eksofyllo_farm-animals

Γνώση, δράση, ανατροπές και πολλή-πολλή φαντασία εμπεριέχουν τα ξεχωριστά βιβλία που σας προτείνουμε. Της Αναστασίας Καμβύση

 

eleftherosteΕλευθερώστε τα βασανισμένα ζώα!
Μια υπόθεση για τους ΧΑ.Μ.Ο.Σ.
Στέφαν Βολφ
Εικον. Ράινερ Στόλτε
Μτφρ. Λίλιαν Τσιάβου
Κέδρος 2009
ΣΕΛ. 258, ΤΙΜΗ €10,00

Οι ΧΑ.Μ.Ο.Σ. ψάχνουν έναν ασυνείδητο οδηγό που τραυμάτισε βαριά μια συμμαθήτριά τους και την εγκατέλειψε στη συνέχεια στον δρόμο. Στη διάρκεια των ερευνών τους θα έρθουν αντιμέτωποι με φρικτούς ανθρώπους, που δεν έχουν κανέναν σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή – πόσω μάλλον αυτή των ζώων. Τα κακοποιά αυτά στοιχεία κάνουν μεταφορές ζώων (αλόγων συγκεκριμένα) με αποτρόπαιες μεθόδους. Το αποτέλεσμα είναι πολλά από αυτά να πεθαίνουν στις διαδρομές, ενώ –ακόμα χειρότερα– όσα επιζούν καταλήγουν στο σφαγείο. Φυσικά, οι ΧΑ.Μ.Ο.Σ. αναλαμβάνουν δράση για να σταματήσουν την κακοποίηση των ζώων. Οι ΧΑ.Μ.Ο.Σ. είναι μια αχώριστη παρέα δεκατριάχρονων παιδιών. Ο αθλητικός Χάινριχ, ο πανέξυπνος Μίχαελ, ο χοντρούλης Όσβαλντ και η πανέμορφη και πολύ φιλόζωη Σουζάνε –πάντα αγκαλιά με τον σκυλάκο της τον Όσκαρ– έχουν μπλέξει σε πολλές αστείες, επικίνδυνες και διδακτικές ιστορίες, που γεμίζουν ήδη 12 τόμους. Αυτή είναι η πιο πρόσφατη περιπέτειά τους.

oloi_eimaste_mikroiΌλοι είμαστε μικροί ήρωες!
Uli Geissler
Gunther Jakobs
Μτφρ. Ευαγγελία Γεωργούλα
Αερόσταστο 2010
ΣΕΛ. 28, ΤΙΜΗ €12,00

Το σαλιγκάρι δεν θέλει να είναι αργό, το ποντικάκι δεν θέλει να κρύβεται, ο ασβός θέλει να μυρίζει ωραία. Τα ζώα δεν αισθάνονται καλά με τον εαυτό τους και τρέχουν στον γιατρό Συμπαθητικό, ο οποίος έχει μια λύση για όλους και καταφέρνει να τους δείξει ότι καμιά φορά αυτό που θεωρούμε αδυναμία ή ελάττωμα μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμο. Έξυπνη ιστορία, σε ρίμες, για να μιλήσει κανείς στα παιδιά για την αυτοπεποίθηση και τη χαρά τού να είσαι διαφορετικός. Τρίτο εικονογραφημένο βιβλίο της σειράς «Ο γιατρός Συμπαθητικός».


monokerosΟ μονόκερος στη φάρμα… περιμένει ένα γράμμα
Κριστιάν Πονσόν
Εικον. Ρεμπέκα Ντοτρεμέρ
Μτφρ. Μαρίζα Ντεκάστρο
Μεταίχμιο 2010
ΣΕΛ. 40, ΤΙΜΗ €12,06
Ο Βίκτορας ο ταχυδρόμος, ένα πουλάκι τόσο δα, κουβαλά έναν μεγάλο, μυρωδάτο, λευκό φάκελο με ένα γράμμα για τη Λιλή, τη μυστηριώδη μονόκερο. Αφού μιλήσει με όλα σχεδόν τα ζώα του αγροκτήματος, που περιμένουν κι αυτά με αγωνία τον ταχυδρόμο, ο Βίκτορας, σαν άλλος Δον Κιχώτης, φτάνει κι αυτός μπροστά στη Δουλσινέα των ονείρων του. Ποια είναι επιτέλους η Λιλή και πού κρύβονται στις μέρες μας οι μονόκεροι; Μια αστεία ιστορία, εικονογραφημένη με κέφι από την Ντοτρεμέρ, η οποία ζωγραφίζει με την ίδια χάρη αγγελικά πρόβατα και παραξενεμένα κουνούπια.

