pos na taksidepsis sto diastima

Για το παιδικό μυθιστόρημα του Θοδωρή Τσεκούρα «Πώς να ταξιδέψεις στο διάστημα χωρίς να βγεις από το σπίτι σου» (εικ. Λέλα Στρούτση, σειρά «Βιβλιοναύτες») που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος, μαζί με μια μίνι συνέντευξη με τον συγγραφέα. 

Του Κυριάκου Αθανασιάδη

Ο πρώτος τόμος της σειράς «Βιβλιοναύτες» του Θοδωρή Τσεκούρα είναι το ελληνικό παιδικό μυθιστόρημα που μας άρεσε περισσότερο εδώ και πολύ καιρό – αφήσαμε στην άκρη οτιδήποτε άλλο μέχρι να το τελειώσουμε. Είναι πρωτότυπο, πανέξυπνο, βιβλιοφιλικό, φιλοζωικό, φιλο… διαστημικό – μια διαγαλαξιακή περιπέτεια που πατάει γκάζι από τις πρώτες της σελίδες και δεν σταματά μέχρι το τέλος, έχει άπειρες ανατροπές κατά τη διάρκειά της, πολλούς εξαιρετικά καλοφτιαγμένους χαρακτήρες, αγωνία, δράση, σασπένς, και χιούμορ: πολύ χιούμορ. Τα χιουμοριστικά βιβλία είναι συνήθως κακά, αλλά όταν δεν είναι κακά είναι πολύ καλά. Κι αυτό εδώ είναι πολύ καλό.

Γυρίστε τον γαλαξία με ένα βιβλίο (ή και περισσότερα)

Ένα σύγχρονο Γυρίστε τον Γαλαξία με ωτοστόπ αλλά για μικρά παιδιά (και για όσους από εμάς τούς μεγάλους διαβάζουμε παιδικά βιβλία), το Πώς να ταξιδέψεις… συνομιλεί ευφυώς με κάποια από τα κλασικά, φημισμένα και αθάνατα «παιδικά» αναγνώσματα παλαιότερων γενεών: από τον Πινόκιο ως τον Βερν, και από την Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων ως τον Δον Κιχώτη (εξ ου και τα εισαγωγικά στο «παιδικά»). Μάλιστα, συνομιλεί μαζί τους εντάσσοντάς τα στην αφήγηση με έναν τρόπο πολύ απλό, άμεσο, χωρίς να το διατυμπανίζει, χωρίς να «διδάσκει» τους μικρούς αναγνώστες γι' αυτά, ή για τους ήρωές τους. Αυτό το στοιχείο είναι από τα πιο ενδιαφέροντα και πιο όμορφα του βιβλίου. Όπως βέβαια και η απουσία «ηθικών διδαγμάτων» συνοδεία drum rolls, που είναι διαρκής πληγή για την παιδική λογοτεχνία και συχνά καταντά να απομακρύνει τα παιδιά από το διάβασμα. Δεν υπάρχει τίποτε γλυκερό εδώ, μόνο μεγάλη χαρά.

Είναι πρωτότυπο, πανέξυπνο, βιβλιοφιλικό, φιλοζωικό, φιλο… διαστημικό – μια διαγαλαξιακή περιπέτεια που πατάει γκάζι από τις πρώτες της σελίδες και δεν σταματά μέχρι το τέλος.

Συνολικά, ένα πολύ ευχάριστο στην ανάγνωσή του μυθιστόρημα για ένα αγόρι που, ενώ πενθεί για τον χαμένο του πατέρα, βρίσκεται ξαφνικά σε μια εξωφρενική διαστημική περιπέτεια, παρέα με ένα ρομπότ και με τη γάτα του – που μιλάει. Όλοι μαζί, θα ψάξουν για τον σκύλο του, που βέβαια επίσης μιλάει. Αλλά κινδυνεύει κιόλας, μαζί με όλο του τον πλανήτη… Την πολύ όμορφη έκδοση συνοδεύει η εξαιρετική εικονογράφηση της Λέλας Στρούτση.

tsekouras thodoris

Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον Θοδωρή Τσεκούρα

Περιπέτεια, χιούμορ, ανατροπές, συγκίνηση, μαύρες τρύπες, σκουληκότρυπες – αλλά και πολλή-πολλή κλασική λογοτεχνία για παιδιά. Πότε σκεφτήκατε για πρώτη φορά αυτόν τον συνδυασμό;

