co_2

Σημαντική μείωση εκπομπών αερίων που συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη πρέπει να γίνει άμεσα.

 Του Μιχάλη Προμπονά *

Η ανθρωπότητα θα πρέπει να μειώσει δραστικότερα τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε σχέση με όσα είχαν προβλεφθεί μέχρι πρόσφατα, ειδικότερα τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) μέχρι το 2050, ώστε να αποφευχθεί η καταστροφική διατάραξη του παγκόσμιου κλίματος,

σύμφωνα με την έκθεση του Ινστιτούτου Worldwatch με τίτλο: «Η κατάσταση του κόσμου 2009: Η κλιματική αλλαγή μόλις άρχισε», που κυκλοφόρησε πρόσφατα και στα ελληνικά από την Ευώνυμο Οικολογική Βιβλιοθήκη και τον Οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων ΔΗΩ. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με την ίδια έκθεση, υπάρχουν ακόμα πολλές δυνατότητες στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των βελτιώσεων της ενεργειακής αποδοτικότητας, της γεωργίας και της δασοκομίας, καθώς και της ενίσχυσης της ανθεκτικότητας των κοινωνιών ώστε να επιτύχουμε την επιβράδυνση και διαχείριση της κλιματικής αλλαγής.

Η έκθεση του Ινστιτούτου Worldwatch, 26η στη σειρά της Κατάστασης του Κόσμου, επισημαίνει την ανάγκη αφενός να περιοριστούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και αφετέρου να προετοιμαστεί η ανθρωπότητα να προσαρμοστεί στην κλιματική αλλαγή. Το πρώτο κεφάλαιο της Κατάστασης του Κόσμου 2009 παρουσιάζει το κλιματικό δίλημμα. Το δεύτερο κεφάλαιο δείχνει την πορεία που πρέπει να ακολουθηθεί για να πετύχουμε μία ασφαλή προσγείωση (σταθεροποίηση των συγκεντρώσεων αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής). Το τρίτο και το τέταρτο κεφάλαιο περιγράφουν τις απαιτούμενες μεταβάσεις προς τη δασοκομία απορρόφησης άνθρακα και την παραγωγή τροφίμων, καθώς και προς ένα ενεργειακό μέλλον αρχικά χαμηλής και στη συνέχεια μηδενικής έντασης άνθρακα. Το πέμπτο κεφάλαιο αναφέρεται στη σπουδαιότητα της οικοδόμησης ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή. Το έκτο κεφάλαιο προτείνει τις συνιστώσες της συμφωνίας που πρέπει να προσεγγίσουν τα κράτη για να ξεκινήσει η σταθεροποίηση του κλίματος, ακόμα και εν μέσω των προσπαθειών προσαρμογής τους σε έναν θερμότερο κόσμο. Επίσης, στο βιβλίο εμπεριέχονται 22 σύντομα κείμενα, που αποκαλούνται «κλιματικοί συσχετισμοί», και αφορούν κρίσιμα θέματα του ζητήματος της αποφυγής και της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Το βιβλίο ολοκληρώνεται με τον «Οδηγό Αναφοράς για την Κλιματική Αλλαγή και Γλωσσάριο», που στοχεύει να αποτελέσει ένα χρήσιμο αλφαβητάριο για την παρακολούθηση των εξελίξεων στην κλιματική αλλαγή που θα πραγματοποιηθούν εφέτος αλλά και στο μέλλον.

* Ο Μιχάλης Προμπονάς είναι Δρ. Φυσικός, Περιβαλλοντολόγος, επιμελητής της έκδοσης.

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Να μη φορτώνουμε χρέη τις επόμενες γενιές»

«Να μη φορτώνουμε χρέη τις επόμενες γενιές»

Η Κάτια Λεμπέση υποστηρίζει την προοπτική μιας ανάπτυξης με μέτρο, που σέβεται το περιβάλλον, τον άνθρωπο και όλα τα έμβια όντα.

Του Σωτήρη Βανδώρου

...
Η βιβλιοθήκη στην ψηφιακή εποχή

Η βιβλιοθήκη στην ψηφιακή εποχή

Του Σάκη Κουρουζίδη*

Ο Μπόρχες έλεγε πως «το να ομιλείς σημαίνει να περιπίπτεις σε ταυτολογίες, αφού όλα έχουν ει...

Η οικολογία έχει τη βιβλιοθήκη της

Η οικολογία έχει τη βιβλιοθήκη της

Ένα φιλόξενο κέντρο τεκμηρίωσης, δημιουργημένο από προσωπικό μεράκι, αξίζει την προσοχή μας. Της Ελένης Κορόβηλα

Εξ ευωνύμων ορμώμενοι οι δημιουργοί και ιδρυτές της Ε...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Πολιτική και δίκαιο στην κριτική θεωρία» του Γιάννη Φλυτζάνη (κριτική) – Για τη σκέψη της Σχολής της Φρανκφούρτης σήμερα

«Πολιτική και δίκαιο στην κριτική θεωρία» του Γιάννη Φλυτζάνη (κριτική) – Για τη σκέψη της Σχολής της Φρανκφούρτης σήμερα

Για τη μελέτη του Γιάννη Φλυτζάνη «Πολιτική και δίκαιο στην κριτική θεωρία – Πολιτική φιλοσοφία για την άρνηση και τους θεσμούς» (εκδ. Ευρασία). Εικόνα: Ο Γιούργκεν Χάμπερμας.