afroditiΗ Αφροδίτη της Μήλου κλαίει
Σοφία Γιαλουράκη
Ερευνητές 2010
ΣΕΛ. 156, ΤΙΜΗ €14,00


Η Αλέκα, ένα κορίτσι που ετοιμάζεται να πάει στην έκτη δημοτικού, μετακομίζει από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στη Μήλο. Εκεί θα γνωρίσει παιδιά που δεν έχουν μάθει ακόμη να συμβιώνουν με το διαφορετικό κι έναν καλό δάσκαλο, που θα τους βοηθήσει να το καταφέρουν. Κι αν η περιπέτεια της Αλέκας στη Μήλο έχει αρχή, μέση και τέλος, η ιστορία του νησιού συνεχίζει να εξελίσσεται από την αρχαιότητα, τότε που φτιάχτηκε το περίφημο άγαλμα της Αφροδίτης, μέχρι σήμερα ;;και τα μουσείο που φιλοξενούν κι αυτό και τους υπόλοιπους θησαυρούς που βγήκαν από το νησί;;. Η «Αφροδίτη της Μήλου κλαίει» είναι ένα σπουδαίο βιβλίο για ανήσυχα παιδιά που χαίρονται να μαζεύουν πληροφορίες από τις ιστορίες που διαβάζουν. Η συγγραφέας, το 2008, βραβεύτηκε για το βιβλίο της «Τα πορτρέτα του Φαγιούμ και η μυστηριώδης Μις Τζούλια» με το Κρατικό Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για παιδιά.  


poli_pou_ediokse_polemoΗ Πόλη που έδιωξε τον πόλεμο
Αντώνης Παπαθεοδούλου
Εικον.  Μυρτώ Δεληβοριά
Πατάκης 2010
ΣΕΛ. 48, ΤΙΜΗ €15,90

Επιτέλους,  μια πόλη-ηρωίδα παραμυθιού: Στο πάρκο της τα δέντρα ξέρουν να λένε παραμύθια. Στο μουσείο της τα χρώματα αλλάζουν ανάλογα με τη διάθεση του επισκέπτη. Το ταχυδρομείο της αλλάζει όλα τα γράμματα, έτσι ώστε οι αποστολείς να γράφουν αυτό που πραγματικά αισθάνονται και καμιά φορά, απλώς, αυτό που πρέπει. Βέβαια, στην ιστορία υπάρχει κι ένας κακός ήρωας, ο πόλεμος, που επιμένει να θέλει να χαλάσει αυτή τη μαγική πόλη, σε πείσμα των δρόμων της που σχηματίζουν κύκλους για να αναγκάζουν τα τανκς να γυρίζουν γύρω-γύρω... Οι δημιουργοί αυτού του εξαιρετικού αλληγορικού βιβλίου είναι δύο μεγάλα παιδιά που σεργιανίζουν καθημερινά στις σελίδες του www.papakistimpaniera.gr

vivliopontikasΟ θησαυρός του βιβλιοπόντικα
Βαγγέλης Ηλιόπουλος
Εικον. Κιάρα Φιντέλε
Αφήγηση Γεράσιμος Γεννατάς
Πατάκης 2010
ΣΕΛ. 32, ΤΙΜΗ €17,99

