαριέρας» (1964) σε σκηνοθεσία του Λούις Μπουνιουέλ. 


altΘέα Ακρόπολη
Λουκία Δέρβη
Μεταίχμιο 2019
Σελ. 216, τιμή εκδότη €12,20

alt

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΛΟΥΚΙΑΣ ΔΕΡΒΗ

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Καλυψώ» της Δήμητρας Κολλιάκου (κριτική) – Μυθιστόρημα όπου «η μαγεία του παραμυθιού συναντά την ομορφιά του ποιητικού λόγου»

«Καλυψώ» της Δήμητρας Κολλιάκου (κριτική) – Μυθιστόρημα όπου «η μαγεία του παραμυθιού συναντά την ομορφιά του ποιητικού λόγου»

Για το μυθιστόρημα της Δήμητρας Κολλιάκου «Καλυψώ» (εκδ. Πατάκη). Κεντρική εικόνα: ο κλασικός πίνακας «Το νησί της Καλυψώς» του Herbert James Draper (1863-1620) © Manchester Art Gallery

Γράφει η Χριστίνα Μουκούλη

Μπορεί κάτι να συμβαίνει...

«Κακό ανήλιο» του Κωνσταντίνου Δομηνίκ (κριτική) – Δαιμονικά θαύματα, αγγελικές επιδράσεις

«Κακό ανήλιο» του Κωνσταντίνου Δομηνίκ (κριτική) – Δαιμονικά θαύματα, αγγελικές επιδράσεις

Για τη συλλογή διηγημάτων του Κωνσταντίνου Δομηνίκ «Κακό ανήλιο» (εκδ. Ίκαρος). 

Γράφει ο Γιώργος Ν. Περαντωνάκης

Όταν πρωτοεμφανίστηκε ο εκ Πιερίας ορμώμενος νεαρός συγγραφέας το 2021 με το Ώπα-ώπα μπλάτιμοι, το ρεύμα της νεο-ηθογραφίας,...

«Μύρων η Aράχνη» της Λίλας Τρουλινού (κριτική) – Η μεταμόρφωση ως δύναμη ζωής

«Μύρων η Aράχνη» της Λίλας Τρουλινού (κριτική) – Η μεταμόρφωση ως δύναμη ζωής

Για τη νουβέλα της Λίλας Τρουλινού «Μύρων η Aράχνη», Μεταμορφώσεις ΙΙ, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Περισπωμένη, για τη «διαρκή μεταμόρφωση ως μια δυνατότητα της ζωής να μεταλλάσσει τις μορφές της, χάριν προσαρμογής στις κοινωνικές απαιτητικές συμβατικότητες». Κεντρική εικόνα: Έργο της Παγώνας Ξενάκη.

Γρά...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Ο μύθος του Προμηθέα και άλλα δοκίμια» του Πολ Λαφάργκ (κριτική) – Ένας «αιρετικός» μαρξιστής ιδεολόγος

«Ο μύθος του Προμηθέα και άλλα δοκίμια» του Πολ Λαφάργκ (κριτική) – Ένας «αιρετικός» μαρξιστής ιδεολόγος

Με μια άγνωστη πλευρά του έργου του Πολ Λαφάργκ [Paul Lafargue] έρχεται να μας γνωρίσει το βιβλίο «Ο μύθος του Προμηθέα και άλλα δοκίμια» (μτφρ. Χρήστος Κεφαλής, εκδ. Εύμαρος). Περιλαμβάνει αμετάφραστα στα ελληνικά δοκίμια του Λαφάργκ για τις αρχαίες μυθολογίες και κοινωνίες, εστιασμένα μάλιστα στην Αρχαία Ελλάδα. Μ...

«Περί ανθρώπων», της Γιούλι Τσε  – Όταν το μυθιστόρημα εξανθρωπίζει τα τέρατα

«Περί ανθρώπων», της Γιούλι Τσε – Όταν το μυθιστόρημα εξανθρωπίζει τα τέρατα

Σκέψεις με αφορμή το μυθιστόρημα της Γερμανίδας Γιούλι Τσε «Περί ανθρώπων» (μτφρ. Απόστολος Στραγαλινός, εκδ. Μεταίχμιο), που διαπραγματεύεται το ζήτημα της ανόδου της ακροδεξίας στη Γερμανία, τη σχέση κέντρου και περιφέρειας κ.ά. Στην κεντρική εικόνα, φωτογραφία από το θεατρικό ανέβασμα του έργου στη Γερμανία. ...

