Yukio-Mishima

Του Ευθύμιου Σακκά

Μια μέρα σαν σήμερα το 1970 ο Ιάπωνας συγγραφέας Γιούκιο Μισίμα, που είχε προταθεί δύο φορές για Νόμπελ, γράφει τις τελευταίες λέξεις της τετραλογίας του «Η θάλασσα της γονιμότητας», φοράει την παραδοσιακή στολή των σαμουράι και με τέσσερις μαθητές του εισβάλλει στο Υπουργείο Αμύνης, κρατάει όμηρο τον υπουργό και απαιτεί να συγκεντρωθούνε οι στρατιώτες στο προαύλιο για να τους μιλήσει.

Βγαίνει στο μπαλκόνι υποσχόμενος να παραδώσει το σπαθί του αν οι στρατιώτες τον ακούσουνε σιωπηλοί. Οι στρατιώτες όμως όχι μόνο δεν τον ακούνε αλλά αρχίζουνε να τον αποδοκιμάζουνε. Τα τελευταία λόγια που τους απευθύνει είναι «Βλέπουμε την Ιαπωνία να γλεντοκοπά βυθισμένη στην ευμάρεια και να κολυμπάει στο χρήμα και στην πνευματική της κενότητα. Είναι δυνατόν να δίνεις αξία στη ζωή, μέσα σε μια πλάση που το πνεύμα έχει πεθάνει;». Μπροστά στις αντιδράσεις του κοινού ψελλίζει «Νομίζω πως ούτε καν με προσέχουνε», φωνάζει «ζήτω ο αυτοκράτορας» και μπαίνει πάλι στο γραφείο. Γδύνεται, γονατίζει και καρφώνει ένα μικρό μαχαίρι στο στομάχι του. Έπειτα ένας από τους μαθητές του τον αποκεφαλίζει ολοκληρώνοντας την τελετουργία σεπούκου-χαρακίρι.

Η πράξη αυτή του Μισίμα, που ήταν μια διαμαρτυρία για τον εκφυλισμό της Ιαπωνίας, συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη αλλά όπως φάνηκε τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες δεν κατόρθωσε να ανακόψει την πορεία της Ιαπωνίας προς τη δύση.

Γόνος αριστοκρατικής οικογένειας μεγάλωσε σ’ ένα αυστηρό περιβάλλον. Φοίτησε στο Ιαπωνικό Κολλέγιο των Πατρικίων και το 1944 γράφτηκε στη Νομική Σχολή του Αυτοκρατορικού Πανεπιστημίου του Τόκιο.

Ο Μισίμα άρχισε να γράφει από τη παιδική του ηλικία και με το πρώτο του κιόλας μυθιστόρημα «Οι εξομολογήσεις μιας μάσκας» γνώρισε την αποδοχή του κοινού. Στο βιβλίο του αυτό, κατά πολύ αυτοβιογραφικό, πραγματεύεται την ιστορία ενός νεαρού άνδρα που επιθυμεί να πεθάνει υπερασπιζόμενος τα ιδεώδη της πατρίδας του.

Στη συνέχεια στρέφει το ενδιαφέρον του προς το παραδοσιακό θέατρο της Ιαπωνίας και ιδρύει τη θεατρική ομάδα Kumono-Kai με την οποία προσπάθησε να προσαρμόσει τον κυβισμό μέσα σε λογοτεχνικά πλαίσια.

Το 1954 βραβεύεται για το βιβλίο του «Ο ήχος των κυμάτων» που το εμπνεύστηκε έπειτα από ταξίδι του στην Ελλάδα, ενώ δύο χρόνια αργότερα εκδίδει το μυθιστόρημα «Ναός του χρυσού περιπτέρου» στο οποίο καταπιάνεται με θρησκευτικά θέματα. Το 1958 παντρεύεται και εκδίδει μια συλλογή διηγημάτων κι ένα ακόμη μυθιστόρημα.

Από την δεκαετία του ’60 αρχίζει και η ενασχόλησή του με τον κινηματογράφο. Γυρίζει δύο ταινίες οι οποίες κάνουνε ιδιαίτερη αίσθηση, «Τελετουργία του έρωτα και του θανάτου» και «Πατριωτισμός». Στην τελευταία διαφαίνονται και οι εμμονές που θα αρχίσουνε να κατατρύχουνε τον Μισίμα και θα τον οδηγήσουνε στο τραγικό του τέλος.

