«Συνομιλίες: Όψεις από τη ζωή και το έργο του φιλοσόφου» του Άρτουρ Σοπεγχάουερ (κριτική)

Για το βιβλίο σχετικά με τον Άρτουρ Σοπεγχάουερ [Arthur Schopenhauer] «Συνομιλίες: Όψεις από τη ζωή και το έργο του φιλοσόφου» (μτφρ. Βάλια Κακοσίμου, Νάγια Παπασπύρου, εκδ. Printa).

Γράφει ο Γιώργος Βέης

Προβάλλεται εδώ δεόντως, μεταξύ άλλων, η πάγια άποψη του μονήρους φιλοσόφου της Δρέσδης και της Φραγκφούρτης ονόματι Άρτουρ Σοπεγχάουερ (1788-1860), η οποία κατά λέξη έχει ως εξής: «Μια φιλοσοφία που φυλλομετρώντας τη, σελίδα τη σελίδα, δεν ακούμε οιμωγές, γόους, τριγμούς δοντιών, την τρομερή κλαγγή του αλληλοσκοτωμού, του παγκόσμιου φόνου, δεν είναι φιλοσοφία!». Πρόκειται για μια ιδιαιτέρως διαφωτιστική συλλογή μαρτυριών από Γερμανούς και μη, θαυμαστές, αλλά και εν μέρει αρνητές του, οι οποίοι συνάντησαν και συνομίλησαν κατά καιρούς με τον προαναφερόμενο στοχαστή. Είναι εκείνος, ως γνωστόν, που κατά τον Χόρχε Λουίς Μπόρχες, μας πρότεινε μια μέθοδο κωδικοποίησης των νόμων του Σύμπαντος. Από τα 130 πρόσωπα, τα οποία συμμετέχουν στην πρόσφατη, επαυξημένη έκδοση των Συνομιλιών που φρόντισε ο Arthur Hübscher (βλ. Gesprӓche, Friedrich Frommann Verlag, Στουτγάρδη – Μπαντ Κάνστατ 1971), η μεταφράστρια επέλεξε να αναδείξει 33. Η αξιολόγηση έγινε, όπως η ίδια έσπευσε να τονίσει στον πρόλογο του βιβλίου, προκειμένου να φτάσουν στο αναγνωστικό μας κοινό οι συζητήσεις, οι πλέον έγκυρες και οι πλέον κατατοπιστικές συγχρόνως.

«Όταν ο γέρος αυτός συζητούσε, τον έπιανε οίστρος και κεντούσε στον βαρύ καμβά των γερμανικών στολίδια λατινικών, ελληνικών, γαλλικών, αγγλικών, ιταλικών με κέφι, σαφήνεια κι εξάρσεις έναν πλούτο παραθεμάτων, μιαν ακρίβεια λεπτομερειών που έκαναν τις ώρες να περνούν».

