edgar_allan_poe

Του Ευθύμιου Σακκά

Μια μέρα σαν σήμερα έφυγε από την ζωή ο ποιητής Edgar Allan Poe. Το «τραγικό» εισήλθε στη ζωή του ποιητή από πολύ νωρίς. Ο πατέρας του, τον οποίο δεν γνώρισε ποτέ αφού είχε εγκαταλείψει την οικογένεια, πέθανε τον Δεκέμβρη του 1811. Τρεις μέρες νωρίτερα είχε πεθάνει η μητέρα του που έπασχε από φυματίωση. 

Την ανατροφή του μικρού Edgar ανέλαβε η οικογένεια του εμπόρου καπνού John Allan (το μεσαίο όνομα του Poe) που ήταν εγκαταστημένη στο Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια. Κατά την παιδική του ηλικία ο Edgar άκουσε πολλές ιστορίες και παραμύθια που είχανε σχέση με τους σκλάβους του νότου. Οι αφηγήσεις αυτές είχανε μεγάλη επιρροή στη ψυχοσύνθεσή του κι από πολύ νωρίς άρχισε να έλκεται για αυτό που έπεται της ζωής. Σε ηλικία έξι ετών περνώντας έξω από ένα νεκροταφείο ένοιωσε για πρώτη φορά το ρίγος του τρόμου.

Το 1811 η οικογένεια μετακομίζει στην Μεγάλη Βρετανία κι έπειτα από πέντε χρόνια επιστρέφει στο Ρίτσμοντ. Όταν τελειώνει το σχολείο ο Edgar γράφεται στην Νομική Σχολή της Βιρτζίνια. Ο πατριός του όμως του καλύπτει μόνο το ένα τέταρτο των ετήσιων εξόδων κι έτσι στρέφεται στην χαρτοπαιξία για να ανταπεξέλθει, αλλά δεν τα καταφέρνει κι έτσι εγκαταλείπει τη σχολή κι έρχεται σε σύγκρουση με τον πατριό του. Την ίδια περίοδο είχε συνάψει σχέση με μια νεαρή, αλλά και σ’ αυτό το πεδίο τα πράγματα δεν είχανε την καλύτερη εξέλιξη μ’ αποτέλεσμα ο Poe να αναζητήσει παρηγοριά στο αλκοόλ.

Το τεταμένο οικογενειακό κλίμα τον οδηγεί στη Βοστώνη και σε μια φτωχική ζωή. Οι πρώτες ποιητικές απόπειρές του είχανε αρχίσει από την εφηβική του ηλικία και η πρώτη έκδοση ήρθε το 1827 με τη συλλογή «Ταμερλάνος και άλλα ποιήματα». Τον ίδιο χρόνο η απελπιστική οικονομική του κατάσταση τον εξωθεί να καταταχθεί στον αμερικάνικο στρατό. Δύο χρόνια αργότερα με τη σύμφωνη γνώμη του πατριού του γράφεται σε στρατιωτική ακαδημία αλλά δεν μπορεί να προσαρμοστεί στο περιβάλλον κι έτσι αρχίζει να αδιαφορεί εσκεμμένα για τα καθήκοντά του ώστε να διωχθεί. Έτσι κι έγινε αφού πέρασε πρώτα στρατοδικείο. Η περίοδος αυτή όμως δεν ήταν εντελώς άκαρπη καθώς κατά τη διάρκειά της ο Poe μελέτησε ποιητές όπως οι Keats, Shelley και Wordsworth.

Μετά την απόλυσή του εγκαθίσταται στη Βαλτιμόρη κι αρχίζει να ασχολείται με τον πεζό λόγο παίρνοντας μέρος σε διάφορους διαγωνισμούς διηγήματος. Το 1833 κερδίζει σ’ έναν από αυτούς με το κείμενο «Μήνυμα στο μπουκάλι» και αποκτά φήμη στους τοπικούς λογοτεχνικούς κύκλους. Ταυτόχρονα μαζί με την κατανάλωση αλκοόλ αρχίζει να κάνει και χρήση οπίου.

Το 1835 επιστρέφει στο Ρίτσμοντ, εργάζεται σε μια εφημερίδα και παντρεύεται μια δεκατριάχρονη ξαδέλφη του. Τα επόμενα χρόνια συνέχισε να μετακομίζει εργαζόμενος πάντα σε εφημερίδες, ενώ η λογοτεχνική του φήμη άρχισε να εξαπλώνεται μέσω της έκδοσης συλλογών διηγήματος, όπως «Η αφήγηση του Άρθουρ Γκόρντον Πυμ» και «Ιστορίες του γκροτέσκου και του αραβουργήματος».

Το 1842 διαπιστώθηκε ότι η σύζυγός του έπασχε από φυματίωση γεγονός που βύθισε τον Poe ακόμη πιο πολύ στο αλκοόλ. Τρία χρόνια αργότερα εκδίδεται το «Κοράκι» που προκαλεί εθνικό παραλήρημα αλλά δεν αποφέρει κανένα οικονομικό αντίτιμο στον δημιουργό του.

