koutsourelis yperaspisi b

Σε μια σειρά από δέκα άρθρα, δημοσιευμένα εδώ τον Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο της περσινής χρονιάς, συζήτησα τα «Προβλήματα της σημερινής ποίησης», όπως εγώ τα βλέπω και τα εκτιμώ. Στα τρία άρθρα τούτης της νέας σειράς διατυπώνω προτάσεις για την επίλυσή τους.

Του Κώστα Κουτσουρέλη

Τι υπήρξε μέσα στην μακρά ιστορία της η ποίηση λοιπόν; Και τι θα ’πρεπε να επιθυμεί να ξαναγίνει; Εννέα απαντήσεις.

1. Η ποίηση ήταν, και θα ’πρεπε να ξαναγίνει, τέχνη λαϊκή

Η ποίηση δεν είναι ιδιωτική ενασχόληση, χόμπυ μιας δράκας διανοουμένων. Ο ποιητής φέρει ευθύνη έναντι της γλώσσας και της παράδοσης που τον φέρει. Λογοδοτεί σε μια συλλογικότητα που τον υπερβαίνει. Φυσικά, δεν είναι δουλειά του καθενός ποιητή προσωπικά να συνεπαίρνει τα μεγάλα πλήθη. Αυτό ελάχιστοι το καταφέρνουν, οι κορυφαίοι: ο Όμηρος και οι Τραγικοί στην Αρχαιότητα, ο Δάντης και ο Σαίξπηρ στους Νέους Χρόνους, ο Ερωτόκριτος και το δημοτικό τραγούδι στη νέα μας γλώσσα. Όμως, η ποίηση κάθε εποχής ως όλον, ως άθροισμα δηλαδή του έργου των εκπροσώπων της, αν είναι τω όντι σημαίνουσα, έχει να προσφέρει κάτι στους πάντες – και στους λίγους και στους πολλούς, και στους μυημένους και στους αμύητους. Όταν αυτό δεν συμβαίνει, όταν δημιουργοί και αποδέκτες ταυτίζονται, όταν ανήκουν μάλιστα στο ίδιο κοινωνικό ή μορφωτικό στρώμα, τότε η ποίηση νοσεί. Φτωχαίνει, μαραίνεται, η φωνή της ατονεί, τα θέματα και τα μέσα της συρρικνώνονται και παρακμάζουν. Γίνεται σαν τον ρήτορα που ασκείται μόνο σε συνάξεις δωματίου μεταξύ των ομοίων του, και όταν τον βγάζουν ξαφνικά στο μπαλκόνι ή τον κατεβάζουν στον δρόμο, τα χάνει και δεν έχει τι να πει. Οι ποιητές όμως οι άξιοι του ονόματος δεν ακούγονται μόνο όταν οι πόρτες είναι κλειστές, ούτε απευθύνονται μόνο σ’ αυτούς που τους μοιάζουν. Έχουν κάτι να πουν σε όλους. Και βρίσκουν τον τρόπο να το πετύχουν.

2. Η ποίηση ήταν, και θα ’πρεπε να ξαναγίνει, τέχνη ταπεινή

Η ποίηση δεν είναι λέσχη για φαντασμένους ούτε για λοξούς. Δεν έχει πρωτόκολλο, δεν έχει dress code. Δεν είναι υποχρεωμένος κανείς να φοράει υποκάμισα αλά Μπάιρον ή φουλάρια πολύχρωμα για να τιτλοφορείται ποιητής. Δεν χρειάζεται να κρύβεται θεατρικά στο ημίφως. Δεν χρειάζεται να υποδύεται τον εξεγερμένο και τον αντισυμβατικό. Προ πάντων δεν του χρειάζεται διόλου εκείνη η αφ’ υψηλού γκριμάτσα απέναντι στο "πλήθος", που τόσο τη σάρκασε ο Κώστας Καρυωτάκης:

Aφήνουμε στο αγέρι τα μαλλιά
και τη γραβάτα μας. Παίρνουμε πόζα.
Aνυπόφορη νομίζουμε πρόζα
των καλών ανθρώπων τη συντροφιά.