Φρονώ ότι η προσωπογραφία του Άρτουρ Σοπεγχάουερ, όπως αποδίδεται από τον συγγραφέα Γκραφ Αλεξάντρ Φουσέ ντε Καρέιγ στη σελ. 204 επ. του παρόντος, συνοψίζει τα κύρια χαρακτηριστικά του ινδάλματός τόσων και τόσων στοχαστών σε διεθνές επίπεδο. Παραθέτω τα εξής αυτούσια, ενδεικτικά αποσπάσματα από την άψογη απόδοση στη γλώσσα μας: «Όταν τον είδα για πρώτη φορά, το 1859, στο τραπέζι του ξενοδοχείου Englischer Hof, στη Φραγκφούρτη, ήταν ήδη γέρος, με μάτια γαλανά, ζωηρά και διαπεραστικά, χείλη λεπτά κι ελαφρώς σαρκαστικά, με ένα αδιόρατο χαμόγελο, και το πλατύ του μέτωπο, μισοκρυμμένο στα πλάγια από δυο τούφες λευκών μαλλιών, αναδείκνυε μια ευγενική καί ιδιόμορφη φυσιογνωμία ενός ανθρώπου λαμπρού, πνευματώδους και μοχθηρού [...] Οι τρόποι του ευχάριστοι. Συνήθως επιφυλακτικός, και φοβισμένος από φυσικού του σε σημείο να σε υποψιάζει, δεν ηρεμούσε παρά μόνον με τους ανθρώπους του στενού του περιβάλλοντος ή με τους ξένους που ήταν περαστικοί από την Φραγκφούρτη. Οι κινήσεις του ζωηρές, γίνονταν έντονες πάνω στη συζήτηση. Απέφευγε τις μάταιες κουβέντες και λογομαχίες, για να χαρεί καλύτερα τη μαγεία μιας φιλικής συνομιλίας. Κατείχε και μιλούσε εξίσου τέλεια τέσσερις γλώσσες: (γερμανικά), γαλλικά, αγγλικά, ιταλικά και μέτρια ισπανικά. Όταν ο γέρος αυτός συζητούσε, τον έπιανε οίστρος και κεντούσε στον βαρύ καμβά των γερμανικών στολίδια λατινικών, ελληνικών, γαλλικών, αγγλικών, ιταλικών με κέφι, σαφήνεια κι εξάρσεις έναν πλούτο παραθεμάτων, μιαν ακρίβεια λεπτομερειών που έκαναν τις ώρες να περνούν. Μερικές φορές, ο μικρός κύκλος των στενών του συναναστροφών τον άκουγε μέχρι τα μεσάνυχτα, χωρίς ούτε μια στιγμή κούρασης να σκιάσει τα χαρακτηριστικά του φιλοσόφου ή να καταλαγιάσει για ένα λεπτό τη φλόγα του βλέμματός του. Ο καθαρός του λόγος κι οι επιτονισμοί του αιχμαλώτιζαν το ακροατήριο – σκιαγραφούσε και συγχρόνως ανέλυε, μια λεπτή ευαισθησία δυνάμωνε τη φλόγα του, ήταν ακριβής και σαφής σε κάθε θέμα. Ένας Γερμανός που είχε ταξιδέψει πολύ στην Αβησσυνία, ακούγοντάς τον μια φορά να παραθέτει ένα σωρό λεπτομέρειες σχετικά με τα διαφορετικά είδη κροκοδείλων και τις συνήθειές τους, έμεινε κατάπληκτος και νόμισε ότι είχε μπροστά του έναν παλιό σύντροφο των ταξιδιών του. Ευτυχείς όσοι άκουσαν τον τελευταίο αυτόν συζητητή της γενιάς του 18ου αιώνα! Ήταν σύγχρονος του Βολταίρου, του Ντιντερό, του Ελβέτιου και του Σαμφόρ».

Συνομιλίες: Όψεις από τη ζωή και το έργο του φιλοσόφουΕπισημαίνω ότι προβάλλονται αρκούντως εδώ πλείστα όσα στοιχεία, τα οποία, εκτός των άλλων, αναφέρονται στις κυριότερες θεματολογικές εστίες του προκείμενου φιλοσοφικού καταπιστεύματος. Όπως είναι φέρ’ ειπείν: α) η συστηματική μελέτη και η περαιτέρω ανάδειξη της βούλησης σε πρώτο κινούν, β) η αιτιολόγηση της ψευδαίσθησης του πραγματικού και η συσχέτιση με το πέπλο, ήτοι με τη Μάγια των Ινδουιστών, η οποία καλύπτει επιμελώς και διαρκώς το όντως ον, γ) η ιδιότυπη πτυχή της απαισιόδοξης κοσμοθεωρίας του, δ) η έννοια, η πρακτική και η συγκεκριμένη ωφέλεια, την οποία κομίζουμε από την απελευθερωτική εν τέλει δράση του ασκητισμού, ε) η ευεργετική, διά βίου συναναστροφή με έργα Τέχνης, στ) η κριτική της ψευδαίσθησης, την οποία αποκαλούμε κατ΄ ανάγκην συλλήβδην «εγώ» και ζ) η προάσπιση των δικαιωμάτων των ζώων, στο πλαίσιο μάλιστα της εξ αντικειμένου καθημερινότητάς μας.