Γράφει η Ελένη Ρεθυμιωτάκη

Ποια εί...

«Το πνεύμα της ελπίδας» του Μπιουνγκ-Τσουλ Χαν – Με το βλέμμα σε έναν καλύτερο κόσμο

«Το πνεύμα της ελπίδας» του Μπιουνγκ-Τσουλ Χαν – Με το βλέμμα σε έναν καλύτερο κόσμο

Για το βιβλίο του Μπιουνγκ-Τσουλ Χαν (Byung-Chul Han) «Το πνεύμα της ελπίδας – Κατά της κοινωνίας του φόβου» (μτφρ. Βασίλης Τσαλής, εκδ. Opera). Εικόνα: Ο «Θεριστής» του βαν Γκογκ. 

Γράφει η Άννα Λυδάκη

Ό...


«Πριν από το big bang» της Λάουρα Μερσίνι-Χόουτον (κριτική) – Ματιές στο αδιανότητο

«Πριν από το big bang» της Λάουρα Μερσίνι-Χόουτον (κριτική) – Ματιές στο αδιανότητο

Για το βιβλίο της Λάουρα Μερσίνι-Χόουτον [Laura Mersini-Houghton] «Πριν από το big bang – Η προέλευση του σύμπαντος και τί βρίσκεται πέρα από αυτό» (μτφρ. Σταύρος Πανέλης, εκδ. Τραυλός).

Γράφει ο Ηλίας Μπιστολάς

Στο Πριν από το Big Bang, η διά...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Γεωργίας Α. Ανδριώτου «Οι κόρες του Αϊβαλιού», το οποίο κυκλοφορεί στις 18 Ιουλίου από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Παναγής Αφεντέλλης ρούφηξε νωχελικά τον καφέ του κι άφησε απαλά τ...

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το πεζογραφικό έργο της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς [Marie Luise Kaschnitz] «Περιγραφή ενός χωριού» (Μετάφραση – Επίμετρο – Σημειώσεις: Αλέξανδρος Κυπριώτης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 10 Ιουλίου από τις εκδόσεις η βαλίτσα.

Επιμέλεια: Κ...

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων του Σέρινταν Λε Φανού (Sheridan Le Fanu) «Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» (ανθολόγηση, μτφρ., εισαγωγικό σημείωμα: Γιώργος Θάνος, επιμέλεια: Γιάννης Μπαρτσώκας), η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Printa.

Επιμέλεια: ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Βιβλία για την Τέχνη της Γραφής: 15 οδηγοί συγγραφής που μας μαθαίνουν να γράφουμε

Βιβλία για την Τέχνη της Γραφής: 15 οδηγοί συγγραφής που μας μαθαίνουν να γράφουμε

Δεκαπέντε βιβλία, από καταξιωμένους συγγραφείς, σημαντικούς κριτικούς και ειδικούς της δημιουργικής γραφής, που μας μαθαίνουν πώς να γράφουμε τις δικές μας ιστορίες καλύτερα αλλά και πώς να γίνουμε πιο προσεκτικοί αναγνώστες. 

Επιλογή-επιμέλεια: Ελένη Κορόβηλα ...

Βιοηθική & λογοτεχνία: Μυθοπλασία που μιλά για την επιστήμη και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Βιοηθική & λογοτεχνία: Μυθοπλασία που μιλά για την επιστήμη και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Έξι βιβλία μυθοπλασίας που θίγουν ζητήματα που ερευνά η βιοηθική στη σύγχρονη εποχή. Η ευθύνη των επιστημόνων, τα όρια των παρεμβάσεων, ο άνθρωπος ως πειραματόζωο, η τεχνητή νοημοσύνη. Εικόνα: Από την ταινία «Poor things» του Γ. Λάνθιμου. 

Γράφει η Αγγελική Σπηλιοπούλου ...

Βιβλία που διαβάζονται μονορούφι: Οι επιλογές του Guardian για το καλοκαίρι

Βιβλία που διαβάζονται μονορούφι: Οι επιλογές του Guardian για το καλοκαίρι

Είκοσι βιβλία που ξεχώρισε η ομάδα του Guardian και διαβάζονται μονορούφι: λογοτεχνία, ψυχανάλυση, επιστήμη. Εικόνα: Πίνακας του Αμερικανού ζωγράφου Ντάρεν Τόμσον.

Επιμέλεια: Book Press

Με την ικανότητα συγκέντρωσης των περ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