Ακούγεται παράδοξο, αλλά εκείνος ο φυγόκοσμος αυτόχειρας είδε ορθότερα από τους περισσότερους την έπαρση που κρύβουν οι συντεχνιακοί ισχυρισμοί του είδους ότι ο ποιητής τάχα υπερίπταται των άλλων ανθρώπων, ότι ο κόσμος όλος είναι φτιαγμένος μόνο και μόνο για να καταλήξει σ' ένα βιβλίο, και τα συναφή… Κανείς δεν γελοιογράφησε τόσο αμείλικτα τη μόνιμη εκείνη κλάψα που θέλει τους ποιητές «θύματα εξιλαστήρια / του "περιβάλλοντος", της "εποχής"». Στην υποτιθέμενη αντιπαράθεση ποιητών και "όχλου", ο Καρυωτάκης συντάχθηκε, ας το αναλογιστούμε, με τον "όχλο". Μάς έδειξε τον δρόμο προς «μια τέχνη ταπεινή, χωρίς ύφος» – πάει να πει χωρίς επιδεικτισμούς και ακαταδεξίες κωμικές. Καιρός να ακολουθήσουμε τα βήματά του.

3. Η ποίηση ήταν, και θα ’πρεπε να ξαναγίνει, τέχνη τερπνή

«Είχα ξεχάσει ότι η ποίηση μπορεί ακόμη να τέρπει», έγραφε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 προς τους συντάκτες του περιοδικού The Formalist ο Άρθουρ Μίλλερ. Και η φράση του, αλίμονο, αληθεύει ακόμη. Όπως και ο τελευταίος βιβλιοπώλης γνωρίζει, η ποίηση πλέον μόνο κατ’ εξαίρεσιν τέρπει, σαγηνεύει, συγκινεί. Ο μέσος αναγνώστης την αποφεύγει όπως ο διάολος το λιβάνι, γενιές ολόκληρες στο σχολείο και αλλού έμαθαν να τη βλέπουν σαν αγγαρεία, οι γρίφοι της προκαλούν βαθιά χασμουρητά. Κι αυτοί που υποτίθεται ότι την αγαπούν την απαγγέλλουν με «φωνή άχρωμη, συρτή και μελαγχολικιά», όπως έλεγε ο Ηλιόπουλος στην παλιά ελληνική ταινία, λες και θέλουν να αποτρέψουν το ενδεχόμενο να ενδιαφερθεί κάποιος για δαύτη. Ισχύει βέβαια ότι η απόλαυση δεν είναι όρος ικανός για ένα ολοκληρωμένο έργο τέχνης, χρειάζονται και άλλα πράγματα, παραμένει όμως όρος αναγκαίος. Τέρπειν άμα και διδάσκειν, όπως έλεγαν οι Λατίνοι. Άλλωστε η ποίηση που τέρπει, συνήθως όλο και κάτι διδάσκει – τη χαρά που μπορεί να αντλήσει κανείς από τη λέξη, ή το παιχνίδι με τις ατελεύτητες εκφραστικές δυνατότητες της γλώσσας, ας πούμε. Ενώ εκείνη που δεν τέρπει όχι μόνο να διδάξει δεν μπορεί, αλλά δεν είναι καν ποίηση.

4. Η ποίηση ήταν, και θα ’πρεπε να ξαναγίνει, τέχνη χρήσιμη

Ποιητής άξιος λόγου και αφιλόδοξος, παραιτημένος από την επιθυμία να αλλάξει έστω και λίγο τα πράγματα γύρω του, είναι contradictio in terminis. Δεν νοείται.