Όταν ξεκίνησα να γράφω το πρώτο μου μυθιστόρημα Το Αγριότρενο, προσπάθησα να ακολουθήσω τη συμβουλή: «Γράψε αυτό που γνωρίζεις». Σιγά-σιγά όμως κατάλαβα ότι και εγώ είμαι πιο ευτυχισμένος αλλά και το αποτέλεσμα είναι καλύτερο αν ακολουθήσω μια άλλη συμβουλή: «Γράψε αυτό που αγαπάς». Οπότε, σε αυτό το βιβλίο, έβαλα μέσα στην ιστορία ό,τι αγαπώ περισσότερο σε αυτό τον κόσμο. Έτσι μπλέχτηκαν χαρακτήρες που βασίζονται στα παιδιά μου, με την αγάπη μου για την αστρονομία, τη φαντασία, το χιούμορ, τα ζώα και ασφαλώς την αγάπη μου για τα βιβλία. Ο στόχος ήταν να διασκεδάσω γράφοντας το βιβλίο και ελπίζω να διασκεδάσει και ο κόσμος διαβάζοντάς το.

Ο υπολογιστής ήταν τόσο απαραίτητος στη δημιουργία του βιβλίου που θα έλεγε κανείς ότι το ρομπότ ήταν μαζί μου και με βοηθούσε.

Εκτός όλων των άλλων, στο βιβλίο σας φαίνεται πράγματι η μεγάλη αγάπη που τρέφετε για τα ζώα. Εσείς έχετε ζωάκι στο σπίτι;

Ναι! Εννοείται! Έχουμε δύο γάτες και έναν σκύλο. Έχουμε πάθος με τα ζώα και το έχουμε περάσει και στα παιδιά μας.

Αλλά φαίνεται επίσης και η αγάπη σας για τα ρομπότ, που κάνουν όλα αυτά τα απίθανα πράγματα. Υπάρχει περίπτωση να έχετε ένα τέτοιο;

Ξέρω ότι δεν περιμένετε αυτή την απάντηση, αλλά σε ένα βαθμό, ναι! Μια από τις πολλές μανίες μου είναι να δοκιμάζω συνέχεια καινούργια software και να εκμεταλλεύομαι τις δυνατότητές τους. Γι' αυτό το μυθιστόρημα, έφτιαξα το σχεδιάγραμμα και τις περιλήψεις στο Scrivener που έχει καρτέλες και corkboard που τις ανακατεύεις μέχρι να φτιάξεις τη σωστή σειρά. Έκανα μεγάλη έρευνα για αστέρια, πλανήτες και αστερισμούς που την κράτησα μέσα στο Scrivener. Και στη συνέχεια έθεσα στόχους λέξεων σε κάθε κεφάλαιο, όρισα τον στόχο κάθε σκηνής και τους ήρωες που συμμετέχουν… γενικά έκανα μια τεράστια προεργασία πριν το γράψω. Όλη την πληροφορία την έκανα export στο Aeon Timeline ώστε να οπτικοποιήσω τα ταξίδια των ηρώων στο χρόνο. Ο υπολογιστής ήταν τόσο απαραίτητος στη δημιουργία του βιβλίου που θα έλεγε κανείς ότι το ρομπότ ήταν μαζί μου και με βοηθούσε.

Πολύ ενδιαφέρον! Διαβάζατε αποσπάσματα του βιβλίου σε παιδιά όσο το γράφατε;

Ο μεγάλος μου γιος, που είναι μανιώδης αναγνώστης, διάβαζε κάθε κεφάλαιο ζεστό-ζεστό με το που το έγραφα.

Κι εγώ ηθικολογώ, αλλά ως διαφημιστής έχω μάθει να κρύβω καλά το μήνυμά μου. Προτιμώ να περνάω τα μηνύματά μου μέσα από τη δράση του βιβλίου, από τους χαρακτήρες και τη γενική ποιότητα του κειμένου.

Δεν βλέπουμε κάποια προσπάθεια ηθικολογίας στο μυθιστόρημά σας. Μιλήστε μας, αν θέλετε, για την ηθικολογία στην παιδική λογοτεχνία.

Ζούμε σε μια κοινωνία όπου η έλλειψη παιδείας έχει αρχίσει να έχει τρομακτικά αποτελέσματα στην καθημερινότητά μας. Θεωρώ απόλυτα λογικό οι συγγραφείς να προσπαθούν να «πλάσουν» με κάποιον τρόπο τα μυαλά των παιδιών αφού τα μυαλά των ενηλίκων έχουν αποδειχθεί ανεπίδεκτα βελτίωσης. Κι εγώ ηθικολογώ, αλλά ως διαφημιστής έχω μάθει να κρύβω καλά το μήνυμά μου. Προτιμώ να περνάω τα μηνύματά μου μέσα από τη δράση του βιβλίου, από τους χαρακτήρες και τη γενική ποιότητα του κειμένου. Αλλά έτσι τυχαίνει να είμαι εγώ. Όλοι κάνουμε ό,τι μπορούμε σε αυτό τον κόσμο. Άλλωστε το να κατακρίνω την ηθικολογία θα ήταν ηθικολογία.

tsekouras ex2Αυτός είναι ο πρώτος τόμος της σειράς. Στα επόμενα βιβλία θα έχουμε τους ίδιους κεντρικούς πρωταγωνιστές;

Στον βαθμό που μπορώ να πω, γιατί το επόμενο βιβλίο είναι ακόμα στα σχεδιαγράμματα (σε ένα άλλο καταπληκτικό software που ανακάλυψα πρόσφατα), το επόμενο βιβλίο θα έχει εκπλήξεις και στο ποιοι θα είναι οι ήρωες αλλά και στο τι θα τους συμβεί.

