Ένα φιλόξενο κέντρο τεκμηρίωσης, δημιουργημένο από προσωπικό μεράκι, αξίζει την προσοχή μας. Της Ελένης Κορόβηλα
Εξ ευωνύμων ορμώμενοι οι δημιουργοί και ιδρυτές της Ευωνύμου Οικολογικής Βιβλιοθήκης επέλεξαν ένα όνομα με πολλαπλούς συμβολισμούς για το φιλόδοξο εγχείρημα με το οποίο καταπιάστηκαν πριν από 16 χρόνια. Σήμερα στο πρόσφατα ανακαινισμένο νεοκλασικό
Αλλά οι επισκέψεις έχουν αραιώσει και τα 230 πλέον μέλη της ΜΚΟ που ιδρύθηκε το 1994 περιμένουν κι αυτά με τη σειρά τους από τους εκάστοτε υπουργούς Πολιτισμού των τελευταίων χρόνων ένα σήμα ότι αναγνωρίζουν την δουλειά που έχει γίνει εκεί όλα αυτά τα χρόνια με μεράκι και προσωπική φροντίδα, ότι αντιλαμβάνονται την σημασία του πλούτου που έχει συγκεντρωθεί, την ύπαρξη της μοναδικής στο είδος της βιβλιοθήκης, τέλος πάντων.
Η συλλογή καλύπτει την οικολογία, το περιβάλλον, τη φύση, τη φυσιολατρία, την παραδοσιακή γεωργία, την περιβαλλοντική εκπαίδευση, τον καταναλωτισμό, καθώς και θέματα χωροταξίας, πολεοδομίας, ενέργειας, οικονομίας, μεταφορών, πολιτισμού, εκπαίδευσης, φιλοσοφίας, ιστορίας, γεωγραφίας, δικαίου, θρησκείας και κάθε άλλο θέμα από τη σκοπιά των σχέσεων ανθρώπινης κοινωνίας-φύσης. Κατά 95% το υλικό είναι στα ελληνικά και η χρονική περίοδος που καλύπτεται ξεκινά από το 1787 και φθάνει ως την σύγχρονη παραγωγή.
Η Ευώνυμος Οικολογική Βιβλιοθήκη ήδη από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας της, εκδίδει βιβλία, φυλλάδια με χρηστικές πληροφορίες και οδηγίες, εκπαιδευτικό υλικό για περιβαλλοντικές δράσεις ενώ έχει κάνει και ανατυπώσεις. Υπό τον τίτλο «Η Πολιτική Οικολογία στην Ελλάδα» κυκλοφόρησαν το 2006 σε έναν τόμο οι εισηγήσεις των συμμετεχόντων στο Οικολογικό Εργαστήρι στην Ερμούπολη της Σύρου, ως φόρος τιμής στον πρόωρα χαμένο Νίκο Καίσαρη, ο οποίος από τους πρώτους στην Ελλάδα έθεσε το θέμα της πολιτικοποίησης της Οικολογίας. Στον τόμο αναπτύσσονται θέματα όπως το θεωρητικό υπόβαθρο της πολιτικής οικολογίας, οι σχέσεις οικολογίας και κοινωνίας, η περιβαλλοντική πολιτική.
Το υλικό της συλλογής της Ευωνύμου είναι ψηφιοποιημένο και διαθέσιμο στο www.evonymos.org. Η βιβλιοθήκη, που δεν είναι δανειστική και δεν λειτουργεί με συνδρομές, είναι φιλόξενη και επιτρέπει την δωρεάν φωτοτύπηση και αναζήτηση δεδομένων μέσω υπολογιστή. Τους ανθρώπους της θα τους βρείτε εκεί καθημερινά 16.00-20.00 αλλά και τις Κυριακές μετά τη βόλτα στο Μοναστηράκι. Επικοινωνήστε μαζί τους στο 210-3231557.
* Το έργο στην φωτογραφία είναι του Χρήστου Κωνσταντινόπουλου