Ο Βιβλιοπόντικας, το ποντίκι που λατρεύει τις βιβλιοθήκες και τα βιβλία, αποκτά μαζί με τη γυναίκα του, την Τίτα Γραβιέρα, ένα κοριτσάκι. Ένας παλιός οικογενειακός θρύλος θέλει το πρώτο κορίτσι κάθε γενιάς της οικογένειας να γεννιέται με ιδιαίτερα χαρίσματα, που μένει να ξεκλειδωθούν όταν ο μπαμπάς του βρει τον θησαυρό που του ταιριάζει. Ο Βιβλιοπόντικας ψάχνει ανάμεσα στα πιο νόστιμα βιβλία που ο ίδιος έχει «φάει με τα μάτια», και παρασύρει μαζί του τους μικρούς αναγνώστες σε ένα ταξίδι όπου θα συναντήσουν πολλούς ήρωες αγαπημένων τους παραμυθιών, από τον Μικρό Πρίγκιπα μέχρι το Αηδόνι του Αυτοκράτορα. Εξαιρετικά εικονογραφημένο βιβλίο – αφορμή για να ανακαλύψουν τα παιδιά κι άλλα βιβλία της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Είναι το πέμπτο βιβλίο της σειράς με ήρωα τον Βιβλιοπόντικα και συνοδεύεται από CD με μουσική και τραγούδια που συνθέτει και ενορχηστρώνει ο Κώστας Θωμαΐδης.

Αναστασία Καμβύση

 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Δημιουργική Γραφή – “Παίζουμε Λογοτεχνία”» του Ανδρέα Καρακίτσιου

«Δημιουργική Γραφή – “Παίζουμε Λογοτεχνία”» του Ανδρέα Καρακίτσιου

Για το βιβλίο «Δημιουργική Γραφή – “Παίζουμε Λογοτεχνία”» του Ανδρέα Καρακίτσιου (εκδ. Ζυγός, σελ. 668)

Του Γιάννη Σ. Παπαδάτου

Ο Ανδρέας Καρακίτσιος αποτελεί μια ξεχωριστή παρουσία στον χώρο της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης...

«Έρχεται ο γίγαντας» του Μάκη Τσίτα (κριτική)

«Έρχεται ο γίγαντας» του Μάκη Τσίτα (κριτική)

Για το βιβλίο του Μάκη Τσίτα «Έρχεται ο γίγαντας» (εικόνες: Νικόλας Χατζησταμούλος, εκδ. Μεταίχμιο), μια ιστορία για τις ψεύτικες ειδήσεις που τρομοκρατούν τον πληθυσμό. 

Του Μάνου Κοντολέων

Ο Μάκης Τσίτας σίγουρα είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση στη...

«Η χώρα των τεράτων» του Μωρίς Σέντακ – Εικονοβιβλίο μαγικού ρεαλισμού

«Η χώρα των τεράτων» του Μωρίς Σέντακ – Εικονοβιβλίο μαγικού ρεαλισμού

Για το εικονοβιβλίο μαγικού ρεαλισμού «H χώρα των τεράτων» του Maurice Sendak (μτφρ. Γιάννης Παλαβός) που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος. 

Του Γιάννη Σ. Παπαδάτου

Σε μια καλαίσθητη έκδοση μαζί με δυο αφίσες, σε μια χρηστική πάνινη τσάντα...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Βασίλης Τσαουσίδης: «Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη χωρίς να αποδομήσουμε την εργασία και την αξιοκρατία»

Βασίλης Τσαουσίδης: «Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη χωρίς να αποδομήσουμε την εργασία και την αξιοκρατία»

«Όσο κι αν ακούγεται παράδοξο, δεν θα χαρακτήριζα την Τεχνητή Νοημοσύνη «εφεύρεση». Η ιδέα της υπάρχει ήδη από τον Alan Turing το 1950 και ο όρος καθιερώθηκε το 1956. Μόλις πρόσφατα όμως ανακαλύψαμε τις δυνατότητες της ΤΝ, η οποία αποτελεί μια τεχνολογία-πλατφόρμα που ενσωματώνει και συνδυάζει πολλές άλλες τεχνολογί...

«Το αθέατο εγχειρίδιο – Διπλωματική σκέψη και πράξη του Ιωάννη Καποδίστρια (1815-1826)» του Αναστάσιου-Ιωάννη Μεταξά (κριτική)

«Το αθέατο εγχειρίδιο – Διπλωματική σκέψη και πράξη του Ιωάννη Καποδίστρια (1815-1826)» του Αναστάσιου-Ιωάννη Μεταξά (κριτική)

Για τη μελέτη του Αναστάσιου-Ιωάννη Μεταξά «Το αθέατο εγχειρίδιο – Διπλωματική σκέψη και πράξη του Ιωάννη Καποδίστρια (1815-1826)» (εκδ. Εστία). Εικόνα: Ο πίνακας του Διονύσιου Tσόκου «H δολοφονία του Kαποδίστρια».