Η ιδέα ότι η ποίηση δεν αλλάζει στο παραμικρό τον κόσμο ή τη ζωή αυτή που ζούμε, είναι βέβαια ένας παραλογισμός. Για τον Δάντη έλεγε ο Καζαντζάκης ότι με το έργο του προδιέγραψε τα σύνορα της Ιταλίας αιώνες προτού αυτά χαραχθούν, τέτοια ήταν η επιρροή του. Καθένας γνωρίζει τι σημασία είχαν η Αινειάδα και ο Βιργίλιος για τους Ρωμαίους, τα ιστορικά δράματα του Σαίξπηρ για τους Άγγλους, η παράδοση του χάικου για τους Ιάπωνες, η Ραμαγιάνα και η Μαχαμπχαράτα για τους Ινδούς. Εδώ σε μας, ο Αλέξανδρος μεγάλωσε με την Ιλιάδα στο προσκεφάλι, οι βυζαντινοί μελωδοί σφράγισαν τη λαϊκή πίστη περισσότερο από κάθε πατέρα της Εκκλησίας, χωρίς τον Σολωμό, χωρίς τον Παλαμά η ίδια η γλώσσα που μιλάμε και γράφουμε θα ήταν άλλη. Κάθε ομιλιακό ενέργημα έχει σκοπό να επηρεάσει, αυτός είναι ο λόγος της ύπαρξής του. Η ποίηση δεν είναι μόνον "έκφραση", όπως τονίζει ο Μπρεχτ, αλλά και παρεμβαίνουσα πράξη. Γεννημένη τον 19ο αιώνα ως αντίδραση στις υπερβολικές αξιώσεις των "στρατευμένων", που ήθελαν μια ποίηση-φερέφωνο, εργαλείο βολικό για ξένους, πολιτικούς σκοπούς, η δοξασία ότι η ποίηση δεν χρησιμεύει σε τίποτε, είχε αρχικά μια λογική. Τόνιζε, υπερασπιζόταν την αυτονομία της τέχνης. Σήμερα όμως έχει καταντήσει σοφιστεία νομιμοποιητική της εσωστρέφειας και της παραίτησης. Γιατί χωρίς πίστη στον λόγο, ούτε και τέχνη του λόγου, λογοτεχνία, ποίηση, γίνεται να υπάρξει. Και πίστη στον λόγο σημαίνει πρωτίστως πίστη στη δύναμή του, στις μεταμορφωτικές δυνατότητές του. Ποιητής άξιος λόγου και αφιλόδοξος, παραιτημένος από την επιθυμία να αλλάξει έστω και λίγο τα πράγματα γύρω του, είναι contradictio in terminis. Δεν νοείται.

5. Η ποίηση ήταν, και θα ’πρεπε να ξαναγίνει, τέχνη ακριβής

Η ποίηση είναι τέχνη της γλώσσας, εξ ορισμού τέχνη έλλογη. Είναι φορέας νοήματος, ιδεών, σκέψεων, λόγος που αφηγείται και ιστορεί, που περιγράφει και συμπεραίνει, που έχει πάντα κάτι μεταδοτό και σημαίνον και επακριβές να πει. Ο καθαρός φορμαλισμός της αφηρημένης ζωγραφικής ή της απόλυτης μουσικής δεν είναι δική της υπόθεση. Ακόμη και όταν ο άξιος ποιητής χρησιμοποιεί το διφορούμενο ή την ασάφεια, και τότε ακριβολογεί, με την έννοια ότι αμφιρρέπει εσκεμμένα. Αντιθέτως, η αοριστολογία, η ακυρολεξία, ο βερμπαλισμός της εποχής μας είναι φαινόμενα αντιποιητικά. Οι πρώτοι υπερρεαλιστές φλέρταραν πράγματι με την ιδέα ότι η ποίηση μπορεί να υπάρξει και ερήμην του λόγου, να εκπηδήσει αυτοματικά από ένα βαθύτερο ψυχικό υπόστρωμα, χωρίς παρεμβολή της διάνοιας. Όμως γρήγορα, το δείχνει το ώριμο έργο τους, και οι ίδιοι άλλαξαν ρότα. Παρ’ όλα αυτά, η άτοπη εντύπωση έμεινε και παράγει ακόμη λεκτικά πυροτεχνήματα, «ποιήματα άνευ ποιήσεως» όπως θα τά ’λεγε ο Ροΐδης, σκιάχτρα για κάθε σοβαρό αναγνώστη. Γιατί κανείς αναγνώστης που σέβεται τον εαυτό του δεν χαραμίζει τον καιρό και τον κόπο του σε γραψίματα που ούτε οι ίδιοι αυτοί που τα σκάρωσαν δεν ξέρουν αν έχουν κάτι να πουν.

6. Η ποίηση ήταν, και θα ’πρεπε να ξαναγίνει, τέχνη απαιτητική

Απαιτητική όχι βέβαια γι’ αυτόν που τη διαβάζει κατ’ ανάγκην. Λεγεώνα είναι τα αριστουργήματα όλων των εποχών που μας συνεπαίρνουν με την πρώτη, χωρίς να καταβάλουμε γι’ αυτό καμιά συνειδητή προσπάθεια. Απαιτητική για εκείνον που τη γράφει! Την εξωφρενική εντύπωση ότι η ποίηση εύκολα γράφεται και δύσκολα διαβάζεται, οφείλουμε πάση θυσία, επί ποινή αυτοκαταργήσεως, να τη διασκεδάσουμε. Είναι ανάγκη να τονίσουμε φορτικά ότι τα πιο σπουδαία, τα πιο συγκλονιστικά ποιητικά έργα των αιώνων, ακόμη κι όταν δείχνουν πάναπλα στη δομή τους, πατούν πάνω σε τεχνικές και γλωσσικές δεξιότητες αδιανόητης πολυπλοκότητας. Ότι τα περί αυτόματης και πηγαίας και αυθόρμητης γραφής, τα περί αναπάντεχης και καθηλωτικής έμπνευσης είναι αυταπάτες για ερασιτέχνες. Ότι μόνο η συνύπαρξη ενός ασυνήθιστου ταλέντου με την πιο αυστηρή εργασιακή ηθική μπορεί να εξασφαλίσουν σ’ έναν ποιητή την επιτυχία. Σε τι βασίζεται αυτή η επιτυχία; Μα στην επίγνωση ότι η ποίηση είναι μια τέχνη που μπορούν να τη χαίρονται οι πάντες, αλλά ελάχιστοι μόνον να ασκούν.