Εξαίρεται επίσης η εμφανέστατη επίδραση, την οποία άσκησε η καταλυτική γνωμάτευση του εν λόγω φιλοσόφου για την ανθρώπινη ύπαρξη και για ό, τι αμέσως και εμμέσως την αφορά, στον παρεπόμενο σχηματισμό των θεωριών τόσο του όμαιμου, του εκρηκτικού Φρήντριχ Νίτσε (1844 – 1900), όσο και του Αυστριακού Ζίγκμουντ Φρόιντ (1856 – 1939). Κατ΄ αντιστοιχία, η αποδόμηση των θέσεων του συμπατριώτη του Γκέοργκ Βίλχελμ Φρίντριχ Χέγκελ (1770 - 1831) διατυπώνεται με απόλυτη σαφήνεια. Τα συναφή ακαταμάχητα τεκμήρια σε αρκετές σελίδες αποτελούν πράγματι αποκτήματα λεπτολόγου εμβάθυνσης στο είναι.

Κοντολογίς, η ιδιάζουσα καυστικότητα της λεκτικής μηχανής του Άρτουρ Σοπεγχάουερ συνιστά μνημείο πολεμικής ρητορικής. Στους αντίποδες όμως αυτής της αδυσώπητης κριτικής, απαντά η άμεση, η ανενδοίαστη αναγνώριση της οφειλής στον ομόγλωσσό του Ιμμάνουελ Καντ (1724 – 1804) και βεβαίως στον Πλάτωνα. Ανάλογα όμως ισχύουν και για τις Ουπανισάδες. Εξ ου και η εκ βαθέων εξομολόγηση: «Είχα την ευτυχία [...] να μυηθώ στις Βέδες, όπου με έμπασαν οι Ουπανισάδες. Τι μεγάλο ευεργέτημα! Ο αιώνας αυτός, κατά τη γνώμη μου, θα επηρεαστεί από τη σανσκριτική γραμματεία ακριβώς όπως ο 16ος από την επανανακάλυψη των Ελλήνων».


 *Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΕΗΣ είναι πρέσβης επί τιμή και ποιητής. Τελευταίο του βιβλίο, η ποιητική συλλογή κειμένων «Καταυλισμός» (εκδ. Ύψιλον).

Αποσπάσματα από το βιβλίο

«Μέγιστο μειονέκτημα του χριστιανισμού θεωρούσε την αδιαφορία για τα ζώα [...] Τα ζώα δεν διαφέρουν και τόσο πολύ απ’ τον άνθρωπο, όπως νομίζουν μερικοί [...] Πρέπει να τα διαβάσετε όλα, κάθε μου αράδα. Δεν επαναλαμβάνομαι˙ ένα αντικείμενο το προσπελάζω από διαφορετικές μεριές και προσπαθώ πάντοτε, γράφοντας με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη σαφήνεια, αλλά και με τη χρήση παρομοιώσεων συχνά, να διευκολύνω τους αναγνώστες μου στην κατανόηση δύσκολων μεταφυσικών εννοιών [...] Έχω πατήσει τα εξήντα, τούτα τα μαλλιά άσπρισαν, και μπόρεσα να μάθω πόσο πρέπει να υπολογίζει κανείς στην καλοσύνη του ανθρώπου. Ο Λα Ροσφουκώ κι ο Σπινόζα, παρά τις προσπάθειές τους, δεν κατάφεραν να υπογραμμίσουν ικανοποιητικά την άγρια βία του εγωισμού. Είμαι ακράδαντα πεπεισμένος πως, αν υπήρχαν δύο μόνο άνθρωποι στον κόσμο, ο πιο δυνατός, αν είχε να γυαλίσει τις μπότες του, δεν θα δίσταζε ούτε λεπτό να σκοτώσει τον μοναδικό του σύντροφο για το λίπος του. Τι σημασία έχει; Ο καλός Σαμαρείτης κι ο φονιάς είναι εξίσου καταδικασμένοι να γνωρίσουν τη συνέπεια κάθε πόνου˙ αρετή για τον ένα, μοίρα για τον άλλο, το συναίσθημα αυτό τους κυνηγάει παντού και δεν το ξεφορτώνονται ούτε καν φεύγοντας στην έρημο, κλείνοντας τα μάτια στη δημιουργία».

politeia link more

 

 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Κάποιοι μήνες της ζωής μου» του Μισέλ Ουελμπέκ – ή πώς να μην αποφεύγεις τις παγίδες της δημοσιότητας (κριτική)

«Κάποιοι μήνες της ζωής μου» του Μισέλ Ουελμπέκ – ή πώς να μην αποφεύγεις τις παγίδες της δημοσιότητας (κριτική)

Για το βιβλίο του Μισέλ Ουελμπέκ [Michel Houellebecq] «Κάποιοι μήνες της ζωής μου» (μτφρ. Γιώργος Καράμπελας, εκδ. Εστία). 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Προβοκάτορας, φίλεχθρος, άνθρωπος που ζει από τις αντιπαραθέσεις και...

