Federico_Fellini_NYWTS

Του Ευθύμιου Σακκά

Μια μέρα σαν σήμερα το 1993 έφυγε από την ζωή ο Federico Fellini. Γεννήθηκε στην πόλη Ρίμινι της Ιταλίας. Σε ηλικία δώδεκα χρονών εγκαταλείπει την οικογενειακή εστία για να ακολουθήσει ένα περιοδεύων θίασο. Οι εμπειρίες που αποκόμισε από εκείνη την περίοδο στοιχειώσανε ουσιαστικά τις μετέπειτα κινηματογραφικές δουλειές του. Σ’ όλες τις ταινίες του είναι ολοφάνερη η εμμονή του με τους κλόουν. 

Το 1937 κάνει το μεγάλο βήμα και μετακομίζει στη Ρώμη, όπου δουλεύει κυρίως ως σκιτσογράφος. Ο Fellini λάτρευε τα κόμικς, τα οποία ήταν και το κυριότερο ανάγνωσμά του μέχρι το τέλος της ζωής του.

Στα είκοσι τρία του παντρεύτηκε την ηθοποιό Giulietta Masini με την οποία παρέμεινε μαζί ως το τέλος της ζωής του. Ένα από τα χαρακτηριστικά που τον έλκυαν σ’ αυτή ήταν η μιμητική της ικανότητα του κλόουν. Άλλωστε έπειτα από την ερμηνεία της στην ταινία του συζύγου της «La Strada» οι κριτικοί της έδωσαν τον τίτλο του θηλυκού Charlie Chaplin, τον αγαπημένο ηθοποιό δηλαδή του Fellini.

«Από τότε που πρωτοσυνάντησα κλόουν σε τσίρκο αποφάσισα να γίνω σαν αυτόν», είχε δηλώσει κάποια στιγμή ο Ιταλός. Κι όχι μόνο αυτό αλλά αντιμετώπιζε τη ζωή σαν να ήταν τσίρκο. Ο κλόουν γι’ αυτόν συμβόλιζε την συνύπαρξη της χαράς και της λύπης στον άνθρωπο. Αυτό που τον ενδιέφερε όμως περισσότερο ήταν η κλοουνίστικη έκφραση της λύπης μέσω της φαιδρότητας. Η συγχώνευσή τους κατά κάποιο τρόπο. Ένα άλλο χαρακτηριστικό του κλόουν είναι η έντονη αίσθηση μοναχικότητας που αποπνέει ακόμη και τη στιγμή της παράστασής του και οι χαρακτήρες του Federico φαντάζουνε σχεδόν πάντα παράταιροι και έρημοι ακόμη κι όταν περιτριγυρίζονται από άλλους ανθρώπους.

Μια άλλη ιδιαιτερότητα τού Fellini ήταν τα παράδοξα κριτήρια με τα οποία επέλεγε τους ηθοποιούς. Καταρχήν έβαζε αγγελίες σε εφημερίδες και περνούσε μόνος του τους υποψηφίους από ακρόαση. Κατόπιν δεν τον ενδιέφερε σχεδόν καθόλου η υποκριτική ικανότητα των υποψηφίων αλλά η φυσιογνωμία τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι πέρα από τους κομπάρσους είχε δώσει σημαντικούς ρόλους σε ανθρώπους που δεν είχανε την παραμικρή υποκριτική παιδεία.

Ο Fellini δεν ασπάστηκε ποτέ ολοκληρωτικά την κλασική κινηματογραφική φόρμα κι αυτό είναι μάλλον το στοιχείο που κάνει τις ταινίες του ξεχωριστές. Οι χαρακτήρες του αντί να είναι επιβλητικοί μοιάζουνε με σκιές έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να εξαφανιστούνε από το πλάνο σαν να μην υπήρξανε ποτέ. Η αφήγηση είναι αποσπασματική και η συνοχή μετά βίας συντελείται μ’ αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει λόγος για δράση παρά μόνο κατ’ ευφημισμό.

Οι πιο γνωστές του δουλειές είναι το «Dolce vita», «Le notti di Cabiria» και «8 1/2». Ανάμεσα στα βραβεία που έχει κερδίσει συγκαταλέγονται τέσσερα Όσκαρ καλύτερης ταινίας, ο χρυσός φοίνικας του φεστιβάλ των Καννών, ενώ το 1993 λίγους μόλις μήνες πριν τον θάνατό του τιμήθηκε με Όσκαρ για το σύνολο τού έργου του.