Θα κάνετε παράλληλα και κάτι άλλο; Μιλώ πάντα για το παιδικό βιβλίο. Ή θα αφιερωθείτε στους «Βιβλιοναύτες»;

Έχω κάποια πράγματα στα σκαριά, αλλά όλα θέλουν μεγάλη προετοιμασία. Δεν μου αρέσει να κάνω πρόχειρα πράγματα, οπότε έρχονται όλα σιγά-σιγά στο χρόνο τους.

Προφανώς θα θέλατε να δείτε μια σειρά κινουμένων σχεδίων βασισμένη στο βιβλίο. Πόσο πιθανό όμως είναι κάτι τέτοιο για την Ελλάδα;

Κάτι τέτοιο θα ήταν απίθανο (και με τις δύο έννοιες). Είναι πολλά πράγματα που μου αρέσει να κάνω, αλλά και πολλά που δεν μου αρέσει να κάνω. Έχω τη χαρά να μπορώ να ζω κάνοντας ως επί το πλείστον πράγματα που μου αρέσουν. Δυστυχώς, το να έρθω σε επαφές για να γίνει ταινία, χρηματοδότες, promotion και όλα αυτά είναι κάτι που δεν μπορώ να το κάνω. Μου αρέσει πολύ να γράφω τα βιβλία. Όλα τα επακόλουθα προτιμώ να γίνονται ερήμην μου. Αν είναι απαραίτητη η συμμετοχή μου, δεν με πειράζει καθόλου και να μη γίνουν ποτέ.

* Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ είναι συγγραφέας. Τελευταίο βιβλίο του, «Πήραμε (;) γάτα» (εκδ. Κλειδάριθμος).

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Δημιουργική Γραφή – “Παίζουμε Λογοτεχνία”» του Ανδρέα Καρακίτσιου

«Δημιουργική Γραφή – “Παίζουμε Λογοτεχνία”» του Ανδρέα Καρακίτσιου

Για το βιβλίο «Δημιουργική Γραφή – “Παίζουμε Λογοτεχνία”» του Ανδρέα Καρακίτσιου (εκδ. Ζυγός, σελ. 668)

Του Γιάννη Σ. Παπαδάτου

Ο Ανδρέας Καρακίτσιος αποτελεί μια ξεχωριστή παρουσία στον χώρο της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης...

«Έρχεται ο γίγαντας» του Μάκη Τσίτα (κριτική)

«Έρχεται ο γίγαντας» του Μάκη Τσίτα (κριτική)

Για το βιβλίο του Μάκη Τσίτα «Έρχεται ο γίγαντας» (εικόνες: Νικόλας Χατζησταμούλος, εκδ. Μεταίχμιο), μια ιστορία για τις ψεύτικες ειδήσεις που τρομοκρατούν τον πληθυσμό. 

Του Μάνου Κοντολέων

Ο Μάκης Τσίτας σίγουρα είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση στη...

«Η χώρα των τεράτων» του Μωρίς Σέντακ – Εικονοβιβλίο μαγικού ρεαλισμού

«Η χώρα των τεράτων» του Μωρίς Σέντακ – Εικονοβιβλίο μαγικού ρεαλισμού

Για το εικονοβιβλίο μαγικού ρεαλισμού «H χώρα των τεράτων» του Maurice Sendak (μτφρ. Γιάννης Παλαβός) που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος. 

Του Γιάννη Σ. Παπαδάτου

Σε μια καλαίσθητη έκδοση μαζί με δυο αφίσες, σε μια χρηστική πάνινη τσάντα...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Ημερίδα για την «Κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη, στα Χανιά

Ημερίδα για την «Κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη, στα Χανιά

Ο Πανελλήνιος Όμιλος Φίλων του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη διοργανώνει στις 27 Μαρτίου 2023 στο θέατρο ΚΥΔΩΝΙΑ στα Χανιά, ημερίδα με θέμα: Νοούμενα και υπονοούμενα στο θεατρικό έργο «Η Κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη. Στην κεντρική εικόνα, φωτογραφία της Λούλας Αναγνωστάκη από τον Σπύρο Στάβερη.

