pintor 02

Για το δίγλωσσο βιβλίο της Μαρίνας Μιχαηλίδου-Καδή σε εικονογράφηση Ντανιέλας Σταματιάδου «Παιδικά όνειρα / Children's Dreams» (εκδ. Πατάκης).

Της Άντας Κατσίκη-Γκίβαλου

Τα Παιδικά όνειρα ChildrenDreams είναι το δεύτερο δίγλωσσο βιβλίο που εκδίδει η συγγραφέας Μαρίνα Μιχαηλίδου-Καδή. Το προηγούμενο με τίτλο Από τη γη μέχρι τα αστέρια το είχε συγγράψει με την Τουρκάλα συγγραφέα Μεχβές Μπεΐτογλου και έχει εκδοθεί το 2015 στα ελληνικά και στα τουρκικά στην Κύπρο, από τις εκδόσεις a book worm publication, με εικονογράφηση Αγγελικής Πιλάτη.

Το τελευταίο της βιβλίο το έχει γράψει στα ελληνικά και στα αγγλικά με εικονογράφηση της Ντανιέλας Σταματιάδη. Προφανώς, τόσο το σκεπτικό όσο και ο στόχος έκδοσης των δύο βιβλίων είναι διαφορετικός. Νομίζω, όμως, πως και στα δύο εγχειρήματα ενυπάρχει η συγγραφική πρόθεση ότι βασικές αξίες και οράματα που εμπλουτίζουν τον κόσμο των παιδιών και καλλιεργούν την ψυχοσύνθεσή τους καλό είναι να γίνονται κοινό κτήμα ευρύτερου αναγνωστικού παιδικού κοινού. 

Στο βιβλίο αυτό συγκρούονται δύο κόσμοι: ο κόσμος των παιδιών με την αθωότητα, τις επιθυμίες, τα όνειρα και ο κόσμος των μεγάλων με τη σωφροσύνη, τη λογική, την προσγείωση στην πραγματικότητα. 

Όπως σε όλα τα βιβλία της έτσι και σε αυτό, το ενδιαφέρον της Μαρίνας Μιχαηλίδου-Καδή στρέφεται στη σημασία που έχει για ένα παιδί η αυτοπεποίθηση, η εμπιστοσύνη στον εαυτό του, η εμμονή στους στόχους του, παρά τις όποιες δυσκολίες. Στο βιβλίο αυτό συγκρούονται δύο κόσμοι: ο κόσμος των παιδιών με την αθωότητα, τις επιθυμίες, τα όνειρα και ο κόσμος των μεγάλων με τη σωφροσύνη, τη λογική, την προσγείωση στην πραγματικότητα. Μέσα από την αντίθεση: φαντασία-ρεαλισμός, όνειρο και προσπάθεια ματαίωσής του, η συγγραφέας με λόγο λιτό, καθημερινό, προσιτό στο μικρό παιδί, μέσα από θαυμαστή εικονοποιία που υλοποιείται με πρωτότυπο τρόπο και εικονιστικά από την Ντανιέλα Σταματιάδη αναδεικνύει τη δύναμη που έχουν τα όνειρα των παιδιών και το ψυχικό όφελος, όταν αυτά υλοποιούνται στην ενήλικη περίοδο της ζωής τους. Στο εικονοβιβλίο αυτό ρόλο ισάξιο με το λόγο παίζει η εικονογράφηση και είναι αυτή που συμπληρώνει τα κενά της λεκτικής αφήγησης, προεκτείνει τα νοήματα ή συγκεκριμενοποιεί τις ηθελημένες ασάφειες του κειμένου. Από τις ολοσέλιδες εικονογραφήσεις της Ντανιέλας Σταματιάδη, με τα ζεστά γήινα χρώματα, άλλες μέσα από τα εκφραστικότατα πρόσωπα των παιδιών αποδίδουν τη χαρά και τη δημιουργική φαντασία της παιδικής ηλικίας, και άλλες αποτυπώνουν την ενσάρκωση των ονείρων τους στην ενήλικη πια ζωή τους.