Για τους βιβλιόφιλους εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η αυτοβιογραφία του «Ο Φελίνι για τον Φελίνι» μέσα από την οποία μπορούνε να ανιχνεύσουνε όλα εκείνα τα στοιχεία της ιδιοσυγκρασίας του που καθορίσανε το έργο του.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σιλί Προυντόμ: «Αυτός που γνωρίζει τον θάνατο, δεν έχει πια αφέντη»

Σιλί Προυντόμ: «Αυτός που γνωρίζει τον θάνατο, δεν έχει πια αφέντη»

Μια μέρα σαν σήμερα, στις 6 Σεπτεμβρίου 1907, πέθανε στο Σατεναί-Μαλαμπρί ο Σιλί Προυντόμ (Sully Prudhomme), που έλαβε το πρώτο Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας στην Ιστορία.

Επιμέλεια: Book Press

Μια μέρα σαν σήμερα, στις 6 Σεπτ...

Χ. Φ. Λάβκραφτ (1890-1937): Προφήτης ενός νέου ρεαλισμού – Γιατί τον διαβάζουμε, γιατί μας αφορά

Χ. Φ. Λάβκραφτ (1890-1937): Προφήτης ενός νέου ρεαλισμού – Γιατί τον διαβάζουμε, γιατί μας αφορά

Μια ημέρα σαν σήμερα, στις 20 Αυγούστου 1890, γεννήθηκε στο Πρόβιντενς των ΗΠΑ ο Χ. Φ. Λάβκραφτ (H. P. Lovecraft). Οι ιστορίες τρόμου του, πολλές δημοσιευμένες αρχικά σε παλπ και ερασιτεχνικά περιοδικά, έχουν ξεπεράσει τα όρια των καταβολών τους και εξακολουθούν να μεταφράζονται και να διαβάζονται με θέρμη, επηρεάζο...

Ισαάκ Μπάσεβις Σίνγκερ: «Η καλοσύνη, ανακάλυψα, σημαίνει τα πάντα στη ζωή»

Ισαάκ Μπάσεβις Σίνγκερ: «Η καλοσύνη, ανακάλυψα, σημαίνει τα πάντα στη ζωή»

Μια μέρα σαν σήμερα, στις 24 Ιουλίου 1991, πέθανε στη Φλόριντα των ΗΠΑ ο νομπελίστας Ισαάκ Μπάσεβις Σίνγκερ (Isaac Bashevis Singer‎‎). Τα βιβλία του κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Κίχλη, Καστανιώτη και Δώμα. Πηγή εικόνας: bashevissinger.com/

Επιμέλεια: Boo...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

7o Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha – Αναλυτικά όλες οι εκδηλώσεις, οι συζητήσεις, οι υπογραφές

7o Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha – Αναλυτικά όλες οι εκδηλώσεις, οι συζητήσεις, οι υπογραφές

Το 7ο Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha θα πραγματοποιηθεί από 5 έως 29 Μαΐου και στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται παρουσιάσεις βιβλίων, εκδηλώσεις με Έλληνες και ξένους συγγραφείς, μια έκθεση φωτογραφίας με θέμα την Αθήνα του Γιάννη Μαρή και την απονομή του βραβείου Agatha στον Φίλιππο Φιλίππου για τη συνει...

Πολ Λιντς: «Η Ιρλανδία αντιλαμβάνεται τη λογοτεχνία ως μια μορφή “ήπιας ισχύος”»

Πολ Λιντς: «Η Ιρλανδία αντιλαμβάνεται τη λογοτεχνία ως μια μορφή “ήπιας ισχύος”»

«Μπορείς, κατά κάποιον τρόπο, να προκαλέσεις μια ολόκληρη “επανάσταση” στις δημιουργικές τέχνες, αν πραγματικά στηρίξεις και χρηματοδοτήσεις τους καλλιτέχνες, ώστε να παράγουν το καλύτερο δυνατό έργο» μας είπε ο Πολ Λιντς, που συμμετείχε στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Λογοτεχνίας της Αθήνας.