5 λεπτά με την Κατερίνα Καζολέα

5 λεπτά με την Κατερίνα Καζολέα

Πέντε λεπτά με έναν συγγραφέα. Σήμερα, με την Κατερίνα Καζολέα με αφορμή το θεατρικό της έργο «Η δαμασκηνιά» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Book Press

Έχετε συγγράψει ήδη αρκετά θεατρικά έργα. Τι σας ώθησε τούτη τη φορά, μ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαρξ, Βάγκνερ, Νίτσε – Ένας κόσμος σε αναταραχή» του Χέρφριντ Μίνκλερ (προδημοσίευση)

«Μαρξ, Βάγκνερ, Νίτσε – Ένας κόσμος σε αναταραχή» του Χέρφριντ Μίνκλερ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Χέρφριντ Μίνκλερ [Herfried Münkler] «Μαρξ, Βάγκνερ, Νίτσε – Ένας κόσμος σε αναταραχή» (μτφρ. Έμη Βαϊκούση), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 9 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Μ...

«Κωνσταντινούπολη – Τα γεγονότα της 6ης - 7ης Σεπτεμβρίου 1955», από το αρχείο του στρατοδίκη Φαχρί Τσοκέρ (προδημοσίευση)

«Κωνσταντινούπολη – Τα γεγονότα της 6ης - 7ης Σεπτεμβρίου 1955», από το αρχείο του στρατοδίκη Φαχρί Τσοκέρ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση του προλόγου της ελληνικής έκδοσης του αρχείου του στρατοδίκη Φαχρί Τσοκέρ [Fahri Çoker] «Κωνσταντινούπολη – Τα γεγονότα της 6ης - 7ης Σεπτεμβρίου 1955 – Φωτογραφίες και Έγγραφα», η οποία κυκλοφορεί τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστ...

«Ύμνος» της Άυν Ραντ (προδημοσίευση)

«Ύμνος» της Άυν Ραντ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα της Άυν Ραντ [Ayn Rand] «Ύμνος» (μτφρ. Κλαίρη Παπαμιχαήλ), το οποίο κυκλοφορεί στις 14 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Κεφάλαιο Ένα

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τέσσερα δοκίμια και μία συλλογή διηγημάτων μας βοηθούν να κατανοήσουμε πλευρές της σύγκρουσης Ισραήλ - Παλαιστίνης

Τέσσερα δοκίμια και μία συλλογή διηγημάτων μας βοηθούν να κατανοήσουμε πλευρές της σύγκρουσης Ισραήλ - Παλαιστίνης

Τέσσερα δοκίμια και μια συλλογή διηγημάτων μας βοηθούν να προσεγγίσουμε το παλαιστινιακό ζήτημα, που έναν χρόνο μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση της παλαιστιανικής Χαμάς στο Ισραήλ, έχει μπει σε έναν νέο κύκλο ραγδαίας κλιμάκωσης, όπως και γενικότερα όλη η περιοχή. 

Επιμέλεια: Ελεάνα Κολο...

«Εδώ είναι Βαλκάνια» – 9 λογοτεχνικά έργα από συγγραφείς της γειτονιάς μας

«Εδώ είναι Βαλκάνια» – 9 λογοτεχνικά έργα από συγγραφείς της γειτονιάς μας

Από τη Σερβία έως το Κόσοβο κι από τη Ρουμανία έως τη Β. Μακεδονία. Τα τελευταία χρόνια μεταφράζονται στα ελληνικά περισσότερα βιβλία συγγραφέων από τα Βαλκάνια. Προτείνουμε ορισμένα από τα καλύτερα που κυκλοφόρησαν ή επανακυκλοφόρησαν πρόσφατα. Στην κεντρική εικόνα, πλάνο από την ταινία «Ο μπαμπάς λείπει σε ταξίδι ...

Τα βιβλία του φθινοπώρου 2024: Τι θα διαβάσουμε τις μέρες και τις εβδομάδες που έρχονται

Τα βιβλία του φθινοπώρου 2024: Τι θα διαβάσουμε τις μέρες και τις εβδομάδες που έρχονται

Επιλογές από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, γκράφικ νόβελ, βιογραφιών, δοκιμίων, μελετών, βιβλίων επιστημονικής εκλαΐκευσης κ.ά.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

01 Οκτωβρίου 2024 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Νόμπελ Λογοτεχνίας 2024: Κι όμως, η Έρση Σωτηροπούλου «παίζει δυνατά»

Μια ανάρτηση στη σελίδα της συγγραφέα και τα στοιχεία των στοιχηματικών που δίνουν προβλέψεις και αποδόσεις για το ποιος είναι πιθανότερο να βραβευτεί φέτος με το Νόμπε

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