Η κορύφωση της δημιουργικότητάς του ήρθε με την τετραλογία «Η θάλασσα της γονιμότητας». Ο Μισίμα κατά τη διάρκεια της συγγραφής της είχε αναφέρει ότι μετά την ολοκλήρωσή της θα πεθάνει. Από τα τέσσερα μυθιστορήματα ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το «Αφηνιασμένα άλογα» όπου έχει ως θέμα μια εξτρεμιστική ακροδεξιά ομάδα που πρεσβεύει την επιστροφή στον παραδοσιακό ιαπωνικό τρόπο ζωής και στον ηθικό κώδικα των σαμουράι. H τετραλογία θίγει ουσιαστικά την αποκοπή της Ιαπωνίας από την παράδοσή της και τον εκδυτικισμό της. Ο Μισίμα δεν αρκέστηκε όμως στις λέξεις.

 


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

O Γουίλιαμ Στάιρον, η «Εκλογή της Σόφι» και η κατάθλιψη

O Γουίλιαμ Στάιρον, η «Εκλογή της Σόφι» και η κατάθλιψη

Μια μέρα σαν σήμερα, 11 Ιουνίου 1925, γεννήθηκε στο Νιούπορτ της Βιρτζίνια ο βραβευμένος με Πούλιτζερ συγγραφέας Γουίλιαμ Στάιρον. 

Του Λεωνίδα Καλούση

Ο Γουίλιαμ Στάιρον (William Clark Styron, Jr) γεννήθηκε στο Hilton Village, ένα ιστορικό τοπόση...

Το Μανιφέστο των Λαμπράκηδων: Ποιοι είμαστε, τι θέλουμε, γιατί μας πολεμούν

Το Μανιφέστο των Λαμπράκηδων: Ποιοι είμαστε, τι θέλουμε, γιατί μας πολεμούν

Η ταραγμένη άνοιξη του 1963 σημαδεύεται στην Ελλάδα από τη δολοφονία στη Θεσσαλονίκη του ανεξάρτητου βουλευτή Γρηγόρη Λαμπράκη. Δεκεπτά μέρες μετά την επίθεση που συγκλόνισε τη χώρα, κλόνισε τη Δημοκρατία και επιτάχυνε εξελίξεις, μια μέρα σαν σήμερα 8 Ιουνίου 1963, ο Μίκης Θεοδωράκης μαζί με άλλους είκοσι ανθρώπους ...

Μάγια Αγγέλου: «Ακόμα θ’ ανατέλλω»

Μάγια Αγγέλου: «Ακόμα θ’ ανατέλλω»

Μια μέρα σαν σήμερα, 28 Μαΐου 2014, πέθανε σε ηλικία 86 ετών η Αμερικανίδα ποιήτρια, πεζογράφος και ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα Μάγια Αγγέλου. 

Του Λεωνίδα Καλούση

H Marguerite Annie Johnson είχε γεννηθεί στο Σαιντ Λούις του Μιζού...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Το ταξίδι των γονιδίων μας, του Γιοχάνες Κράουζε – Είμαστε όλοι από κάπου αλλού

Το ταξίδι των γονιδίων μας, του Γιοχάνες Κράουζε – Είμαστε όλοι από κάπου αλλού

Για το βιβλίο του Johannes Krause  σε συνεργασία με τον Thomas Trappe «Το ταξίδι των γονιδίων μας. Πώς η μετανάστευση διαμόρφωσε τις σύγχρονες κοινωνίες» (μτφρ. Γιώτα Λαγουδάκου, εκδ. Διόπτρα).

Του Κυριάκου Αθανασιάδη

...
Ο Αλμπέρτο Μοράβια στο εργαστήρι του Δημήτρη Παπαδημητρίου

Ο Αλμπέρτο Μοράβια στο εργαστήρι του Δημήτρη Παπαδημητρίου

Μεταφραστές και επιμελητές αποκαλύπτουν τις διαδρομές μέσα από τις οποίες προσέγγισαν τη γλώσσα, το ύφος ή και την οικονομία ενός βιβλίου και μοιράζονται μαζί μας τα μυστικά του εργαστηρίου τους. Φιλοξενούμενος, ο μεταφραστής Δημήτρης Παπαδημητρίου, με αφορμή το μυθιστόρημα του Alberto Moravia «Η προσήλωση» (εκδ. Κρ...