«Ο θρίαμβος και η τραγωδία του Ρόμπερτ Οπενχάιμερ» των Κάι Μπερντ & Μάρτιν Τζ. Σέργουιν (κριτική)

«Ο θρίαμβος και η τραγωδία του Ρόμπερτ Οπενχάιμερ» των Κάι Μπερντ & Μάρτιν Τζ. Σέργουιν (κριτική)

Για το βραβευμένο με Πούλιτζερ βιβλίο των Κάι Μπερντ [Kai Bird] & Μάρτιν Τζ. Σέργουιν [Martin J. Sherwin] «Ο θρίαμβος και η τραγωδία του Ρόμπερτ Οπενχάιμερ» (μτφρ. Μαριλένα Κορωναίου, εκδ. Τραυλός).

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Είναι η στιγμ...

«Ανησυχία» της Λιν Ούλμαν (κριτική) – Πώς ήταν να είσαι κόρη του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν

«Ανησυχία» της Λιν Ούλμαν (κριτική) – Πώς ήταν να είσαι κόρη του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν

Για το αυτοβιογραφικό βιβλίο της Λιν Ούλμαν [Linn Ullmann] «Ανησυχία» (μτφρ. Χίλντα Παπαδημητρίου, εκδ. Μεταίχμιο). Στην κεντρική εικόνα, ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν με την κόρη του Λιν Ούλμαν στα γυρίσματα της ταινίας «Autumn Sonata» (1978). 

Γράφει ο Κ.Β. Κατσουλάρης ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Τζο Νέσμπο: «Η κόρη μου δεν εντυπωσιάζεται με τίποτα από όσα κάνω, αλλά όταν της είπα ότι θα γίνω επίτιμος διδάκτωρ στην Αθήνα έμεινε με το στόμα ανοιχτό»

Τζο Νέσμπο: «Η κόρη μου δεν εντυπωσιάζεται με τίποτα από όσα κάνω, αλλά όταν της είπα ότι θα γίνω επίτιμος διδάκτωρ στην Αθήνα έμεινε με το στόμα ανοιχτό»

Ο δημοφιλής συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας Τζο Νέσμπο [Jo Nesbø] αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Επιμέλεια: Ευλαλία Πάνου

...
Βίος και Πολιτεία #10: Ο Παναγής Παναγιωτόπουλος ζωντανά από το «υπόγειο» της Πολιτείας

Βίος και Πολιτεία #10: Ο Παναγής Παναγιωτόπουλος ζωντανά από το «υπόγειο» της Πολιτείας

Στο 10ο επεισόδιο της σειράς συζητήσεων με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου, με τον Κώστα Κατσουλάρη θα συνομιλήσει ο συγγραφέας και πανεπιστημιακός Παναγής Παναγιωτόπουλος. Η συζήτηση θα μεταδοθεί ζωντανά, την Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, στις 7μμ.

Επιμέλεια: Book Press

Βίος ...

«Κάποιοι μήνες της ζωής μου» του Μισέλ Ουελμπέκ – ή πώς να μην αποφεύγεις τις παγίδες της δημοσιότητας (κριτική)

«Κάποιοι μήνες της ζωής μου» του Μισέλ Ουελμπέκ – ή πώς να μην αποφεύγεις τις παγίδες της δημοσιότητας (κριτική)

Για το βιβλίο του Μισέλ Ουελμπέκ [Michel Houellebecq] «Κάποιοι μήνες της ζωής μου» (μτφρ. Γιώργος Καράμπελας, εκδ. Εστία). 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Προβοκάτορας, φίλεχθρος, άνθρωπος που ζει από τις αντιπαραθέσεις και...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Το σπίτι με την κόκκινη πόρτα» του Βαγγέλη Μαργιωρή (προδημοσίευση)

«Το σπίτι με την κόκκινη πόρτα» του Βαγγέλη Μαργιωρή (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αστυνομικό μυθιστόρημα του Βαγγέλη Μαργιωρή «Το σπίτι με την κόκκινη πόρτα», το οποίο κυκλοφορεί στις 25 Σεπτεμβρίου από τις εκδόσεις Μίνωας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Ήρωες, μίξερ, μανταλάκια, σερβιέτες…» Μέσα στο ...