Στο εικονοβιβλίο αυτό κορίτσια και αγόρια ονειρεύονται να αγγίξουν τα αστέρια, να πετάξουν σαν πουλιά πάνω από στεριές και θάλασσες, να χτίσουν πύργους στην άμμο, να βρουν θησαυρούς θαμμένους στη γη, να ζήσουν ανάμεσα στα ζώα, να βρουν «το μπλε, σπάνιο σκαθάρι» του παραμυθιού, να γελάσουν «μαζί με τα άλλα παιδιά», ή να μείνουν για πάντα παιδιά. Σε όλα αυτά τα όνειρα αντιτίθεται η σκληρή πραγματικότητα, μέσα από την απροσδιόριστη λεκτικά φωνή: («του/της έλεγαν») των ενηλίκων, βάζοντας φραγμό σε όλα τους τα όνειρα και στις επιθυμίες τους: Οι άνθρωποι δεν μπορούν να φτάσουν τα αστέρια, δεν έχουν φτερά για να πετάξουν, δεν υπάρχει τίποτε πολύτιμο μέσα στη γη, τα έντομα είναι επικίνδυνα, μπορεί να σε τσιμπήσουν, κανείς δεν μένει για πάντα παιδί κ.λπ. Στις απαγορεύσεις, στις κρατούσες παραδοσιακές αντιλήψεις των μεγάλων, που ακρωτηριάζουν τα όνειρα των παιδιών, αυτά απαντούν επιλέγοντας «να ’ναι ρεαλιστές, ζητώντας το αδύνατο», όπως διατράνωναν και οι νέοι το Μάη του ’68, στο Παρίσι. Όλοι οι ανώνυμοι -και γι’ αυτό καθολικοί- ανήλικοι μυθοπλαστικοί ήρωες του βιβλίου γίνονται αυτό που ονειρευόντουσαν ως παιδιά.

Το μικρούλης που δεν ήθελε να χάσει την παιδικότητά του το κατόρθωσε μέσα από το συγγραφικό του έργο και έμεινε «για πάντα στον μαγικό κόσμο των παιδιών».

Τα Παιδικά όνειρα αποκαλύπτουν στο μικρό και όχι μόνον αναγνώστη τη δύναμη που προσδίδουν σε κάθε άνθρωπο η ελπίδα και η πίστη στα οράματά του. Είναι αυτές που τον κινητοποιούν για να ικανοποιήσει τις επιθυμίες του. Έτσι, το κορίτσι που ήθελε να αγγίξει τ’ αστέρια έγινε αστέρι του χορού, το αγόρι που ήθελε να πετάξει έγινε πιλότος, το κορίτσι που έχτιζε πύργους στην άμμο έγινε μηχανικός και έχτισε τον πιο ψηλό και στέρεο πύργο στην πόλη, το κορίτσι που ονειρευόταν να ζει ανάμεσα στα ζώα έζησε για χρόνια στο αφρικανικό δάσος και ασχολήθηκε με την προστασία των ζώων, το αγόρι που παρακολουθούσε τα έντομα «ανακάλυψε πέντε νέα είδη εντόμων», το «διαφορετικό» κορίτσι που ήθελε πολύ να επικοινωνεί με άλλα παιδιά, «μοίραζε χαμόγελα σε παιδιά απ’ όλα τα μέρη της γης». Τέλος ο μικρούλης που δεν ήθελε να χάσει την παιδικότητά του το κατόρθωσε μέσα από το συγγραφικό του έργο και έμεινε «για πάντα στον μαγικό κόσμο των παιδιών».

Το εικονοβιβλίο αυτό δεν έχει τη ροή μιας συνεχούς αφήγησης. Συντίθεται από συντομότατες, αυτόνομες αφηγήσεις που έχουν την ίδια δομή. Η πινακοθήκη αυτή των μικρών ονειροπόλων παιδιών αποκαλύπτει πολλαπλασιαστικά τη δύναμη κάθε ανθρώπου να αγωνίζεται για τα θέλω του κόντρα σε όλες τις αντιξοότητες και να μπορεί σαν τον Ελύτη να ομολογεί: «Λοιπόν, αυτός που γύρευα, ε ί μ α ι». (Ο. Ελύτης, «Λακωνικόν», Έξι και μία τύψεις για τον ουρανό). 

* Η Άντα Κατσίκη-Γκίβαλου είναι Ομότιμη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών.