(συνεχίζεται το προσεχές Σάββατο...)

[διαβάστε όλα τα άρθρα του φακέλου «Η ποίηση σήμερα» κάνοντας κλικ ΕΔΩ]

kk* Ο ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΤΣΟΥΡΕΛΗΣ είναι ποιητής και μεταφραστής.

politeia link more

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Για την υπεράσπιση, και πάλι, της ποίησης, Γ'

Για την υπεράσπιση, και πάλι, της ποίησης, Γ'

Σε μια σειρά από δέκα άρθρα, δημοσιευμένα εδώ την περσινή χρονιά, συζήτησα τα «Προβλήματα της σημερινής ποίησης», όπως εγώ τα βλέπω και τα εκτιμώ. Στα τρία άρθρα τούτης της νέας σειράς διατυπώνω προτάσεις για την επίλυσή τους. Ακολουθούν οι τρεις τελευταίες απαντήσεις στο ερώτημα ...

Για την υπεράσπιση, και πάλι, της ποίησης, Α'

Για την υπεράσπιση, και πάλι, της ποίησης, Α'

Σε μια σειρά από δέκα άρθρα, δημοσιευμένα εδώ τον Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο της περσινής χρονιάς, συζήτησα τα «Προβλήματα της σημερινής ποίησης», όπως εγώ τα βλέπω και τα εκτιμώ. Στα τρία άρθρα τούτης της νέας σειράς διατυπώνω προτάσεις για την επίλυσή τους. ...

Προβλήματα της σημερινής ποίησης Ι΄

Προβλήματα της σημερινής ποίησης Ι΄

Μια σειρά από άρθρα για την κατάσταση της ποιητικής τέχνης σήμερα, για τα χρόνια προβλήματα και τις μελλοντικές της προκλήσεις.

Του Κώστα Κουτσουρέλη

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Τo «100 χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έγινε σειρά

Τo «100 χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έγινε σειρά

Η πλατφόρμα έδωσε στη δημοσιότητα το teaser trailer του σίριαλ 16 επεισοδίων που προσπαθεί να οπτικοποιήσει το εμβληματικό μυθιστόρημα «100 χρόνια μοναξιά» του νομπελίστα Κολομβιανού συγγραφέα. Κεντρική εικόνα: © Netflix. 

Επιμέλεια: Book Press

...
Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Την Κυριακή 28 Απριλίου στις 20:00 στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ θα πραγματοποιηθεί η τελευταία ανάγνωση της επιτυχημένης σειράς «Παραβάσεις / Αναγνώσεις», του θεατρικού αναλόγιου που επιμελείται η σκηνοθέτης Σύλβια Λιούλιου. Αυτή τη φορά, η Άννα Κοκκίνου συνεργάζεται με τον Νίκο Βελιώτη και διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» τ...

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Καλεσμένοι στη βραδιά μιλούν για το έργο του κορυφαίου στιχουργού, ενώ θα ακουστούν και τραγούδια σε ποίηση Νίκου Γκάτσου με τη Μαρία Κρασοπούλου και τον Νικόλα Παλαιολόγο.

Επιμέλεια: Book Press

Ο Δήμος Καλαμάτας και ο Τομέας Λόγου και Γραμμάτων της Κ.Ε. «ΦΑΡΙΣ», διοργανώνουν...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Πέντε βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα μάς δείχνουν τον δρόμο για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή, μέσα από δεδομένα που προέκυψαν από σημαντικές επιστημονικές έρευνες των τελευταίων ετών και από πολύτιμα αποστάγματα πνευματικής εμβάθυνσης. 

Γράφει η Ελεάνα Κολοβού 

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