«Manifest – Υλοποίησε τη ζωή των ονείρων σου» της Τζορντάνα Λεβίν (προδημοσίευση)

«Manifest – Υλοποίησε τη ζωή των ονείρων σου» της Τζορντάνα Λεβίν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Τζορντάνα Λεβίν [Jordanna Levin] «Manifest – Υλοποίησε τη ζωή των ονείρων σου» (μτφρ. Νοέλα Ελιασά), που θα κυκλοφορήσει στις 25 Σεπτεμβρίου από τις εκδόσεις Μίνωας. 

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

«Ηλίας Πετρόπουλος: Σκληρός από τρυφερότητα» του Τζον Τέιλορ (προδημοσίευση)

«Ηλίας Πετρόπουλος: Σκληρός από τρυφερότητα» του Τζον Τέιλορ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση του προλόγου του μεταφραστή Γιώργου Ι. Αλλαμανή, στο βιβλίο του Τζον Τέιλορ [John Taylor] «Σκληρός από τρυφερότητα – Ο Έλληνας ποιητής και λαογράφος του άστεως Ηλίας Πετρόπουλος», το οποίο κυκλοφορεί αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις Δίχτυ.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μεσογειακό νουάρ, δικαστικό θρίλερ, whodunnit κι ένα ασήμαντο περιστατικό: 4 δυνατά ευρωπαϊκά αστυνομικά μυθιστορήματα

Μεσογειακό νουάρ, δικαστικό θρίλερ, whodunnit κι ένα ασήμαντο περιστατικό: 4 δυνατά ευρωπαϊκά αστυνομικά μυθιστορήματα

Τέσσερα πρόσφατα αστυνομικά μυθιστορήματα ανανεώνουν τις γνωστές υποκατηγορίες της αστυνομικής λογοτεχνίας. «Η σκοτεινή μούσα» του Άρμιν Έρι, «Ο κώδικας του θησαυρού» της Τζάνις Χάλετ, «Θάνατος ενός ταξιδιώτη» του Ντιντιέ Φασέν και «Η στρατηγική του πεκινουά» του Αλέξις Ραβέλο.

Γράφει η Χίλ...

Τα βιβλία του φθινοπώρου 2023: Τι θα διαβάσουμε τις μέρες που έρχονται

Τα βιβλία του φθινοπώρου 2023: Τι θα διαβάσουμε τις μέρες που έρχονται

Επιλογές από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών, θεάτρου, δοκιμίων, μελετών και γκράφικ νόβελ.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Επιλέξαμε και φέτος όχι την εξαντλητική παρουσίαση των νέων εκδόσεων αλλά την στ...

22 σημαντικοί συγγραφείς που έγραψαν μόνο ένα μυθιστόρημα

22 σημαντικοί συγγραφείς που έγραψαν μόνο ένα μυθιστόρημα

Τι κοινό θα μπορούσε να έχει η Έμιλι Μπροντέ [Emily Brontë] με τον Χουάν Ρούλφο [Juan Rulfo] και τον εικονιζόμενο Άρη Αλεξάνδρου; Και οι τρεις τους, όπως και πολλοί ακόμα σημαντικοί συγγραφείς, έγραψαν και εξέδωσαν ένα μόνο μυθιστόρημα στη διάρκεια της ζωής τους, που ωστόσο αρκούσε για να τους καθιερώσει στο λογοτεχ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

22 Σεπτεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα βιβλία του φθινοπώρου 2023: Τι θα διαβάσουμε τις μέρες που έρχονται

Επιλογές από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών, θεάτρου, δοκιμίων, μελετών και γκράφικ νόβελ. Επιμέλεια: Κώστας Αγορα

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