Καλοκαιρινό bazaar από τις εκδόσεις Κριτική

Καλοκαιρινό bazaar από τις εκδόσεις Κριτική

Καλοκαιρινό bazaar βιβλίων των εκδόσεων Κριτική με έκπτωση 50% και μόνο μέχρι τις 25 Ιουνίου 2021.

Επιμέλεια: Book Press

Από τις 14 έως και τις 25 Ιουνίου 2021 οι εκδόσεις Κριτική προσφέρουν στους α...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Ο θάνατος του Οδυσσέα, του Δημήτρη Σίμου (προδημοσίευση)

Ο θάνατος του Οδυσσέα, του Δημήτρη Σίμου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αστυνομικό μυθιστόρημα του Δημήτρη Σίμου «Ο θάνατος του Οδυσσέα – Μια Περιπέτεια του Αστυνόμου Καπετάνου», το οποίο κυκλοφορεί στις 10 Ιουνίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

20...

Η χώρα των άλλων, της Λεϊλά Σλιμανί (προδημοσίευση)

Η χώρα των άλλων, της Λεϊλά Σλιμανί (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Leila Slimani «Η χώρα των άλλων» (μτφρ. Κλαιρ Νεβέ, Μανώλης Πιμπλής), που κυκλοφορεί στις 10 Ιουνίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Την πρώτη φορά που η Ματίλντ επισκέφθηκε...

Άνθρωποι στο περιθώριο, του Ούλριχ Αλεξάντερ Μπόσβιτς (προδημοσίευση)

Άνθρωποι στο περιθώριο, του Ούλριχ Αλεξάντερ Μπόσβιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Ulrich Alexander Boschwitz «Άνθρωποι στο περιθώριο» (μτφρ. Μαρία Αγγελίδου, Άγγελος Αγγελίδης), που κυκλοφορεί στις 9 Ιουνίου από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Έξι καλά ελληνικά αστυνομικά

Έξι καλά ελληνικά αστυνομικά

Τέσσερα μυθιστορήματα και δύο συλλογές αστυνομικών ιστοριών Ελλήνων συγγραφέων, επιλεγμένα από την πρόσφατη βιβλιοπαραγωγή.

Της Χίλντας Παπαδημητρίου

...

Οκτώ καλά αστυνομικά μυθιστορήματα

Οκτώ καλά αστυνομικά μυθιστορήματα

Επιλογή οκτώ μεταφρασμένων αστυνομικών μυθιστορημάτων από τις πρόσφατες κυκλοφορίες.

Της Χίλντας Παπαδημητρίου

...

Τσερνομπίλ: 35 χρόνια μετά, οκτώ βιβλία

Τσερνομπίλ: 35 χρόνια μετά, οκτώ βιβλία

Ήταν Σάββατο του Λαζάρου 26 Απριλίου 1986 όταν σημειώθηκε το μεγαλύτερο, μέχρι τότε, πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία. Μια σειρά εκρήξεων προκάλεσε την καταστροφή του αντιδραστήρα 4 του Πυρηνικού Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας στο Τσερνομπίλ της τότε Σοβιετικής Ένωσης και σημερινής Ουκρανίας. Τριάντε πέντε χρόνια μετά, ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

19 Μαΐου 2021 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Έξι καλά ελληνικά αστυνομικά

Τέσσερα μυθιστορήματα και δύο συλλογές αστυνομικών ιστοριών Ελλήνων συγγραφέων, επιλεγμένα από την πρόσφατη βιβλιοπαραγωγή. Της Χίλντας Παπαδημητρίου

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

11 Δεκεμβρίου 2020 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2020

Να επιλέξεις τα «καλύτερα» λογοτεχνικά βιβλία από μια χρονιά τόσο πλούσια σε καλούς τίτλους όπως η χρονιά που κλείνει δεν είναι εύκολη υπόθεση. Το αποτολμήσαμε, όπως άλ

ΦΑΚΕΛΟΙ