 
Children DreamsΠαιδικά όνειρα Children's Dreams
Μαρίνα Μιχαηλίδου-Καδή, Ντανιέλα Σταματιάδου
Πατάκης 2016
Σελ. 32, τιμή εκδότη: € 8,70

politeia link

 

 

 

 

 

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ-ΚΑΔΗ

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Δημιουργική Γραφή – “Παίζουμε Λογοτεχνία”» του Ανδρέα Καρακίτσιου

«Δημιουργική Γραφή – “Παίζουμε Λογοτεχνία”» του Ανδρέα Καρακίτσιου

Για το βιβλίο «Δημιουργική Γραφή – “Παίζουμε Λογοτεχνία”» του Ανδρέα Καρακίτσιου (εκδ. Ζυγός, σελ. 668)

Του Γιάννη Σ. Παπαδάτου

Ο Ανδρέας Καρακίτσιος αποτελεί μια ξεχωριστή παρουσία στον χώρο της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης...

«Έρχεται ο γίγαντας» του Μάκη Τσίτα (κριτική)

«Έρχεται ο γίγαντας» του Μάκη Τσίτα (κριτική)

Για το βιβλίο του Μάκη Τσίτα «Έρχεται ο γίγαντας» (εικόνες: Νικόλας Χατζησταμούλος, εκδ. Μεταίχμιο), μια ιστορία για τις ψεύτικες ειδήσεις που τρομοκρατούν τον πληθυσμό. 

Του Μάνου Κοντολέων

Ο Μάκης Τσίτας σίγουρα είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση στη...

«Η χώρα των τεράτων» του Μωρίς Σέντακ – Εικονοβιβλίο μαγικού ρεαλισμού

«Η χώρα των τεράτων» του Μωρίς Σέντακ – Εικονοβιβλίο μαγικού ρεαλισμού

Για το εικονοβιβλίο μαγικού ρεαλισμού «H χώρα των τεράτων» του Maurice Sendak (μτφρ. Γιάννης Παλαβός) που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος. 

Του Γιάννη Σ. Παπαδάτου

Σε μια καλαίσθητη έκδοση μαζί με δυο αφίσες, σε μια χρηστική πάνινη τσάντα...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Παρουσίαση βιβλίου: H Αμερικανίδα Kάρα Χόφμαν και «Οι κράχτες» της απόψε στο Πατάρι του Gutenberg

Παρουσίαση βιβλίου: H Αμερικανίδα Kάρα Χόφμαν και «Οι κράχτες» της απόψε στο Πατάρι του Gutenberg

H Αμερικανίδα συγγραφέας Cara Hoffman θα βρεθεί σήμερα (7.30 μ.μ.) στο Πατάρι του βιβλιοπωλείου των εκδόσεων Gutenberg (Διδότου 37) και θα συνομιλήσει με τον μεταφραστή του βιβλίου της «Οι Κράχτες» (εκδ. Gutenberg), Παναγιώτη Κεχαγιά, με αφορμή την πρόσφατη έκδοσή του. 

Επιμέλεια: Book Press ...

5 λεπτά με την Νάγια Δαλακούρα

5 λεπτά με την Νάγια Δαλακούρα

Πέντε λεπτά με έναν συγγραφέα. Σήμερα, με την Νάγια Δαλακούρα με αφορμή το νέο της μυθιστόρημα «Ο χορός του ανέμου» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος. Κεντρική εικόνα: © Αντώνης Κεκιδάκης. 

Επιμέλεια: Book Press

Κάποιοι λέν...

20η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Φιλόδοξο και φέτος το Επαγγελματικό Διεθνές Πρόγραμμα

20η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Φιλόδοξο και φέτος το Επαγγελματικό Διεθνές Πρόγραμμα

Το επαγγελματικό πρόγραμμα της 20ή Δ.Ε.Β.Θ. περιλαμβάνει διεθνείς αγορές βιβλίου, audio books, τεχνητή νοημοσύνη και λογοτεχνικούς πράκτορες από 30 χώρες στο «Κέντρο Δικαιωμάτων Διάλογος / Dialogue Rights Centre».

Επιμέλεια: Book Press

Το επαγγε...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) επιλέγουμε 12 βιβλία που μας βάζουν στα ενδότερα της λογοτεχνίας και μας συνοδεύουν στο ταξίδι της ανάγνωσης.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Στις 23 Απριλίου γιορτάζουν τα βιβλ...

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