Αμέσως μετά το θάνατο της συζύγου του αρραβωνιάζεται την ποιήτρια Σάρα Ουίτμαν αλλά ο προγραμματισμένος γάμος τους ακυρώνεται εξαιτίας της εξάρτησης του Poe από το αλκοόλ. Στη συνέχεια συναντάται κι αρραβωνιάζεται με τον πρώτο έρωτά του από την εποχή που σπούδαζε νομικά. Λίγες μέρες πριν το γάμο τους αναχωρεί από το Ρίτσμοντ με προορισμό την Νέα Υόρκη για να διευθετήσει επαγγελματικές εκκρεμότητες. Στο ενδιάμεσο θα έκανε μια στάση στη Βαλτιμόρη και στη Φιλαδέλφεια. Τελικά δεν προχώρησε πέρα από τη Βαλτιμόρη καθώς βρέθηκε να περιπλανάται σε παραληρηματική κατάσταση και διακομίστηκε σε νοσοκομείο όπου και άφησε την τελευταία του πνοή έπειτα από λίγες μέρες. Τα ακριβή αίτια του θανάτου του ποτέ δεν εξακριβωθήκανε.

Ο Poe άσκησε μεγάλη επίδραση στην παγκόσμια λογοτεχνία και ιδιαίτερα στο αστυνομικό μυθιστόρημα. Επίσης η γαλλική τέχνη, και κυρίως η ποίηση, χρωστάει πολλά σ’ αυτόν. Ο Μπωντλαίρ, ο Μαλλαρμέ, ο Προύστ και ο Μανέ είναι μερικές μόνο ενδεικτικές περιπτώσεις.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θόρντον Ουάιλντερ: «Η ελπίδα, όπως και η πίστη, δεν είναι τίποτα αν δεν είναι θαρραλέες»

Θόρντον Ουάιλντερ: «Η ελπίδα, όπως και η πίστη, δεν είναι τίποτα αν δεν είναι θαρραλέες»

Μια μέρα σαν σήμερα, 7 Δεκεμβρίου 1975, πέθανε στο Κονέκτικατ των ΗΠΑ ο συγγραφέας Θόρντον Ουάιλντερ. Πήρε τρεις φορείς βραβείο Πούλιτζερ καθώς και το National Book Award.

Του Ευθύμιου Σακκά

Είχε γεννηθεί στο Ουισκό...

Πατρίσια Χάισμιθ: «Με το που φόρεσα το δέρμα του Ρίπλεϋ, άρχισα να γράφω με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση»

Πατρίσια Χάισμιθ: «Με το που φόρεσα το δέρμα του Ρίπλεϋ, άρχισα να γράφω με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση»

Μια ημέρα σαν σήμερα, στις 19 Ιανουαρίου 1921, γεννήθηκε στο Τέξας η Πατρίσια Χάισμιθ [Patricia Highsmith], συγγραφέας εξίσου ταλαντούχα και δαιμόνια με τους ήρωές της. Τα μυθιστορήματά της κυκλοφορούν στη γλώσσα μας από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, Άγρα, Μίνωας και Πατάκη.

Επιμέλεια:...

Χαρούκι Μουρακάμι: «Ανακάλυψα παραδόξως ότι μπορείς να ακούσεις τη σιωπή»

Χαρούκι Μουρακάμι: «Ανακάλυψα παραδόξως ότι μπορείς να ακούσεις τη σιωπή»

Μια ημέρα σαν σήμερα, στις 12 Ιανουαρίου 1949, γεννήθηκε στο Κιότο ο Χαρούκι Μουρακάμι [Haruki Murakami], πολυβραβευμένος συγγραφέας, μεταφραστής, μαραθωνοδρόμος και λάτρης της τζαζ μουσικής. Τα βιβλία του κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Επιμέλεια: Boo...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Ένας Αιγύπτιος, ένας Βαβυλώνιος και ένας Βίκινγκ μπαίνουν σε ένα μπαρ» του Θεόδωρου Παπακώστα – Μιλώντας για την ιστορία και τη μυθολογία με μια φίλη στο ποτό σας

«Ένας Αιγύπτιος, ένας Βαβυλώνιος και ένας Βίκινγκ μπαίνουν σε ένα μπαρ» του Θεόδωρου Παπακώστα – Μιλώντας για την ιστορία και τη μυθολογία με μια φίλη στο ποτό σας

Για το δοκίμιο εκλαϊκευμένης ιστορίας του Θεόδωρου Παπακώστα «Ένας Αιγύπτιος, ένας Βαβυλώνιος και ένας Βίκινγκ μπαίνουν σε ένα μπαρ» (εκδ. Key Books).

Γράφει ο Σόλωνας Παπαγεωργίου

Στο δοκίμιο του ...

«Μπουμπουλίνας 18» & «Εγώ, μια δούλα» στο Φεστιβάλ Αθηνών: Για τον φανερό και για τον κρυφό φασισμό

«Μπουμπουλίνας 18» & «Εγώ, μια δούλα» στο Φεστιβάλ Αθηνών: Για τον φανερό και για τον κρυφό φασισμό

Για τις παραστάσεις «Μπουμπουλίνας 18» της Κίττυς Αρσένη, σε σκηνοθεσία Σοφίας Καραγιάννη και «Εγώ, μια δούλα» του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη, σε σκηνοθεσία Νίκου Χατζόπουλου, στην Πειραιώς 260 στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Κεντρική εικόνα: Από την παράσταση «Μπουμπουλίνας 18».

