
Μια μέρα σαν σήμερα 15 Δεκεμβρίου 1832 είχε γεννηθεί στην πόλη της Ντιζόν ο Γουσταύος Άιφελ. Πέθανε το 1923 και έχει περάσει στην αιωνιότητα αφού κατασκεύασε το απόλυτο σύμβολο της νεωτερικότητας χαρίζοντας στο Παρίσι ένα αθάνατο τοπόσημο.
Του Ευθύμιου Σακκά
Η οικογένειά του Gustave Bonickausen, όπως ήταν το όνομά του, ήταν εύπορη. Η μητέρα του ασχολούνταν με το εμπόριο και ο πατέρας του ήταν αξιωματικός του στρατού. Σπούδασε στην Ecole Polytechnique και αργότερα στην Ecole Centrale des Arts et Manufactures και με την αποφοίτησή του άρχισε σχεδόν αμέσως να αναλαμβάνει σημαντικά έργα που αφορούσαν κυρίως γέφυρες, ενώ συνέδραμε και στη κατασκευή του Αγάλματος της Ελευθερίας.
Το πιο γνωστό ασφαλώς έργο του είναι ο πύργος που δεσπόζει στη γαλλική πρωτεύουσα και φέρει το όνομά του, ο οποίος αποπερατώθηκε μέσα σε μια διετία σχεδόν και παρουσιάστηκε στην 4η Διεθνή Έκθεση του Παρισιού το 1889.
Πέρα από την έφεση στις μεταλλικές κατασκευές που του προσέδωσαν το προσωνύμιο ο «μάγος του σιδήρου» ασχολήθηκε και με την μελέτη της αεροδυναμικής συμβάλλοντας μάλιστα στην κατασκευή αεροπλάνων κατά την περίοδο του Α’ παγκοσμίου πολέμου.
Αμέτρητοι είναι οι συγγραφείς, καλλιτέχνες, φιλόσοφοι που έχουν εμπνευστεί από τον Πύργο του Άιφελ. Από τα βιβλία που έχουν κυκλοφορήσει, για πολλούς λόγους, ξεχωρίζει η έκδοση Ο Πύργος του Άιφελ (μτφρ. Λίζυ Τσιριμώκου, εκδ. Άγρα) των Ρολάν Μπαρτ και Αντρέ Μαρτέν (φωτογραφίες).
Ο Ρολάν Μπαρτ έγραψε για τον πύργο πως «καθιερώνει λοιπόν την ισχύ της αμιγούς τεχνικής επί των αντικειμένων (των κτισμάτων) που έως τότε υπέκειντο (τουλάχιστον εν μέρει) στην τέχνη».