Συνέντευξη στη ...

«Μεταξύ ανθρώπου και μηχανής», Συλλογικό (κριτική) – Μυθοπλασίες για ένα μέλλον που είναι ήδη εδώ

«Μεταξύ ανθρώπου και μηχανής», Συλλογικό (κριτική) – Μυθοπλασίες για ένα μέλλον που είναι ήδη εδώ

Για τη συλλογική έκδοση «Μεταξύ ανθρώπου και μηχανής» σε επιμέλεια του Γιώργου Ν. Περαντωνάκη (εκδ. Διόπτρα). Έντεκα πεζογράφοι και ο ανθολόγος γράφουν διηγήματα στα οποία προσπαθούν να συλλάβουν τον νέο κόσμο που έρχεται μέσα από τη ραγδαία ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. 

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Η μελωδία των αγαλμάτων» του Παναγιώτη Γούτα (προδημοσίευση)

«Η μελωδία των αγαλμάτων» του Παναγιώτη Γούτα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Παναγιώτη Γούτα «Η μελωδία των αγαλμάτων», το οποίο θα κυκλοφορήσει στα μέσα του Απριλίου από τις εκδόσεις Βακχικόν. Φωτογραφία © Ανδρέας Σφυρίδης

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Νάσος Γρηγ...

«Είμαι αυτό που είμαι» της Φανής Κεχαγιά (προδημοσίευση)

«Είμαι αυτό που είμαι» της Φανής Κεχαγιά (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση διηγήματος από τη συλλογή διηγημάτων της Φανής Κεχαγιά «Είμαι αυτό που είμαι», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Μετρονόμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΔΑ ...

«Νύχτες με την Κάλλη» του Γιώργου Συμπάρδη (προδημοσίευση)

«Νύχτες με την Κάλλη» του Γιώργου Συμπάρδη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το νέο βιβλίο του Γιώργου Συμπάρδη, τη νουβέλα «Νύχτες με την Κάλλη», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 2 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΤΟ ΣΥΝΑΠΑΝΤΗΜΑ

Την αντιλήφθηκ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Αστυνομικά, θρίλερ, μυστήριο: 15 μυθιστορήματα, ελληνικά και μεταφρασμένα

Αστυνομικά, θρίλερ, μυστήριο: 15 μυθιστορήματα, ελληνικά και μεταφρασμένα

Ανατροπές, σκοτεινοί ήρωες, μυστήριο και κοινωνικός σχολιασμός: δεκατέσσερα πρόσφατα αστυνομικά μυθιστορήματα ελληνικής και μεταφρασμένης λογοτεχνίας που τραβούν την προσοχή μας και μία συλλογή ημερολογίων μιας μεγάλης συγγραφέα του είδους. Εικόνα: Από την ταινία «Έγκλημα στα παρασκήνια» του Ντίνου Κατσουρίδη. ...

Το ελληνικό Πάσχα στην ποίηση σήμερα: 66 + 1 ποιητές και ποιήτριες (Β' μέρος)

Το ελληνικό Πάσχα στην ποίηση σήμερα: 66 + 1 ποιητές και ποιήτριες (Β' μέρος)

Μεγάλο αφιέρωμα στο Πάσχα και τη σύγχρονη ελληνική ποίηση. 66+1 ποιήματα εν ζωή Ελλήνων ποιητών και Ελληνίδων ποιητριών, ανθολογούνται και παρουσιάζονται σε δύο μέρη. Εδώ, το β' μέρος με 33 ποιήματα. 

Επιμέλεια – συντονισμός αφιερώματος: Αλέξιος Μάινας

...
Ο Τόμας Μαν, κοινό κτήμα: Όλα τα βιβλία που διαβάζουμε επτά δεκαετίες μετά τον θάνατό του

Ο Τόμας Μαν, κοινό κτήμα: Όλα τα βιβλία που διαβάζουμε επτά δεκαετίες μετά τον θάνατό του

Λίγα λόγια για τον Τόμας Μαν (1875-1955) και τις νέες εκδόσεις των έργων του με αφορμή την «απελευθέρωση» των συγγραφικών του δικαιωμάτων, μετά τη συμπλήρωση 70 ετών από τον θάνατό του, το 1955. 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