...
«Παράδεισος» του Αμπντουλραζάκ Γκούρνα (προδημοσίευση)

«Παράδεισος» του Αμπντουλραζάκ Γκούρνα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αμπντουλραζάκ Γκούρνα [Abdulrazak Gurnah] «Παράδεισος» (μτφρ. Κατερίνα Σχινά), το οποίο θα κυκλοφορήσει αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Πρώτα το αγόρι. Το λέγανε Γ...

Συζήτηση για τον πόλεμο στην Ουκρανία – Με αφορμή το βιβλίο «Μια σύντομη ιστορία της Ρωσίας» του Rodric Braithwaite

Συζήτηση για τον πόλεμο στην Ουκρανία – Με αφορμή το βιβλίο «Μια σύντομη ιστορία της Ρωσίας» του Rodric Braithwaite

Οι εκδόσεις Ψυχογιός διοργανώνουν συζήτηση για τον πόλεμο στην Ουκρανία, με αφορμή το βιβλίο του Rodric Braithwaite «Μια Σύντομη Ιστορία της Ρωσίας», απόψε, Πέμπτη 23 Μαρτίου, στο βιβλιοπωλείο LIBER.

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Παράδεισος» του Αμπντουλραζάκ Γκούρνα (προδημοσίευση)

«Παράδεισος» του Αμπντουλραζάκ Γκούρνα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αμπντουλραζάκ Γκούρνα [Abdulrazak Gurnah] «Παράδεισος» (μτφρ. Κατερίνα Σχινά), το οποίο θα κυκλοφορήσει αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Πρώτα το αγόρι. Το λέγανε Γ...

«Σε πρώτο ενικό» του Χαρούκι Μουρακάμι (προδημοσίευση)

«Σε πρώτο ενικό» του Χαρούκι Μουρακάμι (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση μέρους διηγήματος από τη συλλογή διηγημάτων του Χαρούκι Μουρακάμι [Haruki Murakami] «Σε πρώτο ενικό» (μτφρ. Βασίλης Κιμούλης), η οποία θα κυκλοφορήσει αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

With the ...

«Η νοσταλγία κι εγώ» της Μάρως Βαμβουνάκη (προδημοσίευση)

«Η νοσταλγία κι εγώ» της Μάρως Βαμβουνάκη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Μάρως Βαμβουνάκη «Η νοσταλγία κι εγώ», που θα κυκλοφορήσει στις 24 Μαρτίου από τις εκδόσεις Αρμός.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

— Αναρωτιέμαι τι νοσταλγείς;
— …
— Νοσταλγείς κάτι που συνέβη ή κάτι πο...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Στίβεν Κινγκ: 10 αγαπημένα του βιβλία

Στίβεν Κινγκ: 10 αγαπημένα του βιβλία

Σε ανάρτησή του στο Goodreads, με αφορμή τα δέκα χρόνια λειτουργίας της ιστοσελίδας, ο Στίβεν Κινγκ ξεχώρισε δέκα αγαπημένα του βιβλία. Τα έργα του συγγραφέα κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Επιμέλεια: Book Press

...
Ένας χρόνος πόλεμος στην Ουκρανία: Τα βιβλία για να κατανοήσουμε την Ιστορία καθώς γράφεται

Ένας χρόνος πόλεμος στην Ουκρανία: Τα βιβλία για να κατανοήσουμε την Ιστορία καθώς γράφεται

Σήμερα, 24 Φεβρουαρίου 2023, συμπληρώνεται ένας χρόνος από την έναρξη του πολέμου που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία. Η ελληνική βιβλιογραφία αναπόφευκτα εμπλουτίστηκε από μελέτες και συλλογικούς τόμους, βιβλία στα οποία οι συγγραφείς των κειμένων επιχειρούν να δώσουν απαντήσεις και ερμηνείες σε γεγονότα και εξελίξε...

Κάρσον ΜακΚάλερς: Τα 10 αγαπημένα της βιβλία

Κάρσον ΜακΚάλερς: Τα 10 αγαπημένα της βιβλία

Η Αμερικανίδα πεζογράφος Κάρσον ΜακΚάλερς [Carson McCullers] είναι μία από τις σημαντικότερες εκπροσώπους του λογοτεχνικού «southern gothic». Τα μυθιστορήματά της εκτυλίσσονται στον αμερικανικό Νότο και παρουσιάζουν μοναχικούς, εκκεντρικούς χαρακτήρες που πασχίζουν να συνυπάρξουν με τους υπόλοιπους ανθρώπους.

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

13 Δεκεμβρίου 2022 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2022

Έφτασε η στιγμή και φέτος για την καθιερωμένη εδώ και χρόνια επιλογή των εκατό από τα καλύτερα βιβλία λογοτεχνίας της χρονιάς που φτάνει σε λίγες μέρες στο τέλος της. Ε

ΦΑΚΕΛΟΙ