Γράφει η Άλκηστις Σουλογιάννη ...

«Τα μάτια της Μόνα» του Τοµά Σλεσσέρ (κριτική) – Μυθιστόρημα μύησης στην Ιστορία της Τέχνης

«Τα μάτια της Μόνα» του Τοµά Σλεσσέρ (κριτική) – Μυθιστόρημα μύησης στην Ιστορία της Τέχνης

Για το μυθιστόρημα του Τοµά Σλεσσέρ (Thomas Schlesser) «Τα μάτια της Μόνα» (μτφρ. Ανδρέας Παππάς, εκδ. Πατάκη). Εικόνα: Από την ταινία «Girl with a pearl earring».

Γράφει ο Κώστας Δρουγαλάς

Το μυθιστόρημα ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μάλινα» της Ίνγκεμποργκ Μπάχμαν (προδημοσίευση)

«Μάλινα» της Ίνγκεμποργκ Μπάχμαν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ίνγκεμποργκ Μπάχμαν [Ingeborg Bachmann] «Μάλινα» (Εισαγωγή – Μτφρ – Επίμετρο – Σημειώσεις: Αλέξανδρος Κυπριώτης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 22 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις πότλατς.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
«2052, Το μυθιστόρημα των τριών» των Μάνου Στεφανίδη, Γιώργου Αριστηνού & Joe (a.k.a. A.I.) (προδημοσίευση)

«2052, Το μυθιστόρημα των τριών» των Μάνου Στεφανίδη, Γιώργου Αριστηνού & Joe (a.k.a. A.I.) (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο των Μάνου Στεφανίδη, Γιώργου Αριστηνού & Joe (a.k.a. A.I.) «2052, Το μυθιστόρημα των τριών», το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν καν...

«Συναίνεση» της Βανεσά Σπρινγκορά (προδημοσίευση)

«Συναίνεση» της Βανεσά Σπρινγκορά (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αυτοβιογραφικό βιβλίο της Βανεσά Σπρινγκορά [Vanessa Springora] «Συναίνεση» (μτφρ. Γιώργος Κωνσταντίνος Μιχαηλίδης, επιμέλεια μτφρ. Μιρέλα Διαλέτη), το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα από τις εκδόσεις Μετρονόμος.

Επιμέλεια: Κώστας ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Αστυνομικά, νουάρ, ψυχολογικά θρίλερ: Τα 25 καλύτερα του 2025

Αστυνομικά, νουάρ, ψυχολογικά θρίλερ: Τα 25 καλύτερα του 2025

Δεκάξι μεταφρασμένα και εννιά ελληνικά -αστυνομικά, νουάρ ή ψυχολογικά θρίλερ-, επιλεγμένα από τα πολλά περισσότερα καλά βιβλία του είδους που κυκλοφόρησαν το 2025 στη χώρα μας. Ανακαλύψτε τα!

Γράφει η Χίλντα Παπαδημητρίου

Παλιότεροι κλασικοί όπως η ...

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2025 – Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2025 – Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ελληνικά και μεταφρασμένα. Σύγχρονη και κλασική πεζογραφία. Αλλά και επιλογές από θεατρικά και συγκεντρωτικές εκδόσεις ποίησης. Εκατό καλά λογοτεχνικά βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2025 και ξεχωρίσαμε οι συντάκτες της Book Press, από τα πολλά περισσότερα καλά βιβλία που έπεσαν στα χέ...

Ιστορία, κοινωνία, πολιτική, πολιτισμός: 50 βιβλία του 2025 που μας ανοίγουν νέους ορίζοντες

Ιστορία, κοινωνία, πολιτική, πολιτισμός: 50 βιβλία του 2025 που μας ανοίγουν νέους ορίζοντες

Πενήντα βιβλία επιλεγμένα από την πλούσια βιβλιοπαραγωγή του 2025, βιβλία που ανοίγουν νέους ορίζοντες σε πολλά και διαφορετικά πεδία γνώσης και στοχασμού.

Γράφει ο Γιώργος Σιακαντάρης

Πενήντα βιβλία σύγχρονης ελληνικής και παγκόσμιας ιστορίας, κοινωνι...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