...
Τι διαβάζουμε τώρα; Πέντε κλασικά «τούβλα» για ένα μακρύ αναγνωστικό καλοκαίρι

Τι διαβάζουμε τώρα; Πέντε κλασικά «τούβλα» για ένα μακρύ αναγνωστικό καλοκαίρι

Ουγκό, Σταντάλ, Αν Μπροντέ, Αραγκόν και Αγκάθα Κρίστι: Πέντε κλασικά «τούβλα», πολυσέλιδα και βαριά, που στηρίζουν το μακρύ ελληνικό καλοκαίρι μας.

Γράφει η Φανή Χατζή

Πέντε χορταστικά βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα, βαρι...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Τα μπλουζ της οδού Γκλιμπ Πόιντ σε πρόζα και στίχο» του Βρασίδα Καραλή (προδημοσίευση-βίντεο)

«Τα μπλουζ της οδού Γκλιμπ Πόιντ σε πρόζα και στίχο» του Βρασίδα Καραλή (προδημοσίευση-βίντεο)

Προδημοσιεύση αποσπάσματος από το βιβλίο του Βρασίδα Καραλή «Τα μπλουζ της οδού Γκλιμπ Πόιντ» (μτφρ. Σοφία Τρουλλινού), το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Petites Maisons. Μαζί, ένα πολύ προσωπικό βίντεο με τον συγγραφέα στο Σίδνεϊ.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός ...

«Η κοιλάδα της αταξίας» του Φρήντριχ Ντύρρενματτ (προδημοσίευση)

«Η κοιλάδα της αταξίας» του Φρήντριχ Ντύρρενματτ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Φρήντριχ Ντύρρενματτ [Friedrich Dürrenmatt] «Η κοιλάδα της αταξίας» (σε νέα μτφρ. του Βασίλη Πατέρα, με επίμετρο της Πελαγίας Τσινάρη), το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Ροές.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός ...

«Με στέβια και αγαύη» του Γιώργου Μπουρονίκου (προδημοσίευση)

«Με στέβια και αγαύη» του Γιώργου Μπουρονίκου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βραβευμένο θεατρικό του Γιώργου Μπουρονίκου «Με στέβια και αγαύη», το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΖΕΝΙΕ: Συγγνώμη που θα ρωτήσω: Παιδιά δεν έχε...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι διαβάζουμε τώρα; Πέντε κλασικά «τούβλα» για ένα μακρύ αναγνωστικό καλοκαίρι

Τι διαβάζουμε τώρα; Πέντε κλασικά «τούβλα» για ένα μακρύ αναγνωστικό καλοκαίρι

Ουγκό, Σταντάλ, Αν Μπροντέ, Αραγκόν και Αγκάθα Κρίστι: Πέντε κλασικά «τούβλα», πολυσέλιδα και βαριά, που στηρίζουν το μακρύ ελληνικό καλοκαίρι μας.

Γράφει η Φανή Χατζή

Πέντε χορταστικά βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα, βαρι...

Τι διαβάζουμε τώρα; 15 βιβλία ελληνικής πεζογραφίας που επανεκδόθηκαν πρόσφατα

Τι διαβάζουμε τώρα; 15 βιβλία ελληνικής πεζογραφίας που επανεκδόθηκαν πρόσφατα

Δεκαπέντε βιβλία ελληνικής πεζογραφίας, πρόσφατα και παλιότερα, που εκδόθηκαν το προηγούμενο διάστημα.

Γράφει ο Κώστας Αγοραστός

Δεκαπέντε βιβλία ελληνικής πεζογραφίας, πρόσφατα και παλιότερα, που εκδόθηκαν το προηγούμενο διάστημα, φέρνουν ξανά στις πρ...

Άγνωστες πτυχές της Ιστορίας, απλοί άνθρωποι, λοξές αφηγήσεις: Οκτώ ελληνικά μυθιστορήματα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα και ξεχωρίζουν

Άγνωστες πτυχές της Ιστορίας, απλοί άνθρωποι, λοξές αφηγήσεις: Οκτώ ελληνικά μυθιστορήματα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα και ξεχωρίζουν

Άγνωστες πτυχές της Ιστορίας ξεδιπλώνονται, ο παραλογισμός εισβάλλει, οι «απλοί» άνθρωποι παλεύουν κόντρα στις εξελίξεις, τους Άλλους και τους ίδιους τους εαυτούς τους – αυτά και πολλά ακόμα συναντάμε σε οκτώ μυθιστορήματα από Έλληνες συγγραφείς που κυκλοφόρησαν πρόσφατα.

Γράφει ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

12 Δεκεμβρίου 2024 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2024

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα: Εκατό καλά λογοτεχνικά βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2024 από τα πολλά περισσότερα που έπεσαν στα χέρια μας, με τη μεταφρασμένη πεζογρα

ΦΑΚΕΛΟΙ